Koně s pohodlnými chody

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.6.2017 03:43
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Ahoj, ráda bych tip na plemeno či typ koně s příjemnými, lehce useditelnými chody.

Věc se má tak, že si půjčuji koně ČT, na kterém moje záda začínají dost vypovídat službu. Obecně jsme se na něm tak nějak "rozsypala", co se týká kyčle, zad, SI kloubů, ploténky. Je to mým věkem, ne zrovna bezvadnými vazy a koňovou menší přiježděností a chody.

Uvažuju, že bych si do budoucna pořídila koně svého a protože bych pár let ještě ráda záda ohýbala bez výhřezu (již načaté) ploténky, tak bych chtěla nějakého jedince, jehož chody budou k zádům milosrdné.

Nejezdec by se občas rád svezl, takže koník by neměl být velmi temperamentní, ale ani velký lenoch. Já bych ráda spolehlivého lesokoně a občas jízdárnu na základní drezuru. Měl by mít chody měkké, ne moc velké exkurze hřbetu.

Jaké plemeno nebo koně vybrat? Nejezdci se líbí irský cob, nejsem si u něj jistá tou jízdárnou, chody neznám. Co AQH?

Co byste doporučili? Máte zkušenost s nějakým plemenem, které by tomu odpovídalo a nebo naopak s takovým, kterému se rozhodně vyhnout?

Děkuji.

janag

2.6.2017 06:30
janag

XXX.XXX.128.11

Zkuste koně Mangalarga Marchador. Je to mimochodník.
V ČR je chovají http://www.hotelbabel.cz/novohradske-hory-8/nase-kone/
http://www.mangalarga.cz/
Bohužel nemám osobně vyzkoušeno, ale do budoucna bych strašně ráda zkusila.

2.6.2017 06:44
lenacia

XXX.XXX.211.130

Dotaz napsal(a):
Ahoj, ráda bych tip na plemeno či typ koně s příjemnými, lehce useditelnými chody.

Věc se má tak, že si půjčuji koně ČT, na kterém moje záda začínají dost vypovídat službu. Obecně jsme se na něm tak nějak "rozsypala", co se týká kyčle, zad, SI kloubů, ploténky. Je to mým věkem, ne zrovna bezvadnými vazy a koňovou menší přiježděností a chody.

Uvažuju, že bych si do budoucna pořídila koně svého a protože bych pár let ještě ráda záda ohýbala bez výhřezu (již načaté) ploténky, tak bych chtěla nějakého jedince, jehož chody budou k zádům milosrdné.

Nejezdec by se občas rád svezl, takže koník by neměl být velmi temperamentní, ale ani velký lenoch. Já bych ráda spolehlivého lesokoně a občas jízdárnu na základní drezuru. Měl by mít chody měkké, ne moc velké exkurze hřbetu.

Jaké plemeno nebo koně vybrat? Nejezdci se líbí irský cob, nejsem si u něj jistá tou jízdárnou, chody neznám. Co AQH?

Co byste doporučili? Máte zkušenost s nějakým plemenem, které by tomu odpovídalo a nebo naopak s takovým, kterému se rozhodně vyhnout?

Děkuji.

Každý kůň je jiný. Jak tento ČT chodí? Chodí od zádě? Taky jsem měla a to, že tsa moje žlutá ČT obluda má příšernej hopsavej klus, stačil jeden kurz s Tomem Zajacem, a kobyla najednou začala chápat, že má pracovat zádí a její klus začíná být místy (ještě neumí to tempo udržet, ale pracujeme na tom) opravdu perfektně pohodlný, usadím se, nehází ze mnou... jako bych jela na nějakém španělovy.

2.6.2017 06:46
peggi16

XXX.XXX.41.2

Anebo viz http://www.rancpilgrim.cz/ Kentucky Mountain Saddle Horse
Tohle plemeno mě hodně láká...

titto

2.6.2017 07:18
titto

XXX.XXX.39.20

Popis toho co byste chtěla mi úplně sedí na mého koně -starokladrubák. Chody naprosto pohodlné (v klusu to jakoby nevyhazuje, má velmi pohodlný prac.klus), když chce tak se dokáže proběhnout, ale sveze naprostého začátečníka i do terénu za druhým koněm.Takže za mě kladrubâk od 10ti lez výš.

2.6.2017 07:41
keira

XXX.XXX.106.7

Koukala bych spíše po menším koníkovi, nejlépe s nějakou westernovou krví (QH, APH, Appa), do westernu koně musí být pohodlní a klidní.
Seděla jsem i na 170cm habánovi s pěkným pohybem, co byl pohodlný tak, že jsem skoro neměla potřebu vysedat, ale řekla bych, že je to výjimka.
U menších koní je jen třeba ohlídat, aby nedrobili, nedělali kroky krátké. To vám pak venku připadají všechny louky strašně dlouhé, protože se strašně navysedáte, než je přejedete :D

Pohodlnost je dána hlavně stavbou těla a přiježděností. Amíci pro to mají dispozice, nějaké jezdím, ale i tak, pokud chci aby to bylo v pracovním klusu opravdu pohodlné, si je musím trochu posbírat a nenechat letět. V lehkém klusu ale teda můžou letět libovolně a stále jsou pohodlní.

Pohodlné chody jsou zpravidla nevýrazné a vizuálně netraktivní, takže bych se ani nejezdila koukat na koně "s potenciálem do drezury". Dotaz na pohodlost chodů beru jako normální součást prvního telefonického kontaktu s prodávajícím.
Nezbytné je, aby kůň neměl strmé spěnky, ty dělají chody o dost tvrdší.

Také má vliv na pohodlnost chodů sedlo - pokud koni blokuje lopatky nebo tlačí do zad a kůň se pod ním prohýbá, bude pohyb nepohodlný.

2.6.2017 07:43
keira

XXX.XXX.106.7

titto napsal(a):
Popis toho co byste chtěla mi úplně sedí na mého koně -starokladrubák. Chody naprosto pohodlné (v klusu to jakoby nevyhazuje, má velmi pohodlný prac.klus), když chce tak se dokáže proběhnout, ale sveze naprostého začátečníka i do terénu za druhým koněm.Takže za mě kladrubâk od 10ti lez výš.

Zajímavé, na kladrubákovi jsem nikdy neseděla, ale od velkého kočárového koně bych moc pohodlné chody nečekala.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.6.2017 08:19

Já bych doporučila APH, QH, appaloosa, nebo chladnokrevniky.
Kladrubáka nedoporučuju.

2.6.2017 08:43
chex

XXX.XXX.209.252

Vybírejte koně s plochými chody. Je to spíš kus od kusu, ale často jsou pohodlní (jsou-li uvolnění) huculové (ti trošku větší, ne 130KVH, ti už mají chody krátší jak jsou malí), americká plemena. Měla jsem hucula kříženého s haflingem, mohla jsem si na něm v klusu i ve cvalu číst noviny. Stejně tak nyní moje QH. Ještě mám paintku, ale ta je jiného typu. Má poměrně dost prostorné chody, tedy více "nadnáší", vysedat musím. Cval houpavý, jak na houpačce. Pohodlné, ale na čtení novin nee :-D Na moje bolavá záda uričtě lepší kůň s plochými, kratšími chody než dlouhochodec smajlík

2.6.2017 08:51

Keira: Ja kladrubaka mela a musim rict, ze chody pohodlne nemel a to i kdyz je nemel zvlast vyrazne. Paradoxne hodne chodovy welsh cob, co mam ted se mi zda pohodlnejsi i kdyz porad to neni uplne to co zadavatelka hleda.

2.6.2017 09:05
konarka13

XXX.XXX.228.22

Kladrubáka mám taky, moc pohodlná taky není, ale chlaďaska, to je křesílko...

2.6.2017 09:25
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Stejně budete muset vybrat konkrétního koně. Co má ke srovnání aph/aqh, tak ne všichni jsou pohodlní. Pokud nejdou tím extra pomalým klusem, ale klušou "normálně", tak jsou někteří opravdu neuseditelní.
Měla jsem možnost jezdit na kobyle Tennesseeský mimochodník, no tem mimochod je lahoda, ale musela by jste zkusit sama co vám to udělá se zády, protože vysedat u toho nejde, zadek je v podstetě přibitý do sedla a nejde to jinak než se "hýbat s koněm".
U kladrubáků je to taky kus od kusu, seděla jsem na kobyle, která je pohodlnější než všichni koně co jsem na nich seděla. Prvně jsem měla strach, že nenasednu, no kupodivu to šlo líp a pohodlněji než na koně o 20cm menšího. A chody.. ze země vypadají jako noční můra, ale ze sedla byl klus ten nejlepší co jsem zažila.
U američanů budete muset projet celou republiku a vyzkoušet konkrétní koně. Na kladrubáky vám doporučím zajet do Hřebčína Dobrovský, pan Dobrovský vám vybere koně "na míru"
Hodně štěstí při výběru.

2.6.2017 09:38
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Tohle chce asi fakt zkoušet. Kladrubák kdysi v oddíle byl teda naopak extra nepohodlný, extra pohodlný byl jeden menší kulatý CT valach, kobyla A 1/2, ČT x hucul...

2.6.2017 10:00
mgtka

XXX.XXX.22.66

Tak ono i plňasi mají všeobecně docela neprostorné ploché chody, tudíž snadno vyseditelné ne?

2.6.2017 10:04
koně

XXX.XXX.205.252

Dotaz napsal(a):

Děkuji.

Za mě jednoznačně plnokrevník, toho tu nikdo nezmiňoval.Pokud to není nějaký ubohý vyblázněný jedinec, tak máte záda jak v bavlnce
Na kterých jsem jezdila, všichni měli ploché, příjemné chody, při kterých si mé ploténky nestěžovaly.
Co se týče ochoty ke spolupráci, na to jsou také velmi příjemní a vstřícní, jak ze země, tak ze sedla.
Americká originál plemena už od pohledu žádnou akci nemají, ta by vám také mohla vyhovět.
U chlaďasů mají někteří jezdci problém s jejich širokými hřbety, kvůli kyčlím.A ochota k práci na jízdárně je též diskutabilní.
Jinak bych souhlasila, že to bude kus od kusu.Zkusit konkrétního jedince.Třeba křížence.

2.6.2017 10:05
keira

XXX.XXX.106.7

mgtka napsal(a):
Tak ono i plňasi mají všeobecně docela neprostorné ploché chody, tudíž snadno vyseditelné ne?

To jo. Ale zadavatelka chce klidnějšího koně na pohodovou rekreaci a to oni většinou moc nejsou. Na pohodlí má vliv třeba i pozice hlavy a i kdyby byl plňásek hodný, nespěchal, nelekal se... tak stále jsou spíše čumivější, nosí hlavu výše a tím pádem více drncají. Takže už by si ho musela trošku formátovat pod sebou a to mám dojem, že moc neovládá.

2.6.2017 10:18
koně

XXX.XXX.205.252

keira napsal(a):
To jo. Ale zadavatelka chce klidnějšího koně na pohodovou rekreaci a to oni většinou moc nejsou. Na pohodlí má vliv třeba i pozice hlavy a i kdyby byl plňásek hodný, nespěchal, nelekal se... tak stále jsou spíše čumivější, nosí hlavu výše a tím pádem více drncají. Takže už by si ho musela trošku formátovat pod sebou a to mám dojem, že moc neovládá.

Pokud je zadavatelka nervní, hrubý typ jezdce, bez nezávislého sedu s tvrdou rukou a takový ten co koni touží diktovat každý krok, asi se s plnokrevníkem fakt neshodne.Ale podle zadání to tak nevypadá
Jinak opravdu existují pohodoví, neextra čumiví, vyklidnění plmokrevní rekre jedinci, co mají svou paničku a víc je nezajímá.Jejich výhodou je, že vyklidnění nejsou příliš, tudíž panička se na nich nesedře už při pobízení na jízdárně.Oni jsou takoví jemní psycho a musí mít svá jistá pravidla a stereotypy.Opřít se o jezdce.
Dají li hlavu výše, obrátí se, třeba když hodlají prchat, tím se prohnou jakože do lavoru, pak sedíte úplně nejlépe Samozřejmě žádoucí to není, ale zádům jezdce to neva.

2.6.2017 12:08
Žofi

XXX.XXX.80.55

Tak za mě (a to jsem za více než čtvrt století vyzkoušela hodně plemen) je luxus oldenburg. Tam si ve cvalu vypijete v klidu čaj :). Ale jak už mnozí psali výše, záležet bude dost na konkrétním jedinci a hlavně na stupni přiježděnosti. Přeji hodně štěstí při výběru a též ať slouží zdraví ;).

2.6.2017 12:26
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Ono stejně nejlepší je vybrat inzeráty se zdravými, hodnými koňmi a ty pak naživo vyzkoušet. Nakonec teplas vysoko v krvi nebo zakrslý hucul můžou být mnohem pohodlnější než ti Amíci nebo Irové. Řešit plemeno nemá smysl, důležitý jen jen konkrétní jedinec

2.6.2017 12:58
aluska

XXX.XXX.223.199

Můj norik, v klusu bych si na něm mohla číst, úžasnej

2.6.2017 14:31
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Děkuji všem za reakce.

Je mi jasné, že nakonec si budeme muset s koněm sednout, ale šlo mi o možnosti, přece jen tělesná stavba plemene (KVH, spěnky, délka hřbetu) a převládající temperament může pomoci ve výběru.

Musím zohlednit i svého Nejezdce, který tak nějak pochopil, že já pojedu životem spíše na koni než na jeho motorce a který udělal z fáze "Nebudu obtěžovat koně tím, že mu polezu na hřbet." trochu pokrok v tom, že dokonce by nevadilo koně mít, je ochoten se naučit s ním manipulovat, umět ošetřit, kdybych já nemohla a už se tak posouvá směrem k tomu, že v létě by se jednou nechal dovézt na vodítku k rybníku.

Může se mi stát, že za dva roky dojde do fáze: "Tak já teda to ježdění zkusím."

Proto bych i ráda koně, co bude tak nějak "beginner friendly", takže plňase bych z toho důvodu nechtěla. Spíš koně s pozitivním přístupem k člověku s ne moc "horkou" hlavou.

Mimochodníci jsou jistě zajímavá sorta, ale k té jízdárně a vlastní občasné drezúrní snaze bych ho asi nechtěla. Neumím si představit skloubení drezury a mimochodu. smajlík

2.6.2017 15:28

Dotaz napsal(a):
Děkuji všem za reakce.

Je mi jasné, že nakonec si budeme muset s koněm sednout, ale šlo mi o možnosti, přece jen tělesná stavba plemene (KVH, spěnky, délka hřbetu) a převládající temperament může pomoci ve výběru.

Musím zohlednit i svého Nejezdce, který tak nějak pochopil, že já pojedu životem spíše na koni než na jeho motorce a který udělal z fáze "Nebudu obtěžovat koně tím, že mu polezu na hřbet." trochu pokrok v tom, že dokonce by nevadilo koně mít, je ochoten se naučit s ním manipulovat, umět ošetřit, kdybych já nemohla a už se tak posouvá směrem k tomu, že v létě by se jednou nechal dovézt na vodítku k rybníku.

Proto bych i ráda koně, co bude tak nějak "beginner friendly", takže plňase bych z toho důvodu nechtěla. Spíš koně s pozitivním přístupem k člověku s ne moc "horkou" hlavou.

Mimochodníci jsou jistě zajímavá sorta, ale k té jízdárně a vlastní občasné drezúrní snaze bych ho asi nechtěla. Neumím si představit skloubení drezury a mimochodu. smajlík

Aluska: je krásný :)
Základní drezuru zvládnou obecně skoro všechna plemena, záleží, jak vysoko chcete jít :).

2.6.2017 15:56
Svatava

XXX.XXX.70.17

Dotaz napsal(a):
Děkuji všem za reakce.

Drezura a mimochod pohromadě je neštěstí, to bych vám nedoporučovalasmajlík Vzhledem k vašim požadavkům bych se asi nedívala úplně po tom kterém plemeni, ale po po konkrétním jedinci, neb chody se v rámci plemene mohou značně lišit:) Tělesná stavba určitě napoví - pohodlnější bývají koně s delší měkčí spěnkou (tady ale pozor na zdravotní hledisko, dlouhá měkká spěnka není ideál pro pohybový aparát), obecně koně s plochými, ale spíše prostornými chody (šicí stroj pohodlný moc není:) Dále je ale opravdu velmi důležité, aby byl koník zdravý (protože na chromém koni, ať už je chromý od nohou či od zad, se fakt nesvezete). Nemusí být extra přiježděný, stačí, když dokáže chodit uvolněně a přes záda (což předpokládá, že se uvolnit a nepřekážet dokáže jezdec, protože ztuhlý jezdec uvolněného koně mít nebude). Další kritérium je koník vyrovnaný a nekoukavý - protože když kouká na každou šišku, uvolněný u toho nebude a nadrcáte si záda. Nekoukejte taky po koních velmi krátkých ve hřbetě na vyšší noze, protože takoví houpají opravdu hodně.
Existují i plňasové "beginner friendly", ale pokud by vám nešlo o vyšší KVH, tak by to, co hledáte, mohl být kvalitní haflinger - něco jako chová farma Obrok.

Ensin

2.6.2017 16:37
Ensin

XXX.XXX.133.229

Hodně záleží na přijezděnosti koně, vždycky jde cítit, když kůň ty záda používá a když ne. To je potom, jako byste seděla na jiném koni. Ale to je určitě všem jasné.
Takže když pomineme toto, tak s klidným svědomím doporučím QH a huculy Hodně si lidi taky chválí coby (tam by hrála do plusu určitě i ta povaha). Ale stejně, jedni z nejpohodlnějších koní mi furt příjdou A1/1

2.6.2017 23:54
koně

XXX.XXX.205.252

Ensin napsal(a):
Hodně záleží na přijezděnosti koně, vždycky jde cítit, když kůň ty záda používá a když ne. To je potom, jako byste seděla na jiném koni. Ale to je určitě všem jasné.
Takže když pomineme toto, tak s klidným svědomím doporučím QH a huculy Hodně si lidi taky chválí coby (tam by hrála do plusu určitě i ta povaha). Ale stejně, jedni z nejpohodlnějších koní mi furt příjdou A1/1

21.6.2017 01:45
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Někdo tady sdílel jednoho holandského sedláře tak jsem tak zběžně projela jeho kanál.

Na jeho videích jsem poznala svoje záda. :( Zřejmě to k pohodlnému koni chce i sedlo pro ženy, aby to zůstalo stacionární a dál se to tolik nehoršilo. Pro mne docela překvapení, o sedlech pro ženy slyším poprvé. Prodávají se vůbec u nás?

Jinak jen pár odkazů, pokud by to někoho zajímalo.

https://youtu.be/YOhFhn1nPKY
https://www.youtube.com/watch?v=2WvHAi1ivAw
https://youtu.be/FAiOnxf2des.

21.6.2017 10:58
22verunka

XXX.XXX.115.208

A co achal? Nemaji temer zadnou akci hrbetu chody prostorne velmi pohodlne jako by plavali. Lepsi svezeni jsem nezazila. Povahove taky super.

21.6.2017 12:03
Svatava

XXX.XXX.70.17

Dotaz napsal(a):
Někdo tady sdílel jednoho holandského sedláře tak jsem tak zběžně projela jeho kanál.

Na jeho videích jsem poznala svoje záda. :( Zřejmě to k pohodlnému koni chce i sedlo pro ženy, aby to zůstalo stacionární a dál se to tolik nehoršilo. Pro mne docela překvapení, o sedlech pro ženy slyším poprvé. Prodávají se vůbec u nás?

Jinak jen pár odkazů, pokud by to někoho zajímalo.

https://youtu.be/YOhFhn1nPKY
https://www.youtube.com/watch?v=2WvHAi1ivAw
https://youtu.be/FAiOnxf2des.

Ono to zas není tak složitésmajlík Ženská prostě potřebuje sedlo se širším twistem, a čím širší má pánev, tím širší ten twist musí být. Jakmile sedací kosti sedí "z kopce" - to jest na místě, kde už posedlí po stranách klesá - tak bude logicky narážet frndou na přední rozsochusmajlík Zároveň čím je sedlo hlubší, tím víc tento problém vyvstává.
Každé sedlo má jinak široký twist a každá ženská má jinak širokou pánev, takže to není až tak o tom hledat sedlo "pro ženy" jako o tom najít takové, které sedí právě vaší figuře včetně pánvesmajlík

21.6.2017 12:47
samik49

XXX.XXX.78.43

Irský cob, merén :) Achala určitě ne, ten má do beginner friendly na míle daleko.

21.6.2017 14:17

Svatava napsal(a):
Ono to zas není tak složitésmajlík Ženská prostě potřebuje sedlo se širším twistem, a čím širší má pánev, tím širší ten twist musí být. Jakmile sedací kosti sedí "z kopce" - to jest na místě, kde už posedlí po stranách klesá - tak bude logicky narážet frndou na přední rozsochusmajlík Zároveň čím je sedlo hlubší, tím víc tento problém vyvstává.
Každé sedlo má jinak široký twist a každá ženská má jinak širokou pánev, takže to není až tak o tom hledat sedlo "pro ženy" jako o tom najít takové, které sedí právě vaší figuře včetně pánvesmajlík

Se širším twistem? Myslela jsem si, že naopak s užším, aby se mohla stehna volně svěsit, A širší jen posedlí.

21.6.2017 14:32
Svatava

XXX.XXX.70.17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Se širším twistem? Myslela jsem si, že naopak s užším, aby se mohla stehna volně svěsit, A širší jen posedlí.

Jasně, když to po sobě čtu, vzala jsem to moc hopem - dost široké musí být to místo, kde sedí sedací kosti a u sedel, co mi přišly pod ruku, byla tato vlastnost spojena se širším twistem - a vice versa, úzký twist s úzkým posedlím. Moje zkušenosti jsou nasbírány sháněním sedla pro vysokou postavu a širokou pánev, někdo kdo je menší a drobnější zas nejspíš bude potřebovat užší twist a teoreticky někdo menší postavy ale se širší pánví nebo objemnějšímu stehny by mohl potřebovat široké posedlí s úzkým twistem, aby mu to netáhlo nohy od koně. To sedlo pak musí shora vypadat tvarově spíše jako pálka než jako kapka.

21.6.2017 16:16
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Svatava napsal(a):

Přesto mám pocit, že se člověk za ta léta provozního ježdění naučil bránit (sedne si prostě jinak), takže právě přetěžuje ty SI klouby a L/S skloubení, jak ukazuje to první video. Jde i o úhel pod ženskou symfýzou, kde jeho vlivem je mezi ní a sedlem při správném posezu žalostně málo místa - na rozdíl od muže. Na méně pohodlném koni si pak tím kompenzačním sedem oddělá ta záda dřív.

Nanny

21.6.2017 16:37
Nanny

XXX.XXX.199.180

Měla jsem teď to štěstí vyrazit na pár vyjížděk na andaluských koních, a hned bych jednoho brala domů. Jsou vytrvalí, pohodlní, přiměřeně temperamentní, velikostně tak akorát a mají super chody, pracovní klus v pohodě, ve cvalu svižní, ale taky mimořádně pohodlní. Užije si na nich zkušený jezdec, ale vozí i začátečníky a všichni jsou spokojení. Jenom asi ta cena nebude zrovna nízká. smajlík

21.6.2017 21:01
Svatava

XXX.XXX.70.17

Dotaz napsal(a):
Přesto mám pocit, že se člověk za ta léta provozního ježdění naučil bránit (sedne si prostě jinak), takže právě přetěžuje ty SI klouby a L/S skloubení, jak ukazuje to první video. Jde i o úhel pod ženskou symfýzou, kde jeho vlivem je mezi ní a sedlem při správném posezu žalostně málo místa - na rozdíl od muže. Na méně pohodlném koni si pak tím kompenzačním sedem oddělá ta záda dřív.

To určitě ano, kamarádka, co jezdí mou kobylu, vůbec nemůže jezdit na koních, kteří nechodí přes záda - i půl hodina na ztuhlém koni jí způsobí týdenní bolesti zad.

Přidejte reakci

Přidat smajlík