Zdravím, před nedávnem jsem začla jezdit valáška - 9let.. ošetřování, místování, kovář, sedlání bez problému, jakmile ale vyjedem ven a maličko se zahřeje začne házet hlavou. Nejdřív jen lehce, při klusu nebo cvalu už ale velice prudce ... když se ve cvalu odlehčím je to o zuby, pokud ale přejdu opět do kroku házení se zlepší a cestou domu uplně vymyzí. Zkoušela jsem, když začal házet sesednout a jen ho vest, jakmile se ale pokračovalo v cestě házel pořád, když jsem ho stočila směrem domu po pár metrech se zas házení uklidnovalo az vymyzelo...jízdárenskou práci nemohu bohužel posoudit, v místě ustájení není jízdárna ani kruhovka... Muže to být HS ? Přijde mi zvláštní, že cestou domu to nedělá, myslela jsem, že u HS by to kůn dělal po zahřátí pořát.
Po opětovném vychladnutí může hs přestat. Pokud hází hlavou nahoru a dolu, švihá, tak ano.
Tady zajímaví článek, který vám pomůže s určením. http://www.equichannel.cz/kdyz-kone-hazi-hlavou.
Nemusí jít pouze o Headshaking. Házení hlavou má mnoho příčin. Řeším teď něco podobného s mým valachem. Házení tedy nebylo asi tak intenzivní jako u vás, ale koník také házel a byl celkově pod sedlem nepříjemný. Přišli jsme na to že má hřebčí zuby na horním patře a ty mu zasahují do udidla. Byl kastrovaný pozdě a proto mu stačili vyrust. V pondělí by mu je měl veterinar vyndat tak doufám že se zlepší.