Ahoj, všichni, co se svými koníky jezdíte na vyjížďky jste to už určitě někdy řešili - smím, nebo nesmím chodit na pole? U strniště je to jasné, tam většinou "není co zničit". Ale na zorané? Čerstvě oseté? Nebo tam, kde už něco roste?
Já to dělám tak, že na strniště chodím, jak chci, na zorané (pokud je dobrý povrch) taky, na čerstvě oseté buď vůbec, nebo jen po kraji, a na to, kde něco roste, jen v kolejích od traktoru.
Nevím, do jaké míry je to všechno legální, proto bych se ráda zeptala, jak to děláte vy, a jestli nevíte, jak se k tomuhle vyjadřuje zákon?
kayecek

XXX.XXX.118.20
Pole asi někomu patří, že. Takže vstupujete na soukromý pozemek, i když třeba není označen (což kupříkladu cesta mezi domy tak jasná není). A podle toho se asi řídí i ten zákon, že. Takže můžete svým jednáním způsobit škodu, zvláště pak na zasetém, či rozmoklém poli. Strništi moc škody nezpůsobíte, nicméně stále jste na cizím pozemku. Asi by se Vám hodně líbilo, kdybyste neměla oplocenou větší zahradu a každej den se Vám tam někdo projel na koni, protože se přece potřebuje dostat na druhou stranu a jiná cesta není. Když se nějakým způsobem dohodnete o užívání s majitelem pole, asi je to to nejlepší, co lze udělat. Ale nedivte se pak, když po koňácích některý i střílej, protože si to nenechaj vysvětlit a myslej si, že můžou všechno a všude.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokiaľ nemáš istotu, nahliadni do územného plánu, niektoré poľné cesty sú tam uvedené ako "účelové komunikácie", takéto cesty nesmú poľnohospodári zaorať a je zo zákona prístupná. Ak sa nemýlim, dokonca aj motorovým vozidlám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mě by teda už jenom vědomí, že někomu vlastně marním práci nedovolilo něco takového dělat.Když jenom vidím co jim tam nadělají prasata s obilím, tak myslím že to už bohatě stačí.Ohledně toho střílení..Mě by to bavilo a patnáct "včeliček" bych tam dotyčnému střelci klidně taky poslal.
kayecek

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě by teda už jenom vědomí, že někomu vlastně marním práci nedovolilo něco takového dělat.Když jenom vidím co jim tam nadělají prasata s obilím, tak myslím že to už bohatě stačí.Ohledně toho střílení..Mě by to bavilo a patnáct "včeliček" bych tam dotyčnému střelci klidně taky poslal.
Jsem asi ohledně střílení nepochopil?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
kayecek
napsal(a):
Jsem asi ohledně střílení nepochopil?
Prostě bych se bránil a to velmi účinně.Střílet po Vás nikdo nesmí..
Strniště, orba jezdíme, jinak ne. Stejně tak po loukách. Když je posečeno, tak to tolik neřešíme, když je tráva, tak v kolejích, co jsou vyjeté od aut, čtyřkolek a motorek.
Jsme jediní koně široko daleko, jsou bosí, takže pokud není fakt bláto, jako třeba když taje sníh, tak není vidět, že se někde s koňma pohybujem.
Naštěstí u nás to je ještě venkov, skoro žádné ploty, když se člověk chová slušně a nedělá škodu, tak se může pohybovat kudy chce. Takže třeba pro pěší vedou zkratky přes soukromé pozemky u domu. I přes areál stáje vede cesta kudy normálně lidi chodí a jezdí na kole. A nikdo to neřeší, pokud to není nějaký poš.k cyklista, co se nám na dvůr vřítí rychlostí blesku.
Ale přiznávám, že to je asi výjimka, že tam takhle fungujeme...
kayecek

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prostě bych se bránil a to velmi účinně.Střílet po Vás nikdo nesmí..
Tak jsem to pochopila správně. Vy můžete, ale ostatní ne
Romeee

XXX.XXX.162.229
Chodím na pole pokud je tam strniště, ale to taky většinou po kraji. Když je po dešti, snažím se poli vyhnout a vybírám podle toho trasy - popř. kde vím, že se fakt dá jít po kraji, tak jdu. Nechodím po zasetém poli, maximálně, kdybych nevěděla, kde jsem, ale stejně bych hledala jinou trasu.
Když už musím někde jít, tak se snažím po vyjetých kolejích :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145
kayecek
napsal(a):
Tak jsem to pochopila správně. Vy můžete, ale ostatní ne
James Bond licence to kill.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Vždycky se snažím dělat koňákům dobrou "reklamu", což znamená, že zdravím kolemjdoucí, slušně poděkuju, když se nám třeba pejskař vyhne nebo cyklista počká, až projedeme, atd., a k tomu patří i to, že nevjíždím na pole. Bohužel je asi víc těch, co o nějaké slušnosti nikdy neslyšeli, často vidím stopy kopyt doslova prostředkem pole. Ale myslím, že nezáleží na tom, na čem člověk sedí, ale jestli je slušně vychovaný nebo ne. Na jaře jsem viděla pejskaře, přijel s autem na louku vedle pole (podotýkám, že louka je obrovská, jsou tam cesty, a dá se tam venčit a běhat, co hrdlo ráčí). Ale kdepak, dotyčný člověk vzal psa a odešel doprostřed čerstvě zasetého pole, kde se milému pejskovi jal házet míček a běhal za ním. No pochopíte to?
U nás je jeden zásadní problém - když nejdete alespoň po kraji pole, nikam nedojdete. Louku poblíž máme jednu, malou a ještě s omezeným přístupem (kvůli sekání trávy na seno). Cesty tu nejsou skoro žádné, když, tak asfaltové, nebo věčně rozbahněné, na kterých se pochopitelně nedá delší dobu klusat, o cvalu ani nemluvím...
Po strništích jezdím, místní zemědělec s tím souhlasí. V kraji některých polí má občas vyjeté cesty, které dle využití zaorá nebo obnoví, ty taky využívám. Ve zoraném nebo zasetém nejezdím, ve vzrostlém jen velmi zřídka - většinou pokud potřebuju překonat krátký úsek někde, kde moc často nejezdím a kde dřív byla cesta nebo louka. Ale vždy ve vyjetých kolejích a pouze za sucha. Pokud je mokro/bahno, snažím se obecně využít jen zpevněné cesty a ty měkké neničit.
Sanu

XXX.XXX.69.197
Po polích jezdím na okraji, když se sklidí úroda a pole je holé, dá se i přiježďovat. Na jaře a v létě, kdy na polích něco roste, jezdím v kolejích od traktoru s tím, že majitel pole je s tím srozuměn a souhlasí. Stávalo se, že když viděli koně v poli i běžní kolemjdoucí (to že šel v koleji od traktoru už nevnímali), tak hned letěli za hospodářem, že mu tam jezdíme s koňmi.. Takže je vždy lepší být domluvený.
Lenka03
napsal(a):
U nás je jeden zásadní problém - když nejdete alespoň po kraji pole, nikam nedojdete. Louku poblíž máme jednu, malou a ještě s omezeným přístupem (kvůli sekání trávy na seno). Cesty tu nejsou skoro žádné, když, tak asfaltové, nebo věčně rozbahněné, na kterých se pochopitelně nedá delší dobu klusat, o cvalu ani nemluvím...
Nezlobte se, ale není přece problémem majitelů polí, zda vy někam dojdete nebo nedojdete. Na cizím pozemku bez souhlasu vlastníka jednoduše nemáte co dělat (výjimkou ze zákona je myslím akorát les).
Na strniště ano, na zaseté pole, na pole, kde již něco roste v žádném případě. Jednak je to slušnost - neničit někomu úrodu, nemáte tam co dělat a za další, není tak těžké Vám vyčíslit škodu a přinést Vám fakturku. Nejvíc bych řvala na ty, kteří chodí v kolejišti - ale ten kůň přece vedle na 100% nešlápne. Je to prostě zaseté, tak tam prostě chodit nebudete.
Nevím, proč si plno jezdců myslí, že pole, louky, lesy jsou tu jenom pro ně, on je jediný na světě a má nějaké výsostné právo šlapat všude.
To stejné louky, pokud je tráva vyšší, šlapat tam nebudu. Jednak je vysoká z důvodu sena (které samozřejmě dále koně a další dobytek žerou) a jednak to, že tam leží mláďata, na které kůň lehce šlápne.
Buďme k sobě ohleduplní.
balisek
napsal(a):
Nezlobte se, ale není přece problémem majitelů polí, zda vy někam dojdete nebo nedojdete. Na cizím pozemku bez souhlasu vlastníka jednoduše nemáte co dělat (výjimkou ze zákona je myslím akorát les).
Každý pozemek někomu patří, zas bych to nehnala do extrémů, to bychom s koňmi mohli brzy chodit jen po silnicích... Ona je druhá věc, že i zemědělci třeba vesele zaorávají cesty, které v místě dlouhodobě zvykově byly nebo je dokonce mají jako věcné břemeno. Lesáci ničí svou technikou cesty, kde třeba i vede turistické značení atd... Prostě pokud chceme všichni nějak šťastně spolužít, měli bychom brát ohledy na ostatní všichni a ne jen, že koňáci (pejskaři atd.) nemají nikde co dělat a nazdar.
O to víc si vážím slušného zemědělce u nás, který o nás ví a vždy se s ním dá domluvit, kudy a kdy je to ok a kdy pole naopak objet..
samik49
napsal(a):
Každý pozemek někomu patří, zas bych to nehnala do extrémů, to bychom s koňmi mohli brzy chodit jen po silnicích... Ona je druhá věc, že i zemědělci třeba vesele zaorávají cesty, které v místě dlouhodobě zvykově byly nebo je dokonce mají jako věcné břemeno. Lesáci ničí svou technikou cesty, kde třeba i vede turistické značení atd... Prostě pokud chceme všichni nějak šťastně spolužít, měli bychom brát ohledy na ostatní všichni a ne jen, že koňáci (pejskaři atd.) nemají nikde co dělat a nazdar.
O to víc si vážím slušného zemědělce u nás, který o nás ví a vždy se s ním dá domluvit, kudy a kdy je to ok a kdy pole naopak objet..
A přesně o tom to je - O DOMLUVĚ! Ne říct si, že já nemám kde klusat nebo cválat, tak k tomu bez optání použiji cizí pozemek. Taky máme jízdárnu obklopenou soukromými poli a loukami. A holt máme s majiteli přesně domluveno, kudy smíme a kudy ne.
Když shrnu dosavadní diskuzi, tak vlastně můžu chodit jen po veřejných cestách a ještě bych si měla ověřit, že jsou opravdu veřejné. TAK TO OPRAVDU NENÍ a doufám, že za mého života se nedožiji doby, kdy by to tak bylo a člověk obecně bude chodit jen po vymezených cestách. Existuje u nás VEŘEJNÁ PŘÍSTUPNOST KRAJINY, stručně viz https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Ve%C5%99ejn%C3%A1_p%C5%99%C3%ADstupnost_krajiny.
Odpověď na druhou část otázky. Po strništi a na podmitnutem jezdíme bez omezení. Do zasetého uhlazeného a také do vzrostlého pole nechodíme. Když je nouze, třeba v cizím terénu, tak opravdu jen po kraji. Připadně kdyz už je obilí vzrostlé a jsou holé koleje, tak na pár polích do toho vjedem (v průměru tak 2x ročně). U vzrostlé kukuřice a slunečnice maximálně projdem nejkratší cestou do lesa. Každopádně chození do vzrostlých plodin, včetně luk není ježdění uplně košér. Pokud je sníh, tak vždycky musí být tak hluboký /pevný, že nepoškodíte pole pod vámi. Pokud je mokro, tak opět na louky nejezdit, pokud to zanechá poškození.
kayecek

XXX.XXX.118.20
rebeks
napsal(a):
Když shrnu dosavadní diskuzi, tak vlastně můžu chodit jen po veřejných cestách a ještě bych si měla ověřit, že jsou opravdu veřejné. TAK TO OPRAVDU NENÍ a doufám, že za mého života se nedožiji doby, kdy by to tak bylo a člověk obecně bude chodit jen po vymezených cestách. Existuje u nás VEŘEJNÁ PŘÍSTUPNOST KRAJINY, stručně viz https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Ve%C5%99ejn%C3%A1_p%C5%99%C3%ADstupnost_krajiny.
Odkazem jste si ale odpověděla sama. O vlastnickém právu soukromé osoby se zde nepíše. Nehledě na to, že je to tam vše jasně napsané a popsané. Jen je potřeba číst komplexně - ne jen to, co chci. A že jste si koupila koně a nemáte kde jezdit - jen po veřejných cestách? Neměla jste si koně kupovat. Až se začnou lidi chovat slušně a vážit si majetku druhého, můžem se bavit o veřejné přístupnosti krajiny.
kayecek

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
James Bond licence to kill.
Jen aby jste nebyl spíše Johny English
kayecek
napsal(a):
Odkazem jste si ale odpověděla sama. O vlastnickém právu soukromé osoby se zde nepíše. Nehledě na to, že je to tam vše jasně napsané a popsané. Jen je potřeba číst komplexně - ne jen to, co chci. A že jste si koupila koně a nemáte kde jezdit - jen po veřejných cestách? Neměla jste si koně kupovat. Až se začnou lidi chovat slušně a vážit si majetku druhého, můžem se bavit o veřejné přístupnosti krajiny.
No, nebudu se přít s někým, kdo se neobtěžuje ani zaregistrovat, tak jen dodám, že většina polností a luk je obhospodařována právnickými osobami, takže se na ně průchod vztahuje. P.S. Já si vážím majetku i práce jiných, a proto nikomu nic neničím, neznehodnocuju a chovám se tak, jak bych chtěla aby se ostatní chovali ke mně a mému majetku.
rebeks
napsal(a):
No, nebudu se přít s někým, kdo se neobtěžuje ani zaregistrovat, tak jen dodám, že většina polností a luk je obhospodařována právnickými osobami, takže se na ně průchod vztahuje. P.S. Já si vážím majetku i práce jiných, a proto nikomu nic neničím, neznehodnocuju a chovám se tak, jak bych chtěla aby se ostatní chovali ke mně a mému majetku.
No nevím, u nás (Berounsko) jsou pole a louky obhospodařovány soukromými zemědělci. A navíc ty pozemky patří soukromým fyzickým osobám. Zemědělci jich mají spoustu pouze v nájmu. A právě díky takovým koňákům, kteří si myslí, že mohou všude, pak jsou oni vlastníci či zemědělci vzteklí, že jim pozemky huntujeme (společně s kroskaři, čtyřkolkáři a myslivci v džípech). Je to na prd, málokdo respektuje majetek a práva druhých, ale ouha, kdyby někdo jen trošku omezil právo jeho)...
U nás v polích nejezdíme, jen po strništích. Ale ta jsou tu tak max. dva dny a hned jsou zaorána. Takže vlastně vůbec.
rebeks
napsal(a):
Pletete si průchod, tedy možnost jít pěšky po poli s průjezdem koňmo.
chex
napsal(a):
No nevím, u nás (Berounsko) jsou pole a louky obhospodařovány soukromými zemědělci. A navíc ty pozemky patří soukromým fyzickým osobám. Zemědělci jich mají spoustu pouze v nájmu. A právě díky takovým koňákům, kteří si myslí, že mohou všude, pak jsou oni vlastníci či zemědělci vzteklí, že jim pozemky huntujeme (společně s kroskaři, čtyřkolkáři a myslivci v džípech). Je to na prd, málokdo respektuje majetek a práva druhých, ale ouha, kdyby někdo jen trošku omezil právo jeho)...
U nás v polích nejezdíme, jen po strništích. Ale ta jsou tu tak max. dva dny a hned jsou zaorána. Takže vlastně vůbec.
Logika, že když nic neposkozuju, drzim se zakona a jeste jsem na zemedelce mila (a oni na me), tak díky tomu jsou pak vztekli na konaky. Navic me srovnavate s nekym, kdo v lese ani v poli nema bez povoleni, co delat. P.S. pruchod se vztahuje i na najmy, takze nahlizeni do katastru nez vyjedu za svuj plot, jsou mimo realitu uplne. Vazme si, ze mame moznost se vcelku volne pohybovat krajinou!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71
kayecek
napsal(a):
Jen aby jste nebyl spíše Johny English
Sranda musí být.
Noo, to u nás koňáci na druhé ohledy celkem berou, ovšem horší už je to se čtyřkolkama a krosovýma motorkářema.Ty vletí do čehokoliv hlavně že to projedou.V lesích jsou vyjeté koleje i mimo normální cesty takze se nedivím sousedovi myslivci, že nadává.A já také po víkendu nadávala.Mam v nájmu pozemek pro kozy a jedna část blíž k lesu ohrazená nebyla neboť byla jen na růst travin na seno a kozy tam nepouštíme.(už tak maji co delat aby spásly tu ohrazenou část).Nicméně když jsem prochazela se psem do lesa (hned vedle pozemku je do lesa cesta) tak jsem si vsimla vyjetych koleji do vysoke travy na pozemku!rozjete to je az na druhý konec kam od domu nevidím, tráva leží a na konci mě na mě čekala hromada navezené suťi a kamení Takze uplně s klidem nám tam vjel nějaky deb*l s vozíkem a jeste tam vyložil bordel!Takže ted jsme tam z časti uz natáhli ohradníková lanka, uzavřeme to celý a napojíme na elektriku od koziček.Jen ted pořád v kuse prší tak to nemuzeme dokončit.Bude tam brána jen lanková s rukojetí, i když v 5ti řadách, tak doufam ze ten někdo to nevyháčkuje a nevjede tam stejně.To už si snad nedovolí.Ale bránu tam mít někde musíme kvůli vjezdu na seč.Takže sice koňák jsem i kdyz momentalně bez koně, ale tu bezohlednost beru z té druhé stranky a stejně tak bych si rvala vlasy kdyby to tam nekdo rozjezdil s koňmi.Ale to si z místních zatim nikdo nedovolil, nebo jezdí po cestě široké, mnou udržované i kdyz mi nepatří a s koňáky problém nemám.
kayecek

XXX.XXX.118.20
rebeks
napsal(a):
A v čem Vám pomůže to, když se zaregistruju? Potřebujete o mně něco vědět? Klidně Vám dám své stránky, tam se dozvíte vše. Ale myslím, že nemáte zájem. Že se chováte slušně Vás jen a jen šlechtí. Bohužel je to většinou tak, že ti, co se chovaj jak se chovaj, tak je jim to fuk, a ten, co se chová slušně, tak to odskáče. Příběhů na toto téma znám dostatek. Ale tohle není jen o pozemcích, kupříkladu u nás ve vesnici jsme 3 místa, kde jsou koně (nepíšu majitelé, protože na některých je těch majitelů vícero), vesnicí i projede několik cizích koňských turistů. Že zanechají po sobě koblížky se samozřejmě stát může, nic proti tomu. když tam pak 2x během 14ti dnů projede 8 koní a všichni se vys... na několika místech a nikdo to neřeší, tak i mně to naštvalo. Ale jen na ten popud, že "ona, to je takový prase, že za sebou ani ty kobylince neuklidí a celá vesnice je pos... kudy asi máme chodit" a to prosím na veřejných komunikacích. Takže mi nadávají i za tohle, a jen mně. Nehledě na to, že jsem asi takovej de.il, že si budu s 5ti koněma rajtovat uprostřed vlastní zasetý pšenice. Takže o tom to je. Ne o volném přístupu na pozemky a že si můžem jezdit kde chceme, protože máme koníčky. Ale o tom, že někteřým je to buřt, a ještě jsou schopný majiteli pozemku vynadat, že lidi tam přece choděj, tak proč by nemohl on s koněma.
mexin
napsal(a):
Noo, to u nás koňáci na druhé ohledy celkem berou, ovšem horší už je to se čtyřkolkama a krosovýma motorkářema.Ty vletí do čehokoliv hlavně že to projedou.V lesích jsou vyjeté koleje i mimo normální cesty takze se nedivím sousedovi myslivci, že nadává.A já také po víkendu nadávala.Mam v nájmu pozemek pro kozy a jedna část blíž k lesu ohrazená nebyla neboť byla jen na růst travin na seno a kozy tam nepouštíme.(už tak maji co delat aby spásly tu ohrazenou část).Nicméně když jsem prochazela se psem do lesa (hned vedle pozemku je do lesa cesta) tak jsem si vsimla vyjetych koleji do vysoke travy na pozemku!rozjete to je az na druhý konec kam od domu nevidím, tráva leží a na konci mě na mě čekala hromada navezené suťi a kamení Takze uplně s klidem nám tam vjel nějaky deb*l s vozíkem a jeste tam vyložil bordel!Takže ted jsme tam z časti uz natáhli ohradníková lanka, uzavřeme to celý a napojíme na elektriku od koziček.Jen ted pořád v kuse prší tak to nemuzeme dokončit.Bude tam brána jen lanková s rukojetí, i když v 5ti řadách, tak doufam ze ten někdo to nevyháčkuje a nevjede tam stejně.To už si snad nedovolí.Ale bránu tam mít někde musíme kvůli vjezdu na seč.Takže sice koňák jsem i kdyz momentalně bez koně, ale tu bezohlednost beru z té druhé stranky a stejně tak bych si rvala vlasy kdyby to tam nekdo rozjezdil s koňmi.Ale to si z místních zatim nikdo nedovolil, nebo jezdí po cestě široké, mnou udržované i kdyz mi nepatří a s koňáky problém nemám.
My jsme taky mívali brány v ohradě, ale lidi za sebou nezavírali takže jsme je zrušili.Na jednom místě mám branku udělanou tak, že jsem z rukojeti sundala ten plast a když chci projet vypnu si ohradník mobilem(máme GSM zásuvku).
Malkina
napsal(a):
My jsme taky mívali brány v ohradě, ale lidi za sebou nezavírali takže jsme je zrušili.Na jednom místě mám branku udělanou tak, že jsem z rukojeti sundala ten plast a když chci projet vypnu si ohradník mobilem(máme GSM zásuvku).
Doufam že nebudu nucena udělat totéž opatření vymýšlet furt něco...když to nejsou krmiči, tak zloději, parchanti co se nudí a škodí, a ted zas toto..achjo.
mexin
napsal(a):
Doufam že nebudu nucena udělat totéž opatření vymýšlet furt něco...když to nejsou krmiči, tak zloději, parchanti co se nudí a škodí, a ted zas toto..achjo.
Jo škodiči to je věc.Nám zas minulý týden nějaký blb poslal z kopce dolů velký kulatý balíky.Jeden skončil v poli ostatní na sousedově louce.Nic se nestalo a chápu že to musí bejt prča jak to sviští dolu, ale někoho lapit tak mu přerazim ruce..