Westernová plemena a jezdci kochači 264

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.7.2017 12:22
jaruska

XXX.XXX.213.29

Tak jo, děvčata, budeme pokračovat, ale s dovolením jsem započala pokračování č.264.
U nás je nového to, že Moruš už bylo letos 22 let, tak už na ní nejezdím, už si užívá zaslouženého nicnedělání, jen chodí po výběhu a podrbkává se s Fančou.

16.7.2017 12:24
jaruska

XXX.XXX.213.29

Fanču jsme připustili, jelikož Jarča příští rok maturuje, tak aby měla hodně času na učení, tak jsme to takhle vymysleli, myslím, že je to nejlepší řešení a já už se moc a moc těším na malý kůňata.

16.7.2017 12:40
jaruska

XXX.XXX.213.29

A jelikož známý prodával kobylku, kterou jsme znali, tak jsem uprosila Oldu a koupila jsem si jí, jmenuje se Unica., je moc šikovná a hodná, a taky je březí, připustila jsem jí, abychom měli 2 hříbátka, jednomu by bylo smutýnko.

16.7.2017 12:42
jaruska

XXX.XXX.213.29

Tady je moje Jaruška s Uňou na jedněch závodech, Uňa je opravdu snaživá a takovej univerzál, jde jí všechno.

16.7.2017 13:14
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

To jsem ráda, doufám, že se přidaj i ostatní...zas budu mít hezký čtení ke snídani

16.7.2017 13:17
jaruska

XXX.XXX.213.29

Můžeme probírat i psíky, ke koníkům psi patří, my máme 4.

zebirko

16.7.2017 13:30
zebirko

XXX.XXX.162.234

A co si zalozit soukromou skupinu na FCE tady si to vzdy precte kazdy a hodne lidi to muze odradit

16.7.2017 13:35
jaruska

XXX.XXX.213.29

Tak musí člověk psát jen to, co si ostatní přečíst můžou, my jsme jinak všicí z bývalých Kocháčků na FB, ale tady to bylo taky dobrý.

16.7.2017 13:38
jaruska

XXX.XXX.213.29

Koupila jsem Uně deku, velikost 135, což Uňa má, ale že je vepředu jak parní válec, jsem nedomyslela. Takže tahle je sice hezká, ale malá.

Neregistrovaný uživatel

16.7.2017 13:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

zebirko napsal(a):
A co si zalozit soukromou skupinu na FCE tady si to vzdy precte kazdy a hodne lidi to muze odradit

Co když nemám FCE?

16.7.2017 13:52
jaruska

XXX.XXX.213.29

Jinak Šoníka jsme prodali, Jarča nestíhala jezdit 2 koně pořádně s tím dojížděním, takže už jezdí jen jednu kobču a je to o hodně lepší.

16.7.2017 14:10
jaruska

XXX.XXX.213.29

Ale hodně spolu toho prožili a naučili se, byl to pracovitý koník, který sice překážku občas shodil, ale nikdy neřekl-ne, tam nejdu, a Jarča mu stoprocentně věřila.

zebirko

16.7.2017 17:27
zebirko

XXX.XXX.162.234

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Co když nemám FCE?

No ja taky nemam ale tak kvuli pokecu bych i zalozila jinak ne.

Neregistrovaný uživatel

16.7.2017 18:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

zebirko napsal(a):
No ja taky nemam ale tak kvuli pokecu bych i zalozila jinak ne.

Já ani ne

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.7.2017 20:25

Když jsem na iFauně začínala, pročetla jsem si hodně diskuzí "kochaček". Bylo to pěkné povídání. Jsem ráda, že jste téma, Jaruško, obnovila. Sice nejezdím western, ale ráda sem občas přispěju smajlík

Zrovna dneska mám velkou radost, konečně k nám začala dojíždět šikovná trenérka stylu, po kterým dva roky kradmo pokukuju (Phillipe Karl, klasická drezura...). A to ač jsem lesojezdec a jediné mé ambice jsou jezdit tak, aby kůň zůstal dlouho zdravý a abych mu nevadila (fyzicky ani psychicky). Všichni trénovaní a učení jsme byli spokojení. Z dalších trenérů, kteří k nám do stáje jezdí, jsem si nevybrala. Sama jsem zkoušela dva, ale nebylo to cesta, kterou jsem se chtěla vydat, i když měla něco společného. Jsem moc ráda, že holky chtějí tímhle směrem pokračovat, kdybych byla sama, nebude k nám trenérka 200 km dojíždět. Tak jsem se tu pochlubila, kochačky jsou k tomu vhodné smajlík

16.7.2017 20:45
canka

XXX.XXX.44.150

Co když nemám FCE?

Ze by jste taky patrila k tem hrozne divnym lidem, jako jsem ja, kteri v dnesni dobe nemaji tu vymozenost jmenem facebook?

Neregistrovaný uživatel

16.7.2017 20:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

canka napsal(a):
Ze by jste taky patrila k tem hrozne divnym lidem, jako jsem ja, kteri v dnesni dobe nemaji tu vymozenost jmenem facebook?

Ano, vzteky jsem jej zrušila

Jinak také pamatuji domu, kdy tu takováto "témata" byly - myslím tím kochači, ti z nemoderky králíků a podobně, taky jsme jedno "své" měli. Ale to je skoro 10 let, to už pravda není

Neregistrovaný uživatel

16.7.2017 21:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Náhodou Facebook umí věcí..Bohužel i takové o kterých nemá uživatel ani páru.Pamatujte při používání na to jak Vás facebook interpretuje ve strojáku.Je to vaše jedinečné ID číslo na světě a k němu je celá vaše historie jenom pouhého kliknutí na něco.Nyní se vše ještě zdokonalí otiskem prstu.Tím jste nadobro jasně spjatí s vašim číslem.Oni vědí proč to dělají...smajlík

16.7.2017 22:09
canka

XXX.XXX.35.233

Náhodou Facebook umí věcí..Bohužel i takové o kterých nemá uživatel ani páru.Pamatujte při používání na to jak Vás facebook interpretuje ve strojáku.Je to vaše jedinečné ID číslo na světě a k němu je celá vaše historie jenom pouhého kliknutí na něco.Nyní se vše ještě zdokonalí otiskem prstu.Tím jste nadobro jasně spjatí s vašim číslem.Oni vědí proč to dělají...smajlík

Já si zase myslím, že normální člověk se bez toho úžasného fenoménu, který umí tolik věcí, v klidu obejde..to mě klidně ostatní ukamenujte . Potřeba psát:, teď sedím doma, nebo, teď jsem se vysr.la, - to opravdu nechápu. Já radši prožívám ten život v reálu a se zvířaty..a když jsme v té kochačské diskuzi - já se radši pokochám krásnou vyjížďkou ve westernovém sedle na malém tlustém oři

Neregistrovaný uživatel

16.7.2017 22:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

canka napsal(a):
Já si zase myslím, že normální člověk se bez toho úžasného fenoménu, který umí tolik věcí, v klidu obejde..to mě klidně ostatní ukamenujte . Potřeba psát:, teď sedím doma, nebo, teď jsem se vysr.la, - to opravdu nechápu. Já radši prožívám ten život v reálu a se zvířaty..a když jsme v té kochačské diskuzi - já se radši pokochám krásnou vyjížďkou ve westernovém sedle na malém tlustém oři

No proto ho taky nemám a nikdy mít nebudu.

16.7.2017 22:21
jaruska

XXX.XXX.213.29

Počkej, Canko, to myslíš jako Moruši, joo?
Jestli jo, tak ta už se kochá po výběhu, ale Uňa má našlápnuto taky docela dobře.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2017 18:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

I kdyby facebook tyhle věci neuměl, tak už jen to, že si tam může dělat každej co chce s čím chce, je "dost divný". Ale to funguje všude, ne. Proto když nechci, aby něco bylo na netu a někdo o mně něco věděl (to není nic proti Vám, Meifi, abyste to nevztáhl na sebe) tak to prostě na net nedávám. Mno a můj "hlavní problém" s facebookem je, že ani v reálném životě nemám přátele a kamarády, tak je těžko budu mít na facebooku, že. Blbý je, že když chci vědět něco z akcí kolem, že bych se zajela podívat, bez facebooku nemám šanci. Stejně tak, když jsem chtěla fotky ze závodů, tak bych je bez facebooku nedostala, protože i přes žádost o komunikaci mailem jsem se bohužel nechytla. Tak asi tak

Tímto se omlouvám za vstup do tématu a velmi mimo téma, už nebudu

17.7.2017 18:33
canka

XXX.XXX.35.233

jaruska napsal(a):
Počkej, Canko, to myslíš jako Moruši, joo?
Jestli jo, tak ta už se kochá po výběhu, ale Uňa má našlápnuto taky docela dobře.

Nebojte, nemyslim Morusi, to bych si o cizim konikovi nedovolila rici .Myslim tim moje male cerne macate prasatko tvarici se jako konicek .Ale na jeji obranu musim rict, ze mame za sebou i par uspechu v amaterskych westernovych zavodech a to i s tim pupikem .A je to neuveritelny vytrvalec na vyjizdkach, spek nespek .A co Vase kobylka a vyjizdky?

17.7.2017 21:15
jaruska

XXX.XXX.213.29

Je moc hodná, ničeho se neleká žádnejch kravin, může bejt na cestě velkej igelit a ona jde a ani na něj nekouká.Akorát neznala můstky takový ty úzký, který tu občas jsou, tak tam se chvilku musela přesvědčovat, ale dala si říct a dneska už je chodí tak, že se jí nohy klepou, ale jde.Široký most jí nedělá žádnej problém, ani když duní, ale úzký jde tímhle způsobem, no. Ale nikde nevyhazuje, neuskakuje, fakt super zvíře.

17.7.2017 21:19
jaruska

XXX.XXX.213.29

Canko, mám tu Tvojí kobylku našišato.
Šutříku, asi jsem zapoměla jméno, Katka?To k Vám fakt trenérka jede 200 kiláků?

17.7.2017 21:57

Ano, jsem Katka. A ano, trenérka je ochotná k nám jezdit tak daleko. Je to až neskutečné a jsem za to moc ráda.

Fotka není ze včerejšího tréninku, ale z jarního (začátkem června) a zároveň prvního výjezdu "ven". Tady Linda vypadala ještě jako laňka. Když jsem ji včera vyváděla z ohrady, ptala se paní, která se s dětmi šla podívat na koně, jestli čeká hříbátko...

17.7.2017 22:04
canka

XXX.XXX.35.233

jaruska napsal(a):
Canko, mám tu Tvojí kobylku našišato.
Šutříku, asi jsem zapoměla jméno, Katka?To k Vám fakt trenérka jede 200 kiláků?

Tak něco podobného mám doma, akorát kobyla jde opravdu do všeho..za ty léta, co jsme spolu, tak jsme tak nějak všechno zvládli, a dneska v jejích 17-ti letech si troufám říct, že už nás snad ani venku nemůže nic překvapit...jezdím často bez sedla, protože vím, že se na ní můžu 100% spolehnout..byla jsem se známou vedle z vesnice na vyjížďce a překvapilo mě, že její kůň prostě nebyl ochotný cválat v poli, kde bylo vysoké obilí...něco, nad čím jsem nikdy nepřemýšlela, a už vůbec netušila, že nějaký koník nad tím vůbec přemýšlí..i přesto, že to bylo ve vyjeté brázdě od traktoru, tak prý prostě jak nevidí na nohy, kam šlape, není ochotný i přes veškeré pobídky cválat..takže jsem ráda, že kobyla jde opravdu prostě do všeho..posílám nešišatý foto

17.7.2017 22:05
canka

XXX.XXX.35.233

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, jsem Katka. A ano, trenérka je ochotná k nám jezdit tak daleko. Je to až neskutečné a jsem za to moc ráda.

Fotka není ze včerejšího tréninku, ale z jarního (začátkem června) a zároveň prvního výjezdu "ven". Tady Linda vypadala ještě jako laňka. Když jsem ji včera vyváděla z ohrady, ptala se paní, která se s dětmi šla podívat na koně, jestli čeká hříbátko...

Ta je nádherná

17.7.2017 22:08
jaruska

XXX.XXX.213.29

Ta je krááásná, to je kříženka hucula s arábkem, Canko?

17.7.2017 22:10
jaruska

XXX.XXX.213.29

Katko, jak je vysoká Linda?Je náádherná.

17.7.2017 22:17
jaruska

XXX.XXX.213.29

To my taky jezdíme v brázdách od traktoru v obilí, občas i v řepce, ale to je strašný, sundavalo mě to z Moruš ze sedla, jak je malinká. Ale teď už né, teď už radši všechno objíždíme po cestách, už je to všechno moc vysoký a nechceme si tu dělat zle se zemědělcema.

17.7.2017 22:19
jaruska

XXX.XXX.213.29

No jo, oni jak jsou na pastvě, tak se rozšiřujou, Fanča měla podbřišník 120 a teď má taky už 130.

17.7.2017 22:25
jaruska

XXX.XXX.213.29

No jo, ale co by po nich člověk měl chtít, taky bych tloustla, takhle se jen válet.

18.7.2017 16:15
canka

XXX.XXX.35.233

jaruska napsal(a):
Ta je krááásná, to je kříženka hucula s arábkem, Canko?

Její táta byl kříženec hucula s haflingem a máma byla poník, nejspíš kříženec se shetlandským ponym...a když jsme si je přivezli, ještě ve 3 letech od mámy pila . Byli zavřený v kravíně a neznali vůbec nic...kobyla se bála i trávy..vůbec ji nežrala, byla hotová, že stojí na zeleným...a proto si asi kompenzuje tou svou žravostí to, co v mládí zameškala . Jen je hrozná škoda, že není aspoň o 10 cm vyšší..

18.7.2017 19:14
jaruska

XXX.XXX.213.29

A jak je vysoká?Přijde mi, že těch 140 mít bude..

18.7.2017 19:38

Jaruško, canko, díky za pochvalu, Lindě ji vzkážu smajlík Měřili jsme ji loni na jaře, ve čtyřech, to měla 146 KVH. Možná ještě popovyrostla. Už si říkám tři měsíce, že ji zase musím změřit.

18.7.2017 20:08
jaruska

XXX.XXX.213.29

Katko, to ona ještě ty 4 cenťáky by mohla udělat, co?

18.7.2017 20:58

Doufám, že ne :-D Při své šířce a mé výšce 160 cm by mně stačila ve verzi 140 cm smajlík Výška 150 KVH by bylo moc, Doufám, že za ten rok nepřerostla pony velikost.

19.7.2017 09:06
canka

XXX.XXX.35.233

jaruska napsal(a):
A jak je vysoká?Přijde mi, že těch 140 mít bude..

No to bych si právě taky přála, aby měla těch 140 cm, bylo by to pro mě ideální..bohužel je právě kobča o 10 cm nižší..hold byla prostě maminka opravdu malinká a tatínek už to svojí výškou moc nezachránil..ale zase tím, jak je mohutná, tak na ní nevypadám jak vosa na bonbónu, ale i celkem normálně

19.7.2017 12:53
jaruska

XXX.XXX.213.29

Tak to má 130 jako moje Moruš, ale mě to docela vyhovuje, uvítala bych, kdyby měla třeba 140, ale už jsem si za těch 11 let, co jí mám, na ten její šicí chod zvykla.Ale už stejně nejezdíme.

19.7.2017 12:57
jaruska

XXX.XXX.213.29

Katko, já myslela, že jsi chtěla většího koníka.Ale 140 je super míra i pro mě.
Kolik byste řekly, že měří Uňa?

19.7.2017 20:37

jaruska napsal(a):
Katko, já myslela, že jsi chtěla většího koníka.Ale 140 je super míra i pro mě.
Kolik byste řekly, že měří Uňa?

Nee, jen většího ponyho, to vyšlo. ALe mohl to být menší větší pony smajlík

Tipuju 148 smajlík

20.7.2017 13:04
jaruska

XXX.XXX.213.29

Máš na ní western, Katko, nebo anglii?A nemáš ňákou fotku, kde jsi v sedle?Pokochala bych se.
Tip je špatný, počkám ještě, jestli tipne Canka (prosím o jméno).

20.7.2017 14:59
canka

XXX.XXX.35.233

jaruska napsal(a):
Tak to má 130 jako moje Moruš, ale mě to docela vyhovuje, uvítala bych, kdyby měla třeba 140, ale už jsem si za těch 11 let, co jí mám, na ten její šicí chod zvykla.Ale už stejně nejezdíme.

A kolik vlastně Moruši je, že už nejezdíte? Počítám, že už si užívá zaslouženého důchodu že? Tak já už si taky zvykla, ale při mé výšce 167 cm by přeci jen mohla být vyšší...ale to nevadí, jsem ráda za to, jaká je
Já bych kobylu tipovala na víc, já tipuji 155 cm...

23.7.2017 07:17
jaruska

XXX.XXX.213.29

Moruš už je 22 let, už má důchod.
No, děvčata, sice Uňu ještě oficiálně změřenou nemám, stále čekáme na inspektora(už půl roku), ale jelikož měřím 155 cm a Uňa je skoro stejně velká, jako já, tak si myslím, že opravdu bude mít těch 155 cm.Já zas bych brala, kdyby měla 140-145.Takhle je na mě moc vysoká a i do westernových třmenů na ní nohu nedám, ty moje kolena už nejsou tak ohebný, jako bejvaly, a pořád musím hledat něco, z čeho na ní vylezu. Vylezeme z baráku, zavřu vrata a musím s ní dojít asi 100 metrů k lavičce, tam už nalezu.

23.7.2017 07:53
Lucky1

XXX.XXX.44.46

Ahoj !
Tak koukám a taky jsem byla upozorněna, že se obnovila diskuze tady Ty jo, já tady naposledy psala tak 4 roky zpět co? Jak mi odešla Usinka, tak už jsem pak neměla chuť vůbec sem chodit atd.

No přihlášení mi dalo zabrat, na starý profil Lucky jsem se vůbec nemohla dostat, tak jsem jako Lucky 1 a je to...

Jaruško, Uňa vypadá že je vyšší. Malu má 150 a úplně stačí..i když mi všichni říkají, že je maličká . Usa měla 147
Tak teď jezdím většinou s qh a painty, tak velký rozdíl ve velikosti není, ale včera třeba byla nejmenší

23.7.2017 07:59
lenacia

XXX.XXX.205.245

jaruska napsal(a):
Moruš už je 22 let, už má důchod.
No, děvčata, sice Uňu ještě oficiálně změřenou nemám, stále čekáme na inspektora(už půl roku), ale jelikož měřím 155 cm a Uňa je skoro stejně velká, jako já, tak si myslím, že opravdu bude mít těch 155 cm.Já zas bych brala, kdyby měla 140-145.Takhle je na mě moc vysoká a i do westernových třmenů na ní nohu nedám, ty moje kolena už nejsou tak ohebný, jako bejvaly, a pořád musím hledat něco, z čeho na ní vylezu. Vylezeme z baráku, zavřu vrata a musím s ní dojít asi 100 metrů k lavičce, tam už nalezu.

No vidítw to, a mě tady každej uráží, že nenalezu na kobylu ze země, že ale moje kobyla má 167cm, zatímco jejich se pohybují 150-155 a navíc jednak jezdím anglii a mám poměrně krátké nohy, to nikomu nedojde.

23.7.2017 08:00
jaruska

XXX.XXX.213.29

No jo, je vyšší, Lucí, možná bude mít i přes těch 155, ale přesnou míru se dozvím až po změření.
No ti paintíci mívají tu dobrou vejšku, ale na mě by byl i paint velkej , já potřebuju něco kolem 140-145 max.

23.7.2017 08:07
jaruska

XXX.XXX.213.29

lenacia napsal(a):
No vidítw to, a mě tady každej uráží, že nenalezu na kobylu ze země, že ale moje kobyla má 167cm, zatímco jejich se pohybují 150-155 a navíc jednak jezdím anglii a mám poměrně krátké nohy, to nikomu nedojde.

Nás teda naštěstí nikdo neuráží, ale všicí se smějou, když viděj, jak se snažím se vydrápat a stejně to nejde, a jak se smějou, tak já se gebím taky a tím pádem nemám vůbec žádnou sílu a jdu radši k tý lavičce.

23.7.2017 08:14
Lucky1

XXX.XXX.44.46

Tak já bych se mohla na posměšky vy tento...

A já jsem taky malá..mám 166 a ještě mám krátké nohy a taky pokud to jde, si koně někde přistavím. Aspoň z kopečka. Lépe se mi leze, šetřím sedlo, koně...proč ne. A ještě mám naučené, že vylezu z jakékoliv strany...přece nebudu třeba v terénu někde točit koně, abych nalezla z leva

Jaruško, oni jsou někteří američani i menší než Malu. Mě se zase někteří smějou, že tvrdím, že mám araba, ale je to kulička

Ona je taková silnější, mohutnější a hezky teď nasvalená, takže fakt má zadek, že si s některými ji může porovnat

23.7.2017 08:18
jaruska

XXX.XXX.213.29

Taky nalejzám ze všech stran, cokoliv s koněm dělám, dělám ze všech stran, tudíž i nalejzání, je to lepší, když koník pak není vykulenej, že se děje něco jinak.
Jedna Kelišová.

23.7.2017 08:21
jaruska

XXX.XXX.213.29

No vy to tam máte prdelatý všechno v těch kopcích, Lucí.

23.7.2017 08:23
lenacia

XXX.XXX.205.245

Já nalézám nejčastěji z jedné strany, vtipné je, že z té opačné než je zvykem :D, ale až budu mít hotový ten western, tak začnu z obou stran, ale do anglie mi to prostě nalejzat z té správné strany nejde (zvláštní, že u westernu jo :D).

23.7.2017 08:33
Lucky1

XXX.XXX.44.46

Tak oni hodně všichni makají i na jízdárně a ti američani se s tou prdelí už většinou i rodí
No a Malu je dobře napapaná a taky teď maká poslední dobou

23.7.2017 08:52

Lucky1 napsal(a):
Mamluka ve stádě

Je krásná. Arábci se mně moc líbí.

23.7.2017 09:14

jaruska napsal(a):
Máš na ní western, Katko, nebo anglii?A nemáš ňákou fotku, kde jsi v sedle?Pokochala bych se.
Tip je špatný, počkám ještě, jestli tipne Canka (prosím o jméno).

Tak se Canka trefila smajlík Já měla jako druhý tip 152 cm, ale na to mně připadalo, že má jezdkyně v anglii (dcera, že? Zapomněla jsem, jak se jmenuje.) nohy docela nízko, při relativně kratších třmenech.

Mám bezkostru. Jezdecké fotky mám jen z jednoho tréninku, na který bych nejradši zapomněla, tak je sem dávat nebudu smajlík Ale časem určitě nějaké další fotky budu mít.

Taky nalézám z obou stran a snažím se nasedat z vyvýšeného místa. Kvůli Lindě i sedlu. Poslední dobou radši nasedám zprava. Když nasedám zleva, občas mě fest zabolí pravá kyčel. Sesedám taky na obě strany, ale doleva mnohem častěji, doprava mně to ze sedla nejde dobře.

Dneska máme už odježdíno, vyrazily jsme s kamarádkou. Letos si netroufám sama ven. Kobylka je sice hodná, ale pořád remonta. A je tu v okolí poměrně dost lidí. Zdaleka ne tolik jako třeba u Prahy, ale turisti, chataři, cyklisti se tu vyskytují běžně. Nerada bych, aby někoho smetla, kdybych třeba spadla. Na jaře jsme začaly cválat. Necváláme vždycky, tak těch cvalových úseků nebylo moc. Dneska si usmyslela, že při naklusání i nacválání doslova vyrazí (ale v daném chodu) vpřed. V klusu se dala stáhnout, ale ve cvalu vyrazila, předběhla koně před sebou, zkřížila mu cestu a výrazně zpomalila, zabočila nebo přešla do klusu. Dvakrát. Jo, cválaly jsme na místě, kde byla jen jednou v klusu, při druhém cvalu na místě, které znala jen z procházek na ruce, navíc obě cvalovky byly na louce mimo cestu, která by vedla. Ale... Mám pocit, že ta linie cesty, po které jít, chyběla hlavně mně smajlík A kobylka se tomu jen přizpůsobila, když jsem začala váhat. Je před námi ještě dlouhá cesta. Já nic neumím, kůň nic neumí.

23.7.2017 17:05
jaruska

XXX.XXX.213.29

No, ona je Jarča obr po mně, přerostla mě asi o 6 cm, takže měří 161.
Ta je kráásně napapaná, Katko, je vidět, že jí chutná.Uňa je taky takovej žrout, takhle nenažranýho koně jsme tu ještě neměli, ale asi to bude tím, že ona do letoška měla pískový výběh, na trávu se dostala jen občas, tak si to hold vynahrazuje.

23.7.2017 21:34
Lucky1

XXX.XXX.44.46

Linda je moc hezká. Jak je stará? Co je to za plemeno?
Malu je taky ježděná krátce. Obsedám později..teda akorát. Malu jsem loni učila se sedlem a sem tam na ni vlezla a pochodila po ohradě. Vlastně až teď v zimě začala klusat a co jsme změnily ustájení, tak začala konečně fakt pracovat a jsme necelé čtyři měsíce. Vlastně v květnu se teprve naučila cválat a je moc šikovná na jízdárně. A já teda i kdysi s Usou i nyní s Malu klidně jezdím sama. Malu už zvládla i výlet 16km, zvládá provoz, terén vše přejde. A na vyjížďce s koňmi jsme vlastně moc nechodily. Dneska byla asi pošesté na vyjížďce s několika koňmi a udělala mi velkou radost. Bez problémů se nechá stáhnout, když ostatní odtryskají pryč, kolem hecující kobyla, Malu udělat dvě tři rychlá tempa, zasednu, lehce ji přidržím a ona skoro by zastavila, že teda je prdíme a jdeme jinam? Taková v pohodě pro vše... tak jsem ji znovu pobídla do cvalu a jak jsem ji fakt pustila a pobidla, že jdeme za nimi, tak valila, ale pořád to není její rychlost...
Ale jinak je Malu taky remonta co se přiježďuje nějaké necelé 4 měsíce...do té doby jsem na ni sedla tak jednou za měsíc poťapat po louce krokem :-D Jinak jsme od Mala procházkovaly, takže proto pro ni nic není problém. Dokonce chodila vedle koně na vodítku ve všech chodech. A v zimě letos i loni tahala saně. Letos už lítala cvalem a děsně ji to bavilo My vymýšlíme pořád nějaké kravinky

24.7.2017 14:47

Hezké téma :)

Taky na koně nalézám z vyvýšeného místa - omlouvám to tím, že přeci nechci koni huntovat záda, ale pravdou je, že jaksi již nejsem tak ohebná a nalézt ze země sice zvládnu, ale s vypětím všech sil

Mládě jsem si koupila s tím, že by měl mít max. těch 152 cm a on, holomek jeden, pořád roste a roste a roste! Takže budu asi pořizovat nové schůdky (foto je z března, od té doby dal pár cm navíc...).

24.7.2017 14:49
lenacia

XXX.XXX.205.245

Já nedokážu ani zvednout nohu, a dkyž ji zvednu, tak prostě ji mám tak vysokou, že se do ní nemám šanci zapřít a tak vysoko se tou druhou nohou neodrazím.

24.7.2017 16:22
Lucky1

XXX.XXX.41.155

Já vylezu bez problémů, ale někdy jsem taky ztuhlá a pokud to jde, radši si postavím někde níže koně...je to pohodlnější pro oba dva no...

24.7.2017 18:03

Lucko, Lindě je pět. Matka fjord (nepapírový, ale čistý, z chovu pana Jonkera), otec lipicán. Kamarádce se stal na jaře velmi těžký úraz (letěl vrtulník), při návratu z vyjížďky, už kousek od stáje. A protože jsem měla před 18 lety velmi podobný úraz, tak mě chuť jezdit sama přešla (a že nebyla ani dříve velká, i když jsem obsedala a loni na jaře jezdila v terénu bez vodiče). Nejsem si jistá sebou, kdyby něco Linda zkusila, že nezžuchnu. S někým sice taky mohu spadnout, ale snad by Linda neutekla. A kdybych se zranila, nebudu u toho sama.

24.7.2017 18:06
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

Ještě že mam skoro poncla tak vyskočim ze země i bez sedla jako lasička taková postarší

24.7.2017 18:10

jaruska napsal(a):
No, ona je Jarča obr po mně, přerostla mě asi o 6 cm, takže měří 161.
Ta je kráásně napapaná, Katko, je vidět, že jí chutná.Uňa je taky takovej žrout, takhle nenažranýho koně jsme tu ještě neměli, ale asi to bude tím, že ona do letoška měla pískový výběh, na trávu se dostala jen občas, tak si to hold vynahrazuje.

Jaruško, jo, chutná, chutná. Až moc smajlík Bříško už má zase větší, fotka je z června. Jo, u Uni to může být tím dřívějším pískovým výběhem. Anebo ne a máte doma kombajn smajlík

24.7.2017 21:31
Lucky1

XXX.XXX.41.155

Linda je moc hezounká..krásná barvička. Malu má taky 5! Je dubnová.

No já měla kdysi taky pořádnou nehodu s jednou kobylou, takže polámaná páteř stačila.
Ale občas je tam nejistota, ale Malu umí podržet.

24.7.2017 22:10

Lucky1 napsal(a):
Linda je moc hezounká..krásná barvička. Malu má taky 5! Je dubnová.

No já měla kdysi taky pořádnou nehodu s jednou kobylou, takže polámaná páteř stačila.
Ale občas je tam nejistota, ale Malu umí podržet.

Linda vyběluje. Odstín světlé "nemyšaté" plavé patří mezi mé nejoblíbenější barvy. Bílá naopak mezi nechtěné. Už jsem ji koupila s tím, že zřejmě vybělí, tak to není překvapení. Ale i tak je to horor, dívat se, jak mizí oblíbená barva a objevuje se ta neoblíbená. :-D Na fotkách to není znát, u nich při tak světlé barvě hraje hlavní roli světlo a kalibrace bílé. Od letošního jara si myslím, že časem bude pstružák. Aspoň tak. Až bude zase někdo někde v koňské knize nebo na webu tvrdit, že se pstružatí až po (téměř) vybělení, tak se ale budu smát.

25.7.2017 08:39
Lucky1

XXX.XXX.34.64

Já kdysi dávno taky nechtěla bělouše. Ale už když jsem v 2002 kupovala Usinku, tak mi bylo jasné, že bude bílá. Teda čekala jsem, že by mohla vypstružit jako táta, ale měla sem tam puntík a jinak byla fakt čistě bílá princezna. Štěstí jsem měla v tom, že byla čistotná, venku se neválela a spousta lidí mě podezřívalo, že ji denně koupu v Jaru, že tak bílého koně nikdy neviděli

Usama Watani

25.7.2017 08:49
Lucky1

XXX.XXX.34.64

Mamluka se narodila hnědá a taky je bělouš, že... otázkou je jak bílá bude. Její máma už je dost pstružatá, táta byl čistě bílý. Je jakoby mámě z oka vypadla. Ale myslím, že Malu vyprstruží časem.
Zatím ji říkám Kinder vejce ...pořád mění odstíny, jednou je světlejší, jednou tmavší, více grošovaná atd... podle toho jak se ji chce
Na fotkách vypadá někdy bělejší než ve skutečnosti je. A sranda jak jsem v neděli koukala po vyjížďce jak se suší podsedlová deka...samé rezavé chlupy. Jakobych jezdila ryzáka

25.7.2017 10:54
lenacia

XXX.XXX.51.4

Já mám žlutou obludu :D
Protože sem chtěla žlutou obludu :D.

25.7.2017 19:45
jaruska

XXX.XXX.213.29

Hezké téma :)

Taky na koně nalézám z vyvýšeného místa - omlouvám to tím, že přeci nechci koni huntovat záda, ale pravdou je, že jaksi již nejsem tak ohebná a nalézt ze země sice zvládnu, ale s vypětím všech sil

Mládě jsem si koupila s tím, že by měl mít max. těch 152 cm a on, holomek jeden, pořád roste a roste a roste! Takže budu asi pořizovat nové schůdky (foto je z března, od té doby dal pár cm navíc...).

A kolk mu je?

25.7.2017 19:47
jaruska

XXX.XXX.213.29

lenacia napsal(a):
Já mám žlutou obludu :D
Protože sem chtěla žlutou obludu :D.

Žlutá obluda je hezká, Taky jsme měli žluťáska, ale už nemáme.

25.7.2017 20:15
kivus

XXX.XXX.114.213

Ahoj holky, jezdec kocháč jsem už dlouho, ale do westernu jsme teprve zabrousili... když dám na koníka westernové sedlo, tak z něj vznikne westernové plemeno, že?

25.7.2017 20:56

jaruska napsal(a):
A kolk mu je?

Za měsíc mu budou dva roky. Ale neměl by být tak velký, už přerůstá plemenný standard

25.7.2017 21:44

Tak jsem si konečně vzpomněla a Lindu jsme dneska změřili. Nestála na úplně rovném povrchu, takže to vychází na cca 146,147 KVH. Loni jsme naměřili 146 KVH, taky plus minus půl cenťáku. Takže mezi čtvrtým a pátým rokem vyrostla zřejmě už jen do šířky. Ale poslední měsíc na trávě teda fest. Takhle vypadala ještě začátkem června, viz fotky.

Dneska už ani nemá hladové jámy, přitom nemám pocit, že by na žebrech bylo více tuku než dřív, ani nad ocasem, za lopatkou a tak. Podbřišník zapínám na stejnou dírku jako začátkem června, ale jde to už hůř. Břicho má napapaný, to je ale objemem krmiva a povolenými svaly. I tak mám pocit, že ztloustla, hlavně právě při pohledu na hladové jámy. Dneska tu byl kovář. I on se o tom zmínil, že od poslední návštěvy poněkud ztloustla. Probírala jsem s ním riziko laminitidy, teprve po strouhání na základě našeho hovoru si všiml vlnky na jednom předním kopytě, mohla být prý tak před měsícem, dvěma přichvácená na jedné noze. Ach jo. Zhoršení pohybu, zvýšené teploty kopyt, pulzace apod. jsem si nevšimla. Začátkem dubna, když začala růst tráva, jsem týden preventivně dávala zelený jíl. Stejně tak začátkem června, když se koně pouštěli na další pastivnu, ale to už jen dva dny. I po kamenitých cestách chodí furt stejně, neřeší je a neřešila je ani na jaře a dříve. Zase ach jo.

Změnou krmení to asi nebude, když je to jen na jedné noze. Ještě tak možná změnou kováře, máme nového od podzimu. Ale jeho práce se mně líbí, nejsem ale odborník. No, nebo taky to může být větším zatížením při ježdění, i když je zátěž stále velmi malá. Má tu nohu křivou od carpu. Potřetí ach jo.

Budu muset začít řešit tu tloušťku, zase chodit na delší procházky na ruce (ještě před 1,5 rokem jsme chodily často a pravidelně několikrát týdně, poslední čtyři měsíce naopak vůbec). A asi na příští jaro pořídit náhubek. A spolíhám na to, že ji jako šestiletou budu moci opět o něco více zatěžovat pod sedlem.

Proč jsem si nepořídila těžko krmitelného oře?

26.7.2017 00:15
canka

XXX.XXX.35.233

Tak jsem si konečně vzpomněla a Lindu jsme dneska změřili. Nestála na úplně rovném povrchu, takže to vychází na cca 146,147 KVH. Loni jsme naměřili 146 KVH, taky plus minus půl cenťáku. Takže mezi čtvrtým a pátým rokem vyrostla zřejmě už jen do šířky. Ale poslední měsíc na trávě teda fest. Takhle vypadala ještě začátkem června, viz fotky.

Dneska už ani nemá hladové jámy, přitom nemám pocit, že by na žebrech bylo více tuku než dřív, ani nad ocasem, za lopatkou a tak. Podbřišník zapínám na stejnou dírku jako začátkem června, ale jde to už hůř. Břicho má napapaný, to je ale objemem krmiva a povolenými svaly. I tak mám pocit, že ztloustla, hlavně právě při pohledu na hladové jámy. Dneska tu byl kovář. I on se o tom zmínil, že od poslední návštěvy poněkud ztloustla. Probírala jsem s ním riziko laminitidy, teprve po strouhání na základě našeho hovoru si všiml vlnky na jednom předním kopytě, mohla být prý tak před měsícem, dvěma přichvácená na jedné noze. Ach jo. Zhoršení pohybu, zvýšené teploty kopyt, pulzace apod. jsem si nevšimla. Začátkem dubna, když začala růst tráva, jsem týden preventivně dávala zelený jíl. Stejně tak začátkem června, když se koně pouštěli na další pastivnu, ale to už jen dva dny. I po kamenitých cestách chodí furt stejně, neřeší je a neřešila je ani na jaře a dříve. Zase ach jo.

Změnou krmení to asi nebude, když je to jen na jedné noze. Ještě tak možná změnou kováře, máme nového od podzimu. Ale jeho práce se mně líbí, nejsem ale odborník. No, nebo taky to může být větším zatížením při ježdění, i když je zátěž stále velmi malá. Má tu nohu křivou od carpu. Potřetí ach jo.

Budu muset začít řešit tu tloušťku, zase chodit na delší procházky na ruce (ještě před 1,5 rokem jsme chodily často a pravidelně několikrát týdně, poslední čtyři měsíce naopak vůbec). A asi na příští jaro pořídit náhubek. A spolíhám na to, že ji jako šestiletou budu moci opět o něco více zatěžovat pod sedlem.

Proč jsem si nepořídila těžko krmitelného oře?

Jak ja Vam rozumim .Taky mam kurna dobre krmitelnou kobylu a nas bohuzel letos taky schvaceni neminulo..ale ne z travy, ale z prezrani jecmenem (dostala se k pytli).A i kdyz bych ted rada, aby zhubla, je to pase, protoze na praci v sedle to kvuli schvaceni ted neni a na prochazky jedine klidne a pomalu.Az se nam stav zlepsi, rada bych s kobylou na ruce chodila na delsi trasy s klusovymi useky..teda podle toho, co vydrzim .Prospeje nam to obema...Chodili jste na prochazky jen v kroku, nebo jste davali i klusove useky?

26.7.2017 08:45

Šutřík: kobyla je krásná, pro mě akorát, nepřijde mi nijak tlustá. Já mám ráda tyhle kulatější typy a pod westernem to naopak vypadá dobře.
Moje kobyla je taky považovaná za tlustou, navíc je ve stáji plné plnokrevníků, tak tam opravdu vyniká

26.7.2017 09:28
Lucky1

XXX.XXX.49.78

Westerňáci mají být trochu menší a kulatější. Lepší lépe krmitelný kůň, kterého člověk může nějak regulovat než hubeňour co ho nejde pořádně vykrmit.
Mě se taky všichni smějou, že říkám že mám araba, ale ta kulička se mi nějak ztrácí mezi těmi painty a qh
Včera jsem trochu fotila...no princezně se mo nechtělo. Focení na louce úplně mimo. Tak jsem ji vzala na pastvinu a měla jsem deštník..no moje totální salám. Ale jak jsem s ním došla ke kobylám, tak to byly fofry! A Malu na mě koukala..jako to mám běhat s nimi? Se musím hýbat? Ostatní kobyly lítaly jak pošuci až na nejstarší kobču čt, ta to má taky na salámu. A Malu tam pobíhala tak aby se neřeklo, že jsem na ni dělala bubáka a měla se hýbat. Asi bych ji musela mít týden zavřenou v boxe, aby dělala araba Ona je fakt flegma.

26.7.2017 13:11

Kovář si včera nevšimnul nějakých změn na chodidle a tak, nevšiml by si ani té vlnky, kdybychom se o tom zrovna nebavili. Byla jsem zo toho tak paf, že jsem se dál nevyptávala. Ale mluvil jen o počátku přichvácení - podle mě to taky může brát tak, že každá vlnka na kopytě znamená přichvácení, schvácení, už jsem se s tím názorem setkala. A schvácení jako takové by určitě poznal. A já bych si všimla kulhání a tak, nejpozději v době, kdy by Linda nechodila na kamenitém podkladu ochotně. Taky už byl večer, zataženo, pošmourno. Já vlnku neviděla, ale byla jsem fakt paf a ke kopytu jsem se ani neshýbla (blbě vidím, tak to bylo zdálky). Ojuknu dneska ve světle, jestli to neuvidím i na druhé přední noze. A prohmatám korunku a tak. A zjistím, v jaké výšce vlnka je. Teď se mi vybavuje (možná chybně), že mluvil o vlnce pod korunkou. To by přece neodpovídalo přichvácení před měsícem, dvěma. Ale spíše změně krmení po zimě, přešla jsem na jiné. Bojím se také toho, že je to následek už hodinových vyjížděk, i když většina je v kroku. Holt křivá noha...

No, uvidím. Možná. A zatím budu řešit jen zhubnutí, kopyta jsou kromě té vlnky podle kováře v cajku. Fotky výše jsou právě z června, kdy byla ještě "štíhlá". Za měsíc přibrala. Vzhledově fest, pohmatem to nevnímám, podbřišník také používám stále na stejné dírce. Musím začít přeměřovat obvod a vést si deník, jak stále v různých diskuzích radí žofré. Chytala jsem se k tomu už kdysi, ale lenost převážila...

26.7.2017 13:19

canka napsal(a):
Jak ja Vam rozumim .Taky mam kurna dobre krmitelnou kobylu a nas bohuzel letos taky schvaceni neminulo..ale ne z travy, ale z prezrani jecmenem (dostala se k pytli).A i kdyz bych ted rada, aby zhubla, je to pase, protoze na praci v sedle to kvuli schvaceni ted neni a na prochazky jedine klidne a pomalu.Az se nam stav zlepsi, rada bych s kobylou na ruce chodila na delsi trasy s klusovymi useky..teda podle toho, co vydrzim .Prospeje nam to obema...Chodili jste na prochazky jen v kroku, nebo jste davali i klusove useky?

Jo, četla jsem vedlejší diskuzi, ještě včera před strouháním. A říkala si, kéž bych tohle nemusela nikdy řešit osobně. No...

Procházkovaly jsme v kroku, klus maximálně pár desítek metrů. Podle mě je krok pro hubnutí nejúčinnější, u dvounohých lidoopů i čtyřnohých zvířat. Ale hlavně v létě jsme chodívaly fest, i na několikahodinové procházky zvlněnou krajinou. Taková 1,5 hodina byla přes léto kratší standard, často jsme dávaly i tříhodinovky, občas proložené plavením na ruce. Po loňském stěhování do jiné stáje mě procházky na ruce už tak nebaví. Buď musím přes silnici nebo jdu přes polní cesty do malého lesíku s několika rybníky, kde je plno hmyzu a mám to tam už prošláplý. U původní stáje byl les mnohakilometrový, téměř bez turistů, chodců, cyklistů a obtížného hmyzu. Přeji vám (Vám i kobylce) hodně úspěchů při hubnutí.

26.7.2017 19:32
jaruska

XXX.XXX.213.29

Za měsíc mu budou dva roky. Ale neměl by být tak velký, už přerůstá plemenný standard

No, geny jsou mršky, ta genetika je tak svým způsobem krásná, že nikdy nevíme, z jakého kolene si koník přinesl to či ono.My zas máme opačný problém, naše kobylka má oba velké rodiče, a ona sama nemá ani 160. No, ale zase díky tomu jí máme, jinak bysme jí v životě ani neviděli.

26.7.2017 19:38
jaruska

XXX.XXX.213.29

Šutřík: kobyla je krásná, pro mě akorát, nepřijde mi nijak tlustá. Já mám ráda tyhle kulatější typy a pod westernem to naopak vypadá dobře.
Moje kobyla je taky považovaná za tlustou, navíc je ve stáji plné plnokrevníků, tak tam opravdu vyniká

To je nádherná kobylka, já mám teda taky radši líp krmitelný koně, protože je fakt jednodušší jim to omezit, než dokrmovat, a jsou i hezčí na pohled, ale zase nesměj bejt moc tlustí, to je taky špatně. Plnokrevníky jsme tu měli 4 a všicí byli naštěstí dobře krmitelní, i když ta jedna začala přibírat, až když se zklidnila a zdomácněla, a udržela si pak tu pěknou figuru, i když s ní jarča pracovala a i sem tam něco skočily.
Tohle je Šoník, taky A 1/1, ten byl v naprostý pohodě. Chutnalo mu a vždycky všechno zbaštil.

26.7.2017 19:40
jaruska

XXX.XXX.213.29

canka napsal(a):

Canko, moc přeju, ať je kobylka brzy fit, vím, že to je dlouhá cesta, ale dá se to zvládnout.

26.7.2017 19:42
jaruska

XXX.XXX.213.29

Jo, četla jsem vedlejší diskuzi, ještě včera před strouháním. A říkala si, kéž bych tohle nemusela nikdy řešit osobně. No...

Procházkovaly jsme v kroku, klus maximálně pár desítek metrů. Podle mě je krok pro hubnutí nejúčinnější, u dvounohých lidoopů i čtyřnohých zvířat. Ale hlavně v létě jsme chodívaly fest, i na několikahodinové procházky zvlněnou krajinou. Taková 1,5 hodina byla přes léto kratší standard, často jsme dávaly i tříhodinovky, občas proložené plavením na ruce. Po loňském stěhování do jiné stáje mě procházky na ruce už tak nebaví. Buď musím přes silnici nebo jdu přes polní cesty do malého lesíku s několika rybníky, kde je plno hmyzu a mám to tam už prošláplý. U původní stáje byl les mnohakilometrový, téměř bez turistů, chodců, cyklistů a obtížného hmyzu. Přeji vám (Vám i kobylce) hodně úspěchů při hubnutí.

Ta Linda je tak úúžasně kráásná, fakt se povedla, taky doufám, že to nebude nic vážného.

26.7.2017 19:45
jaruska

XXX.XXX.213.29

kivus napsal(a):
Ahoj holky, jezdec kocháč jsem už dlouho, ale do westernu jsme teprve zabrousili... když dám na koníka westernové sedlo, tak z něj vznikne westernové plemeno, že?

Kivus, asi né, ale určitě je western na couračky takovej pohdlnější, než anglie, aspoň teda pro mě, a myslím, že i koníci jsou spokojení.

26.7.2017 21:30

jaruska napsal(a):
Ta Linda je tak úúžasně kráásná, fakt se povedla, taky doufám, že to nebude nic vážného.

Hlavně je hodná, i když občas je to samostatně myslící a jednající jednotka smajlík

Dneska jsme s kamarádkou skoukly přední nohy. Kroužky má na obou. Nic jiného jsme nenašly. Udělala jsem i pár fotek, jak teď vypadá. Moc se nedařilo, nejedná se o předpisové fotky. Jo, je tlustá, k tomu má "napapané bříško s povolenými svaly". Ale nějaká extrémní obezita na mě z fotek nedýchá.

26.7.2017 21:40

Zkusila jsem i vyfotit přední kopyta, ale nečistila jsem je ani od bláta, protože jsem ani neplánovala Lindu stavět na rovný povrch (= na chodbu stáje). Nečekala jsem totiž, že fotky budou předpisový, to by musel Lindě držet nohy někdo jiný. Tak snad příště. Různě jsem se kroutila, stejně nejsou kopyta focená rovnoměrně. Ty nejpoužitelnější jsou:

1. Měla to být levá přední zboku. Linda si popošla, tak je z toho aspoň pravá přední z vnitřní strany smajlík
2. Pokus o "hloubku", pravá přední.
3. Taky to nevyšlo v rovině, ale z fotek chodidla je to asi nejpoužitelnější, pro hrubou představu úpravy kopyta. A ano, kopyto je nesouměrné. Ne tolik, jak se z fotky zdá, je to focené trochu šikmo.

Zase využiju zkušenosti jiných, tuším, že opět žofré, která si vede fotky kopyt v čase. Jen to chce udělat pár lépe vypovídajících fotek. To mně připomíná, že jsem zapomněla změřit obvod trupu.

26.7.2017 21:43

jaruska napsal(a):
Kivus, asi né, ale určitě je western na couračky takovej pohdlnější, než anglie, aspoň teda pro mě, a myslím, že i koníci jsou spokojení.

To je krásná fotka, taková pohodová smajlík

27.7.2017 09:03

jaruska napsal(a):
No, geny jsou mršky, ta genetika je tak svým způsobem krásná, že nikdy nevíme, z jakého kolene si koník přinesl to či ono.My zas máme opačný problém, naše kobylka má oba velké rodiče, a ona sama nemá ani 160. No, ale zase díky tomu jí máme, jinak bysme jí v životě ani neviděli.

Jj je to pravda. Stále doufám, že už se zabrzdí a nebude tak velký, jako moje kobyla, ale aspoň o chlup menší :) Uvidíme. Oba rodiče se vejdou do plem. standardu, kde je více jak polovina zástupců v kategorii pony.

27.7.2017 09:04

Šutřík: kobylka ani na těchto fotkách nevypadá nijak moc obézní - je hezky oplácaná, to ano, ale k těmto koníkům to prostě patří. A kopyta mi taky nepřijdou tragická.

27.7.2017 09:35
Lucky1

XXX.XXX.39.1

Taky mi Linda nepřijde nějak extra tlustá a kopyta taky bych tolik neřešila. Zažila jsem léta problémy s huculí a poníkem, co byli fest tlustí a schvácení a tahle kobča má do toho ještě fakt daleko
Fjorďáci jsou oplácanější, takže to má geneticky a lipicáni taky nebývají hubeňouři.

27.7.2017 13:00
jaruska

XXX.XXX.213.29

Jj je to pravda. Stále doufám, že už se zabrzdí a nebude tak velký, jako moje kobyla, ale aspoň o chlup menší :) Uvidíme. Oba rodiče se vejdou do plem. standardu, kde je více jak polovina zástupců v kategorii pony.

Já myslím, že když má ve dvou letech 152.tak těch 160 v dospělosti mít bude, to už by bylo moc, joo?
Taky mi Linda nepřijde zas až tak tlustá, že by to bylo na schvácení, ale zase pupík už má pěknej a už bych jí na neregulovanou pastvu nepouštěla, pokud máš pocit, že je přichvácená, ono se to nezdá, ale když ten koník má tahat takovýdle bříško a ještě jezdce+ westernový sedlo, tak to nebude nic dobrého pro jeho pohybový aparát.Taky musím Uňu i Moruš držet na regulovaným krmení, jinak by mohly mít problémy.
Moruš na Berounce loni.

27.7.2017 13:08
jaruska

XXX.XXX.213.29

Děvčata, já jsem tak ráda, že nám strouhá i kove Petr, já se o nic nemusím starat, Peťa tomuhle rozumí.
www.kopyta.com
A Fanča ho samou láskou takhle objímá.

27.7.2017 13:23

jaruska napsal(a):
Já myslím, že když má ve dvou letech 152.tak těch 160 v dospělosti mít bude, to už by bylo moc, joo?
Taky mi Linda nepřijde zas až tak tlustá, že by to bylo na schvácení, ale zase pupík už má pěknej a už bych jí na neregulovanou pastvu nepouštěla, pokud máš pocit, že je přichvácená, ono se to nezdá, ale když ten koník má tahat takovýdle bříško a ještě jezdce+ westernový sedlo, tak to nebude nic dobrého pro jeho pohybový aparát.Taky musím Uňu i Moruš držet na regulovaným krmení, jinak by mohly mít problémy.
Moruš na Berounce loni.

Jj, to už je právě moc - jak do standardu (143-152 cm), tak pro mě (už jsem moc pohodlná a líná lézt na vyšší koně)

Moruš má výstavní zebrování 8).

27.7.2017 13:32
jaruska

XXX.XXX.213.29

Jj, to už je právě moc - jak do standardu (143-152 cm), tak pro mě (už jsem moc pohodlná a líná lézt na vyšší koně)

Moruš má výstavní zebrování 8).

Jojo, ona má i krásnej pruh.

27.7.2017 14:06

jaruska napsal(a):
Jojo, ona má i krásnej pruh.

Hih, tady vypadá jak blbě vybarvenej převalák

27.7.2017 20:22
jaruska

XXX.XXX.213.29

Hih, tady vypadá jak blbě vybarvenej převalák

No jo, ona má tu barvu takovou zvláštní, ale co mě na ní zaujalo jako první, tak to byly oči, měla je takový smutný, když ji k nám ten borec přivezl, evidentně už nechtěla jet zpátky, a hlavně měla švihanec přes oko, dostala asi lonžákem, jak mu nechtěla nastoupit.

27.7.2017 20:33
kivus

XXX.XXX.114.213

jaruska napsal(a):

To jsem napsala z legrace. Šíleně mě překvapilo to pohodlí... klus... cval... i když jezdím asi 20 let anglii, v tom westernu se cítím bezpečněji. Koník byl včera nějaký živější... hodně živější, ale to se mu machruje, když byl takový chládek smajlík jak se oteplí, tak mu zas sklapne smajlík

27.7.2017 20:36
kivus

XXX.XXX.114.213

To je krásná fotka, taková pohodová smajlík

Děkuju, my si jezdíme jen tak na pohodu smajlík a je to foceno po projížďce, to vypadá vždycky pohodově smajlík a aby to byla pohoda se vším všudy, jezdíme bez udidla... na udidle mě to nebaví, jde dost proti němu.

27.7.2017 20:50

Holky, děkuji za zhodnocení Lindy a její aktuální tloušťky smajlík Po včerejším podrobném zkouknutí mnou i kamarádkou si ani jedna nemyslíme, že by Linda byla teď nebo na jaře přichvácená. Pastvu řešit letos už nebudu, není k dispozici samostatný výběh. Příští rok na jaro možná pořídím náhubek, ale jen pokud by se neosvědčilo více pohybu. Jezdit na ní nadále budu. Však se jedná jen o jednu, dvě vyjížďky týdně a jednu krátkou halu. Vrátím ale procházky na ruce, znatelně jen pohyb pod sedlem v této "početnosti" nestačí. Už včera jsme dali procházku,65 min,5,8 km podle Endomonda (dá se tomu věřit, naopak nastoupané metry jsou nesmyslné, ale byla to procházka rovinatou částí vrchoviny).

27.7.2017 20:53
jaruska

XXX.XXX.213.29

kivus napsal(a):
To jsem napsala z legrace. Šíleně mě překvapilo to pohodlí... klus... cval... i když jezdím asi 20 let anglii, v tom westernu se cítím bezpečněji. Koník byl včera nějaký živější... hodně živější, ale to se mu machruje, když byl takový chládek smajlík jak se oteplí, tak mu zas sklapne smajlík

On ten western hodně podrží člověka, já už bych do anglie nevlezla za žádnou cenu.

Nemůžu jít na jízdáárnu, mám jenom 3 nohy, vidíš, báááboo?

27.7.2017 20:57
jaruska

XXX.XXX.213.29

kivus napsal(a):
Děkuju, my si jezdíme jen tak na pohodu smajlík a je to foceno po projížďce, to vypadá vždycky pohodově smajlík a aby to byla pohoda se vším všudy, jezdíme bez udidla... na udidle mě to nebaví, jde dost proti němu.

Kivus, pěkný koník, nemáš fotičku celýho, abych se mohla pokochati?

27.7.2017 20:58
Lucky1

XXX.XXX.35.77

Já vyrostla na anglii...kdysi byl western v plenkách tady, že... ale pak jsem přesedlala a taky pak měla v anglickém sedle nehodu s jednou kobylou a necítím se v tom bezpečně.
Jinak s udidlem je to i dost o přiježděnosti koně, ale já s Usou jezdila na uzdečce i na parelce nebo jen stájovce. A Malu se obsedala na parelce a umí normálně, ale přiježďuje se nyní na udidle. A dál uvidíme...

Dneska jsem u koní nebyla vyjímečně...jinak jsem skoro denně. Už se těším na zítra...potrénujeme na jízdárně asi a o víkendu ještě nevím.

27.7.2017 21:01
kivus

XXX.XXX.114.213

jaruska napsal(a):
On ten western hodně podrží člověka, já už bych do anglie nevlezla za žádnou cenu.

Nemůžu jít na jízdáárnu, mám jenom 3 nohy, vidíš, báááboo?

stojí jak plameňák smajlík) já mám zas žirafu.

27.7.2017 21:06
kivus

XXX.XXX.114.213

jaruska napsal(a):

Na můj vkus má Grot úzké plece a mohl by mít větší zadek... ať se líp doplňujem smajlík) ale fakt se jen couráme lesem nebo vozím svoje děti, na to mi kříženeček stačí smajlík

27.7.2017 21:07
kivus

XXX.XXX.114.213

Na to že nemáme pastvu a trávu jim vozím do výběhu v kárách na příděl - seno nonstop, tak i přes vyjížďky co 2 den máme slušný pupek

27.7.2017 21:08
kivus

XXX.XXX.114.213

jaruska napsal(a):

Máš fakt krásného koňoucha

27.7.2017 21:15

kivus napsal(a):
Na můj vkus má Grot úzké plece a mohl by mít větší zadek... ať se líp doplňujem smajlík) ale fakt se jen couráme lesem nebo vozím svoje děti, na to mi kříženeček stačí smajlík

Grot je krásnej. Je dobře, že nemá ten velobří zadek jak amíci smajlík

27.7.2017 21:16
jaruska

XXX.XXX.213.29

kivus napsal(a):

Jak je vysokej?Neviděla jsem někde jeho fotku v inzerci?

27.7.2017 21:17
Lucky1

XXX.XXX.35.77

Ty jo, teď vidím tu Moruš...fakt plameňák

27.7.2017 21:19
jaruska

XXX.XXX.213.29

kivus napsal(a):
Máš fakt krásného koňoucha

Díky moc, no je kráásná, ale na mě velká.

27.7.2017 21:20
Lucky1

XXX.XXX.35.77

Šmarjá to není Moruš, ale Uňa ! ...no já už jsem večer fakt slepá

27.7.2017 21:21
jaruska

XXX.XXX.213.29

Lucky1 napsal(a):
Ty jo, teď vidím tu Moruš...fakt plameňák

To není Moruš, to je Uňa, Lucí.

27.7.2017 21:22
jaruska

XXX.XXX.213.29

kivus napsal(a):

A čeho je to kříženeček?Arábek tam je, nebo nee?

27.7.2017 21:24
kivus

XXX.XXX.114.213

jaruska napsal(a):
Jak je vysokej?Neviděla jsem někde jeho fotku v inzerci?

Má cca 150 cm a v inzerci určo nebyl, je adoptovaný smajlík

27.7.2017 21:25
kivus

XXX.XXX.114.213

jaruska napsal(a):
Díky moc, no je kráásná, ale na mě velká.

No já jsem do nadace narovinu napsala, že musí mít koník max 150 cm...

27.7.2017 21:30
Lucky1

XXX.XXX.35.77

jaruska napsal(a):
To není Moruš, to je Uňa, Lucí.

JJ..však jsem si pak všimla

28.7.2017 12:33
jaruska

XXX.XXX.213.29

kivus napsal(a):

Mně se zas ty větší(koňský) zadky líběj.
Zimní Morunidlo.

28.7.2017 12:50

jaruska napsal(a):
Mně se zas ty větší(koňský) zadky líběj.
Zimní Morunidlo.

Přesně tak! Americký louplý zadky jsou prostě krásný

Zimní strašáček má úžasný výraz

28.7.2017 12:58
jaruska

XXX.XXX.213.29

Kokám, že dost pršelo, coo? No už by ta zima mohla jít do pryč, chtěly jsme jít s holkama plavit a furt je kosa jak blázen, pole posekaný a my furt nikam nemůžem. smajlík

28.7.2017 13:01
jaruska

XXX.XXX.213.29

Pěkná kobylka, to je ČT?

28.7.2017 13:11

Jaruska: to je tři roky stará fotka, kdy jsme ještě byly téměř v plném provozu - a ano, tenkrát fakt pršelo, ale měly jsme zaplacený trénink, tak jsme holt trénovaly

Kobyla je ČT x APH. Úžasně všestranné zvíře, co jsem si vymyslela, to jsme dělaly - anglická drezura, western, working equitation, dámské sedlo, dvě lonže... Teď 12ti letá a v trvalém invalidním důchodu.

28.7.2017 13:15
jaruska

XXX.XXX.213.29

Co se stalo, že je tak mladá v důchodu?

28.7.2017 13:23

Má PSSM - nevylečitelná nemoc svalů.

Proto jsem si splnila dlouholetý sen a pořídila mlaďocha. Všechno zlé je k nečemu dobré...

28.7.2017 14:02
Lucky1

XXX.XXX.51.146

Mlaďoch je pěkný. Co je zač?

Škoda toho důchodu, ale bohužel to si mnoho lidí neuvědomuje a vesele neustále kříží a netestují. Někteří na to serou u američanů s pp...pokud to není třeba u kobyl povinné. A u kříženců už vůbec neřeší že jo... a pak bohužel na to doplatí lidi, co si je koupí.
Já bych byla pro zavést testování u koní plošně a je to.

28.7.2017 14:08
Lucky1

XXX.XXX.51.146

Mimochodem...nefunguje na dietě? Při pravidelném pohybu a dietě prý mohou docela fungovat postižení koníci, ale osobně jsem to nikdy neviděla. Jen z doslechu a čtení. U američanů se aspon hřebci teď testují a někdo i ty kobyly postupně..ale říkám jsou lidi, co o tom nemají páru nebo na to vědomě serou a dokonce vědomě nemocné koně přípouští...

28.7.2017 14:08

Testování je zatím povinné pouze u hřebců QH, což neřeší vůbec nic. A i když hřebec nemá čistý 5 panel test, tak ho to z plemenitby nevyřazuje. A lidi se neptají, protože neznají, čehož chovatelé využívají a neříkají plné info... Této problematice se poslední dobou dost věnuji a je až neuvěřitelné, kolik pozitivních koní tu v ČR je. Je potřeba šířit osvětu, o což se dost snažím.

Mlaďoch je Morgan Horse, zatím dvouletý hřebec.

28.7.2017 14:09

Tato nemoc je velmi těžce menežovatelná. A i přes dodržování všech zásad se záchvaty stejně dostavovaly, takže jsem to prostě vzdala a teď už chodíme jen na procházky.

28.7.2017 14:21
Lucky1

XXX.XXX.51.146

Právě že vím taky svoje...upřímně bych udělala to co u arabů. Bez DNA a testací nedostane pp a je to... Každá plemena mají nějaké své problémy, ale chovatelé by se měli snažit to řešit. Nejde o to vymlátit polovinu populace, jsou nemoci, kde i pozitivní přenašeč může být v chovu, ale neměl by se dostat na druhého jedince s tím samým..od toho by testy měly být. Ne zúžit genetickou základnu, a le vědět vo co go a ne vědomně tvořit jedince nemocné!

To mě mrzí..12 ještě není žádný věk. Kdy se to začalo projevovat? Právě že spousta i chovatelů nemá o tomho ani ponětí. A ti co mají a testují a chtějí dělat chov dobře se mnohdy setkají s tím, že majitelé kobyl svou kobylu testovat nechtějí a pod.. a kupci ví většinou prd o tom co to je a nebo spoléhají na staré známé "mě se to stát nemůže..."

Mlaďoch je krásný! Kde se tady dá sehnat origoš Morgan horse? Jsem myslela, že je mají je v USA. Tady v Evropě jsou taky?

28.7.2017 14:30

U kobyly se první tying-up epizoda projevila v šesti letech, potom další jedna až dvě ročně. A jak říkám - i když byla převedena na dietu a každodenní pohyb (což jí psychicky nedělalo vůbec dobře), stejně to nepomohlo...
Než jsem koupila morgáně, uvažovala jsem chvíli opět o QH/PH, ale narážela jsem neustále na neochotu udělat testy, takže jsem to vzdala..

Morgani jsou v Evropě bohužel stále velmi raritní, což je strašná škoda, protože je to úžasný rodinný a všestranný koník. Sháněla jsem 3/4 roku a nakonec sehnala v Bavorsku.
Zatím spolu pracujeme ze země, základní návyky, chodíme na procházky a hrajeme si např. formou targetingu s klikrem apod. Teď ho chci začít učit typický morganí výstavní postoj. Za měsíc mu budou dva roky.

28.7.2017 14:49
Lucky1

XXX.XXX.51.146

Právě že si myslím, že si tím někteří zavírají dveře.

Jinak Morgan super. Fakt jsem po nich nepátrala, jen vím, že v USA jsou v kurzu a kdysi se mi líbili.

Ale můj top kůň je arabský plnokrevník.Upřímně si dovedu i jako druhého koně představit toho QH..typově někteří se mi líbí, ale i mezi těmi američany jsou velké rozdíly.jak v povaze, tak výšce, exteriéru. A problematika genetických nemocí je zvlášť kapitola...vybrat dobré zvíře by bylo dost náročné a rozhodně ne levná záležitost. Ale už nemohu mít koně doma a stačí mi jeden. Kdo ví co bude v budoucnu.
Malu je Malu

28.7.2017 14:57

Problematika PSSM je daleko obsáhlejší, navíc už se dá testovat víc variant tohoto onemocnění, což není součástí 5 panel testu. A toto onemocnění se zdaleka neomezuje na QH, PH a chladnokrevníky, u kterých je nejčastější. Jeho varianty typu 2 jsou časné právě u arabů, plnokrevníků a spousty dalších plemen. Jinak, než vyřazovat postižené jedince z chovu, se toho nezbavíme.

Já, jelikož jsem s koňmi začínala až těsně před třicítkou, mám prostě ráda ty klidné americké povahy a morgan je v tomto ještě o kus dál. Oni taky QH byli vyšlechtěni mj. právě z Morgana ;)

Vy když máte arábka - učíte/umíte výstavní postoj? Zajímal by měl postup tréninku, pokud byste byla ochotná se podělit

28.7.2017 15:11
Lucky1

XXX.XXX.51.146

Vím, že je to trochu rozsáhlejší celá problematika. Nemyslela jsem pouze PSSM A u arabů je taky několik nemocí a PSSM se vyskytuje u velké spousty plemen v menší míře.

Co se týče výstavního postoje...jsou na to profíci, co to umí koně slušně naučit. Já něco málo vím, ale upřímně nemám výstavní koně a nikdy jsem zrovna nebyla příznivec lítání po výstavách.Mám i nějaké články o vystavování arabů, ale morgan bude mít podobný postup. Máme výstavu povinnou k uchovnění, což ne všichni kvitují. Malu umí trochu postoj, s krkem a hlavou a výrazem je to horší celkem na to prdí.

První je třeba ho naučit postavit zadní nohy a nechat je na místě. Pak se učí kráčet předky...dá se ten kůň naučit až dost natáhnout. Morgani se myslímnevystavují s tak nataženými krky ne?

28.7.2017 15:18

Jj, takže moje domněnka je správná - naučit nechat stabilní zadky a potom pouze posunovat přední nohy a přenášet na ně váhu. Morgani mají v podstatě velmi podobný výstavní postoj jako arabi - viz. foto 1. Toto už je pro mě přehnané, já bych ráda, aby uměl stát aspoň jako na foto 2.

28.7.2017 15:19

Na fotce máte úžasnou krajinu - kde to je? To musí být balzám na duši, toulat se takovou nádherou na koni

28.7.2017 15:25
Lucky1

XXX.XXX.51.146

Právě že morgany jsem viděla převážně jako houpací koníky. Araby ale tak třeba v Americe taky někdy stavějí, ale správně by měl mít váhu na předních a mít je rovněji, ne tak naztažené dopředu.

28.7.2017 15:28

Jj, někdy je opravdu postaví velmi přehnaně a pak skutečně vypadají jak houpací koníci. To už podle mě krásu koně opravdu degraduje, než aby to něčemu pomáhalo.

28.7.2017 16:14
kivus

XXX.XXX.114.213

jaruska napsal(a):
A čeho je to kříženeček?Arábek tam je, nebo nee?

Já vůbec nevím, v průkazu má napsáno hucul smajlík).

1.8.2017 13:51
jaruska

XXX.XXX.213.29

Má PSSM - nevylečitelná nemoc svalů.

Proto jsem si splnila dlouholetý sen a pořídila mlaďocha. Všechno zlé je k nečemu dobré...

Můžeš napsat, po kterým hřebci kobylka je?Klidně do mejlu, ale aby byl člověk v obraze a náhodou s ním nepřipustil.

1.8.2017 13:52
jaruska

XXX.XXX.213.29

Ale mladej je kráásnej, já nikdy na ryzáky nebyla, ale teď miluju zrzavou kobylu a čeká nás zrzavý hříbě.

1.8.2017 13:54
jaruska

XXX.XXX.213.29

kivus napsal(a):
Já vůbec nevím, v průkazu má napsáno hucul smajlík).

To se asi někdo upsal, né? Měli tam dopsat hucul/arab.
Ale taky je krásnej.Má přesně těch 150?

1.8.2017 19:57

Kobyla je po MG Doc Joe Chex.

1.8.2017 20:17
jaruska

XXX.XXX.213.29

Kobyla je po MG Doc Joe Chex.

Jo, ten testy nemá. Taky jsem po něm jednu dobu pokukovala, ale byl naštěstí daleko.

3.8.2017 22:08
kivus

XXX.XXX.114.213

jaruska napsal(a):
To se asi někdo upsal, né? Měli tam dopsat hucul/arab.
Ale taky je krásnej.Má přesně těch 150?

Hucula mám v rodném domě už 20 let a rozhodně nemají žádné společné rysy... na Grotovi jezdím bez biče, bez kopání a krásně se nechá zastavit i na bezudidlovce ( brzdím jemně, neškrtím ho) Hucul je děsně tvrdohlavý... snaží se člověka pořád nějak tzv. občůrat nějak jsem ho nikdy neměřila, ale věřím těm 150 cm... předním jsem měla teplokrevníka 165 cm a fakt to šlo při nasedání a údržbě poznat... většího koně už nechci ani za nic. Western mě ale fakt uchvátil, je to nehorázné pohodlíčko a ta volná otěž...

no já nevím, jestli je v něm arábek, ale žirafa určitě smajlík

4.8.2017 12:42
jaruska

XXX.XXX.213.29

kivus napsal(a):
Hucula mám v rodném domě už 20 let a rozhodně nemají žádné společné rysy... na Grotovi jezdím bez biče, bez kopání a krásně se nechá zastavit i na bezudidlovce ( brzdím jemně, neškrtím ho) Hucul je děsně tvrdohlavý... snaží se člověka pořád nějak tzv. občůrat nějak jsem ho nikdy neměřila, ale věřím těm 150 cm... předním jsem měla teplokrevníka 165 cm a fakt to šlo při nasedání a údržbě poznat... většího koně už nechci ani za nic. Western mě ale fakt uchvátil, je to nehorázné pohodlíčko a ta volná otěž...

no já nevím, jestli je v něm arábek, ale žirafa určitě smajlík

No, právě si myslím, že tam bude dost arábka, ti jsou tací citlivoučcí.
Grot je kráásnej.

4.8.2017 13:33
kivus

XXX.XXX.114.213

Děkuju... jak pracujete se svojima koníkama? Měla jsem vždycky koníky, kteří potřebovali často ven, jinak se potili už při sedlání a na Grota teprve přicházím, zkoušela jsem jezdit denně... připadal mi nervoznější... pak co druhý den, pořád byl trošku nesvůj... a když jsem to natáhla na vyjížďku co 3 den připadá mi nejvíce vklidu. Je možné, že to některým koňům fakt stačí a při častějším ježdění jsou unavení?

4.8.2017 20:42

Holky, načnu jiné téma, než jsou koně, snad to nevadí. Kvůli tomu, že sousedka nevykastrovala své dvě kočky a na jaře se na zahradu přitoulala venkovní kočka, se u nás narodilo 11 koťat. Z toho 9 kocourků. Ujala jsem se koťata - kočky, že aspoň budu moci zařídit, aby se z ní nestala další každoroční množitelka. Kotě jsem domů brala jen najíst a chvíli hrát, jinak bylo s mámou a sourozenci venku. A teď mám náladu pod psa, protože kdybych ho nebrala domů, nestal by se mu těžký úraz smajlík Včera večer, když jsem šla zavírat koně, vyběhla do bytu moje dospělá kočka a hned za ním to kotě. Kočka přitom kotě nemusí. Dvakrát po něm hrábla přední. Bohužel se trefila drápkem do oka smajlík Takže večer cesta na pohotovost (jediná pohotovost pro malá zvířata poblíž je mimochodem koňská klinika v Heřmaňáku). Dneska operace. Doktorka oko vyndala. I tak není jisté, že to kotě přežije, hrozí infekce, navíc je asi jen dvouměsíční, ještě sálo, k mamce nebude moci. Fakt si začínám vyčítat, že jsem ho brala domů. Mohlo být teď zdravé. A takhle možná tu moji dobře myšlenou péči nepřežije smajlík

Musela jsem se vypovídat, díky za pochopení.

4.8.2017 20:49
kivus

XXX.XXX.114.213

Holky, načnu jiné téma, než jsou koně, snad to nevadí. Kvůli tomu, že sousedka nevykastrovala své dvě kočky a na jaře se na zahradu přitoulala venkovní kočka, se u nás narodilo 11 koťat. Z toho 9 kocourků. Ujala jsem se koťata - kočky, že aspoň budu moci zařídit, aby se z ní nestala další každoroční množitelka. Kotě jsem domů brala jen najíst a chvíli hrát, jinak bylo s mámou a sourozenci venku. A teď mám náladu pod psa, protože kdybych ho nebrala domů, nestal by se mu těžký úraz smajlík Včera večer, když jsem šla zavírat koně, vyběhla do bytu moje dospělá kočka a hned za ním to kotě. Kočka přitom kotě nemusí. Dvakrát po něm hrábla přední. Bohužel se trefila drápkem do oka smajlík Takže večer cesta na pohotovost (jediná pohotovost pro malá zvířata poblíž je mimochodem koňská klinika v Heřmaňáku). Dneska operace. Doktorka oko vyndala. I tak není jisté, že to kotě přežije, hrozí infekce, navíc je asi jen dvouměsíční, ještě sálo, k mamce nebude moci. Fakt si začínám vyčítat, že jsem ho brala domů. Mohlo být teď zdravé. A takhle možná tu moji dobře myšlenou péči nepřežije smajlík

S tím už člověk nic nenadělá, jsou to zvířátka a úrazy se prostě stávají... je to nepříjemné, ale úctyhodné, že jste ho vzala do veterináře a věc řešila, klobouk dolů

5.8.2017 07:10
jaruska

XXX.XXX.213.29

kivus napsal(a):
Děkuju... jak pracujete se svojima koníkama? Měla jsem vždycky koníky, kteří potřebovali často ven, jinak se potili už při sedlání a na Grota teprve přicházím, zkoušela jsem jezdit denně... připadal mi nervoznější... pak co druhý den, pořád byl trošku nesvůj... a když jsem to natáhla na vyjížďku co 3 den připadá mi nejvíce vklidu. Je možné, že to některým koňům fakt stačí a při častějším ježdění jsou unavení?

To je těžký, asi nevíš, co má koník za sebou, myslím jako co prožil, než sis ho vzala Ty.Jezdí sám nebo s koněm?Kolik tak najedeš za tu vyjížďku km?
Já s dcerou na Hubertu, letos už nepojedu.

5.8.2017 07:17
jaruska

XXX.XXX.213.29

Katko, to takhle nemůžeš brát, nemůžeš předvídat, co se stane, ty zvířata si to mezi sebou vyřídí tak jako tak, kočka bez oka dokáže žít naprosto plnohodnotný život, tohle se uhlídat nedá, třeba by to kotě venku přejelo auto, Olda mi jednou před očima přejel kotě, který bylo zalezlý v motoru, nikdo jsme o něm vůbec nevěděli, že tam je, a jak se Olda rozjel, tak vylejzalo a rovnou pod kola, tohle je prostě neovlivnitelný.
Naše štěňátka před asi třemi lety.

5.8.2017 10:17

Pirát už je doma smajlík Dělá pěkný bordel, zatím byla holka doma jen na nažrání a hraní si, ne tak dlouho. Střídavě leze po mě a vrní, po stole, po prolízačce, hraje si a mňouká. Občas jde ke dveřím a tam teda intenzitu mňoukání zesiluje až do maximálních otáček, místy to zní vztekle. Máma je přes dvoje dveře venku. Takový násilný odstav, no, ale co se dá dělat. Živá je tedy dost.

5.8.2017 10:32
kivus

XXX.XXX.114.213

jaruska napsal(a):
To je těžký, asi nevíš, co má koník za sebou, myslím jako co prožil, než sis ho vzala Ty.Jezdí sám nebo s koněm?Kolik tak najedeš za tu vyjížďku km?
Já s dcerou na Hubertu, letos už nepojedu.

Jezdím vždycky cca 6 km krok a klus, u nás není s kým jezdit, jezdíme se psem a chove se s ním stejně jako když berem na vodítku poníka. Jako nenervuje, nezdrha, ale ó něco víc kouká, když pár dní nejezdim je úplný salamista. Spíš by mě zajímalo jak často berete koníky ven...

5.8.2017 13:05
jaruska

XXX.XXX.213.29

Pirát už je doma smajlík Dělá pěkný bordel, zatím byla holka doma jen na nažrání a hraní si, ne tak dlouho. Střídavě leze po mě a vrní, po stole, po prolízačce, hraje si a mňouká. Občas jde ke dveřím a tam teda intenzitu mňoukání zesiluje až do maximálních otáček, místy to zní vztekle. Máma je přes dvoje dveře venku. Takový násilný odstav, no, ale co se dá dělat. Živá je tedy dost.

Jééé, to je super, vypadá moc pěkně, tak snad už má holka to špatný za sebou a teď už bude jen dobře.

5.8.2017 13:09
jaruska

XXX.XXX.213.29

kivus napsal(a):
Jezdím vždycky cca 6 km krok a klus, u nás není s kým jezdit, jezdíme se psem a chove se s ním stejně jako když berem na vodítku poníka. Jako nenervuje, nezdrha, ale ó něco víc kouká, když pár dní nejezdim je úplný salamista. Spíš by mě zajímalo jak často berete koníky ven...

No Moruš byla stejná, ať se šlo ven často, nebo i třeba jednou za 5 dní, takže já tohle neznám, a kobča známé jezdí téměř každý den a může pořád, pořád je dopředná a je vidět, že pohyb jí nedělá problém.A je to ČT 165 v kohoutku těžší typ.A sportovní Fanča má tak 2 dny volno, jinak je buď jízdárna, nebo terén, minimálně lonžujeme, to jen když se sejdou okolnosti a není čas jet ven ani na jízdárnu.

5.8.2017 13:15
jaruska

XXX.XXX.213.29

Hlavně jsem se nikdy nemusela bát dát třeba Moruš oves, i třeba dostala takovou tu odměrku od Perly plnou ovsa, vždycky jsem věděla, že ona tu energii nevyužije proti mně, ale k pohybu dopředu, takže ideální stav-nejezdíme, nepotřebuješ energii.jezdíme, můžeš dostat oves a jde v naprostý pohodě a s chutí.
Když měla Jarča tohodle poníka, jezdila téměř denně, nejezdila jen v blbým počasí, a byl v pohodě, a to jsme jezdili třeba 15 kiláků tam a to samý zpátky.

5.8.2017 13:31
kivus

XXX.XXX.114.213

Grot má jen seno a trávu... Má celkem pupek, tak nic navíc nedávám na krku už začíná být taky pěknej hřebínek... příkrmek budem řešit až nebude travička.

7.8.2017 08:29
jaruska

XXX.XXX.178.61

U nás travička už není docela dlouho, letos už mám díru v seně, jakou mívám až tak v září. smajlík
Ale mám ho dost, a ještě jedna seč bude.

7.8.2017 13:15
jaruska

XXX.XXX.213.29

Naše páprďoly včera na závodech, ZL 2.místo a L* 3.místo.

8.8.2017 06:58
kivus

XXX.XXX.114.213

jaruska napsal(a):
U nás travička už není docela dlouho, letos už mám díru v seně, jakou mívám až tak v září. smajlík
Ale mám ho dost, a ještě jedna seč bude.

Máme kus pronajatého pozemku, kde koně pouštět nesmíme. Měli jsme tam brambory a potom jsme udělali obnovu- jetelotravu, roste to tam tak zběsile, že to už určitě sekám po 4te. Dávám od jara vrchovaté káry ráno a večer a podle jejich stavu víc nepotřebuji

8.8.2017 07:00
kivus

XXX.XXX.114.213

jaruska napsal(a):
Naše páprďoly včera na závodech, ZL 2.místo a L* 3.místo.

Super, blahoprejem

8.8.2017 20:08
jaruska

XXX.XXX.213.29

kivus napsal(a):
Super, blahoprejem

Moc děkujeme.
Uňa mi pokaždý kontroluje kolečko, jestli tam nepašuju něco na zub. :-D.

8.8.2017 21:48
kivus

XXX.XXX.114.213

jaruska napsal(a):
Moc děkujeme.
Uňa mi pokaždý kontroluje kolečko, jestli tam nepašuju něco na zub. :-D.

To máme stejně smajlík taky musí všechno proclít smajlík

10.8.2017 13:07
jaruska

XXX.XXX.213.29

Takhle mi vyrostla cuketa, ale plody se vždycky udělají malé a uschnou, já jsem fakt Mičurin na baterky.

10.8.2017 13:08
jaruska

XXX.XXX.213.29

A rajčata mi černají dřív, než vyrostou. smajlík(.

10.8.2017 13:09
jaruska

XXX.XXX.213.29

No, aspoň že ty vokůůůrky jsou pěkný.

10.8.2017 20:09

Jaruško, nic si z toho nedělej, mně před pár lety uschly sukulenty smajlík A tím skončil můj krátký pokus o zelené zušlechtění bytu.

10.8.2017 20:37
kivus

XXX.XXX.114.213

Jaruško, nic si z toho nedělej, mně před pár lety uschly sukulenty smajlík A tím skončil můj krátký pokus o zelené zušlechtění bytu.

Mě uschnul kaktus... ségra říkakla, že stačí podlít 2x ročně... a kdo si má sakra vzpomenout, že už je to půl roku smajlík).

11.8.2017 17:17
jaruska

XXX.XXX.213.29

Jé, Katko, to je dobrý, teď ještě se dohadujeme, protože jedna známá tvrdí, že jsem si ještě ke všemu nekoupila cuketu, ale dýni, ale nikdo to neví určitě.Ale mně je to stejně jedno, páč stejně žádný plody mít nebudu, tak co.

11.8.2017 17:19
jaruska

XXX.XXX.213.29

kivus napsal(a):
Mě uschnul kaktus... ségra říkakla, že stačí podlít 2x ročně... a kdo si má sakra vzpomenout, že už je to půl roku smajlík).

No, to je potřebna zalejval jen na začátku prázdnin a na Vánoce.

11.8.2017 17:20
jaruska

XXX.XXX.213.29

jaruska napsal(a):
Jé, Katko, to je dobrý, teď ještě se dohadujeme, protože jedna známá tvrdí, že jsem si ještě ke všemu nekoupila cuketu, ale dýni, ale nikdo to neví určitě.Ale mně je to stejně jedno, páč stejně žádný plody mít nebudu, tak co.

Uňa má furt takhle umazanou prdíznu, ale nejde to vyčistit, je to takový mastný.

11.8.2017 21:00

Mně se Uňa moc líbí. Postavou, barvou, navíc něco z ní vyzařuje. I se špinavým zadkem smajlík

28.9.2017 07:58
jaruska

XXX.XXX.213.29

Zdravím, děvčata, po delší době,21.7.mi odešla do psího nebíčka moje nejlepší pejsečka, tak jsem se z toho docela vyhrabávala, je to strašný přijít zničehonic o milovanou bytost, která mi 10 let rozdávala radost, lásku a něhu. <3 <3 <3.

30.9.2017 16:33
jaruska

XXX.XXX.213.29

Kdybyste chtěly přijet, děvčata, kdo máte rádi pěknou podívanou a nebo přímo užít si jízdu podzimní krajinou...

30.9.2017 17:31
canis lupus

XXX.XXX.88.140

Zdar, po dlouhé době jsem tu opět. Kobylky se stále zdárně poflakují na pastvině a já doma s ratolestí.smajlík A jak to tak vypadá, ještě si to flákání prodloužíme, protože už zase do sedla nemůžu, i kdybych měla hlídání. Občas s nimi pracuji ze země a vypadá to, že nic nezapomněly. Tali se i snaží, Toosie dává najevo, že to dělá jen abych neřekla.smajlík Jsem ráda, že to tu pořád funguje.

1.10.2017 08:05
jaruska

XXX.XXX.213.29

Jéé, ahoooj, už jsi zase těhotná?Tak přeju, ať je to všechno v pohodě a hlavně ať je mrňous v pořádku. Kobylkám se nic nestane, když se budou poflakovat, a aspoň máš kde si občas i od těch dětí odpočinout a vyčistit hlavu.
Moruš před dvěma lety na Berounce.

2.10.2017 19:59
canis lupus

XXX.XXX.88.140

Ahoj, jo jsem. Rozhodli jsme se pořídit synkovi sourozence. Zřejmě jen jednoho, protože už bych ráda řešila taky něco jiného než pleny, kašičky a poblité oblečení. Navíc lékaři se začínají tvářit, že se blížím k zenitu..smajlík Koukám, že ses vrhla na chov. My zkoušeli připustit Tali, ale nepovedlo se. Tak další pokus na jaře. Škoda, mohla mít mrně dva měsíce po mně.

2.10.2017 20:16
jaruska

XXX.XXX.213.29

Tak by to mohla bejt holka konečně, co?Pořáádná rajťačka.
A jak jste připouštěli, naživo nebo inseminací?

3.10.2017 14:16
canis lupus

XXX.XXX.88.140

Byla to inseminace chlazeným, ten hřebec (Ima Legal Impack) naživo nepřipouští. Byl to jen jeden pokus, rozhodla jsem se pro až v červnu. Tak snad se příště zadaří.
Nechám se překvapit, co vyleze. Tchyně by ráda holčičku, tak to asi bude spíš kluk.

5.10.2017 14:37
jaruska

XXX.XXX.213.29

Určitě to příští rok vyjde, Markét.
Já jsem chtěla na kobylu zmrzlýho Cento Lana, jenže jsem se právě bála taky toho, aby prvnička na mražený chytla.Pán, co nám jí prodal, tvrdil, že je po třech hříbatech, ale já jsem viděla, že tutově neměla ani jedno.Ta postava její mě v tom utvrzovala.No a taky že jo, když jí pan Hosnedl inseminoval, tak říkal-právě jsem protrhl panenskou blánu.Ale naaštěstí zůstala tím chlazeným jiným na první dávku, tak jsem taky ráda, že to bylo takhle dobrý.

5.10.2017 14:42
jaruska

XXX.XXX.213.29

Ale ten den, co jsme jí připustili, nám nakadila do plný nádoby s vodou, jakoby říkala-vy blbci, já jsem žádný hříbě nechtěla, já jsem si chtěla jenom užít, a co jste mi provedli vy, tak tady za to máte odměnu.

21.10.2017 08:40
jaruska

XXX.XXX.213.29

Tak Hubertova jízda dopadla dobře, bylo 39 koní, byl tam sice jeden pád, ale paní byla jen otřesená, takže zaplaťpánbůh se jí nic nestalo na to, že nějákou dobu visela ve třenu, a sedlo se váhou pak přetočilo, kobyla, jak se toho samozřejmě lekla, tak zdrhla dolů do statku, cestou si trochu(2 stehy)trhla nohu, ale na tu hrůzu i tak dobrý.
Bylo neskutečně krásné počasí, takový ten krásně barevný podzim s koníky má své neobyčejné kouzlo a já, i když jsem poprvé nejela, i tak jsem si to užila.
Koníka pořád sháním, protože Moruš už nechávám být, aby si užila důchodu, ale ráda bych ještě jezdila, tak sháním něco mrňavýho(145 KVH), ale pořád nic není, nebo je to předražené, nebo mušné, nebo šílené.

21.10.2017 08:41
jaruska

XXX.XXX.213.29

21.10.2017 08:44
jaruska

XXX.XXX.213.29

Měli jsme tam i super kamaramana, takže bude DVD z Huberta.

21.10.2017 08:47
jaruska

XXX.XXX.213.29

Na honu máme i psy, je to mamina s dcerou, které krásně a poctivě štěkají. :-D

Tady sice nejsou vidět, ale slyšet jsou krááásně. :-D

https://www.youtube.com/watch?v=BH_pYTYja2Q.

21.10.2017 08:51
jaruska

XXX.XXX.213.29

Psi jsou tady hned za liškou, ve žlutém.

21.10.2017 08:54
jaruska

XXX.XXX.213.29

Tohle byl závěrečný skok honu na lišku.

21.10.2017 08:56
jaruska

XXX.XXX.213.29

30.12.2017 09:11
jaruska

XXX.XXX.213.29

Všem dobrým lidem vše jen to nejlepší v novém roce, hlavně ale zdraví.
Ať zítřejší šílenství přežijí Vaši svěřenci v pořádku.

25.1.2018 15:07

Tak jak se máte, kochači, v novém roce?

27.1.2018 08:55
jaruska

XXX.XXX.213.29

Úplně stejně, jako v tom starým.
Akorát nám trošku narostlo bříško, ale jen trochu, kdo by to nevěděl, že je březí, tak by to ani neřekl.

27.1.2018 08:57
jaruska

XXX.XXX.213.29

Ale ještě máme nějáký ten měsíc před sebou, tak snad ještě doroste.

27.1.2018 09:02
jaruska

XXX.XXX.213.29

Jinak jsem si pořídila ještě tohle, je to úúúžasný stvořeníčko, je sice maličká, pořád musím dávat pozor, abych jí nezašlápla, nepřikopla nebo nezalehla, ale je to opravdu sluníčko ze všech sluníček to nejsluníčkovatější, jsem hrozně ráda, že jí mám.

27.1.2018 09:04
jaruska

XXX.XXX.213.29

Je strašně chytrá a šikovná, docela se snaží i udržet čistotu, chodí hezky čůrat na plínky.

https://www.youtube.com/watch?v=00ARckkCj44.

29.1.2018 13:21

Gratuluju k pidi-přírůstku, i k tomu budoucímu koňskému. Mmch, kobyla je stejně vybarvená, jako můj mlaďas

My chodíme na procházky s mladým na ruce a tak dvakrát do měsíce jdu na krokovku s kobylou - ta si teď pořídila abces v kopytě, tak už týden stojí na boxe a vzhledem ke zvukům, který se linou z maštale, to moc s nadšením nevítá...

Už se tak strašně těším na jaro!

31.1.2018 11:48
jaruska

XXX.XXX.178.61

Mně se zase víc líbí ten Tvůj mladej, má nádhernou lysinu, to ta naše Františka má takovou ošizenou.
Děkuji za gratulaci k přírůstkům, Jája je naprosto úžasná a strašně si s ní ty štěněcí měsíce užívám.
Taky jsem měla plňase s abscesem ( 2 x), ale vždycky byl normálně venku s koňma, byl v pohodě a chodil si, jak mohl a chtěl.

31.1.2018 15:05

Madam jsme dnes vypustili do ohrady - evidentně jí už nic nebolí, dle toho, jak řádila Jen jsem měla strach, aby mi z toho radostnýho nenadálýho pohybu nevytuhla (PSSM), zatím je ok.

Kdy má kobyla termín? A co to vlastně bude?

4.2.2018 07:08
jaruska

XXX.XXX.213.29

Tak to je skvělý, že už je kobča zdravá, může dneska řádit ve sněhu.
Termín máme květen a co to bude ví jen sám Pánbůh, já vždycky tipuju, co bude mít někdo jinej, ale to svoje mi něják nejde se trefit, jednou se mi zdá, že to bude hřebec, pak zase kobylka, ale to by nebylo dobrý, Jarča chce raději kluka, do sportu jsou přeci jenom lepší valaši.No, uvidíme,

Přidejte reakci

Přidat smajlík