Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.6.2017 10:33
conniebttm

XXX.XXX.63.20

Donrý den, chtěla bych se zeptat, v jakých botech jezdíte v létě? Stačí nějaké kecky? Díky za odpovědi :).

11.6.2017 13:41
kapička

XXX.XXX.64.44

Na jízdárně v perkách a minichapsech, na hodných koních, kterým věřím a vím, že na nějakou divočinu je neužije, tak v teniskách.

11.6.2017 19:09
keira

XXX.XXX.106.7

V obyč keckách, máme hodné koně.

Nanny

12.6.2017 08:41
Nanny

XXX.XXX.199.180

keira napsal(a):
V obyč keckách, máme hodné koně.

Ono se nějak liší použití jezdecké obuvi podle toho, jestli mám hodného nebo zlého koně?
Mám taky hodného koně a používám kožená jezdecká perka, protože jsou prostě na ježdění určená a vhodná, dobře drží nohu, nekloužou ve třmenu, když slezu, tak můžu projít blátem, louží, pracovat ve stáji a pod. a nechápu, jaký vliv na jejich výběr by měl mít charakter koně. Snad jenom, aby mi nešlápl na nohu, ale to se klidně podaří i u hodného mouly.

12.6.2017 08:49
boikana

XXX.XXX.64.140

Nanny napsal(a):
Ono se nějak liší použití jezdecké obuvi podle toho, jestli mám hodného nebo zlého koně?
Mám taky hodného koně a používám kožená jezdecká perka, protože jsou prostě na ježdění určená a vhodná, dobře drží nohu, nekloužou ve třmenu, když slezu, tak můžu projít blátem, louží, pracovat ve stáji a pod. a nechápu, jaký vliv na jejich výběr by měl mít charakter koně. Snad jenom, aby mi nešlápl na nohu, ale to se klidně podaří i u hodného mouly.

Tak ani u hodného koně nikdy člověk neví, jestli a kdy ho šlápne... zrovna tuhle jsem vzala po ježdění koníka na travičku u výběhů, kde je nejzelenější a ve stínu, vše ok a najednou se lekl a uskočil a dup mi na nohu... byla jsem perkům v tu chvíli moooc vděčná, že je mám :D A to se mi ani neudělala modřina, ale citlivé to mám ještě teď po pěti dnech.

Za mě ať je vedro sebevětší a kůň sebehodnější, kolem koní se pohybuju vždy v perkách. Stejně jako jezdím vždy s přilbou...

Letní variace se prostě mohou týkat jen oblečení...

13.6.2017 05:10
barena22

XXX.XXX.41.4

Ziji v Australii, takze se tu casto potykame s vedrem pres 30 stupnu C a i tak zasadne vzdycky jezdim v perkach (a vsichni u nas ve staji taky). Kdyz dojezdim, tak v nejvetsich vedrech prezouvam do zabek, ale to uz musi byt fakt hic jako blazen a davam si velky pozor na nohy a kam slapu ja i konik. Kdyby se lekl a skocil mi na nohu, coz se teoreticky muze stat, jiste by mi byly prijemnejsi zpocene nohy v perkach nez pohmozdene v keckach ci zabkach... Ouch!

13.6.2017 06:57
keira

XXX.XXX.106.7

Nanny napsal(a):

O šlápnutí mi nejde.
Perka mají podpatek, který má zabránit proklouznutí celé boty třmenem. A také hladký vysoký tvar, aby se bota nemohla o třmen zaháknout třeba jazykem.
Na zlobícím koni bych se trošku bála, že kdybych spadla a měla kecku hodně utaženou, mohla bych se za tu botu ve třmenu zachytit. Ale na hodných klidných koních je riziko pádu mnohem menší a tak dávám přednost pohodlí.

Už chápeme? ;-).

13.6.2017 09:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já se chytla ve třmeni zimní jezdeckou botou. Kobyla není magor, jen dost vysoká, upřímně, měla jsem strach. Bot jsem se zbavila a od té doby si pečlivě vybírám, co si na koně vezmu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.6.2017 10:19

Pokud je až takové šílené vedro, že nevydržím v perkách a přilbě, tak je to pro mě signál nejezdit ;) Koni také není pod sedlem a dečkou moc příjemně.

13.6.2017 20:50
lenacia

XXX.XXX.205.245

Jedině perka. Už jsem se párkát zapoměla přezout, pokud pořádně neutáhnu a i přes utažení se člověku může stát, že se mu bude vyzouvat pata, navíc jezdecká perka by měla být pevná a fixovat nohu, například by teoreticky měly chránit před zvrtnutím kotníku při pádu.
Tenisky maj poměrně výrazné podrážky, hádám, že z mých třmenů, kde mám železná "struhadla" vespod by mi jen tak nevypadla. Zrovna včera sem opět po dvou letech slítla, mám totálně zničenou botu, poškrábanou od oněch třmenů. Nemít jezdecká perka, tak bych ten kotník možná měla i zlomený.

14.6.2017 08:57

sisi58 napsal(a):
Já se chytla ve třmeni zimní jezdeckou botou. Kobyla není magor, jen dost vysoká, upřímně, měla jsem strach. Bot jsem se zbavila a od té doby si pečlivě vybírám, co si na koně vezmu.

Po podobnom zážitku, len s tým, že som ležmo s nohou v strmeni cválala niekoľko metrov po betónovej ceste, už na koňa bez bezpečnostných strmeňov neleziem. A do tých sa nebojím ani naľahko v teniskách.

14.6.2017 09:22
balisek

XXX.XXX.3.131

keira napsal(a):
O šlápnutí mi nejde.
Perka mají podpatek, který má zabránit proklouznutí celé boty třmenem. A také hladký vysoký tvar, aby se bota nemohla o třmen zaháknout třeba jazykem.
Na zlobícím koni bych se trošku bála, že kdybych spadla a měla kecku hodně utaženou, mohla bych se za tu botu ve třmenu zachytit. Ale na hodných klidných koních je riziko pádu mnohem menší a tak dávám přednost pohodlí.

Už chápeme? ;-).

Chápeme smajlík. Nicméně i nejhodnějšího koně se dá slítnout. Proto lézt v teniskách do sedla, není-li opatřeno bezpečnostními třmeny, považuji za hazard bez ohledu na povahu koně.

Tráva12

14.6.2017 09:51
Tráva12

XXX.XXX.44.117

V zimě i v létě jezdím v kožených vysokých botách, do kterých se přezouvám ve stáji těsně před ježděním a vyzouvám je hned po ježdění (stejně tak si rajtky oblíkám jen do sedla, jinak chodím v kraťasech). Po areálu chodím z bezpečnostních důvodů v kotníčkových pohorkách i v těch největších parnech, protože když pořád něco dělám, tak si na horko v botách ani nevzpomenu. Navíc když mám například nanosit 80l vody ze stáje do výběhu, připravit a pak uklidit pískovou jízdárnu nebo i jen pohybovat se v boxu nastlaném pilinami, tak jsem ráda za pevnou obuv, ocení to chodidlo i kotníky

Běžně vídám stájové kolegyně jezdit v teniskách, a to nejen ve vedru.

14.6.2017 17:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Po podobnom zážitku, len s tým, že som ležmo s nohou v strmeni cválala niekoľko metrov po betónovej ceste, už na koňa bez bezpečnostných strmeňov neleziem. A do tých sa nebojím ani naľahko v teniskách.

Hnusný zážitek, zřejmě se slušným koncem.
Ovšem je velký hlupák by se nepoučil.

14.6.2017 21:29
helas

XXX.XXX.12.12

V zimě v jezdeckých botách, v létě v čemkoli podle teploty a plánované činnosti.
Za dlouhé roky mám na nohou tuhle sbírku:
Fest zlomený kotník (v sedlovně po cestě ze židle dolů)
a
opravdu silné odražení se 600 kilo velké klisny od mé nohy v sandálu (fakt není dobrej nápad zapínat ohradník nešikovnou rukou, v té šikonější držet koně za ohlávku a šlánout přitom do louže...) - na blízké veterině, pač dál jsem nedojela, mi to zrentgenovali, řekli dobrý, že si to ale nemám lízat a můžu dostat nažrat smajlík. Bolelo to hnusně a hlavně dlouho.

Modráky a pokusy vyrobit si z nohy ploutev (zajímavé, že vždycky z pravé) nepočítám, ale vždycky to byla moje blbost.

K tomu, aby mi projela noha třmenem, jsem měla nejblíž v den, kdy jsem si, už nevím proč, vzala asi o dvě čísla větší holínky (jezdecké, podotýkám).

Já jen, aby zazněla i jiná praxe. Obecně bych ovšem řekla, že jezdit a pohybovat se u koní vždycky co nejbezpečněji je velmi rozumný přístup.

PK

14.6.2017 22:13
PK

XXX.XXX.168.35

Mám širokonášlapné třmeny s košíky, jezdím od jezdeckých bot přes tenisky po sandály, prostě co mám zrovna na noze, na závody obvykle vyrážím v teniskách (dá se v nich i kus běžet s koněm, když je potřeba), nicméně nemít bezpěčnostní třmeny tak na koně nevlezu v ničem jiném než v perkách.

Přidejte reakci

Přidat smajlík