Zdravim. Nejedna se primo o meho kone ale jsem v tom jak rikajic zainteresovana.
Novy majitel chce do kupni smlouvy 1) 1 rok na skryte vady.2) kupujici chce do smlouvy zahrnout kauzoli, ze konik neni muchar. Ale v tom ja vidim celkem problem, je ustajen v boxe v lete chodi ven kdyz jsou velka vedra v noci a pred 10 ranni uz jsou v boxe a cen zas az treba ve 4 odpo. Tak nevim zda do toho jit aby treba nekde jinde, dejme tomu u rybnika kde bude cely den venku mucharit nezacal. u me jen ustajen ale prece jen nevim co majitelce poradit. Muchare jsem nikdy nemela. Za dalsi chce do smlouvy ze je konik 100 % zdravi. Coz taky nemuze zarucit.nikdy zadny problem nemel ale muze mit a zatim se neprojevil. Rtg pan nechce a pani kone prodava z fin. Duvodu tudiz se ji do toho nechce vrazet tisice.diky za radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ono na jednu stranu kupujícímu rozumím, na druhou stranu - pokud si to nedá normálně v klidu bez emocí rozmluvit - si musí být vědom, že to, co požaduje sepsat, je nesmysl. Stejně mu to nic nezaručí. A nějaké vracení koně po pár měsících... to je tak relativní, to dokazování, vyšetření... Ať investuje do velmi pečlivé předkupní prohlídky, pokud si chce být "jistější", že prodáváte koně zdravého.
To, že kůň není muchař, pokud mu na tom záleží, je fakt potřeba vyzkoušet. Upozornila bych ho na to, že to v režimu, v jakém je, není možné zjistit a že nemůžete zaručit při přechodu na jiný management, že se nestane na hmyz vnímavější, než si kupující přeje. To nezaručíte. Tedy nepodepisovat.
Ostatní věci, které chce sepsat, je otázka, za by mu byly něco platné. Zákon je nějak nastavený, aby chránil kupujícího i prodávajícího. V něm jsou lhůty. Můžete mu navrhnout, ať to dá sepsat právníkovi, aby to mělo hlavu a patu, protože jinak stejně nic vymáhat nebude moct. A navíc smlouva bude nejspíš obsahovat nesmysly, tedy se může stát ve finále i neplatnou...(bez příslušných formalit).
Já bych jako prodávající smlouvu s výše uvedenými náležitostmi nepodepisovala. Pokud by se nedalo s kupujícím normálně hovořit - o běžné formě smlouvy - asi bych hledala dál. Pokud na to ovšem majitel extra nespěchá. Nebo pokud se nebavíme o koni za půl milionu a výš...
Přijde mi zvláštní, že chce kupec do kupní smlouvy dát, že je koník 100 % zdravý a nechce aby to bylo něčím podložené, tak to potom nemůže chtít aby to bylo ve smlouvě. Jedině dát do smlouvy, že kupec nechtěl udělat RTG, takže neručím, že je koník 100 % zdraví a že nese plnou zodpovědnost on za jeho zdraví a muchařina se u prodávajícího nevyskytla, ale může se vyskytnou při nevhodných podmínek ( např.denně neuklizený výběh od koblih). Většinou kupec dělá na svoje náklady RTG, pokud se nemýlím. Jako kupec když bych chtěla mít ve smlouvě klauzoli, že je koník 100 % zdraví (což si myslím, že žádný kůň není 100 % zdraví), tak bych to chtěla mít něčím podložené RTG a předkupní prohlídkou. Když by se mu náhodou něco stalo u nového majitele, tak nemůže chtít nějakou náhradu po původním majiteli, jelikož ho majitelka prodává z finančních důvodů. Nebyla bych si tady u tohoto kupce vůbec jistá (sice ho neznám, ale opatrnost je na místě). A majitelka by měla hledat pokud možno jiného kupce aby předešla případným problémům, protože to fakt potom za to nestojí ani za nervy natož finance. Za mě bych to nepodepsala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak předně by ve smlouvě mělo být uvedeno jaký je stávající zdravotní stav živé věci.Jinak Vás vymáchá na cokoli.Takže za mě rozhodně takto formulovanou smlouvu nepodepisujte.
Mam stejny nazor. Proto jsem rada ze se nelisi od tech vasich. Pan nabizi kvalitni podminky a konik by se tam mel asi dobre. Ale nechvata to tolik aby musela prodat prvnimu ktery prijde. Takze se mu to pokusime nejak vysvetlit a pokud nepristoupi tak at koupi jinde. Konik je mlady 6 lety. Cena 60 tisic.
Jeste bych dodala ze je to fakt charakter. Uzasne zvire. Ze zeme stoprocentni pod sedlem remonta ale opravdu hodna. Pan nas dokonce podezrival ze jsme kone prispali ze neni mozne aby byl takto vychovany. Kdyz jsem mu pak predvedla ze to zvladaji i ma rocni hribata byl trochu v klidu.
Tomu rozumim ale ja pokazde kdyz kupovala kone rtg jsem si nechala udelat svym veterinarem jako i kompletni.prohlidku. ke konikovi je kompl. Krevni obraz a ma ohybovky vse negativni. Pokud kupujici trva na rtg at si je necha udelat ale on je nechce.
navic nikde neni dano ze prodavajici musi predlozit rtg spousta koni je prodavanych bez nich.
22verunka
napsal(a):
Tomu rozumim ale ja pokazde kdyz kupovala kone rtg jsem si nechala udelat svym veterinarem jako i kompletni.prohlidku. ke konikovi je kompl. Krevni obraz a ma ohybovky vse negativni. Pokud kupujici trva na rtg at si je necha udelat ale on je nechce.
navic nikde neni dano ze prodavajici musi predlozit rtg spousta koni je prodavanych bez nich.
Podle nového OZ by toto měl dělat prodávající (můžete si zohlednit v ceně koně). A taky by měl být při prodeji sepsán předávací protokol, jehož součástí mohou být i výsledky vyšetření. Je to vlastně ochrana prodávajícího, protože na prodej koně je "záruční doba" taky dva roky... pokud RTG udělal, nemůže po něm kupující chtít slevu či vrátit koně, vyskytnou-li se po prodeji např. kostnaté chrupavky, schvácení, podotrochloza a pod. (v případě, že tedy vyšetření RTG bylo negativní).
Jak ovšem vyloučit v zimě alergii na hmyz, to netuším. Pokud na tom kupující trvá, tak leda prodat až v létě, když je hmyz a uvidí se, že kůň je v pohodě.
chex
napsal(a):
Podle nového OZ by toto měl dělat prodávající (můžete si zohlednit v ceně koně). A taky by měl být při prodeji sepsán předávací protokol, jehož součástí mohou být i výsledky vyšetření. Je to vlastně ochrana prodávajícího, protože na prodej koně je "záruční doba" taky dva roky... pokud RTG udělal, nemůže po něm kupující chtít slevu či vrátit koně, vyskytnou-li se po prodeji např. kostnaté chrupavky, schvácení, podotrochloza a pod. (v případě, že tedy vyšetření RTG bylo negativní).
Jak ovšem vyloučit v zimě alergii na hmyz, to netuším. Pokud na tom kupující trvá, tak leda prodat až v létě, když je hmyz a uvidí se, že kůň je v pohodě.
Po 6 letech s muchařem, poznám, zda má koník letní vyrážku. A to i v předjaří. Ovšem jen v případě, že už se u koně projevila.
Jinak opravdu poznat muchaře dopředu, to by musel mít člověk křišťálovou kouli.
Nikdo nikomu nezaručí, že jakýkoliv prodávaný kůň, není potenciální muchař, což se projeví nebo ne, na novém působišti.
Dr.Dřevorubec

XXX.XXX.238.181
A co takhle kompromis. Pokud koníka do 1/2 roku vrátí, v nezhoršeném zdravotním stavu a uvede důvod proč ho vrací (to je podmínka, důvod musí být, nechcete aby si lidi koně jen půjčovali na kauci) tak vrátíte peníze (klidně mínus nějakou částku za každý měsíc).
Je to nástřel. Nevím zda rok by byla také vhodná doba i když s tim měsíčním odečtem asi ano, bude-li správně nastaven.
Myslím že kupec dostane co potřebuje a vy také (jistotu, že bude mít člověka co o něj stojí).
sisi58
napsal(a):
Po 6 letech s muchařem, poznám, zda má koník letní vyrážku. A to i v předjaří. Ovšem jen v případě, že už se u koně projevila.
Jinak opravdu poznat muchaře dopředu, to by musel mít člověk křišťálovou kouli.
Nikdo nikomu nezaručí, že jakýkoliv prodávaný kůň, není potenciální muchař, což se projeví nebo ne, na novém působišti.
Pokud u vás nemá alergii na hmyz, to dokážete asi jen prodejem v létě, z pastviny (neodrbaný kůň). A jestliže za pár měsíců bude kupující tvrdit, že se kůň drbe, pak získal alergii až u něho. Možná by to chtělo potvrzení vašeho veta, že kůň ani v pastevní sezoně nevykazuje známky alergie. A jste z obliga.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
22verunka
napsal(a):
Tak vecer s nim mluvila s tim ze mu chtela vysvetlit jak se veci maji a pan pridal dalsi. Ze kun nema zadnw alergie, neni dusny a dalsi dalsi. Rekla mu ze neproda a je to vyrizene. Ovsem me to proste neprislo normalni.
Já ty lidi nechápu..Kupuju si přece živého tvora, né auto.Jenže to je pořád dokola.Koukněte kolik je tu inzerátů "scháním ježdění"? Najdete nějaký typu " chci se starat o koně"? Je jasné že je lepší zdravý kůň, ale vrátit ho třeba po půl roce? A co s ním bude když je nemocný?
Ja to chapu vsechno chapu. Pan ma jiste obavu ale proste nemuzu podepsat vwci ktere nevim. Takze to ze mate ve smlouve uvedene ze kun je do sportu prosim, to ze je zdravy prosim. Ale nemuze nutit prodavajici k.podpisu nesmyslu jen proto ze na prodej specha. Navic si vymyslet bludy o dusnosti, kdyz date sportakovi plesnivy, prasny seno asi si taky zakasle. Nebo jak zjistite zda je kun na neco alergicky? Znala jsem kobylu alergickou na propolis to vam byl mazec,45 minut koliky, kreve valeni. Tak nevim jak to vyzkousim. Zkusime mu neco dat apockame co to udela? Jak pise nademnou predmetem prodeje ke kun zivy tvor a asi nikdo vam nezaruci ze je 100% zdravy, nebo se 100% nikdy nelekne. To proste nikdo nikdy nevi.
22verunka
napsal(a):
Tak vecer s nim mluvila s tim ze mu chtela vysvetlit jak se veci maji a pan pridal dalsi. Ze kun nema zadnw alergie, neni dusny a dalsi dalsi. Rekla mu ze neproda a je to vyrizene. Ovsem me to proste neprislo normalni.
Není to normální u koně za 60000, -
Podrobný, několikastránkový soupis vyšetření, RTG, SONO a vím já, čeho všeho ještě, by ten člověk mohl požadovat, u koně v řádech milionů. Tam je to žádoucí a nutné.
Tak mě napadlo, že je to stejná ptákovina, jakoby po snoubence vyžadoval před sňatkem potvrzení, že mu do roka porodí kluka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Není to normální u koně za 60000, -
Podrobný, několikastránkový soupis vyšetření, RTG, SONO a vím já, čeho všeho ještě, by ten člověk mohl požadovat, u koně v řádech milionů. Tam je to žádoucí a nutné.
Tak mě napadlo, že je to stejná ptákovina, jakoby po snoubence vyžadoval před sňatkem potvrzení, že mu do roka porodí kluka.
To jste trefila přesně.
Souhlas s tím, že muchařina se může projevit vlivem prostředí, to bez debat.
ALE - muchařina jako taková není diagnóza, to jsou jen projevy. Já už jsem se setkala se dvěma vety, kteří odmítli potvrdit, že kůň je muchař, i když evidentně (podle všech příznaků) byl (taky v souvislosti s prodejem/nákupem koně). Na to, aby byl ochoten vet potvrdit, že kůň je muchař, by měl chtít provést testy, které by našly konkrétní alergen. No, kdo to někdy podstoupil, ví, že to není levná záležitost, protože těch alergenů může být mraky...
To jen na doplnění. Teoreticky si dokážu představit, že pokud pán trvá na tom, aby ve smlouvě bylo napsáno, že "kůň není muchař", doplnila bych to tak, že v u mě, tzn. v takových konkrétních podmínkách, příznaky letní vyrážky nevykazuje. Pokud by se začal kůň u pána drbat, tak jo, ať prokáže, že kůň je opravdu alergický (a že to není třeba ze stresu) - a s tím už se dá pracovat... prostě u Vás se alergen nevyskytoval...
lina225

XXX.XXX.131.91
chex
napsal(a):
Nic takového v novém OZ není. Předkupní vyšetření provádí ten, kdo o něj má zájem - je to čistě na domluvě. Obecně platí, že RTG apod. jsou automaticky prováděny u koní s vyšší kupní cenou, kde se to zkrátka prodávajícímu vyplatí. Ale to je jen zažitý postup, žádné pravidlo.
2 roky záruční doba platí na veškeré zboží, které spadá pod pojem "věc". Jezdecký kůň ale do téhle kategorie teď už nepatří, takže záruční doba pro něj oficiálně není stanovena. Platí cokoli, co uvedete do kupní smlouvy a pokud tam nedáte nic, posuzuje soud v případě konfliktu každou situaci individuálně.
Napsat do smlouvy, že kůň je v době prodeje 100% zdravý klidně můžete. Stejnětak můžete dát kupujícímu klidně roční lhůtu na vrácení. Ovšem pouze na vady, které "prokazatelně vznikly před prodejem". Kdo vám po roce prokáže, že ta dušnost/alergie/podotrochlóza/mušnost vznikla už u vás? Nikdo.
deauville
napsal(a):
Souhlas s tím, že muchařina se může projevit vlivem prostředí, to bez debat.
ALE - muchařina jako taková není diagnóza, to jsou jen projevy. Já už jsem se setkala se dvěma vety, kteří odmítli potvrdit, že kůň je muchař, i když evidentně (podle všech příznaků) byl (taky v souvislosti s prodejem/nákupem koně). Na to, aby byl ochoten vet potvrdit, že kůň je muchař, by měl chtít provést testy, které by našly konkrétní alergen. No, kdo to někdy podstoupil, ví, že to není levná záležitost, protože těch alergenů může být mraky...
To jen na doplnění. Teoreticky si dokážu představit, že pokud pán trvá na tom, aby ve smlouvě bylo napsáno, že "kůň není muchař", doplnila bych to tak, že v u mě, tzn. v takových konkrétních podmínkách, příznaky letní vyrážky nevykazuje. Pokud by se začal kůň u pána drbat, tak jo, ať prokáže, že kůň je opravdu alergický (a že to není třeba ze stresu) - a s tím už se dá pracovat... prostě u Vás se alergen nevyskytoval...
Já si myslím, že u takového majitele by se kůň drbal dřív nebo později. A i vím, proč! Ze stresu!