Kůň pro pořádného chlapa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.7.2017 16:03
...marťa...

XXX.XXX.216.249

Ahoj, sháním koně, na kterým by 1x-2x týdně mohl jezdit i můj přítel, který má 195cm a 92kg. Vím, že by měl být čtvercového rámce, se silnou nohou a širokým hřbetem, ale které plemeno konktrétně? Četla jsem, že pro těžkého jezdce je lepší nižší kůň, protože má lepší těžiště, no jo, ale nemůže mu to těžiště dvoumetrový člověk rozhodit?
Z mého bádání mi vyšel nejlépe hafling, ale mám obavu, že vzhledem k tomu, že haflingové málokdy mají více než 150kvh, tak na něm bude vypadat jako vosa na bombonu. Chci, aby to byl kůň k rekreačnímu ježdění - vyjížďkám ve westernovém stylu, zdravý, odolný, dobře krmitelný, vhodný k ustájení 24/7 a jelikož mám ráda temperamentnější koně, tak ne lenocha. Cenově do 50, max 60 tisíc.
Samozřejmě mě logicky napadl nějaký chlaďas, ale četla jsem, že tím, že byli vyšlechtěni k tahu, tak nejsou uzpůsobeni na jízdu a neměli by nosit více než 20 kg. Dále mě napadla americká plemena, protože kovbojové přece nejsou žádný sušenky, navíc jsou to širocí koně. No jo, ale tam se zase nevejdu s cenou. Jezdili jsme spolu na frísácích a na něm vypadal přirozeně, protože jsou to mohutní koně, ale nesplňují moje požadavky na zdraví a cenu. Jezdili jsme spolu i na Paso fino, ti s váhou problém neměli a přestože jsou nižší, také to nevypadalo až tak nepřirozeně, navíc díky mimochodu mu v podstatě nejde drncat do zad, jenomže u nás nejsou k sehnání.
Už mám z toho hlavu v pejru, proto bych chtěla radu nejlépe od někoho, kdo má sám takové proporce.
Pro představu přidávám fotku na dvou koních, první je kobylka Marwari, odhadem 152kvh, kde je docela nepoměr, v té době měl přítel cca 105kg. Druhý je valach Paso Fino, zhruba o 10cm vyšší, což už vypadá lépe a současná váha 92 kg.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.7.2017 16:14

Zkuste amíky nebo jejich křižovatky, když budete hledat, najdete i v této cenové relaci. Jen si dejte pozor na čistý 5 panel test.

6.7.2017 16:24
...marťa...

XXX.XXX.216.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zkuste amíky nebo jejich křižovatky, když budete hledat, najdete i v této cenové relaci. Jen si dejte pozor na čistý 5 panel test.

O tom testu jsem nikdy neslyšela, děkuji za upozornění. Jaké křížence byste doporučil/a? Četla jsem, že se nedoporučuje křížit s teplokrevníky kvůli kopytům, ale zas nevím, jestli by byl vhodný např. s a1/1, protože je považuji za pošuky a náchylný hubeňoury, jasné, že je to kus od kusu. Co si myslíte o "plemeni" NASH, tedy kříženci APH s haflingem?

6.7.2017 16:28

Já kříženku mám, s ČT a není na ní vliv toho ČT vůbec poznat, vypadá stavbou těla, chody i povahou jako čistý amík. Jak říkáte, je to kus od kusu. Pro vaše účely bych nekoukala, s čím je kůň křížený, ale na jeho stavbu těla. NASH nemusím, ale já nemám ráda strakoše.

6.7.2017 16:55
Íháček

XXX.XXX.254.254

Ja bych se byt vami neomezovala na konkretni plemeno. Na rekreacni jezdeni muzete mit v podstate cokoli i obycejneho teplokrevnika. Zkuste projet inzeraty treba vam neco padne do oka. Zamerila bych se na konkretniho jedince ne na plemeno.

6.7.2017 17:08

S tím souhlasím.

6.7.2017 19:17
loufan

XXX.XXX.111.1

Kladrubák.

6.7.2017 20:05
lunin

XXX.XXX.109.199

Tak si myslím, že Welsh Cob by to mohl splňovat :).

6.7.2017 21:20
...marťa...

XXX.XXX.216.249

loufan napsal(a):
Kladrubák.

Já jsem právě četla, že starokladrubák má delší a měkčí hřbet, takže jsem ho vyloučila.

6.7.2017 21:25
...marťa...

XXX.XXX.216.249

lunin napsal(a):
Tak si myslím, že Welsh Cob by to mohl splňovat :).

Děkuji za tip, Welsh cob mě nenapadl, přitom mají tělesné proporce přesně takové, jaké hledám a navíc je to horal :).

6.7.2017 21:31
mgtka

XXX.XXX.22.111

Já mám doma křížence APH a ČT a ten je zas úplně nevhodný pro těžšího jezdce, má dost dlouhý hřbet. Jinak zcela zdráv, kopyta krásné, hodný, ale lenoch.
A nějací pořádní němčouři? např. hannoveráni?
Nebo mě ještě napadl tinker.

6.7.2017 21:55
alfonza

XXX.XXX.178.12

A co šlonzák?

6.7.2017 22:20
...marťa...

XXX.XXX.216.249

mgtka napsal(a):
Já mám doma křížence APH a ČT a ten je zas úplně nevhodný pro těžšího jezdce, má dost dlouhý hřbet. Jinak zcela zdráv, kopyta krásné, hodný, ale lenoch.
A nějací pořádní němčouři? např. hannoveráni?
Nebo mě ještě napadl tinker.

Na tinkery jsem také koukala, ale nikde jsem se moc nedozvěděla, jak mají stavěné hřbety, hannoveři jsou většinou velikáni. Pro mě by se mi vysoký kůň líbil, ale pro něj.. když já furt nevím, jestli pro vysoké koně těžká váha není horší než pro nízké koně. Dle různých článků ano, ale zas když je jezdec i vysoký, tak mi to přijde jako blbost.

6.7.2017 22:23
...marťa...

XXX.XXX.216.249

alfonza napsal(a):
A co šlonzák?

Upřímně toto plemeno vůbec neznám. Postavou vypadá dobře, ale furt mám strach, že koně, co byli vyšlechtěni na tah, mají prostě měkká a nebo dlouhá záda a i když vypadá jako pořádný kus koně, tak by mu mohl ublížit.

sunny5

6.7.2017 22:25
sunny5

XXX.XXX.216.249

Mám podobný problém. Nevíte, jak jsou na tom velkopolští koně? Vypadají dost mohutně..

6.7.2017 22:43

Zkusila bych hafling, APH, QH, nebo něco podobného. Spíše nižší koně s kratším hřbetem, širšími bedry a silnou holení. Ale záleží i na konkrétním koni, každý ma trochu jinou stavbu těla. A taky pozor na zdravotní stav koně

7.7.2017 06:26

Pod takového jezdce bych si představovala 150+ haflinga, nebo haflingxQH/PH. :)
Mám haflošku 152 cm, a předchozí majitel byl podobné výškovo-váhové kategorie a kobylka s tím prý neměla problém :).

7.7.2017 09:45
ciraali

XXX.XXX.40.8

Tinker by ho unesl v pohode, vetsi problem bych videla v tom, najit nejakeho ktery ma aspon 150cm. Vetsinou jsou trochu mensi. Nicmene 100kg unesou naprosto v pohode.

7.7.2017 15:13

Jeden šéf jednou měl taky dané parametry a vlastnil haflinga, se kterým lítal po terénu jak zběsilej... a hafloš to dával v klidu. Na občasné ježdění bych neviděla problém.
Já bych spíš koukala po nějakém pěkně stavěném ČT, ale přesně...je to o osobních pocitech, co si přejete mít doma. Já osobně haflingy nesnášim, takže toho bych zcela jistě nevolila
Amíci jsou asi svou konstitucí stavění pro nošení těžkých jezdců, zas je těžké najít je v dané cenové relaci (křížence už asi ano) a za mě tedy... ne každý se cítí dobře na malém koni, když je sám velký... zkuste si prostě někde najít buď v okolí agroturistickou stáj s daným plemenem (hafli, tinkeři) a jet se projet, nebo rovnou vyzkoušet v okolí nějakého koně na prodej, který by vám přišel "použitelný"..

7.7.2017 17:32
...marťa...

XXX.XXX.216.249

Jeden šéf jednou měl taky dané parametry a vlastnil haflinga, se kterým lítal po terénu jak zběsilej... a hafloš to dával v klidu. Na občasné ježdění bych neviděla problém.
Já bych spíš koukala po nějakém pěkně stavěném ČT, ale přesně...je to o osobních pocitech, co si přejete mít doma. Já osobně haflingy nesnášim, takže toho bych zcela jistě nevolila
Amíci jsou asi svou konstitucí stavění pro nošení těžkých jezdců, zas je těžké najít je v dané cenové relaci (křížence už asi ano) a za mě tedy... ne každý se cítí dobře na malém koni, když je sám velký... zkuste si prostě někde najít buď v okolí agroturistickou stáj s daným plemenem (hafli, tinkeři) a jet se projet, nebo rovnou vyzkoušet v okolí nějakého koně na prodej, který by vám přišel "použitelný"..

Mně se zase moc nelíbí Tinkeři, ty rousy, přes které jim nejde vidět ani kopyto, bych jim nejradši ostříhala. Přijdou mi takoví nemotorní, ale pravdou je, že jsem na něm nikdy neseděla, viděla jsem je jen na výstavě.

7.7.2017 17:44
koně

XXX.XXX.205.252

...marťa... napsal(a):
Ahoj, sháním koně, na kterým by 1x-2x týdně mohl jezdit i můj přítel, který má 195cm a 92kg. Vím, že by měl být čtvercového rámce, se silnou nohou a širokým hřbetem, ale které plemeno konktrétně? Četla jsem, že pro těžkého jezdce je lepší nižší kůň, protože má lepší těžiště, no jo, ale nemůže mu to těžiště dvoumetrový člověk rozhodit?
Z mého bádání mi vyšel nejlépe hafling, ale mám obavu, že vzhledem k tomu, že haflingové málokdy mají více než 150kvh, tak na něm bude vypadat jako vosa na bombonu. Chci, aby to byl kůň k rekreačnímu ježdění - vyjížďkám ve westernovém stylu, zdravý, odolný, dobře krmitelný, vhodný k ustájení 24/7 a jelikož mám ráda temperamentnější koně, tak ne lenocha. Cenově do 50, max 60 tisíc.
Samozřejmě mě logicky napadl nějaký chlaďas, ale četla jsem, že tím, že byli vyšlechtěni k tahu, tak nejsou uzpůsobeni na jízdu a neměli by nosit více než 20 kg. Dále mě napadla americká plemena, protože kovbojové přece nejsou žádný sušenky, navíc jsou to širocí koně. No jo, ale tam se zase nevejdu s cenou. Jezdili jsme spolu na frísácích a na něm vypadal přirozeně, protože jsou to mohutní koně, ale nesplňují moje požadavky na zdraví a cenu. Jezdili jsme spolu i na Paso fino, ti s váhou problém neměli a přestože jsou nižší, také to nevypadalo až tak nepřirozeně, navíc díky mimochodu mu v podstatě nejde drncat do zad, jenomže u nás nejsou k sehnání.
Už mám z toho hlavu v pejru, proto bych chtěla radu nejlépe od někoho, kdo má sám takové proporce.
Pro představu přidávám fotku na dvou koních, první je kobylka Marwari, odhadem 152kvh, kde je docela nepoměr, v té době měl přítel cca 105kg. Druhý je valach Paso Fino, zhruba o 10cm vyšší, což už vypadá lépe a současná váha 92 kg.

Teď jsou na Bazoši dvě velkopolské kobyly, pěkné hnědky.I slušně nafocené, koukněte. Ty by splňovaly požadavek, teplokrevníka, pro těžšího jezdce.
Možná méně čtěte teorii o plemenech a více se dívejte Není každý kladrubák, ani chladnokrevník dlouhý ve hřbetě.
Jinak bych asi taky doporučila welsh coba D, ale nevím, jestli se vejdete s cenou.

7.7.2017 18:16

Tinkeři "kolem mě proběhli" taky pár let a... na rousy můžu pět jen ódy, protože se jim skrze ně nedostane vůbec nic k noze, tedy nějaké podlomy a úrazy v oblasti korunek / spěnek vůbec neexistují... jsou velmi stabilní. Sice povětšinou ne hbití, ale to je na rekre koně naopak výhoda. Courání mají rádi a i se rádi proběhnou. Co můžu říct, tak jsou to obecně velmi vítaní rekre koně. Kobyla z vedlejší stáje si i ráda skočí - do výše "Z" zvládá v pohodě.
Ale zas je třeba říct omýlanou větu: je to o konkrétním jedinci.

To takové řidší rousy u haflinga dělají jen problém - v těch se naopak bordel drží a právě díky nim jsme měli hodně problémy se zahnisanými podlomy... (měla jsem k dispozici asi 10hlavé stádo a řešili jsme to u několika kusů).

Ale tak ono u každého máte něco.

Toho velkopoláka bych se nebála. Často jsou to obrovští koně, ale bytelní a dobrosrdeční...

7.7.2017 18:25
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tinkeři "kolem mě proběhli" taky pár let a... na rousy můžu pět jen ódy, protože se jim skrze ně nedostane vůbec nic k noze, tedy nějaké podlomy a úrazy v oblasti korunek / spěnek vůbec neexistují... jsou velmi stabilní. Sice povětšinou ne hbití, ale to je na rekre koně naopak výhoda. Courání mají rádi a i se rádi proběhnou. Co můžu říct, tak jsou to obecně velmi vítaní rekre koně. Kobyla z vedlejší stáje si i ráda skočí - do výše "Z" zvládá v pohodě.
Ale zas je třeba říct omýlanou větu: je to o konkrétním jedinci.

To takové řidší rousy u haflinga dělají jen problém - v těch se naopak bordel drží a právě díky nim jsme měli hodně problémy se zahnisanými podlomy... (měla jsem k dispozici asi 10hlavé stádo a řešili jsme to u několika kusů).

Ale tak ono u každého máte něco.

Toho velkopoláka bych se nebála. Často jsou to obrovští koně, ale bytelní a dobrosrdeční...

Na brodění od den to moc není, co? Moc se mi tinkeři líbí, ale těch rousů se bojím.

7.7.2017 21:14

Hele, Sylvi, já nevím. Já s ní chodila koupat, protože mám Berounku přes koleje a protože byla děsná kachna. Když rozkryješ ty rousy, tak má prostě nohu suchou. I ty spodní chlupy. Po plavení.. je to prostě ochrana těch nohou. Vždyť je to plemeno z Irska. Tam si sucha užije pár dní v roce. Sama jsem tam byla pár měsíců, vím o čem mluvím

7.7.2017 21:57
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Aha tak děkuju za zkušenost. To mě docela překvapilo. Ale příjemně. :).

7.7.2017 22:26

Ono určitě záleží, jak bohatý obrost má. Ale ta moje, s opravdu kvalitními a hustými rousy, to tak fakt měla. Taky jsem na to koukala kolikrát - jak vyvoraná myš - než jsem uvěřila, že to tak fakt je, že se to "nepromáčí" :).

sunny5

9.7.2017 22:06
sunny5

XXX.XXX.216.249

Máte někdo Šlonského koně? Jsou v pohodě na ustájení 24/7? Jsou odolní a zdraví? :) Moc článků o nich není..

11.7.2017 09:51
alfonza

XXX.XXX.97.79

Mám šlonzáka 24/7 a v pohodě, je to zdravý, nenáročný, dobře krmitelný kůň s pevnými kopyty. Jen by potřeboval víc práce, aby mi neprasknul:), ale to už je jiný problém..
Jinak jsou to koně mohutní, silní, se širokou holení a pokud se vybere jedinec s kratším hřbetem, neměl by mít problém s těžším jezdcem. Existuje těžší a lehčí typ, oba typy jsou běžně používány do zápřahu i pod sedlo, ten lehčí vypadá jako klasický jezdecký teplokrevník.

sunny5

12.7.2017 14:18
sunny5

XXX.XXX.216.249

alfonza napsal(a):
Mám šlonzáka 24/7 a v pohodě, je to zdravý, nenáročný, dobře krmitelný kůň s pevnými kopyty. Jen by potřeboval víc práce, aby mi neprasknul:), ale to už je jiný problém..
Jinak jsou to koně mohutní, silní, se širokou holení a pokud se vybere jedinec s kratším hřbetem, neměl by mít problém s těžším jezdcem. Existuje těžší a lehčí typ, oba typy jsou běžně používány do zápřahu i pod sedlo, ten lehčí vypadá jako klasický jezdecký teplokrevník.

Jak je vysoký? A kupovala jste u nás nebo v Polsku? Žádné inzeráty ani hřebčíny nejsou u nás k nalezení

12.7.2017 17:50
alfonza

XXX.XXX.97.79

Moc vysoký není, asi 162 KVH, ale pro mě je to akorát, nepotřebuju se škrábat na žirafu. Narazila jsem na něj čirou náhodou u nás, navíc ve vedlejším okrese:). Jinak bych jela do Polska. Moc jich u nás není, ale občas se v inzerci nějaký objeví.

Přidejte reakci

Přidat smajlík