Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

jarmila43

14.6.2017 08:52
jarmila43

XXX.XXX.162.250

Konik me zaujal, je to realna cena? Nevim jak se ted ceny pohybuji

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/76128753/Welsh-Cob-sekce-D-5-lety.php.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.6.2017 12:39

Je to zřejmě mazlík, tak si ho majitelka cení, jak si ho cení.
Cena je vždycky o tom, kolik je zájemce ochotný zaplatit. A majitel buď přijme, nebo ne.
Pokud máte super podmínky, zkušenosti a jste přesvědčená, že jste pro koníka za pravá, domluvte si schůzku, jeďte se na něj podívat a třeba se na nějaké slevě domluvíte. A nebo se přesvědčíte, že ten kůň za tu cenu stojí a připlatíte si

hanulinka

14.6.2017 12:41
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Konik je sice velmi libivy- netusim, jak je veliky, nikde neni uvedena vyska...
ale myslim, ze vzhledem k tomu, ze v podstate nic neumi, je docela nadhodnoceny.
kamaradka koupila perfektne prijezdenou ponicku 149cm, ktera se pravidelne umistuje na parkurech do 90cm, povozi kterehokoliv zacatecnika v jakemkoliv chodu, samostatna, hodna jak na osetrovani, tak na jakoukoliv jinou manipulaci a stala 60 000.
petilety krasavec, ktery nic neumi a je neduverivy vas bude stat jeste spoustu prace a Energie, cena 80 tis mi prijde neadekvatni.
je to samozrejme vec nazoru.
a take toho, co vlastne hledate, jestli hledate napul syroveho kone, ktereho si vychovate dle vasich predstav (za predpokladu, ze mate dostatek zkusenosti)
nebo jestli hledate konika, za kterym se kazdy otoci a je vam jedno, zda konik neco umi, nebo ne.
pokud vsak nemate dostatek zkusenosti s mladymi konmi, rozhodne bych takoveho konika nekupovala, a zu vubec ne, za tuto cenu.

14.6.2017 12:45
anobbona

XXX.XXX.115.36

Cena je taková jakou si prodejce určí, je na kupujícím jestli koupí, či nikoliv

Za mě teda, hned jak jsem to rozklikla, tak mě napadl Pretoria a po přečtení textu mě to utvrdilo. Vzhledem k tomu, že znám tyhle koně, tak pro mě by ten kůň byl absolutně bezcený, jsou to vzhledově krásní koně, i tu výkonnost pod dobrým jezdcem podávají, ale jinak jsou to nervozní, těžko jezditelní, svéhlaví a tvrdohlaví koně. Někdo si Pretoria chválí a jiní jako já jen zahlédnou v původu Pretoria, tak by toho koně nechtěly ani zadarmo.

hanulinka

14.6.2017 12:51
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Take jsem o nich neslysela mnoho dobreho, ale osobni zkusenost nemam.

14.6.2017 12:57
apolo2

XXX.XXX.194.102

No myslím si, že za valacha je to hodně. Welsh coby koupíte i mnohem levněji, a pokud nejsou zkažení, tak stejného charakteru, jsou ochotní a pracovití, obsednutí u nich není velký problém a terén zvládají z přehledem. Otázka je co v tom základním přiježdění umí. Máme čistou kobylku zatím jen obsedlou, nicméně s koňmi to v terénu odchodí taky. A dávaly jsme za ni podstatně méně. Ale záleží na vás, pokud jste ochotna tu cenu dát, koník se vám líbí a popis bude odpovídat, proč ne. Za tyhle peníze já osobně bych chtěla již koně do sportu. Jen na rekreační ježdění mi přijde drahý, i když krásný. Ale welshové jsou krásní všichni, když typově odpovídají, ať jsou tmaví, světlí, rezaví

smoulik7

14.6.2017 12:58
smoulik7

XXX.XXX.162.250

Ona vetsina tech mazliku a rekreacnich jezdcu maji skreslenou predstavu o cene sveho kone a tak ji nadhodnocuji.

Mlady bazlivy kun, ktery nic neumi tuhle cenu nema a blazen kdo ji da.

Ono v inzeratu je malo kdy uvedena skutecna pricina prodeje, kun je spise prechvalen a vychvalen

Jen rikam opatrne.

14.6.2017 13:08
apolo2

XXX.XXX.194.102

anobbona napsal(a):
Cena je taková jakou si prodejce určí, je na kupujícím jestli koupí, či nikoliv

Za mě teda, hned jak jsem to rozklikla, tak mě napadl Pretoria a po přečtení textu mě to utvrdilo. Vzhledem k tomu, že znám tyhle koně, tak pro mě by ten kůň byl absolutně bezcený, jsou to vzhledově krásní koně, i tu výkonnost pod dobrým jezdcem podávají, ale jinak jsou to nervozní, těžko jezditelní, svéhlaví a tvrdohlaví koně. Někdo si Pretoria chválí a jiní jako já jen zahlédnou v původu Pretoria, tak by toho koně nechtěly ani zadarmo.

Je pravda, že koně po Breninovi jsou labilnější, ale stále to vyváží svou povahou a ochotou k práci. Jen se musí umět správně motivovat. A každopádně nepatří do rukou nezkušeného.

jarmila43

15.6.2017 09:33
jarmila43

XXX.XXX.162.250

Kdyz ctu jak jsou ty kone Pretoria labilni tak asi vazne ne predstava byla tak 45tis za pohodoveho kone na rekreaci.

15.6.2017 10:17
lenacia

XXX.XXX.205.245

jarmila43 napsal(a):
Kdyz ctu jak jsou ty kone Pretoria labilni tak asi vazne ne predstava byla tak 45tis za pohodoveho kone na rekreaci.

Za tuhle částku rozhodně najdete a koupíte, hledejte dál.

15.6.2017 13:36

Pokud hledáte pohodového rekre koně, tak za tuhle cenu budete mít buď velké štěstí, nebo budete narážet na starší nebo nějak "opotřebené" koníky.
Nebo si právě připlatíte za ten charakter.

Každopádně ten z vloženého inzerátu nespadá do Vašich základních kritérií

15.6.2017 14:07
lenacia

XXX.XXX.205.245

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud hledáte pohodového rekre koně, tak za tuhle cenu budete mít buď velké štěstí, nebo budete narážet na starší nebo nějak "opotřebené" koníky.
Nebo si právě připlatíte za ten charakter.

Každopádně ten z vloženého inzerátu nespadá do Vašich základních kritérií

Myslím si, že v dnešní době je ta cena kolem těch 45 tisíc adekvátní za rekreačního koně. ČT a jiná teplokrevná plemena za tuto cenu bez sportovních ambicí jsou sehnatelná.
Samozřejmě za extra věci jako absolustně 100% kůň pro nejezdce, nebo kvalitní oběřený původ apod. člověk musí doplácet.
Ale pokud je člověk zkušenější jezdec, nebo je ochotný dále investovat do trenéra a vzdělávání sebe a koníka, tak nevidím problém :)
Však ta moje žlutá husa mě taky stála 40, a kdybych já nebyla poleno, tak sme na úplně jiné úrovni.

15.6.2017 14:56

Za coba s dobrym puvodem je to normalni cena.
Ja sama ted koupila petileteho koba z pretorie za obdobnou castku a krom toho, ze je to nezkuseny pubertak, neni to spatny kun. Rozhodne muzu potvrdit, ze je hodne citlivy, na nove veci az hystericky, ale co uz zna a umi dela ochotne a dobre.
Je taky nutno podotknout, ze kone tam ziji tak trochu polodivoce a ruch staje (psi, kocky, lide, auta, kola atd) proste neznaji, takze se neni cemu divit, ze po prichodu do noveho domova jsou nejisti.

15.6.2017 18:48
samik49

XXX.XXX.78.43

Za mladého zdravého koně v základním výcviku je to podle mě adekvátní cena :) V inzerátu bývá nadhodnocená, při osobním jednání a prodeji do dobrých podmínek je majitel často ochoten slevit.

Jinak já osobně nemám ráda takové to "shazování" koní ve stylu tu cenu nemá, dají se sehnat lepší blablabla... Jasně, v inzerátech bývají do nebes vychválení koně za nízké ceny, ale většinou - pokud je skutečně kůň mladý, zdravý a perspektivní, je cena prostě vyšší a osobně bych peněz za zvíře splńující tato kritéria nelitovala. Nižší cena u inzerovaných koní má v 99% případů svou příčinu, a to velmi často ve zdravotním stavu nebo nějakém problému v jezditelnosti.

Pokud se vám koník líbí, běžte se na něj podívat osobně... Za labila bych tyhle peníze nedala. Za nezkaženého koně, který je prostě jen trochu vyjukaný, ale jinak hodný - asi ano...

Na druhou stranu, například za tohohle bych ty peníze třeba určitě nedala...
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/74995042/Valch-plavak-5-let.php.

Neregistrovaný uživatel

15.6.2017 19:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Všechno je vždycky relativní k budoucímu majiteli.Pro mě třeba vůbec není důležité jakou má kůň výkonnost a předpoklady do sportu.U mě je nejdůležitější ta povaha.Takže pokud je klidně líný ale kamarádský kliďas, dal bych v pohodě i tuto částku. smajlík

15.6.2017 21:27
smiles

XXX.XXX.154.10

samik49 napsal(a):
Za mladého zdravého koně v základním výcviku je to podle mě adekvátní cena :) V inzerátu bývá nadhodnocená, při osobním jednání a prodeji do dobrých podmínek je majitel často ochoten slevit.

Jinak já osobně nemám ráda takové to "shazování" koní ve stylu tu cenu nemá, dají se sehnat lepší blablabla... Jasně, v inzerátech bývají do nebes vychválení koně za nízké ceny, ale většinou - pokud je skutečně kůň mladý, zdravý a perspektivní, je cena prostě vyšší a osobně bych peněz za zvíře splńující tato kritéria nelitovala. Nižší cena u inzerovaných koní má v 99% případů svou příčinu, a to velmi často ve zdravotním stavu nebo nějakém problému v jezditelnosti.

Pokud se vám koník líbí, běžte se na něj podívat osobně... Za labila bych tyhle peníze nedala. Za nezkaženého koně, který je prostě jen trochu vyjukaný, ale jinak hodný - asi ano...

Na druhou stranu, například za tohohle bych ty peníze třeba určitě nedala...
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/74995042/Valch-plavak-5-let.php.

Tady má paní všechny ceny nasazené vysoko, však také prodává už těžce přes rok

16.6.2017 09:12

Síce OT, ale spomenuli to tu viacerí, to sú na tom s povahou všeobecne tak zle welsh cobovia, alebo je to nejaká výnimka? Lebo niektorí užívatelia tu popísali reakcie, aké človek čaká u "plnokrvníkov", než u cobov, ktorí sa, pokiaľ sa nemýlim, v domovine využivajú predovšetkým na jazdenie pre deti.

lapety

16.6.2017 10:52
lapety

XXX.XXX.162.234

Ale ne vsichni cobove, pravdepodobne jen tato linie - je proste labilnejsi a vhodna pro zkusene jezdce.ja znam plno pohodovych kobu, na kterych jezdi deti a da se na nich drivi stipat, ale Pretoria k nim nepatri.

16.6.2017 11:09
Svatava

XXX.XXX.70.17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Síce OT, ale spomenuli to tu viacerí, to sú na tom s povahou všeobecne tak zle welsh cobovia, alebo je to nejaká výnimka? Lebo niektorí užívatelia tu popísali reakcie, aké človek čaká u "plnokrvníkov", než u cobov, ktorí sa, pokiaľ sa nemýlim, v domovine využivajú predovšetkým na jazdenie pre deti.

Není cob jako cobsmajlík Welsh cobové jsou obvykle spíše temperamentní (i když labilní by určitě být neměli), v Anglii se využívají na ježdění především pro dospělé - na show, do zápřeže i do sportu, pod malé děti tam obvykle dávají poníky příslušné velikosti. Nárazuvzdorní a houpací jsou spíše cobové irští.

cikcaklak

16.6.2017 11:50
cikcaklak

XXX.XXX.169.247

lapety napsal(a):
Ale ne vsichni cobove, pravdepodobne jen tato linie - je proste labilnejsi a vhodna pro zkusene jezdce.ja znam plno pohodovych kobu, na kterych jezdi deti a da se na nich drivi stipat, ale Pretoria k nim nepatri.

Bohužel já myslím, že je to odchovem. znám zcela pohodového coba, který je po rodičích z pretorie, ovšem odchován rodinně s kontaktem s lidmi - a je to koník pro nejmenší dítě. i když z pretorie pochází oba jeho rodiče, labilní rozhodně není, spíš klidný a důvěřivý pohodář. temperament samozřejmě má! lekavý ale není.
a naopak jsem slyšela o jednom dalším chovu welsh cobů, který taky takhle "na divoko" nechá mládata na pastvině, při prodeji koníka prý majitel doslova odloví (neviděla jsem, slyšela pouze), a to teda, pár koní v okolí mám a lability se nezbavili ani po letech. nerváci prostě, člověku nedůvěřují.
tak si myslím, že než genetika za to můžou lidi...?

kamila8

16.6.2017 12:01
kamila8

XXX.XXX.162.234

Kamaradka koupila konika slovenskeho teplokrevnika z hrebcince na slovensku.Zili tam do 5let divoce na pastvinach, ockovalo se foukackou na dalku.Odloven byl lasem z auta, na cestu prispan.
Cekali by jste totalniho divocha a lekavce, ale diky bajecne povaze a kvalitou chovu, byl pohodovy, klidny, nove veci prijimal v klidu a cloveku duveroval.\
takze za me to je vazne genetikou, jasne vychova udela hodne ale zazraky nedela.
To ze par koni z Pretoria je vyrovnanych neznamena ze to jsou kone pro rekreacni jezdce a hlavne deti.Proste nejsou.

cikcaklak

16.6.2017 12:24
cikcaklak

XXX.XXX.169.247

kamila8 napsal(a):
Kamaradka koupila konika slovenskeho teplokrevnika z hrebcince na slovensku.Zili tam do 5let divoce na pastvinach, ockovalo se foukackou na dalku.Odloven byl lasem z auta, na cestu prispan.
Cekali by jste totalniho divocha a lekavce, ale diky bajecne povaze a kvalitou chovu, byl pohodovy, klidny, nove veci prijimal v klidu a cloveku duveroval.\
takze za me to je vazne genetikou, jasne vychova udela hodne ale zazraky nedela.
To ze par koni z Pretoria je vyrovnanych neznamena ze to jsou kone pro rekreacni jezdce a hlavne deti.Proste nejsou.

Vidíte, to je zajímavé. ovšem pro závěry by to jistě chtělo statistiku. co když ten váš koník byl právě vyjímkou a ne naopak?

cikcaklak

16.6.2017 12:26
cikcaklak

XXX.XXX.169.247

Navíc já ty rodiče z pretorie neznám, zda byli vyrovnaní, či ne. znám jen výsledek jejich spojení, který ovšem byl odchován už od hříběte jinde a jinak.

16.6.2017 12:57
apolo2

XXX.XXX.194.102

"To ze par koni z Pretoria je vyrovnanych neznamena ze to jsou kone pro rekreacni jezdce a hlavne deti.Proste nejsou."

A já myslím, že jsou. Chyba je pouze v tom, že koníci žijí ve velkém stádě, na konci obce, jsou docela izolovaní od běžného ruchu. Dokonce ani nejsou zvyklí se moc rychle hýbat, pokud se něco děje, ti mladí se schovají za ty starší a dál to neřeší. Pak je samozřejmé, že pokud si takového koníka dovedete do malého stáda, tak na všechno čučí a je lekavější, nemá to velké stádo, za které by se schoval. A člověku důvěřují, nemají totiž s nimi špatné zkušenosti, ale ten jim pak musí dokázat, že si jejich důvěru zaslouží.
Viděla jsem jejich odchov, a myslím, že by se více osvědčil odchov v menších stádech, a častější kontakt s lidmi.

kamila8

16.6.2017 13:41
kamila8

XXX.XXX.162.234

cikcaklak napsal(a):
Vidíte, to je zajímavé. ovšem pro závěry by to jistě chtělo statistiku. co když ten váš koník byl právě vyjímkou a ne naopak?

Konika jsme brali i prez tu dalku prave proto, ze potomci jsou uspesny ve sporte - maji vyrovnanou psychyku a jsou pohodovy i pro rekreanty.Prave jsme se zajimali, nez jsme konika kupovali.To by mela delat vetsina lidi.

17.6.2017 11:23

apolo2 napsal(a):
"To ze par koni z Pretoria je vyrovnanych neznamena ze to jsou kone pro rekreacni jezdce a hlavne deti.Proste nejsou."

A já myslím, že jsou. Chyba je pouze v tom, že koníci žijí ve velkém stádě, na konci obce, jsou docela izolovaní od běžného ruchu. Dokonce ani nejsou zvyklí se moc rychle hýbat, pokud se něco děje, ti mladí se schovají za ty starší a dál to neřeší. Pak je samozřejmé, že pokud si takového koníka dovedete do malého stáda, tak na všechno čučí a je lekavější, nemá to velké stádo, za které by se schoval. A člověku důvěřují, nemají totiž s nimi špatné zkušenosti, ale ten jim pak musí dokázat, že si jejich důvěru zaslouží.
Viděla jsem jejich odchov, a myslím, že by se více osvědčil odchov v menších stádech, a častější kontakt s lidmi.

Myslim ze je to kun od kone, nas pretoriak po prichodu do noveho stada vyuzil momentu prekvapeni a vsechny zkopal do kulicky. Az dalsi den ho kone trochu porovnali, prvni den je to tak rozhodilo, ze mu nikdo nerekl ani popel.
Jinak souhlasim s tim, ze i tito kone muzou byt na rekreaci, muj byl za timto ucelem koupen a verim, ze z nej bude fajn partak do prirody.

18.6.2017 10:01
nyin

XXX.XXX.180.220

Mám z Pretorie valacha po Breninovi a lepší zvíře neznám. Absolutní pohodář a jako bonus krasavec. Po Breninovi znám další dva koně a labilní není ani jeden.Kamarádka má valacha po Benovi (taky Pretoria) a taky je báječný. Je potřeba si uvědomit, že welsh cob má být temperamentní, citlivý a živý kůň, rozhodně to nemá být salámista, který trpí při každém pohybu navíc. Bohužel lidi většinou od welshe očekávají právě tu salámistickou povahu a pak se rozkřikují, že jsou to labilové. Navíc jsou cobové třeba právě v Pretorii odchováváni polodivoce, takže neumí vážně nic. Když si takového tříletka koupí někdo, kdo chce do dvou měsíců jezdit, tak je průšvih na světě. Já mám svého úžasňáka od února a stále je v přípravě na obsedání - pracuje se s ním už 5 měsíců ze země. Vrací nám to svojí vyrovnaností a klidem. Kdybych na něj ale hodila sedlo a jezdce třeba po měsíci, tak bych se asi taky divila. Je to prostě o lidech, o jejich nevědomosti, co si to vlastně kupují za plemeno a o snaze mít všechno hned.

18.6.2017 10:14
stepak

XXX.XXX.0.235

Welsh coby chovám už deset let. a mám v chovu i klisnu z pretorie - lepšího koně jsem nepoznala. welse bych nedoporučila začátečníkům, jsou to citliví a temperamentní koně a nejlíp poslouží tomu, kdo už má v sedle jistotu. jejich charakter je úžasný, vstřícnost vůči člověku maximální, velmi rychle a snadno se učí a jsou to nesmírně ochotní koně.
hodně nabízejí. a potřebují člověka, který na to slyší a který je s nimi naladěn na stejnou vlnu. který je ochoten koni naslouchat, případně s ním vést diskusi.
pokud někdo sháníte ideálního parťáka do přírody, který má v zadku turbo motor, vytáhne vás z každého průšvihu, má k vám prokazatelně hluboký vztah, je prakticky neunavitelný a ještě ktomu dobře vypadá, můžete mě kontaktovat. smajlík

lindaui

18.6.2017 15:43
lindaui

XXX.XXX.162.234

stepak napsal(a):
Welsh coby chovám už deset let. a mám v chovu i klisnu z pretorie - lepšího koně jsem nepoznala. welse bych nedoporučila začátečníkům, jsou to citliví a temperamentní koně a nejlíp poslouží tomu, kdo už má v sedle jistotu. jejich charakter je úžasný, vstřícnost vůči člověku maximální, velmi rychle a snadno se učí a jsou to nesmírně ochotní koně.
hodně nabízejí. a potřebují člověka, který na to slyší a který je s nimi naladěn na stejnou vlnu. který je ochoten koni naslouchat, případně s ním vést diskusi.
pokud někdo sháníte ideálního parťáka do přírody, který má v zadku turbo motor, vytáhne vás z každého průšvihu, má k vám prokazatelně hluboký vztah, je prakticky neunavitelný a ještě ktomu dobře vypadá, můžete mě kontaktovat. smajlík

Ja jako rekreacni jezdec, jsem rada, ze muj kun je klidny, pohodovy a vyrovnany.Jak uz se tu psalo, na rekreaci chci kone, ktery klidne bude tyden nejezden v zime i 3mesice, ale kdyz si na nej sednu po te pauze vim, ze vyjizka na nem bude pohodova a ze si ji uziji.Mam takoveho kone a jsem za nej stastna, ale neni to zadna vyjimkaje z vyrovnaneho chovu a ostatni take slouzi dobre ve sportu nebo rekreaci.

jako rekreant a hobbik nechci mit pod zadkem turbo a specialniho kone.To radsi at se za nami nikdo neohlizi klidne at to neni krasavec roku ale ten charakter mit musi.
byl za 45tis a je k nezaplaceni.

lindaui

18.6.2017 15:47
lindaui

XXX.XXX.162.234

Jinak vim, ze kamaradka ma Wlskoba z chovu nekde od vychodnich cech a kone tam jsou v kontaktu z lidmi od malicka a obsedani a jezdeni jsou detmi.Tak si predstavuji pohodove kone a ne ze na nich musi jezdit pouze dospely, protoze deti ho neujezdi.Schvalne napiste na inzerat zda je jezden detmi a uvidite jakou ma povahu.

18.6.2017 16:11
nyin

XXX.XXX.176.15

Tak ono na mladého koně v začátku výcviku posadí začátečníka nebo dítě jen blázen. Nehledě na plemeno. Charakterní cobové jsou, ale zároveň jsou temperamentní a živí. Kdo chce absolutního flegmouše, tak má sáhnout po jiném plemeni. Temperament u coba neznamená neovladatelnost a už vůbec ne vzpurnost. Jsou to koně, co jdou rádi dopředu, o všechno se s chutí zajímají a pro svého člověka se rozkrájí. S dobrými základy to klidně může být kůň pro děti. Jen je potřeba počítat s tím, že naprostý salámista, kterého unavuje i dýchat, natož se hýbat z coba nikdo neudělá.

18.6.2017 18:02
stepak

XXX.XXX.0.235

nyin napsal(a):
Tak ono na mladého koně v začátku výcviku posadí začátečníka nebo dítě jen blázen. Nehledě na plemeno. Charakterní cobové jsou, ale zároveň jsou temperamentní a živí. Kdo chce absolutního flegmouše, tak má sáhnout po jiném plemeni. Temperament u coba neznamená neovladatelnost a už vůbec ne vzpurnost. Jsou to koně, co jdou rádi dopředu, o všechno se s chutí zajímají a pro svého člověka se rozkrájí. S dobrými základy to klidně může být kůň pro děti. Jen je potřeba počítat s tím, že naprostý salámista, kterého unavuje i dýchat, natož se hýbat z coba nikdo neudělá.

Přesně tohle jsem měla več svém příspěvku na mysli. tím turbem v zadku jsem myslela fakt, že jde živě dopředu bez nutnosti vynucovat si pohyb neustálým pobízením. běžně beru kobyly pod sedlo po půlroční kojící pauze a vše probíhá v klidu a pohodě. akorát prostě vím, že když pomyslím na to, že by kůň měl zrychlit, zrychlení se dostaví.
smajlík

18.6.2017 20:09
anobbona

XXX.XXX.84.98

Pretoria tak jako třeba Kubistove nejsou v žádném případě pro normální "smrtelníky" obě plemena se vyznačují lekavosti, těžko jezditelnosti, většinou svehlavosti a specifickou povahou pro daného jedince. Není vůbec výjimkou kdy koně těchto plemen jsou schopni šplhat po stropě v boxu, venku zběsile vyhazovat, nesnesou střídání jezdců, úkony od cizí osoby jsou pro ty koně smrtelnym nebezpečím, kdy je potřeba se velmi hektický bránit, jakoukoliv věc je pro ně potreba stále opakovat neb po každém opakování vždy něco vymyslí čím si to "zpestřit"... Jsou to velmi libivi koně a to u obou větví, ale pro naše jezdecké a chovatelské využití takřka nevyuzitelni naše jezdecké využití nedokáže uspokojit jejich nároky.

18.6.2017 20:10
anobbona

XXX.XXX.84.98

Pretoria tak jako třeba Kubistove nejsou v žádném případě pro normální "smrtelníky" obě plemena se vyznačují lekavosti, těžko jezditelnosti, většinou svehlavosti a specifickou povahou pro daného jedince. Není vůbec výjimkou kdy koně těchto plemen jsou schopni šplhat po stropě v boxu, venku zběsile vyhazovat, nesnesou střídání jezdců, úkony od cizí osoby jsou pro ty koně smrtelnym nebezpečím, kdy je potřeba se velmi hektický bránit, jakoukoliv věc je pro ně potreba stále opakovat neb po každém opakování vždy něco vymyslí čím si to "zpestřit"... Jsou to velmi libivi koně a to u obou větví, ale pro naše jezdecké a chovatelské využití takřka nevyuzitelni naše jezdecké využití nedokáže uspokojit jejich nároky.

18.6.2017 22:32
nyin

XXX.XXX.180.220

To by mě zajímalo, kterého koně z Pretorie znáte. Já jich znám několik + další welsh coby z jiných chovů a ani jeden neodpovídá vašemu popisu.

18.6.2017 22:40
nyin

XXX.XXX.180.220

Mmj Pretoria Cedrik se dnes stal šampionen sekce C a v Open Ridden získal druhé místo, předveden byl mladou holčinou. Koně magora by rozhodně nemohlo předvádět skoro ještě dítě.

Luftacek

19.6.2017 08:52
Luftacek

XXX.XXX.162.234

Tak uz snizili cenu na 70tis

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/76128753/Welsh-Cob-sekce-D-5-lety.php

a urcite pujdou jeste dolu, takoveho kone prodaji tak tak za 50tis

19.6.2017 10:02
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Cena se mi vysoká nezdá, alespoň si ho nekoupí člověk co má na koně jen 20.000, protože mu v bance víc nechtěli půjčit...

Pro lidi, kteří mají s výchovou a následným výcvikem zkušenosti je syrový kůň výhodou a budou na takové koně cílit a od začátku si je udělají podle sebe. Vyhnou se tak mnoha naučeným zlozvykům, uspěchaným výchovným procesům a předchozím omylům ve výcviku. Takovým lidem bude stačit, když půjde kůň odchytit, nechá na sebe sáhnout a nechá se odvést na vodítku.
Všeobecně platí, že mladí koně nepatří do rukou občasným rekreačním jezdcům, kteří nemají s obsedáním a prací s remontou zkušenosti. U koníka, který žije polodivoce ve stádě to platí dvojnásob.

Už z příspěvků výše vyplívá, že lidé co zkušenosti mají a umí, mají pohodové koně. A že výchova pokus/omyl od člověka bez zkušeností se na nich může nepěkně podepsat. A pak se hledá viník v podobě genetických dispozic a péče chovatele. Raději vezmu koně syrového, než koně co je od roku někde vláčen, lonžován a umí pukrle...
Ale to platí všeobecně pro všechna plemena koní.

Calcium frh

19.6.2017 11:13
Calcium frh

XXX.XXX.162.234

Tak 5lety valach v zakladnim vycviku, vhodny pro zkusene jezdce urcite nebude mit hodnotu 70tis.Hrebec nebo kobca mozna, ale valach mlady co nic neumi urcite ne. U valacha i ten puvod je k nicemu, zalezi na povaze a jezditelnosti.tech 35-40 je asi realna cena.Za 55 tis je tam nabizen cob co ma vykonost jak v zaprezi tak pod sedlem a je jezden i detmi 8lety.

19.6.2017 11:59
Svatava

XXX.XXX.70.17

Oťásek napsal(a):
Cena se mi vysoká nezdá, alespoň si ho nekoupí člověk co má na koně jen 20.000, protože mu v bance víc nechtěli půjčit...

Pro lidi, kteří mají s výchovou a následným výcvikem zkušenosti je syrový kůň výhodou a budou na takové koně cílit a od začátku si je udělají podle sebe. Vyhnou se tak mnoha naučeným zlozvykům, uspěchaným výchovným procesům a předchozím omylům ve výcviku. Takovým lidem bude stačit, když půjde kůň odchytit, nechá na sebe sáhnout a nechá se odvést na vodítku.
Všeobecně platí, že mladí koně nepatří do rukou občasným rekreačním jezdcům, kteří nemají s obsedáním a prací s remontou zkušenosti. U koníka, který žije polodivoce ve stádě to platí dvojnásob.

Už z příspěvků výše vyplívá, že lidé co zkušenosti mají a umí, mají pohodové koně. A že výchova pokus/omyl od člověka bez zkušeností se na nich může nepěkně podepsat. A pak se hledá viník v podobě genetických dispozic a péče chovatele. Raději vezmu koně syrového, než koně co je od roku někde vláčen, lonžován a umí pukrle...
Ale to platí všeobecně pro všechna plemena koní.

Podepisuji.

Petrapetrus

19.6.2017 12:38
Petrapetrus

XXX.XXX.162.234

Jenze ty lidi bez zkusenosti ty zkusenosti musi nekde nabrat a bohuzel to nekdy dopadne tak, ze uveri chovateli, ktery zvire vychvalia prechvali jak je vhodne a pak se trapi jak nezkuseno clovek tak i kun.

19.6.2017 12:47
Oťásek

XXX.XXX.1.14

Petrapetrus napsal(a):
Jenze ty lidi bez zkusenosti ty zkusenosti musi nekde nabrat a bohuzel to nekdy dopadne tak, ze uveri chovateli, ktery zvire vychvalia prechvali jak je vhodne a pak se trapi jak nezkuseno clovek tak i kun.

Ano, ale neee na neobsedlé remontě z polodivokého odchovu. Na tohle zjištění by měl opravdu stačit selský rozum. Zkušenosti by měli lidé nabrat pod dohledem trenéra na starším dávno obsedlém a dobře přiježděném koni, kdy jim každou chybu někdo opraví a vysvětlí a zkušený kůň bude takové chyby částečně tolerovat. Z takového člověka se může stát po letech ten, který neskur.ví mladého koně. I když vyjímka potvrzuje pravidlo

Petrapetrus

19.6.2017 13:00
Petrapetrus

XXX.XXX.162.234

Ja se kdysi taky nezkusena nechala zlakat cenou a reciskami od chovatele.Ja nezkusena-kun neobsedly.No mela jsem tehdy stesti na staj, kde jsem konika nechala ustajit a tam jsem potkala kamarady co uz zkusenosti meli a obsedli za me, ale taky jsem naletela.Ono kdyz nemate zkusenosti a chovatel vam nabulikuje cokoli, jen aby prodal tak mu uverite a pak se v tom placate.

19.6.2017 14:35
Íháček

XXX.XXX.251.250

Petrapetrus napsal(a):
Ja se kdysi taky nezkusena nechala zlakat cenou a reciskami od chovatele.Ja nezkusena-kun neobsedly.No mela jsem tehdy stesti na staj, kde jsem konika nechala ustajit a tam jsem potkala kamarady co uz zkusenosti meli a obsedli za me, ale taky jsem naletela.Ono kdyz nemate zkusenosti a chovatel vam nabulikuje cokoli, jen aby prodal tak mu uverite a pak se v tom placate.

Nezkuseny clovek ma nejprve ty zkusenosti nasbirat a pak si porizovat kone a pri koupi mit sebou zkusenou osobu ktera mu poradi jestli je pro nej kun vhodny nebo ne. Kdyby se tim lidi ridili mozna by nebylo tolik problematickych koni a nestastnych majitelu jenze kazdy chce kone hned a mysli si ze vychovat a prijezdit ho je strasne jednoduche a mit kone od hribatka je prece tak krasne.

19.6.2017 16:01
balisek

XXX.XXX.3.125

Íháček napsal(a):
Nezkuseny clovek ma nejprve ty zkusenosti nasbirat a pak si porizovat kone a pri koupi mit sebou zkusenou osobu ktera mu poradi jestli je pro nej kun vhodny nebo ne. Kdyby se tim lidi ridili mozna by nebylo tolik problematickych koni a nestastnych majitelu jenze kazdy chce kone hned a mysli si ze vychovat a prijezdit ho je strasne jednoduche a mit kone od hribatka je prece tak krasne.

Ano, a právě o to tady jde. Zadavatelka hledá "pohodového koně na rekreaci". Tyto parametry nebude splňovat mladý, čerstvě obsedlý kůň, na kterého stávající majitelka nemá dost času.

A nezáleží na tom, zda člověku půjčí v bance deset tisíc nebo milion - zkrátka pro dané účely to není adekvátní cena.

19.6.2017 16:32
samik49

XXX.XXX.78.43

Calcium frh napsal(a):
Tak 5lety valach v zakladnim vycviku, vhodny pro zkusene jezdce urcite nebude mit hodnotu 70tis.Hrebec nebo kobca mozna, ale valach mlady co nic neumi urcite ne. U valacha i ten puvod je k nicemu, zalezi na povaze a jezditelnosti.tech 35-40 je asi realna cena.Za 55 tis je tam nabizen cob co ma vykonost jak v zaprezi tak pod sedlem a je jezden i detmi 8lety.

Každý kůň v základním výcviku je vhodný pro zkušeného jezdce :) To není nic, co by tomu koni jakkoliv ubíralo na kvalitě...

Osobně taky beru syrovost u koně spíš jako výhodu než naopak.

A z Pretoria koní znám od vidění třeba Susan a ještě nějaké její příbuzné - většinou ti koně byli celí rok na pastvině a pak sbírali mašle na MČR :D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík