Sabb

XXX.XXX.225.7
Dobrý deň..chcem sa spýtať jednú vec, poprosiť o radu..Jazdím 11ročného Frizáka.Je to koník s naozaj skvelým charakterom a veľkým srdiečkom.Občas robíme aj zo zeme, nejaké tie cirkusové kusky a tak...No lenže jazdenie..tam je ten kameň úrazu..pri jazdení je to totižto len jeden veľký boj, kto z koho..Je strašne lenivý(pritom vo výbehu tryskuje a naháňa sa s ostatnými koňmi akoby nič..)a pod sedlom ho mám problém dostať často aj do klusu..Na holene vôbec nereaguje, môžem ho kopať koľko chcem..Cval to už vôbec, bez biča častokrát nemám šancu, max keď je pred nami iný kôň, aj to málokedy..Keď používam bič, tak ako ho idem nacválať a capnem mu bičom(to je jedno či po riti alebo po pleci)začne mi buď vykopávať alebo mi hodí kozla..a to ma z toho všetkého s prepačením serie asi najviac..v poslednej dobe takmer necválam vôbec, pretože už nato nemám silu..už viac menej stále jazdíme iba bez sedla a krok to je celé.A aj ja si chcem poriadne zajazdiť a jemu by to tiež určite prospelo keby sa s ním normálne robí...len už neviem ako ďalej..prosím, ak máte niekto podobnú skúsenosť, alebo viete čo robiť, píšte..
Ps.rady, ako tréner ani nepíšte-z osobných dôvodou trénera ani pod. Ludí tam mať nemôžme.
Za rozumné rady vopred ďakujem.
Kůň vás má do puntíku přečtenou a vycvičenou. O skvělém charakteru a velkém srdíčku by se dalo v tomto ohledu dost pochybovat... Charakter určitě má, ale nevěřím, že skvělý - to by nedělal, co dělá.
Podle toho, co píšete, zjevně nejste zkušený jezdec, protože nejen nedokážete koně rozhýbat, ale navíc máte strach z jeho bryskních reakcí po pobídce bičem. Řekla bych, že pobídky bičíkem a s tím související projevy nevole ze strany koně budete muset přežít a nenechat se odradit. Kůň musí pochopit, že jediná cesta, jak se bičíku vyhnout je šlapat dopředu jen na pobídku holení. Jediné, co bych ve vašem případě hlídala, je učit ho to na ohrazeném prostoru, aby nemohl zrdhnout, když vás sundá (a než opět nasednete).
Obavam se ze na tohle jina rada nez trener neni. Pokud je kun uz tak znechuceny a okopany ze se brani vykopavanim tak sama to rozhodne nezvladnete. Chce to prijezdit a celkove zmenit styl jezdeni coz se z netu nenaucite. Pokud nemate moznost nekoho zkuseneho kdo vam poradi na zivo tak bude asi nejlepsi jezdit dal krokem. Kun se totiz neokopava a uz vubec nemlati bicem aby se rozjel.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Otázka je, či sa kôň bráni iba tak u plezíru, alebo má na to dôvod- napríklad nepadnúce sedlo, slabý jazdec, je pretočený, atď...A to my tu po internete nevyriešime, ani keď sa budeme snažiť ako najviac vieme.
Potrebuješ skrátka niekoho rozumného a skúseného zo zeme, čo sa na koňa pozrie a bude vediě povedať, ako postupovať a v prípade potreby ho aj zrovná, ak na to jazdecky nemáš.
Sabb
napsal(a):
Dobrý deň..chcem sa spýtať jednú vec, poprosiť o radu..Jazdím 11ročného Frizáka.Je to koník s naozaj skvelým charakterom a veľkým srdiečkom.Občas robíme aj zo zeme, nejaké tie cirkusové kusky a tak...No lenže jazdenie..tam je ten kameň úrazu..pri jazdení je to totižto len jeden veľký boj, kto z koho..Je strašne lenivý(pritom vo výbehu tryskuje a naháňa sa s ostatnými koňmi akoby nič..)a pod sedlom ho mám problém dostať často aj do klusu..Na holene vôbec nereaguje, môžem ho kopať koľko chcem..Cval to už vôbec, bez biča častokrát nemám šancu, max keď je pred nami iný kôň, aj to málokedy..Keď používam bič, tak ako ho idem nacválať a capnem mu bičom(to je jedno či po riti alebo po pleci)začne mi buď vykopávať alebo mi hodí kozla..a to ma z toho všetkého s prepačením serie asi najviac..v poslednej dobe takmer necválam vôbec, pretože už nato nemám silu..už viac menej stále jazdíme iba bez sedla a krok to je celé.A aj ja si chcem poriadne zajazdiť a jemu by to tiež určite prospelo keby sa s ním normálne robí...len už neviem ako ďalej..prosím, ak máte niekto podobnú skúsenosť, alebo viete čo robiť, píšte..
Ps.rady, ako tréner ani nepíšte-z osobných dôvodou trénera ani pod. Ludí tam mať nemôžme.
Za rozumné rady vopred ďakujem.
Píšete, jezdím.To znamená, že kůň není váš.Majiteli chodí normálně, pod sedlem?
Charakterní asi bude, když vás vezme aspoň na krok na holých zádech
Podle vašeho popisu asi nebudete nijak zkušený jezdec.
Chodíte ven, na vyjížďky, nebo váš boj, kdo z koho, probíhá na jízdárně.Případně v nějakém ohraničeném prostoru?
Nějak jsem nepochopila co znamená věta " z osobních důvodů trenéra ani pod.Ludí tam mať nemožme".
Sabb

XXX.XXX.225.7
Nie.jazdiareň nemáme, ani to nemáme ohradené.je to taký väčší priestor ktorý je ohradený a tam máme určené miesto kde jazdíme.a trénera tam jednoducho nemôžem mať.
Sabb

XXX.XXX.225.7
koně
napsal(a):
Píšete, jezdím.To znamená, že kůň není váš.Majiteli chodí normálně, pod sedlem?
Charakterní asi bude, když vás vezme aspoň na krok na holých zádech
Podle vašeho popisu asi nebudete nijak zkušený jezdec.
Chodíte ven, na vyjížďky, nebo váš boj, kdo z koho, probíhá na jízdárně.Případně v nějakém ohraničeném prostoru?
Nějak jsem nepochopila co znamená věta " z osobních důvodů trenéra ani pod.Ludí tam mať nemožme".
Nie.jazdiareň nemáme, ani to nemáme ohradené.je to taký väčší priestor ktorý je ohradený a tam máme určené miesto kde jazdíme.a trénera tam jednoducho nemôžem mať.
Dobře, takže vy někde ve výběhu, třeba v jednom rohu, zkoušíte něco nacvičovat.Nejraději cvalem.Sama.Koně to nebaví, nechce se mu, tudíž nespolupracuje.
Proč nechodíte ven, na vyjížďky?Tam koně lépe chodí, jsou ochotnější, protože je to baví.
Jinak tedy dost dobře nechápu, proč by někdo kompetentní nemohl přijet vás zkouknout, byť na nějaký plácek na louce.
A jak tedy kůň chodí pod jinými jezdci?

Nojo, tak třeba si majitel (stáje / koně) nepřeje, aby tam prostě kdokoli cizí chodil. A majitel si může i nepřát, aby ho kdokoli trénoval, protože přece s koněm není nic v nepořádku a akorát by si na něm nějaký cvičitel něco dokazoval... i takové znám majitele koní...
Každopádně slečně není než doporučit, aby si někde platila výuku jízdy na koni, než bude schopná odhadnout svoje a koníkovy možnosti tak, aby jim to společně klapalo a ježdění bylo oběma k radosti...
Hlavně se uklidněte a přestaňte se nasírat. K ničemu to nevede.
Dejte koníkovi sedlo a jeďte do terénu s dalším koněm. Na kterém bude sedět někdo, komu NEVADÍ, že půjde celou vyjížďku jen v kroku, možná trochu klus.
O nic se nepokoušejte směrem od stáje, To jeďte v klidu. Ve chvíli, kdy otočíte směrem domů zkuste klus. Ovšem ne 100m od stáje!
Bičík NENÍ na bití, používá se jako zesílená pobídka a to ZA HOLENÍ ! a přesně ve chvíli, kdy holení pobídnete. Předpoklad úspěchu je ten, že VÍTE, kdy holení pobídnout, aby to mělo kýžený efekt. Jindy to nefunguje, je to pak jen bití koně.
Víc psát nebudu. Jen bych vás zmátla.
Jinak to vidím tak, jak píší ostatní. Musí na vás kouknout někdo znalý, popř. zkusit koníka, zda je to neježdění způsobené vámi, nebo má kůň jiný problém.
Já osobně bičík nemám ráda, používat ho nechci (když mi ho někde na vyjížďce dají do ruky, spíš mi zavazí). S koněm se snažím spíš domluvit slovem, případně mlasknutím (samozřejmě i pobídky holení, sedem). Taky jsem začátečník, ale ještě jsem se nedostala k tomu, abych musela koně mlátit bičem (a ani se dostat nechci). Kůň může vykopávat i proto, že byl v minulosti bičem bit a teď dává najevo, že mu to opravdu vadí...Jestli můžu poradit, najděte si trenéra a choďte na výuku. Udržet se v cvalu neznamená, že umím jezdit. Aspoň to je můj názor.
JL

XXX.XXX.13.188
Pokud pracujete ze země a kůň je hodný a ochotný, nauč ho naklusat a nacválat na slovo. Ale skutečně jen na to slovo s patřičnou intonací, bez mávání rukama a jiných gest. Až to bude umět, mělo by následně fungovat ze hřbetu, pokud skutečně nemá nějaký zdravotní problém.
Když už nakluše/nacválá, je potřeba ho odměnit, ne se snažit cválat furt pryč. Postupem času se doba prodlouží, samozřejmě.
Zároveň je potřeba, aby jezdec ve cvalu nevadil - jsou koně, kteří dvakrát nacválají, ale pokud jim přitom jezdec hrkne do zad a pověsí se do otěží, tak už nenacválají s tímhle člověkem nikdy.
Oproti některým si myslím, že kůň je velmi charakterní, když do něj jezdec kope a mlátí bičem a on ho ještě nezabil
Sabb
napsal(a):
Ale v tom prípade máte proste smolu, neexistuje riešenie. Vy to sama nezvládnete, kôň sám od seba lepšie jazdiť nebude.. začarovaný kruh. A ak ho budete ďalej nasierať tým bičom a kopaním tak to môže skončiť aj tak, že za pol roka si už na neho nesadnete ani v kroku.
Sabb

XXX.XXX.1.38
JL
napsal(a):
Pokud pracujete ze země a kůň je hodný a ochotný, nauč ho naklusat a nacválat na slovo. Ale skutečně jen na to slovo s patřičnou intonací, bez mávání rukama a jiných gest. Až to bude umět, mělo by následně fungovat ze hřbetu, pokud skutečně nemá nějaký zdravotní problém.
Když už nakluše/nacválá, je potřeba ho odměnit, ne se snažit cválat furt pryč. Postupem času se doba prodlouží, samozřejmě.
Zároveň je potřeba, aby jezdec ve cvalu nevadil - jsou koně, kteří dvakrát nacválají, ale pokud jim přitom jezdec hrkne do zad a pověsí se do otěží, tak už nenacválají s tímhle člověkem nikdy.
Oproti některým si myslím, že kůň je velmi charakterní, když do něj jezdec kope a mlátí bičem a on ho ještě nezabil
Nekopem ho a nemlátim bičom tak ako to tu všetci pišete.proste mu dám holeň, keď nereaguje tak prikopnem, ked ani to tak bič.ale urcite ho nemlátim...kobylu ktoru tam jazdim s nou nemam absoultny problem, takže problem vo mne asi nebude..nehovorim, može byť, ale tak...prosila som vás o rady, nie o hejty..koňa si nemlátim pre boha..ale zas musi vedieť a mať nejake tie hranice..
JL

XXX.XXX.13.252
Sabb
napsal(a):
Nekopem ho a nemlátim bičom tak ako to tu všetci pišete.proste mu dám holeň, keď nereaguje tak prikopnem, ked ani to tak bič.ale urcite ho nemlátim...kobylu ktoru tam jazdim s nou nemam absoultny problem, takže problem vo mne asi nebude..nehovorim, može byť, ale tak...prosila som vás o rady, nie o hejty..koňa si nemlátim pre boha..ale zas musi vedieť a mať nejake tie hranice..
... a proto reagujete jen na tu část mého příspěvku, kde píšu o kopání a bití bičem, a na ty rady, které tam jsou taky, radši ne...
Je to marný, je to marný, je to marný.
Sabb
napsal(a):
Z vašeho příspěvku:
".Keď používam bič, tak ako ho idem nacválať a capnem mu bičom(to je jedno či po riti alebo po pleci)..."
Tak jak to tedy máte?
Sabb

XXX.XXX.1.38
JL
napsal(a):
... a proto reagujete jen na tu část mého příspěvku, kde píšu o kopání a bití bičem, a na ty rady, které tam jsou taky, radši ne...
Je to marný, je to marný, je to marný.
To by tam najprv nejaka rada musela byť;).
Sabb

XXX.XXX.1.38
sisi58
napsal(a):
Z vašeho příspěvku:
".Keď používam bič, tak ako ho idem nacválať a capnem mu bičom(to je jedno či po riti alebo po pleci)..."
Tak jak to tedy máte?
Veď píš, že bič použijem až keď nereaguje ani na holeň a ani na prikopnutie..ale určite ho nemlátim stále bičom a nekopem ako to tu niektorý zle pochopili..

Sabb
napsal(a):
A aký typ rady si predstavuješ? Pochváliť, že si super jazdec ale ten kôň je blbec a nič mu nejde?
Myslíš si, že keď osem ľudí napíše, že potrebuješ niekoho zo zeme, kto situáciu dokáže odhadnúť a poradiť ti, ako ju riešiť, tak príde niekto deviaty a napíše ti, kde je na koni tlačítko, ako toto správanie vypnúť?
Dobrý tip ti dala aj hhippie, keď nemôže ísť tréner k vám, choď niekam do jazdeckej školy ty a možno ti popravia sed, pomôcky, whatever a možno vám to pôjde spolu lepšie.
Sabb:
má zkušenost:
měla jsem podobný problém s kobylkou haflinga. neochotná jít dopředu, v terénu se nejlépe zavěsila druhému koni za ocas a šla tak celou vyjížďku. otupělá na nohy, na bič.. zkoušela jsem na ní všechno možné. u nás bylo cílem, dělat vedoucího koně, klusat i cválat první. vyřešila jsem to ťukáním bičíkem za holení(ne mlácení).nejdříve jsme si to vysvětlili ze země(ustupování na rytmický tlak), jakmile to pochopila ze země, začali jsme ze sedla - pobídka nohou-nereaguješ-ťukáme-a ťukáme-a ťukáme. krok vpřed. vééélká pochvala - pauza- pobídka nohou-nic-a ťukáme-krok vpřed-véélká pochvala a pauza a tak pořád dokola. začali jsme v kroku, pak jsme začali s klusáním a nakonec i cváláním.
Sabb- co vlastně očekáváte za radu, když vše, co vám zde radili odsuzujete?Evidentně jste mladá holčička, co jezdit neumí, kůň pod ní nepracuje, ani nemá chuť a okopáváním a znecitlivováním koně na pobídky to bude jen horší.Trenéra odmítáte, že ho mít nemůžete.Od pc vám ale nikdo jinou radu nedá, když nevíme, jak to vypadá to vaše ježdění, jaké máte zkušenosti, zda pod jiným jezdcem kůň chodí apod.Nejjednodušší asi bude zavolat si někoho od koní, kdo je znalý, aby se přišel podívat a poradil.Jinak jsou rady antiproduktivní pro vás.
Sabb
napsal(a):
Když není problém ve Vás, tak mi prosím vysvětlete, proč ten PROBLÉM existuje? Jediný "problém", který zde vidím je ten, že ten kůň je chytřejší než Vy. Vy mu nerozumíte zatímco on Vám dokonale. Na což Vám ovšem nikdo fundovaně zde neporadí a neřekne, jak svémukoni porozumět.
Jezdec neumí jezdit v tu chvíli, kdy vysedí cval, úskok a kdy poprvé skočí metr, kvalita jezdce se pozná v tu chvíli, kdy sedne na jednoho koně, na druhého koně a dokáže s nimi rozumně pracovat, dokáže ty zvířata pochopit. Chyby děláme každý, jak kůň, tak jezdec, ale v 99% chyb vychází z jezdce, já bych si ani po 15ti letech nedovolila NIKDY říct, že je chyba v koni, ale ne ve mně, nikdy jsem neřekla, že ten kůň je nemožnej, protože mi vždy dokázal, že on ví, nemožná jsem jenom já. Kůň žirafa dokáže jít spokojeně s uvolněnou hlavou dole, zblblý jedinec, který řeší věci dopředností jde zklidnit tak, že se dá ovládat sedem, kůň, který tahá jde přeučit na jemné stíhlo, kůň, který nechce chodit a je líní jde správnou cestou namotivovat tak, že ho to začne bavit a bude v práci aktivní. Stejně tak, pokud se někdo podívá na svého koně ve výběhu - vidí, že ten kůň umí dokonalou piafu, dokonale jít shromážděný cval, překroky, že jsou to nejmenší, ale proč to ten kůň nedělá teda pod jezdcem? Protože mu to ten jezdec neumí říct, a to je celé.
Být Vámi sednu si, zamyslím se, přiznám si chybu a začnu přemýšlet - kdybych byla ten kůň, proč bych věci dělala tak a tak a ne tak a onak? Proč by se mi nechtělo cválat? Proč bych nechtěla dělat to a to? Pohyb jako každý živý tvor kůň potřebuje a i ten nejlínější kůň velice rád prožene kýty, zacvičí aerobik. Zamyslete se nad sebou a začněte naprosto od začátku.
Když trenéra odmítáte, jiná varianta prostě není.

Sabb
napsal(a):
Jste fakticky negramotná nebo zadubená.
Pokud A/, tak sice chápete, že b-á-b-a je bába a přečtete to, ale netušíte, co si pod tím zvukem a pojmem představit, rad jste totiž dostala neuvěřitelně mnoho, a velmi dobrých, navíc zadarmo:.
Rady v příspěvku JL:
1.Pokud pracujete ze země bez problémů, naučte ho naklusat a nacválat nejprve na slovo ze země
2.Musí to být jen na slovo, ne řeč těla nebo cokoli jiného /co nejde použít ze sedla, že/-jen slovo /dostat chování pod signál/
3.Pak to slovo zkuste "ze sedla"
4.Pokud naskočí do požadovanécho chodu, odměňte to hned /pochvalou, ukončením práce, jakkoli, co bude koni příjemné a pochopí, že je to odměna, von se pak totiž jeden snaží víc/
5. Dejte pozor, jestli koně okamžitě po správné reakci naopak nevědomě netrestáte /rycnutím do zad, v hubě/, pak se totiž naopak příště bude snažit méně, něco jako "projevím se jako drzej hlupák na diskuzi, už mi nikdo neporadí" aneb "když žebrám, nevyhrožuji".
Pokud B/, tak sice informace vidíte, ale zásadně si vybíráte jen takové, které se vám hodí do vaší představy, jak to nan světě funguje /něco chci, nemusím nic, jen víc dupnout, svět se přetrhne/.
Tvrd kozel dojiti a vám není pomoci, což je mi a nejspíš i JL šumák, ale tomu koni bohužel též pomoci není.
Tak zkuste pokaždé dát koni před ježděním jednu tabletu PanagaminBifi, což mu vyladí neurony na spolupráci, sama si zatleskejte třikrát nad hlavou, to zvýšíenergie vašich čaker, a před pobídkou vší silou zakřičte "Salám!" / pozor, určitě ne Alejkum, jen Salám!/, to pomůže určitě, je to levný, rychlý, nemusíte nic-jako instatní svíčková..
Sabb
napsal(a):
To ze jina kobyla vam chodi jeste neznamena ze umite jezdit. Jsou kone kteri budou chodit i s pytlem brambor protoze proste maji takovou povahu a pak jsou kone kteri sami od sebe nepujdou protoze proste nemaji duvod ani motivaci proc by to delali a od toho je jezdec aby jim ten duvod a motivaci dal. A od vas se niceho takoveho nedockal. Vy pobidnete, nereaguje tak ho kopnete nebo plesknete bicem jeste k tomu jednou po zadku, jednou po pleci a ten kun absolutne nechape co ma delat proto se vzteka a je znechuceny cim dal vic. Jestli takhle chcete dal pokracovat je to vase volba ale pokud pro toho kone chcete neco udelat tak vam asi nezbyde nic jineho nez se obratit na zkusenejsi osobu.

Opět musím bezmezně obdivovat trpělivost Vás radících a zejména žofré, která opět udělala velmi hezký, stručný a jasný výcuc. Tedy hezký, stručný a jasný pro někoho, kdo hledá způsoby, ne pro někoho, kdo hledá důvody...
Sabb

XXX.XXX.225.137
sisi58
napsal(a):
Z vašeho příspěvku:
Tak jak to tedy máte?
Napísala som, že nemusí byť chyba iba vo mne- nie že nie je..nikdy som sa nepovažovala za dokonalú a nehovorila že viem neviem ako užasne jazdiť.samozrejme, niektorym ďakujem za rady a ostatný, koňa ktorého jazdím nepoznáte, nevideli ste ma s ním pracovať, tak nesúďte..a verte, že keby mám možnosť, tak prvé čo urobím, sa obrátim sa na skúsenejšiu osobu.No, čo už.Budem sa snažiť niečo s tým urobiť, ďakujem za niektoré/i keď ich bolo málo/rozumné rady.
Rada by som to tu zmazala, nebudem to tu nechávať.Viete mi niekto poradiť, ako to zmazať?..
Sabb
napsal(a):
Napísala som, že nemusí byť chyba iba vo mne- nie že nie je..nikdy som sa nepovažovala za dokonalú a nehovorila že viem neviem ako užasne jazdiť.samozrejme, niektorym ďakujem za rady a ostatný, koňa ktorého jazdím nepoznáte, nevideli ste ma s ním pracovať, tak nesúďte..a verte, že keby mám možnosť, tak prvé čo urobím, sa obrátim sa na skúsenejšiu osobu.No, čo už.Budem sa snažiť niečo s tým urobiť, ďakujem za niektoré/i keď ich bolo málo/rozumné rady.
Rada by som to tu zmazala, nebudem to tu nechávať.Viete mi niekto poradiť, ako to zmazať?..
Mám pocit, že vlákno sama nesmažeš
Sabb
napsal(a):
Pořád by mě zajímalo, jak chodí kůň pod majitelem, nebo prostě jiným jezdcem?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Sabb
napsal(a):
Info@ifauna.cz. Stačí napsat a vyhoví.
Sabb
napsal(a):
Nevim jake rady jste cekala. Presne jak pisete nikdo vas nevidel a nevi jak jezdite ani jak se chova kun tudiz vam nemuze nikdo poradit. Pres net se jezdit nenaucite chce to nekoho kdo vas uvidi a poidle toho poradi. Podle toho co pisete si sama neporadite a zkouset neco pokus omyl podle toho co si prectete na netu muze vest klidne k tomu ze si vyrobite jeste vetsi problem.
Íháček
napsal(a):
Nevim jake rady jste cekala. Presne jak pisete nikdo vas nevidel a nevi jak jezdite ani jak se chova kun tudiz vam nemuze nikdo poradit. Pres net se jezdit nenaucite chce to nekoho kdo vas uvidi a poidle toho poradi. Podle toho co pisete si sama neporadite a zkouset neco pokus omyl podle toho co si prectete na netu muze vest klidne k tomu ze si vyrobite jeste vetsi problem.
Chápem, len som chcela vedieť, či niekto nemal podobnú skúsenosť.Ja občas jazdím pod trénerom, bohužial, moc často sa nedá, takže tak..snáď sa nám to nejak podarí odstrániť, a pokiaľ nie, už ho nebudem ďalej trápiť a necham to tak.
A hej, máte pravdu, ja som v podstate ani nečakala radu, len nejakú podobnú skúsenosť, ako to riešili, ako som už písala, alebo tak...možno som sa len zle vyjadrila, moja chyba.No niektorý si zas, samozrejme, tiež mohli nejaké komenty odpustiť.;).
kayecek

XXX.XXX.118.20
Je to frísák, maj složitou povahu. Buď si jej získáte, nebo mu budete víte kde. Bičem, kopáním a přespšílišným tlakem ho nedostanete nikam, protože těmhle koním je to buřt. Radu pracovat ze země jste dostala, pokud víte jak, hodně vám to pomůže. Trpělivě a laskavě ho "přinutíte" k čemukoliv. Když budete vzteklá - z vašeho příspěvku to čiší - zrovna frís se zasekne ještě více a nehnete s ním. Pokud si dáte na čas, naučíte ho na ruce ze země, a to i bez biče, spolupracovat, za chvíli ho to bavit bude a naskočí vám do čehokoliv i na jemnou pobídku. Pokud čekáte střelu, která reaguje na myšlenku, spletla jste se, pokud takového koně chcete, nejezděte na frísákovi. Frís je kůň na jednu věc - na parádu. Má otřesný chody, které se těžko usedí i zkušenému, a ještě má svou hlavu. A jak už někdo psal, díky svému charakteru vás ještě nezašlapal. Konštruktívnu radu vám nedám, jen můžu napsat, že silou nezmůžete vůbec nic.
kayecek
napsal(a):
Je to frísák, maj složitou povahu. Buď si jej získáte, nebo mu budete víte kde. Bičem, kopáním a přespšílišným tlakem ho nedostanete nikam, protože těmhle koním je to buřt. Radu pracovat ze země jste dostala, pokud víte jak, hodně vám to pomůže. Trpělivě a laskavě ho "přinutíte" k čemukoliv. Když budete vzteklá - z vašeho příspěvku to čiší - zrovna frís se zasekne ještě více a nehnete s ním. Pokud si dáte na čas, naučíte ho na ruce ze země, a to i bez biče, spolupracovat, za chvíli ho to bavit bude a naskočí vám do čehokoliv i na jemnou pobídku. Pokud čekáte střelu, která reaguje na myšlenku, spletla jste se, pokud takového koně chcete, nejezděte na frísákovi. Frís je kůň na jednu věc - na parádu. Má otřesný chody, které se těžko usedí i zkušenému, a ještě má svou hlavu. A jak už někdo psal, díky svému charakteru vás ještě nezašlapal. Konštruktívnu radu vám nedám, jen můžu napsat, že silou nezmůžete vůbec nic.
Ale ja zas neviem, ako s ním mám pracovať zo zeme, aby ho to bavilo...a aby som sa s nim dostala aj ďalej.Niečo zo zeme robiť viem, ale s takýmto koňom, proste som príležitosť nemala.:/.
Sabb
napsal(a):
Chápem, len som chcela vedieť, či niekto nemal podobnú skúsenosť.Ja občas jazdím pod trénerom, bohužial, moc často sa nedá, takže tak..snáď sa nám to nejak podarí odstrániť, a pokiaľ nie, už ho nebudem ďalej trápiť a necham to tak.
A hej, máte pravdu, ja som v podstate ani nečakala radu, len nejakú podobnú skúsenosť, ako to riešili, ako som už písala, alebo tak...možno som sa len zle vyjadrila, moja chyba.No niektorý si zas, samozrejme, tiež mohli nejaké komenty odpustiť.;).
To máte těžký, rady tu padly. Jistě to neděláte ze zlé vůle, ale už z toho popisu je jasné, že prostě nejste tak dobrý a zkušený jezdec. To, co popisujete, je velký problém a NIKDY to není chyba koně. O tom, jak se kůň bude chovat pod sedlem, rozhoduje to, co ho naučí jezdec na jeho hřbetě. Samozřejmě pak rozličný temperament, povaha, pracovní ochota atd. ovlivní výsledný "produkt", ale princip je v tom, že kůň je obrazem jezdce.
To, že jiný kůň - zkušenější, tolerantnější - se pod vámi hýbe, ještě nic neznamená a rozhodně to neznamená, že problém není ve vás. Jenže těch problémů může být tolik - uvedu příklad, co vše se vám může stávat: pobízíte proti tvrdé ruce; nebo nohama říkáte "jdi" a sedem říkáte "nechoď" nejste uvolněná a držíte se nohama-pod ztuhlým jezdcem kůň buď prchá, nebo se nechce hýbat; zůstáváte při přechodu nahoru za pohybem a tím koně potrestáte za to, že přidal, čímž se naučí, že to dělat nemá; hrkáte do hřbetu/huby a proto kůň nechce zrychlit, jelikož mu ve vyšším chodu vadíte; kůň má špatnou rovnováhu (neježděný, nezkušený) a vy nezvládáte uvolněný, následující sed a měkký kontakt, kůň se potom neunese... možných příčin je mnoho a bohužel bez zkušeného oka na zemi to těžko odstraníte, protože sama ani nevíte, kde je problém.
Ten kůň je asi docela hodný, protože vás snese na hřbetě a nesnaží se vás odložit hned po nasednutí.
Pamatuji když si holčina přivezla na kliniku jedné výborné trenérky podobného koně - frís zcela bez chutí jít dopředu, předchozí jezdec ho dokonale zabrzdil a u toho i zaroloval. To, aby se kůň hýbal dopředu, je číslo jedna na výcvikové škále a bez toho se nedá s koněm dělat zcela nic. Navíc člověk začne takového koně tlačit, u toho tuhne a tím míň se ten kůň hejbe, začarovaný kruh. Dva dny tehdy toho valacha jen honili po hale rovně dopředu, bez kontaktu, bez požadavků na cokoliv jiného, jen aby šel. Žádné kopání, korektní holeň, pokud na ni nereagoval, tak bič na botu (zvuk) nebo za holeň (pochopitelně toho koně nemlátila jezdkyně tak, aby měl jelita, bič byl taková plochá "plácačka", takže to plesklo a ten zvuk koně popoháněl v podstatě víc, než rána). Když se začal hýbat sám a dobrovolně, jezdkyně slezla a šel domů. Vím že spoustě lidí se tento postup líbit nebude z morálního hlediska, ale v dané situaci to bylo to nejmenší zlo s kýženým výsledkem. Třetí den šel dopředu sám o mnoho lépe, uvolil se, natáhl a zvedl záda a začal se natahovat do kontaktu. ALE jezdkyně neměla problém s rovnováhou, s rukou, s načasováním pobídky, s uvolněním... a když přece, měla na zemi někoho, kdo ji ihned opravil.
Naprosto nejhorší, co můžete udělat, je koni jednu fláknout, jako že aby šel, a u toho ztuhnout a pak ho ještě zatáhnout v hubě (když vyhodí nebo tak něco). Tím mu říkáte "jdi-nejdi, jdi-nejdi" a podle svého temperamentu si ten kůň pak skutečně vybere - buď jde (prchá), nebo nejde (váš problém). Když ho vyženete dopředu, nesmíte ho ničím brzdit, ať se pod váma děje cokoliv - máte jediný požadavek, na pohyb vpřed, pokud kůň vyhazuje, pravděpodobně mu vadíte a brzdíte ho, nebo se mu to v minulosti dělo tak často, že se to naučil v očekávání nepříjemného.
Doporučuji si nechat srovnat sed a pobídky jinde, na zkušeném koni a pod dozorem, než znovu polezete na tohoto.
naučit slovní pomůcky ze země a pak je aplikovat ze sedla, jak už tu padlo, je taky funkční rada.
Loolipoop

XXX.XXX.42.151
Přečtěte si knihy od Františka Šusty o pozitivním posilování, začnete přemýšlet o tom, jak s ním pracovat tak, aby sám chtěl a ne protože musí.
Kůň o lidi nestojí aby na něm jezdili...to není jeho povinnost vás vozit...máte s ním špatnej vztah...špatně připravenej ze země a tím kopáním a bitím jste ho ještě víc dokurvila...takže se přidávám k té radě nahoře...kupte si houpacího...a víte co je na tom nejhoršího? takovejch rádobyjezdkyň jsou mraky...mně připadá že mu vůbec nerozumíte...jakoby nějáký svoje návyky rvala furt stejně jako přes kopírák...ale každej kůň je jinej...zkusila jste ho poslouchat...jako mapovat jeho chování?
themis
napsal(a):
Kůň o lidi nestojí aby na něm jezdili...to není jeho povinnost vás vozit...máte s ním špatnej vztah...špatně připravenej ze země a tím kopáním a bitím jste ho ještě víc dokurvila...takže se přidávám k té radě nahoře...kupte si houpacího...a víte co je na tom nejhoršího? takovejch rádobyjezdkyň jsou mraky...mně připadá že mu vůbec nerozumíte...jakoby nějáký svoje návyky rvala furt stejně jako přes kopírák...ale každej kůň je jinej...zkusila jste ho poslouchat...jako mapovat jeho chování?
Práveže my si rozumieme.a dovolím si povedať, že máme medzi sebou aj nejaky tn vzťah..ten kôň neni taký od začiatku totižto...on bol prvých 5mesiacov uplne iný kôň ako teraz..
Jezdím fríse, který byl dřív dost honěný pod bičem a špornama venku v terénu, takže je v podstatě necitlivý na úplně všechno. Chodí se s ním jenom na vyjížďky a docela v pohodě se s ním dá odvodit vyjížďka ve všech chodech, ale není to žádné závratné tempo. Zjistily jsme, že když se ale vyjede někam na delší vyjížďku, tak kůň rázem ožije a občas mám i problém ( rozuměj, musím použít sed) ho udržet v klidu a mám najednou fríse, co máchá nohama vysoko do vzduchu.
Asi záleží na typu fríse, tohle je ten těžký, starý barokní, který už se dneska moc nevyskytuje. Je kratší, menší, mohutnější. A ty chody, ách, neznám pohodlnější, připadám si, jako když se vznáším. Přitom to je nepřiježděný kůň. A to jsem seděla na všem možném včetně P.R.E
Možná rada pro zakladatelku. Zkuste ho vzít s dalším koněm na vyjížďku někam dál, třeba ožije. Tomu našemu občasné delší vyjížďky prospívají, už ho venku krok, klus odjezdí i 12 léta drobná holčina.
kapička
napsal(a):
Jezdím fríse, který byl dřív dost honěný pod bičem a špornama venku v terénu, takže je v podstatě necitlivý na úplně všechno. Chodí se s ním jenom na vyjížďky a docela v pohodě se s ním dá odvodit vyjížďka ve všech chodech, ale není to žádné závratné tempo. Zjistily jsme, že když se ale vyjede někam na delší vyjížďku, tak kůň rázem ožije a občas mám i problém ( rozuměj, musím použít sed) ho udržet v klidu a mám najednou fríse, co máchá nohama vysoko do vzduchu.
Asi záleží na typu fríse, tohle je ten těžký, starý barokní, který už se dneska moc nevyskytuje. Je kratší, menší, mohutnější. A ty chody, ách, neznám pohodlnější, připadám si, jako když se vznáším. Přitom to je nepřiježděný kůň. A to jsem seděla na všem možném včetně P.R.E
Možná rada pro zakladatelku. Zkuste ho vzít s dalším koněm na vyjížďku někam dál, třeba ožije. Tomu našemu občasné delší vyjížďky prospívají, už ho venku krok, klus odjezdí i 12 léta drobná holčina.
Veľmi pekne ďakujem, vyskúšame:).
Sabb
napsal(a):
Práveže my si rozumieme.a dovolím si povedať, že máme medzi sebou aj nejaky tn vzťah..ten kôň neni taký od začiatku totižto...on bol prvých 5mesiacov uplne iný kôň ako teraz..
Tak je vidět, kam spolupráce s vámi za těch pár měsíců došla vztah nemáte žádný mezi sebou, když odmítá spolupráci a je vidět, že koním fakt nerozumíte, bylo by lepší vaší spolupráci ukončit, dokud nenajdete k sobě někoho, kdo vám vysvětlí co a jak, protože tohle vede jen ke zhoršení jeho chování-je jen otázkou času, kdy skončí jeden z vás s polámanými kostmi.Podle toho co píšete jste jen holčička, co si myslí, že umí jezdit a ono to tak není a špatným chováním a ježděním a špatné komunikaci je z něj najednou koníček, co neposlouchá, jak vy chcete-zůstávám při své radě číslo jedna-kup si houpacího koně a nenič svým jednáním a neznalostí tohoto koně, nebo zle dopadneš.
gitule vrtule
napsal(a):
Tak je vidět, kam spolupráce s vámi za těch pár měsíců došla vztah nemáte žádný mezi sebou, když odmítá spolupráci a je vidět, že koním fakt nerozumíte, bylo by lepší vaší spolupráci ukončit, dokud nenajdete k sobě někoho, kdo vám vysvětlí co a jak, protože tohle vede jen ke zhoršení jeho chování-je jen otázkou času, kdy skončí jeden z vás s polámanými kostmi.Podle toho co píšete jste jen holčička, co si myslí, že umí jezdit a ono to tak není a špatným chováním a ježděním a špatné komunikaci je z něj najednou koníček, co neposlouchá, jak vy chcete-zůstávám při své radě číslo jedna-kup si houpacího koně a nenič svým jednáním a neznalostí tohoto koně, nebo zle dopadneš.
Vela veci sa od tej doby zmenilo, takže pokiaľ neviete, nehovorte
Nemáme žiadny vzťah?neviete ako pracujeme, nič..tak láskavo, prosím vás, sa tu do mňa nepúšťajte keď nič ohladom mňa a toho koňa neviete.a jediný, kto tu koňom nerozumie ste očividne vy, keď ste schopný písať takéto bludy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.198.240
Mila sab. Kdybyste s konem mela nejaky vztah tak vam tohle nedela. Mozna nejake zkusenosti mate ale zcela evidentne vam ani zdaleka nestaci na ujezdeni toho kone. A jak uz tu osali prede mnou bez odborneho dohledu se to neobejde a furt se budete placat tam kde ted, neli hur. Kdyz to nechcete zmenit vase vec ale pak tu nebrecte jakej je kun linej zmetek. Ne jen vy nejste schopna ho rozhejbat.

Sabb
napsal(a):
Vela veci sa od tej doby zmenilo, takže pokiaľ neviete, nehovorte
Nemáme žiadny vzťah?neviete ako pracujeme, nič..tak láskavo, prosím vás, sa tu do mňa nepúšťajte keď nič ohladom mňa a toho koňa neviete.a jediný, kto tu koňom nerozumie ste očividne vy, keď ste schopný písať takéto bludy.
Sranda, čo? Zrazu nikto nevie ako pracujete, ani ťa s koňom nevidel, ani nič nevie, takže ani nič nemá písať.
Už rozumieš tomu, prečo sa cez internet s takouto vecou poradiť nedá?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mám s koněm skvělý vztah..Sice když ho chci k něčemu donutit tak ho musím zmlátit ale jak říkám skvělý vztah. Opravdu Vás někdo zkušený musí vidět a ten pak rozhodne co a jak.Takhle toho koně jenom trápíte.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám s koněm skvělý vztah..Sice když ho chci k něčemu donutit tak ho musím zmlátit ale jak říkám skvělý vztah. Opravdu Vás někdo zkušený musí vidět a ten pak rozhodne co a jak.Takhle toho koně jenom trápíte.
Nehovorím že mám s ním skvelý vzťah, ale nejaký ten mám..
A posledný krát píšem že ja ho NEMLÁTIM bič používam normálne, ako väčšina z vás.
Netrieskam ho, pre boha..ešte sa vyjadrim k tomu vyžšie čo je trochu..on sa nenechá mlátiť(aj keď ho nemlátim, ale podla vás teda hej), na bičík mi reaguje, len začne vykopávať..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Sabb
napsal(a):
Nehovorím že mám s ním skvelý vzťah, ale nejaký ten mám..
A posledný krát píšem že ja ho NEMLÁTIM bič používam normálne, ako väčšina z vás.
Netrieskam ho, pre boha..ešte sa vyjadrim k tomu vyžšie čo je trochu..on sa nenechá mlátiť(aj keď ho nemlátim, ale podla vás teda hej), na bičík mi reaguje, len začne vykopávať..
Můžeme mluvit s tím koněm? Ne vážně.Jak dlouho ho se znáte? Co výstroj sedí? Je zdravý? Nebolí ho něco? Co dělá s jiným jezdcem? Baví ho to? Minulost je jaká? Nejezdím, ale základy a řeč koní jsem okoukal vcelku obstojně.Opravdu pokud Vás někdo neuvidí, tak radit nemůžou ani místní kapacity.
Ten kun ma ocividne nejaky problem. Sama pisete ze prvnich pet mesicu byl jiny coz znamena ze ten problem nastal az s vami. Takze mu vadite vy pripadne vystroj nebo zdravotni problem. Rekla bych ze je neskutecny charakter uz proto ze to resi jenom odmitanim pohybu vpred. To ze po plesknuti bicem vykopava znamena ze se snazi zduraznit ze ma problem ktery vy ignorujete. Ze by byla chyba ve vas si nepriznate a nekoho zkusenejsiho odmitate takze vpodstate problem nema reseni. Jedine co lze doporucit je at si najdete jineho kone nebo at jezdite jenom krokem ale ani jedna varianta vas nikam neposune a v nicem nepomuze.
Já se teda v jednom slečny zastanu. V dnešní době je spousta koní u soukromých majitelů různých povaha. Já sama u jednoho pomáhám a jezdím. Jen pro upřesnění, já mám se "svým" majitelem skvělý vztah, je pro mě něco mezi náhradním dědou a tátou, člověk, jehož názoru si nesmírně vážím. Ale vím, že kdybych za ním napochodovala s tím, že si chci přivést trenéra, tak se nebude tvářit nijak nadšeně, protože se v minulosti spálil a koním to bylo spíš na škodu. Asi by mi to dovolil, ale bylo by to pravděpodobně kvůli mě, proti jeho přesvědčení. A takových majitelů může být spousta, takže věřím, že zakladatelka si opravdu nemůže na koně pozvat trenéra...
Íháček
napsal(a):
Ten kun ma ocividne nejaky problem. Sama pisete ze prvnich pet mesicu byl jiny coz znamena ze ten problem nastal az s vami. Takze mu vadite vy pripadne vystroj nebo zdravotni problem. Rekla bych ze je neskutecny charakter uz proto ze to resi jenom odmitanim pohybu vpred. To ze po plesknuti bicem vykopava znamena ze se snazi zduraznit ze ma problem ktery vy ignorujete. Ze by byla chyba ve vas si nepriznate a nekoho zkusenejsiho odmitate takze vpodstate problem nema reseni. Jedine co lze doporucit je at si najdete jineho kone nebo at jezdite jenom krokem ale ani jedna varianta vas nikam neposune a v nicem nepomuze.
Neodmietam niekoho skusenejšieho...Už som xy krát písala, že trenera tam mať nemôžem, keby to je na mne už by tam bol..a netvrdím, že to nemôže byť mňou, ale tiež, jazdí ho aj tá teta, ktorá chodí len na krokovky(vraj)...druhá vec je tá, že je možné(už si to obdobie moc nepamätám, tak neviem) že začal byť taký chvíľu po našom spoločnom páde...ja už naozaj neviem.Ale zas, z druhej strany..jazdim tam ešte jednú kobylu, kamarátka jazdieva pod trénerom tak ona ako mne aj povie, pokiaľ robím niečo zle...
A naozaj neviním z toho koňa..tak to už niektorý prosím, pochopte..
kapička
napsal(a):
Já se teda v jednom slečny zastanu. V dnešní době je spousta koní u soukromých majitelů různých povaha. Já sama u jednoho pomáhám a jezdím. Jen pro upřesnění, já mám se "svým" majitelem skvělý vztah, je pro mě něco mezi náhradním dědou a tátou, člověk, jehož názoru si nesmírně vážím. Ale vím, že kdybych za ním napochodovala s tím, že si chci přivést trenéra, tak se nebude tvářit nijak nadšeně, protože se v minulosti spálil a koním to bylo spíš na škodu. Asi by mi to dovolil, ale bylo by to pravděpodobně kvůli mě, proti jeho přesvědčení. A takových majitelů může být spousta, takže věřím, že zakladatelka si opravdu nemůže na koně pozvat trenéra...
Ďakujem veľmi pekne, aspoň niekto to chápe..
Nepojmenovana

XXX.XXX.49.86
Taky bych zacla kontrolou vystroje, kontrolou zdravi - prohlednout celeho kone, zda beuvidim neco viditelneho, zkouknout na lonzi, zda nekulha, neni zatuhly ci tak neco... zkontrolovat zuby...
Sabb
napsal(a):
Neodmietam niekoho skusenejšieho...Už som xy krát písala, že trenera tam mať nemôžem, keby to je na mne už by tam bol..a netvrdím, že to nemôže byť mňou, ale tiež, jazdí ho aj tá teta, ktorá chodí len na krokovky(vraj)...druhá vec je tá, že je možné(už si to obdobie moc nepamätám, tak neviem) že začal byť taký chvíľu po našom spoločnom páde...ja už naozaj neviem.Ale zas, z druhej strany..jazdim tam ešte jednú kobylu, kamarátka jazdieva pod trénerom tak ona ako mne aj povie, pokiaľ robím niečo zle...
A naozaj neviním z toho koňa..tak to už niektorý prosím, pochopte..
Tak pokud to mohlo byt po pade tim spis bych se zamerila na zdravotni stranku. Mohl si neco bloknout nebo natahnout. No kazdopadne pokud mi kun najednou odmitne klusat nebo cvalat tak je to prvni co udelam ze zkontroluju zdravotni stranku pripadne vystroj a vubec patram po pricine. Pisete ze z toho nevinite kone tak proc ho kopete a bijete bicem? To si trochu odporuje. Pokud se chcete neco naucit a nekam posunout tak hledejte jezdeni jinde protoze tohle samouceni nikam nevede. Ma toho kone nekdo na starost kdyz majiteli je to jedno? Myslim nekoho kdo by mu zaridil veta nebo fizio?
Po páde si mohol škripnúť nerv, alebo získať nejakú blokádu, stavce, panva, čokoľvek.
Pokiaľ ho neprehliadne niekto, kto tomu rozumie, je myslím ďalšie jazdenie vopred prehratý boj, kôň bude stále otrávenejší, boľavejší a menej ochotný spolupracovať.
Že vo výbehu sa správa normálne, tak z toho by som žiadne ďalekosiahle závery nevyvodzovala, to väčšina koní, aj s vážnymi zdravotnými problémami.
Frízovia majú prah bolesti značne posunutý, takže ak sa takto aktívne bráni práci pod sedlom, už mu musí byť fest zle.
To je dost podstatná informace. Jak píše horsana, ten kůň dost pravděpodobně bude blokovaný či má něco uskřinutého. Bude potřeba na něj zavolat někoho, kdo ho dokáže prohlédnout, identifikovat problém a případně odblokovat (chiropraktika), a počítejte s tím, že pokud takto je už delší dobu, bude mít asi vytvořenou spoustu kompenzačních blokád a může být potřeba ho ošetřit na několikrát.
Necetla jsem vse. Ale dle meho nemusi kazdy kun ktery dela bordel pod sedlem automaticky potrebovat porovnat zada a ma problem. Z toho co pani/slecna pise mi to spise pripada ze proste nevi jak na nej. Tak mu da pobidku bicikem a kun tam posle kozlika. To je jen obrana reakce. To ze je to frisak neznamena ze bude trvdy treba je toho tlaku moc. Spoustu koni odmita respektovat tempo udavane jezdcem. Ale pricina je vetsinou jina nez bolavy kun. Zamerila bych se na to naucit kone reagovat na tlak ze zeme. Ustoupit, obrat kolem preku, zacouvani, hlava dolu a tim zacit. Mam ponika ktery reagoval ( nereagoval) na holen stejne. Zacalo se s nim pracovat takto a kdyz se zeme pochopil fungoval i ze sedla. Cvalat se mu dodnes nechce ale v terenu to je lepsi takze ho beru pred jizdarnou ven. Kde se uvolni pekne si nacvala a pak uz ta jizdarna jde lepe. Jen si nejsem jista jestli zadavatelka je ten spravny clovek. To myslim dobre. Jen proste veta man s nim vztah a dela toto... me docela zarazi. Ja mam se s vym konem taky, vztah" nepotrebuji bicik ani voditko, ohlavku mam na hrebiku ve staji a kobylka za mnou utika jako pejsek v doprovodu maleho cunika. To je dle me nejaky vztah. Vleze za mnou kamkoliv, na vyslani skoci do privesu a veri mi, to co popisuje pani neni vztah. Ale zase objektivne ja ji nevidela takze tezko soudit.
Jeste k tomu trenerovi, co tedy pozadat zkusenejsiho jezdce zda by byl ochotny konika okouknout? I lide kteri netrenuji leckdy vidi protoze jezdi leta. Jen to proboha nenechte dojit tak daleko ze kone zkazite a pruser bude nasvete. Urcite by se ve vasem okoli nasel nekdo zkuseny i treba kamarad/ka ktera by byla ochotna pomoci. I ja po 20 letech jezdeni obcas pomoc rada vyhledam. Neni to nic za co by se clovek mel stydet.
Mam taky friskeho kone a mela jsem trosku podobny problem uplne na samem zacatku s tim, ze se mi nedarilo ho nacvalat, vypadaval z tempa a zdal se proste byt veliky lenoch. Pisete ze to pro Vas neni mozne, ale me velmi pomohl trener. S kazdodeni praci na jizdarne a travenim hodne casu spolecne se vsechno zmenilo. Verim ze kombinace trpelivosti a pomoci od profesionala pomuze Vam i koni.
Popr. muzete poprosit kamaradku, at Vas natoci na video a pak se s nejakym trenerem poradit a video mu ukazat?
Nebo mozna z videa i vy sama uvidite neco, co muze byt kamen urazu, ale ze sedla to videt nemuzete. V mem pripade konik proste jen nevedel, co po nem chci. Dulezita je pochvala ve spravnou chvili a hodne trpelivosti.
Mozna by take nebylo od veci nechat ho prohlednout chiropraktikem, jak pise vyse Svatava...
Hodne stesti!
22verunka
napsal(a):
Jeste k tomu trenerovi, co tedy pozadat zkusenejsiho jezdce zda by byl ochotny konika okouknout? I lide kteri netrenuji leckdy vidi protoze jezdi leta. Jen to proboha nenechte dojit tak daleko ze kone zkazite a pruser bude nasvete. Urcite by se ve vasem okoli nasel nekdo zkuseny i treba kamarad/ka ktera by byla ochotna pomoci. I ja po 20 letech jezdeni obcas pomoc rada vyhledam. Neni to nic za co by se clovek mel stydet.
Je jedno, či to je tréner, alebo len nejaká skúsena osoba..ja tam nemôžem ani rodinu priniesť a ukázať im to tam, nie to ešte niekoho takého..
Sabb
napsal(a):
Je jedno, či to je tréner, alebo len nejaká skúsena osoba..ja tam nemôžem ani rodinu priniesť a ukázať im to tam, nie to ešte niekoho takého..
Pokud chcete jezdit a ne se jenom vozit tak bych si nasla jezdeni jinde. Staj kde majitele zajima jenom to at mu tam nikdo neleze a to ze kun ma problem je mu fuk pro me neni dobra. Pokud tam neni nikdo kdo vam poradi a neco nauci tak se muzete dal courat krokem a okopavat kone ktery muze mit treba zdravotni problem a akorat ho dal znechucovat. Takove vozeni neprinese radost ani vam ani koni.
Aby sme sa chápali.Nie každý si môže dovoliť jazdenie s trénerom, za ktoré sa platí(teraz myslím, keby odídem) a noačo, aj keby sa len v kroku vozím na ňom.ja sa ho nevzdám, pretože som už na neho nejak aj naviazaná a mame nejaky ten vzťah..určite by som dobrovolne neodišla.Pokiaľ si chcem normálne zajazdiť-je tam kobyla, ktorú jazdím, a ten Frizák je na vychach uplne super, takže aj keby to robím hentak.A majitelovi na tých koňoch záleži..;)len to je komplikované, písať to sem nebudem. Ale zdravotný problém nemá, nedávno sa robili koňom aj rőntgeny a sú všetci v poho., takze tak;).
RTG predsa neodhalí blokádu, svalové spazmy, zatuhnutia, hematómy, ani škripnutý nerv, túto jasnozrivosť laikov, že "je úplne zdravý" skutočne nechápem.
Ale chápem, že sa ľahšie vozí na koni, o ktorom si nahovorím, že mu nič nie je, aj keď je evidentné, že zhoršenie nastalo po páde.
Ak tam bol niekto robiť RTG, tak prečo by tam nemohol prísť fyzioterapeut ?
Horsana
napsal(a):
RTG predsa neodhalí blokádu, svalové spazmy, zatuhnutia, hematómy, ani škripnutý nerv, túto jasnozrivosť laikov, že "je úplne zdravý" skutočne nechápem.
Ale chápem, že sa ľahšie vozí na koni, o ktorom si nahovorím, že mu nič nie je, aj keď je evidentné, že zhoršenie nastalo po páde.
Ak tam bol niekto robiť RTG, tak prečo by tam nemohol prísť fyzioterapeut ?
To tu písať nebudem.
Nehovorím, že mu nič nemôže byť.
A toto už neriešim.už ani na nič neodpovedám, ďakujem niektorým za rozumné rady.
Nechcem to už riešiť, myslite si čo chcete:).
Problemy se bud resi nebo ignoruji. Vybrala jste si druhou moznost a neustale si neco nalhavate a dost si protirecite. Jestli jste cekala odpovedi typu placni ho po riti on pojede tak to mate smulu o tom jezdeni neni. Rad jste dostala spoustu ale tvrdite ze nic z toho nejde a ze vlastne zadny problem neni tak asi opravdu neni co resit. Jenom doufam ze si z vas ten kun dela jenom srandu a neni to nic vazneho.
Íháček
napsal(a):
Problemy se bud resi nebo ignoruji. Vybrala jste si druhou moznost a neustale si neco nalhavate a dost si protirecite. Jestli jste cekala odpovedi typu placni ho po riti on pojede tak to mate smulu o tom jezdeni neni. Rad jste dostala spoustu ale tvrdite ze nic z toho nejde a ze vlastne zadny problem neni tak asi opravdu neni co resit. Jenom doufam ze si z vas ten kun dela jenom srandu a neni to nic vazneho.
Pokud ani nemůže natočit video, tak je to celé divné. Přece si všichni děláme fotky, videa a tak.A nikdo nic nenamítá, pokud na fotce nevypadá "blbě". To to potom fotograf schytá. Ale nikdy jsem neslyšela, že se nikdo na něčím koni nesmí fotit.
Jedině, že by byl kůň kradený To by dávalo smysl.
A jinak, jak pravil pan Werich: "Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody!".
sisi58
napsal(a):
Pokud ani nemůže natočit video, tak je to celé divné. Přece si všichni děláme fotky, videa a tak.A nikdo nic nenamítá, pokud na fotce nevypadá "blbě". To to potom fotograf schytá. Ale nikdy jsem neslyšela, že se nikdo na něčím koni nesmí fotit.
Jedině, že by byl kůň kradený To by dávalo smysl.
A jinak, jak pravil pan Werich: "Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody!".
Fotiť a natáčať môžem, no nikde to zverejňovať.ja dôvody majitela poznám, a chápem ho v tom.tak sa prosím, do toho už nestarajte.Začnem s ním proste pracovať podla niektorých rád čo tu padli, a uvidím ako ďalej.Keby to nepomôže, budem to riešiť inak.;).
Sabb
napsal(a):
Fotiť a natáčať môžem, no nikde to zverejňovať.ja dôvody majitela poznám, a chápem ho v tom.tak sa prosím, do toho už nestarajte.Začnem s ním proste pracovať podla niektorých rád čo tu padli, a uvidím ako ďalej.Keby to nepomôže, budem to riešiť inak.;).
Nezveřejňujte, pouze vezměte k odborníkovi. Ať poradí. Nám je to tu vcelku fuk, jak jezdíte, většině přispívatelů šlo spíše o koně, ne o vás.
Tak nejak z toho co jste tu vsechno napsala mam dojem ze vam opravdu nejde o jezdeni jako takove. Kdyby ano snazite se. Pokud majitel nechce tak si najdete jiny zpusob ale opravdu proc by nekdo nemohl alespon poradit. Holka nebude to v tom ze proste jen sesite na frisakovi. Znam takovych mrak
22verunka
napsal(a):
Tak nejak z toho co jste tu vsechno napsala mam dojem ze vam opravdu nejde o jezdeni jako takove. Kdyby ano snazite se. Pokud majitel nechce tak si najdete jiny zpusob ale opravdu proc by nekdo nemohl alespon poradit. Holka nebude to v tom ze proste jen sesite na frisakovi. Znam takovych mrak
Nevyjadrujem sa.pokiaľ neviete, nepoznáte, nemôžte hovoriť.
Bohuzel bylo napsano celkem dost. Vazne nevim jakou radu jste cekala. Mozna zkuste klacek s mrkvi to funguje a pak ranu bicem poprdeli. Kdyz chci rada tak ji dostanu ale vy ji nechcete. Kdyz se musite ptat na internetove diskuzi jak nacvalat kone asi je chyba jinde, takze rada kterou jste zde dostala (sehnat nekoho zkuseneho) aby se na vas podival jste odmitla. Tak se trapte dal a kone poradne pobicikujte
22verunka
napsal(a):
Bohuzel bylo napsano celkem dost. Vazne nevim jakou radu jste cekala. Mozna zkuste klacek s mrkvi to funguje a pak ranu bicem poprdeli. Kdyz chci rada tak ji dostanu ale vy ji nechcete. Kdyz se musite ptat na internetove diskuzi jak nacvalat kone asi je chyba jinde, takze rada kterou jste zde dostala (sehnat nekoho zkuseneho) aby se na vas podival jste odmitla. Tak se trapte dal a kone poradne pobicikujte
Ja neviem, či nevieš čítať, alebo si fakt tak dementná, že nevieš pochopiť že tam nikoho mať nemôžem.
Tak já bych se slečny zase zastala. I já jsem jezdila podobného koně, netušila jsem vůbec pomůcku, na kterou nacválá. Ani lonžovat normálně nešel, nefungoval jako běžný kůň. Někdo si ho specificky vychoval a návod k použití k němu nedodali. I přední nohu pro čištění zvedal na tlak skoro u kohoutku... Byl ze zoo, takže areál, kam si nikoho nepozvete a ani nesmíte. Muselo by to být se svolením vedení. Jinak koně ošetřovali i nekoňáci a podle toho se taky choval...
Chodili jsme na procházky ven, aby se vůbec dostal z areálu, když chtěl nacválat do kopce, nechala jsem ho a povzbuzovala, klusat klusal - to uměl, ale jako zvíře z formy moc dlouho nevydržel, lásku k pohybu (mimo bordel) moc neměl, prodávali ho jako koně, co ne moc rád pracuje. Byla jsem s ním pár týdnů, nemělo smysl se nějak pouštět do nějakého extra výcviku a ani bych si na to netroufla. Prodali ho dál na westernový ranch a asi tam funguje - vozí se na něm děti, jinak se pleská se stádem po výběhu.
Třeba je slečna v podobné situaci, takže netřeba ji urážet, když člověk nezná detaily a dává jen na svoje dojmy z pár písmenek.
Dotaz
napsal(a):
Tak já bych se slečny zase zastala. I já jsem jezdila podobného koně, netušila jsem vůbec pomůcku, na kterou nacválá. Ani lonžovat normálně nešel, nefungoval jako běžný kůň. Někdo si ho specificky vychoval a návod k použití k němu nedodali. I přední nohu pro čištění zvedal na tlak skoro u kohoutku... Byl ze zoo, takže areál, kam si nikoho nepozvete a ani nesmíte. Muselo by to být se svolením vedení. Jinak koně ošetřovali i nekoňáci a podle toho se taky choval...
Chodili jsme na procházky ven, aby se vůbec dostal z areálu, když chtěl nacválat do kopce, nechala jsem ho a povzbuzovala, klusat klusal - to uměl, ale jako zvíře z formy moc dlouho nevydržel, lásku k pohybu (mimo bordel) moc neměl, prodávali ho jako koně, co ne moc rád pracuje. Byla jsem s ním pár týdnů, nemělo smysl se nějak pouštět do nějakého extra výcviku a ani bych si na to netroufla. Prodali ho dál na westernový ranch a asi tam funguje - vozí se na něm děti, jinak se pleská se stádem po výběhu.
Třeba je slečna v podobné situaci, takže netřeba ji urážet, když člověk nezná detaily a dává jen na svoje dojmy z pár písmenek.
Veľmi pekne dakujem.bohužiaľ, malokto to chápe.No som rada, že sa aj taký ludia nájdu, ktorý to naozaj chápu..:).
Mě přijde že si slečna prostě nechce nechat poradit a bude si dělat stejně po svým, asi takový vztah ke koni nemá když ji jde jen o ježdění a ne o komfort koně.
jinak nechápu proč se nezaměří na zdravotní stránku (myslíte že když rtg je v poho tak je vše v poho? bože) a další dobře míněné rady. říkala že nějaké rady zkusí tak já ještě poradím zaměřte se na všechny rady, udělejte pro koníka.
etnies86
napsal(a):
Mě přijde že si slečna prostě nechce nechat poradit a bude si dělat stejně po svým, asi takový vztah ke koni nemá když ji jde jen o ježdění a ne o komfort koně.
jinak nechápu proč se nezaměří na zdravotní stránku (myslíte že když rtg je v poho tak je vše v poho? bože) a další dobře míněné rady. říkala že nějaké rady zkusí tak já ještě poradím zaměřte se na všechny rady, udělejte pro koníka.
Bože..dám si poradiť ale posledný x píšem..NIE SOM JEHO MAJITEĽKA, TÝM PÁDOM SÚ NIEKTORÉ VECI ZLOŽITEJŠIE.POKIAĽ BY TO BOLO NA MNE BOLO BY VŠETKO INAK..a samozrejme, ako som už písala, to čo sa dá, urobím, čo sa rád týka..;).
Tak.i kdyz zvire neni moje ale vy ho jezdite a mate ho tak rada, zaplatte fyzio sama. Je to par stovek a vy budete mit klid a budete vedet ze je vse ok nebo naopak kde je problem. Ale to asi taky nejde kdyz tam.nikdo cizi nesmi. To by me vazne zajimalo jak ta zvirata vypadaji. A mila slecno.jedina dementna jste tu vy.

Ale k jezdeni kone patri spoustu dalsich veci, at uz je kun vas nebo ne
22verunka
napsal(a):
Tak.i kdyz zvire neni moje ale vy ho jezdite a mate ho tak rada, zaplatte fyzio sama. Je to par stovek a vy budete mit klid a budete vedet ze je vse ok nebo naopak kde je problem. Ale to asi taky nejde kdyz tam.nikdo cizi nesmi. To by me vazne zajimalo jak ta zvirata vypadaji. A mila slecno.jedina dementna jste tu vy.
Kone su v super stave, kováč a vet tam chodi normal, tak láskavo si toto nedovolujte tvrdit..a ocibidne vy.
Dotaz
napsal(a):
To je ale trochu odlisna situace. Slecna pise ze driv fungoval normalne a zrejmne asi po padu nechce klusat ani cvalat takze zmena nastala az po nejake dobe co uz na nem jezdila. Cili mi z toho vyplyva ze chyba je bud v ni, spatne vystroji nebo zdravotni strance a nic z toho resit nechce nebo jak tvrdi nemuze takze neresitelna situace.

Dotaz, obávám se, že se tu nikdo až tak nenaváží do toho, že zadavatelka si neumí s koněm poradit, ale že ikdyž tu padla hromada velmi použitelných rad, všechny je smetla pod koberec a tituluje nás velmi nelichotivými slovy.
Kdo zná, velmi mi to připomíná naší "oblíbenou" Atlantidu. Taky přišla s dotazem a pak se už jen hádala, proč to a to nejde a že jsme negramotní, když jí radíme pořád to, co přece jasně řekla, že nemůže dělat nebo že v tom rozhodně problém není.
Bych blil, velebnosti
Sabb, smaž profil a poraď si sama! Je tu spousta ochotných a zkušených lidí, kteří se dělili o svoje cenné zkušenosti a Ty na ně umíš být jen arogantní a sprostá.
Viktora
napsal(a):
Pár rad tu skutečně padlo, ale také spousta a spousta uštěpačných, arogantních, pořád dokola omýlaných poznámek. Pokud nehodláte respektovat vyjádření zadavatelky, proč by ona měla respektovat vás? Styl, jakým se tu některé "zkušené osoby" vyjadřují, je spíše na pováženou..
Asi tak..:).
Viktora
napsal(a):
Pár rad tu skutečně padlo, ale také spousta a spousta uštěpačných, arogantních, pořád dokola omýlaných poznámek. Pokud nehodláte respektovat vyjádření zadavatelky, proč by ona měla respektovat vás? Styl, jakým se tu některé "zkušené osoby" vyjadřují, je spíše na pováženou..
Zadavatelka chtěla poradit, tak se ty rady pořád omílají.Ono není zas tak moc rozdílných způsobů, jak v pohodě nacválat
Stejně to pořád nechápu.Když je kůň natolik utajený, že si do areálu nemůže přivézt ani rodiče na kukačku, proč tedy zadavatelka nejezdí na vyjížďky? Kůň by určitě chodil lépe a jako bonus by se na ní mohl kdokoli podívat.A kruh se dá udělat kdekoli, třeba na louce, ne?
Nebo majitel zakrývá oči i kolemjdoucím či stojícím ?A třeba občas si někdo i koníky vyfotí, i to se stává.Co potom?
A ze zadavatelky tak nějak pomalu vylézají celkem závažná fakta, typu, po pádu už nechce atd...
Jestli pod ní, její jezdeckou neschopností, kůň někde padl, tak se celkem nemůže divit, že už se mu s ní nechce do dalšího rizika.I kdyby nebyl bolavý, může být zrazený, otrávený.I to se stává.
Tady se prostě vaří z vody a zadavatelka má svou pravdu, své ego.Lískne, ono to nejede, tak poraďte.Já mám ke koni vztah, tak na něj chodit budu a konečná
Trošku pokory, chtít se něco dozvědět, něco naučit, spoustu věcí překousnout a hlavně, něco do toho učení investovat, by to sneslo.
Četla jsem pár rad, ale těžko posoudím, co je pro zadavatelku reálné, zda může jet s někým na vyjížďku, jestli je okolo terén, nebo mohou jezdit jen na té "jízdárně" atd. Dokážu pochopit, že sama nechce platit za fyzio cizího koně, možná by se to i obrátilo proti ní - i kdyby ho udělala, co pak s nějakým konkrétním výsledkem? To by měl být hlavně zájem majitele. Jestli by pro koně nebylo lepší nechat ho lítat ve výběhu a ušetřit si trápení - to by bylo taky dobré posoudit.
Když to převedu na moji situaci, tak pro mne by v té době bylo reálné jen "tušírování" za holení, aby pochopil, že když poslechne, přestanu. Možná trochu lonž na vzdálenější louce a hraní si v malém pískovém výběhu s návštěvníky za zády. Nemohla jsem ovlivnit krmení, výstroj, podmínky chovu atd. Brala jsem ho ven, protože mi ho bylo líto, byl to zajímavý a vlastně docela hodný mladý hafloš, rychle chápal a učil se (samozřejmě za pamlsek), nechtěla jsem, aby skončil jako jeho předchůdkyně - obézní a třeba v budoucnu schvácený. Třeba je na tom stran těch možností slečna podobně. Já to asi vnímám jinak, protože jsem zažila, že vše byl prostě problém.
Že někdo spadne i s koněm - to nemusí být jen chyba jezdce. Koník se může takto chovat třeba i z důvodu, že mu to prochází u té tety, co na něm v kroku jezdí. Začal to zkoušet i na slečnu a taky se prosadil. Čímž samozřejmě nevylučuji zdravotní či psych. důvody koně.
Jinak ke slečně - pokud máte možnost se vyžít jezdecky jinde, možná bych rezignovala a zkusila s koněm trénovat nějakou vnímavost ze země - ustoupení na jemný tlak atd.Hodně chválit, když udělá, co chcete. Aspoň si ověříte, jak moc je ochoten vás vnímat a poslouchat. Pokud to nepůjde ze země, těžko to půjde ze sedla.
Jen pro zajímavost - ta teta na něm jezdí kroku proč? Jak dlouho na koni jezdí - po tom pádu a nebo jezdila už i před ním?
Pro ostatní:
Chápu, že člověka frustruje, když poradí to či ono a dostává jen odpověď, že to či ono nejde. Občas mi ty komentáře ale přišly už přes čáru. Ona napsala, že pobídne, když nic, tak zesílí pobídku a podpoří holeň bičíkem. A rázem tady z ní děláte tyranku, co koně fláká hlava nehlava. Docela slušně a trpělivě opakuje, co u ní lze a nelze - spousta uživatelek to neakceptuje a staví to do pozice, že slečna nechce. Za rady poděkovala - nejednou. A ano, při útoku napsala jedné uživatelce, že je dementní. Nicméně ani ta kritika k její osobě nebyla leckdy konstruktivní ale spíš jen uštěpačná a nevhodná - stačí si přečíst třeba hned první reakci na její dotaz.
Dotaz
napsal(a):
Četla jsem pár rad, ale těžko posoudím, co je pro zadavatelku reálné, zda může jet s někým na vyjížďku, jestli je okolo terén, nebo mohou jezdit jen na té "jízdárně" atd. Dokážu pochopit, že sama nechce platit za fyzio cizího koně, možná by se to i obrátilo proti ní - i kdyby ho udělala, co pak s nějakým konkrétním výsledkem? To by měl být hlavně zájem majitele. Jestli by pro koně nebylo lepší nechat ho lítat ve výběhu a ušetřit si trápení - to by bylo taky dobré posoudit.
Když to převedu na moji situaci, tak pro mne by v té době bylo reálné jen "tušírování" za holení, aby pochopil, že když poslechne, přestanu. Možná trochu lonž na vzdálenější louce a hraní si v malém pískovém výběhu s návštěvníky za zády. Nemohla jsem ovlivnit krmení, výstroj, podmínky chovu atd. Brala jsem ho ven, protože mi ho bylo líto, byl to zajímavý a vlastně docela hodný mladý hafloš, rychle chápal a učil se (samozřejmě za pamlsek), nechtěla jsem, aby skončil jako jeho předchůdkyně - obézní a třeba v budoucnu schvácený. Třeba je na tom stran těch možností slečna podobně. Já to asi vnímám jinak, protože jsem zažila, že vše byl prostě problém.
Že někdo spadne i s koněm - to nemusí být jen chyba jezdce. Koník se může takto chovat třeba i z důvodu, že mu to prochází u té tety, co na něm v kroku jezdí. Začal to zkoušet i na slečnu a taky se prosadil. Čímž samozřejmě nevylučuji zdravotní či psych. důvody koně.
Jinak ke slečně - pokud máte možnost se vyžít jezdecky jinde, možná bych rezignovala a zkusila s koněm trénovat nějakou vnímavost ze země - ustoupení na jemný tlak atd.Hodně chválit, když udělá, co chcete. Aspoň si ověříte, jak moc je ochoten vás vnímat a poslouchat. Pokud to nepůjde ze země, těžko to půjde ze sedla.
Jen pro zajímavost - ta teta na něm jezdí kroku proč? Jak dlouho na koni jezdí - po tom pádu a nebo jezdila už i před ním?
Pro ostatní:
Chápu, že člověka frustruje, když poradí to či ono a dostává jen odpověď, že to či ono nejde. Občas mi ty komentáře ale přišly už přes čáru. Ona napsala, že pobídne, když nic, tak zesílí pobídku a podpoří holeň bičíkem. A rázem tady z ní děláte tyranku, co koně fláká hlava nehlava. Docela slušně a trpělivě opakuje, co u ní lze a nelze - spousta uživatelek to neakceptuje a staví to do pozice, že slečna nechce. Za rady poděkovala - nejednou. A ano, při útoku napsala jedné uživatelce, že je dementní. Nicméně ani ta kritika k její osobě nebyla leckdy konstruktivní ale spíš jen uštěpačná a nevhodná - stačí si přečíst třeba hned první reakci na její dotaz.
Vite tohle bylo zrejme na me. Jenze on svet neni az tak ruzovy. Znam spoustu takovych. Nerikam ze zadavatelka je ta ale vse tomu nasvedcuje. Ono kdyz vam v aute sviti kontrolka oleje asi taky nebudete jezdit dokud se nezadre motor. Kun dava nevoli najevo trochu jinak. Bohuzel nemuze rict, slez ze me ty bl...bce, boli me to a to. Nebo proste jen sedis tam jak svestka a me se to nelibi. Vidim to z pohledu, chovatele majitele a jezdce zaroven. Proste tady nejde rict udelej to tak. Pokud chci zvirrti pomoct at uz jezdecky, zdravotne, psychicky ci pouze upevnit vztah. Vzdy to neco stoji a ne malo. U koni neexistuje slovo nejde. Jde to jen se musi chtit. Co kdyz si kun udela uraz a jejich staly vet bude pryc? To tam nesmi ani jiny? Chapete jaky je to nesmysl? Stejne je to stim ze ma kun problem s jezdenim a zadavatelka na to jezdecky nema tak tam proste nikdo nesmi protoze to ato? Nezlobte se na me ale mozna byla ma odpoved trochu rypava ale vzadnem pripade pani nebudu psat ze je, dementna" jen proze mi rekne pravdu.
Dotaz
napsal(a):
Pro ostatní:
Na vychádzky začíname teraz chodit, takze tak..čo sa spoločného pádu týka, raz ako sme cválali a akurat zatáčali, sa mu šmyklo a padli sme..
A ešte raz vám veľmi pekne ďakujem:).
Myslim že tam velkou roli sehrál ten pád, a jak tu bylo zmíněno, koník vám nevěří nebo po pádu tam je zdravotní problém (to bývá často),
ano na druhou stranu chápu že koník není váš a majitel tam nemusí chtít cizí osobu, ale kdybyste mu vysvetlila tu fyzio a zaplatilo to vy třeba by si nechal říct
přeji at to dopadne dobře.
kayecek

XXX.XXX.118.20
Nevím, co je nepochopitelné na tom, že tam majitel cizí nechce. je to jeho majetek, nechce tak nechce, já tomu dost dobře rozumím.
S frísákem jsme taky jednou upadli, tedy v klusu. A že by kvůli tomu byl bolavej.. Ale jo, možný je vše.
Sabb píšete, že ze země moc pracovat neumíte, zkuste se nejprve vzdělat sama v tomhle směru - u kamarádky, u člověka, o kterém víte, že mu to funguje, nebo zkuste navštívit nějaký kurz. Sama, bez koně, ať nejprve vidíte, co máte udělat, pak to zkoušejte na koni. Za mně si myslím, že mu nic dramatického není, jen přišel jak na Vás, a Vy sice s ním máte třeba hezký vztah, ale to není vše. Je potřeba umět s koněm pracovat a věřte, že na ifauně se to opravdu nenaučíte.
Jinou radu než jsem psala výše - je to frísák, je specifický, a vzdělávání sama sebe - nemám. Hodně štěstí.
Píšete že vet k vám chodí pravidelně, to je sice hezké, ale to neznamená, že toho koně kontroloval. Pokud mu konkrétně neřeknete, že kůň má asi problém a potřeboval by prohmatat, tak si koně ani nevšimne. Musíte mu říct ať udělá ohybovky a zkontroluje záda. Byla jste vůbec u toho? A ví majitel koně, že jste s ním spadla? To je zásadní
Navíc nejste jediná kdo na něm jezdí, ten kůň není jen vaše zodpovědnost, platbu za fyzio si tedy můžete rozdělit. A za další, kdyby necvalal jen vám, bylo by to jednodušší, ale necvala i ostatním, kteří si taky neumí poradit a koně jen víc kazí
Toho koně je mi líto, dostal s k lidem, kterým je jeho zdraví tělesné i duševní naprosto volné.
blackmyday
napsal(a):
Píšete že vet k vám chodí pravidelně, to je sice hezké, ale to neznamená, že toho koně kontroloval. Pokud mu konkrétně neřeknete, že kůň má asi problém a potřeboval by prohmatat, tak si koně ani nevšimne. Musíte mu říct ať udělá ohybovky a zkontroluje záda. Byla jste vůbec u toho? A ví majitel koně, že jste s ním spadla? To je zásadní
Navíc nejste jediná kdo na něm jezdí, ten kůň není jen vaše zodpovědnost, platbu za fyzio si tedy můžete rozdělit. A za další, kdyby necvalal jen vám, bylo by to jednodušší, ale necvala i ostatním, kteří si taky neumí poradit a koně jen víc kazí
Toho koně je mi líto, dostal s k lidem, kterým je jeho zdraví tělesné i duševní naprosto volné.
Oni si poradiť vedia.a nie je mi to jedno..ešte raz KEBY TO JE NA MNE, TAK JE TO VSETKO INAK, ALE NENÍ.
bože, ja sa už radšej nevyjadrujem..
A s majitelem jste probirali ze vam kun nechce chodit? Jak se k tomu stavi on? Ma zajem to resit nebo je mu to fuk a chce at se s konem dal trapite? Pisete ze mu na konich zalezi ale na druhou stranu s tim nic nedela takze asi az tak nezalezi? Kdyz zaplati konim rentgeny jen tak tak proc by nemohl zaridit i fizio?
22verunka
napsal(a):
Vite tohle bylo zrejme na me. Jenze on svet neni az tak ruzovy. Znam spoustu takovych. Nerikam ze zadavatelka je ta ale vse tomu nasvedcuje. Ono kdyz vam v aute sviti kontrolka oleje asi taky nebudete jezdit dokud se nezadre motor. Kun dava nevoli najevo trochu jinak. Bohuzel nemuze rict, slez ze me ty bl...bce, boli me to a to. Nebo proste jen sedis tam jak svestka a me se to nelibi. Vidim to z pohledu, chovatele majitele a jezdce zaroven. Proste tady nejde rict udelej to tak. Pokud chci zvirrti pomoct at uz jezdecky, zdravotne, psychicky ci pouze upevnit vztah. Vzdy to neco stoji a ne malo. U koni neexistuje slovo nejde. Jde to jen se musi chtit. Co kdyz si kun udela uraz a jejich staly vet bude pryc? To tam nesmi ani jiny? Chapete jaky je to nesmysl? Stejne je to stim ze ma kun problem s jezdenim a zadavatelka na to jezdecky nema tak tam proste nikdo nesmi protoze to ato? Nezlobte se na me ale mozna byla ma odpoved trochu rypava ale vzadnem pripade pani nebudu psat ze je, dementna" jen proze mi rekne pravdu.
To nebylo konkrétně jen na vás. Přečetla jsem tu diskuzi pozorně a popsala svoje postřehy z jednotlivých příspěvků.
Myslím, že pravidla areálu/stáje a přístup/nepřístup lidí ke koni tady asi řešit nemusíme, můžeme doporučit něco, co lze v zadaných podmínkách dělat.
Stejně po písmenkách nikdo z nás neví a nepozná, jestli si ten kůň z jezdců nedělá jen srandu, neznáme jejich úroveň, nerozklíčujeme změnu koňova chování, zdravotní stav, všechno jsou to jen naše domněnky založené na osobní projekci. Můžeme doporučit nějaký postup (trenér, zkušenější jezdec, fyzio, kontrola výstroje, zkusit jet na vyjížďku ve více lidech atd.), popsat svoje zkušenosti s podobným problémem a slečna ať si vybere, zkusí si a poradí. Je upozorněna, že to může být zdravotní problém a že by bylo vhodné odchytit aspoň toho veterináře. Pokud má koně ráda, jistě to zohlední. Jestli na to bude reflektovat i majitel či druhá jezdkyně, to samozřejmě nevím, stejně jako nevím, nakolik je možné s nimi "pohnout". To už je ale věc jiná.

Pořád jen "tohle nejde, tamto nelze, to taky nemůžu." Lak to opravdu nepůjde
Máš zakázáno volat veterináře za koněm. Koně vézt za vetem máš zakázáno taky?
Sabb-fakt po přečtení všech příspěvků se mi zdá, že si jen unuděná holčička, která se tu baví svým vláknem.Protože v zadání nebyly další informace, které tu píšeš na jakoukoli radu- nemůžeš, nesmíš zveřejňovat, nejdřív píšeš, že tě kůň neposlouchá, nejde, jak má, pak že máte vztah nějaký, kůň je zdravý, nic mu není, majiteli na koni záleží, ale nechá ho, aby mu drandila na zádech osoba, která mu tam evidentně vadí, ať už ze zdravotních problémů, nebo prostě podle tvého rádoby ježdění-evidentně fakt jezdit neumíš- už jen to, že všechno, co ti tu bylo porazeno nemůžeš, nesmíš, nechceš, nebo to nejde-nikdo ti neradil platit trenéra, ale zkušeného člověka, který bude ochoten vás dva vidět.Ale to taky nejde a nesmí se nic natáčet.
Napadla mě poslední věc i dle toho, co tu píšeš- prostě k někomu chodíš tajně na koně a proto nejde nic natočit apod.ani veta volat atak.Člověk, kterému na jeho koni záleží, by rozhodně nenechal si toho koně ničit, a´t už je to frízák, nebo šlonzák.A že by se ani nikdo z rodiny nesměl tam jít podívat?Máte tam určo karanténu že?No fakt jsem se pobavila.
Kdo chce, hledá způsoby, kdo ne, hledá důvody k výmluvám- jako ty.Protože ty příspěvky od tebe fakt mluví za vše.
gitule vrtule
napsal(a):
Sabb-fakt po přečtení všech příspěvků se mi zdá, že si jen unuděná holčička, která se tu baví svým vláknem.Protože v zadání nebyly další informace, které tu píšeš na jakoukoli radu- nemůžeš, nesmíš zveřejňovat, nejdřív píšeš, že tě kůň neposlouchá, nejde, jak má, pak že máte vztah nějaký, kůň je zdravý, nic mu není, majiteli na koni záleží, ale nechá ho, aby mu drandila na zádech osoba, která mu tam evidentně vadí, ať už ze zdravotních problémů, nebo prostě podle tvého rádoby ježdění-evidentně fakt jezdit neumíš- už jen to, že všechno, co ti tu bylo porazeno nemůžeš, nesmíš, nechceš, nebo to nejde-nikdo ti neradil platit trenéra, ale zkušeného člověka, který bude ochoten vás dva vidět.Ale to taky nejde a nesmí se nic natáčet.
Napadla mě poslední věc i dle toho, co tu píšeš- prostě k někomu chodíš tajně na koně a proto nejde nic natočit apod.ani veta volat atak.Člověk, kterému na jeho koni záleží, by rozhodně nenechal si toho koně ničit, a´t už je to frízák, nebo šlonzák.A že by se ani nikdo z rodiny nesměl tam jít podívat?Máte tam určo karanténu že?No fakt jsem se pobavila.
Kdo chce, hledá způsoby, kdo ne, hledá důvody k výmluvám- jako ty.Protože ty příspěvky od tebe fakt mluví za vše.
Ale kdeže, veď ja som toho koňa rovno ukradla:)
Očividne ste to nečítali všetko..stále je to o tom istom, a niekto, ako vy ma uraziť fakt nemôže..

Sabb
napsal(a):
Ale kdeže, veď ja som toho koňa rovno ukradla:)
Očividne ste to nečítali všetko..stále je to o tom istom, a niekto, ako vy ma uraziť fakt nemôže..
Ano bych se tomu s tímto přístupem nedivila.

* Ani.
Nepojmenovana

XXX.XXX.49.86
Bud mas vymluvy, nebo vysledky. Oboji nejde
A máte pocit, že by som sa nejak v tomto smere vyhovárala?povedala som, že s ním začnem pracovať podla niektorých rád, ktoré tu padli.Tak fakt stále nechápem, čo stále máte...A čo sa týka veci ostatných s tým fyzio a tak, to sú dôvody prečo to nie je možné, nie výhovorky...verte, že keby to je na mne(a toto nepíšem prvý krát) tak to je všetko inak.

A koně za vetem/fyzio vzít nemůžeš?