Zvažuju nechat si vyrobit podsedlovku na míru dle spec.požadavků a je mi nabízeno, že nejestetičtější varianta by byla nechat si jej ušít z umělého berana.
Máte s tím nějaké zkušenosti? Je to podle vás dobrý nápad?
Mám s podsedlovkou z umělého berana jen jednu zkušenost a ta nebyla moc pozitivní, ale třeba to bylo jen jinými okolnostmi (nepadnoucí sedlo atd.). Děkuji.
keira
napsal(a):
Zvažuju nechat si vyrobit podsedlovku na míru dle spec.požadavků a je mi nabízeno, že nejestetičtější varianta by byla nechat si jej ušít z umělého berana.
Mám s podsedlovkou z umělého berana jen jednu zkušenost a ta nebyla moc pozitivní, ale třeba to bylo jen jinými okolnostmi (nepadnoucí sedlo atd.). Děkuji.
Já osobně bych do beránku umělého taky nešla, mě se osvědčila podsedlovka ze silného filcu například.Ale je to věc názoru každého z nás.
Co přesně je myšleno podsedlovkou z umělého beránka? Pokud to má přijít přímo na koně, čili umělým beránkem směrem k srsti, tak určitě neee, přímo na koně dávám něco tenkého hladkého dobře pratelného. Pokud ten umělý beránek má přijít nahoru aby "dělal parádu", tak proti gustu... ;-).
Arkarian
napsal(a):
Co přesně je myšleno podsedlovkou z umělého beránka? Pokud to má přijít přímo na koně, čili umělým beránkem směrem k srsti, tak určitě neee, přímo na koně dávám něco tenkého hladkého dobře pratelného. Pokud ten umělý beránek má přijít nahoru aby "dělal parádu", tak proti gustu... ;-).
Je tím myšlena podsedlová deka, která je celá vyrobena z umělého beránka chlupem ke koni.
Pratelné by to mělo být dobře, v tom problém nehledám. Spíš jsem se bála, aby se pod tím kůň íc nepotil, když to nesaje/neodvádí pot a pak to víc neklouzalo.
Bála jsem se i zapaření, ale loni jsem jezdila na koni ve westernovém sedle, pod ním deka s umělým beranem a kůň sice splavenej, ale bez zapaření. Tak to snad bude ok.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Z jakého důvodu to chceš?

Odkdy se pod pad dává podsedlovka?

Tak by byl pad maličko špinavý, a co jako?
Trochu bych se bála toho, že to moc nedýchá - hlavně v létě ten komfort pro koně nebude nic moc, i když ho to třeba neodpaří. Kamarádka dává koni pod sedlo dekubu, vypadá to podobně, ale vlastnosti jsou jiné, má to právě proti odpaření.
Pro Anonyma, pod pad se podsedlovka dává úplně ze stejného důvodu, jako se dává pod sedlo-aby nebyl poškozován potem.
Používáme úplně obyčejnou a taky pod pad pasuje.
Většina levnějších western dek má zespodu umělý beránek. Měla jsem to taky tak, jenže já dávala ještě víštuch. Nebavilo mě čekat týden, než podsedlovka uschne. Takže jsem prala jen ten víštuch, který jsem si udělala z čistě vlněné deky.Fungovalo to.
Ale k tomu umělému beránku.
Blbě se to čistí a brzy se vyšoupe v místech, která jsou více namáhaná, např vzadu, kde se dečka posunuje po koni.Pak kouká osnova.
Jediná výhoda může být v tom, že rychle schne.

To už můžu vzít jen deku.
napsal(a):
To už můžu vzít jen deku.
To tedy ne. Zkoušela jsem to, ale western není na tenkou dečku dělaný. Prostě to sedlo nesedělo. Vzadu je vidět kousek podložky/víštuchu. BTW i se prodávají originál podložky pod podložky, ale stojí 900, -

keira
napsal(a):
Deky sa bežne šijú z merina, takúto možnosť nemáte? Má to veľmi dobrú výdrž, suší sa to vcelku rýchlo, dobre to odvádza pot...

keira
napsal(a):
Jak to myslíš?
K čemu je pad, ještě k tomu když je pod ním deka? To už rovnou můžu vzít samotnou deku.

napsal(a):
K čemu je pad, ještě k tomu když je pod ním deka? To už rovnou můžu vzít samotnou deku.
S dekou je třeba kurt, který vede i přes hřbet (kohoutek), to mi vadí. Občas deku s kurtem použiju, ale dávám přednost padu. Pad jsem vybírala i podle materiálu, aby byl snadno čistitelný a nemusela jsem pod něj dávat dečku, taky abych ho mohla vzít i na plavení (když nechci jet bez sedla nebo sedlo u vody sundávat). Pokud bych měla pad jen na ježdění, asi bych taky brala beránkový fellsattel a z důvodu ochrany beránku pod něj dávala dečku (ale tenkou).
Svatava
napsal(a):
Trochu bych se bála toho, že to moc nedýchá - hlavně v létě ten komfort pro koně nebude nic moc, i když ho to třeba neodpaří. Kamarádka dává koni pod sedlo dekubu, vypadá to podobně, ale vlastnosti jsou jiné, má to právě proti odpaření.
Pro Anonyma, pod pad se podsedlovka dává úplně ze stejného důvodu, jako se dává pod sedlo-aby nebyl poškozován potem.
Zjistila jsem, že ten materiál, ze kterého to budu mít, je taky Dekuba. Tak snad to nebude špatné
Pro anonyma- doteď, když jsem nechtěla brát sedlo, jsem dala na koně jen tlusté podsedlovky a gumový kurt. Jako jde to, dokonce jsem na tom i obsedala. Ale klouže to jako svině, pokud kůň začne dělat bordel nebo se prostě jen lekne a uskočí, otočí se to a jste dole, i když se držíte jak klíště. Takže proto je potřeba k ježdění ušitý pad a ne jen nějak přidělaná deka.
No a včera jsme ještě s touto starší verzí byli venku a po návratu byla zespodu deček pěna. Takže proto ta podložka pod pad, nechci si takhle zapotit pad za několik tisíc a muset ho co chvíli prát a praním ničit.
Je to dost jasné, k čemu pad a k čemu pod něj podsedlovku? :D.

Keira
Na koni se nemáš držet
Tuny dek. To je stejné jako sedlo bez třmenů.
napsal(a):
Keira
Na koni se nemáš držet
Zrovna Keira není z těch, kteří by jezdili rekre v terénku na zahozené otěži a kochali se, bez toho, že má koně pod kontrolou.
Pokud byste mířila svou výtku na mě, trefila byste se, ale takto střílíte vedle.
btw každý není tak strašně dobrý jezdec, jako vy, víte?
napsal(a):
Keira
Na koni se nemáš držet
Z koní téměř vůbec nepadám, a to ani z hodně lekavých a uskakujících, takže v tomto ohledu si troufám říci, že jezdím dobře
Ty jsi na padu asi nikdy neseděl(a), že? Jet na sedle bez třmenů a padu, byť silném, je něco zcela jiného

keira
napsal(a):
Z koní téměř vůbec nepadám, a to ani z hodně lekavých a uskakujících, takže v tomto ohledu si troufám říci, že jezdím dobře
Ty jsi na padu asi nikdy neseděl(a), že? Jet na sedle bez třmenů a padu, byť silném, je něco zcela jiného
Ale nemáš se držet což ty zřejmě děláš
SedělA
keira
napsal(a):
Zjistila jsem, že ten materiál, ze kterého to budu mít, je taky Dekuba. Tak snad to nebude špatné
Pro anonyma- doteď, když jsem nechtěla brát sedlo, jsem dala na koně jen tlusté podsedlovky a gumový kurt. Jako jde to, dokonce jsem na tom i obsedala. Ale klouže to jako svině, pokud kůň začne dělat bordel nebo se prostě jen lekne a uskočí, otočí se to a jste dole, i když se držíte jak klíště. Takže proto je potřeba k ježdění ušitý pad a ne jen nějak přidělaná deka.
No a včera jsme ještě s touto starší verzí byli venku a po návratu byla zespodu deček pěna. Takže proto ta podložka pod pad, nechci si takhle zapotit pad za několik tisíc a muset ho co chvíli prát a praním ničit.
Je to dost jasné, k čemu pad a k čemu pod něj podsedlovku? :D.
Tak toho bych se nebála
Ještě pro Annonyma: podsedlová deka má pár milimetrů a i když ji dáš pod pad, tak stejné jako sedlo bez třmenů to setsakra není, ani se to tomu neblíží. Vím, o čem mluvím, protože právě sháníme dobře prostupné sedlo, které by se pocitově blížilo ježdění na padu (s dovolením teda s dekou:D), a v té prostupnosti pro sed je to setsakra rozdíl, a to i u velmi kvalitních sedel vyšší cenové kategorie.
Pochopitelně je možné jezdit na dece s kurtem, ale ten pad má na rozdíl od deky i jiný účel, než aby člověk neměl chlupatej zadek, a to právě protiskluzový - deka s kurtem totiž, mimo to že se protáčí, fakt dost klouže, zejména v kopcích, a to mnohem více než holý kůň. Nevím, jak moc by bylo potřeba ten kurt dotáhnout, aby to tak nebylo, ale zcela jistě mimo komfortní zónu koně.

Sedlo, které se podobá padu?
Svatava
napsal(a):
Tak toho bych se nebála
Ještě pro Annonyma: podsedlová deka má pár milimetrů a i když ji dáš pod pad, tak stejné jako sedlo bez třmenů to setsakra není, ani se to tomu neblíží. Vím, o čem mluvím, protože právě sháníme dobře prostupné sedlo, které by se pocitově blížilo ježdění na padu (s dovolením teda s dekou:D), a v té prostupnosti pro sed je to setsakra rozdíl, a to i u velmi kvalitních sedel vyšší cenové kategorie.
Pochopitelně je možné jezdit na dece s kurtem, ale ten pad má na rozdíl od deky i jiný účel, než aby člověk neměl chlupatej zadek, a to právě protiskluzový - deka s kurtem totiž, mimo to že se protáčí, fakt dost klouže, zejména v kopcích, a to mnohem více než holý kůň. Nevím, jak moc by bylo potřeba ten kurt dotáhnout, aby to tak nebylo, ale zcela jistě mimo komfortní zónu koně.
Sedlo, které se podobá padu ale je prostupné? Připrav si 30 tisíc a kup si Matesse :D.
Nepojmenovana

XXX.XXX.49.86
Svatava
napsal(a):
Mam uplne stejny pad
Podsedlovku jsem pod nej nezkousela, zatim mivame lehkou praci, ale takhle je to slusive
lenacia
napsal(a):
Sedlo, které se podobá padu ale je prostupné? Připrav si 30 tisíc a kup si Matesse :D.
Nechci sedlo, které se podobá padu, ale dobře prostupné kostrové sedlo;)
Tuhle značku vůbec neznám, ale dívaly jsme se už i ve vyšší cenové kategorii, nicméně zatím se nenašlo nic, co by splňovalo veškerá kritéria.