Nasvalení koně, vyklusávání kopečků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Barborkaaaa

8.6.2017 08:08
Barborkaaaa

XXX.XXX.11.218

Mám možnost jezdit A1/1 kobylku ale není nasvalená protože s ní majitelka už třetí měsíc nepracuje a já s nasvalováním nemám zkušenosti. Jako není zase jako kostra nějaké svaly má na toaby se na ní dalo jezdit.
Četla jsem o vyklusávání kopečků ale nikde jsem nenašla kolikrát do týdne a jak dlouho. Můžu za ní chodit klidně denně protože ji mám 10 min od baráku a ráda bych ji nasvalila.

8.6.2017 20:20
ryzáček

XXX.XXX.224.138

Berte to podle sebe, taky když nejste ve formě, nebudete hned běhat maraton :). Jak jsou ty kopce dlouhé a prudké? S kobylou chodím na kopce 1x týdně, nejprve začínala 2x v kroku,2 v klusu a 2x ve cvalu, aby se protáhla na každou nohu a fajront, pak jsem postupně přidávala krok a klus. Musíte to poznat na vašem koni, kolik toho zvládne, důležitá je však postupnost. Moje kobyla kopce miluje, ta by i po hodině pořád mohla . Začněte tedy nejprve zhleka, jednou týdně, pak klidně i dvakrát a postupně přidávat. Důležité je, aby v klusu šla aktivně, neloudala se. Osvědčilo se mi taktéž lonžování na kavaletách, takže bych se pak nebála 1x týdně tohle.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.6.2017 20:55
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak je to dosť široký pojem "chodiť kopce". Záleží na dĺžke, na sklone, na povrchu...
Pracujeme na zaćiatku sezóny s koňmi cca 3-4x týždenne, zhruba druhý-tretí týždeň(podľa pocitu, počasia, terénu) dávame v tréningu kopec. Má necelé dva km, sklon je dosť veľký, v druhej polovici si kone hrabnú aj v kroku. Začíname ho chodit krokom, ďalší týždeň pol krok, pol klus. Tretí týždeň už idú klusom celý. Neskôr v sezóne ho idú dvakrát. Pod kopec to máme cca 5km.
Treba si všakstrážiť to, aby sa kôň neťahal predkom, ale aby aktívne používal zadné nohy. Na to je fajn aj práca z kopca, miernejšie sa dajú aj pekne klusať, tam sa zapoja hneď aj tie zadné nohy...
Ale nejako by som sa nestresovala, dostatok žrádla(hlavne teraz v lete) a pravidelná práca aj bez kopcov spravia peknú postavu.

9.6.2017 09:05
koně

XXX.XXX.205.252

Barborkaaaa napsal(a):
Mám možnost jezdit A1/1 kobylku ale není nasvalená protože s ní majitelka už třetí měsíc nepracuje a já s nasvalováním nemám zkušenosti. Jako není zase jako kostra nějaké svaly má na toaby se na ní dalo jezdit.
Četla jsem o vyklusávání kopečků ale nikde jsem nenašla kolikrát do týdne a jak dlouho. Můžu za ní chodit klidně denně protože ji mám 10 min od baráku a ráda bych ji nasvalila.

Rady jak na kopečky tu padly.Já bych jen přidala, nezapomeňte krmit!
Má li kobyla dělat svaly, tudíž pracovat, musí mít z čeho.
Takže nepřetržitě seno, teď i slušnou pastvu, plus nějaké jádro.Aspoň jednou denně, ale raděj častěji.
Lidé vždycky píšou, opadlá ze svalů, začnou honem "nasvalovat" a zapomínají dodat žrádlo.
Možná to není váš případ

9.6.2017 11:12
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Úspěch není složitý. Chce to pořádně krmit koně, mít pravidelnou práci, ale také dostatečný a pravidelný odpočinek! Je rozhodně blbost makat každý den, klouby a svaly nestihnou zregenerovat a růst. Neexistuje žádná poučka, choďte denně 30 min kopečky v tom a tom tempu,... každý kůň je jiný, má jiné nároky, práce může být odlišná. Zkuste sledovat reakce koně a dle toho vycházet, tady moc toho neporadíme.

My Vám můžeme poradit akorát tak krmení, práci už musíte sama dle svého svědomí.

holoka

12.6.2017 11:39
holoka

XXX.XXX.143.160

Já chodím kopečky zásadně v kroku smajlík šetří se koníkovi nožky a navíc se hodně nadýchá smajlík

holoka

12.6.2017 11:41
holoka

XXX.XXX.143.160

Zapoměla jsem dodat, chodím jenom jednou týdně..
sval jako takový potřebuje regeneraci.. jednou týdně chodíme kopečky a bohatě to stačí smajlík (plus kavaletová práce, lonžováni na chambonu) a krmení smajlík

12.6.2017 15:26
polárka.15

XXX.XXX.45.253

holoka napsal(a):
Já chodím kopečky zásadně v kroku smajlík šetří se koníkovi nožky a navíc se hodně nadýchá smajlík

A víte o tom, že krokovka je pro koně nejnáročnější?

Přidejte reakci

Přidat smajlík