Koník s prohnutým hřbetem, jaké sedlo na něj?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.7.2017 15:33
petraaart

XXX.XXX.38.0

Mám 17 letého valacha ČT s prohnutým hřbetem již od narození - narodil se z dvojčat, celkově je i menší cca 155 cm a drobnější. Problém je, jaké sedlo na něj napasovat, žádné mu samozřejmě nesedí, dotýká se ho jen v oblasti kohoutku a zad, jinak ne. Mám i podložku se zvýšenou částí ve středu sedla, ale je to samozřejmě málo. Já jezdím hlavně bez sedla, ale občas je to sedlo potřeba, jak byste to řešily vy? Nesedlat vůbec? Podotýkám že záda má pevná, již se takto narodil, takže je to vrozená vada.

24.7.2017 16:05
katkaa1

XXX.XXX.43.146

No teda to by mi ani nenapadlo vôbec sa pokúšať na niečom takomto jazdiť
Na takýto chrbát nemôže byť absolútne žiadna šanca že napasujete akékoľvek hotové sedlo, jedine ak by vám sedlár vyrobil na mieru, ale tiež by sa podľa mňa do toho hocikto ani nepustil, to sedlo by muselo mať oblé vankúše nie rovné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.7.2017 16:52

Tak na tom bych nejezdila vůbec. Ani bez sedla.
Ale pokud na tom trváte, tak napasovat sedlo na míru.

24.7.2017 16:57
stacey

XXX.XXX.194.90

Jestli na tohle někdo napasuje sedlo, tak bude génius předpokládám. Osobně bych na koni s takovým hřbetem nejezdila. Pokud ho ale má prohlédnutý vetem či nějakým fyzioterapeutem...a je k ježdění, tak zkusit jezdecký pad. Nebo bezkostrové sedlo.

janag

24.7.2017 17:26
janag

XXX.XXX.128.11

Já vím, že na to jste se asi neptala, ale asi bych na koníka s takovými zády také nesedala (jak doporučují ostatní diskutující). Je to samozřejmě na Vás, třeba jste muší váha, Vy ho znáte nejlépe... a musíte posoudit, zda při ježdění neprojevuje nějaký diskomfort. A určitě ho máte prohlédnutého vetem či fyzioterapeutem. Ale když si představím jeho páteř, tak musí už od přírody trpět kissing spines (zde článek) http://www.equichannel.cz/jak-svemu-koni-neprivodit
Co se týče sedla, tak bych snad také doporučila jedině nějakou bezkostru. Klasické by se možná napasovat dalo, ale muselo by sedět vzaději, což ale nepřipadá v úvahu vzhledem k tomu, že je koník zas poměrně krátký ve hřbetu.

24.7.2017 18:49
petraaart

XXX.XXX.163.124

Na koni jezdí skoro devadesátikilový jezdec, zvládá v pohodě i celodenní výlety, jezdí Huberty, skáče do metru - a je zdravý jako řípa, nikdy neměl žádný zdravotní problém. Je to hendikep asi jako u lidí, kteří se také něčím odlišují.

24.7.2017 19:31
kallisto

XXX.XXX.215.175

Proc takového konika radeji nezaprahate? Kone s takovouto vrozenou vadou zad bych vubec nezatezovala jezdcem na zadech nebo po par letech bude mit ty zada propadle mnohem mnohem vic.

24.7.2017 19:45
Horsana

XXX.XXX.40.140

On predsa má zdravotný problém, má deformovanú chrbticu, to ste si nevšimli ?

24.7.2017 19:51

Horsana napsal(a):
On predsa má zdravotný problém, má deformovanú chrbticu, to ste si nevšimli ?

To přece není zdravotní problém. Ani to ničemu nevadí, protože se s tím už narodil. Když se narodí člověk třeba bez zápěstí nebo slepý, tak to taky přece ničemu nevadí a nejedná se o zdravotní problém nebo něco, co by ho mohlo omezit v běžných aktivitách.

+ + +

24.7.2017 20:35
stacey

XXX.XXX.194.90

petraaart napsal(a):
Na koni jezdí skoro devadesátikilový jezdec, zvládá v pohodě i celodenní výlety, jezdí Huberty, skáče do metru - a je zdravý jako řípa, nikdy neměl žádný zdravotní problém. Je to hendikep asi jako u lidí, kteří se také něčím odlišují.

A jaké měl sedlo do teď? Protože jestli tohle všechno absolvuje s nepadnoucím sedlem a nebo bez, tak pochybuji o tom, že má ty záda v pořádku.

anonym000

24.7.2017 20:36
anonym000

XXX.XXX.245.26

Divím se že koník neprojevuje diskomfort se sedlem pod relativně těžkým jezdcem s takovým hřbetem

co nějaký pad? chvála je třeba na ORX, paní udělá na míru.

24.7.2017 20:55
petraaart

XXX.XXX.163.124

Je to zvláštní, ale kůň nikdy neprojevil jakýkoliv odpor, při sedlání stojí jak andílek, ani se nešklebí při dotahování, pod sedlem je chodivý, mezi koňmi spíše dopředný, rád si zaskáče, nevyhazuje, nevzpíná se, tak nevím, ale chybí tam jakýkoliv náznak nějakého diskomfortu, samozřejmě pro mě kůň moc vhodný není, jsem hodně vysoká a těžší, ale charakternější zvíře jsem nepoznala, a já jezdím hlavně do terénu, kde je potřeba stoprocentně spolehlivý kůň, což on je. Mám sedla dvě, jedno je Wintec s cair polštáři, druhé Kieffer, obě univerzální. Obě sedla se opírají na koně prakticky jen na kohoutku a na zádi, takže určitě nesedí, tam, kde by měli, ale tak často nesedlám, maximálně jednou týdně. Přidávám ještě foto, kde je vidět, jak sedlo na hřbet nedoléhá.

24.7.2017 22:02
liva

XXX.XXX.83.127

petraaart napsal(a):
Je to zvláštní, ale kůň nikdy neprojevil jakýkoliv odpor, při sedlání stojí jak andílek, ani se nešklebí při dotahování, pod sedlem je chodivý, mezi koňmi spíše dopředný, rád si zaskáče, nevyhazuje, nevzpíná se, tak nevím, ale chybí tam jakýkoliv náznak nějakého diskomfortu, samozřejmě pro mě kůň moc vhodný není, jsem hodně vysoká a těžší, ale charakternější zvíře jsem nepoznala, a já jezdím hlavně do terénu, kde je potřeba stoprocentně spolehlivý kůň, což on je. Mám sedla dvě, jedno je Wintec s cair polštáři, druhé Kieffer, obě univerzální. Obě sedla se opírají na koně prakticky jen na kohoutku a na zádi, takže určitě nesedí, tam, kde by měli, ale tak často nesedlám, maximálně jednou týdně. Přidávám ještě foto, kde je vidět, jak sedlo na hřbet nedoléhá.

A co vyzkoušet korekční gelovku Acavallo se zesílením uprostřed?

24.7.2017 22:18
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Nepřijde mi rozumné, aby kůň s vadnou páteří nosil 90 kilo, mnohdy je to problém i pro koně s dobrou kosterní stavbou. To je jako nutit člověka s vadnými zády nutit nosit těžkou krosnu. Jaké to bude mít asi dlouhodobé následky?

24.7.2017 23:01
samik49

XXX.XXX.78.43

Nechat si ušít pad, třeba od ORX :)
Taky jsem na se na první pohled zděsila a tím nepadnoucím sedlem bych určitě nesedlala. Kůň ale na 17 let vypadá pěkně, záda mi ani nepřijdou opadlá, jestli nejeví diskomfort..

25.7.2017 08:06
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Ten kůň bude ze zlata a snáší vše, co mu způsobujete v naprosté tichosti, ten kůň si zaslouží metál. Už jen jak je krátký tak mu sedlové polštáře musí bouchat do ledvin - nejcitilivější a nejchoulostivější část zad koně.

Takovéhodle koně bych nesedlala a ani na něj nesedala bez sedla. Ten kůň si to zaslouží.

25.7.2017 08:45
petraaart

XXX.XXX.45.136

Zase si ale myslím, že kdyby kůň nějak trpěl, a zdravotně mu to ježdění neprospívalo, tak se asi už objevil nějaký problém, koni je skoro 18 let, to znamená že 14 let je již jezdecky využívaný, to je docela dlouhá doba, a kdo má to štěstí, aby za celou dobu téměř 20 let byl u koně veterinář jen kvůli očkování? Koni v životě nic nebylo, kromě pár oděrek, které občas přinese z výběhu.

25.7.2017 08:46
mexin

XXX.XXX.11.207

Hanba by mě fackovala vozit si svou 48kg prd*l na takovem koni.Natož při 90kg

25.7.2017 09:12
polárka.15

XXX.XXX.45.253

petraaart napsal(a):
Zase si ale myslím, že kdyby kůň nějak trpěl, a zdravotně mu to ježdění neprospívalo, tak se asi už objevil nějaký problém, koni je skoro 18 let, to znamená že 14 let je již jezdecky využívaný, to je docela dlouhá doba, a kdo má to štěstí, aby za celou dobu téměř 20 let byl u koně veterinář jen kvůli očkování? Koni v životě nic nebylo, kromě pár oděrek, které občas přinese z výběhu.

Podívejte se, kde leží sedlo koni, co má pod tím za orgány, a třeba si to uvědomíte.

25.7.2017 09:22
petraaart

XXX.XXX.45.136

Tak sedlo sedí dost vzadu, mám posedlí 18, takže je sedlo i delší. Ale pokud jedu bez sedla, a to jezdím hlavně, tak je to v pohodě, to mu do těchto míst nezasahuji. A pad mi přijde zbytečný, stejně je to tlustší dečka, to už je myslím jedno, jestli jedu s ní, nebo bez. A na pad ORX nejdou třmeny, a já řeším variantu, kdy ty třmeny potřebuji, přeci jen jel by někdo Hubertku, nebo nějaké závody na padu bez třmenů? Asi ne.

25.7.2017 09:27
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Já bych na takto deformovaném koni nejezdila, ale soudit to nebudu neb jsem se s takovým koněm nikdy nesetkala. Přijde mi ale velmi zajímavé, že netrpí neduhy a že ho ta záda nebolí a dokáže nosit i s naprosto nepadnoucím sedlem těžkého jezdce /bez otlaků, odřenin a bolavých zad/. Bez sedla to musí být taky dobrej záhul na ta záda. Docela by mě zajímal názor zkušeného veterináře a fyzioterapeuta.

Protože pokud by ho shledali opravdu OK, pak je to neuvěřitelné a ať se nám to líbí nebo ne /kůň by v takové kondici bez práce určitě nebyl/, dalo by se tedy polemizovat o tom, jak by takový kůň vypadal, kdyby nikdy pro jeho deformaci obsednut nebyl a chodil třeba jen po pastvinách? Myslíte, že by byl také úplně v pohodě bez zdravotních obtíží, že by neměl bez osvalených zad větší problémy?

Stále se tu někde na inzercích nabízel "Hurvínek" ten je na tom dost podobně, jen je mladý, tak se třeba může také ve zdravý dožít koňského důchodu:), jen toho 90ti kg jezdce bych mu nepřála:).

25.7.2017 09:30
polárka.15

XXX.XXX.45.253

petraaart napsal(a):
Tak sedlo sedí dost vzadu, mám posedlí 18, takže je sedlo i delší. Ale pokud jedu bez sedla, a to jezdím hlavně, tak je to v pohodě, to mu do těchto míst nezasahuji. A pad mi přijde zbytečný, stejně je to tlustší dečka, to už je myslím jedno, jestli jedu s ní, nebo bez. A na pad ORX nejdou třmeny, a já řeším variantu, kdy ty třmeny potřebuji, přeci jen jel by někdo Hubertku, nebo nějaké závody na padu bez třmenů? Asi ne.

Pořád se snažíte z toho vymluvit, jízda bez sedla na koni s takovými zády musí být pro něj ještě daleko horší než s tím nepadnoucím sedlem. Přijde mi to zbytečné, vy si pojedete to svoje, stejně na tom koni budete dál jezdit. Tady stejně rada na sedlo není, jen míráka a fyzioterapeuta, když si za tím tak stojíte.

25.7.2017 10:10
petraaart

XXX.XXX.45.136

Pro zajímavost jsem psala ohledně napasování sedla panu z Equiservisu, který se tomu věnuje, a poradil mi přetvarovat přední rozsochu, u sedla Kieffer, které mám, to půjde, a trochu upravit vycpání polštářů, k tomu gelovku Acavalo se zesílením uprostřed, kterou mám a používám, a prý to bude ok. Toť rada odborníka. Samozřejmě tyto změny nechám udělat.

25.7.2017 10:52
Terven

XXX.XXX.110.147

petraaart napsal(a):
Pro zajímavost jsem psala ohledně napasování sedla panu z Equiservisu, který se tomu věnuje, a poradil mi přetvarovat přední rozsochu, u sedla Kieffer, které mám, to půjde, a trochu upravit vycpání polštářů, k tomu gelovku Acavalo se zesílením uprostřed, kterou mám a používám, a prý to bude ok. Toť rada odborníka. Samozřejmě tyto změny nechám udělat.

Je to sice rada odborníka, ale ono existuje takové pořekadlo : "Neptejte se holiče, zda potřebujete ostříhat."
Takže bych se pro jistotu zkusila zeptat i odborníka, kterého pasování a přetvarovávání sedel neživí - třeba koňského fyzioterapeuta.

25.7.2017 11:03
polárka.15

XXX.XXX.45.253

petraaart napsal(a):

Jak píše Terven - on napíše svůj názor, zajistí Vám to - Vy to zaplatíte a jako bonus u nich v obchodě koupíte přinejmenším gelovku Acavalo... tomu se říká business

anonym000

25.7.2017 12:17
anonym000

XXX.XXX.245.26

Myslím že pro koně je velký rozdíl jestli máte pad ORX který tlumí a nebo jedete na holém hřbetě, což pro koníka moc příjemné není. na pad se třmeny nedávájí, na skoky na huberta by to nebylo

nevím jak jsou na tom bezkostry, asi líp než kostrové ale pořád tam je nějaké vyztušení pevné ne?
koník musí být fakt zlatý.

25.7.2017 12:56
petraaart

XXX.XXX.50.158

S bezkostrovými sedly zkušenost nemám, tak nevím, přímo na holém hřbetě také nejezdím, pod sebou mám silnější podsedlovku, a mezi padem už vážně moc rozdíl nevidím. Ale co já jsem se setkala, tak koně, kterým nesedělo sedlo a měli normální hřbet, tak budto měli bílé chlupy v oblasti kohoutku, když sedlo bylo úzké, nebo měli naopak holá místa na zádech od širokého sedla - a můj kůň nemá ani jedno - zvláštní. Přitom třeba po celodenním výletu by asi následek měl mít. Ještě jsem zapomněla napsat, že kůň pod sedlem chodí hodně na otěži, nebo pokud otěž zahodím, jde sám ve stylu dopředu a dolů, a když se pase, hřbet se daleko více vyklene a to prohnutí je vidět minimálně, asi si takto dopomáhá, třeba pak to sedlo sedne lépe.

25.7.2017 13:07
ameed

XXX.XXX.248.64

Nevím, jak poradit, ale já osobně bych páteř takového koně asi nezatěžovala, když tak povozit dítě...a jen s madlama nebo bych spíše zapřahala...

25.7.2017 14:03
Moyda

XXX.XXX.74.8

Tady v ČR měl takový hřbet Yes Man, dostihový závodil dlouho a celkem úspěšně. V práci nosil pracovní dostihovou bezkostrovku a myslím že nějakou silnější podsedlovku. Pohled strašnej, ale dával to v pohodě.

25.7.2017 14:08
ameed

XXX.XXX.248.64

Já s tímto zkušenost nemám, ale jak už bylo řečeno-pohled strašnej, ale dávat to může, ale bála bych se.

25.7.2017 14:13
stacey

XXX.XXX.194.90

Já toto moc nechápu. Jenom v ČR je přes 80 000 koní. A to nemluvím o možnosti dovést koně za zahraničí. Je opravdu nutné jezdit na zvířeti, které na to očividně není vhodné?

25.7.2017 14:39
petraaart

XXX.XXX.50.155

To sice je, ale tak charakterních jako kůň, co mám není ani zlomek. A nejlépe uzpůsobení koně k nošení těžšího jezdce jsou prý koně do 160 cm, s krátkým kulatým hřbetem - toto psala Švehlová na Equichannelu.

25.7.2017 14:51

Měla jste někdy např. ten pad ORX v ruce? Zřejmě ne, jinak byste nemohla psát věty typu, že není rozdíl mezi ním a silnější dekou... Zrovna na tohoto koně by byl myslím velmi vhodný. O vhodnosti ježdění na takovém koni se již vyjádřili jiní a já s tím souhlasím.

25.7.2017 15:24
petraaart

XXX.XXX.50.155

Pad jsem v ruce neměla, to je pravda, kdyby na to šli přidělat třmeny, tak budiž, ale nejdou, takže o tom ani neuvažuji.

25.7.2017 15:29
Dep

XXX.XXX.164.169

petraaart napsal(a):
To sice je, ale tak charakterních jako kůň, co mám není ani zlomek. A nejlépe uzpůsobení koně k nošení těžšího jezdce jsou prý koně do 160 cm, s krátkým kulatým hřbetem - toto psala Švehlová na Equichannelu.

Ano, krátkým, kulatým a pevným hřbetem. Ne zády typu dva hrby jak u velblouda. Zlobte se, jak chcete, nicméně si nemyslím, že je vhodné koně dál jezdecky využívat. Pokud do teď sloužil bez odporu bylo by fér nebýt sobec a dát mu důchod. Povozit maximálně tu a tam nějaký haranty, chodit na ruce na špacír, ať se necítí ve starém železe a jinak mu nechat pokoj svatý.

Accuracy

25.7.2017 15:30
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Já nevím, co řešíte. Dvacet lidí Vám napíše, že jezdit na tom koni není úplně košer, a Vy pořád sháníte sedlo, které by sedělo především Vám.
Jestli to fyzio od někoho příčetného udělané máte a ten Vám řekl, že jezdit a skákat může jezdec o 90 kg, tak já jsem čínská váza.

25.7.2017 15:54
petraaart

XXX.XXX.50.155

Já se nezlobím, nechám si upravit stávající sedlo, aby koni lépe sedlo a váha se tak mohla rozkládat lépe, koně chci více jezdecky využívat ještě tak dva tři roky, pak už jen sporadicky. Znám daleko více normálních koní, kteří mají samé problémy, a já jsem za toho svého vděčná, já osobně si myslím, že je to jen estetická vada, kdyby měl kůň nějaké bolesti, asi by se to za 14 let provozu ozvalo, a kdyby během jěždění trpěl, asi by kladl nějaký alespoň minimální odpor.

anonym000

25.7.2017 18:17
anonym000

XXX.XXX.245.26

A proč ho máte hodně na otěži?

25.7.2017 20:59
petraaart

XXX.XXX.165.92

Aby pracoval od zad a měl je tak co nejvíce vyklenutá.

25.7.2017 21:13
Dotaz

XXX.XXX.110.146

A máte někde fotku, jak to vypadá? To vepředu pevně držíte a vzadu hodně pobízíte? Neumím si koně s takovým hřbetem vůbec představit v pohybu.

25.7.2017 22:01
petraaart

XXX.XXX.165.92

Jako nespokojený mi koník teda nepřijde.

anonym000

25.7.2017 22:17
anonym000

XXX.XXX.245.26

To ne, vypadá jinak dobře, ale koukám že má sněhuláka?proč? nejsem si jistá, ale psala jste že je dopředný? co když spěchá, že chce utéct před bolestí? jen taková myšlenka.

25.7.2017 22:22
petraaart

XXX.XXX.165.92

Dopředný je mezi více koňmi, rád s nimi závodí. A ještě když třeba dva týdny nic nedělá, jen chodí do výběhu, tak pak má zezačátku nadbytek energie, asi jako každý jiný kůň.

Aner

25.7.2017 23:25
Aner

XXX.XXX.49.86

Spokojeneho kone na snehulaka jsem jeste nepotkala... natoz bet podbradnihi retizku...
Predpokladam, ze snehulaka mate, aby ste ho vpredu mohli silne chytnout a do toho ho protlacit?

26.7.2017 05:49
petraaart

XXX.XXX.167.73

Udidlo mám od minulého majitele, jiné jsem nekupovala. nevidím v něm žádný problém. Do terénu můžu jet klidně i na nákrčáku, v tom problém nehledejte.

janag

26.7.2017 07:04
janag

XXX.XXX.128.11

Celá tahle diskuze je asi bezpředmětná. Pad nechcete, tak nepořizujte. Nechte si upravit sedlo a rajtujte dál.
Koník musí být opravdu zlatý a charakter, když tohle všechno zvládá a neprotestuje. Je to Vaše zodpovědnost a Vaše svědomí.

26.7.2017 07:32
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Po přečtení všech komentářů musím napsat jediné - je mi Vás líto.

26.7.2017 07:35
ameed

XXX.XXX.248.64

Přesně to jsem chtěla říci, koně neznám, nevím jestli je možné, že to dává v pohodě-třeba skutečně dává, to ví bůh...každopádně majitel zodpovídá za svého koně a to jak se k němu chová je opět jeho věc.Tady jsou lidi poměrně citliví koňáci, takže většinou člověk, co si napíše o radu a je tam nějáký problém, lidi ho tu začnou rozebírat a původní otázka se v tom úplně ztratí, to už jsem takto četla v několika vláknech.Já nebudu nikoho podezřívat a napadat, že uzdí tak a tak, že sedlá tak a tak, já jsem jezdec samouk a upřímně-nemám ráda pevné otěže, zbalený krk, jízdárnu...ba co víc, nemám ráda ani dostihy, kde jsou koně uhnaní jak hovada a všem je to jedno, hlavně, že se umístí a je z toho nějáký užitek...mám ráda přirozenost, takže si klidně vezmu kobylu na vazačku, místo otěží si dám dvě vodítka a jdeme si úplně v pohodě a v klidu, občas si kousne trávy, občas slezu a jdu vedle ní, nechápu, proč se člověk snaží rvát koně za hubu, aby měl zbalený krk...tím vším chci jen říci, že pokud má paní pocit, že kůň je v pohodě, je to její právo jako majitelky koně a tudíž si může dělat co chce.Já mohu říci pouze svůj osobní názor a to je ten, že na takovém koni bych nejezdila, možná občas svezla jen tak, proč ne, ale asi jen v klidu a pohodě a klidně bez sedla.

26.7.2017 08:37
petraaart

XXX.XXX.4.151

A věříte, že mi lidé, co koně neznají, a neví, jak vypadá, závidí? Pokud je kůň nasedlaný, není nic poznat, vypadá jak 99,9 % jiných koní, chodí úplně normálně, na Hubertech přejde spolehlivě všechny překážky, bez keců vleze do každého potoka nebo rybníku, stojí klidně i na zahozených otěžích, nevyhazuje, nekope, nenervuje se, akorát ho musím trochu usměrnit v rychlejších chodech, abychom nepředjeli mastera. A když odsedlám, tak všem spadne brada. Vrcholem je asi pak, když se někdo ve čtyřech lidem marně snaží naložil půl hodiny, a já mám v jednom člověku naloženo za 10 sekund. Když k tomu připočtu, skoro za dvacet let, veterináře jen na očkování, tak nevím, ale máte to u svých koní také takto běžně? A co se týče toho uzdění, mám dvě uzdečky, jednu lepší, jak je s ní kůň vyfocený, kde mám toto udidlo, tuto uzdečku používám na společné akce a třeba právě focení, a pak jednu starou, na které jezdím běžně, tam mám obyčejné dvakrát lomené tlusté stihlo, při ježdění rozdíl nevidím žádný, takže mi přijde zbytečné přehazovat udidla.

Accuracy

26.7.2017 08:52
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Ano, všichni jsme pochopili, že Váš kůň je hodný a šikovný. Už to nemusíte opakovat. Je nám to jasné.
Ale ten kůň není zdravý. Potřebuje pořádnou diagnostiku a nějakou gymnastiku, aby se mu to dál nezhoršovalo. Ten kůň není jezditelný. Nebo se ho můžete zeptat, jestli ho to bolí? Jestli je mu to příjemné? Vidíte, co se děje s jeho orgány? Jakákoli odchylka od ideální stavby těla má velké následky na zdraví. A tohle má do ideálu skutečně hodně daleko.
Koně snesou strašně moc, aniž by si stěžovali. Ale to neznamená, že dobré na takových jedincích jezdit.
Potřebuje posilovat, protahovat a cvičit, o tom žádná, ale potřebuje záda vytahovat nahoru, ne je stlačovat devadesátikilovým jezdcem dolů. To znamená cvičit zejména na ruce a snažit se horní linii zad vyrovnat. Jasně že uzdravit toho koně není možné. Ale je možné mu jeho stav nezhoršovat.
Nevím, co Vám na to mám říct. Prostě na něm nejezděte a zajistěte mu adekvátní péči. Pořídila jste si mrzáka, tak se podle toho chovejte. Doufám jen, že prodejci skutečně můžete věřit, co tu píšete, tedy že se s tím narodil atd.

26.7.2017 08:55
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Kůň opravdu vypadá dobře a protože je zlatý, tak na to dost hřešíte. Píšete jenom jak Vám se jezdí, jak Vám lidi závidí, jak to máte Vy bezproblémové, tak opravdu doufám, že má stejné pocity i ten kůň z Vás a Vaší péče. Jen podotek, sněhulák patří do rukou zkušenému člověku a neměl by fungovat jen jako ruční brzda v autě.

26.7.2017 09:12
rebeks

XXX.XXX.208.14

Já se teda trochu divím, proč všichni řeší koně, který se nejspíše špatně opravdu nemá. Kolik takových koní znáte, že soudíte? A ještě si přisadíte s udidlem... Ty obratle má stejně nejspíš srostlé, tudíž nebolestivé (vyšetření fyzio by ale stejně nebylo od věci). Nasvalený je pěkně. Pár koní podobně postižených jsem znala. Jeden, tomu se to zhošovalo s věkem, byl opravdu nejezditelný a jeho stav se horšil i bez zátěže. Druhý, to měl trvalejšího rázu a normálně se na něm jezdilo do vysokého věku. Ve vyšším věku (cca 20) začal vykazovat citlivost na záda a nechal se mu důchod. Sedlo měl myslím kratší westernové, sedlaný byl více dozadu. Další koně s kissing spines, ti jsou na tom špatně dokud jim ty obratle také nesrostou, kulhají, utíkají, vyhazují. A nebo, pokud se na to přijde včas, tak se s nimi musí pracovat lépe a jinak než se zdravými koňmi + podpůrná celoživotní veterinární léčba.

26.7.2017 09:25
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Je to marný, je to marný, je to marný. Podle slečny/paní majitelky je vše na 200% OK, takže nevím, co tady řešíme.

26.7.2017 09:27
ameed

XXX.XXX.248.64

Já ne, to oni:).

26.7.2017 09:29
rebeks

XXX.XXX.208.14

polárka.15 napsal(a):
Je to marný, je to marný, je to marný. Podle slečny/paní majitelky je vše na 200% OK, takže nevím, co tady řešíme.

No a na druhou stranu, jak má asi reagovat, když jí tu všichni pomalu obviňují z týrání? Jedině ona toho koně zná a zárověň jedině ona může něco změnit, to se ale nestane, když jí budete takhle rasit...

26.7.2017 09:30
ameed

XXX.XXX.248.64

Polárka ji nerasila, naopak.

26.7.2017 09:32
rebeks

XXX.XXX.208.14

ameed napsal(a):
Polárka ji nerasila, naopak.

Beru to obecně, ne osobně na Polárku.

26.7.2017 09:34
ameed

XXX.XXX.248.64

Je to tak, jak jsem psala před tím, lidi jsou tady zbytečně přecitlivěl...a hned útočí a většinou je to úplně mimo původní dotaz.

26.7.2017 09:49
petraaart

XXX.XXX.4.151

Nemyslím si, že je vše na 200 % ok, ale kdo koně zná, a viděl ho NAŽIVO ve skutečnosti, nikdo mi neřekl, nebo se mě nezeptal, proč vůbec na koni jezdím. Jinak kůň je pravidelně lonžovaný, přes léto s ním chodím plavat do rybníka, to už několik let, a vždy na podzim, když mi přijede veterinářka očkovat, tak konstatuje, že tak pevná a osvalená záda má málokterý kůň s normální stavbou, samozřejmě mu ty záda každoročně prohlédne, prohmatá, a světe div se, problém nenašla. Ono je opravdu znát to plavání, dejme tomu od června do září, jak je počasí, kůň chodí minimálně čtyřikrát týdně plavat, vždy tak kolem pěti minut, někdy i déle. Samozřejmě kdyby mi řekla, že kůň je citlivý, něco se jí nezdá, tak nejezdím, svého koně mám opravdu ráda, a nebojte, péči má možná až nadstandardní, po každém ježdění mu záda mažu kostivalem nebo nějakou mastí na uvolnění a prohřátí.

26.7.2017 09:55
Dep

XXX.XXX.37.60

ameed napsal(a):
Přesně to jsem chtěla říci, koně neznám, nevím jestli je možné, že to dává v pohodě-třeba skutečně dává, to ví bůh...každopádně majitel zodpovídá za svého koně a to jak se k němu chová je opět jeho věc.Tady jsou lidi poměrně citliví koňáci, takže většinou člověk, co si napíše o radu a je tam nějáký problém, lidi ho tu začnou rozebírat a původní otázka se v tom úplně ztratí, to už jsem takto četla v několika vláknech.Já nebudu nikoho podezřívat a napadat, že uzdí tak a tak, že sedlá tak a tak, já jsem jezdec samouk a upřímně-nemám ráda pevné otěže, zbalený krk, jízdárnu...ba co víc, nemám ráda ani dostihy, kde jsou koně uhnaní jak hovada a všem je to jedno, hlavně, že se umístí a je z toho nějáký užitek...mám ráda přirozenost, takže si klidně vezmu kobylu na vazačku, místo otěží si dám dvě vodítka a jdeme si úplně v pohodě a v klidu, občas si kousne trávy, občas slezu a jdu vedle ní, nechápu, proč se člověk snaží rvát koně za hubu, aby měl zbalený krk...tím vším chci jen říci, že pokud má paní pocit, že kůň je v pohodě, je to její právo jako majitelky koně a tudíž si může dělat co chce.Já mohu říci pouze svůj osobní názor a to je ten, že na takovém koni bych nejezdila, možná občas svezla jen tak, proč ne, ale asi jen v klidu a pohodě a klidně bez sedla.

Ježdění přece není o rvaní za hubu. Otěže nikdy nejsou pevné. Vždy jde ruka s pohybem hlavy. A nikdy, opravdu nikdy koně nikam nerve. Pouze mu jemně říká - pojď za mou rukou níž a níž, a to tak, že jezdec lehce odmačkává houbičku a pracuje s koněm na uvolňovacích cvicích.
Rvát koně můžete i na ohlávce. Stejně tak, jako můžete jezdit s udidlem na zahozené otěži a chvíli nechat ho popást a jezdit si "lážoplážo".
A opravdu jen sbalený krk je naprosto neefektivní, kůň musí mít uvolněné žvýkací svaly, uvolněné zádové svaly a od toho potom přichází snížená hlava a dále v abecedě i podsazení zvané "sbalení".

Neberte to jako hejtování či něco jiného, ale moc se mi nelíbí názory - jsem samouk, na koni jezdím na ohlávce páč na uzdě se koník jenom rve za hubu a na jízdárně se drtí chuděra za sbalenou hlavou.
Ale jezdec, který koni drká do zad, neumí správně a uvolněně sedět a ruka neumí být pružná a citlivá a jezdec s neustále rozházeným těžištěm je pro něj větší zlo, jak hodinová práce na plné uzdě s jezdcem jezdecky vzdělaným, uvolněným a s citlivou rukou.

Tím samozřejmě neříkám, že je to Váš případ. Ale vidím kolem spoustu samouků u kterých to tak je a bylo to tak i u mne. Dokud jsem nezačala jezdit pod trenérem. A tato stať je spíše obecná.
A omlouvám se za OT.

janag

26.7.2017 10:02
janag

XXX.XXX.128.11

Dle mého názoru je zadavatelky věc, čím uzdí, jak jezdí atd. Můžeme jedině doporučit vyšetření koně veterinářem, fyzioterapeutem... Pokud kůň nevykazuje 17 let diskomfort, asi je jeho stav tak nějak stabilizovaný a prostě funguje. Paradoxně jsou případy, kdy nějaký stabilní stav drží pohromadě právě rutinní zátěž, když pak člověk (zde kůň) vysadí zátěž a začne odpočívat, tak se začnou všechny neduhy ozývat a projevovat. Zadavatelce i jejímu koníkovi přeju, ať koníkovi vydrží zdraví co nejdéle. Je zodpovědnost každého majitele co a jak provádí se svým koněm. Koně bych hlídala jako oko v hlavě a v případě jakéhokoli byť drobného projevu diskomfortu bych práci vysadila. Nabízí se i možnost cvičení, protahování - jak bylo zmíněno výše.

26.7.2017 10:02
Dep

XXX.XXX.37.60

petraaart napsal(a):
Nemyslím si, že je vše na 200 % ok, ale kdo koně zná, a viděl ho NAŽIVO ve skutečnosti, nikdo mi neřekl, nebo se mě nezeptal, proč vůbec na koni jezdím. Jinak kůň je pravidelně lonžovaný, přes léto s ním chodím plavat do rybníka, to už několik let, a vždy na podzim, když mi přijede veterinářka očkovat, tak konstatuje, že tak pevná a osvalená záda má málokterý kůň s normální stavbou, samozřejmě mu ty záda každoročně prohlédne, prohmatá, a světe div se, problém nenašla. Ono je opravdu znát to plavání, dejme tomu od června do září, jak je počasí, kůň chodí minimálně čtyřikrát týdně plavat, vždy tak kolem pěti minut, někdy i déle. Samozřejmě kdyby mi řekla, že kůň je citlivý, něco se jí nezdá, tak nejezdím, svého koně mám opravdu ráda, a nebojte, péči má možná až nadstandardní, po každém ježdění mu záda mažu kostivalem nebo nějakou mastí na uvolnění a prohřátí.

Když mu to mažete tím kostivalem atd, tak mě napadlo toto: https://www.rajtak.cz/home/112-akupresurni-decka-pod-sedlo.html

Že to nemuselo býti špatné ;).

26.7.2017 10:46
polárka.15

XXX.XXX.45.253

rebeks napsal(a):
No a na druhou stranu, jak má asi reagovat, když jí tu všichni pomalu obviňují z týrání? Jedině ona toho koně zná a zárověň jedině ona může něco změnit, to se ale nestane, když jí budete takhle rasit...

Četla jste tady příspěvky tazatelky? Není tady ani snaha něco změnit, pozvat si odborníka na záda a udělat si vyšetření, zda je opravdu vhodné na takovém koni jezdit, jak moc vážné je postižení zad, jakou to má prognózu do budoucna, co se s tím dá a nedá dělat. Prostě nic. Jediné, co tu píše je to, jak je ten kůň neskutečně charakterní a jak lítá a skáče po Hubertech. Nic jiného jsem se zde z její strany nedočetla. Za mně to standardní jednání není, nejsem ten člověk, který volá vet. kvůli škrábnutí na noze a otoku od muchy, ale jsou věci, které bych nepodceňovala - a kor u takto postiženého koně.

26.7.2017 10:55
rebeks

XXX.XXX.208.14

polárka.15 napsal(a):
Četla jste tady příspěvky tazatelky? Není tady ani snaha něco změnit, pozvat si odborníka na záda a udělat si vyšetření, zda je opravdu vhodné na takovém koni jezdit, jak moc vážné je postižení zad, jakou to má prognózu do budoucna, co se s tím dá a nedá dělat. Prostě nic. Jediné, co tu píše je to, jak je ten kůň neskutečně charakterní a jak lítá a skáče po Hubertech. Nic jiného jsem se zde z její strany nedočetla. Za mně to standardní jednání není, nejsem ten člověk, který volá vet. kvůli škrábnutí na noze a otoku od muchy, ale jsou věci, které bych nepodceňovala - a kor u takto postiženého koně.

Ano, četla. Působí to na mě jako obrana před nekonstruktivními příspěvky.

26.7.2017 11:02
petraaart

XXX.XXX.4.151

To není obrana, jen sem vám chtěla nastínit, že koník funguje zcela běžně, samozřejmě mi veterinářka ty záda každoročně prohlíží, to jsem již psala, a s takovými pomlouvačnými a popichovačnými reakcemi jsem se již několikrát setkala většinou od těch, kteří si nejsou schopni připustit, že takový kůň může být i lepší než jejich, který je normální, a žádný hrb nemá. A tuto diskuzi jsem nezakládala proto, abych řešila, jestli na koni jezdit nebo nejezdit.

26.7.2017 11:10

Proč na něm jezdíte? A ještě k tomu s nepadnoucím sedlem?

Accuracy

26.7.2017 11:30
Accuracy

XXX.XXX.1.187

petraaart napsal(a):
To není obrana, jen sem vám chtěla nastínit, že koník funguje zcela běžně, samozřejmě mi veterinářka ty záda každoročně prohlíží, to jsem již psala, a s takovými pomlouvačnými a popichovačnými reakcemi jsem se již několikrát setkala většinou od těch, kteří si nejsou schopni připustit, že takový kůň může být i lepší než jejich, který je normální, a žádný hrb nemá. A tuto diskuzi jsem nezakládala proto, abych řešila, jestli na koni jezdit nebo nejezdit.

Já žádného koně nemám. Možná proto Vám nezávidím, že je lepší než můj.

Neskačte, nejezděte s ním celodenní túry a nedopusťte, aby si na něj sedal někdo, kdo váží 90 kg.
Dejte koni udělat fyzio, zavolejte jiného veterináře. Vaše veterinářka může být úžasná, ale víc hlav víc ví. A získat pohled zvenku na tuto ošemetnou situaci může přijít vhod.
S koněm cvičte ze země, protahujte ho a posilujte. A teď nemyslím vzpínání na povel, myslím cílené cvičení, které mu pomůže držet záda.
Dál plavte a choďte na vycházky.
Sedlo na míru od sedláře. Že nebude stát pět tisíc, je jasné. Nebo alternativa jako pad nebo ORX, též na míru, když nebudete skákat, nebudete potřebovat ani ty třmeny.
A až toto všechno budete mít hotové a splněné, když budete mít posvěceno od fyzioterapeuta, sedláře, trenéra a jiného než Vašeho veterináře, že na tom koni jezdit můžete, neboť kůň to zvládne, sedlo sedí, Vy nejste na koně příliš těžká a jezdit umíte, tak Vám přeji spoustu příjemných chvil v sedle.

Aner

26.7.2017 11:32
Aner

XXX.XXX.49.86

Nevidite rozdil mezi stihlem a snehulakem? Kor s tak dlouhymi rameny? No potespambu...
Pakovy efekt u udidla vam neco rika? Asi ne, co. Kor snehulak je hnus.

Konik musi byt skutecbe charakterni... sedlo na fotkach je mu dlouhe.

26.7.2017 11:33
petraaart

XXX.XXX.4.151

A proč vy jezdíte na svých koních? Sedlo si nechám upravit, aby koni lépe sedělo. Nevím, proč si někdo nechce připustit, že i takový kůň může být jezdecky využitelný, prostě má již od narození bohužel špatně srostlou páteř, s tím se rozhodně nic dělat nedá, maximálně pracovat na osvalování zad, to já dělám. Ale pokud mi někdo poradí koně na prodej s takovýmto charakterem, nebráním se. Problém je, že takových charakterových koní je jak šafránu a pokud někdo takového koně má, tak ho jen tak neprodá.

26.7.2017 11:35
ameed

XXX.XXX.248.64

Však si jich nevšímejte, je to vaše věc, vy ste se pokud vím ptala na úplně něco jiného, najednou se řeší udidlo...kruci-to je snad věc majitele ne?

Aner

26.7.2017 11:40
Aner

XXX.XXX.49.86

Ameed omlouvam se, ale rict, ze v tom rozdil neni je... hnus vuci tem zviratum. Pusobi to na me, ze si jezdi podle sebe. Po tomhle vyroku jsem si jista ze nevi co je to rollkur. A to je sakra blbe. Proste by se mela vzdelavat a jezdit podle kone, ne majitele.

26.7.2017 11:41
petraaart

XXX.XXX.4.151

Pro uklidnění situace - kůň nosí tuto uzdečku tak desetkrát do roka, udidla na nich neměním, kůň chodí úplně stejně na obou udidlech. V tom ten rozdíl nevidím. A rozhodně to nevypadá tím stylem, že koni rvu hubu, na přilnutí chodí velice jemně a ochotně, proti jezdci nebojuje. Věnovala jsem se hodně přiježďování, tak pro zastavení nebo zpomalení stačí na koni zasednout, za otěž opravdu prosím nervu.

Hlivo

26.7.2017 11:41
Hlivo

XXX.XXX.50.243

Na koni se jezdí, protože je hodný - ono většinou ti nejhodnější koně pod sedlem bývají chromí... Ti totiž nechtějí příliš projevit, že je to bolí, protože takové vyhození zabolí ještě více a k ničemu moc nevede, takže takový bolavý kůň se časem přestane snažit a je hodný.

Zadavatelka váží 90 kg, na koni jezdí celodenní výlety a huberty, pokud jí někdo řekne, že kůň není k ježdění, tak závidí, že jeho kůň není tak skvělý jako její. Fyzioterapie a pořádné vyšetření nehrozí, protože nejsou finance - prohmatání veterinářkou 1x ročně (při vakcinaci) nic neřeší, málokterý veterinář by řešil neakutní problém u někoho, který je přesvědčen o své pravdě a pravděpodobně by se urazil a zamezil zdroj příjmů z dalšího ošetřování koně - viz "závist" ze strany lidí, kteří koně označují za nejezditelného.

Předpokládám, že zadavatelka koně kupovala, protože byl levný, namísto toho, aby si ke své váze zakoupila koně adekvátní stavby těla (=dražšího), ze stejného důvodu nebyl vyšetřen fyzioterapeutem a leta chodí pod nepadnoucím sedlem. A dokud se opravdu "nerozpadne", bude tak chodit dál, vždyť je hodný a zadavatelka si může dělat, co chce, když je její...

Aner

26.7.2017 11:45
Aner

XXX.XXX.49.86

Hlivo napsal(a):
Na koni se jezdí, protože je hodný - ono většinou ti nejhodnější koně pod sedlem bývají chromí... Ti totiž nechtějí příliš projevit, že je to bolí, protože takové vyhození zabolí ještě více a k ničemu moc nevede, takže takový bolavý kůň se časem přestane snažit a je hodný.

Zadavatelka váží 90 kg, na koni jezdí celodenní výlety a huberty, pokud jí někdo řekne, že kůň není k ježdění, tak závidí, že jeho kůň není tak skvělý jako její. Fyzioterapie a pořádné vyšetření nehrozí, protože nejsou finance - prohmatání veterinářkou 1x ročně (při vakcinaci) nic neřeší, málokterý veterinář by řešil neakutní problém u někoho, který je přesvědčen o své pravdě a pravděpodobně by se urazil a zamezil zdroj příjmů z dalšího ošetřování koně - viz "závist" ze strany lidí, kteří koně označují za nejezditelného.

Předpokládám, že zadavatelka koně kupovala, protože byl levný, namísto toho, aby si ke své váze zakoupila koně adekvátní stavby těla (=dražšího), ze stejného důvodu nebyl vyšetřen fyzioterapeutem a leta chodí pod nepadnoucím sedlem. A dokud se opravdu "nerozpadne", bude tak chodit dál, vždyť je hodný a zadavatelka si může dělat, co chce, když je její...

Perfektne napsane! Souhlas

26.7.2017 12:01
petraaart

XXX.XXX.4.151

Panebože a jak jste přišli na to, že zas nemám finance? Koně jsem si koupila proto, protože jsem si ho oblíbila, každý - jako vy - se na něj koukal skrz prsty, původní majitelka ho ani prodávat nechtěla, ale já se stěhovala, tak jsme se nakonec domluvili a koně mi prodala. Prostě jsem taková povaha, doma také mám třínohého psa po úraze z útulku, taky ho nikdo nechtěl. Fyzioterapeut byl u koně dvakrát, naposledy před třemi roky, a potvrdil mi, že záda má srostlá, bolestivost nebo zvýšenou citlivost neprojevuje! viděl ho v pohybu, tak neshledal žádný problém, doporučil mi právě to plavání a sedlání klasickým kostrovým sedlem jen občas - v rámci mé bezpečnosti, když právě jedem mezí víc neznámých koní. Toť jeho rady. Je tedy pravda, že dříve jsem byla daleko lehčí, skoro o třicet kilo, teď mám holt víc. Ale to neznamená, že to bude navždy.

Accuracy

26.7.2017 12:17
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Aner napsal(a):
Perfektne napsane! Souhlas

Zadavatelka píše, že na koni jezdí 90kg jezdec, ne že ona váží 90 kg.
Ale to už je jen detail na tom všem.

Accuracy

26.7.2017 12:21
Accuracy

XXX.XXX.1.187

petraaart napsal(a):
Panebože a jak jste přišli na to, že zas nemám finance? Koně jsem si koupila proto, protože jsem si ho oblíbila, každý - jako vy - se na něj koukal skrz prsty, původní majitelka ho ani prodávat nechtěla, ale já se stěhovala, tak jsme se nakonec domluvili a koně mi prodala. Prostě jsem taková povaha, doma také mám třínohého psa po úraze z útulku, taky ho nikdo nechtěl. Fyzioterapeut byl u koně dvakrát, naposledy před třemi roky, a potvrdil mi, že záda má srostlá, bolestivost nebo zvýšenou citlivost neprojevuje! viděl ho v pohybu, tak neshledal žádný problém, doporučil mi právě to plavání a sedlání klasickým kostrovým sedlem jen občas - v rámci mé bezpečnosti, když právě jedem mezí víc neznámých koní. Toť jeho rady. Je tedy pravda, že dříve jsem byla daleko lehčí, skoro o třicet kilo, teď mám holt víc. Ale to neznamená, že to bude navždy.

Ach bože, tak doznáváte, že Vy vážíte skoro metrák a na tom zvířeti jezdíte huberty a celodenní výlety a skáčete do metra?
Tak to je ještě horší, než jsem si myslela.
Ten třínohý pes taky musí ujít x km a skákat, u toho nosit pětinu své váhy na hřbetě? Jistě ne, že.
Buďte rozumná. Jestli vážíte 90 kg, na toho koně nelezte.
Že máte finance, to Vám přeji. Pak není problém ani fyzio, ani sedlo na míru, cvičení, trenér a to všechno, tím lépe. Máte možnosti, které nejsou samozřejmé. Využijte jich.

26.7.2017 12:51
ameed

XXX.XXX.248.64

Kostra koně se sice během milion let trvající evoluce zdokonalovala, ale proto, aby kůň mohl rychle běhat, ne proto, aby nosil člověka, jakkoli velký a silný se zdá...toto je citace z jednoho článku...to by ste zřejmě nemohl jezdit nikdo a jestli je to kůň takový nebo makový je jedno.Paní se pouze ptala jaké nasedlání byste radili, ptala se v dobré víře, že tu jsou lidé, kteří se vyznají a ne tací, kteří odsuzují...však je dobré, že si ho vzala a nazvat ho mrzákem-styďte se lidi.Všichni co jsou tady (věřím, že ano) víte, že mnozí chovatelé by byli schopni takové zvíře dát na jatka, tento koník se má dle všeho moc dobře, možná by mu leckterý týraný kůň záviděl a vy tu útočíte na paní, která se pouze zeptala na jednu jednoduchou otázku.
Je to smutné...
Zrovna nedávno jsem se setkala s chovatelem, který chtěl dát na jatka krásnou, zdravou šestiletou ryzku a víte důvod?Protože ji nevychoval a kůň si dělal co chtěl-tam si pán zaslouží přes držku a s takovými bych orala pole, ale tato paní není zlá a jistě koni neubližuje, tak ji poraďte, když víte a více nemusíte rozebírat.Možná se její kůň má lépe, než ti vaši...

26.7.2017 12:51

Jako řešit, že kůň má na fotce sněhuláka to už fakt mazec. Nikdo nevíme jaká je paní/slečna jezdec ale dáme ji to sežrat :( za chvíli budeme řešit, že má chudáček blbě zastřiženou hřívu...trochu OT, ale už mi to fakt nedalo.

26.7.2017 12:53
ameed

XXX.XXX.248.64

Jaruš-souhlas...to je fakt klasika tady.Jednoduchá otázka a pak smršť věcí mimo téma...k čemu to je toto?

Aner

26.7.2017 13:07
Aner

XXX.XXX.49.86

Mrzakem bych ho nazvala taky a stydet se nemusim. My tim konem necitime. A jak moc ho to boli, to on nikomu nerekne.

Ze ten jeji se ma lepe nez moji? At mozna? No dekuji, neznate... ke me se dostat tenhle kun, tak casto nejezdi. Rozhodne pod metrakovym jezdec, huberty a celodenni vylety. Pohyb by mel primereny nezname mire bolesti jeho postizeni!

Jake nasedlani bych radila? Zadne! Setrit jeho zmrzacena zada! Reklo se to hodnekrat. Ale ja toho kone nevidela na zivo, tak co do toho mam kecat kdyz musi jezdit, tak nejaky sednouci pad. Pokud pani potrebuje jezdit huberty a celodenni vylety s velkym sedlem, at si sezene vhodneho kone. Tohle sedlo je dlouhe, v pohybu (neni-li zadek v sedle) pravdepodobne poskakuje na ledvinach.

26.7.2017 13:14
polárka.15

XXX.XXX.45.253

petraaart napsal(a):

Vet pro mně není odborník co se týká pohybového aparátu - fyzio jste na koni měla? Ten Vám řekne daleko víc.

26.7.2017 13:16
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Aner napsal(a):
Http://www.equichannel.cz/aby-udidlo-zbytecne-nebolelo
http://www.equichannel.cz/uzdeni-a-udidla-3gag-fuga-a-jak-vlastne-udidlo-pusobi

Prectete si to, najdete tam snehulaka a pak se nad tim zamyslete.

Pardon, ale toto je už moc, jak toto můžete soudit tak z dálky, že s ním zachází tak a onak.. asi jste vědma..

26.7.2017 13:17
ameed

XXX.XXX.248.64

No ano! Aner-přesně takový názor jsem si řekla začátkem diskuze, ale tím to haslo, nebudu paní napadat čím uzdí a tak podobně!

26.7.2017 13:44
petraaart

XXX.XXX.52.166

Kůň rozhodně není přetěžovaný, jak často je Hubert? Když se zadaří a vyjde čas, tak odjedem tak tři čtyři za rok, někdy jednom jeden, celodenní výlety absolvuji tak dva na jaře, dva na podzim, krom Hubertů neskáču vůbec, jen když je potřeba třeba přes spadlý strom v terénu. V létě chodím s koněm hlavně plavat, takže pod jezdcem jde 10 minut k rybníku a deset zpátky. Větší vyjížďka je v podstatě jen o víkendu, v týdnu hlavně lonžuji, přes zimu se také tomu ježdění moc nedá. Aby si někdo nemyslel, že chudák kůň se se mnou musí tahat denně.

Hlivo

26.7.2017 13:58
Hlivo

XXX.XXX.50.243

Špatnou finanční situaci jsem brala jako lepší možnost, proč si někdo koupil pod těžkého jezdce 155 cm vysokého, drobného koně z dvojčat (tj. nejspíše se špatným odchovem už od začátku života, který je nevhodný pod 90 kg už i sám o sobě) s deformitou páteře. Má to alespoň racionální základ a tomu člověku to eventuálně lze vymluvit.
"Záchranářský komplex" je ta horší možnost a s tímto se rozumně dělat nedá nic. V rámci "záchrany" jsou lidi ochotni provozovat se zvířaty naprosto neskutečné věci a ještě si libovat, jak pro ně dělají maximum... Je dobře, že fyzioterapeut koně prohlédl, proti plavání nikdo nic nenamítá, stejně jako proti protahovacím cvikům. Předpokládám, že fyzioterapie proběhla v době, kdy nosil 60 kg, a tj. ježdění nezakázal. Pochybuji, že fyzioterapeut u tohoto zvířete schválil skoky, huberty a celodenní ježdění s 90kg... Bohužel celodenní vyjížďky a skoky s 90 kg na hřbetě na koni s tímto postižením jsou už za hranicí týrání zvířat - to není jen nedostatek krmení a vody, ale i fyzicky či psychicky nepřiměřené výkony a výstroj, způsobující bolest či nepohodlí... Chápu, že se ježdění ani po zvýšení hmotnosti vzdát nechcete, ale u takto postiženého koně se to prostě projeví, dříve nebo později. Vzhledem k tomu, že píšete, že v minulosti moc využíván nebyl (dívali se na něj skrz prsty, jak píšete) je argument s tím, že to vydržel doteď, dost chybný. Zvlášť s přihlédnutím na to, že je koni už 17 let a měl by se spíše šetřit, ne mu zvyšovat zátěž...
No a konečně, žádné sedlo na tohoto koně nenapasujete, ani na míru, ani úpravou dosavadního. Bude to maximálně méně nepadnoucí sedlo než doteď. Už to prostě naznačuje, že jezdecké využívání takového zvířete není košér...
A závěrem - zkuste se oprostit od emocí, "zachraňování" a "dávání šance" tomu koni. Je fyzicky postižený, a samo o sobě to nemá nějaký negativní náboj, je to objektivní popis situace. Pod lehkým jezdcem mohl být schopen nějaké přiměřené zátěže, ale to, co po koni chcete nyní je zátěž, která by pro něj nebyla vhodná pro drobného sedmnáctiletého koně zdravého, natož takto postiženého. To, že se na něj ostatní "dívají skrz prsty" tomu koni nevadí, on si nepotřebuje dokazovat, že něco zvládne. U ostatních je to jen zdravý rozum, nezastíněný emocemi. Pokud vám na tom koni opravdu záleží, bylo by vhodné přestat jezdit alespoň do doby, než se vám podaří snížit hmotnost na přiměřenou jeho stavu. Ale chápu, že emoce a sobeckost neumožní tohle vidět, zvlášť v kombinaci s pocitem, že to zvíře zachraňujete a má se dobře...

26.7.2017 14:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mňa by zaujímalo meno a vzdelanie toho fyzioterapeuta. Lebo fyzioterapeut je aj ten, čo absolvuje víkendový kurz dornovky.

Inak do bodky súhlasím s Hlivo, len sa mi to nechcelo rozpisovať, lebo je to zbytočné.

26.7.2017 14:51
petraaart

XXX.XXX.10.32

Všichni tvrdíte, jak to tomu koni způsobuje bolest a utrpení, ale na koni jste nikdy neseděli, já na koni, který měl opravdu bolest už jela, a věřte, že je to sakra znát, ten rozdíl, myslíte, že kdyby kůň trpěl, že by chodil v pohodě a uvolněně, spokojeně přežvykoval udidlo, reagoval na opravdu jemné pobídky? Asi těžko.

Hlivo

26.7.2017 15:05
Hlivo

XXX.XXX.50.243

Spokojený, uvolněný, s převodovkou v hubě? Ono i cirkusoví poníci chodí v lecjakém stavu dokolečka a nezaprotestují, stejně jako někteří koně v turistických jízdárnách...
Dopřednost a citlivost na pobídky se často zaměňuje s radostí z práce a spokojeností, spíš je ale ten kůň buď nervozní, nebo to prostě chce mít rychle za sebou, protože je prostě práce snesitelnější, když je hotova rychle, než když se má pomalu vléct... To je pak kůň "dopředný" a "běhavý"... Jiná sorta koní se chce práci co nejlépe vyhnout, a ti jsou pak "tlačiví". Prostě žádného koně práce nebaví, jen si to jezdci nechtějí přiznat. Podle "dojmologie" se zdraví koně určovat nedá.

Kůň je váš, můžete si s ním dělat, co uznáte za vhodné, orgány ochrany zvířat proti týrání neřeší ani ty nejzjevnější formy, takže jsou zvířata k jejich škodě odsouzena k soudnosti majitelů.

26.7.2017 15:15
petraaart

XXX.XXX.14.77

A s ostatními také souhlasím, koně určitě týrám, má jenom venkovní box s padokem, ve výběhu nemá žádnou hlínu, ale opravdu trávu, má takové obyčejné seno z bio farmy, žere jen musli, odčervuji jen třikrát ročně, veterinář skoro nejezdí, kovář jenom co dva měsíce, to bude určitě málo, podsedlovka z pravého beránku mu určitě nevyhovuje, z huby mu po použití udidla určitě kape krev, po ježdění se mu mažou záda jen obyčejným kostivalem, obden masážní deka Back on Track je málo, a každodenním pozdravem mi jasně dává najevo, ať se ze stáje pakuji, že mě nechce ani vidět.

Accuracy

26.7.2017 15:15
Accuracy

XXX.XXX.1.187

petraaart napsal(a):
Všichni tvrdíte, jak to tomu koni způsobuje bolest a utrpení, ale na koni jste nikdy neseděli, já na koni, který měl opravdu bolest už jela, a věřte, že je to sakra znát, ten rozdíl, myslíte, že kdyby kůň trpěl, že by chodil v pohodě a uvolněně, spokojeně přežvykoval udidlo, reagoval na opravdu jemné pobídky? Asi těžko.

No, to je právě ono, hodný kůň prostě svůj úděl přijme a nehádá se. Kůň je kořist, proto dlouho skrývá všechny bolesti a neduhy. Asi se najdou ubolenci, ale je jich málo.
Já na tom koni sedět nemusím, ale mám oči a vlastní rozum. Já Vás nechci označit za lhářku, celkem věřím tomu, že si to vážně myslíte. Ale zkuste se zeptat lidí okolo, jiných vetů, jiných fyzioterapeutů (těch skutečných, jak píše horsana, ne všechno je fyzio, co se třpytí), trenérů. Přemýšlejte. Stoupněte si, vyhrbte se, oblečte si podprsenku po třináctileté sestřenici jako simulaci za nepadnoucí sedlo, hoďte si na záda cca 18kg krosnu a zkuste si představit, že jedete huberta, i kdyby to bylo třikrát ročně, k tomu čtyři celodenní výlety ročně plus nějaká ta vycházka a víkendová vyjížďka... Těšilo by Vás to? Šla byste ochotně a uvolněně? Že bolavý kůň reaguje na jemné pobídky, není taková výjimka, ale i o tom lze pochybovat.
Aktuálně vážím 53 kg a stejně bych na toho koně nevlezla. V přepočtu bych já jako kůň nesla cca 10 kg, to je pořád dost. Kdybych byla hrbatá, nechtěla bych to nosit.
Já Vám přeci neříkám, že to zvíře vědomě týráte. Jen si zkuste zjistit víc názorů od lidí, kteří tomu opravdu rozumí a budou k Vám upřímní. Ať se na Vás přijede nějaký trenér podívat a zhodnotí to.
Opakuji se, pokud pro Vás peníze nejsou problém, máte možnosti, o kterých se mně ani nesnilo. Využijte je.

Accuracy

26.7.2017 15:19
Accuracy

XXX.XXX.1.187

petraaart napsal(a):
A s ostatními také souhlasím, koně určitě týrám, má jenom venkovní box s padokem, ve výběhu nemá žádnou hlínu, ale opravdu trávu, má takové obyčejné seno z bio farmy, žere jen musli, odčervuji jen třikrát ročně, veterinář skoro nejezdí, kovář jenom co dva měsíce, to bude určitě málo, podsedlovka z pravého beránku mu určitě nevyhovuje, z huby mu po použití udidla určitě kape krev, po ježdění se mu mažou záda jen obyčejným kostivalem, obden masážní deka Back on Track je málo, a každodenním pozdravem mi jasně dává najevo, ať se ze stáje pakuji, že mě nechce ani vidět.

No, reakce přecitlivělé dívenky. Gratuluji, opravdu jsem nečekala, že vydržíte tak dlouho.
Pokud tam ten kůň není sám a co píšete, je pravda, pak nemám námitek.
Pokud ten kůň nemá koňského parťáka, není se co divit, že vás vítá, protože chudák nemá nikoho lepšího. Ale to je jen ničím nepodložená teorie.

26.7.2017 15:21
ameed

XXX.XXX.248.64

Tak jistě, když se to totiž vezme od úplného začátku, tak kůň prostě není k tomu, aby se na něm jezdilo, to až člověk si ho takto uzpůsobil...proto když mi tu někdo tvrdil, že udidlo sem a udidlo tam-pro toho koně to není přirozené, mít kus kovu v hubě.Bohůžel člověk je tak sobecký, že ještě nakonec bude tvrdit, že kůň, který je nucen balit krk a různě se lámat dle nároku-byť šikovného jezdce na jízdárně, běhat tam na levou, pak zase napravou a pořád dokola, že je vlastně v pořádku...v důsledku není.Člověk si to tak sám vymyslel, kůň jen poslouchá naše požadavky...slouží člověku a musí trpět jeho rozmary.
Samozřejmě dělám to samé-mám také koně, ale když už chcete být tak důslední-tak se zamyslete...

26.7.2017 15:59
petraaart

XXX.XXX.14.77

To jste mě jako chtěli udolat argumenty, že jsem tyranka koní? Kůň se dle mého názoru má daleko lépe než většina koní zavřených v boxech a sem tam se podívá do rozšlapaného výběhu z bahna, kde toho teda moc neuzobne. A kůň má vždy po ježdění celkem nadstandardní péči, rozhodně si stihne odpočinout se a zregenerovat se.

26.7.2017 16:29
balisek

XXX.XXX.3.28

Co na to říct? Koník drobné postavy a jemné kostry není vhodný pod 90 kg jezdce, ani kdyby měl naprosto zdravý hřbet - natož když trpí vrozenou deformitou páteře!

Nicméně Váš kůň, Vaše svědomí, Vaše odpovědnost - dělejte, co uznáte za vhodné...

26.7.2017 17:08
Dep

XXX.XXX.37.60

Pokud se budeme ohánět argumenty, že kůň není uzpůsoben k ježdění, tak nezapomeňme, že není uzpůsoben ani k chovu, jaký mu dnes nabízíme.
Je zvyklý být celý den na nekonečných plání, člověkem nepřejitých. Čili v těchto tvrzeních bych byla velmi, velmi opatrná.

Ježdění na koni v tomto stavu bych přirovnala asi k jako ježdění na koni, který ačkoliv nekulhá, má například problém s kloubem, ale jeví se to pouze horším ohýbáním či zaskakovaní do cvalu na tu, kterou nohu. On v podstatě nekulhá a nedává svoji bolest nijak najevo.

Nicméně jak bylo 100x předemnou řečeno - Váš kůň, Vaše rozhodnutí. Jen abyste pak nelitovala, stejně jako já. Měla jsem taky moc hodnou kobylku, která spolupracovala skvele, skakala, huberta odjela, závod odjela po krajině me povozila. No, ale mela velmi silnou artrozu, prosedlana zada. O artroze jsem se dozvěděla az déle, az kdyz byla asi dva roky v důchodu. Do dnes mne mrzí, ze jsem ji rajtovala. Musela mít bolesti. Aspoň v jejím důchodě jsem pro ní dělala co jsem mohla. Nyní po jejím odchodu mě to mrzí. Nemohu jí už dál svojí péčí vše vynahrazovat.

Takže to berte jako poučení od někoho, kdo byl slepý ke svému koni a byl mezi lidmi, kteří mu jenom pochlebovali. A ten člověk neviděl realitu. Neb v oné době nemohl, protože byl nezkušený, ale byl mezi zkušenějšími lidmi, kteří místo plácání po zádech, ho měli taktně upozornit.

janag

26.7.2017 17:40
janag

XXX.XXX.128.11

V životě dnešních koní je přirozené už máloco. Na druhou stranu, kdyby člověk koně nevyužíval, pravděpodobně by jich už moc (divoce žijících) nebylo. Kůň je člověku vydán napospas, rozhodujeme o tom kde a jak bude žít, o jeho denní náplni, co bude žrát, jestli a kdy bude mít hříbě a s kým... Proto je potřeba být rozumným majitelem, zamýšlet se nad možnostmi, číst, neustále se vzdělávat a snažit se koním udělat život co nejpříjemnější (co se týče jeho životního prostředí, tak co se týče jeho využití, ježdění atd.).
Taky jsem v dětství/mládí vlezla na lecjakého "mrzáka"...artróza, nohy oteklé... jenom proto, že touha jezdit byla silnější než svědomí. Dnes toho lituju.
Když nad tím tak přemýšlím, tak mám taky vysledováno (stejně jako psal někdo už výše), že ti nejhodnější koně nic nevyváděli, protože je buď něco bolelo nebo to byli provozáci tak utavení, že pro ně bylo zbytečné ztrácet energii tím, že by vyjádřili svůj názor.
Dnes už jsem někde jinde. Kdyby se někdo náhodou ptal na můj názor, tak bych zde diskutovaného koníka nejezdila. Čas s koněm se dá trávit i jinak.

26.7.2017 18:06
deauville

XXX.XXX.175.69

Tak já bych se zadavatelky trochu zastala, protože tohle je opravdu trochu hon na čarodejnice. Nikdo z nás zadavatelku ani koně nezná, takže posuzovat udidlo, váhu, způsob chovu, finanční situaci atd. není úplně fér.

Hřbet koně vypadá na fotce hrozně, o tom žádná. O využitelnosti koně bych ale nečinila závěry. Sama jsem měla chromého koně (chromého a nepojízdného jsem ho už koupila), kdybych sem dala fotky jeho nohou, asi bych to schytala podobně jako zadavatelka. A přesto jsem se po půl roce na něj rozhodla sednout - důvodem byla psychika koně. Po rozhovoru s vetem (a podrobném rentgenu) a fyzio, přesně stanoveno, jaký typ pohybu ano, jaký rozhodně ne, jak často, kdy vůbec atd. Ale hlavně - tehdy vet řekl, že je to můj kůň a já ho znám nejlépe, tudíž bych měla poznat, kdy je to OK a kdy ne.

Takže - je teď hlavně na zadavatelce, aby si nic nenalhávala. Kůň je na tom blbě, s věkem se budou jeho problémy zhoršovat, ať na něm bude jezdit, nebo ne. A teď jde o to, jestli chce opravdu tak moc jezdit, že si sama sobě "lže do kapsy", nebo jestli se na stav koně dívá nezaujatýma očima. Moc bych si přála, aby to byla druhá možnost.

Hlivo

26.7.2017 19:36
Hlivo

XXX.XXX.50.243

Deuville: No jo, hon na čarodějnice - ale tady je trochu rozdíl oproti tomu, co popisujete vy - koně s tímhle hřbetem viděl fyzioterapeut naposledy před 3 roky, kdy navíc nosil na hřbetě 60 kg, ne 90. A doporučil plavání. Navíc píšete, že ve vašem případě bylo přesně stanoveno, jaký pohyb ano a jaký ne. A dost pochybuju, že to byly skoky, celodenní výlety a huberty... Takhle se totiž ke koni s problémem nechová. Navíc váš kůň nemusel toto všechno absolvovat s nepadnoucím sedlem nebo bez sedla. Proto myslím toto téma zvedlo ze židle tolik diskutujících - zadavatelka odmítá uznat, že kůň v tomhle stavu není prostě vhodný na typ zátěže, který nyní má, a snaha po nápravě taky nulová... Navíc z posledních příspěvků vyplývá, že je kůň chovaný o samotě, to příliš celkovému obrazu nepomůže.

26.7.2017 20:08
Horsana

XXX.XXX.40.140

Hon na čarodejnice ?

Kôň má zbortenú klenbu chrbtice, bude to už len horšie, na to neexistuje žiadna terapia, cvičenie, na to neexistuje proste vôbec nič a človek nemusí byť génius aby mu došlo, že to by asi nemalo byť zaťažované.

26.7.2017 21:06
Cara Z

XXX.XXX.234.213

Pardon, poznam konika s podobnym chrbtom, ma 24 rokov, problem mu nerobi ani v tomto veku chrbat, ale to, ze je dychavicny.Kon bol vatsinu zivota vyuzivany ako amatersky kon do 110, nikdy ziadne problemy s nohami a ani s chrbtom, netreba hned odsudzovat a kritizovat.

anonym000

26.7.2017 21:16
anonym000

XXX.XXX.245.26

Jako musím se zastat slečny v tom že mi přijde rozumná, žádná blbka, která se tu rozčiluje ale trpělivě vysvětluje, a na druhou stranu taky bych to tak psala pokud by to tak bylo abych se ospravedlnila ale...

koník je osamotě?

jen když si představím že sedlo dolíhá pouze vepředu a vzadu a na to tlačí 90 kg to je fakt blbý, to prostě musí být hodně nepříjemné bez debat,
(jen si to zkuste představit na sobě), ale koník je prostě zlatý a charakterní. možná se dřív pokusil projevit diskomfort u někoho jiného a dostal kotel, to nikdo neví

co se týká udidla, tak to byl jen dotaz, věřim že klidně můžete mít volnou otěž

já bych fakt zkusila ten pad na míru a vůbec bych s ním neskákala

plavání je určitě fajn.

26.7.2017 21:33
petraaart

XXX.XXX.242.56

To co jsem fotila, je sedlo, který jsem si koupila před zhruba dvěma týdny, je to kvalitní Kieffer, kůň ho měl na sobě jednou při ježdění, toto jsem měla napsat hned v úvodu - proto jsem také založila tuto diskuzi, kde jsem sedlo na koni vyfotila, a dala sem, aby mi třeba poradilo více lidí, jak by to řešilo. Protože toto sedlo má relativně užší komoru a dost vysoké polštáře, proto na koni tak dost odléhá. Jinak celou dobu kůň jezdí se sedlem Wintec s cair systémem, které má naschvál o něco širší komoru, než by bylo třeba, a celkem nízké poddajné polštáře, pod to používám gelovku se zesílením uprostřed - a to celé v této kombinaci způsobí, že sedlo sedí zhruba na 90 % na zádech, kor když kůň vyklene hřbet. Nikde jsem přece nenapsala, že přesně s tímto sedlem, se kterým je kůň vyfocený, po celou dobu jezdím.

anonym000

26.7.2017 22:08
anonym000

XXX.XXX.245.26

Fakt respekt za vaši trpělivost :) nevim mě prostě přijdete v pohodě, jen souhlasím s hodně s věcma s ostatníma

co dát pro uklidnění foto nasedlání jak popisujete?

26.7.2017 23:54

petraaart napsal(a):

Ehm... ve výběhu je tráva, ale žádná hlína? To je umělá tráva, nebo ji trháte jinde a hazíte mu ji do výběhu na kameny?
Jinak souhlasím s tím co už tu padlo (ne se vším, ale s většinou), nemá snysl to opakovat.

27.7.2017 00:42
chomda

XXX.XXX.3.106

Neřešte to tady podle fotek, ale pozvěte fyzioterapeuta (doporučuji Katku Kumble, vysvětlí i jak koníka masírovat, protahovat, udržovat) a proberte to u koníka s ním:o).

27.7.2017 01:35
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Tak je otázkou, jestli propadlý hřbet sezením přímo na něm zatěžovat a nebo nechat ten most, co dělá sedlo. Co má horší následky? U vás bude se sedlem celá váha v oblasti kohoutku a pak v bedrech (při komoře odpovídající kohoutku se vám to naklopí dozadu a budou se mu ty polštáře zarývat do zad). Pokud jezdíte s komorou větší, než by měla být, bude to víc padat na kohoutek, ne? Tím se snažíte to sedlo přiblížit hřbetu, nebo snížit to naklopení?

Netuším, jak vypadají obratle vašeho koně, jsou srostlé, nebo ta páteř nějak pruží? Je rozumné přímo na ni dosednout? Podle toho bych tedy vybírala "vycpávky té díry" já.

Jinak sedlo jsem našla jen toto, ale stejně si myslím, že u vás by nesedělo, vy máte půlku koně velkého a půlku malého.
https://www.youtube.com/watch?v=c60NepmqYYM

Tady něco o sedlech - obávám se, že kombinace kůň z kopce, nutnost otevřené komory, která vlastně zkracuje posedlí,90 kilový jezdec, který se asi do 16,5 nenarve, je vlastně z hlediska maximálního komfortu koně neřešitelná.

http://www.dsp-pferde.eu/?p=577
http://www.dsp-pferde.eu/?p=1033
http://www.equichannel.cz/sedla-1-jak-vypada-a-funguje-klasicke-anglicke-sedlo.

27.7.2017 02:23
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Ještě EDIT: Myslím si, že skákat na drobném koni s 90 kily (a navíc s ne zrovna ideálně padnoucím sedlem) není zrovna ok, i kdyby byl zdráv.

Jinak po přečtení nějakých informací bych měla jen pár jezdeckých dotazů.

Dočetla jsem se, že tito koně můžou mít trochu modifikované chody - pozorujete něco takového?

Jinak pohyb je hodně houpavý? Stranově? Uvažovala jsem, že on je teda ve větším prohnutí, ale někteří koně, kteří se prohýbají, tahají za sebou zadek, nechtějí se podsadit (klasika na drezúrním obdélníku), jsou paradoxně pro jezdce třeba v klusu dost pohodlní (osobní zkušenost). Jak je na tom ten váš koník ve srovnání s jinými?

Jinak pokud by někoho zajímala problematika, tak jsem četla tohle:
https://equusmagazine.com/management/swayback-in-horses-8221
http://www.horsenation.com/2016/11/08/a-closer-look-at-equine-lordosis/.

EDIT2: Pokud kůň nevykazuje potíže typu kissing spines či jiné, tak zřejmě lze zatížit tu prohnutou část zad, v tom případě bych nevolila měkkého beránka, ale něco trochu tužšího, co se sice trochu smáčkne, ale ne úplně. My máme koně z kopce a sedlo dobře vyrovná dečka Acavallo (zesílení vzadu). Vám asi jedna dečka se zesílením ve středu stačit nebude, možná bych zkusila sedláře, jestli by neudělal nějakou korekční deku na míru typově jako je v odkazu.

http://www.nationalsaddlecentre.co.uk/store/ProdImages333/Sway-Back_Pad_-_adjustable.jpg
https://cdn.shopify.com/s/files/1/1303/5701/products/Prolite-Tripad_grande.png?v=1479950185
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSMLENCKJCl1RtzlqxGd86vU18qq_KBtddWc7UmJzeXbAlmiCtlqA
https://www.jefferspet.com/products/23-x-26-cashel-correction-cushion-swayback-pad

marssseellleee

27.7.2017 05:47
marssseellleee

XXX.XXX.37.60

Pokračuji s otázkama, co již teda začal Dotaz - mě by zase zajímalo, jestli ten kůň může opravdu vyklenout hřbet a dojít k podsazení. Samozřejmě by se nejednalo o to krásné, výraznější, kdy je opravdu patrně vidět velmi snížená záď. Např. při piaff, ale zda vůbec je to u něj fyziologicky možné a když, tak jak moc ? Jestli je kupříkladu možno zažít pocit " teď si mne vzal na záda?"

Dep.

27.7.2017 07:24
deauville

XXX.XXX.30.49

Hlivo napsal(a):
Deuville: No jo, hon na čarodějnice - ale tady je trochu rozdíl oproti tomu, co popisujete vy - koně s tímhle hřbetem viděl fyzioterapeut naposledy před 3 roky, kdy navíc nosil na hřbetě 60 kg, ne 90. A doporučil plavání. Navíc píšete, že ve vašem případě bylo přesně stanoveno, jaký pohyb ano a jaký ne. A dost pochybuju, že to byly skoky, celodenní výlety a huberty... Takhle se totiž ke koni s problémem nechová. Navíc váš kůň nemusel toto všechno absolvovat s nepadnoucím sedlem nebo bez sedla. Proto myslím toto téma zvedlo ze židle tolik diskutujících - zadavatelka odmítá uznat, že kůň v tomhle stavu není prostě vhodný na typ zátěže, který nyní má, a snaha po nápravě taky nulová... Navíc z posledních příspěvků vyplývá, že je kůň chovaný o samotě, to příliš celkovému obrazu nepomůže.

Z mého příspěvku mělo vyplynout, že:
a) bychom neměli na základě obrázku a (více či méně pravdivých, nedokážu posoudit, protože ji neznám...) vyjádření zadavatelky posuzovat jezditelnost koně, odchov, udidlo atd., protože máme jen část informací, navíc jen těch, které poskytla zadavatelka,

b) možná zadavatelka není úplně koňsky vzdělaná, ovšem přístup většiny diskutujících by asi každého spíš odradil, než aby se případně donutil se nad sebou zamyslet...,

c) se nedomnívám, že zadavatelkou zmiňované aktivity jsou pro koně s tímto handicapem vhodné a že pokud má koně ráda, bylo by nanejvýš žádoucí, aby koně podrobně prohlédl vet (ale ne ten, co ho jednou za rok jezdí očkovat, ale specialista ortoped) a fyzioterapeut a na základě toho stanovil vhodný režim (ať už v jezditelném nebo nejezditelném "módu").

27.7.2017 09:03
petraaart

XXX.XXX.39.97

Poprosila bych vás tedy o kontakty na nějaké dobré fyzioterapeuty, koně si znovu klidně nechám prohlédnout i od někoho jiného. Jinak foto s lépe padnoucí sedlem dodám, je tam rozdíl vidět. O vyklenutí hřbetu v tomto stavu lze mluvit trochu s nadsázkou, ale nicméně pokud kůň dá hlavu dopředu a dolů, nebo je na otěži, také dojde alespoň k nějakému menšímu vyklenutí, lepší než nic.
A teď zkusím něco z trochu jiného soudku. Dám vám takovou menší hádanku, zajímalo by mě, co vymyslíte. Mám pro koníka venkovní box zhruba 18m2, je stlaný slámou možná až zbytečně moc, podél stěn je ještě víc, půl metru určitě, přes den je většinou ve výběhu, jen když třeba moc prší nebo je naopak vedro, tak je doma, slámu teda skoro nežere, a přesto je moje roční spotřeba 1 velký balík slámy. Kydaný je minimálně dvakrát denně. Co si myslíte o tomto? Jak je to možné?

27.7.2017 09:31
rebeks

XXX.XXX.208.14

petraaart napsal(a):
Poprosila bych vás tedy o kontakty na nějaké dobré fyzioterapeuty, koně si znovu klidně nechám prohlédnout i od někoho jiného. Jinak foto s lépe padnoucí sedlem dodám, je tam rozdíl vidět. O vyklenutí hřbetu v tomto stavu lze mluvit trochu s nadsázkou, ale nicméně pokud kůň dá hlavu dopředu a dolů, nebo je na otěži, také dojde alespoň k nějakému menšímu vyklenutí, lepší než nic.
A teď zkusím něco z trochu jiného soudku. Dám vám takovou menší hádanku, zajímalo by mě, co vymyslíte. Mám pro koníka venkovní box zhruba 18m2, je stlaný slámou možná až zbytečně moc, podél stěn je ještě víc, půl metru určitě, přes den je většinou ve výběhu, jen když třeba moc prší nebo je naopak vedro, tak je doma, slámu teda skoro nežere, a přesto je moje roční spotřeba 1 velký balík slámy. Kydaný je minimálně dvakrát denně. Co si myslíte o tomto? Jak je to možné?

Určitě MVDr. Zuzana Žežulková +420 607 123 808. Nenechte se odradit pomalejší komunikací, má toho hodně, ale rozhodně se vyplatí si počkat.

27.7.2017 09:35
deauville

XXX.XXX.30.49

petraaart napsal(a):

Já bych doporučovala v první řadě veta specialistu - Váš kůň prostě nemá normálně tvarovaný hřbet, ať už je to způsobeno čímkoliv. Ten hřbet mu musí komplikovat pohyb i bez nošení jezdce - a i když podle Vás nemá se hřbetem problémy (bolest), je dost pravděpodobné, že se mu vlivem špatné tělesné stavby, kterou musí kompenzovat nějak jinak, nadměrně opotřebovávají klouby, zkracují či atrofují šlachy atd. A to pak může jít hodně rychle.

27.7.2017 10:35
Moyda

XXX.XXX.74.8

petraaart napsal(a):

Že máte štěstí já mam spotřebu na dva koně ve venkovním ustájení přes léto balík max. na dva týdny

27.7.2017 11:52
Arkarian

XXX.XXX.60.134

Já vím, že ty příspěvky typu "proč na takovém koni vůbec jezdíte" byly asi myšleny v dobrém, ale jezdí se na mnohem chromějších koních a protože se to zrovna nerozpatlává na diskuzi, tak to nikdo neřeší... Navíc co s koněm z nějakého důvodu nejezditelným? Nechat dožít - kde? Kdo ho bude financovat a proč taky když ho nevyužívá? Nechat uspat? Relativně zdravé, hodné zvíře? Není lepší koně rozumně využívat v rámci jeho možností a dopřát mu kvalitní ustájení, žrádlo, stádo, přiměřenou práci? Kdo z lidí je 100% zdravý? A co s takovým člověkem? Neměl by radši nepracovat, protože ho bolí záda, a má zrovna pro ty bolavá záda nevhodné zaměstnání? Kdo ho pak bude živit? Taky necháme uspat? smajlík
(Prosím povšimněte si smajlíka a berte to s nadsázkou. Opravdu tenhle kůň nevypadá, že by strádal. Má vrozenou vadu, to ano, ale pokud je mu 17 a doteď se to nijak markantně nezhoršovalo, tak už asi ani nebude - samozřejmě věkem se kůň zhorší celkově, ale nemyslím si, že by zrovna tato deformita páteře ho nyní nějak markantně zdravotně ohrožovala.)

Znala jsem koně s podobnými - ba horšími zády - taky vrozená deformita - využíván byl taky standartně min do dvaceti, světe div se za mlada i skákal... a spoojeně se po x letech důchodu dožil pěkného věku. Sedlo co vím míval skočku kentaura s nějakou fakt tlustou korekční podložkou (mám pocit nějaká pěknová + beránek), fungovalo to.

27.7.2017 12:14
balisek

XXX.XXX.131.211

"Navíc co s koněm z nějakého důvodu nejezditelným? Nechat dožít - kde? Kdo ho bude financovat a proč taky když ho nevyužívá? Nechat uspat? Relativně zdravé, hodné zvíře? Není lepší koně rozumně využívat v rámci jeho možností a dopřát mu kvalitní ustájení, žrádlo, stádo, přiměřenou práci?"

Co takhle najít kvalitní pastevní ustájení, občas se projít k rybníku nebo do lesa (třeba i s lehkým jezdcem na hřbetě), povozit malé děti z vesnice?

Proč je takového koně nezbytně nutné honit po celodenních výletech, Hubertech, skákat s ním metrové překážky (zdůrazňuji, že bych při váze 90 kg s drobným koníkem nic z toho neprovozovala, i kdyby měl záda naprosto OK)?!

A co uděláte, až kůň zestárne? Taky na něm budete jezdit, dokud bude schopen stát na nohou? Protože proč bychom ho živili, když je nejezditelný?! Holt dříve nebo později nastane chvíle, kdy se musíme smířit s tím, že kůň zkrátka už na práci pod sedlem není. Pak musíme najít buď jinou alternativu, jak ho nechat v klidu a důstojně dožít nebo ho opravdu dát "uspat".

27.7.2017 12:49
petraaart

XXX.XXX.2.48

Přijde mi, že v 17 letech kůň, který nikdy v životě aktivně nezávodil a je o něj dobře pečováno, rozhodně ještě do starého železa nepatří. Na světových kolbištích se běžně objevují i patnáctiletí koně, kteří skáčou nebo závodí vrcholově, a to rozhodně měli celý život daleko větší zátěž, než se dostali na nejvyšší metu. Je potřeba toto všechno posuzovat individuálně.

27.7.2017 12:58
rosemary1

XXX.XXX.107.140

Nebudu se vyjadřovat k tomu, zda jezdit nebo nejezdit koně na fotce, ale odpovím na dotaz, protože i já jsem podobnou záležitost řešila. Sama mám kobylu s prohnutým hřbetem a kapřími bedry. Kupovala jsem jí normálně ježděnou (i skákala) a jako jezditelnou s touto vrozenou vadou. Původní majitelka jí měla od hříběte. Rozhodně to tedy není takto výrazné, ale když jsem jí přivezla, bylo jí asi devět a kamarád, který to viděl mi řekl "to neosedláš". No, osedlala jsem. Myslím, že nejlepší sedlo, které na toto je skutečně Wintec 2000 s cair a jakým způsobem sedlat, to jste zmínila již výše. Ve Wintecu mám též o něco širší komoru, která umožňuje sedlu více padnout na předek a odlehčit konce sedlových polštářů, což kobyle velmi vyhovuje. Sedlo samo je prohnutější v zádech a doléhá po celé šířce rovnoměrně. Kobyla nemá skutečně (tak jak tvrdila původní majitelka) se zády a ježděním problém. Jediné, co hlídám je, aby nezmokla. Když jsem jí nechala moknout bez deky, bylo vidět, že jí to nedělá dobře. Já tedy vážím asi 45 kg, takže lehčího dospělého jezdce by na kobylu bylo asi obtížné najít. Jezdíme jen do terénu na dlouhé vyjížďky, nepravidelně. Když jezdím, záda vypadají daleko lépe, než když má kobyla v zimě od ježdění pauzu. Samozřejmě, že by se dalo polemizovat o tom, že by pro ní bylo určitě lepší využití (tah, krátké vyjížďky denně), ale to není nic z toho, co jí já mohu nabídnout. Kobyla ale prosperuje, nesmírně se u mně srovnala, nakrmila. Mám jí asi šestý rok a to, co má na stav zad největší negativní vliv je právě chlad a také senné břicho. Samotné ježdění, zejména ve vyšších chodech a k tomu pobyt v kopcovitém výběhu má naopak vliv velmi pozitivní. Po šesti letech, kdy jí mám doma, poznám i když má blbou náladu, natož, když jí něco bolí. Myslím, že kdybych jí nejezdila, je na tom daleko hůř. Nicméně jezdím jí sama a nikomu nepůjčuji. Takže já bych na tento hřbet nehledala (sice kvalitní) sedlo, kde nemůžete ovlivnit velikost komory (do toho na fotce bych opravdu nesedla a nemyslím, že existuje dečka, která by to korigovala), ale zůstala u Wintec, co nejširší komory, co umožní kohoutek a pokud to stále nebude dostatečné (jako že v tomto případě asi nebude), pak bych teprve hledala korekční dečku. Stejně tak dokážete nakonec možná najít i sedláře, který Vám do Wintecu i sáhne a zkusí ho pod Cair polštáři docpat. Dělají to neradi, asi je to práce s nejistým výsledkem, která stojí za starou bačkoru, ale jednou jsem jednoho ukecala kvůli jinému koni a taky to trochu pomohlo.

27.7.2017 12:58
rebeks

XXX.XXX.208.14

petraaart napsal(a):
Přijde mi, že v 17 letech kůň, který nikdy v životě aktivně nezávodil a je o něj dobře pečováno, rozhodně ještě do starého železa nepatří. Na světových kolbištích se běžně objevují i patnáctiletí koně, kteří skáčou nebo závodí vrcholově, a to rozhodně měli celý život daleko větší zátěž, než se dostali na nejvyšší metu. Je potřeba toto všechno posuzovat individuálně.

Tohle ale není o věku, ale o stavu každého jednotlivého koně a toho by si měl být každý vědom.

27.7.2017 13:03
rosemary1

XXX.XXX.107.140

Jo, a také mám posedlí 17" a též myslím, že to v tomto případě vyhovuje lépe, než delší sedlo, a to přesto, že moje kobyla rozhodně krátká v zádech není.

27.7.2017 13:08
Moyda

XXX.XXX.74.8

Když to tak čtu tak největší chyba je v chovateli, který měl tu drzost dát koni šanci na život a nenechal ho hned utratit. Co jsem pochopila tak u zadavatelky má dobré bydlo. Hold ji musí za tu péči trochu povozit, není přetěžovaný a jednou za čas jde na celodenní výlet. Chodí plavat a jinak mu věnuje nadstandartní péči. Kdo z vás to pro svého koně dělá? Zadavatelka chtěla poradit se sedlem aby koníkovi lépe sedělo a málem jste ji ukamenovali i za věci které nebyli předmětem diskuse.

27.7.2017 13:13
petraaart

XXX.XXX.2.48

A já bych zrovna řekla, že můj koník je na svůj věk ve velmi dobrém stavu a kondici.

27.7.2017 13:15
Arkarian

XXX.XXX.60.134

Balisek, nic není jen černé nebo bílé. Ano u každého koně jednou ta chvíle přijde, kdy dále nelze využívat, a u každého je to v jiném věku, dopředu to předpovědět nelze. A řešení to má ryze individuální. Pokud by mi můj nyní devítiletý kůň v brzké době zchromnul tak, že by na něj nebylo možné už vůbec nikdy sednout, určitě bych ho nebyla ochotná živit do třiceti. Pokud stářím přestane zvládat zátěž v dvaceti-pětadvaceti, ráda ho do třiceti živit budu.

Jen jsem reagovala na příspěvky na začátku diskuze - "s takovými zády na toho koně vůbec nelezte". Zadavatelku neznám, nevím jak dlouho toho koně vlastní, kolik let či desetiletí se věnuje koňařině.

Ad celodenní výlety, huberty, skoky, to bych zahrnula do zmiňované "přiměřené práce" čili každý musí uvážit, co je pro toho konkrétního koně přiměřené, jak to zvládá dlouhodobě. Taky není celodenní výlet jako celodenní výlet. Někdo za celý den ujede 25 km, ale já to mám jako vjížďku na tři hodinky. Ale mám koně zdravého, silného a v kondici. Se starým klidně 25 km na celodenní procházku bych šla. Hubertka taky není jako hubertka...

Soudit někoho na anonymní diskuzi na internetu je strašně jednoduché. Nemířím tím na žádnou konkrétní osobu, opravdu jen na ty odsuzující příspěvky obecně.

27.7.2017 13:57
petraaart

XXX.XXX.2.48

Koně mám dvanáct let, sama jezdím zhruba dvacet, nějakou dobu se kolem koní pohybuji, a dokázala bych poznat, kdyby koni něco nevyhovovalo či trpěl bolestí. Pokud máte koně doma na očích dvanáct let, již ledacos poznáte.

27.7.2017 14:05
anobbona

XXX.XXX.115.36

Když mi přijede veterinářka očkovat, tak konstatuje, že tak pevná a osvalená záda má málokterý kůň s normální stavbou, samozřejmě mu ty záda každoročně prohlédne, prohmatá, a světe div se, problém nenašla

no trochu oponuji - kůň co nosí sedlo, které evidentně tlačí vepředu za lopatkou a vzadu v zádech, nemůže, ale opravdu nemůže být bez problémů a bolestivých reakcí.

27.7.2017 14:15
petraaart

XXX.XXX.2.48

Nevím, já jsem nestudovala několik let veterinární fakultu, ale člověku, co ji studoval a věnuje se hlavně koním a velkým hospodářským zvířatům, tak věřím. S naší paní veterinářkou mám jen ty nejlepší zkušenosti, nebo si myslíte, že kdyby měl kůň opravdu problém, že by to neřešila? Veterinářka mě zná již delší dobu, vím, že zvířatům dám první poslední, sama ve svůj prospěch by jistě u mě měla práci zajištěnou, tu by mohla najít tenhle problém, tu zas další, říct, to chce kontrolu za týden a tak podobně. Ona je férový člověk a řekne to tak, jak to je, a když problém nenajde, tak ho nenajde. Jinak by u nás měla zlatý důl s péčí.

27.7.2017 14:21
Dotaz

XXX.XXX.110.146

A jak je to s těmi chody?

27.7.2017 14:28
anobbona

XXX.XXX.115.36

Já se hádat nebudu, ale praxe mě naučila, že tohle prostě bolestivé být musí. Ten kůň, pokud je ježděn na tom sedle, které na hřbete doléhá pouze v místě přední komory a v části zadních polštářů a uprostřed je mezera, že by tam člověk strčil pěst, tak musí mít reakce na tlak v těchto místech. (si to zkuste na svých zádech - ať se vám někdo opře dlaní o záda a tlačí a pak ať se vám v tom samém místě opře jen ukazovákem a palcem (obrácené V)...co vás bude bolet víc? a když to takhle párkrát zopakujete, tak si v místě kde tlačíte pouze ukazovákem a palcem vyrobíte zpočátku bolestivou modřinu a později tvrdý mozol)

jen tak pro info, ty záda jsou stále stejná nebo se to více propadá? jak vypadal třeba před 5 lety?

27.7.2017 14:37
petraaart

XXX.XXX.2.48

Koník vypadá od té doby, co jsem ho koupila, pořád stejně, nic se nezhoršilo, co se týče zad. Ale výše jsem psala, že to sedlo, co jsem fotila, je cca 14 dní a že ho mám nově, takže koník s tím sedlem byl na vyjížďce jednou. Původní Wintec, který mám doteď, sedí daleko lépe. A chody má naprosto normální, spíše prostorné, nezakopává, nenosí ani chrániče, nejsou potřeba.

27.7.2017 14:45
anobbona

XXX.XXX.115.36

No já vše nečetla, některé výlevy nemá cenu číst...
Wintec je více prohlý, takže určitě na takový hřbet sedí lépe
To kožené bych na koně nepoužívala, otlačíte si koně.

27.7.2017 15:21
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Páni to je zase téma, ale přidám se. Někde nahoře píšete, že záda má kůň srostlá, z logických úvah tedy soudím, že nějaké rádoby vyklenutí hřbetu není možné. Srostlé obratle nemusí bolet, bolí to při "nižších stádiích" kissing spines, kdy trnové výběžky o sebe třou a rozedírají šlachy a svaly kolem. V tomto případě už nic nedře a tedy nebolí.

Co mě ale neskutečně zaráží je, že když se narodí děcko s problémem, okamžitě se to řeší, ať už operací nebo speciálními cvičeními a pod. Když se ale narodí takovýto koník, všichni na to kašlou nebo to jsou ti sluníčkáři typu " na hříbátko se nesahá, do čtyř musí být na pastvině, nesmí mít žádnou práci ani procházku na ruce, protože to není přirozené". A přitom kdyby se s takovýmto koníkem pracovalo od narození, tak jako se to běžně dělá s lidmi, pak by ten hřbet byl o pět cenťáků výš.

Další pro mě nepochopitelná věc je nárazová akce. Vy si myslíte, že je v pořádku skákat přes překážky jednou za rok, v nebezpečném prostředí? Pokud na to kůň není natrénovaný, pak je to zhovadilost. To samé puťáky, vy snad trénujete několik měsíců předem, navyšujete postupně zátěž až na celodenní túru než pojedete dva dny? Souhlasím, že kůň potřebuje adekvátní! práci, ale to neznamená se jít na deset minut koupat a pak mu vpodstatě vrazit kudlu do zad.

Mimochodem, proč měníte "padnoucí sedlo" za nepadnoucí? To jsem jaksi nepobrala.

27.7.2017 15:31
petraaart

XXX.XXX.6.128

S koněm se pracovalo od mládí, stejně to ničemu nepomohlo, záda zůstalo pořád stejná. Dříve jsem na koni skákala pravidelněji, ale teď s 90 kily to nechám jen na ty huberty, pokud máte koně, který nekřižuje, a přeskočí vše, nebezpečí mi to nepřijde. A názor, že 10 minut plavání pro koně je nějaké koupání, je docela zcestný, pokud kůň vyloženě plave 10 minut, tak je to pro něj docela záhul, co se týká fyzičky.

27.7.2017 15:36
petraaart

XXX.XXX.6.128

Něco o plavání z odborní literatury:
Samotné plavání (tedy vyšší hloubka vody, kdy kůň nedosáhne na dno) se používá spíše jako doplněk tréninku sportovních koní. Plavání posiluje srdce, plíce, hřbetní svaly a celkově zvedá kondici, aniž by byly nadměrně namáhány šlachy a klouby. Dokonce se udává údaj, že za deset minut plavání kůň udělá tutéž „práci“ jako za půl hodiny cválání.

kayecek

27.7.2017 20:40
kayecek

XXX.XXX.118.20

K celé diskuzi se vyjadřovat nebudu, zas ztracená půlhodina zbytečným čtením. mně jen zaráží - koně máte 12 let, jezdí se tedy na něm od jeho 4 a bez problémů, to celou tu dobu měl nepadnoucí sedlo? Už se ptal někdo nade mnou, z jakého důvodu sedlo měníte, pakliže předchozí "jakž takž" padlo? Nebo opravdu 12 let jezdíte na blbě padnoucím sedle a teď jste si vzpomněla, že by se to mělo změnit? Proč, když podle Vás kůň neprojevuje v ježdění s takovýmto sedlem žádný diskomfort? Máte koně s atypickým hřbetem, jezdecky využitelného, už 12 let jste jeho vlastník, peněz tedy také máte dost, proč jdete teď s takovýmto dotazem na anonymní diskuzi, kterou jste evidentně nikdy předtím nesledovala, protože jinak byste musela vědět, co nastane. Proč chcete volat fyzioterapeuta, aby koně znovu prohlédl? Protože Vám to tu "dali sežrat" a chcete mít před nimi čisté svědomí, nebo ho chcete mít před sebou, že přecejen to není vše ok, jak tady vehementně přesvědčujete? Pakliže máte čisté svědomí, co se využitelnosti koně týká, zbytečně se neobhajujte před lidmi, jak jste sama napsala, kteří Vás a Vašeho koně nikdy neviděli, a pozvěte si odborníky k Vašemu koni, tedy pokud chcete tak fyzioterapeuta a dobrého sedláře, který Vám ušije sedlo přímo na míru, nebo vymyslí jinou vychytávku, jak sedlo co nejlépe přizpůsobit, a oba odborníci se poradí nad vašim problémem. Za mně - přes internet to těžko vyřešíte, protože Váš problém hodně vybočuje z normálu, řešte reálně s odborně způsobilými lidmi. Akorát bych řekla trošku pozdě, no. Když jste věděla, že na něm budete jezdit a s takovouto vadou jste jej již kupovala, bylo by asi vhodné tuto otázku řešit na začátku, ne teď 2 roky před koncem kariéry, ale já Vás nesoudím. Je to čistě Vaše věc, mně "uráží" jen jediné - Vy se o koně staráte nejlépe, ostatní závidí a jsou tupci, co svým koním nic nedopřejou, ale rozčilujete se, že Vás soudí lidi, kteří Vás neznají. Taky mne neznáte, jak můžete vědět, jak se mají mí koně? Nechci odpověď, mně nezajímá, já už dávno vím, že s lidmi Vám podobného typu já si nikdy neporozumím. Takže přeji, ať koníkovi zdraví slouží co nejdéle.

27.7.2017 21:24
petraaart

XXX.XXX.245.146

Já sedlo neměním, to původní pořád mám, a dávat ho pryč nebudu, jen sem si prostě a jednoduše koupila nové, a chtěla znát názor vás ostatních, ale názor, nebo radu, jak by toto sedlo upravili, nebo poradit třeba nějakou korekční dečku apod. Nikoho jsem se na názor ohledně ježdění na takovém koni neptala, ale bylo tu dost dotazů, tak jsem je jen zodpověděla. A nikde jsem nenapsala, že ostatní koně se mají špatně, ale když jsem tu byla skoro obviněná z týrání koní, tak jsem jen vypsala, jek je tento koník týraný. A mě zase zaráží, proč většina z vás není schopná připustit a pochopit, že i takový mrzáček může normálně fungovat? 100 procent z vás, kteří by koně viděli pod sedlem a nevěděli o jeho vadě, by ani nenapadlo, že kůň trpí nějakou vadou.

27.7.2017 22:46
Dotaz

XXX.XXX.110.146

blackmyday napsal(a):
Páni to je zase téma, ale přidám se. Někde nahoře píšete, že záda má kůň srostlá, z logických úvah tedy soudím, že nějaké rádoby vyklenutí hřbetu není možné. Srostlé obratle nemusí bolet, bolí to při "nižších stádiích" kissing spines, kdy trnové výběžky o sebe třou a rozedírají šlachy a svaly kolem. V tomto případě už nic nedře a tedy nebolí.

Co mě ale neskutečně zaráží je, že když se narodí děcko s problémem, okamžitě se to řeší, ať už operací nebo speciálními cvičeními a pod. Když se ale narodí takovýto koník, všichni na to kašlou nebo to jsou ti sluníčkáři typu " na hříbátko se nesahá, do čtyř musí být na pastvině, nesmí mít žádnou práci ani procházku na ruce, protože to není přirozené". A přitom kdyby se s takovýmto koníkem pracovalo od narození, tak jako se to běžně dělá s lidmi, pak by ten hřbet byl o pět cenťáků výš.

Další pro mě nepochopitelná věc je nárazová akce. Vy si myslíte, že je v pořádku skákat přes překážky jednou za rok, v nebezpečném prostředí? Pokud na to kůň není natrénovaný, pak je to zhovadilost. To samé puťáky, vy snad trénujete několik měsíců předem, navyšujete postupně zátěž až na celodenní túru než pojedete dva dny? Souhlasím, že kůň potřebuje adekvátní! práci, ale to neznamená se jít na deset minut koupat a pak mu vpodstatě vrazit kudlu do zad.

Mimochodem, proč měníte "padnoucí sedlo" za nepadnoucí? To jsem jaksi nepobrala.

Tohle ale nezmírníte. Celá podstata je v tom, že ty obratle jsou klínové, proto se ta páteř propadá - zkuste k sobě přitisknout plochy 3 trojúhelníků v řadě, taky nedostanete rovnou linii. Můžete sice posílit svaly a zabránit tomu, aby se vlivem další ochablosti zad ten obratlový sloupec propadal níž (což se stává u starých koní při ochabnutí svalů), ale už tím nenapravíte ten tvar obratlů, který prostě nedovoluje té páteři jiný tvar (teď myslím přiblížení se k běžné úrovni hřbetu).

Ti koně mají normální průběh míchy, hladký míšní kanál. Většinou nejsou nervy iritovány. Jestli vládnete anglicky, nebo zvládnete použít translator, tak v odkazu výše je vysvětlena dynamika toho procesu.

kayecek

28.7.2017 09:00
kayecek

XXX.XXX.118.20

Víte, já mám taky koně s vadou, od jeho cca 4 let (ta vada, koně mám od 5 měsíců), a kdybych ho teď vzala pod sedlo, tak byste taky nepoznala, že mu něco je, protože ho ježdění baví, dává najevo, když jedu s jiným koněm, že on by chtěl taky. Ale už 3 roky na něm nejezdím, právě kvůli té "vadě". Nedovolí mi to svědomí. Ale to je mimo, na to jste se neptala.

Píšete, že obě sedla, i staré i nové, se opírají vzadu a v předu, jak jste tedy měla vypodložené to staré? To to nelze udělat podobně či stejně?

Ano, lidé Vás obvinili z týrání, jak jsem psala, kdybyste sledovala diskuzi déle, tak víte proč. Nenajdu teď kde, ale psala jste, že u Vás je mu nejlépe, ostatní že se tak dobře nemaj. Ale nebudu slovíčkařit. Je to tu napsáno několikrát, je to Váš kůň, Vaše svědomí. O ježdění na takovém koni je bezpředmětné se bavit na internetu.

Jen co se té páteře týká, docela by mně zajímal rentgen, jak takto "rostlá" páteř vůbec vypadá. Na odkazy jsem nekoukala, je tam třeba někde?

28.7.2017 10:49

My Vás obviňujeme z týrání? A kdo tu pořád opakuej " jen mi toho koně závidíte" a "ten kůň se má skvěle, narozdíl od ostatních"?

28.7.2017 18:38
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Váš kůň se má tak dobře, že ho celý život týráte zcela nevhodným sedlem či naopak vůbec žádným. Mě stačilo 10 sekund a našla jsem video k této problematice. Stačí se porozhlednout i jinde než na diskuzi plné divnolidí . Najděte šikovného sedláře, který by vám dokázal něco takového spíchnout(tuším že pan Ramik je velmi zručný). Za tu dobu by jste měla sedel deset, finance prý nejsou problém, tak neseďte tady a začněte se skutečně vzdělávat a informovat něčím smysluplným.

jamajka123456

28.7.2017 20:21
jamajka123456

XXX.XXX.162.234

Lidicky jsou prazdniny a verim adoufam, ze jde jen o nejaky vtipek pubertacky co ted nechodi do skoly a nudi se a tady se snazi zabavit.Pokud neda fotky jak jezdi konika nebo vlozi video tak vazne neverim.Pokud je to ale pravda tak chudak kun, lidi jsou neskutecna hovadka

Romeee

28.7.2017 22:59
Romeee

XXX.XXX.213.131

Věřte mi, že paní se aspoň snaží.

Slečna co měla u nás zamluvené ustájení pro dva koně, které si teprv kupovala dovezla mohutnou kobylu, kterou po pár týdnech prodala, jelikož ji nezvládala.

Zároveň s ní dovezla kobylu, která má křivé nohy, propadlá záda, neosvalená a hubená - holka ani neuměla nauzdit - měla naopak nátylník za čelenku.. nánosník měla zapínkama nahoře, kamaše zapínáním dovnitř - nedělám si srandu.

K mohutné kobyle dostala i sedlo, které používá na hubenou kobylu - ze začátku té hubené kobyle jezdil kluk, v padu, který měl třmeny !

Pak se holka divila, jakto, že kobyla má odřený kohoutek a kdo na ní jezdil.
Ještě při koupi ji majitel řekl, že kobyle je 16 let, ale veterinář řekl, že ji je min 30.
Když ji bere na vyjíždku, kobyla se splaví už jenom v kroku a nemůže a přesto na ní jezdí dál. Nakonec ji dala o stáj jinam, jelikož u nás prý zhubla.

Romeee

28.7.2017 23:00
Romeee

XXX.XXX.213.131

Romeee napsal(a):
Věřte mi, že paní se aspoň snaží.

Slečna co měla u nás zamluvené ustájení pro dva koně, které si teprv kupovala dovezla mohutnou kobylu, kterou po pár týdnech prodala, jelikož ji nezvládala.

Zároveň s ní dovezla kobylu, která má křivé nohy, propadlá záda, neosvalená a hubená - holka ani neuměla nauzdit - měla naopak nátylník za čelenku.. nánosník měla zapínkama nahoře, kamaše zapínáním dovnitř - nedělám si srandu.

K mohutné kobyle dostala i sedlo, které používá na hubenou kobylu - ze začátku té hubené kobyle jezdil kluk, v padu, který měl třmeny !

Pak se holka divila, jakto, že kobyla má odřený kohoutek a kdo na ní jezdil.
Ještě při koupi ji majitel řekl, že kobyle je 16 let, ale veterinář řekl, že ji je min 30.
Když ji bere na vyjíždku, kobyla se splaví už jenom v kroku a nemůže a přesto na ní jezdí dál. Nakonec ji dala o stáj jinam, jelikož u nás prý zhubla.

Tady fotka..

29.7.2017 10:11
petraaart

XXX.XXX.167.126

Tady máte možnost zhodnotit stav - dle mého názoru, dostatečně osvalených zad - leč prohlých. A sedlo Wintec v kombinaci s gelovkou, která má zesílení uprostřed, je již daleko lepší.

29.7.2017 11:23
Dep

XXX.XXX.37.60

petraaart napsal(a):
Tady máte možnost zhodnotit stav - dle mého názoru, dostatečně osvalených zad - leč prohlých. A sedlo Wintec v kombinaci s gelovkou, která má zesílení uprostřed, je již daleko lepší.

Takhle už to tak hrůzostrašně nevypadá, ale nejsem odborník na sedla. Rozhodně to na pohled vypadá lépe, než první fotografie. Jen máte tu gelovku hodně vepředu a pod polštáři chybí. Ale to je spíš tím, že jste to na koně frkla kvůli fotografii. Já si myslím, že pokud to sedí, tak bych to možná ani neměnila. Zase na druhou stranu - budete si na něj nechávat šít sedlo, budete na koni jezdit dva, tři, čtyři roky a pak sedlo bude nepoužitelný na jinýho koně, díky tomuhle atypickýmu hřbetu. A ani ho kloudně neprodáte.

29.7.2017 11:26
jesie

XXX.XXX.35.242

Nechtěla jsem, ale musím.

Porovnání zdravotního stavu koníka s těmito zády.
Člověk, který by měl takovouto zdravotní ochylku s páteří (nosí nám celé tělo), by byl v PLNÉM invalidním důchodu.Nemohl by vykonávat žádnou práci, pouze lehkou a jen omezený počet denně.
Postupem věku by se mu začali projevovat neurologické potíže, jistě také bolesti a postupná degenerace i jiných kloubů a kostí (špatné rozložení zatížení těla, vlivem abnormalit na páteři).
Pochybuji, že by tento člověk mohl i kdyby jen lehce, sportovat nebo nosit jakákoliv břemena.

Takže i když netuším, jak moc se na koni jezdí nebo nejezdí...jak je to se zdravím a bolestmi koníka doopravdy...Jezdit na takovémto koni je zvěrstvo a pochybuji, že by paní majitelka to samé dopřávala svým rodičům, kteří by trpěli touto nemocí. Že by je hnala pracovat, protože si přece nestěžují a chodí tam.

Nikdy nepochopím, proč si někdo sem vloží diskuzi s nemocným koněm a hrozně se diví, že to ostatní šokuje...

jamajka123456

29.7.2017 18:24
jamajka123456

XXX.XXX.162.234

jesie napsal(a):

Člověk, který by měl takovouto zdravotní ochylku s páteří (nosí nám celé tělo), by byl v PLNÉM invalidním důchodu.Nemohl by vykonávat žádnou práci, pouze lehkou a jen omezený počet denně.
Postupem věku by se mu začali projevovat neurologické potíže, jistě také bolesti a postupná degenerace i jiných kloubů a kostí (špatné rozložení zatížení těla, vlivem abnormalit na páteři).
Pochybuji, že by tento člověk mohl i kdyby jen lehce, sportovat nebo nosit jakákoliv břemena.

Takže i když netuším, jak moc se na koni jezdí nebo nejezdí...jak je to se zdravím a bolestmi koníka doopravdy...Jezdit na takovémto koni je zvěrstvo a pochybuji, že by paní majitelka to samé dopřávala svým rodičům, kteří by trpěli touto nemocí. Že by je hnala pracovat, protože si přece nestěžují a chodí tam.

Nikdy nepochopím, proč si někdo sem vloží diskuzi s nemocným koněm a hrozně se diví, že to ostatní šokuje...

Naprosty souhlas

30.7.2017 01:05
Dotaz

XXX.XXX.235.225

jesie napsal(a):

V článku, který jsem dávala výše, přímo uvádějí, že u lidí, psů aj. to tak je, ale u koní paradoxně ne...

likuse

30.7.2017 06:39
likuse

XXX.XXX.162.234

Je to uyz hodne let zpatky co jsme meli take konika s takto deformovanym hrbetem, fyzio i vetove se shodli nechat jej jako spolecnika a nezatezovat ho... nas ani nenapadlo na nem jezdit.

30.7.2017 09:54
jesie

XXX.XXX.35.242

Dotaz napsal(a):
V článku, který jsem dávala výše, přímo uvádějí, že u lidí, psů aj. to tak je, ale u koní paradoxně ne...

Na internetu muže psát kdokoliv a být kýmkoliv. Nevěřím, ze vrozená vada pohybového aparátu není u koni problém. Ze je to jediný živočišný druh, který je v pohodě. A nebo Vás omlouvá, ze jste ještě velmi mladá a věříte všemu co se kde napíše, popřípadě se Vám to zrovna hodí.

Mimochodem, nedávno jsem videla článek na internetu, ze když budu jist víc zeleniny, porostou mi prsa

30.7.2017 16:23
Dotaz

XXX.XXX.235.225

jesie napsal(a):
Na internetu muže psát kdokoliv a být kýmkoliv. Nevěřím, ze vrozená vada pohybového aparátu není u koni problém. Ze je to jediný živočišný druh, který je v pohodě. A nebo Vás omlouvá, ze jste ještě velmi mladá a věříte všemu co se kde napíše, popřípadě se Vám to zrovna hodí.

Mimochodem, nedávno jsem videla článek na internetu, ze když budu jist víc zeleniny, porostou mi prsa

Kdybyste se aspoň podívala, zjistila byste, že šlo o článek z Equus magazine, kde komentovali výzkum lordotických koní od Patricka Gallaghera PhD...

"One of the unique characteristics of lordosis in horses is that the spinal deviation does not have a disabling effect, " observes Patrick Gallagher, PhD, who researched equine lordosis while a graduate student at the University of Kentucky. "Even the most severely affected individuals can be trained and ridden and can participate in horse shows. Reports of spinal deviations in other species, such as people and dogs, identify drastic neurologic impairment in the most severe cases. These include incoordination, paralysis and risk of death.".

P.S.: Některé rostliny vykazují fytoestrogenní efekt, což může mít na velikost prsou efekt. Samozřejmě ne nějak markantní jako když člověk bere hormony ve větším množství.

30.7.2017 16:42
jesie

XXX.XXX.35.242

Dotaz napsal(a):
Kdybyste se aspoň podívala, zjistila byste, že šlo o článek z Equus magazine, kde komentovali výzkum lordotických koní od Patricka Gallaghera PhD...

"One of the unique characteristics of lordosis in horses is that the spinal deviation does not have a disabling effect, " observes Patrick Gallagher, PhD, who researched equine lordosis while a graduate student at the University of Kentucky. "Even the most severely affected individuals can be trained and ridden and can participate in horse shows. Reports of spinal deviations in other species, such as people and dogs, identify drastic neurologic impairment in the most severe cases. These include incoordination, paralysis and risk of death.".

P.S.: Některé rostliny vykazují fytoestrogenní efekt, což může mít na velikost prsou efekt. Samozřejmě ne nějak markantní jako když člověk bere hormony ve větším množství.

Prezentovala jsem svůj názor. Chapu, ze se můžeme o tomto problému přít všichni dohromady ještě dlouho. Můžeme si dokladovat články a odborné časopisy.

Vás názor je, ze kůň s takovou páteří snese zátěž i 90kg...Já si to nemyslím a píšu, ze je to zverstvo.

30.7.2017 17:19
Dotaz

XXX.XXX.235.225

jesie napsal(a):
Prezentovala jsem svůj názor. Chapu, ze se můžeme o tomto problému přít všichni dohromady ještě dlouho. Můžeme si dokladovat články a odborné časopisy.

Vás názor je, ze kůň s takovou páteří snese zátěž i 90kg...Já si to nemyslím a píšu, ze je to zverstvo.

Tohle jsem nikde nenapsala a psala jsem dokonce pravý opak. Zkuste si moje komentáře přečíst znovu. ;).

Přidejte reakci

Přidat smajlík