Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.5.2017 18:27
Lenka03

XXX.XXX.142.113

Jak je jistě všem známo, na skokové závody je povinné mít udidlo (nebo hackamore). V pravidlech je vyloženě napsáno "Bezudidlové uzdění není povoleno".
Nevíte někdo přesný důvod proč?

16.5.2017 14:37
Íháček

XXX.XXX.226.8

Rekla bych ze kvuli bezpecnosti.

........

16.5.2017 15:46
........

XXX.XXX.177.194

Kvůli bezpečnosti?
Jak se může naprosto nezvladatelný kůň s pákou v hubě rovnat klidnému a perfektně zvladatelnému bez udidla? Nemůžete je přece házet na jednu hromadu.

16.5.2017 16:09
Lenka03

XXX.XXX.178.172

........ napsal(a):
Kvůli bezpečnosti?
Jak se může naprosto nezvladatelný kůň s pákou v hubě rovnat klidnému a perfektně zvladatelnému bez udidla? Nemůžete je přece házet na jednu hromadu.

Přesně kvůli tomuhle je mi to nejasné

16.5.2017 16:51
jazzinka

XXX.XXX.196.8

Asi se pred zavedenim tohoto pravidla na kolbistich vyskytlo prece jen vic neovladatelnych koni na bezudidlovce nez na pace.

16.5.2017 17:03
Íháček

XXX.XXX.226.8

........ napsal(a):
Kvůli bezpečnosti?

Ja nikoho nikam nehazu. Pravidla jsem nevymyslela a to ze vy mate kone zvladatelneho bez udidla neznamena ze to tak maji vsichni a prave proto je toto pravidlo. A neni to jen u parkuru ale u vetsiny zavodu a akci nesmite kone bez udidla ani vytahnout z voziku. Pokud se vam to nelibi tak nebrecte na faune ale reste to na federaci.

17.5.2017 09:07
kashttan

XXX.XXX.159.23

Protože ČJF

17.5.2017 11:52
alfi pav

XXX.XXX.30.253

No viděla jsem toho už dost, abych mohla říct, že jezdit koně v lotu relativně známých koní v relativně známém prostředí je úplně něco jiného, než ho vzít do cizího prostředí mezi cizí koně a cizí mumraj.
I ten nejvychovanější kůň z toho bude mít hlavu v pejru a když do toho přidáte závodní stres jezdce a jeho doprovodu, tak to taky může skončit pádem jezdce a útěkem koně. Jako majitel hřebce, bych v tu chvíli byla padajícímu jezdci mimořádně "vděčná" za to, že mu kůň zdrhl a volně pobíhá, zejména pokud by se jednalo o nějakou kopající nebo nedejbože zrovna říjící příšeru

Podle mě do všestranného výcviku jakéhokoli koně patří, že je ovladatelný v rámci slušných mezí na obojím druhu uzdění (i pokud se rozhodnete ho jezdit jen na bezudidlovém) a je jedno o jaké pohlaví zvířete jde. To, že mu takové nebo makové udidlo nesedí, je jen výmluva jezdce, aby se problémem nemusel zaobírat a nemusel se s koněm učit na udidle chodit.

17.5.2017 13:02
22verunka

XXX.XXX.178.221

Souhladim s alfi pav. Kun by mel byt zvykli i na udidlo ikdyz doma ho zvladate na ohlavce. Resim to ted taky sice ho nosi a sme na nej zvykli ale nelibi se ji. Nic to nemeni na tom ze ho mohu kdykoliv bez obtizi pouzit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.5.2017 20:33

alfi pav napsal(a):
No viděla jsem toho už dost, abych mohla říct, že jezdit koně v lotu relativně známých koní v relativně známém prostředí je úplně něco jiného, než ho vzít do cizího prostředí mezi cizí koně a cizí mumraj.
I ten nejvychovanější kůň z toho bude mít hlavu v pejru a když do toho přidáte závodní stres jezdce a jeho doprovodu, tak to taky může skončit pádem jezdce a útěkem koně. Jako majitel hřebce, bych v tu chvíli byla padajícímu jezdci mimořádně "vděčná" za to, že mu kůň zdrhl a volně pobíhá, zejména pokud by se jednalo o nějakou kopající nebo nedejbože zrovna říjící příšeru

Podle mě do všestranného výcviku jakéhokoli koně patří, že je ovladatelný v rámci slušných mezí na obojím druhu uzdění (i pokud se rozhodnete ho jezdit jen na bezudidlovém) a je jedno o jaké pohlaví zvířete jde. To, že mu takové nebo makové udidlo nesedí, je jen výmluva jezdce, aby se problémem nemusel zaobírat a nemusel se s koněm učit na udidle chodit.

Jenže pokud jezdec spadne je úplně jedno co má kůň za uždění, stejně tak jako tak běhá na volno. Taky jsem tedy viděla mockrát koně prchat s různými udidly, včetně westernové páky, sněhuláka apod. - jezdec zoufale tahal, kůň otevřenou hubu a vyvrácený krk, ale prchal stejně. No a pak jsou lidé, co na bezudidlovce bez sebemenšího problému zajedou hubertku v lotu třiceti cizích koní, dělají při závodech, chovatelských dnech a podobných akcích ukázky PK a v tom "mumraji" jezdí - opět bez sebemenší známky problému - na ohlávce nebo rovnou na nákrčáku. Dle mého názoru kůň buď ovladatelný je, nebo není, jestli má nebo nemá udidlo s tím nemá nic společného. A pokud se ve stresové situaci vymyká kontrole, tak prostě nepatří na společnou akci s ostatními jezdci a koňmi a je jedno co má na sobě.

Add pravidla ČJF: nejsem sportovní jezdec, ale připadá mi postavené na hlavu, že místo toho, aby trvali na tom, že se jejich akcí budou zúčastňovat pouze dostatečně zkušení jezdci na tak vychovaných a ovladatelných koních, aby tato dvojice nebyla nebezpečím pro všechny okolo, tak trvají na tom, že každý kůň musí mít v hubě udidlo a jezdec na hlavě přilbu a pak se děj vůle boží (nic proti přilbám, jen mi to zajištění bezpečnosti připadá celé vzaté za špatný konec). Co si tak vzpomínám na diskuzi na Equichannelu na podobné téma, tak se za tu krátkou dobu co bylo povoleno do parkuru BB sice nic nestalo, ale pantátové z ČJF to raději stejně zakázali, protože ač jinde to funguje, tak zrovna v ČR "by se mohlo něco stát" (protože Češi jako jeden z mála národů patrně nemají vlastní mozek aby věděli na čem mohou s konkrétním koněm vyjet). To, že jedině na udidle je kůň dostatečně ovladatelný považuji za názor ze středověku, který by neměl mít v 21. století místo. Na druhé straně si myslím, že by jezdecká dvojice, která zmateně křižuje po opracovišti, přetahuje se spolu o otěže a má problémy se dohodnout o směru a rychlosti pohybu, o zastavení apod., měla být bez pardonu pořadateli odeslána ze závodů (nebo jiné veřejné akce) domů, na což asi většina pořadatelů nebude mít koule.

18.5.2017 13:37
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jenže pokud jezdec spadne je úplně jedno co má kůň za uždění, stejně tak jako tak běhá na volno. Taky jsem tedy viděla mockrát koně prchat s různými udidly, včetně westernové páky, sněhuláka apod. - jezdec zoufale tahal, kůň otevřenou hubu a vyvrácený krk, ale prchal stejně. No a pak jsou lidé, co na bezudidlovce bez sebemenšího problému zajedou hubertku v lotu třiceti cizích koní, dělají při závodech, chovatelských dnech a podobných akcích ukázky PK a v tom "mumraji" jezdí - opět bez sebemenší známky problému - na ohlávce nebo rovnou na nákrčáku. Dle mého názoru kůň buď ovladatelný je, nebo není, jestli má nebo nemá udidlo s tím nemá nic společného. A pokud se ve stresové situaci vymyká kontrole, tak prostě nepatří na společnou akci s ostatními jezdci a koňmi a je jedno co má na sobě.

Add pravidla ČJF: nejsem sportovní jezdec, ale připadá mi postavené na hlavu, že místo toho, aby trvali na tom, že se jejich akcí budou zúčastňovat pouze dostatečně zkušení jezdci na tak vychovaných a ovladatelných koních, aby tato dvojice nebyla nebezpečím pro všechny okolo, tak trvají na tom, že každý kůň musí mít v hubě udidlo a jezdec na hlavě přilbu a pak se děj vůle boží (nic proti přilbám, jen mi to zajištění bezpečnosti připadá celé vzaté za špatný konec). Co si tak vzpomínám na diskuzi na Equichannelu na podobné téma, tak se za tu krátkou dobu co bylo povoleno do parkuru BB sice nic nestalo, ale pantátové z ČJF to raději stejně zakázali, protože ač jinde to funguje, tak zrovna v ČR "by se mohlo něco stát" (protože Češi jako jeden z mála národů patrně nemají vlastní mozek aby věděli na čem mohou s konkrétním koněm vyjet). To, že jedině na udidle je kůň dostatečně ovladatelný považuji za názor ze středověku, který by neměl mít v 21. století místo. Na druhé straně si myslím, že by jezdecká dvojice, která zmateně křižuje po opracovišti, přetahuje se spolu o otěže a má problémy se dohodnout o směru a rychlosti pohybu, o zastavení apod., měla být bez pardonu pořadateli odeslána ze závodů (nebo jiné veřejné akce) domů, na což asi většina pořadatelů nebude mít koule.

Sama píšete, že nejste sportovní jezdec, tudíž ani netušíte, co všechno vás může na závodech potkat. To, že jsou zúčastňující se jezdci na akcích dostatečně zkušení je utopie nejtěžšího kalibru, pokud se tedy podíváme do soutěží základních stupňů (samozřejmě jsou výjimky). Většina z nich ani nezná základní pravidla pohybu po jízdárně a není schopná smysluplného pohybu po opracovišti aniž by vadili jiným jezdcům. Přiježděnost koní je taky na pováženou. Jsou to ale základní stupně a tak nějak se s tím počítá, každý nějak musí začít, proto požadavek na udidlo (začátečník si spíš poradí s koněm na udidle, má větší šanci ho uhlídat). Pro jednoho je to navíc dost silná motivace se zlepšovat, aby dosáhl do vyšší úrovně a měl od takových situací ve vyšších soutěžích pokoj.
Jinak měla jsem taky koně, který byl schopný jet v lotu na hubertu mezi koňmi jen na provázku kolem krku, je to jen o výcviku. Na závody bych si to ale nedovolila, tam prostě musí být opatření natolik dobrá, aby to zvíře prostě nemělo a hlavně nevidělo nijakou šanci vymanit se z vlivu jezdce.
Nechápu v čem neberete přilby. Přilba je základní bezpečnostní vybavení pro jezdce na koni a umí zachránit život. Kdybych nejezdila v přilbě, tak už jsem minimálně 3x mrtvá. Ten pocit, když ležíte na zemi, dočasně nejste schopná se zvednout, protože máte otřes mozku a děkujete bohu za to, že jste přilbu měla, jinak byste byla v pánu (přičemž přilba skoro na dva kusy)... U koní, se kterými si nejsem jistá, jezdím pro jistotu i v pátěřáku. Odražené ledviny nebo natržená slezina při pádu z koně, taky není zrovna echt pocit (osobně jsem si zakusila ledviny a i navzdory pátěřáku to byla bolest na víc než 4 týdny). Myslím si svoje o inteligenci lidí, kteří přilby nenosí a tvrdí, že je nepotřebují... Je to mimořádně hloupá a nezodpovědná věc a je jedno jak vychovaného máte koně. Mozek potřebuje každý a je to s*a*k*r*a křehká věc než aby se s ním dalo hloupě riskovat.

18.5.2017 14:20

Mě ještě k tomu tématu napadá, že jsem byla na podzim účastníkem Huberta, do kterého bylo dovoleno ze známosti se zůčastnit i slečně (dospělá žena) s koněm na parelce, kterého ovládala jen když se koni chtělo. Bylo opravdu "báječné", když jsme měli v mžiku na doskoku před skokem prd*el jejího koně, protože zrovna křižovala dráhu, protože nebylo ovladalený...

Takže za mě: naprosto chápu povinnost běžného uždění na závodech.

Už je mi méně příjemné pravidlo nutnosti "mít něco v hubě" od okamžiku opuštění uzavřeného prostoru (box, koňobus), protože když tam kůň tráví takřka celý den a prostě se komfortně ani nenažere v obdobích mezi závody, kdy odpočívá někde ústraní, přijde mi to až moc přísné.
Už jsem dlouho na žádných ofiko závodech jako účastník nebyla, tak jsem zvědavá, jak moc budu zírat, jestli se mi letos podaří zase do procesu zaplout...

18.5.2017 16:25
samik49

XXX.XXX.152.15

Parkurů se zúčastňuju celkem pravidelně jako aktivní účastník a popravdě nejnebezpečnější situace na opracovišti způsobují z mé zkušenosti zkušení jezdci, kteří mají pocit, že jim opracoviště patří a každý jim musí dát přednost...
Jinak osobně zákaz bezudidlových uzdění na závodech v dnešní době nechápu. Dneska už jde o naprosto běžnou věc a ovladatelnost koně o uzdění fakt není.

3.7.2017 18:37
Newfoundland666

XXX.XXX.157.254

Udidlo na závody je pojistka proti magorům, co jezdí v provozu na ohlávce a rádi by si to šli s koníčkem parťáčkem miláčkem, s kterým jsou jedna bytost v astrální rovině, zkusit i na opracoviště.

Udidlo koně nezastaví. Ale to škubnutí v koutku nebo rýpanec do patra koně, který je ještě ve stavu zvládnutelnosti, důrazně upozorní, že dělá něco, co nechcete. I když zlomení nosní kosti pořádným řemenem ho upozorní taky, o tom žádná.

4.7.2017 13:55
samik49

XXX.XXX.102.131

Newfoundland666 napsal(a):
Udidlo na závody je pojistka proti magorům, co jezdí v provozu na ohlávce a rádi by si to šli s koníčkem parťáčkem miláčkem, s kterým jsou jedna bytost v astrální rovině, zkusit i na opracoviště.

Udidlo koně nezastaví. Ale to škubnutí v koutku nebo rýpanec do patra koně, který je ještě ve stavu zvládnutelnosti, důrazně upozorní, že dělá něco, co nechcete. I když zlomení nosní kosti pořádným řemenem ho upozorní taky, o tom žádná.

Jasný, jen tak dál - podporujme myšlenku, že usměrňovat koně cukáním v koutku, rýpáním do patra a lámáním nosní kosti hackamore s nánosníkem vyztuženým kovem (které je ČJF na soutěžích jediné povolené) je vlastně v jezdeckém sportu naprosto v pořádku :).

4.7.2017 14:14
polárka.15

XXX.XXX.45.253

samik49 napsal(a):
Jasný, jen tak dál - podporujme myšlenku, že usměrňovat koně cukáním v koutku, rýpáním do patra a lámáním nosní kosti hackamore s nánosníkem vyztuženým kovem (které je ČJF na soutěžích jediné povolené) je vlastně v jezdeckém sportu naprosto v pořádku :).

Byť nejsem příznivcem názorů osoby, která se skrývá za pseudonymem "Newfoundland666" ovšem v tomto případě je nutno vzít tento komentář s určitým nadhledem a sarkasmem zároveň a plně chápu, co tím chtěl básník říci. Nebavíme se tady o ŽÁDNÉM USMĚRŇOVÁNÍ, bavíme se tady o zvládání krizových situací, kdy vezme kůň s jezdcem čáru a nebo bude účastníkem nějaké kolize. Kdy je pouze řečeno, že člověk, který si jezdí pro srandu doma, nedává koni na hlavu skoro nic a má najednou nutkání své "mistrovské dílo" na vesnických hobby závodech, na kterých nebyl ani on ani kůň, a vyjede si na ohlávce, jak to může asi dopadnout?

Dnes a denně vidím na hobby závodech, kdy jezdci neznají ZÁKLADNÍ pravidla jízdárny - kdo má přednost, kdo má vnější stěnu, jak je to skákáním jak na kolbišti, tak na opracku.

Představte si jednu situaci, kterou vidím vždy (a je bohužel jedno, zda je to úroveň 50 cm a nebo ZM) opracováváte si koně, cváláte na po obvodu (kde máte přednost), mezitím objedete 3 koně krokujíc po obvodu a vesele se bavící jezdce, najedete pravidelným cvalem na skok, trenér u skoku hlásí, že jedete, Vy sama řvete "kolmák", "oxer", najednou jste u skoku 3 cvalové a nějaká Nanynka začne dělat kroužek - při nejlepším, kolem skoku, jak toho koně na místě zastavíte? Sedem opravdu ne, bez ruky to opravdu nejde - a už jsme u toho, pojistka udidlo. Nevím, jak by člověk dokázal okamžitě stočit koně na bezudidlovce a jak "příjemné" by to tomu koni bylo vs. použití udidla.

4.7.2017 14:32
samik49

XXX.XXX.102.131

polárka.15 napsal(a):
Byť nejsem příznivcem názorů osoby, která se skrývá za pseudonymem "Newfoundland666" ovšem v tomto případě je nutno vzít tento komentář s určitým nadhledem a sarkasmem zároveň a plně chápu, co tím chtěl básník říci. Nebavíme se tady o ŽÁDNÉM USMĚRŇOVÁNÍ, bavíme se tady o zvládání krizových situací, kdy vezme kůň s jezdcem čáru a nebo bude účastníkem nějaké kolize. Kdy je pouze řečeno, že člověk, který si jezdí pro srandu doma, nedává koni na hlavu skoro nic a má najednou nutkání své "mistrovské dílo" na vesnických hobby závodech, na kterých nebyl ani on ani kůň, a vyjede si na ohlávce, jak to může asi dopadnout?

Dnes a denně vidím na hobby závodech, kdy jezdci neznají ZÁKLADNÍ pravidla jízdárny - kdo má přednost, kdo má vnější stěnu, jak je to skákáním jak na kolbišti, tak na opracku.

Představte si jednu situaci, kterou vidím vždy (a je bohužel jedno, zda je to úroveň 50 cm a nebo ZM) opracováváte si koně, cváláte na po obvodu (kde máte přednost), mezitím objedete 3 koně krokujíc po obvodu a vesele se bavící jezdce, najedete pravidelným cvalem na skok, trenér u skoku hlásí, že jedete, Vy sama řvete "kolmák", "oxer", najednou jste u skoku 3 cvalové a nějaká Nanynka začne dělat kroužek - při nejlepším, kolem skoku, jak toho koně na místě zastavíte? Sedem opravdu ne, bez ruky to opravdu nejde - a už jsme u toho, pojistka udidlo. Nevím, jak by člověk dokázal okamžitě stočit koně na bezudidlovce a jak "příjemné" by to tomu koni bylo vs. použití udidla.

Úplně normálně, holt vezmu za otěže :D Určitě je to koni příjemnější, než ho v tom úleku zarvat za udidlo - tady je stejně největší problém setrvačnost a to fakt člověk udidlem nijak neovlivní... Ale myslím, že většina koní má taky svůj rozum a do cizího koně dobrovolně nenarazí - pokud je to jen trochu možný, vyhnou se. A druhak kůň, co umí na bezudidlovce fungovat, na ní prostě funguje, nemá oproti udidlu nijak opožděné reakce, není hůř ovladatelný. To jsou jen mylné představy lidí, co v životě bezudidlovku neměli v ruce.

4.7.2017 15:00
polárka.15

XXX.XXX.45.253

samik49 napsal(a):
Úplně normálně, holt vezmu za otěže :D Určitě je to koni příjemnější, než ho v tom úleku zarvat za udidlo - tady je stejně největší problém setrvačnost a to fakt člověk udidlem nijak neovlivní... Ale myslím, že většina koní má taky svůj rozum a do cizího koně dobrovolně nenarazí - pokud je to jen trochu možný, vyhnou se. A druhak kůň, co umí na bezudidlovce fungovat, na ní prostě funguje, nemá oproti udidlu nijak opožděné reakce, není hůř ovladatelný. To jsou jen mylné představy lidí, co v životě bezudidlovku neměli v ruce.

Opravdu si myslíte, že udidlo - na které je kůň zvyklý a je daleko horší, než ho rvát za další nejcitlivější a hodně zranitelnou část jeho těla - nos? Neříkám, že vše, co provádí ČJF, co schvaluje, co si dává do pravidel je špatně, ale za udidlem si opravdu stojím.

A světe div se, jezdím s kobylou ven bez udidla, takže tak mylná představa moje to opravdu není, tady jste trefu do černého opravdu neudělala.

A že kůň nevrazí do druhého, v pohodě s vyhnou? Hmmmm to je mylná představa člověka, který nejezdí na závody. Doporučuju se na nějaké jet aspoň podívat (notabene, když jsem uhýbala holce na samý konec světa, přesto do mně najela. Kůň do koně žduchl, já to odnesla kolenem).

4.7.2017 15:05
kallisto

XXX.XXX.157.94

samik49 napsal(a):

Ale narazí, úplně s přehledem, a když se třeba koně taktak vyhnou, srazí se ti jezdci nohama a to je taky lahůdka.

Ono je opravdu rozdíl jezdit si na té ohlávce doma a po okolí, ale na závodech, kde je šrumec, na menším oprácku to kolem tebe všechno cválá, skáče, dělá kruhy atd, kde je halda dalších koní, mladých a nervózních, mladých a nervózních jezdců pak může takový bezudidlový lesojezdec rychle přijít o iluze.

To udidlo je prostě větší jistota. A asi to nebude jen tak výmysl, když je to tak na všech závodech FEI (snad tuším kromě endurance?).

4.7.2017 15:18
samik49

XXX.XXX.102.131

Kůň je v hubě citlivější než na nose a většině koní je vhodná bezudidlovka prostě příjemnější než udidlo :) Rvaní samozřejmě není příjemné v žádném případě, ale koně, co je na bezudidlovce přiježděný, člověk nemusí nijak rvát, aby ho úplně normálně ovládal.
A POKUD TO JDE, tak se sami koně snaží vyhnout... jasný, že když v tempu cváláte na skok a někdo vám tam na poslední chvíli vletí, tak to nejde, ale s tím použití udidla fakt nic neudělá, to je prostě setrvačnost.
A světe div se, na závody normálně jezdím, i na huberty a další akce, kde se kupodivu mladí a nervózní koně vyskytujou. Když můžu, jedu vždy bez udidla a stojím si za tím, že bych koně normálně uvedla bez udidla i v parkuru, v crossu, v jakýkoliv krizovce, a to přinejmenším stejně dobře jako s udidlem. Takových dvojic už je dneska spousta. Bohužel spousta lidí má pořád pocit, že když koně bolestivě zarvou za hubu, tak se tím spasí (na ničem jiném totiž ta "jistota" u udidla nestojí) v každé situaci. Což je blbost. A podle toho to pak taky vypadá na parkurech :D kde lidi kolikrát koně neovládají ani na kdovíjakých převodovkách. Ale mají udidlo, tak je to pohoda, že je tam kůň veze jak špinavý prádlo, vyhazuje, staví se na zadní a tak dál. Nedejbože, kdyby tohle někdo předved bez udidla

4.7.2017 15:40

Polárka, Kallisto... tak už vidíme, že je nesmysl s takovým člověkem vést jakýkoli dialog... jsem určitě za vaším názorem. Taky ze zkušeností. Ono holt je něco jiného koukat doma na videa, jak se to dělá bez udidla a něco jiného vyjet machrovat takhle někam ven...
Pokud má někdo potřebu prezentovat svoje metody před lidmi, je spousta koňských akcí, kde shánějí lidi s koňmi, kteří jim zaplní program pro diváky. Přihlašte se, Samiku, do nich a rozsévejte povědomí o tom, že kůň jde ovládat i bez udidla i v krizových situacích. Třeba časem přijde k rozumu i ČJF a pravidla upraví.
Já doufám, že ne. Protože soudných lidí, kteří jsou schopní vyhodnotit své možnosti a schopnosti zároveň s vlastnostmi a stupněm výcviku svého koně, je v Čechách tak možná pár desítek...

4.7.2017 15:42

Tím neříkám, že to nedokážete. Jen, že těžko pro pár jednotlivců, kteří by svého koně opravdu zvládli na bezudidlovce v krizové situaci, je nesmysl uvolňovat nastavená pravidla ohledně nutnosti uždění na soutěžích. Je to ochrana těch zbylých 98% jezdců a ostatních lidí, pohybujících se na těchto akcích.

4.7.2017 15:45
Newfoundland666

XXX.XXX.53.83

polárka.15 napsal(a):

Děkuji za vysvětlení názoru, i když mě nemáte v lásce - to se cení!

4.7.2017 15:52
Newfoundland666

XXX.XXX.53.83

samik49 napsal(a):

Většina koní vám v opravdu krizovém stavu narazí do čehokoliv a kohokoliv - auta, zdi, ohrady, člověka. Ale je fakt, že v takové chvíli nevím, jestli by to udidlo pomohlo, nikdy jsem to osobně řešit nemusela. Ale už jen ten pocit, že můžu zkusit koni stočit hlavu k jedné straně, třeba to vyjde a on do té silnice nevletí...

To byla většina koní. Teď vám řeknu, co udělá 100% koní, kterým zatím nejde o život a jen prostě trochu vyvádí - budou počítat jen s velikostí svého těla, ne s jezdcem. Přeberte si to po svém.

5.7.2017 09:06
samik49

XXX.XXX.78.43

Newfoundland666 napsal(a):
Většina koní vám v opravdu krizovém stavu narazí do čehokoliv a kohokoliv - auta, zdi, ohrady, člověka. Ale je fakt, že v takové chvíli nevím, jestli by to udidlo pomohlo, nikdy jsem to osobně řešit nemusela. Ale už jen ten pocit, že můžu zkusit koni stočit hlavu k jedné straně, třeba to vyjde a on do té silnice nevletí...

To byla většina koní. Teď vám řeknu, co udělá 100% koní, kterým zatím nejde o život a jen prostě trochu vyvádí - budou počítat jen s velikostí svého těla, ne s jezdcem. Přeberte si to po svém.

Tak když už kůň letí v amoku, že narazí do čehokoliv, tak je chyba úplně někde jinde než v uzdění a udidlo od toho fakt nezachrání - viděla jsem dostkrát, kdy takhle zběsile lítal kůň i na páce, a jezdec byl nahoře úplně bez šance. Tak nějak vhodnější je snažit se koně připravovat tak, aby se do toho amoku nedostával, i když všichni koně kolem už někam letí, i když se něčeho hrozně bojí atd. A sebe trénovat, abych uměla poznat, kdy mi kůň tiká a je lepší v práci nepokračovat.
Jinak hlavu koni můžete stočit k jedné straně přece i na bezudidlovce? To bylo první, co jsem chtěla, aby kůň spolehlivě uměl, než jsem na něm vyjela ven. Pokud kůň na tlak bezudidlovky nereaguje, není na jí přiježděný a nemá tedy někde na veřejné akci co dělat! Pokud na ní je přiježděný, reaguje normálně na všechny pomůcky. Já mám pocit, že tohle lidi nějak furt nechápou :D To, že koni vyndáte z huby udidlo neznamená, že ho musíte najednou začít ovládat nějakou ezoterickou silou. Pokud se to udělá správně (rozuměj příprava), oteže i nadále fungujou velmi podobně jako na udidle. Včetně požadavku na snížení hlavy, vytažení dopředu dolů atd.. Tyhle věci se dají úplně normálně naučit i na jiný signál, než virblování udidlem v hubě.

1.1.2018 11:36
Lenka03

XXX.XXX.142.113

Tak abych nějak shrnula diskusi:

- Když je člověk hlupák, nezná pravidla, neovládá svého koně a nadhodnocuje své schopnosti, tak jeho i ostatní zachrání udidlo
- Když někdo ovládá v každé situaci koně na bezudidle, tak na závody stejně bez udidla nesmí, právě kvůli takovým hlupákům

Prostě se mi zdá, že je někde problém - a zdaleka to nejsou jen pravidla ČJF

Neregistrovaný uživatel

1.1.2018 11:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Samozřejmě, problém bude vždy v jednom - v lidech

Neregistrovaný uživatel

1.1.2018 13:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Lenka03 napsal(a):
Tak abych nějak shrnula diskusi:

- Když je člověk hlupák, nezná pravidla, neovládá svého koně a nadhodnocuje své schopnosti, tak jeho i ostatní zachrání udidlo
- Když někdo ovládá v každé situaci koně na bezudidle, tak na závody stejně bez udidla nesmí, právě kvůli takovým hlupákům

Prostě se mi zdá, že je někde problém - a zdaleka to nejsou jen pravidla ČJF

Shrnula jste to velmi dobře.Platí to nejen u koní, ale vlastně všude.Místo toho aby jsme hlupáky vyloučili, tak jim raději přizpůsobíme pravidla a zase na tom jsou biti ti zodpovědní a schopní.

2.1.2018 12:39
jesie

XXX.XXX.145.142

Omlouvám se, že lehce vybočím z tématu, ale vysvětlete mi toto:

Jak je možné, že ZVJJ udělá i člověk, který pak má sakra problémy na oprácku nebo vůbec s pravidly jízdárny.Dívala jsem se na podmínky úspěšného složení a mimo jiné se tam zkouší i toto...

2.1.2018 13:03
Arkarian

XXX.XXX.60.134

Já teda nevím. Jezdím v 90 % případů bez udidla (na svém koni - nemohu říct paušálně, že na všech bych takto jezdila), udidlo si beru pouze výjimečně, a to na jízdárnu, protože komunikace s koněm je pak jemnější a přesnější. Pokud bych někdy náhodou chtěla vyjet na závody (nicméně nemám ambice), ani by mě nenapadlo si to udidlo nevzít, a to ani za předpokladu, že by bezdudidlovky (v mém případě sidepull) byly povoleny. Udidlo není žádné mučidlo, pokud se používá s rozumem, a předpokládám, že lidé jezdídí bez něj, by koni bezhlavě netahali za hubu (či za nos, to už je jedno). Nevidím prostě problém v tom, doma si jezdit bez udidla, a na závody (+ na pár tréninků před nimi) ho vytáhnout a s rozumem použít. Nechci-li ctít pravidla nějakého sportu, tak se ho přeci neúčastním, ne?

2.1.2018 14:43
Aner

XXX.XXX.49.86

jesie napsal(a):
Omlouvám se, že lehce vybočím z tématu, ale vysvětlete mi toto:

Jak je možné, že ZVJJ udělá i člověk, který pak má sakra problémy na oprácku nebo vůbec s pravidly jízdárny.Dívala jsem se na podmínky úspěšného složení a mimo jiné se tam zkouší i toto...

Taky by mě to zajímalo... když ja dělala zzvj, jedny slečně páni komisaři řekli, že to bylo příšerné a stejná jí to dali... asi tak, no.
Kdyby byly zzvj výrazně přísnější, pak by pravidla pro oficiální závody také mohly vypadat jinak. Ono to začíná už tím, koho na ty závody pouští.

3.1.2018 15:39
polárka.15

XXX.XXX.45.253

........ napsal(a):
Kvůli bezpečnosti?

Jestli to nebude tím, že těch "perfektně zvladatelných koní" na tom kolbišti, kor nna hobby, je jako šafránu

3.1.2018 17:55

Aner napsal(a):
Taky by mě to zajímalo... když ja dělala zzvj, jedny slečně páni komisaři řekli, že to bylo příšerné a stejná jí to dali... asi tak, no.
Kdyby byly zzvj výrazně přísnější, pak by pravidla pro oficiální závody také mohly vypadat jinak. Ono to začíná už tím, koho na ty závody pouští.

Já úplně stejný komentář zažila na cvičitelských zkouškách kdysi dávno.

Obecně to komisaři shrnuli, že jsme všichni úplní tupci, nikdo z nás neumí na koni ani pořádně sedět, natožpak jezdit... ale krom dvou účastnic, které neudělaly písemné testy, to myslím z praktických udělali všichni. Taky jsem měla v hlavě, že proč nám to jako dávali, když mají pocit, že stojíme za nic (přes 20 lidí z celých severních Čech - tehdá toho ještě bylo jako šafránu)
A to jsme tehdá měli to štěstí, že většina z nás pocházela z oddílů, kde se ještě jel fakt systém, že se člověk nejdřív vyjezdil - tedy byl několik let trénován, udělal si ZZVJ, měl zkušenosti i ze závodišť, pak postupně mohl být k ruce cvičitelům pod dohledem a pak teprve si mohl zkusit udělat cvičitelák. Takhle mi to dává velmi smysl. Pořád na to vzpomínám a říkám si, že je fakt škoda, že už tenhle systém víceméně (skrze dostupnost / soukromé koně a stáje / neekonomičnost jízdáren pro učení začátečníků) neexistuje..

3.1.2018 22:00
etnies86

XXX.XXX.245.26

Dneska jsem viděla dvě videa :
1) kůň klidně narazí - do člověka, koně, auta...
2) udidlo tomu nezabránilo.

4.1.2018 07:58

polárka.15 napsal(a):
Jestli to nebude tím, že těch "perfektně zvladatelných koní" na tom kolbišti, kor nna hobby, je jako šafránu

Polarko, na podzim jsem byla s deckama jako doprovod na svych vlastne prvnich hobby zavodech (kdyz uz neco jezdim, tak ofiko), a byla jsem velmi mile prekvapena kvalitou zavodicich. Nepoznala jsem rozdil mezi ofiko zavody nizsi urovne a timto klanim. Ale mozna je to tim, ze to bylo v Praze, kde je obecne dostupnost treneru snazsi a hobby zavody pouzivaji i lide treba pro okoukani mladych nebo hur zvladatelnych koni pro deti, nekdo, kdo nema moc ambice zavodit, ale obcas se rad zucastni nejake vyzvy, atp... Kazdopadne jsem byla uprimmne rada, ze to neni takova hruza, jak jsem se bala.

4.1.2018 10:07
balisek

XXX.XXX.131.211

kashttan napsal(a):
Protože ČJF

Ne protože ČJF, ale protože FEI - skoková pravidla ČJF jsou identická s pravidly FEI.

4.1.2018 10:39
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Polarko, na podzim jsem byla s deckama jako doprovod na svych vlastne prvnich hobby zavodech (kdyz uz neco jezdim, tak ofiko), a byla jsem velmi mile prekvapena kvalitou zavodicich. Nepoznala jsem rozdil mezi ofiko zavody nizsi urovne a timto klanim. Ale mozna je to tim, ze to bylo v Praze, kde je obecne dostupnost treneru snazsi a hobby zavody pouzivaji i lide treba pro okoukani mladych nebo hur zvladatelnych koni pro deti, nekdo, kdo nema moc ambice zavodit, ale obcas se rad zucastni nejake vyzvy, atp... Kazdopadne jsem byla uprimmne rada, ze to neni takova hruza, jak jsem se bala.

Fakt? Tak to závidím, co je vidět u nás, je bohužel přesný opak...

4.1.2018 11:32

To občas vídám na Hubertech. Jedna slečinka, co si hraje na elfku, má nějakého norika či co to bylo za těžkopádné zvíře, a přijela na Huberta (pravda, nebývá extra početný - tak do 20 koní) na ohlávce právě a bylo to velké peklo. Není nic lepšího, než když nad skokem vidíte v dráze svého doskoku prd*l jiného koně, který vám zrovna křižuje dráhu... ono i v plném cvalu za liškou, když to někdo, kdo zrovna neovládá, střihne přes plece vašeho koně, není žádná hitparáda...

4.1.2018 11:47
jesie

XXX.XXX.145.142

To občas vídám na Hubertech. Jedna slečinka, co si hraje na elfku, má nějakého norika či co to bylo za těžkopádné zvíře, a přijela na Huberta (pravda, nebývá extra početný - tak do 20 koní) na ohlávce právě a bylo to velké peklo. Není nic lepšího, než když nad skokem vidíte v dráze svého doskoku prd*l jiného koně, který vám zrovna křižuje dráhu... ono i v plném cvalu za liškou, když to někdo, kdo zrovna neovládá, střihne přes plece vašeho koně, není žádná hitparáda...

No, hlavně podle té fotky, tohle ani není bezudidlové ježdění, to je jen ohlávka se šňůrkou...tady bych s úspěchem polemizovala o tom, jestli tím koni neubližuje víc než s udidlem

Neregistrovaný uživatel

4.1.2018 12:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Tak ono když se vám někdo postaví prdelí před hlavu koně a začne ho mlátit bičíkem, tak to taky hitparáda není. Pak se zděšeně otočí a aspoň řekne pardon, což by mohla otočit, nejprve se podívat a pak něco tvořit... ale ono by asi stačilo, kdyby některý začli trochu uvažovat.

Neregistrovaný uživatel

4.1.2018 13:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak ono když se vám někdo postaví prdelí před hlavu koně a začne ho mlátit bičíkem, tak to taky hitparáda není. Pak se zděšeně otočí a aspoň řekne pardon, což by mohla otočit, nejprve se podívat a pak něco tvořit... ale ono by asi stačilo, kdyby některý začli trochu uvažovat.

Právě proto já se moc nemotám tam kde je víc lidí pokud opravdu nemusím.Vždycky se tam totiž vyskytne jedinec nebo víc jedinců s nemocí zvanou "mozkomor" a tomu se neubráníte.Ten totiž vymyslí takovou "kravinu" že nemáte šanci předvídat nic.O bezohlednosti ani nemluvím.

4.1.2018 14:52
jesie

XXX.XXX.35.227

Právě proto já se moc nemotám tam kde je víc lidí pokud opravdu nemusím.Vždycky se tam totiž vyskytne jedinec nebo víc jedinců s nemocí zvanou "mozkomor" a tomu se neubráníte.Ten totiž vymyslí takovou "kravinu" že nemáte šanci předvídat nic.O bezohlednosti ani nemluvím.

...z druhé strany pohledu...můj bambula nesnáší, když mu někdo leze za zadek i na předek, takže se pokaždé držím bokem a hlásím dopředu, že k nám se tulit neee...Nebojte se, vždycky se najde někdo, kdo i přes moje upozornění stejně dojede natěsno. Protože to vím, držím ho na krátké otěži ( s udidlem), ale jakmile nedejbože smrkám...kopne, kousne...

Vždycky je to o lidech...

4.1.2018 19:52

jesie napsal(a):
No, hlavně podle té fotky, tohle ani není bezudidlové ježdění, to je jen ohlávka se šňůrkou...tady bych s úspěchem polemizovala o tom, jestli tím koni neubližuje víc než s udidlem

Já myslím, že ne. Ten jí vláčel, kam se mu zachtělo většinou. Copak si přijde takových 700 kg živé váhy na nějaký popruh na konci s ženskýma rukama?

Neregistrovaný uživatel

5.1.2018 01:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.32

A ja znam cloveka co ma na jedno oko slepou ct kobylu, a kazdeho huberta, hobby parkury, amaterske rytirske turnaje ci bitvy na ni odjede na stajovce, obycejne stajovce max s martingalem. A kobyla slape jak hodinky v jakymkoli rambajsu. Takze ono to jde, ale musi se umet jezdit a tudiz toho kone zvladnout. Kobyla ji ak neni zadnej houpaci kun i kdyz aspon cilene toho nahore nesundava.

5.1.2018 06:46

Leithi: jasne, obecne ano, ale tady se ten komentar tykal tehle konkretni dvojice. Jakoze tahani za stajovku zenskou ze hrbetu tomu mastodontovi fakt neublizi a ze si s ni delal, co chtel.
To rozhodne nevyvracim, ze je spousta lidi, kreri maji s konem zvladnuty vztah a vycvik tak, ze jsou ti ctyrnozci spolupracujici i s nejjemnejsimi pomuckami.

Neregistrovaný uživatel

5.1.2018 15:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.138.151

Jen pár foto pro ty co nevěří že to jde smajlík Hhippie to není na tebe. A jop souhlasím s vámi, kdo to neumí neměl by s takovým koněm lézt mezi ostatní. Je to o hubu sebe i jiných. Jen mě mrzí ten zákaz protože občas to opravdu jde a je pak radost koukat se na takové koně jak se na parkuru točí na pětníku bez udidla a i jinak fungují.

Neregistrovaný uživatel

5.1.2018 16:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Noo šikovnej pán.Nevíte někdo proč to mají v jezdectví chlapi jednodušší? Několikrát jsem to slyšel, akorát jsem se nezeptal proč.

5.1.2018 18:47
lodenka333

XXX.XXX.239.63

Noo šikovnej pán.Nevíte někdo proč to mají v jezdectví chlapi jednodušší? Několikrát jsem to slyšel, akorát jsem se nezeptal proč.

Že by budili větší respekt? Muži to mají v genech, častěji než ženy. Moje představa - kůň neposlechne, chlap zařve, nedovolí žádný odpor a je hotovo. Plus fyzická síla - tím nemyslím že by zvíře domlatil ale je to výhoda v sedle- stisk nohou atd. Takže silné nohy, pevný sed plus respekt- poslušný kůň i na ohlavce. Možná i pro chlapskou povahu to někteří koně nezvládnou psychicky a pak vzniká takové to, nesnáší chlapy,. Prostě se střetnou dva dominantnějsi jedinci. Jenom moje úvaha, taky se obcas s některými věcmi tak nes...jak my zeny a nedávají do toho city.

5.1.2018 18:54
canka

XXX.XXX.48.133

Jen pár foto pro ty co nevěří že to jde smajlík Hhippie to není na tebe. A jop souhlasím s vámi, kdo to neumí neměl by s takovým koněm lézt mezi ostatní. Je to o hubu sebe i jiných. Jen mě mrzí ten zákaz protože občas to opravdu jde a je pak radost koukat se na takové koně jak se na parkuru točí na pětníku bez udidla a i jinak fungují.

To je Hromada na Maje?

Neregistrovaný uživatel

5.1.2018 20:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.138.151

canka napsal(a):
To je Hromada na Maje?

Jojo jsou to leta 2011-2012. Ted uz prej Majda moc nejezdi zacina mit zdravotni problemy. Preci jen je starsi uz a rekneme si je to burt...

Neregistrovaný uživatel

5.1.2018 20:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lodenka333 napsal(a):
Že by budili větší respekt? Muži to mají v genech, častěji než ženy. Moje představa - kůň neposlechne, chlap zařve, nedovolí žádný odpor a je hotovo. Plus fyzická síla - tím nemyslím že by zvíře domlatil ale je to výhoda v sedle- stisk nohou atd. Takže silné nohy, pevný sed plus respekt- poslušný kůň i na ohlavce. Možná i pro chlapskou povahu to někteří koně nezvládnou psychicky a pak vzniká takové to, nesnáší chlapy,. Prostě se střetnou dva dominantnějsi jedinci. Jenom moje úvaha, taky se obcas s některými věcmi tak nes...jak my zeny a nedávají do toho city.

Takhle to asi mysleli.Něco na tom asi bude, protože moje kobča údajně dřív nemusela moc chlapy.Sice by to pro mě mělo být vlastně dost frustrující jako pro chlapa, ale mě má ráda. Tak děkuji.smajlík

5.1.2018 21:30
lenacia

XXX.XXX.168.82

Tak Alicia Burton taky jezdí komplet bez a skáče... ale přesto vídám i její fotky kde má na koni udidlo, hlavně pokud jde o jiný terén nebo když nje někde s více koňmi...

5.1.2018 23:45
canka

XXX.XXX.35.234

Jojo jsou to leta 2011-2012. Ted uz prej Majda moc nejezdi zacina mit zdravotni problemy. Preci jen je starsi uz a rekneme si je to burt...

Tak oni uz jsou oba v duchodovem veku, jak Majda, tak Hromada..ale moc jim to na fotkach slusi, Majda je krasne napapkana

6.1.2018 20:29
Lenka03

XXX.XXX.142.113

Zdá se mi, že to, že existuje někdo, kdo svého koně nezvládá na ohlávce, neznamená, že to není možné a kdo se o to pokusí je hlupák nebo "náctiletá slečna" (platí to samozřejmě i obráceně - to, že to jeden profesionál zvládne, neznamená, že tak mohou jezdit začátečníci na hůře ovladatelných koních).

Kdyby tahle logika fungovala, museli bychom všichni jezdit na páce (pokud bychom se tedy nezamotali do tolika otěží :D), protože stihlo je přeci moc jemné, vždyť je tolik lidí, co na něm koně nezvládá. Anebo raději nejezdit vůbec

Viděla jsem už na Hubertech a ofi i hobby závodech spoustu lidí, kteří koně nezvládali (na stihle, na hackamore, na páce nebo na nějakém jiném zázračném zařízení), a nikdo si nestěžoval, i když kolikrát dost ohrožovali bezpečnost. Někde je myslím chyba

Navíc BB od Cooka není žádná stájová ohlávka. Je to uždění poměrně "ostré", a myslím, že když se dá kůň bez problémů ovládat na udidle, není důvod, proč by se nedal (po tréninku, samozřejmě) ovládat i na BB (pokud to tedy bude koni i jezdci vyhovovat). Proto nechápu, proč ČJF toto uzdění zakázala, a proto jsem založila tohle téma.
Děkuji všem, kteří se zapojili do diskuse, aniž by uráželi nebo napadali jiné.

6.1.2018 22:15
balisek

XXX.XXX.131.211

Ještě jednou -nezakázala to ČFJ! Povinnost jezdit na udidle je dána regulemi FEI a ČJF je musí respektovat.

OK, svělý jezdec zvládne svého koně třeba na šňůrce od bot. Nicméně skvělý jezdec též zvládne pracovat s klasickým udidlem či dokonce s kompletním pákovým užděním, aniž by koni působil diskomfort.

Dnešní svět je skvělý v tom, že máme na vybranou. Ano, chceme-li skákat oficiální parkury, tak s udidlem. Chceme-li jezdit drezurní soutěže, tak s kompletním pákovým užděním. Přitom nám nic nebrání v tom, abychom v práci jezdili tak, jak to vyhovuje nám a koni - klidně bez udidla či sedla!

Pokud však udidlo opravdu používat nechceme, máme možnost vybrat si jiné disciplíny a soutěže, kde povinné není.

6.1.2018 22:55
Lenka03

XXX.XXX.142.113

Balisek - Máte pravdu, zákaz nepochází od ČJF, ale od FEI, děkuji za upozornění.

Přidejte reakci

Přidat smajlík