Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.5.2017 14:17
nemide

XXX.XXX.153.94

Krmíte někdo topinambury? Nať nebo i hlízy? Mám dva shetlandy po schvácení a jednoho trochu tlustšího. Zajímá mne jestli jsou topinambury pro koně, konkrétně moje poníky vhodné.

25.5.2017 19:14
jackie24

XXX.XXX.215.190

Krmime topinamburama co si vypěstujeme sami ale neměli by se dávat ve větším množství jdou koni do energie jako když to přeženete s ovsem jinak je to pro koně pochoutka.

25.5.2017 21:53
nemide

XXX.XXX.153.94

Aha, takže nic pro schvácený

26.5.2017 01:44
keira

XXX.XXX.106.7

Spíš by mě zajímalo, co dělají koním ve střevech. Lidé s nimi často mají problém - nadýmají. Ale fakt fest

26.5.2017 05:23
themis

XXX.XXX.20.223

Taky toho nesmíš zbaštit kilo...stačí bulvička obden...v salátu, s bramborem...jinak krmím koně topinama 2-3x týdně každýmu tak 5-6 bulviček.

26.5.2017 05:41
keira

XXX.XXX.106.7

themis napsal(a):
Taky toho nesmíš zbaštit kilo...stačí bulvička obden...v salátu, s bramborem...jinak krmím koně topinama 2-3x týdně každýmu tak 5-6 bulviček.

V tom máš pravdu, že v malém množství se to dá a asi je to zdravotně přínosné. Ale potkala jsem už několik lidí, co si je zapekli místo brambor a pod..

23.6.2017 12:18
florindela

XXX.XXX.44.8

Já myslím, že topinabury by se měly využívat, rostou (alespoň tedy u nás, ve fytogeografickém okresu Jihomoravská pahorkatina) dost hojně až invazně, ať už jako krmivo, nebo na jídlo či jak to půjde, protože slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) je v podstatě plevel, vytváří téměř monokulturní porosty, tak aby se stavy této sice výživné, ale možná příliš hojné rostliny držely v určitých mezích. Je-li topinambur u silnice, tak natrhat ho alespoň do vázy, je to okrasná žlutá kytka. Ano, ať jsou součástí naší květeny, ale aby se zase nešířily příliš. Ale vzhledem k tomu, že taková hlíza je zásobní orgán rostliny, ze kterého bere při jarním růstu energii a živiny, obsahuje spoustu škrobu a sacharidů, takže si také myslím, že hlíza nebude pro koně moc dietní. Vidím to asi tak, že to bude něco jako mrkev - to je také podzemní zásobní orgán.

Přidejte reakci

Přidat smajlík