Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.5.2017 14:06
eliska slavikova

XXX.XXX.183.161

Zdravím mám problém s koníkem
Koníka máme od února a od té doby nechce stát na místě když jsem na něj chtěla dát sedlo začal se točit a kopat okolo sebe když byl nasedlaný tak jsem na něj chtěla vyhopsnout ale on zase ustupoval zadkem (máme dojem že byl zkažen od minulých majitelů kde ho museli naučit ustupovat na záď ale on neví kdy to má dělat a kdy ne) to ještě nebylo to nejhorší.
Horší bylo když jsem s ním chtěla zastavit pořád se točil, kopal zadní nohou apod.
Před měsícem jsem na něj nalezla na určitou dobu na posed to už kopal ještě víc a nechtěl ani na sebe vysednou člověka. Nakonec se mi to podařilo na něj nalízt ale hned potom začal kozlovat a vyhazovat a já se neudržila a spadla . Po té už jsme pracovali ze země nebo spíš moje trenérka která na něho nemohla sednout pracovali na napojování nakonec se to podařilo a včera jsem na něho sedla sice to chvíly tvalo ale podařilo se to ale to stání to ještě nejde sice už stojí 5 vteřin a to je veliký pokrok
Byla bych moc ráda za rady i když že to nepůjde jinak než mít trpělivost
Přeji hezký den

14.5.2017 14:26
Íháček

XXX.XXX.213.252

A u byvalych majitelu to nedelal nebo jste si ho nezkousela?

14.5.2017 15:21
eliska slavikova

XXX.XXX.183.161

Íháček napsal(a):
A u byvalych majitelu to nedelal nebo jste si ho nezkousela?

Ona ho kupovala trenérka ale před tím to nedělal.

14.5.2017 15:30
Íháček

XXX.XXX.213.252

Pak mu zrejme neco vadi. Vystroj, jezdec?

14.5.2017 15:37
eliska slavikova

XXX.XXX.183.161

Íháček napsal(a):
Pak mu zrejme neco vadi. Vystroj, jezdec?

Prvních pár jízd bylo v pohodě ale pak se musel nejspíš rozkoukat, trenérka má doma kobylu 26 letou která mi přijde ho naváděla ale možná to bude ale sedlem před 4 lety jezdil ve westernu a pak 2 roky nic nedělal ale před tim jezdil dostihy.

14.5.2017 15:43
lenacia

XXX.XXX.205.245

Tohle už zní docela divně. To určitě nebude ze špatného cviku.
Co jeho záda? Nebolí ho? Nebylo by od věci pozvat fyzioterapeita, obvykle umí i říct, zda jim padne dosavadní sedlo dobře, zkušený veterinář taky není od věci. Když řeknou, vše je ok, pak bych se zabývala přímo chováním.
Od února to není tak dlouhá doba. Zkouseli jste s ním nějak pracovat? Co třeba víc práce ze země. Položit sedlo na záď, když se nepohne pochválit a hned sundat, pak znova položit, nechat dýl a sundat. Zkrátka ho chválit za to, že stojí v klidu. Postupně přidávat úkony, podbřišník, pomalu ho dotahovat, posléze sedlo zatěžovat.

14.5.2017 15:48
eliska slavikova

XXX.XXX.183.161

lenacia napsal(a):
Tohle už zní docela divně. To určitě nebude ze špatného cviku.
Co jeho záda? Nebolí ho? Nebylo by od věci pozvat fyzioterapeita, obvykle umí i říct, zda jim padne dosavadní sedlo dobře, zkušený veterinář taky není od věci. Když řeknou, vše je ok, pak bych se zabývala přímo chováním.
Od února to není tak dlouhá doba. Zkouseli jste s ním nějak pracovat? Co třeba víc práce ze země. Položit sedlo na záď, když se nepohne pochválit a hned sundat, pak znova položit, nechat dýl a sundat. Zkrátka ho chválit za to, že stojí v klidu. Postupně přidávat úkony, podbřišník, pomalu ho dotahovat, posléze sedlo zatěžovat.

To všechno jsme dělali záda má taky v pořádku vždy ho pochválíme víc jak měsíc jsme dělali práci ze země a to byl v pořádku nandavali jsme sedlo sundavali to stál na místě a pořád do kola sedlo mu taky nevadí. Myslim jsi že to je kobylou ona je tak trochu mrcha.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.5.2017 16:00

No, na koňa, ktorý výrazne dáva najavo nepokoj, stres, či strach sa nelezie. To, že ťa vzápätí vykozloval je odpoveďou, prečo na takého koňa nesadať. Je možné, že predošlý majiteľ niektoré veci nedotiahol do konca, kôň v novom prostredí zazmätkoval a vyliezol napovrch nejaký zabudnutý nevyriešený problém.
Ale toto nie je vec na riešenie na diskusnom fóre, tu môžeš dostať maximálne tak radu, na koho sa obrátiť. Nikto koňa nevidel, nevie odhadnúť cez internet, či bola reakcia z paniky, stres, alebo to kôň proste skúsil... nevieme odhadnúť jazdecké schopnosti ani tvoje, ani trénerky.. takže ak si s tým neviete dať rady, je najvyšší čas obrátiť sa na niekoho, kto vám s ním pomôže.

14.5.2017 16:05
eliska slavikova

XXX.XXX.183.161

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, na koňa, ktorý výrazne dáva najavo nepokoj, stres, či strach sa nelezie. To, že ťa vzápätí vykozloval je odpoveďou, prečo na takého koňa nesadať. Je možné, že predošlý majiteľ niektoré veci nedotiahol do konca, kôň v novom prostredí zazmätkoval a vyliezol napovrch nejaký zabudnutý nevyriešený problém.
Ale toto nie je vec na riešenie na diskusnom fóre, tu môžeš dostať maximálne tak radu, na koho sa obrátiť. Nikto koňa nevidel, nevie odhadnúť cez internet, či bola reakcia z paniky, stres, alebo to kôň proste skúsil... nevieme odhadnúť jazdecké schopnosti ani tvoje, ani trénerky.. takže ak si s tým neviete dať rady, je najvyšší čas obrátiť sa na niekoho, kto vám s ním pomôže.

Děkuju za radu zkušenosti trenérky jsou veliký problém je v tom že on dva roky byl jenom ve stádě a majitelka ho vůbec nebrala od stáda možná se zafiksoval na stádo a je neklidný když je nevidí.

14.5.2017 17:45
keira

XXX.XXX.106.7

Těžce pochybuji o schopnostech vaší trenérky, když za 3 měsíce neodhalila, co koni vadí a proč se chová tak, jak se chová.

14.5.2017 18:10
eliska slavikova

XXX.XXX.183.161

keira napsal(a):
Těžce pochybuji o schopnostech vaší trenérky, když za 3 měsíce neodhalila, co koni vadí a proč se chová tak, jak se chová.

Nejspíš mu vadí to že jde pryč od stáda ale ještě možnější je že ho kobyla na váděla, trenérka teďkom nebude mít tolik času proto že je těhotná nemohla na něho ani sednout přeji hezký zbytek večera.

14.5.2017 19:19
lenacia

XXX.XXX.211.130

eliska slavikova napsal(a):
Nejspíš mu vadí to že jde pryč od stáda ale ještě možnější je že ho kobyla na váděla, trenérka teďkom nebude mít tolik času proto že je těhotná nemohla na něho ani sednout přeji hezký zbytek večera.

Vaše kobyla tohle dělá taky? Nebo jak si představujete, že ho kobyla navádí?
Celý popis mi přijde stylem, že jakmile přijde jezdec, tak se brání. Tak očividně má špatnou zkušenost s ježděním.
Tak mu při sedlání přiveďte parťáka, kterého třeba během sedlání bude někdo čistit, jak se bude chovat, ať zjistíte, jestli je to tím co si myslíte...
Ono "myslet" znamená *poop* vědět.

14.5.2017 19:52
eliska slavikova

XXX.XXX.183.161

lenacia napsal(a):
Vaše kobyla tohle dělá taky? Nebo jak si představujete, že ho kobyla navádí?
Celý popis mi přijde stylem, že jakmile přijde jezdec, tak se brání. Tak očividně má špatnou zkušenost s ježděním.
Tak mu při sedlání přiveďte parťáka, kterého třeba během sedlání bude někdo čistit, jak se bude chovat, ať zjistíte, jestli je to tím co si myslíte...
Ono "myslet" znamená *poop* vědět.

Děkuju moc za radu určitě skusime až se trenérka vrátí z porodnice, kobyla to nedela uz nejezdí ale je to strašná mrcha ani se nedivim u byvalych majit se k ní moc hezky nechovali on při sedlani je úplně v pohodě i když nasedam ale jedem po dlouhý stěně jedem už třeba po 10. a on si neco umyslí a začne couvat otáčet se atd. oni konici mají moc velikou louku a on na ně nevidí tak nevím jestli je to z toho nebo z něčeho jiného ale děkuju a přeji hezký večer.

14.5.2017 20:26

Je nesmysl, aby kůň něco takhle okoukával.
To, co jste na začátku popsala, je nesouhlas s ježděním / jezdcem, které dává kůň velmi důrazně najevo.

Nevěřím, že někdo kvalitní viděl koně a jeho výstroj a posoudil celou situaci.
Souhlasím s Keirou, že pokud si vaše trenérka nedokáže poradit - alespoň co se odhalení problému týče - s takovouhle věcí, tak je třeba vyhledat někoho jiného. Moc si nedovedu představit, že nechám koně stát kvůli tomu, že je těhotná / rodí / kojí...nemá na mě čas, pokud mám problém a jsem tím blokovaná, ve stresu, nešťastná...

S tím koněm je potřeba adekvátně pracovat a neutvrzovat ho v tom, že člověk na hřbetě = bolest a stres.
Předpokládám, že jste si koně pořídila, abyste spolu trávili příjemné chvíle a abyste ho mohla jezdecky využívat (když jste na něj "zkoušela vyhopnout".).

Postupovala bych ve Vašem případě a s Vašimi zkušenostmi takto:
- zainvestovala bych do prohlídky fyzioterapeutem - koně a jeho výstroj, ev. při tom taky uvidí, jak se kůň chová při sedlání...
- pokud by odborník skonstatoval, že se jedná opravdu o výcvikový problém, začala bych tím, bych učila koně stát v klidu a nenechala ho ustupovat, pokud o to není žádán.
- aby by toto zvládl, zkusila bych na koně dávala sedlo (optimálně alespoň první vyhození sedla na něj někde v boxu nebo u zdi, aby se točit nemohl), jen málo dotáhnout a vzala bych ho klidně jen na ruce na procházku popást. Se sedlem na zádech. Aby si spojil, že sedlo na zádech nemusí nutně znamenat, že na něj někdo leze.
- pak postupně zařazovala úkony jako kdybyste chtěla jít jezdit. Klidně to všechno můžete absolvovat i s helmou na hlavě, jestli s ní jezdíte. Prostě ať to vypadá, že se jezdit jde. Takže na procházce bych zastavila někde, aby se nemohl točit zadkem (podél zdi, nebo alespoň podél křoví), a třeba dotáhla a sundala třmen na mojí straně. Pokud by byl v pohodě, tak bych ho ustoupila a stáhla i druhý třmen.. pokud budete mít možnost, berte třeba někoho s sebou, abyste na to nebyla sama a až se Vám bude zdát v klidu a všechny úkony bude zvládat v pohodě, tak bych zkusila nasednout. A když v klidu postojí, moc pochválit a zase sesednout. K ničemu nenutit. Prostě vše po malinkých krůčcích a mooooc chválit u každého klidu a ochotě, který projeví.
Nevypadá, že oplýváte velkými zkušenostmi, takže proto to rozepisuji tak zeširoka s velmi pozvolnými krůčky, které může dělat sám i laik. Při každém pokroku = u vás se jedná o to, že kůň bude stát bez pohybu, jak ho o to požádáte a nebude od vás ustupovat zádí - moooooc chválit!
Good luck!

14.5.2017 20:34
eliska slavikova

XXX.XXX.183.161

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je nesmysl, aby kůň něco takhle okoukával.
To, co jste na začátku popsala, je nesouhlas s ježděním / jezdcem, které dává kůň velmi důrazně najevo.

Nevěřím, že někdo kvalitní viděl koně a jeho výstroj a posoudil celou situaci.
Souhlasím s Keirou, že pokud si vaše trenérka nedokáže poradit - alespoň co se odhalení problému týče - s takovouhle věcí, tak je třeba vyhledat někoho jiného. Moc si nedovedu představit, že nechám koně stát kvůli tomu, že je těhotná / rodí / kojí...nemá na mě čas, pokud mám problém a jsem tím blokovaná, ve stresu, nešťastná...

S tím koněm je potřeba adekvátně pracovat a neutvrzovat ho v tom, že člověk na hřbetě = bolest a stres.
Předpokládám, že jste si koně pořídila, abyste spolu trávili příjemné chvíle a abyste ho mohla jezdecky využívat (když jste na něj "zkoušela vyhopnout".).

Postupovala bych ve Vašem případě a s Vašimi zkušenostmi takto:
- zainvestovala bych do prohlídky fyzioterapeutem - koně a jeho výstroj, ev. při tom taky uvidí, jak se kůň chová při sedlání...
- pokud by odborník skonstatoval, že se jedná opravdu o výcvikový problém, začala bych tím, bych učila koně stát v klidu a nenechala ho ustupovat, pokud o to není žádán.
- aby by toto zvládl, zkusila bych na koně dávala sedlo (optimálně alespoň první vyhození sedla na něj někde v boxu nebo u zdi, aby se točit nemohl), jen málo dotáhnout a vzala bych ho klidně jen na ruce na procházku popást. Se sedlem na zádech. Aby si spojil, že sedlo na zádech nemusí nutně znamenat, že na něj někdo leze.
- pak postupně zařazovala úkony jako kdybyste chtěla jít jezdit. Klidně to všechno můžete absolvovat i s helmou na hlavě, jestli s ní jezdíte. Prostě ať to vypadá, že se jezdit jde. Takže na procházce bych zastavila někde, aby se nemohl točit zadkem (podél zdi, nebo alespoň podél křoví), a třeba dotáhla a sundala třmen na mojí straně. Pokud by byl v pohodě, tak bych ho ustoupila a stáhla i druhý třmen.. pokud budete mít možnost, berte třeba někoho s sebou, abyste na to nebyla sama a až se Vám bude zdát v klidu a všechny úkony bude zvládat v pohodě, tak bych zkusila nasednout. A když v klidu postojí, moc pochválit a zase sesednout. K ničemu nenutit. Prostě vše po malinkých krůčcích a mooooc chválit u každého klidu a ochotě, který projeví.
Nevypadá, že oplýváte velkými zkušenostmi, takže proto to rozepisuji tak zeširoka s velmi pozvolnými krůčky, které může dělat sám i laik. Při každém pokroku = u vás se jedná o to, že kůň bude stát bez pohybu, jak ho o to požádáte a nebude od vás ustupovat zádí - moooooc chválit!
Good luck!

Strašně moc děkuju určitě budem skoušet chválíme vždy když to uělá správně a určitě zavoláme fyzoiterapeuta a pak se uvidí ale moc děkuju za radu přeji zbytek hezkýho večera.

15.5.2017 12:57
dsj

XXX.XXX.116.98

Já bych s koněm, který se takhle chová začala pracovat jako s remontou. Sedlo bych na něj vůbec nedávala dokud by v mojí blízkosti nestál klidně ať už dělám kolem něj cokoliv. Začala bych prací ze země a obyčejným hlazením – začněte na hlavě, prohlaďte se po celém těle, kromě toho, že ho uklidníte a bude mu s vámi příjemně, také zjistíte, kde je citlivý na vaše doteky, nebo kde je mu vaše přítomnost nepříjemná. Na místech kde je neklidný začne odcházet bych zastavila a prozkoumala bych je – kromě nacvičení znecitlivění na mou přítomnost a doteky bych tak zjistila, jestli nemá nějaká bolavá místa. Během cesty kolem koně bych zkusila také třeba snížení hlavy na tlak na zátylek, zvednutí nohou, ohnutí v krku, ustoupení předkem nebo zádí atd.
To, že od vás ustupuje zadkem může znamenat, že na něj tlačíte polohou svého těla – zkuste si uvědomit kde stojíte a kam se díváte, když před vámi uhýbá a experimentovat s osou svého těla, tak, aby nemířila k zádi, spíš se snažte být přiměřeně otočená čelem ve směru od zádi dopředu. Někteří koně jsou hodně citliví na pohyb člověka v zónách a musí se na přítomnost člověka a jeho „nesmyslnou“ řeč těla znecitlivit a naučit se reagovat na dohodnuté signály.
Pokud při sedlání a nasedání nechce stát (točí se vám), tak mě se osvědčilo dovolit koni aby se hýbal, spíš, než se ho snažit zastavovat – já na nestojící koně používám vodítko 3,80m, na kterém je mohu kdykoliv vyslat na kruh, jakmile samovolně pohnou nohama nebo vlezou do mého osobního prostoru, a současně se mi nestihnou vytrhnout, když jsou navyklí od člověka odskakovat a zdrhat. Když se sám rozejde udržujte ho v chodu a dovolte mu zastavit, až když vás o to požádá. Někdy je potřeba vyslání na kruh na vodítku zopakovat několikrát, než si kůň uvědomí, že nic nedělat a stát je pro něj nejpohodlnější volba – ale pozor ať to nepřepálíte, a nesklouznete k „honění“ tím vyvoláte protitlak a situaci zhoršíte – já spíš čekám na smířlivá gesta ze strany koně a reaguji na ně a chválím za ně, příliš aktivní přístup může stav zhoršit. Když je kůň motivovatelný přes pamlsky, tak mu občas nějaký dám – ale jen když z něj mám radost a je klidný, a soustředěný na mě.
Kopání zadníma pod břicho dělají koně, kterým je nepříjemný podbřišník (anebo někdy jako varování) – takže se ujistěte, jestli ho nikde nedře, ze začátku moc nedotahovat, jen lehounce a postupně, a úplně dotáhnout až ze sedla a hádám, že časem to odezní.
Na koně s reakcemi které popisujete, bych já osobně v zájmu vlastního zdraví nesedala. Jakákoliv známka nepohodlí a nespokojenosti (nestání, kopání, točení…), bývá ze sedla silnější a nebezpečnější. Na koně bych si sedla, až když bude ze země klidný, soustředěný, ohebný v krku a zastaví na lehký tah. Pokud by mi při nasednutí kůň zůstal klidně stát, tak bych ho ze sedla hodně pochválila, podrbala a dokud stojí v klidu sesedla a teprve postupně chtěla víc.
Ale i když si koně teď dobře připravíte ze země, tak se vám stejně může stát, že až si na něj sednete, tak se znovu vyleká nebo vzepře. Je těžší přesvědčit zrazeného koně o radosti z kontaktu s člověkem, protože rychleji a častěji přeskakuje do stresu a strachu/vzdoru, když se opakují dřívější nepříjemné situace - a jestli má špatné zážitky spojené se sedláním, nasedáním a ježděním, tak máte před sebou hodně práce, ale zase když se začne s takovým koněm dařit, tak je o to větší radost. Přeji vám hodně štěstí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík