Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

L72

20.6.2017 15:48
L72

XXX.XXX.66.84

Ako naučiť koňa reagovať na holene? Neviem ako mu mám vysvetliť že chcem aby šiel dopredu aby to pochopil Cúvať a otáčať sa vie len ísť dopredu zatiaľ nie Ako ste to učili koňa/kone vy? ďakujem

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.6.2017 17:38

Idealne naucit ze zeme na hlasovou pomucku, na lonzi, z ruky. Pak pridat pomucku holeni, slovni pokyn shora a zaroven s vodicem/lonzerem, aby kun pochopil, ze krok zaroven znamena tlak holene.

21.6.2017 08:58
Oťásek

XXX.XXX.241.210

U nás bez lonže za pohodovým stájovým kolegou. Neučila bych na kruhu /takže za mě ne na lonži/ Ale v pohybu rovně vpřed. Stájový kolega půjde před vámi, Váš kůň se rozejde za ním, vy u toho používáte holeň. Koník si na to za celkem krátkou dobu zvykne a spáruje si holen= pohyb v před, celé se to odehrává bez konfliktů a nedorozumění, přirozeně, příjemně pro obě strany...

21.6.2017 09:16

Otasek: Z tehle metody jsem vzdy mela strach, ze kun bude zavislacit na koni pred sebou :) aspon kun co obsedam ted uz po nauceni krok/klus nechtel fungovat samostatne a porad se mi tocil za konem.

21.6.2017 10:28
22verunka

XXX.XXX.115.208

Ted sem nedavno konecne obsedla tu moji cernou potvurku. Vse sem naucila ze zeme. Takze pobidka v oblasti holeni bud voditkem nebo lehounce bicikem. Konik udela krok v pred velka pochvala. Po cca 5 dnech uz jen tlak ruky. To same na ustoupeni a obraty vse jsme naucili ze zeme a pak ze sedla uplne bez problemu reaguje na tlak. Takze zacnete nohama na zemi . S druhym konem je dobre obcas vyjet do terenu dat jistotu ale urcite nechodit porad. Je to o zavislaka. Pokud se konik boji jit pred nim dodat mu jistotu popripade uklidnit a znovu nasednout. A mladochy je to vzdy na delsi dobu.

21.6.2017 12:49
samik49

XXX.XXX.78.43

Obsedala jsem s tušírkou, koně jsem naučla rozejít se na ťuknutí za podbřišníkem. Ze sedla to pak pochopil hned.

21.6.2017 13:17

Taky bych neobsedala za koněm.
Učila jsem vždy ze země, na hlas, jak tu už bylo vysvětleno. Při sednutí jsem nikdy neřešila neporozumění koně pomůckám, ikdyž byly v té chvíli úplně jiné, než znal. Stačilo přidat hlas a on šel vpřed. Resp.dbám, aby kůň dobře rozumněl slovu "NE", které používám při nežádoucím chování. Pak už nemůže nerozumnět, pokud odměníte při náznaku pohybu vpřed a odmítnete pohyb vzad..

Pokud má zadavatelka málo zkušeností (dotaz tomu napovídá..), tak ať si vezme klidně k sobě vodiče a s ním to koníkovi vysvětlí snadno.

21.6.2017 14:08
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Máme na obsednutí 1 někdy 2 koně ročně a jelikož je nelonžujeme, tak začínám hned po navyknutí na sedlo a nasedání... za koněm ven. Já nejsem vůbec zastánce jakékoli práce na jízdárně v prvních měsících. Kůň chodí první měsíce jen ven ve společnosti dalšího koně a učí se držet balanc a nosit něco na zádech. Už po pár procházkách mladý kůň nabídne, že chce jít vedle druhého koně, pak začne chodit první, většinou si na to přijde sám. Pokud s koněm nespěchám na výkonnostky /ale i tehdy jde připravit tímto způsobem a jízdárnu omezit na minimum těsně před zkouškami/ tak třeba nevidím důvod dělat s koněm kruhy, vyjíždět rohy, pilovat jakékoli cviky, strkat/klepat do něj bičíkem a nudit ho na obdelníku... mě stačí aby začal chodit v rovnováze rovně /což mi přijde na jízdárně 30x40 dost svazující a pro mé a koňovi potřeby za začátku obsedání jaksi k ničemu. Venku nepotřebuji znuděného koně zabavit, protože znuděný není a vše okolo je pro něj zajímavé. Popsala jsem naší obsedací realitu, která se mi za ty roky u všech obsedaných koní osvědčila. Letos máme volno, ale na přesrok to budeme provozovat zase úplně stejně:).

21.6.2017 14:14

Oťásku, vždyť Vám to nikdo nehaní. Každý máme svůj způsob. Důležité je, aby se praktikovaly ty cesty, které fungují, jsou ke koním šetrné - a to nejen krátkodobě, ale i výhledově

Určitě na tom něco je, že příprava mladého koně v přítomnosti starého v terénu je skvělá. Ale ne každý má tu možnost. Někomu holt zbývá ta jízdárna a práce venku až když je kůň základně přiježděn a dá se s ním jít ven se samotným. Ne každý má ten luxus dvou pojízdných koní

21.6.2017 14:17
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Taky to vůbec nebylo míněno na Vás Hippie, chtěla jsem zadavatelce popsat jak to jde bez lonže. Ani já neberu Vaše praktiky Vám, pokud Vám takto všichni Vaši koně fungují, tak super a zadavatelka si alespoň může vybrat, když si tu přečte, že to jde na obdelníku i v lese bezvadně...

Přidejte reakci

Přidat smajlík