Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.5.2017 11:50
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Ahoj,
budu mít asi blbý dotaz, ale kovář říkal, že máme v nouzi zapilovávat kopyta při větším uštípnutí. Zřejmě to budu dělat já, tak hledám nějaké typy rašplí na netu. Ráda bych nějakou delší okolo 30 cm, bude se s ní asi lépe dělat než s nějakou o délce 12-15 cm, ale všechny jsou od 700, - výš, což se přiznám, že se mi nechce zatím dávat. Našla jsem tedy i prohnutou rašpli (tvar S), ale raději bych rovnou, nevím, zda bych dokázala s tou zahnutou pracovat.

Dá se na nouzové (nikoliv pravidelné) zarašplování použít nějaká obyčená hrubší rašple?

23.5.2017 14:55
ustulina

XXX.XXX.22.113

Radím investovat do dražší rašple (od 500 víš), pokud s ní budete zacházet slušně (občas vyčistit, uklízet jí zabalenou v něčem pevném, nebrousit s ní asfalt...), na občasné přistrouhnutí koníka vám vydrží několik let.
Řašple za 200 jsou spíš na zpěv smajlík ale jako nouzovka taky samozřejmě poslouží.

24.5.2017 11:22
sovicka

XXX.XXX.37.152

Přesně tak raději tu dražší, než krám za 200 co po roce vyhodíte.
Já mám rašpli co stála asi 500 Kč před deseti lety a stále sloužísmajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.5.2017 12:48
Uživatel s deaktivovaným účtem

Koupila jsem rašpli na kopyta za 200 Kč právě pro občasné strouhnutí a upřímně... tahle nebrousila nikdy ani jako nová takže vlastně nemám žádnou.

Zajímavost

24.5.2017 13:03
Zajímavost

XXX.XXX.236.218

No a můj dědek dělal ještě rašple ručně, neb byl vyučen po válce jako pilníkář, a ty rašple stále slouží (i když pravidelné obrušování kopyt může být skutečně více opotřebovávající). Pilníky už většinou odešli na rez.

24.5.2017 16:56
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak já možná budu rašplovat jednou dvakrát, z toho důvodu to nechci moc řešit. Říkala jsem si, jestli na to nejde nějaká rašple z "Hobbymarketu" - přišly mi podobné vzorkem i hustotou.
P.S.: Fakt jen nápad, raději se ptám, než abych to na koni rovnou zkoušela.

24.5.2017 20:42
keira

XXX.XXX.106.7

Mám myslím tuto, prodává se za zde 315, - až jinde za 410, -...
Mám ji už několik let, nestarám se o ni, prostě leží v čištění. Záleží, jak má kůň tvrdý kopyta. Do vysušených by si ani neškrábla, ale na běžné použití tohoto typu myslím stačí.

http://www.profarm.cz/prodej/rasple-podkovarska-bez-rukojeti-350mm-11457.

25.5.2017 01:25
vet.

XXX.XXX.199.63

Dotaz napsal(a):
Ahoj,
budu mít asi blbý dotaz, ale kovář říkal, že máme v nouzi zapilovávat kopyta při větším uštípnutí. Zřejmě to budu dělat já, tak hledám nějaké typy rašplí na netu. Ráda bych nějakou delší okolo 30 cm, bude se s ní asi lépe dělat než s nějakou o délce 12-15 cm, ale všechny jsou od 700, - výš, což se přiznám, že se mi nechce zatím dávat. Našla jsem tedy i prohnutou rašpli (tvar S), ale raději bych rovnou, nevím, zda bych dokázala s tou zahnutou pracovat.

Dá se na nouzové (nikoliv pravidelné) zarašplování použít nějaká obyčená hrubší rašple?

Pokud se jedná o občasné ohlazení uštípnutých krajů, stačí vám rašple od vašeho kováře, většina z nich je obměňuje min. jednou ročně. Když ho poprosíte, tak vám nějakou starší rašpli za pár korun odprodá nebo i daruje. Jemu se nevyplatí pracovat se starší rašplí, protože potřebuje pracovat rychle, vám se zase nevyplatí kupovat novou, protože nové rašple mají tendenci se zakusovat to rohoviny a berou jí zbytečně moc.
Pokud byste trvala na nové rašpli, tak určitě doporučuji zvolit nějakou kolem 400-500 Kč, levnější se velmi rychle ztupí i při občasném použití a jsou náchylnější na zreznutí. Dělenou rašpli nebo ve tvaru S si nekupujte, jsou k ničemu. Nejlepší je standartní 30-35 cm dlouhá, kolem 5 cm široká, jedna strana jemná, druhá hrubší. Driml má celkem dobré rašple od českého výrobce kolem 420-450 Kč, sama jsem ji měla a můžu pro "domácí použití" doporučit.
Péčí o rašpli pak může prodloužit její životnost až na několik let - pracovat na očištěném kopytu (kamínky a písek snižují životnost), po práci očistit, zbytky rohoviny odstranit drátěným kartáčem, uložit na suché místo ideálně v nějakém obalu (používám kožený nebo původní papírový obal),.

25.5.2017 01:49
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Super, děkuji všem za tipy a nápady. ;).

Přidejte reakci

Přidat smajlík