Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Zdravím chci se zeptat na optimální věk kdy začít s lonží u hřebečka. Nejde o to ho honit v klusu a cvalu, ale jen o to aby to znal a zvládal. Popřípadě jak postupovat aby nedošlo k žádnému incidentu mezi námi kdy se nepochopíme. Moc děkuji
Základní práci zvládáme. Zvadání nožek chůze na vodítku, respekt osobního prostoru, čištění atd...
Je milion věcí, které můžete dělat s takovým mlaďochem, mimo LONŽOVÁNÍ Vzhledem k tomu, že je to hřebeček, musí mít veškeré hříběcí a dorostenecké znalosti, vědomosti a dovednosti naučené ne na 100%, ale na 150%. Jinak bude mít krušný život. Vyhledejte si na netu výcvik a výchova mladého koně a podle toho pracujte. Ovšem dejte si velký pozor, kdo vám bude radit.Žádné obskurní stránky typu "Můj milášek, je moje láska!" , ale opravdu seriozního autora.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dát na pastvu k vrstevníkům. Mezi nima se vybije a nebude potřebovat si něco dokazovat na lidech. Občas za ním přijet a "popracovat" - odvést stranou, přivázat, vyčistit a zase pustit mezi stádo. Vytáhnout až tak ve 2,5letech a teprv pak po něm něco začít chtít...
napsal(a):
Dát na pastvu k vrstevníkům. Mezi nima se vybije a nebude potřebovat si něco dokazovat na lidech. Občas za ním přijet a "popracovat" - odvést stranou, přivázat, vyčistit a zase pustit mezi stádo. Vytáhnout až tak ve 2,5letech a teprv pak po něm něco začít chtít...
Začít chtít cílevědomou práci. Souhlas. Ale do té doby musí umět vše, co má kůň umět, aby byl příjemný na ošetřování. Např učit zvedat nohy 2,5 letého hřebce, to by nebylo zrovna to pravé ořechové.

Mladý kôň potrebuje poznať akurát tak vodenie, podržať nohy, nepanikáriť pri veterinárnych úkonoch ako očkovanie, prípadne úväz. To je všetko. nič viac nepotrebuje. Ideálom je stádo zmiešané, kde ho dajú do pucu staršie kone, ale aj stádo dorastu v plus-mínus rovnakom veku je stále lepšie, než vyrastať v dvoj-trojhlavom stáde.
S prácou treba začať až vtedy, keď je kôň dostatočne fyzicky a psychicky vyzretý- niekde to môže byť 2.5 roka, inde trebárs štyri. Nič mu neutečie. Incidentov bude ešte počas jeho veku milión, pokiaľ si myslíš, že v roku, keď eďte nič o źivote nevie zabrániš nejakým konfliktom v budúcnosti, tak sa pekne mýliš.
Zkuste práci na ruce, kavalety, slalom, odstraňovat bubáky, kluše vám na ruce bez problémů (to zvládne jen málo lidí), přejde vám můstek/plachtu na zemi?
Hrajte si s ním, když ho to bude bavit, bude vám víc důvěřovat a solidní základ je nutný pro další práci/obsedání.
Lonž v tomhle věku nemá smysl, je pro koně nudná a zatěžující.
Loolipoop

XXX.XXX.42.151
K incidentu určitě dojde s tím počítejte, hříbě - hřebeček je hravé stvoření a rád vymyslí způsob, jak se otravné práce s člověkem zbavit.
Adekvátní věk pro naučení koně chodit na lonži je nejdříve 2,5 - 4 roky, vzhledem k tomu, že kůň je ve vývinu a pohyb na kruhu je velká zátěž pro jeho pohybový aparát.
Neobtěžujte roční hříbě s lonží, upevňujte základní návyky - manipulace, ošetřování, trénink na očkování apod. Čím dříve začnete "pracovat", tím více koník člověka prokoukne a dojde k právě oněm incidentům, které si nepřejete.
Lepší je nechat koně do 3. roku pouze se znalostmi základní manipulace, kterou už máte naučenou a tu upevňovat, spolu s vytvořením hezkého vztahu a důvěry mezi Vámi, tak Vám vyroste z koně motivovaný pracant, který se bude těšit ve 3 letech na další práci.

sisi58
napsal(a):
Začít chtít cílevědomou práci. Souhlas. Ale do té doby musí umět vše, co má kůň umět, aby byl příjemný na ošetřování. Např učit zvedat nohy 2,5 letého hřebce, to by nebylo zrovna to pravé ořechové.
? Vždyť zadavatelka psala, že základní manipulaci už ovládá, tak nechápu, Sisi, proč máte potřebu vylepšovat, co jsem napsala.
Psala jsem, že stačí s ním občas ty základní návyky, co znají, procvičit, jinak ho nechat na pokoji ve stádě a začít víc pracovat, až k tomu dozraje.
napsal(a):
? Vždyť zadavatelka psala, že základní manipulaci už ovládá, tak nechápu, Sisi, proč máte potřebu vylepšovat, co jsem napsala.
Psala jsem, že stačí s ním občas ty základní návyky, co znají, procvičit, jinak ho nechat na pokoji ve stádě a začít víc pracovat, až k tomu dozraje.
Manipulace s dorůstajícím a dospívajícím koněm je potřeba pořád pilovat. Ne jen občas. Koník se mění, fyzicky i psychicky ze dne na den. Co bere dnes, s tím se může chtít poprat za měsíc a naopak. To, že za mnou jde hříbě dnes na prověšeném vodítku je fajn. Ale pokud takto nebude chodit dnes a denně, není to zažité a tím samozřejmé. A to je u všech získaných znalostí a dovedností. Ve větším stádě určitě kůň získá mnoho koňských správných návyků a naučí se, jak vycházet s koňmi. Velmi dobře! Bohužel ošetřující personál nebude mít čas, vylepšovat získané dovednosti. U mladého koně fakt nestačí jen občas. To jsem tím chtěla říct. Nic jiného v tom nehledejte.
Když dáte ročkovi práci, pravděpodobné důsledky v dospělosti jsou tyto:
1/ bude kyselej; nic není kyselejší než kůň, který už v roce musel kroužit na laně, pobíhat v kruhovce a sáhodlouze se uposlušňoval tlakem;
2/ v pubertě/dospělosti vám to dá sežrat; protože má člověka přečteného, zná všechnu práci, co po něm chce, a vymyslí spoustu efektivních způsobů, jak se jí vyhnout (tohle se pravděpodobně nestane člověku, který ho uposlušnil dost důkladně, ale jako člověk bez zkušeností můžete počítat s tím, že vám se to stane);
3/ zchromíte ho; pobíhání na kruhu je to nejhorší, co může nezralé klouby potkat; ne, ani tři kolečka denně na každou ruku nejsou v pohodě, i to může klouby poškodit, a zjistíte to ne teď, ale za pár let, až začne v deseti kulhat;
Shrnuto a podtrženo, roček nepotřebuje znát nic víc než vodění, úvaz, zvedání nohou a základní manipulaci.
Prvňáčka taky nebudete učit statistiku, abyste si ulehčila jeho výuku matematiky do budoucna, prostě to nedává smysl.
Nechte toho koně dozrát, on si to zaslouží a bohatě se to vyplatí.
Jako bonus zde doporučuji k přečtení:
http://www.rozumimekonim.cz/zadny-kun-neni-fyzicky-kosterne-dospely-pred-6-rokem/.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ať jsem jakýkoliv blázínek, tak výchova hříbáka je jen do zkušených rukou.I ti co si myslí, že jsou dobří někdy poznají, že to tak horký není.Jsem v hřebčíně a výchovu sleduji denně u těch výtržníků mladých. Stále dokola učíme ustupovat, vodit, osobní prostor atd.A nerozmazlovat je dobrotama.
blackmyday
napsal(a):
Zkuste práci na ruce, kavalety, slalom, odstraňovat bubáky, kluše vám na ruce bez problémů (to zvládne jen málo lidí), přejde vám můstek/plachtu na zemi?
Hrajte si s ním, když ho to bude bavit, bude vám víc důvěřovat a solidní základ je nutný pro další práci/obsedání.
Lonž v tomhle věku nemá smysl, je pro koně nudná a zatěžující.
Toto je pro mě asi ten nejrozumnější příspěvek Nejsem zastáncem toho nechat do 3 let koně běhat po pastvině.
Doporučuji mrknout sem.
http://www.seesee.estranky.cz/clanky/jak-na-hribatko/.
Chodila bych na procházky... když už je nutný s ním něco dělat.
Brali jsme z pastviny čtyřletý koně, co člověka znali z návštěv v ohradě při krmení, kydání přístřešků atd.. neuměli prakticky nic, bázlivější si ani neuměli nechat nasadit ohlávku. Třeba jí předtím párkrát měli, někdo je někam vedl, ale prostě to zas zapomněli. Takže vše od nuly - zvedat nohy, vodit, ustoupit. Většinou se na přelomu jara a léta vytáhli a na podzim už na nich děti z klubu mohly jet huberta... Ono je někdy fakt lepší, když kůň toho člověka nemá prokouknutýho. A většina lidí hříbě nakonec nejlíp naučí to, jak se dá člověk dobře povláčet, zastrašit a jak se vyhnout jeho požadavkům...
Nepovažujem za nutné, aby kôň chodil na lonži, nemám v pláne to učiť žiadneho mladého.
Môj roček zvláda korektúry, vodenie a zastavovanie a to je tak asi všetko, čo od neho budem ďalšie 3 roky chcieť. Na plachtách ťaháme seno a slamu, miesto kavaliet sú stromy v lese, potok, miesto bubákov motorky a proste bežná prevádzaka okolo.
Ten žltý žrebček má na prednej špalíkovité kopyto ? Vyzerá dosť vyhúklo, prečo proste nemôže žiť normálny konský život v stáde ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ale zase dostiháci tam je to všechno zrychlený jak to jde a popravdě to je vlastně nevychovaný kůň.Hurá obsednout a pak na dráhu.Takový průmyslový chov nebo jak to nazvat?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale zase dostiháci tam je to všechno zrychlený jak to jde a popravdě to je vlastně nevychovaný kůň.Hurá obsednout a pak na dráhu.Takový průmyslový chov nebo jak to nazvat?
Prumyslova vyroba je pekne oznaceni, ale neni pravda, ze jsou nevychovani. Mozna snadno vzrusivi, ale kone maji jasne dane hranice co se tyce vodeni a osetrovani, potom i v jezdeni, ale samozrejme, co chce clovek cekat od dvouleteho mimina.

smiles
napsal(a):
Toto je pro mě asi ten nejrozumnější příspěvek Nejsem zastáncem toho nechat do 3 let koně běhat po pastvině.
Doporučuji mrknout sem.
http://www.seesee.estranky.cz/clanky/jak-na-hribatko/.
Z akého dôvodu?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Prumyslova vyroba je pekne oznaceni, ale neni pravda, ze jsou nevychovani. Mozna snadno vzrusivi, ale kone maji jasne dane hranice co se tyce vodeni a osetrovani, potom i v jezdeni, ale samozrejme, co chce clovek cekat od dvouleteho mimina.
Ono je to hlavně i tím způsobem krmení.

Tím, ze mu necháte řádně dozrát kostru a trošku i psychickou vyspělost nemůžete rozhodně nic zkazit. Min. do tří let by se za mě měla po koni striktně chtít jen základní poslušnost, ostatní spíše formou hry. Asi jako u dětí no.
Měla jsem možnost "přicmrndavat" při obsedani koně, co byl do 7 let na pastve, s člověkem kontakt pouze na kopytare, veta a občas čištění, prochazka atd...vyrovnanejsiho a ochotnejsiho koně jsem zatím min. takto starého nezazila. Jeho ochota a chuť k práci byla chvílemi až otravna o jeho charakteru nemluvě, ale to už jsme někde jinde...tak jen taková zkušenost, škoda, ze není jednodušší nechat koně pár let jen běhat po pastvinach...

smiles
napsal(a):
Svoji kobylku které je teď 9 jsem také nenechala jen tak na pastvině. Hráli jsme si spolu, učili bubáky procházkovali a myslím, že to ničemu neuškodilo máme spolu super vztah. Na lonži byla až ve 4 letech a obsednuta taky.
A myslíš, že keby s ňou nikto nič do obsadania nerobil, žiadne kavalety, žiadne lonžovanie, tak by o niečo prišla a vy by ste nemali super vzťah?
liva
napsal(a):
Americká plemena jsou připravována ještě dříve než A1/1.
Již ročci jsou předvádění v Longe line třídách a bez tréninku doma se to určitě neobejde...
Ale to neznamená, že zneužívání A1/1, QH či appa atd. člověkem, je v pořádku a že to těm koním neškodí
Je to business, nejde o koně, ti jsou jen prostředkem, jak získat peníze.
Něco jako příprava 3-4 letých Rumunek na OH.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Zdravím děkuji ty bubáky to je dobrý nápad. To určitě začneme, ale chodíme i s kobylou do mírného provozu. Pokaždé když tam jsem tak se s ním manipuluje, zvedáme nohy. Hřebelcuje se, vodíme ho na vodítku denně. Občas mu na záda hodím podsedlovku, deku, jednou jsem mu položila i lehounké sedlo na pár sekund které jsem nepoložila plnou vahou. Neřešil nic. Osahat se nechá všude. Základní ustoupení umíme. Setkává se s dravími ptáky i psem.
Nechci ho prudit, ale taky nechci usnout na vavřínech. Aby jsme pak zbytečně šli do konfliktu. První hříbek kterého jsem prodala my v kruhovce už jako 5 měsíční chodil po plachtě u tohodle jsem to nechala být zatím.
Tím lonžováním není myšleno že ho budu honit x minut na lonži ale jen mu to v klidu vysvětlit takže v kroky na každou stranu třeba 3-4 kolečka.
Některá hříbata už kolem 5 měsíce honí přes skoky i s mámou. Na bazoši se s tím běžně setkáte. Proto se radši optám. Jak poznat který zdroj je dobrý a který ne atd...
napsal(a):
A myslíš, že keby s ňou nikto nič do obsadania nerobil, žiadne kavalety, žiadne lonžovanie, tak by o niečo prišla a vy by ste nemali super vzťah?
To netvrdím :) Ale vím, že jí to ani nijak neublížilo Takže pokud má někdo mimino a chce s ním takhle trávit čas tak já na tom nic špatného nevidím.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím děkuji ty bubáky to je dobrý nápad. To určitě začneme, ale chodíme i s kobylou do mírného provozu. Pokaždé když tam jsem tak se s ním manipuluje, zvedáme nohy. Hřebelcuje se, vodíme ho na vodítku denně. Občas mu na záda hodím podsedlovku, deku, jednou jsem mu položila i lehounké sedlo na pár sekund které jsem nepoložila plnou vahou. Neřešil nic. Osahat se nechá všude. Základní ustoupení umíme. Setkává se s dravími ptáky i psem.
Nechci ho prudit, ale taky nechci usnout na vavřínech. Aby jsme pak zbytečně šli do konfliktu. První hříbek kterého jsem prodala my v kruhovce už jako 5 měsíční chodil po plachtě u tohodle jsem to nechala být zatím.
Tím lonžováním není myšleno že ho budu honit x minut na lonži ale jen mu to v klidu vysvětlit takže v kroky na každou stranu třeba 3-4 kolečka.
Některá hříbata už kolem 5 měsíce honí přes skoky i s mámou. Na bazoši se s tím běžně setkáte. Proto se radši optám. Jak poznat který zdroj je dobrý a který ne atd...
Sedlo bych mu teda na záda určitě necpala a ta lonž je taky zbytečná. Stačí s ním přece trávit čas byť i pozorováním atd. Základy, bubáci, prochajdy, vozík...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
smiles
napsal(a):
Sedlo bych mu teda na záda určitě necpala a ta lonž je taky zbytečná. Stačí s ním přece trávit čas byť i pozorováním atd. Základy, bubáci, prochajdy, vozík...
Vozík? Sedlo jsem mu ani nepoložila plnou vahou jen jsem mu ho jednou přidržela na kontakt. Tak nějak si o to trochu koledoval když se mi pletl při sedlání klisny pod nohama. je to dýl.
Je to pacholek trošku rozmazlenej. Ono nebyl důvod ho ani cepovat je hodný spolupracuje dobře i ochotně.
Máme dvouletou kobylku a nevidím žádný důvod ji učit na lonž nebo na sedlo.
Učila jsem na lonži už několik koní a zabralo to vždy jen pár minut, aby pochopili, o co jde. U sedla zas neočekávám, že by bylo pro ni těžší ho přijmout než když jsem ji třeba pořídila masku proti mouchám.
Takže nevidím důvod, proč ji s takovýma banalitama otravovat teď, když má pubertu a spíš by měla kvuli tomu tendenci testovat hranice a vymýšlet skopičiny. Kobylka je až moc chytrá a svá. Věřím, že až dospěje, bude se s ní pracovat jednodušeji a byla by hloupost teď riskovat vznik nějakých zlozvyků.

smiles
napsal(a):
To netvrdím :) Ale vím, že jí to ani nijak neublížilo Takže pokud má někdo mimino a chce s ním takhle trávit čas tak já na tom nic špatného nevidím.
Vieš, problém je rn, že málokto dokáže pracovať s mladými koňmi tak, aby ich neznechutil. Málokto dokáže odhadnúť, koľko "práce" už stačí. Atlantida je na faune dosť známa tým, že má mizerné skúsenosti s koňmi a nepočúva rady iných. Takže áno, keď jej tu budú ľudia pritakávať, že je to super, tak za dva mesiace bude to žriebä chodiť nie 3-4 kolečká, ale 10 minút, za pol roka už bude chodiť so sedlom a za rok si na neho niekto sadne, lebo veď je taký zlatý.
Je fajn, že to tvoju kobylu neznechutilo, ale stále, bavíme sa o žrebcovi a začiatočníkovi, to je zlá, zlá kombinácia. A miesto toho, aby ho nechala niekde s vrstevníkmi žiť v pokoji svoj život, neprovokovala zbytočne koňa k tomu, aby už od detstva získaval nechuť k práci, tak bude to žriebä rotovať na lonži. A čo viac potrebuje ku šťastiu ročný kôň, však?

Atlantido, nezlobte se, ale teď už mi opravdu přijde, že provokujete schválně. Vhodná práce na lonži pro ročka? ŽÁDNÁ.
Toť vše. Pokud umí chodit na vodítku, nechá si nasadit ohlávku, zvládne všechny ošetřovací úkony a ustoupí na tlak, tak toho umí dost. Dejte mu klid a svobodu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Notabene pro mlaďocha není vůbec dobré běhat v kruhu.
napsal(a):
Vieš, problém je rn, že málokto dokáže pracovať s mladými koňmi tak, aby ich neznechutil. Málokto dokáže odhadnúť, koľko "práce" už stačí. Atlantida je na faune dosť známa tým, že má mizerné skúsenosti s koňmi a nepočúva rady iných. Takže áno, keď jej tu budú ľudia pritakávať, že je to super, tak za dva mesiace bude to žriebä chodiť nie 3-4 kolečká, ale 10 minút, za pol roka už bude chodiť so sedlom a za rok si na neho niekto sadne, lebo veď je taký zlatý.
Je fajn, že to tvoju kobylu neznechutilo, ale stále, bavíme sa o žrebcovi a začiatočníkovi, to je zlá, zlá kombinácia. A miesto toho, aby ho nechala niekde s vrstevníkmi žiť v pokoji svoj život, neprovokovala zbytočne koňa k tomu, aby už od detstva získaval nechuť k práci, tak bude to žriebä rotovať na lonži. A čo viac potrebuje ku šťastiu ročný kôň, však?
Tak to jsem nevěděla, že je tady známá. Roční hříbě na lonži je pro mě nesmysl ačkoli moje roční hříbě má toto bohužel už za sebou . Nicméně u mě žádná lonž nehrozí, malá měla ze začátku pořád tendence když jsem ji připla na vodítko běhat dokolečka a ne a ne ji uklidnit, asi tím jak to měla prostě nadrilované. Ale už je to pryč, teď se jen poflakuje po výběhu a víc jak zvedat nohy, čistit a sem tam bubákovat nemusí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.198.240
Me by zajimalo jestli ho ma atlantida furt v boxe s kobylou a nejspis i ve vybehu. Za chvili budem cist pomoc kobyla je brezi... ale von byl tak hodnej a neskakal...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Když ona je tady jinak nudaaaa. Třeba bych mohl zase začít chválit nějaký útulek a nebo přesvědčovat okolí že na koni se nejezdí. To bylo hodně oblíbené téma tady.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Potřebuji posbírat cca 5 ha pastvin od bobků. Pokud se tu někdo nudí.
Právě jsem to dodělal u nás..Kdyby aspoň tak strašně "nechcalo".
Mam hrebecka ve stejnem veku. I kdyz je to ted rostak tak opravdu vycesem zvednem nozky povodime a hura zpet. Chodime na vyjizdky kdy beha vefle s ostatnimi konmi a obcas si ho vemu na voditko aby vedel ze nemuze litat kdy se mu zlibi a bohate to staci. Ikdyz je to nadseny skokan. ( neustale preskakuje ohradu. Mame 150 cm vysoky dreveny plot a tenhle muj milacek to skace z mista uplne s klidem) ale vazne me nenapadlo ho honit na lonzi aby mel zpestreni. Radsi hrajem na babu
Snorlax

XXX.XXX.211.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Me by zajimalo jestli ho ma atlantida furt v boxe s kobylou a nejspis i ve vybehu. Za chvili budem cist pomoc kobyla je brezi... ale von byl tak hodnej a neskakal...
Má, má...
dokonce i na tý lonži toho malýho už zkoušela v dubnu, s tušírkou... snad tady mluvím za všechny, že díky bohu asi jenom jednou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Notabene pro mlaďocha není vůbec dobré běhat v kruhu.
Nezlobte se ale čtete vůbec? Nechci aby běhal kvůli vývinu. Pouze v kroku na každou ruku třeba 3-4 kolečka a konec.
Ptala jsem se na vhodný věk i kdy se s touto prací začíná. Nehodlám se tu hádat. Tohle je plnohodnotné vlákno i pro jiné tak se tak všichni laskavě chovejte. Každý tu hledá informace a radu.
A to není Meifi jen na vás.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Snorlax
napsal(a):
Má, má...
dokonce i na tý lonži toho malýho už zkoušela v dubnu, s tušírkou... snad tady mluvím za všechny, že díky bohu asi jenom jednou.
Zuzano uklidni se ty se ke mě fakt nevyjadřuj nebo se vyjádřím já k tobě! Jo v dubnu kolem mě obešel 2 kolečka protože nepochopil co po něm přesně chci.
Hříbě chodí s kobylou pouze do výběhu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Vážení Zadala jsem plnohodnotné vlákno. Je spousta lidí která hedá podobné informace jako já. Kdyby tohle zadal někdo jiný chovali by jste se jinak. Nedivím se že Diskuze zde na Fauně má hodně špatnou pověst.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.31
No tak to ze hribe co si ma hrat s vrstevnikama chodi s kobylou co muze obskocit vam vazne reputaci nevylepsuje. Tim bych se byt vama nechlubila teda ani nahodou. Je to k placi jaky jste ignorant. Jedine a dulezite plus co pripisuji je lepsi stav kobyly. To zas uznavam.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No tak to ze hribe co si ma hrat s vrstevnikama chodi s kobylou co muze obskocit vam vazne reputaci nevylepsuje. Tim bych se byt vama nechlubila teda ani nahodou. Je to k placi jaky jste ignorant. Jedine a dulezite plus co pripisuji je lepsi stav kobyly. To zas uznavam.
Hříbě se bude začlenovat do stáda mezi valášky. V mé lokalitě je jen jedna hříbárna a ta mi doporučena nebyla. Proto ho tam prostě nedám. A někam 100km daleko ho dávat taky nebudu protože ho chci mít na očích. Těžko něco obskočí když zatím nehřebčí a nemá k tomu ani sklony. Ono nejsme tak blbí a hlídá se to. Jediný náznak a jde od ní.
22verunka
napsal(a):
Mam hrebecka ve stejnem veku. I kdyz je to ted rostak tak opravdu vycesem zvednem nozky povodime a hura zpet. Chodime na vyjizdky kdy beha vefle s ostatnimi konmi a obcas si ho vemu na voditko aby vedel ze nemuze litat kdy se mu zlibi a bohate to staci. Ikdyz je to nadseny skokan. ( neustale preskakuje ohradu. Mame 150 cm vysoky dreveny plot a tenhle muj milacek to skace z mista uplne s klidem) ale vazne me nenapadlo ho honit na lonzi aby mel zpestreni. Radsi hrajem na babu
Zvedněte ohradu, neměl by skákat, tedy hopsat ano, ale tak moc nejspíš ne
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zuzano uklidni se ty se ke mě fakt nevyjadřuj nebo se vyjádřím já k tobě! Jo v dubnu kolem mě obešel 2 kolečka protože nepochopil co po něm přesně chci.
Hříbě chodí s kobylou pouze do výběhu.
Od kamarádky hřebeček, stáří 11 měsíců obskočil stádovou kolegyni. Byl jako mladíček ve smíšeném stádě.
Atlantido, už jak jsem viděla nadpis tématu jsem si říkala, že tu bude někdo pěkně pokárán. A když jsem viděla, že jste zadavatel vy, vážně mě napadlo, že už si musíte dělat legraci.
Ale k tématu. Lonž tak, jak ji chápe většina lidí (např. http://www.magazinpegas.cz/co-je-lonzovani-kone-a-jak-s-nim-zacit/), je pro mlaďocha skutečně nevhodná v jakékoliv formě - fyzicky i psychicky. Pokud jste ji nemyslela v této definici, nutno to napsat. Protože jinak se řadě lidí otvírá pomyslná kudla v kapse.
Ale pokud máte na mysli ZÁKLADNÍ práci na kruhu v KROKU, pak to není nic jiného, než hraní si s koníkem v o trochu větším odstupu.. Můžete to přidat do běžné kratinké práce na ruce, kdy budete chtít zvětšit rozestup mezi vámi nebo naopak zmenšit. Což může plynule přejit v kroužek kolem vám. Ale osobně bych to viděla jen na delším vodítku a jen formou hry. Žádný dril, žádný klus a rozhodně nechtít více jak dvě kolečka, a stejně tak by hříbek nemusel dobře dávat změnu směru - to už je fyzicky i psychicky náročné (raději si ho obejděte a nebo ještě lépe, druhou stranu zkoušet z jiné situace, kdy třeba bude stát na druhé straně).. A nechtít nic moc extra provedení. Na kruhu se kůň musí učit nést, pracovat se svou váhou, což by hříboušek mohl odnést právě pochroumanou psychikou a podlomeným pohybovým aparátem...
Takže základ práce - krátkodobost,15 min je už skutečně hodně, na kruhu jen krok a žádný extra nátlak. Chcete, aby s vámi byl prďolka rád. Osobně bych bazírovala pouze na základním slušném chování a zbytek uzpůsobila aktuální náladě prďolky, řada cviků může vzejít z příležitosti a když pak následuje velká pochvala, koník si to bude pamatovat...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hříbě se bude začlenovat do stáda mezi valášky. V mé lokalitě je jen jedna hříbárna a ta mi doporučena nebyla. Proto ho tam prostě nedám. A někam 100km daleko ho dávat taky nebudu protože ho chci mít na očích. Těžko něco obskočí když zatím nehřebčí a nemá k tomu ani sklony. Ono nejsme tak blbí a hlídá se to. Jediný náznak a jde od ní.
Jediný náznak a je z toho hříbátko.Koně i psi jsou rychlí jak blesk.
Atlantido nechápu, k čemu máte 2 koně, ještě když se na jednom nedá jezdit a druhá má pořád něco. Já mám dva koně a vím, co to obnáší.A to jsem si jednoho vůbec nekoupila, ale zdědila. A platím minimální částky za ustájení. Najděte mu dobrého majitele, uvidíte, jak se vám uleví.

Nevím, proč jste si pořizovala ročka, když nevìte jak s ním pracovat.
Za mně lonž až ve 4 letech. Teď potřebujete možná tak základní věci jako uvazování, zvedání kopýtek apod. kvůli vetovi apod. Pro něj bude nejlepší, když bude na pastvině ve stádě, míň box víc výběh, a tedy ty základní věci - uvazování, zvedáníe kopýtek apod.
kayecek

XXX.XXX.118.20
Diskuze na ifauně má špatnou pověst, lidi jsou tu hloupí, Vy jim vyhrožujete podáním trestního oznámení za jejich názory ale založila jste plnohodnotné vlákno. S pološíleným názvem, kterej každýho naštve už po přečtení. Přesto se zase ptáte a děláte svatou. Hm, zvláštní... Všichni napíšou nelonžovat, tak vy pro jistotu napíšete, že už na sobě měl i sedlo (to je jedno jakým způsobem). A teď se zase divíte, že Vás lidi "napadají". Kolikrát tu má někdo napsat, že lonž není vhodná, abyste to pochopila a respektovala? Averlac měla velmi konstruktivní příspěvek za mně velmi vystihující, ale i další napsali postupy, které by byly pro roční hříbě vhodné, máte tedy několik nápadů. Co chcete ještě poradit? Vy nechcete poradit, protože ten kůň je stejně Vás a vy si s ním můžete dělat, co chcete, viďte...
A co trestní oznámení? Jen že když mi někdo vyhrožuje udáním za můj názor a ochotu poradit, tak bych ráda věděla, na čem jsem.
sisi58
napsal(a):
Zvedněte ohradu, neměl by skákat, tedy hopsat ano, ale tak moc nejspíš ne
Diky sisi jen uz nejak nevim kam.150 cm neskocili ani nejlepsi skokani ale tenhle malej posera preskakuje sem atam jako o zivot. Ohrada je u lesa nastesti zadna silnice ale uz jsem ho nekolikrat chytla ze jr za ohradou. Jak me vidi hupsne zpet a dela dal jako ze nic. Dala jsem nad i ohradnik jeste o 20 cm vis tak uvidime zatim se drzi v ohrade.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nezlobte se ale čtete vůbec? Nechci aby běhal kvůli vývinu. Pouze v kroku na každou ruku třeba 3-4 kolečka a konec.
Ptala jsem se na vhodný věk i kdy se s touto prací začíná. Nehodlám se tu hádat. Tohle je plnohodnotné vlákno i pro jiné tak se tak všichni laskavě chovejte. Každý tu hledá informace a radu.
A to není Meifi jen na vás.
V pohodě, ale víte už včera v noci mě bylo jasný, že dostanete zase co se do Vás vejde.
Ono jsme dopadli tady na ifauně oba dost podobně vy i já.Vy to máte horší protože jim ukazujete fotky a někteří Vás znají. Mě se to nevěří a neznají mě, tak si tu můžu plácat co chci. Když něco potřebuji vědět, tak se zeptám Zuzky v SZ a taky u nás máme lidi co vědí o čem mluví.To mě právě zaráží proč se ptáte na takovou banalitu tady? Jinak česky docela umím číst, horší je to slovensky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
kayecek
napsal(a):
Diskuze na ifauně má špatnou pověst, lidi jsou tu hloupí, Vy jim vyhrožujete podáním trestního oznámení za jejich názory ale založila jste plnohodnotné vlákno. S pološíleným názvem, kterej každýho naštve už po přečtení. Přesto se zase ptáte a děláte svatou. Hm, zvláštní... Všichni napíšou nelonžovat, tak vy pro jistotu napíšete, že už na sobě měl i sedlo (to je jedno jakým způsobem). A teď se zase divíte, že Vás lidi "napadají". Kolikrát tu má někdo napsat, že lonž není vhodná, abyste to pochopila a respektovala? Averlac měla velmi konstruktivní příspěvek za mně velmi vystihující, ale i další napsali postupy, které by byly pro roční hříbě vhodné, máte tedy několik nápadů. Co chcete ještě poradit? Vy nechcete poradit, protože ten kůň je stejně Vás a vy si s ním můžete dělat, co chcete, viďte...
A co trestní oznámení? Jen že když mi někdo vyhrožuje udáním za můj názor a ochotu poradit, tak bych ráda věděla, na čem jsem.
Nooo s tou pověstí diskuze na ifauně máte pravdu.Jak tomu tady říkají víte?
22verunka
napsal(a):
Diky sisi jen uz nejak nevim kam.150 cm neskocili ani nejlepsi skokani ale tenhle malej posera preskakuje sem atam jako o zivot. Ohrada je u lesa nastesti zadna silnice ale uz jsem ho nekolikrat chytla ze jr za ohradou. Jak me vidi hupsne zpet a dela dal jako ze nic. Dala jsem nad i ohradnik jeste o 20 cm vis tak uvidime zatim se drzi v ohrade.
Mohu vědět copak je koník za původ Verunko? Máte doma poklad
22verunka
napsal(a):
Koukám, že se to kulíšek! Ale víte co? Nám skočil ohradu kříženec poničky a hafla. Vlastně přeskočil sám sebe. Na druhé straně zjistil, že je tam óbrovský chlaďas, tak hópnul honem zpět.
Takže asi by ten váš neměl, ale za nohu ho držet nemůžete Jsou horší věci.

Ani 2 kolečka na každou ruku (jak často vlastně? Denně?) prostě nejsou vhodná. Ale chudák kůň je váš, bohužel mu klidne můžete dát nejtěžší sedlo co najdete, k tomu ho zapřáhnout do co nejtěžšího povozu, a hurá na lonž. Je Váš, můžete... bohužel. Ale ptala jste se na radu, dostala jste ji, tak co se vám zas nelíbí?
kayecek

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To jsem nenapsala já, to napsala zadavatelka. a jak se tu tomu říká mi je jedno. Naštěstí mně to nemusí vůbec trápit. Protože tady člověk nikdy odpověď nedostane, ani na tu nejbanálnější otázku, viďte
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
avelanc
napsal(a):
Atlantido, už jak jsem viděla nadpis tématu jsem si říkala, že tu bude někdo pěkně pokárán. A když jsem viděla, že jste zadavatel vy, vážně mě napadlo, že už si musíte dělat legraci.
Ale k tématu. Lonž tak, jak ji chápe většina lidí (např. http://www.magazinpegas.cz/co-je-lonzovani-kone-a-jak-s-nim-zacit/), je pro mlaďocha skutečně nevhodná v jakékoliv formě - fyzicky i psychicky. Pokud jste ji nemyslela v této definici, nutno to napsat. Protože jinak se řadě lidí otvírá pomyslná kudla v kapse.
Ale pokud máte na mysli ZÁKLADNÍ práci na kruhu v KROKU, pak to není nic jiného, než hraní si s koníkem v o trochu větším odstupu.. Můžete to přidat do běžné kratinké práce na ruce, kdy budete chtít zvětšit rozestup mezi vámi nebo naopak zmenšit. Což může plynule přejit v kroužek kolem vám. Ale osobně bych to viděla jen na delším vodítku a jen formou hry. Žádný dril, žádný klus a rozhodně nechtít více jak dvě kolečka, a stejně tak by hříbek nemusel dobře dávat změnu směru - to už je fyzicky i psychicky náročné (raději si ho obejděte a nebo ještě lépe, druhou stranu zkoušet z jiné situace, kdy třeba bude stát na druhé straně).. A nechtít nic moc extra provedení. Na kruhu se kůň musí učit nést, pracovat se svou váhou, což by hříboušek mohl odnést právě pochroumanou psychikou a podlomeným pohybovým aparátem...
Takže základ práce - krátkodobost,15 min je už skutečně hodně, na kruhu jen krok a žádný extra nátlak. Chcete, aby s vámi byl prďolka rád. Osobně bych bazírovala pouze na základním slušném chování a zbytek uzpůsobila aktuální náladě prďolky, řada cviků může vzejít z příležitosti a když pak následuje velká pochvala, koník si to bude pamatovat...
Ano tak to bylo ale myšleno proto jsem i do základu psala že nechci aby kolem mě lítal. Nevěděla jsem jak to jen napsat a můžete si všimnout že jsem to psala i jinde že se jedná jen o krokovku a pár koleček. Nepožaduji precizní změnu směru chápu že je to hříbek a nechci na něj tlačit.
Nejde mi o práci ale jen prostě formou hry ho připravit na dobu kdy se bude učit jak vy píšete se nést a správně pracovat. Kdysi jsme ve stáji učili před x lety 2,5 letého koně a bylo to fakt o hubu zbytečný stres pro koně a boje mezi majitelem a koněm. Tohle já nechci. Proto se táži na tohle.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
sisi58
napsal(a):
Jediný náznak a je z toho hříbátko.Koně i psi jsou rychlí jak blesk.
Atlantido nechápu, k čemu máte 2 koně, ještě když se na jednom nedá jezdit a druhá má pořád něco. Já mám dva koně a vím, co to obnáší.A to jsem si jednoho vůbec nekoupila, ale zdědila. A platím minimální částky za ustájení. Najděte mu dobrého majitele, uvidíte, jak se vám uleví.
Druhá má pořád něco? S kobylou se plnohodnotně pracuje. Ted od 3.6 stála protože jsem marodná já a měla jsem antibiltyka takže jsem na sluníčko nesměla. ale od února do června makala pravidelně a nejen pod sedlem.
Co se týče hříběte. Nebudu ho prodávat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Slyšela jsem mnoho názvů ale nejčastější byla slepičárna.
Oťásek
napsal(a):
Mohu vědět copak je koník za původ Verunko? Máte doma poklad
Matka je plnokrevna otec go-on t.s.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím chci se zeptat na optimální věk kdy začít s lonží u hřebečka. Nejde o to ho honit v klusu a cvalu, ale jen o to aby to znal a zvládal. Popřípadě jak postupovat aby nedošlo k žádnému incidentu mezi námi kdy se nepochopíme. Moc děkuji
Základní práci zvládáme. Zvadání nožek chůze na vodítku, respekt osobního prostoru, čištění atd...
Podle toho, co píšete už toho roček umí dost.
Můžete ho při vodění klidně vzít i dokola, proč ne.Na tom kruhu pak na hlasový, nebo jiný pokyn, zastavit.Zkusit chvilku stát, můžete i třeba na délku vodítka poodejít, cvičit "odložení" Na další pokyn pak rozejít.
Samozřejmě nedrilovat dennodenně hodiny, ale příležitostně.
Naše hříbata jsem brala opravdu tak za možná co měsíc.I méně...
Kvůli vyvázání, opucování, pozvedání nožek, případné korektuře a zpátky do stáda.Tedy "práce" v řádu minut.A nejsou ti koně ve výsledku nijak zaostalí
Začít s lonží ? Možná nikdy nebudete muset lonžovat, není to pro koně životně nutné.A skutečné funkční lonžování je docela věda.
Když už tedy byste nutně lonžovat chtěla, máte dostatek času to řádně nastudovat.Případně zajet k někomu, "na kukačku" jak nato.
Klidně bych počkala až po třetím roce, zároveň s obsedáním.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
Ani 2 kolečka na každou ruku (jak často vlastně? Denně?) prostě nejsou vhodná. Ale chudák kůň je váš, bohužel mu klidne můžete dát nejtěžší sedlo co najdete, k tomu ho zapřáhnout do co nejtěžšího povozu, a hurá na lonž. Je Váš, můžete... bohužel. Ale ptala jste se na radu, dostala jste ji, tak co se vám zas nelíbí?
Deně chodí na vodítku. Nohy a zbytek dělám jen já. Za lonž už považuji už i dlouhé vodítko přes 3m. A to že sem mu na záda položila sedlo jen aby se ho lehce dotklo protože šlo o ten pohyb předmětu. jaký je rozdím mezi dekou a sedlem když to sedlo se mu zad sotva dotklo to i deka byla těžší než sedlo které jsem držela a po 3 sekundách jsem ho zas dala pryč malého pochválila a odměnila. O to jde aby to prostě neřešil a nebo mu to na dvou letech mám udělat fakt nepříjemné?
Nevím proč bych ho měla zapřahat. To se ani učit nebude. Obsedát se bude kolem 4 roku.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Druhá má pořád něco? S kobylou se plnohodnotně pracuje. Ted od 3.6 stála protože jsem marodná já a měla jsem antibiltyka takže jsem na sluníčko nesměla. ale od února do června makala pravidelně a nejen pod sedlem.
Co se týče hříběte. Nebudu ho prodávat.
U kobylky se řešilo: nepadnoucí sedlo/ různé podsedlovky. Špatná záda? Nějaké kašlání? Pokousání od hmyzu /síťová deka (či co to kobyle je). Na jednoho koně docela dost starostí. A až doroste hříbek, bude jich 2 x tolik.
Jak dlouho už Zlatku máte? Třetím rokem? To už by měla mít padnoucí vybavení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
sisi58
napsal(a):
U kobylky se řešilo: nepadnoucí sedlo/ různé podsedlovky. Špatná záda? Nějaké kašlání? Pokousání od hmyzu /síťová deka (či co to kobyle je). Na jednoho koně docela dost starostí. A až doroste hříbek, bude jich 2 x tolik.
Jak dlouho už Zlatku máte? Třetím rokem? To už by měla mít padnoucí vybavení.
Děláte si srandu? Zlatku jsem kupovala v Listopadu 2016 ve stavu který nebyl nic moc. V září jsem skládala zálohu a v listopadu jí doplácela. Plná majitelka jsem od Listopadu 2016
Se sedlem jsem nezačala já. Zvedání hlavy jsem řešila to se celkem urovnalo po odblokování. Koupila jsem jí ve stavu vis foto po hříběti. Krk i záda byla zablokovaná špatnou prací a co čekat když fyzio neviděla kobyla 5 let. Dvě předchozí majitelky se s ní takhle nemazlili jako já. Ted má záda v pořádku po oblblokování se již nezablokovali nedávno tu byla na kontrolu fyzio. Bude sem jezdit pravidelně.
Sedlo co měla u bývalé majitelky bylo nepohodlné pro jezdce a to mi tvrdí i slečna co jí jezdívala a hlavně kobylu sedlo zasáhlo do lopatek a mostilo. Tohle nedělalo žádné moje sedlo.
Kašlala na jaře ano to byl celkem problém protože kobyla má na zprávě z Brněnské kliniky psanou lehkou dušnost. Hold se to po letech vrátilo ale od toho jara je klid. Ve správě je zkratka RAO prý dušnost ale lehčí forma.
První foto Září 2016
druhé Listopad 2016
třetí a čtvrté Květen 2017.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Deně chodí na vodítku. Nohy a zbytek dělám jen já. Za lonž už považuji už i dlouhé vodítko přes 3m. A to že sem mu na záda položila sedlo jen aby se ho lehce dotklo protože šlo o ten pohyb předmětu. jaký je rozdím mezi dekou a sedlem když to sedlo se mu zad sotva dotklo to i deka byla těžší než sedlo které jsem držela a po 3 sekundách jsem ho zas dala pryč malého pochválila a odměnila. O to jde aby to prostě neřešil a nebo mu to na dvou letech mám udělat fakt nepříjemné?
Nevím proč bych ho měla zapřahat. To se ani učit nebude. Obsedát se bude kolem 4 roku.
Opět podle mě máte trochu problém v terminologii, která lidi prostě prudí. Nelze koně lonžovat na 3 m laně. Lonž, tak jak je definována, musí být na skutečně velkém kruhu, aby nedocházelo k ničení pohybového aparátu...
Myslím, že v sedle samotném problém není, spíše ta vidina toho, že u položení sedla se nezastavíte...
Já Vás chápu v tom, že člověk když začíná a má vštěpené nějaké základy, těžko hledá alternativy. Ale na ruce můžete řešit milion drobností i s malým hříbkem, které vám pak pomůžou v další práci ve třech letech. Ale nic Vám nezaručí, že až přijde prcek do puberty, bude fungovat pořád stejně. V podstatě se může stát, že budete začínat opět znovu. Neb s rostoucím sebevědomím si musíte u koně budovat respekt stále a stále. Proto je nutné bazírovat jen na slušném chování. Zbytek už prostě může malého hříbka prudit.
Dobrý byl příklad s malým dítětem. Učení je proces poměrně prostudovaný a až na malé odchylky je dané, jak probíhá ideálně. Do tři let učit dítě jen základy morálky, sociální dovednosti a hrou zlepšovat myšlení a koordinaci. Ve školce se učí formou hry obecné věci o fungování společnosti, přírodě.. A až ve škole nastupuje nějaký řád, kdy je učení a pozornost vynucené. I tam se postupuje od kratších úseků po delší.. Pokud chcete dítě namotivovat, ve školce mu řeknete, že až bude chodit do školy, naučí se počítat, spočítat si, co si vše může koupit za 100 korun v obchodě a nebo napsat dopis. Jen mu naznačíte, že v budoucnosti bude něco takového řešit. A pokud bude mít zájem, můžete ho naučit počítat do deseti a nebo napsat své jméno. Ale nikdy ho to nemůžete učit proti jeho vůli a neochotě, třeba se něco naučí a naprosto ho znechutíte.. A ani nejde ho začít trápit gramatikou.
A tak je to s koňmi. S hříbkem je prostě méně často více. Jednou týdně nebo měsíčně 15 minut hraní naprosto stačí. Socializaci za Vás zaručuje stádo. Připomenete staré, naznačíte nějakou novou srandu. Čím víc se budete snažit mu vštípit něco, co má umět jako tříletý, tím víc ho budete ničit. A i když ho zlomíte, nemusíte mít ve třech letech flegmatického vyhořelého koně, což by se Vám třeba líbilo, ale naopak naprosto neochotného a agresivního koně..
Proto pokud nevíte, jak do her přidávat drobné prvky přípravy na jezdeckou karieru, pozvěte si někoho, kdo Vám obzory rozšíří a jasně vysvětlí co a proč dělat či nedělat. A potom se podle toho řiďte. Protože podle mě to i myslíte dobře, ale nemáte úplně jasno, co vlastně kůň potřebuje. A zkazit se toho dá vážně hodně, věřte mi. Zmršíte si 2 roky práce jednou hloupou chybou.
Každý dělá chyby, ale jen b*bec je opakuje..

"Nevěděla jsem jak to jen napsat a můžete si všimnout že jsem to psala i jinde že se jedná jen o krokovku a pár koleček. Nepožaduji precizní změnu směru chápu že je to hříbek a nechci na něj tlačit"
To je sice pekné, že nebudete požadovat precízne cviky, ale keby ste to lonžovanie odložili o dva roky neskôr, mohli by ste požadovať precíznosť. Aký zmysle má nechať krúžiť koňa a nechcieť od neho korektnú prácu? Ako mu vysvetlíte, že tento neprecízny cvik je dobré prevedenie a toto už nie? Ako mu to vysvetlíte potom neskôr, keď sa vám už bude zdať vhodný vek na precízne cviky?
Naozaj fakt nechápem, načo tieto nadstavbové cviky potrebuje žriebä. Rozumný a zručný človek dospelého koňa naučí chodiť na lonži a ovládať pomôcky behom jedného lonžovania, prečo má niekto potrebu to koňa zle učiť pár rokov...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
avelanc
napsal(a):
Opět podle mě máte trochu problém v terminologii, která lidi prostě prudí. Nelze koně lonžovat na 3 m laně. Lonž, tak jak je definována, musí být na skutečně velkém kruhu, aby nedocházelo k ničení pohybového aparátu...
Myslím, že v sedle samotném problém není, spíše ta vidina toho, že u položení sedla se nezastavíte...
Já Vás chápu v tom, že člověk když začíná a má vštěpené nějaké základy, těžko hledá alternativy. Ale na ruce můžete řešit milion drobností i s malým hříbkem, které vám pak pomůžou v další práci ve třech letech. Ale nic Vám nezaručí, že až přijde prcek do puberty, bude fungovat pořád stejně. V podstatě se může stát, že budete začínat opět znovu. Neb s rostoucím sebevědomím si musíte u koně budovat respekt stále a stále. Proto je nutné bazírovat jen na slušném chování. Zbytek už prostě může malého hříbka prudit.
Dobrý byl příklad s malým dítětem. Učení je proces poměrně prostudovaný a až na malé odchylky je dané, jak probíhá ideálně. Do tři let učit dítě jen základy morálky, sociální dovednosti a hrou zlepšovat myšlení a koordinaci. Ve školce se učí formou hry obecné věci o fungování společnosti, přírodě.. A až ve škole nastupuje nějaký řád, kdy je učení a pozornost vynucené. I tam se postupuje od kratších úseků po delší.. Pokud chcete dítě namotivovat, ve školce mu řeknete, že až bude chodit do školy, naučí se počítat, spočítat si, co si vše může koupit za 100 korun v obchodě a nebo napsat dopis. Jen mu naznačíte, že v budoucnosti bude něco takového řešit. A pokud bude mít zájem, můžete ho naučit počítat do deseti a nebo napsat své jméno. Ale nikdy ho to nemůžete učit proti jeho vůli a neochotě, třeba se něco naučí a naprosto ho znechutíte.. A ani nejde ho začít trápit gramatikou.
A tak je to s koňmi. S hříbkem je prostě méně často více. Jednou týdně nebo měsíčně 15 minut hraní naprosto stačí. Socializaci za Vás zaručuje stádo. Připomenete staré, naznačíte nějakou novou srandu. Čím víc se budete snažit mu vštípit něco, co má umět jako tříletý, tím víc ho budete ničit. A i když ho zlomíte, nemusíte mít ve třech letech flegmatického vyhořelého koně, což by se Vám třeba líbilo, ale naopak naprosto neochotného a agresivního koně..
Proto pokud nevíte, jak do her přidávat drobné prvky přípravy na jezdeckou karieru, pozvěte si někoho, kdo Vám obzory rozšíří a jasně vysvětlí co a proč dělat či nedělat. A potom se podle toho řiďte. Protože podle mě to i myslíte dobře, ale nemáte úplně jasno, co vlastně kůň potřebuje. A zkazit se toho dá vážně hodně, věřte mi. Zmršíte si 2 roky práce jednou hloupou chybou.
Každý dělá chyby, ale jen b*bec je opakuje..
Ano máte pravdu hold něco myslím ale blbě to vyjádřím. LOnže mám dvě 6 a 8m. Pak do kruhovky jedno 3m. vodítko se kterm pracuji s kobylkou. Děláme krátké práce hr. Vědšinou se po něm nic moc nechce chůze na vodítku a nožky považuji za nutnost ale jinak se poflakuje po výběhu. Nároky jsem nezvýšila a ani nezvyšuji.
Nelámu to přes koleno a vnímám i názor koně. Končíme dřív než je to začne otravovat vždy končíme v dobrém duchu s pozitivnímy dojmy. Teď asi začnu ty bubáky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
22verunka
napsal(a):
Tady jeste kdyz uz se chlubim.
Ten teda je.. Krasavec.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děláte si srandu? Zlatku jsem kupovala v Listopadu 2016 ve stavu který nebyl nic moc. V září jsem skládala zálohu a v listopadu jí doplácela. Plná majitelka jsem od Listopadu 2016
Se sedlem jsem nezačala já. Zvedání hlavy jsem řešila to se celkem urovnalo po odblokování. Koupila jsem jí ve stavu vis foto po hříběti. Krk i záda byla zablokovaná špatnou prací a co čekat když fyzio neviděla kobyla 5 let. Dvě předchozí majitelky se s ní takhle nemazlili jako já. Ted má záda v pořádku po oblblokování se již nezablokovali nedávno tu byla na kontrolu fyzio. Bude sem jezdit pravidelně.
Sedlo co měla u bývalé majitelky bylo nepohodlné pro jezdce a to mi tvrdí i slečna co jí jezdívala a hlavně kobylu sedlo zasáhlo do lopatek a mostilo. Tohle nedělalo žádné moje sedlo.
Kašlala na jaře ano to byl celkem problém protože kobyla má na zprávě z Brněnské kliniky psanou lehkou dušnost. Hold se to po letech vrátilo ale od toho jara je klid. Ve správě je zkratka RAO prý dušnost ale lehčí forma.
První foto Září 2016
druhé Listopad 2016
třetí a čtvrté Květen 2017.
Máte pravdu s tím datem. To byla lenacia. Já si vás dvě pořád pletu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
sisi58
napsal(a):
Máte pravdu s tím datem. To byla lenacia. Já si vás dvě pořád pletu.
Nechtěla jsem být protivná omlouvám se. Jen prostě obylku mám krátce a hold se na ní lidi podepsali. Majitelka předemnou nepátala co má za sebou. Já ano Pracně jsem dohledávala informace a ověřovala si věci co údajně se jí mělo stát mám okno přes rok od majitelky Vránové. JInak jsem dohledala opravdu hodně z minulosti. Jen tak jsem mohla pochopit proč se chová a reaguje tak a tak. A za tu dobu co í mám se spravila jak fyzicky tak i psychicky je na tom opravdu o hodně lépe. A zaplať pánbůh za to.
lenacia
napsal(a):
No to jako pardon ale...
Lidi si moc nepamatuji. A kobyly jsou jak sestry. Snadno se to splete.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
sisi58
napsal(a):
Lidi si moc nepamatuji. A kobyly jsou jak sestry. Snadno se to splete.
To ani náhodou moje v létě háže zlaté prasátka nejhezčí zvíře u nás ve stáji a navíc má znaky. Jemnější rysi přes to že je to tank.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechtěla jsem být protivná omlouvám se. Jen prostě obylku mám krátce a hold se na ní lidi podepsali. Majitelka předemnou nepátala co má za sebou. Já ano Pracně jsem dohledávala informace a ověřovala si věci co údajně se jí mělo stát mám okno přes rok od majitelky Vránové. JInak jsem dohledala opravdu hodně z minulosti. Jen tak jsem mohla pochopit proč se chová a reaguje tak a tak. A za tu dobu co í mám se spravila jak fyzicky tak i psychicky je na tom opravdu o hodně lépe. A zaplať pánbůh za to.
Ale Zlatka vypadá mnohem lépe.Dobrá práce Atlantido.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
22verunka
napsal(a):
Diky meifi. Jsem na nej pysna vsude ho okuzuju. To je me nejvydarenejsi hribe.
Na toho bych vydržel koukat hodiny.. Fakt nádhera.
Letos nám trvalo dlouho, než se zbavila zimní srsti na čumáku, ale je nádherně zlatá. A taky už je tlustá, hned jaks e začala zelenat tráva tak pomalu během týdne byla jak balon :D...
Mimochodem, na jaře mi z koprolky vyšlo, že začervená nebyla, takže všichni měli hromadu poplašných zpráv.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale Zlatka vypadá mnohem lépe.Dobrá práce Atlantido.
Hold se pořádně krmí záda má volná tak se zlepšila práce i pod sedlem a fyzio nám práci zadala. Vrátila se jí chuť do života. Dobře spolupracuje a úspěšně máme za sebou první královský průvod ted nás čekají v Kutné hoře tak doufám že to bude v pohodě jako by první. Přikládám fotky z lonska v porovnání k letošku
Ta první fotka vypadá jako kdybych jí prudila až moc. Druhá je z výběhu.
Zbytek máme letošní. Začala se válet občas jí cvaknem jak spokojeně odpočívá v leže. To se začalo dít až letos. Takže soudím že je spokojená cítí se v bezpečí a nic jí nechybí
Ve výběhu běhá a je hravá jako hříbě. Když tu byla fyzio tak se ptala kolik jí je odhadovala jí na 9 jaké bylo překvapení že jí bude letos 17. Prý na to nevypadá ani se tak nechová. Prostě spokojená kobyla. Ovšem psychika na houby řadí se mezi těžší případy protože neznámé nemusí. Když se jí dotkne cizí o kterém neví co má čekat je nervní a naštvaná. U mě nehne ocasem ani když jí sáhnu pod ocas. U vemínka je nervozní i ze mě prostě to nesnáší. Ovšem po mě nekope. Prý není zlá ale pouze hodně opatrná a s tím souhlasím.
Holka co jí jezdila říkala že jí taky litovala než jsem jí koupila.
lenacia
napsal(a):
Letos nám trvalo dlouho, než se zbavila zimní srsti na čumáku, ale je nádherně zlatá. A taky už je tlustá, hned jaks e začala zelenat tráva tak pomalu během týdne byla jak balon :D...
Mimochodem, na jaře mi z koprolky vyšlo, že začervená nebyla, takže všichni měli hromadu poplašných zpráv.
Je fajn, že koprologie vyšla negativně, ale v souvislosti s tím není fajn, že to nebylo začervením a tedy vám kobylu krmili tak mizerně, že se dostala do špatného výživného stavu, a ještě vám tvrdili, že ten hubený kůň není hubený, ale potřebuje nasvalit...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Staré fotky. Dnes vypadají kobyly jinak. Jsou si podobné, pokud neotočí hlavu, pak je vidět lysina.
Já myslel Zuzko, že Zlatka vypadá lépe než před rokem a né že vypadá lépe než Ta kobča Lenecie. To bych si vůbec nedovolil takhle někomu napsat že jeho kůň je hezčí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hold se pořádně krmí záda má volná tak se zlepšila práce i pod sedlem a fyzio nám práci zadala. Vrátila se jí chuť do života. Dobře spolupracuje a úspěšně máme za sebou první královský průvod ted nás čekají v Kutné hoře tak doufám že to bude v pohodě jako by první. Přikládám fotky z lonska v porovnání k letošku
Zbytek máme letošní. Začala se válet občas jí cvaknem jak spokojeně odpočívá v leže. To se začalo dít až letos. Takže soudím že je spokojená cítí se v bezpečí a nic jí nechybí
Ve výběhu běhá a je hravá jako hříbě. Když tu byla fyzio tak se ptala kolik jí je odhadovala jí na 9 jaké bylo překvapení že jí bude letos 17. Prý na to nevypadá ani se tak nechová. Prostě spokojená kobyla. Ovšem psychika na houby řadí se mezi těžší případy protože neznámé nemusí. Když se jí dotkne cizí o kterém neví co má čekat je nervní a naštvaná. U mě nehne ocasem ani když jí sáhnu pod ocas. U vemínka je nervozní i ze mě prostě to nesnáší. Ovšem po mě nekope. Prý není zlá ale pouze hodně opatrná a s tím souhlasím.
Atlantido s mnoha vašimi názory a postupy nesouhlasím, a to někdy i zásadně, ale všechna čest - nakrmila jste ji a ta kobyla teď vypadá opravdu dobře:)
Ale toho hřebečka už bych od ní fakt dala pryč, protože poslední, co dušná kobyla, co se půl roku dávala dohromady z děsného výživného stavu po hříběti potřebuje, je znovu zabřeznout. Myslím, že i vy byste si pak škubala vlasy.
Svatava
napsal(a):
Je fajn, že koprologie vyšla negativně, ale v souvislosti s tím není fajn, že to nebylo začervením a tedy vám kobylu krmili tak mizerně, že se dostala do špatného výživného stavu, a ještě vám tvrdili, že ten hubený kůň není hubený, ale potřebuje nasvalit...
Já nevím, prostě dávám na rady koňáků, a tak, když mi tři, podle mě zkušení, koňáci řekli, že má senné břicho a není nasvalená, tak jsem jim věřila. Seno dostávali, do přístřešku, ve výběhu mělio vždy rozvalený celý balík, opravdu sem nenměla potřebu jim něco nevěřit, až posléze mi to přecijenom začalo vrtat hlavou.
Ale orpavdu, pak začala růst tráva, a během pomalu týdne byla kulatá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je naprosto jasné, že je jí u Vás daleko lépe než u předchozí majitelky.Je to tak jak říkáte..Moje kobule běžně chrápe na louce kam jí chodím pást..Já si dělám na compu svoje, ona se buď pase a nebo chrápe.Nejlepší když se vzbudí a čumí na mě jestli bych jí nemohl tu mrkev jako donést aby nemusela vstávat.Tomu se říká přirozená komunikace a snad se u toho i směje
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Svatava
napsal(a):
Atlantido s mnoha vašimi názory a postupy nesouhlasím, a to někdy i zásadně, ale všechna čest - nakrmila jste ji a ta kobyla teď vypadá opravdu dobře:)
Ale toho hřebečka už bych od ní fakt dala pryč, protože poslední, co dušná kobyla, co se půl roku dávala dohromady z děsného výživného stavu po hříběti potřebuje, je znovu zabřeznout. Myslím, že i vy byste si pak škubala vlasy.
A jak je to s naším typem dušnosti? Mohu očekávat e čas od času se to zopakuje ale při správném manažmentu se to nebude zhoršovat?
oddělení je v plánu kobyla ted bude přes víkend se mnou v Kutné hoře tak by už pak mohl zůstat tam kam se ted dá.
A další dobrá zpráva pro vás se týká i mého pesana. Pravidelně s námi chodí ven, beru ho ke kolu a více se mu věnuji. Omlouvám se za zabílenou část ale opravdu se chce vyhnout nějakých nadávek na mou postavu a nebo aby fotky kolovali po netu. Proto sem sebe zabílila a i část prostředí kolem.
Foto různého stáří.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je naprosto jasné, že je jí u Vás daleko lépe než u předchozí majitelky.Je to tak jak říkáte..Moje kobule běžně chrápe na louce kam jí chodím pást..Já si dělám na compu svoje, ona se buď pase a nebo chrápe.Nejlepší když se vzbudí a čumí na mě jestli bych jí nemohl tu mrkev jako donést aby nemusela vstávat.Tomu se říká přirozená komunikace a snad se u toho i směje
No já si pamatuji jeden svůj pád ze zlatky. byl v prosinci kdy se mi rozběhla cvalem z kopce šla i šeidrem. Já si ve cvalu moc jistá nejsem a tak cval pouze na uzavřené jízdárně a krátké úseky v lehkém.
No moje levá noha se mi podlomila a tak jsem slítla ale otěž jsem nepustila Ztatá zastavila a překvapeně kouká co dělám na té zemi. Tak ok začnu se zvedat opřu se rukama o zem a v tom škub podrazí mi otěží ruce spadla jsem obličejem do bahna a ještě mě popotáhla otočí se a ona se snad smála tohle jsem fakt považovala za cílenou srandu
Je to taky pěkná záškodnice ale každý jí má rád
Ještě dovolte dotaz jak potrestat hříbě když mě kopne? Stalo se mi že mi nechtěl do výběhu tak jsem pro něj šla neměla jsem bič ani nic jiného na vodítku kobylu šla jsem za předu věděl o mě a on se otočil a kopl mě. To bylo cílené. Od té doby sice nic ale je fajn vědět jak potrestat. Jsem zásadně proti bití.
DUŠNOST pro atlantidu:
U koni se jako dušnost lidově popisuje neinfekcni zánět dolních cest dýchacích (průdušek a prudusinek), který muže a nemusí byt spojen s reverzibilní obstrukcí průdušek/prudusinek. Dušnost se dělí na dva syndromy, které mají některé společně znaky.
IAD = inflammatory airway disease, zánětlivé onemocnění dýchacích cest je neinfekcni zánět bez obstrukce (zúžení cest). Typicky je kašel (suchý i vlhký), někdy hlenovity výtok, intolerance zátěže. Bez věkové predispozice. Buňky zanetu jsou neutrofily, výjimečně eosinofily nebo zirne buňky.
RAO = reccurent airway obstruction, vratná obstrukce dýchacích cest je neinfekčni zánět s obstrukcí (zuzenim) dýchacích cest. Typické jsou epizody kašle a dýchání břichem s obtížným nádechem i výdechem, které se střídají s epizoda mi relativního klidu. U koni středního a vyššího věku. Buňky zanetu jsou neutrofily, ve vyšším počtu než u IAD (nad 25% ve vyplašku plic).
IAD i RAO jsou způsobeny hypersensitivutou/ alergii na stájový prach (plísně, endotoxiny, exotoxiny A.D.). IAD se někdy rozvine v RAO, ale není to pravidlo.
Přirovnání s lidským astma platí pro RAO, u obeho je vratná obstrukce průdušek, ale buňky zánetu u lidského astmatu jsou eosinofily, u Koňskeho RAO jsou to neutrofily.
Starý název COPD byl kdysi převzat z humánní medicíny, ale upustilo se od něj, protože COPD je IRREVERZIBILNI OBSTRUKCE u lidi s neutrofilnim zánětem a u koni je obstrukce vratná. Buňky uplatňujíci se u COPD jsou stejně jako u RAO neutrofily. COPD má jako hlavní rizikový faktor u člověka kouření.
Zdroj:Doc. MVDr. Barbora Bezděková, Ph.D., DECEIM
European Specialist in Equine Internal Medicine.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No já si pamatuji jeden svůj pád ze zlatky. byl v prosinci kdy se mi rozběhla cvalem z kopce šla i šeidrem. Já si ve cvalu moc jistá nejsem a tak cval pouze na uzavřené jízdárně a krátké úseky v lehkém.
No moje levá noha se mi podlomila a tak jsem slítla ale otěž jsem nepustila Ztatá zastavila a překvapeně kouká co dělám na té zemi. Tak ok začnu se zvedat opřu se rukama o zem a v tom škub podrazí mi otěží ruce spadla jsem obličejem do bahna a ještě mě popotáhla otočí se a ona se snad smála tohle jsem fakt považovala za cílenou srandu
Je to taky pěkná záškodnice ale každý jí má rád
Ještě dovolte dotaz jak potrestat hříbě když mě kopne? Stalo se mi že mi nechtěl do výběhu tak jsem pro něj šla neměla jsem bič ani nic jiného na vodítku kobylu šla jsem za předu věděl o mě a on se otočil a kopl mě. To bylo cílené. Od té doby sice nic ale je fajn vědět jak potrestat. Jsem zásadně proti bití.
To fakt jinak nejde než mu jí fláknout.Ovšem musí se hned okamžitě po prohřešku. Nebojte on se nerozpadne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Tak pište celou větou, ne smsky.
Hlavně je s dušností problém, že při zúžení průdušek jsou při zvýšené ventilaci poškozovány plíce - jejich parenchym ( může vzniknout až rozedma plic) - prostě jako astmatičí lidi, skláři, co foukají proti odporu aj. Takže bych v dušném období nepracovala nijak intenzivně. Aspoň toť můj selský rozum.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A jak je to s naším typem dušnosti? Mohu očekávat e čas od času se to zopakuje ale při správném manažmentu se to nebude zhoršovat?
oddělení je v plánu kobyla ted bude přes víkend se mnou v Kutné hoře tak by už pak mohl zůstat tam kam se ted dá.
A další dobrá zpráva pro vás se týká i mého pesana. Pravidelně s námi chodí ven, beru ho ke kolu a více se mu věnuji. Omlouvám se za zabílenou část ale opravdu se chce vyhnout nějakých nadávek na mou postavu a nebo aby fotky kolovali po netu. Proto sem sebe zabílila a i část prostředí kolem.
Foto různého stáří.
Fajn, myslím že odstavit ho teď je velmi rozumné
Bohužel vám nedokážu odpovědět na váš dotaz - jednak nejsem veterinář, druhak dušnost je hodně obecný pojem, může mít mnoho příčin a projevy a prognóza se může velmi zásadně lišit, i management vhodný pro ten který problém. Ani veterinář vám neřekne s určitostí, zda se problém bude nebo nebude zhoršovat.
Každopádně bych to nepodcenila, kobyla je dušná znatelně - na všech fotkách má typicky rozšířené nozdry, zejména na fotkách v pohybu, a i když nemá dýchavičnou rýhu na břiše a zrovna nekašle, poněkud ztížené dýchání tam zřejmě je stále, ne jen epizodně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
22verunka
napsal(a):
Jsme na tom podobne. Jen sedim a koukam jak lita ve vybehu adovadi. Vydrzim na ohrade hodiny. A kdyz uz me boli zadek donesu si zidli.
Kam se hrabe 3D kino.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Svatava
napsal(a):
Fajn, myslím že odstavit ho teď je velmi rozumné
Bohužel vám nedokážu odpovědět na váš dotaz - jednak nejsem veterinář, druhak dušnost je hodně obecný pojem, může mít mnoho příčin a projevy a prognóza se může velmi zásadně lišit, i management vhodný pro ten který problém. Ani veterinář vám neřekne s určitostí, zda se problém bude nebo nebude zhoršovat.
Každopádně bych to nepodcenila, kobyla je dušná znatelně - na všech fotkách má typicky rozšířené nozdry, zejména na fotkách v pohybu, a i když nemá dýchavičnou rýhu na břiše a zrovna nekašle, poněkud ztížené dýchání tam zřejmě je stále, ne jen epizodně.
Rozšířené nozdry má hlavně v klusu není to protože by se jí špatně dýchalo ale protože se hecuje a bojuje se mou abych jí pustila do cvalu. Když se uklidní zas je to jiné, ale ano trochu dech jiný má.
Ono před lety když se to u ní projevilo to hodně dlouho řešili bylinkama čaji atd a až po 2 měsících akutního stavu se jelo na kliniku pak bylo x let pokoj a až letos z jara se to vrátilo. en den kdy to jse jí z lonže tedy vzala do sedla krok trochu klusu zas ten hlen musí ven pak se po chvilce končilo a týden byla v klidu zmizelo to za pár dní a dostávala od leovetu ty granulky a jitroceloví sirup od drony. Mám ještě leovet bylinky na čaj ty pomohli i mě když jsem se nadýchala postřiku z řepky a týden jsem se dusila. Kopřiva vyčistila krev a zbytek my vyčistil horní i dolní cesty za dva dny jsem byla v pohodě. A i Sirup od leovetu tu mám.
22verunka
napsal(a):
Jsme na tom podobne. Jen sedim a koukam jak lita ve vybehu adovadi. Vydrzim na ohrade hodiny. A kdyz uz me boli zadek donesu si zidli.
Gratulace Verunko, krásný kousek My máme dvě loňské holky a letošního hřebečka a je to úplně nejlepší televize:) Když je o víkendu chvilka času, dotáhnu si mezi ohrady lehátko a zatímco chlapi ležej u bazénu já se válím mezi ohradama a kochám se:):):).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Foto různého stáří.
Dobrá práce Atlantido:) Kobyla vypadá dobře. Pokud se Vám budou ataky dušnosti vracet /což je celkem pravděpodobné/ zkuste vypozorovat, co se, se zhoršeným stavem v okolí změnilo: něco kvete, více prachu...a pak můžete probrat s veterinářkou, zda by kobylka nepotřebovala v těchto akutních stavech inhalátor. Pokud by Vaše veterinářka seznala, že ano, ozvěte se a já Vám nějaké mohu poslat. Máme pro našeho valacha celoročně nadbytek, tak Vás můžu podarovat:).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Oťásek
napsal(a):
Dobrá práce Atlantido:) Kobyla vypadá dobře. Pokud se Vám budou ataky dušnosti vracet /což je celkem pravděpodobné/ zkuste vypozorovat, co se, se zhoršeným stavem v okolí změnilo: něco kvete, více prachu...a pak můžete probrat s veterinářkou, zda by kobylka nepotřebovala v těchto akutních stavech inhalátor. Pokud by Vaše veterinářka seznala, že ano, ozvěte se a já Vám nějaké mohu poslat. Máme pro našeho valacha celoročně nadbytek, tak Vás můžu podarovat:).
Moc děkuji došlo k prudkému oteplení, byla po hříběti. Co vím tak měla 3-4 roky pokoj. A když se to před lety objevilo jsou podmínky podobné kobylka po hříběti a ten rok bylo špatné seno.
Napadlo mě zda to nesouvisí s hříbětem + nějaký další prvek.
Zkusila bych jí dávat 2-3 měsíce do krmné dávky naklíčený ječmen s kvasnicemi. Stačí hrnek /0,25L/ ječmene a polévková lžíce kvasnic / někdo je nemá rád, tak na plnou lžíci navykat postupně/ Dáváme to jako detoxikační kůru na jaře i ostatním hebelkám a pozoruji i lehké repelentní účinky / koně těma kvasnicemi začnou trochu "vonět"/, dál je to dobré na srst, kopyta...:)
Vždycky, když to tu napíšu, vyrojí se pár odpůrců nebo spíš lidí co tomu nevěří. Lidé co to vyzkoušeli po pár týdnech píší, že to zabralo.
Je to lehce dostupné, levné, výsledky jsou viditelné celkem rychle, tak proč to nezkusit? Samozřejmě je potřeba welfare dušnému koni co nejvíce upravit ve prospěch jeho handicapu.
Myslím, že to bude vhodné jako regenerační kůra po odstavu.
Zmiňujete další související prvky- to by chtělo udělat testy na alergii ale určitě se dají některé alergeny, které kobylku dráždí i vypozorovat. My dělali valachovi "prick test" a byl alergický na kde co.Co mě ale překvapilo, tak je alergie na břízu a mrkev.
Oťásek
napsal(a):
Zkusila bych jí dávat 2-3 měsíce do krmné dávky naklíčený ječmen s kvasnicemi. Stačí hrnek /0,25L/ ječmene a polévková lžíce kvasnic / někdo je nemá rád, tak na plnou lžíci navykat postupně/ Dáváme to jako detoxikační kůru na jaře i ostatním hebelkám a pozoruji i lehké repelentní účinky / koně těma kvasnicemi začnou trochu "vonět"/, dál je to dobré na srst, kopyta...:)
Vždycky, když to tu napíšu, vyrojí se pár odpůrců nebo spíš lidí co tomu nevěří. Lidé co to vyzkoušeli po pár týdnech píší, že to zabralo.
Je to lehce dostupné, levné, výsledky jsou viditelné celkem rychle, tak proč to nezkusit? Samozřejmě je potřeba welfare dušnému koni co nejvíce upravit ve prospěch jeho handicapu.
Myslím, že to bude vhodné jako regenerační kůra po odstavu.
Zmiňujete další související prvky- to by chtělo udělat testy na alergii ale určitě se dají některé alergeny, které kobylku dráždí i vypozorovat. My dělali valachovi "prick test" a byl alergický na kde co.Co mě ale překvapilo, tak je alergie na břízu a mrkev.
Výsledky testu jsou jedna věc, ale je to tak i ve skutečnosti? Co vlastně obnáší fakt, že je alergický na mrkev a na břízu. No mrkev nemusíte dávat, ale břízy jsou všude.
Někdy mě to přijde, že kdo není alergický, jakoby nežil.
Jsme v rodině 4 dospělí a nikdo nemá alergii. Z 5 koní máme jednu dušnou, tedy alergie na plísně v seně.A tatáž má letní vyrážku. Ostatní koně nemají žádnou alergii. Jsme my i koně divní?
Já taky alergická na nic nejsem, jen možná na některý lidi
Náš dušný, alergický kůň má ještě cushinga, ve zbytku našeho stáda dalšího alergika také nemáme.
A je to jak říkáte Sisi, místo mrkve /kterou ostatním krmíme celkem dost/ dostane jabko a kus chleba a když se s ním jdeme projít, tak do lesa vede několik cest a jedna z nich je právě lemovaná břízami, tak tou s ním nejezdíme. Takže nám přesná diagnostika umožnila mu malinko upravit režim, žádnej booom to není, je to jen malinkej kousíček skládačky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
To by byla pohroma alergie na mrkev u nás.Akorát pesana má potravinovou alergii a tak nesmíme určitý druh masa krmit.Dostává půlku prednisonu denně a jinak je jí fajn.Malinko tlustá je, noo..
Zdravý pacient neexistuje.Je jen špatně diagnostikovaný pacient.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Oťásek
napsal(a):
Já taky alergická na nic nejsem, jen možná na některý lidi
Náš dušný, alergický kůň má ještě cushinga, ve zbytku našeho stáda dalšího alergika také nemáme.
A je to jak říkáte Sisi, místo mrkve /kterou ostatním krmíme celkem dost/ dostane jabko a kus chleba a když se s ním jdeme projít, tak do lesa vede několik cest a jedna z nich je právě lemovaná břízami, tak tou s ním nejezdíme. Takže nám přesná diagnostika umožnila mu malinko upravit režim, žádnej booom to není, je to jen malinkej kousíček skládačky.
No bylo to koncem února prudce se oteplilo skoro o 20°C kašlalo více koní nejen zlatka.