Zdravím, chtěla jsem se na něco zeptat. Máme kobylku A1/1 po dostihové kariéře, je už od jakživa stresant a nervák, maličkost ji vyvede z míry a po té se začne třepat a zrychlí se jí tep. Před pár dny, kdy byla přivazana začala tak vyvadet, vyskakovala ze strany na stranu až se nakonec urvala... Poté opět se začala trepat. Má někdy v sobě takové škuby. Na výjižďce má chvíle, kdy se začne trepat a ani není schopna jít krokem- planta nohama a za chvíli zase pěkně chodí. Napadlo me, zda to není nedostatkem hořčíku? Nijak ji není dodáván. Začali jsme ji dávat magnosovt tak uvidíme. Kobylka brala kvůli flegmoně nedávno atb. Tak jestli se to nemůže být i tím. Nemáte s tím někdo zkušenost? Moc vám děkuji za jakoukoliv radu.
Magnosolv? Kolik dáváte? To se vám docela prodraží, ne?
Nejlepší postup by asi byl udělat napřed odběr krve na hladinu hořčíku, ale podle mě nic nezkazíte ani když jí ho prostě budete dávat jen tak.
Zkoušela jsem kdysi kobyle dávat najednou hořčík, kvasnice, Bkomplex, bylinky i homeopatika . Bylinky teda bohužel odmítla žrát. Jestli ji to nějak zklidnilo to nevím, ale kdybych měla zase někdy řešit takhle vznětlivého koně, klidně bych to vyzkoušela znovu.
A taky bych ji dala na pastvinu 24/7.
Hlavne pokud kobyla takhle stresuje bude chyba uplne jinde. Jaky ma rezim. Nerozumim vete pred par dny byla privezena a uz byla na vyjizdce?
U techto koni byva sost casto problem at uz stresari nebo utikaji nebo proste delaji, bordel'' ovsem neznam zvire u ktereho se to nepodari odbourat pri spravnem zachazeni. Za 1) kobyla pokud je z drahy neni v hlave v poradku a je treba ji dat cas. Nechat ve vybehu s konmi, chodit na prochazky a v prvni rade se snazit vyhnout stresovym situacim. (Naucit se je zvladat) pote jako s remontou vse znovu. Pokud je konik v pohode zabere to vetsinou tak 3 mesice pokud je situace vaznejsi trva to dele i roky. Asi by to chtelo vice info. Ale sama mam kobylu co pri sebemensim problemu stresarila a mela koliky. Dnes je u me 4 rokem a zvladli jsme 3 a pul bez problemu. Da se to. Jen je treba pracovat trochu jinak a vice se soustredit na to kde je pricina celeho problemu nez resit az dusledek.
Kobylku máme už 3 roky :). Jinak je v režimu 24/7 3 roky a o dost se zlepšila psychicky, jen jak se před pár dny urvala, utrpěla velký šok a od té doby se chová jinak. Na vyjizdce se jí chvíli nech e nic dělat seká se a škube sebou a divne chodí a za chvíli chce zase cválat a zase chodí pěkně, je prostě taková nejistá, vystresovana, možná to chce jen čas, zkusíme hořčík a uvidíme, jestli pomůže.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Horčík že by pomohl proti stresu? Tak leda na svalové křeče.Zrátka se bojí.Takový kůň potřebuje sakra důvěru.
Úplně nevím jestli na tohle zabere hořčík. Co na tohle zabere je zase se vrátit zpět. Čili pokud vidím, že je na vyjdě uzlíček nervů, přestanu s ní jezdit na vyjdy. Začnu s ní chodit na špacíry. Klidně jen 10 metrů od maštale. Jen do tý doby, dokud bude v klidku a z prochajdy odejdu, dřív než mi začne nervačit.A postupně prodlužovat délku procházky. A hlavně mít oči otevřený a hledat i sebemenší projev napětí. Ne čekat, až se bude strachy klepat. Ale jakmile uvidím, že už má jen vyšponovaný svaly, začnu řešit. Pokud jsem situaci přešvihla - tedy například ta zmíněná vyjda se protáhla do stresového stavu - začala jsem s ní dělat lehké pracovní úkony ze země, které dobře zná. Třeba jenom ustoupení zádí. Nebo aby kolem mě v kroku prošla na vodítku, udělala malý kroužek, zacouvala. Všechno v klidu a hlavně nevyvíjet velký nátlak. Jakmile se trošku uvolnila dostala mrkev a šlo se domů. A pdle mě je velmi důležitý odložit toho koně do ohrady nebo maštale, to je fuk, v klidu. Nebudu to ukončovat s uzlíčkem nervů. A proto ještě jednou zmiňuji - mít oči otevřené a hledat to nejmenší svalové napětí. Jakmile toto svalové napětí nebude, kobyla si odžvýkne a mrkne na mě tím jejím polospacím pohledem, svěsí hlavu, vím, že je teď naprosto v klídku, stresová situace pominula a já jí můžu vrátit zpět do ohrady a vím, že příště se bude méně stresovat, protože posledně odcházela s dobrým pocitem.
Možná bych na ní vůbec ani nelezla. Ani na jízdárnu. Všechno bych teď rešila ze země. A zkusila bych zpětně najít důvod proč se mi ten kůň urval a je z toho neustále vyplesklej a až bude v mé přítomnosti v klidu, začala bych tento problém řešit.
Hořčík jí dávám kvůli křečím, jinak pracujeme často ze země a mám ji pouze na rekreaci, už chodí i na výlety, na které by ještě před rokem nemohla jít :). Ona už má takovou povahu a bohužel ji v takových situacích přepne a je mimo je lehce vzrušivá, snažím se ale takovým situacím předcházet. Kvůli jeji povaze to byl přede mnou nejezditelny kůň, který se flákal po pastvinach. Jen od té doby, co se urvala tak chvílemi tak divne chodí a po chvíli je zase v pořádku, na jízdu se moc nesoustředí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Bubáci jsou všude.
Shetyn
napsal(a):
Dobře moc děkuji, budu s ní hlavně pracovat ze země. Jen pořád nechapu, z jakého důvodu se urvala, stala jsem vedle ní s nic jsem nezaregistrovala.
Holka zlatá, vidí co Ty nevidíš, slyší co Ty neslyšíš :) je to pořád zvíře a stačí aby se zatřepetal lísteček jinak než obvykle a problém je na světě .
Což mi připomnělo takovou historku s tou mojí hvězdou českého chovu. Jedu si po lesní cestě a před sebou vidím starší paní, v pohodě já jí vidím, tak kobyla určitě taky. Najednou kobyla uskočila dva metry do strany, já koukala co se to děje. No asi 10 metrů od nás seděla na pařízku malá holka a pohnula se. Prvně se vyděsil kůň a pak já - to děcko vypadalo fakt strašidelně. Divně se dívala a černý vlasy... No už se radši moc nedivám na horory
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dep
napsal(a):
Holka zlatá, vidí co Ty nevidíš, slyší co Ty neslyšíš :) je to pořád zvíře a stačí aby se zatřepetal lísteček jinak než obvykle a problém je na světě .
Což mi připomnělo takovou historku s tou mojí hvězdou českého chovu. Jedu si po lesní cestě a před sebou vidím starší paní, v pohodě já jí vidím, tak kobyla určitě taky. Najednou kobyla uskočila dva metry do strany, já koukala co se to děje. No asi 10 metrů od nás seděla na pařízku malá holka a pohnula se. Prvně se vyděsil kůň a pak já - to děcko vypadalo fakt strašidelně. Divně se dívala a černý vlasy... No už se radši moc nedivám na horory
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Má to holka dneska už těžký..Video kazety už nikdo nemá..Tak aspoň straší koně.