Dobrý den,
kamarád teď prodává klisnu QH, kupce si vyžádal 5 panel test, ten tedy nechal udělat, ale přišel zpět s jednou nemocí pozitivní. Vzhledem k tomu, že není kůň můj, tak moc nevím co to znamená, klisna je 100 % zdravá, tak jak může mít něco pozitivního? A co to pro ní znamená do budoucna? Je vyřazená z chovu? Mockrát děkuji za informace!
Nepíšete "co" jí vyšlo pozitivního. http://labogen.cz/pages/html/cz/geneticdiseases/horse.html
Tady máte vypsané choroby z 5 panelu. Pročtěte si o nich.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Musíte napsat, co pozitivního jí vyšlo, bez toho Vám toho moc nepovíme. A jelikož klisny povinné testy nemají, tak vyřazena z chovu (bohužel) být nemůže.

GBED = deficience glykogen větvícího enzymu
Pro ni to znamená, že je přenašečem vadného genu pro tuto nemoc a pokud se spojí s hřebcem, který je také heterozygot, hříbě se s 25% pravděpodobností narodí buď již mrtvé nebo bude muset být utraceno do několika týdnů po narození. Všechny dosud známé případy byly utraceny nebo zemřely ve věku maximálně 18 týdnů.

Snad jsem tu pravděpodobnost spočítala správně, popř. mě prosím někdo opravte.

Kathie1471
napsal(a):
Takže jestli to chápu správně, može mít hříbě jen s hřebcem N/N?
Mockrát děkuju, jsem v tomto laik. A když už jsem u té koupě, co se musí udělat, aby byl kůň můj? Přepis atd.? Nekupuji koně a ani to neplánuji, jen mě to zajímá :).
Jenže s takovým hřebcem budou sice hříbata zdravá, ale polovina z nich bude zase přenašečem.
pokud to není nějaká fakt vynikající klisna, bez které bude genofond plemene chudší, tak by bylo nejlepší kdyby prostě hříbata neměla vůbec.

Ano, hříbě pouze s n/n hřebcem, ale stále existuje možnost, že se narodí další přenašeč, takže tuto klisnu připouštět vůbec nedoporučuji (nejsem zastáncem toho, že vše, co má pod ocasem dvě díry, se musí připouštět).
Ad. koupě: kupní smlouva, přepis v Kladrubech, popř. také u organizace vedoucí plemennou knihu (zde předpokládám AQHA, pokud má klisna USA papíry).
Autosomálně dominantní dědičnost:
Vliv dominantní alely je pro vznik choroby rozhodující a zcela postačující. Postižený jedinec (rodič) má tak 50% šanci, že předá mutovanou – dominantní alelu svému potomkovi (u kterého se tím pádem nemoc projeví). Dominantní dědičnost může být přitom úplná či neúplná. V případě úplné dědičnost, je vliv dominantní alely úplný – což znamená, že opravdu jedna mutovaná - dominantní alela stačí k rozvoji plného fenotypu. Fenotypově tedy nerozlišíme heterozygota (s 1 mutovanou – dominantní alelou) od dominantního homozygota (se 2 mutovanými alelami). V klinické genetické praxi je ovšem častější neúplně dominantní dědičnost, kdy lze heterozygota a dominantního homozygota fenotypově rozlišit – klinický stav dominantního homozygota je mnohem závažnější. Proto většinu postižených s příslušným autosomálně dominantně dědičným onemocněním pro účely odhadu rizika považujeme za heterozygoty (a platí výše zmíněné 50% riziko přenosu na potomka).
Jinak PSSM je závažná až smrtelná myopatie (svalová slabost) způsobená poruchou ukládání glykogenu, která se vyskytuje u různých plemen koní. Mezi nejvíce postižená plemena patří Quarter Horse, American Paint Horse, Appaloosa, ale také chladnokrevníci, teplokrevníci a kříženci všech výše uvedených plemen.
Hlavním příznakem PSSM je akumulace abnormálních polysacharidů (zejména glykogenu) ve svalových vláknech.
Koně postižení PSSM vykazují typické klinické příznaky spojené se zátěží: neochotu k pohybu, svalový tremor, ztuhlost svalů, pocení, intermitentní kulhání, protahování pánevních končetin a neschopnost pohybu. Příznaky se většinou začnou projevovat 10 až 20 minut po začátku lehké zátěže. Svaly zadní poloviny těla jsou nejvíce postižené, tvrdé na palpaci a bolestivé. U mnoha postižených koní jsou v anamnéze uvedeny opakované svalové problémy. U koní s těžkými klinickými příznaky se může vyvinout myoglobinurie a následně selhání ledvin.
PSSM je onemocnění považované za původce velkého množství neuromuskulárních problémů u predisponovaných plemen koní.

smiles
napsal(a):
A co Pssm typ 1 genotyp N/PSSM dedičnost autozomalne dominantní. Rozepíšete mi to? Díky.
Takové zvíře je postižené nemocí a polovina jeho potomků se zdravým koněm bude rovněž postižená.

smiles
napsal(a):
Ano tomu rozumím. Nechovat na takovém koni je jasné, ale je zde možnost že u koně s těmito výsledky se samotná nemoc neobjeví?
Je možné, že příznaky budou natolik nenápadné, že uniknou pozornosti. plus záleží také na zátěži a využití koně a jeho krmení.

smiles
napsal(a):
Takže při využití koně na rekre a hobby s určenou krmnou dávkou znamená, že nemusí propuknout?
No, to neznamená. záleží na stáří koně a na tom, jestli už nějaké příznaky někdy měl, ale nic vám nedá záruku, že bude použitelný jako rekreační kůň. při správně nastavené krmné dávce a zátěži je možné, že se příznaky neprojeví. ale jestli tomu tak bude i u toho konkrétního koně, to se neví.
napsal(a):
No, to neznamená. záleží na stáří koně a na tom, jestli už nějaké příznaky někdy měl, ale nic vám nedá záruku, že bude použitelný jako rekreační kůň. při správně nastavené krmné dávce a zátěži je možné, že se příznaky neprojeví. ale jestli tomu tak bude i u toho konkrétního koně, to se neví.
Jedná se o mladého koně se začínající zátěží a bez příznaků.

Kobylu n/P1 vlastním a ač jsme dodržovali přísný management, nepomohlo to.
Takového koně v žádném případě nekupovat, je to časovaná bomba a na to, že nemoc nepropukne a kůň zůstane asymptomatický, bych opravdu nesázela.

smiles
napsal(a):
Možné to ale je.
Samozřejmě, možné je všechno. Pak si ale majitel může tak max. rvát vlasy...
Navíc projevy nemoci se poprvé vyskytují až v pozdějším věku (uvádí se kolem 6. roku věku koně), takže kupovat mladého koně s tím argumentem, že je zdravý, v tomto případě jaksi nelze použít.

Kathie1471
napsal(a):
Pardon, maličko jsem se do toho zamotala, znamená to, že kamarádovo kobylka může časem projevit příznaky nemoci? Je jí pět, takže by se to mohlo objevit někdy teď? Je prodávaná do sportu.
O které kobyle teď mluvíte a o které nemoci?

GBED je autosomálně recesivní, což znamená, že kůň je postižen nemocí pouze pokud je homozygotní (GBED/GBED). Pokud nese jeden vadný gen, tudíž je heterozygot (N/GBED), stává se "pouze" přenašečem nemoci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Zdravím chci se optat mám nechat testovat hříbě půl roční kříženka? Otec AQH s výsledky
PSSM N/N,
HYPP N/N,
EHM N/N,
GBED N/G,
HERDA N/N
Matka kříženka těchto plemen slezký norik Hegar 3 Něha x A1/1x ČT. Klisně je již skoro půl roku

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím chci se optat mám nechat testovat hříbě půl roční kříženka? Otec AQH s výsledky
PSSM N/N,
HYPP N/N,
EHM N/N,
GBED N/G,
HERDA N/N
Matka kříženka těchto plemen slezký norik Hegar 3 Něha x A1/1x ČT. Klisně je již skoro půl roku
určitě. mohla vlohu pro GBED zdědit od otce a je také přenašeč. to je třeba vědět, pokud na ní někdo bude chtít chovat.
jinak ona sama GBED G/G určitě nebude, to už by bylo po ní
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
určitě. mohla vlohu pro GBED zdědit od otce a je také přenašeč. to je třeba vědět, pokud na ní někdo bude chtít chovat.
jinak ona sama GBED G/G určitě nebude, to už by bylo po ní
jde i o ty ostatní nemoci co by mohla mít co by mohl nést norik, A1/1 a ČT
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
blackmyday
napsal(a):
Pokud nechcete chovat, tak pro vlastní klid udělat PSSM, ten totiž přenáší i chlaďasi a teplokrevníci. Chlaďasi mají PSSM1 u ostatních bývá i PSSM2, prostě těch typů je hodně, ale první dva se testují, jsou nejznámější.
Děkuji popřemýšlím o tom její matka je bez zdravotních problémů již jí je 12 let a Otec PSSM N/N

blackmyday
napsal(a):
Pokud nechcete chovat, tak pro vlastní klid udělat PSSM, ten totiž přenáší i chlaďasi a teplokrevníci. Chlaďasi mají PSSM1 u ostatních bývá i PSSM2, prostě těch typů je hodně, ale první dva se testují, jsou nejznámější.
Už je známo asi 5 variant PSSM, z toho běžně se testuje na PSSM1, na PSSM2 a jeho varianty zatím testuje pouze jedna laborka v USA. Pokud by byl kůň negativní na PSSM1, ale vykazoval symptomy, testovala bych i na zbylé varianty, jinak bych se spokojila s PSSM1.
Jinak předpokládám, že na klisně chovat nebudete, když je to křižovatka?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
Už je známo asi 5 variant PSSM, z toho běžně se testuje na PSSM1, na PSSM2 a jeho varianty zatím testuje pouze jedna laborka v USA. Pokud by byl kůň negativní na PSSM1, ale vykazoval symptomy, testovala bych i na zbylé varianty, jinak bych se spokojila s PSSM1.
Jinak předpokládám, že na klisně chovat nebudete, když je to křižovatka?
Otec je čistý a matka té je 12 a je bez jakéhokoliv problému a je krmena senem ovsem i vojtěškovími granulemi. Takže předpokládám že je čistá kdyby měla byť jednu alelu tak by se to projevilo. Ale nevím zda to chápu správně.
Co se týče chovu tak ne chovat na ní opravdu nebudu. Možná v budoucnu jedno hříbě ale to až tu nebude Zlatka a hříbátko si nechám takže se nebude jednat o žádný kšeft.

rennie: já testuji v německém Laboklinu, výsledek mám do týdne v mailu
Zlatka: pokud na ní chcete chovat, test udělejte; to že jste nezaznamenala u matky problém, neznamená, že není pozitivní, i když šance je samozřejmě vyšší
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
Zlatka: pokud na ní chcete chovat, test udělejte; to že jste nezaznamenala u matky problém, neznamená, že není pozitivní, i když šance je samozřejmě vyšší
Určitě pokud se bude připouštět test nechám udělat jako komplet 5-ti panel ted mám možnost PSSM u geomie. Takže asi z jara
napsal(a):
Ďakujem, kupujem kobylu ktorej to teraz dávame robiť tak som to chcela vedieť kvôli vybavovaniu dopravy. Do týždňa je super myslela som že to bude dlhšie.

Záleží ještě taky na tom, zda to chcete jen pro sebe nebo potřebujete oficiální certifikát s výsledkem?

rennie111
napsal(a):
Samozrejme potrebujem aj certifikát minimálne neskôr k chovu, ale pokiaľ budeme mať výsledky v maily tak už koňa môžem doviezť.
Nenapsala jste, o jaké plemeno jde. Každopádně, pokud potřebujete pro následný chov oficiální certifikát a jedná se o APH nebo QH, musíte nechat testovat přímo u chovatelské organizace v USA (pokud se nic nezměnilo, ale info si ověřte). Tam, pokud vím, trvají výsledky min. měsíc.
Souvislost mezi testem a odvozem koně nechápu, ale mohu se domnívat, že prostě nemocného koně nekoupíte, tudíž neodvezete.
napsal(a):
Nenapsala jste, o jaké plemeno jde. Každopádně, pokud potřebujete pro následný chov oficiální certifikát a jedná se o APH nebo QH, musíte nechat testovat přímo u chovatelské organizace v USA (pokud se nic nezměnilo, ale info si ověřte). Tam, pokud vím, trvají výsledky min. měsíc.
Souvislost mezi testem a odvozem koně nechápu, ale mohu se domnívat, že prostě nemocného koně nekoupíte, tudíž neodvezete.
Jedná sa o IC nie westernové plemeno. Do chovu to netreba (iba u žrebcov), je to iba doporučenie. Keďže kupujem mladú kobylu chcela by som toto vyšetrenie mať, lebo ako píšete ak by vyšlo pozitívne tak by som ju nekúpila nakoľko by som na nej v budúcnosti rada chovala.

rennie111
napsal(a):
Jedná sa o IC nie westernové plemeno. Do chovu to netreba (iba u žrebcov), je to iba doporučenie. Keďže kupujem mladú kobylu chcela by som toto vyšetrenie mať, lebo ako píšete ak by vyšlo pozitívne tak by som ju nekúpila nakoľko by som na nej v budúcnosti rada chovala.
Aha, tak to by vám potom stačil certifikát z Laboklinu, ale v tom případě vám musí vzorky nabrat veterinární lékař, který na žádance potvrdí identitu zvířete.
No já jsem účel 5 panel testu pochopila i tak, že je dobré nechat si udělat nejen aby člověk věděl na čem nechovat. ALE aby věděl i u nechovného koně jaké zdravotní potíže se dají očekávat...
Protože odchov a výcvik jsou docela drahá část života koně. Mělo by každému jít o dlouhověkost koně (zdraví, využitelnost - ne že je od 20 v ohradě na důchodě)
Přeci jen když chci nějakou informaci za kterou platím, tak ji snad plánuji využít...
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!