Dlouhodobý bezplatný pronájem koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.6.2017 08:12
jednorožecAmálka

XXX.XXX.63.154

Zdravím všechny. Zvažuji dlouhodobý bezplatný pronájem svého valacha. U koní se sice pohybuji dlouho, ale s tímto nemám naprosto žádné zkušenosti. Zajímaly by mně zkušenosti a postřehy ostatních - ať už pozitivní, nebo negativní, na co si dát pozor a tak. Také bych chtěla poprosit - nemáte někdo vzor smlouvy na takovýto pronájem už podle nového Občanského zákoníku? Můj e-mail je když tak yvrea@seznam.cz. Moc děkuji.

Jinak o jakého koně a jakou situaci se jedná popisuji tady:
https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/2992778/8-mi-lety-valach-ct-dlouhodoby-bezplatny-pronajem-nebo-prodej/.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.6.2017 12:52

Tak na to tu bylo spousta příspěvků různě roztroušená.
Většinou s tím majitelé nemají dobré zkušenosti. Pokud uvažují o tom, že by si koně někdy v budoucnu, až pominou podmínky, které teď znemožňují mít koně doma / financovat / pečovat o něj, vzali zpět, většinou jsou nešťastní. Vrací se jim kůň úplně jiný, ať už psychicky, nebo i v různě opotřebovaném stavu (po úrazech, atp.). Dohoda je věc jedna, realita věc absolutně jiná. Na tom, na čem jste se dohodli, se nedá stavět to, co se opravdu bude dít a pokud se Vám to nebude líbit, bývá často obtížné koně vzít zpět... je to těžké :(

Za sebe - já bych se, kort koně popisovaného, bála dát do bezplatného pronájmu. Buď bych se smířila s tím, že to nějak překlepu a v budoucnu ho budu zas využívat, nebo ho prostě prodala. Na prodej bych si dala čas, abych mu sehnala pokud možno už od pohledu a pocitu člověka, který o koních něco ví a klidně se zajela podívat do budoucího ubytování. Jasně, vše se "může jen zdát" nebo změnit, ale pro svoje klidné svědomí, že jsem pro něj udělala maximum, aby šel do opravdu odpovídajících rukou...

Hodně štěstí. Je to vždy obtížné rozhodnutí.

lina225

10.6.2017 15:06
lina225

XXX.XXX.187.2

Bezplatný pronájem je dost nešťastná záležitost. Nájemce má pocit, že pokud za koně platí, je oprávněn jej využívat tak jak se mu zlíbí, váš dohled, rady, doporučení, příkazy jsou značně nežádoucí. Současně si ale koně neváží tak, jako by byl jeho, neuvažuje v dlouhodobém výhledu, zkrátka se z něho snaží vymáčknout co nejvíc, aby investované peníze nevyšly nazmar.
Na jednu stranu to chápu, nájemce investuje čas, práci a peníze do cizího majetku, nemá z toho nic. Na druhou stranu z pozice majitele se mi takový přístup samozřejmě nelíbí, protože aby se mi kůň vrátil ve stejném psychickém a fyzickém stavu, ve kterém byl předán, muselo by s ním být zacházeno úplně stejně jako v mé péči. A tak do toho kecám, radím a přikazuju a nájemce se vymlouvá a oba jsme nespokojení.
Podle mého názoru je úplný pronájem možný pouze v případě, kdy je vám celkem jedno, co se bude s koněm dít. Pokud vám to jedno není, nabídněte pronájem částečný, kde sice nějakou tu kačku zaplatíte, ale pořád budete mít možnost rozhodovat o všech detailech, které jsou pro vás významné.

Neregistrovaný uživatel

10.6.2017 19:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Především bych ale nikdy koně neprodal mladší slečně (do 30 let).Důvod je asi jasný.

10.6.2017 19:47
koně

XXX.XXX.205.252

Mám to jako Hippie, buď nechat, nebo prodat.A dál se nepídit
Mezi tím je snad jediná možnost, že by na vašeho koně někdo jezdil k vám.
Třeba by vám něco finančně přidal, ale kůň by byl stále váš, pod vaším dozorem.Případně byste se v ježdění a práci střídali, ale pořád byste vy měla právo veta a vše pod dohledem.

10.6.2017 19:59
canka

XXX.XXX.35.233

Meifi povídej, proč koně neprodat slečně do 30 let? Je mi 29 a koně mám od 15 let..kurňa, měla jsem s tím počkat asi až po třicítce
Jasně že chápu, jak to myslíš ...z holek, co jsme chodili ke koním od mala, jsem u toho zůstala snad jen já..ráno do školy, po škole ke koním, večer v devět 20 km autobusem domů..a takto každý den..no možná se nedivím, že jsem to vydržela jen já . Každopádně mě to ale naučilo zodpovědnosti a výdrži...a poznala jsem díky tomu mého životního koně..

Nataliem nechci vám brát iluze..ale holky, co tu píší, mají pravdu...raději koně prodat s tím, že to bude třeba trvat půl roku, než najdete majitele, jakého by jste si představovala, ale můžete žít s tím, že jste udělala vše proto, aby se kůň měl do budoucna dobře..a doufat, že to tak opravdu bude...já jsem taky byla jednou nucena z těžkých finančních důvodů kobylu na čas pronajmout a byla to prostě pí.ovina..kobyla se mi tedy nevrátila nijak zničená, či něco podobného, protože jsem jezdila na pravidelné návštěvy, ale pokaždé, když jsem přijela, bylo něco špatně..kobyla měla málo vody, sena, nelíbila se mi úprava kopyt kovářem, nevykydaný výběh aspoň měsíc...nemluvě o tom, že jsem ke kobyle dala celou její výstroj, ze které se mi vrátila půlka...už bych to v životě neudělala, ani kdybych byla v té nejvyšší nouzi...

Neregistrovaný uživatel

10.6.2017 22:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Oprava: Žádné slečně pod 30 let s výjimkou Canky.

11.6.2017 14:00
saola

XXX.XXX.140.14

jednorožecAmálka napsal(a):
Zdravím všechny. Zvažuji dlouhodobý bezplatný pronájem svého valacha. U koní se sice pohybuji dlouho, ale s tímto nemám naprosto žádné zkušenosti. Zajímaly by mně zkušenosti a postřehy ostatních - ať už pozitivní, nebo negativní, na co si dát pozor a tak. Také bych chtěla poprosit - nemáte někdo vzor smlouvy na takovýto pronájem už podle nového Občanského zákoníku? Můj e-mail je když tak yvrea@seznam.cz. Moc děkuji.

Jinak o jakého koně a jakou situaci se jedná popisuji tady:
https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/2992778/8-mi-lety-valach-ct-dlouhodoby-bezplatny-pronajem-nebo-prodej/.

Vzhledem k platné legislativě, kdy za pronajatého koně stejně zodpovídá jeho majitel, bych do toho nešla. Může se stát cokoliv, a než podstupovat riziko, že mimo mou kontrolu dojde k nehodě, kůň uteče a někoho zraní, způsobí škodu bez toho, aniž to mohu sama ovlivnit a zároveň mám plnou odpovědnost, tak raději doporučuji zvíře prodat, pokud pro něj sama nemám využití. Ano, je to srdeční záležitost, ale pokud bych mu nemohla poskytnout podmínky k životu a neuspokojovalo by mne, že bude fungovat jako sekačka na trávu, tak raději prodat.
I když byste měla pronájem ošetřený platnou smlouvou, jste stále majitel a konečné zodpovědnost za vše je na Vás.

11.6.2017 14:31
canka

XXX.XXX.35.233

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Oprava: Žádné slečně pod 30 let s výjimkou Canky.

Máš štěstí ty zavrhovateli mladých slečen

11.6.2017 14:54

Především bych ale nikdy koně neprodal mladší slečně (do 30 let).Důvod je asi jasný.

Dle mého se to nedá takto paušalizovat. Svého prvního koně jsem si koupila v 18 letech a měla ho do jeho smrti, byl moje všechno. Naopak znám i lidi 30+, kterým bych nesvěřila ani koně plyšového. Je to prostě o lidech, ale bohužel, dneska se každý tak přetvařuje, že majitel nemá šanci zjistit, jaký vlastně je člověk, ke kterému jeho kůň jde.

Neregistrovaný uživatel

11.6.2017 15:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

canka napsal(a):
Máš štěstí ty zavrhovateli mladých slečen

On se tu vyskytuje taky někdo se smyslem pro humor, jo? To je dobře.smajlík

Neregistrovaný uživatel

11.6.2017 15:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dle mého se to nedá takto paušalizovat. Svého prvního koně jsem si koupila v 18 letech a měla ho do jeho smrti, byl moje všechno. Naopak znám i lidi 30+, kterým bych nesvěřila ani koně plyšového. Je to prostě o lidech, ale bohužel, dneska se každý tak přetvařuje, že majitel nemá šanci zjistit, jaký vlastně je člověk, ke kterému jeho kůň jde.

Samo že se to nedá paušalizovat, ale je tam větší pravděpodobnost těchto komplikací.Mě nezbude nic jiného než mít tu moji až do smrti.Tu by fakt nikdo nekoupil

11.6.2017 16:38

Samo že se to nedá paušalizovat, ale je tam větší pravděpodobnost těchto komplikací.Mě nezbude nic jiného než mít tu moji až do smrti.Tu by fakt nikdo nekoupil

A kde jinde by se hlavne mela jako to prase v zite :D.

11.6.2017 21:58
canka

XXX.XXX.35.233

On se tu vyskytuje taky někdo se smyslem pro humor, jo? To je dobře.smajlík

Tady na Ifaune je to sice asi vzacnost, bohuzel jsem ale nenapravitelny optimista a vysmata huba A krome toho, ze mi Buh dal do vinku prdlou hlavu, tak tam taky prihodil nenapravitelnou touhu po konich (ale trosku to opravil na poniky, protoze na ty jsem ujeta) a po zachranovani vseho zvireciho

Denisska

12.6.2017 14:11
Denisska

XXX.XXX.169.194

Ahojte :)
slyším samé negativní ohlasy :D To je asi nejčastější reakce, pravda..
Ale musím říci, že mi se pronájem vždy "vyplatil"... Ale není to tak, že bych dala koně někomu cizímu :) vždy je to o kontaktech.. Mi stačilo, když můj známý věřil jednomu človíčkovi, a tomu jsem koně pronajala když jsem na tom byla zdravotně špatně :)
A já sama taky začínala na pronajatých koních (od 15) a nikdy nebyl jediný problém, starala jsem se jako o svého a majitelé usínali s klidnou duší...
Jsou lidé, kteří to uvítají a koníka berou jako více než vše na světě :)
Nebo kdysi jsem se dostala ke koníkovi tak, že jsem půl roku docházela k němu a poté jsme si s majitelem příjemně sedli, tak když byl na tom špatně, vzala jsem si jeho koně do pronájmu :) tak se to dá taky :).

Neregistrovaný uživatel

12.6.2017 16:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Denisska napsal(a):
Ahojte :)
slyším samé negativní ohlasy :D To je asi nejčastější reakce, pravda..
Ale musím říci, že mi se pronájem vždy "vyplatil"... Ale není to tak, že bych dala koně někomu cizímu :) vždy je to o kontaktech.. Mi stačilo, když můj známý věřil jednomu človíčkovi, a tomu jsem koně pronajala když jsem na tom byla zdravotně špatně :)
A já sama taky začínala na pronajatých koních (od 15) a nikdy nebyl jediný problém, starala jsem se jako o svého a majitelé usínali s klidnou duší...
Jsou lidé, kteří to uvítají a koníka berou jako více než vše na světě :)
Nebo kdysi jsem se dostala ke koníkovi tak, že jsem půl roku docházela k němu a poté jsme si s majitelem příjemně sedli, tak když byl na tom špatně, vzala jsem si jeho koně do pronájmu :) tak se to dá taky :).

No vida že ještě existují slušní lidé.smajlík

12.6.2017 20:55
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

Známá přiběhla že potřebuje ustájko dala koně do bezplatnýho pronájmu hlášení pořád všechno supr najednou po dvou letech přijedte si pro něj nebudu tu zadarmo živit chromýho koně když už se ne něm nedá jezdit takže jako všechno chceš o něco přijít puč to asi tak

13.6.2017 07:39
deauville

XXX.XXX.175.69

A já bych to tak děsivě neviděla... Sama jsem měla svého nebožtíka (jako koněsmajlík od majitele jen pronajatého, když jsme se po dvou letech konečně dohodli, že mi ho prodá, už jsme to nějak nestačili zrealizovat. Byl to můj životní kůň a myslím, že toto uspořádání bylo k všestranné spokojenosti majitele, mé i koňověsmajlík

Takže za mě - určitě existují lidé, kteří by Vaše podmínky splnili, ALE ten proces hledání může být hodně časově náročný a hodně deprimující, jistě se setkáte s celou řadou idiotů, kterým byste nepronajala ani houpacího koně. Jestli na tohle máte "koule", tak do toho...

18.6.2017 17:09
jednorožecAmálka

XXX.XXX.63.154

Děkuji všem za reakce. Přes množství nabídek na můj inzerát jsem upadala do stále větší skepse...Proto jsem inzerát už ani neposouvala a nechala ho zapadnout s tím, že to asi nemá cenu. Nicméně dnes se mi ozvala jedna paní s nabídkou, která mně velmi zaujala. Navíc je to blízko nás. Domluvili jsme se na opakovaném osobním vyzkoušení v našich podmínkách a při vzájemných sympatiích bych do tohoto šla, i s převozem do nové stáje.
Naprosto ale nevím, jak by měla vypadat taková smlouva o pronájmu koně. Pokud někdo máte nějaký vzor, pošlete mi ho prosím třeba na e-mail: yvrea@seznam.cz. MOC DĚKUJI!

Neregistrovaný uživatel

18.6.2017 18:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Ať to dobře dopadne pro Vás i koníka.

19.6.2017 08:53
bantender

XXX.XXX.37.82

Před třemi lety jsem sháněla pro dceru koníka a narazila jsem na inzerát že slečna nabízí bezplatný pronájem. Vůbec jsme se neznali, tak jsme se dohodli, že si dojedu koníka vyzkoušet a taky aby slečna viděla že u koni rozhodně nejsem první den, pak se dojela podívat slečna k nám v jakých bude podmínkách a na všem jsme se dohodli a tak ji tu máme už tři roky.
Samozdřejmně máme smlouvu o pronájmu, jinak kobylku mám v najmu do dneška a bereme ji jako naši vlastní, je to zlatý konik.
Se slečnou jsme se zkamarádili a kdykoli chce dojet kobylku navštívit je tu vítána...
Tak si myslím, že vsichni nemusí byt špatní a dá se sehnat slušný člověk který bude mít koníka rád tak jako my, ale to je můj názor... hezký den.

Přidejte reakci

Přidat smajlík