Míša Malá

XXX.XXX.154.70
Ahoj, chci se zeptat, dneska jsem jezdila na jednom Poníkovi (hafling)- poprvý, jinak jezdím na koni a to mi jde lépe, byla jsem s trenérkou na lonžce, a poník vždycky začal kousat tu lonžku, a po chvilce se vždycky splašil - asi 4x, a já už nevěděla co s ním, tak sem řekla, že to nemá cenu a slezla sem
A trenérka mi řekl, že se takhle nic nenaučím, že jsem měla zůstat a tak, tak se chci zeitat jakej azor na to máte vy díky.
Tak lonz by kun kousat nemel nikdy ani kdyz nema jezdce na zadech. Otazka je jak je nauceny nebo spis nenauceny chodit na lonzi a jestli se mu nekdo venuje nebo chodi jen pod deckama. Pises ze si nevedela co s nim. Od toho ma byt trenerka aby ti to rekla a vysvetlila. Pokud tam byla jen od toho aby drzela lonz tak to neni trenerka a nejlepsi by bylo najit si jinou. Jinak samozrejme tezko soudit kdyz nevime co presne kun delal a co delala trenerka.
Tak kůˇn na kterém jezdí začátečník na lonži, by měl být vyhcovaný dobře regovat nahlasové pomůcky lonžéra (trenéra), rozhodně by si neměl dělat co chce, plašit se či vyhazovat.
Samozřejmě je to pořád zvíře a může stát, že lehce lekne, ale měl by to výt opravdu klidný a vyrovnaný kůň.
Jezdec na lonži, se má mít možnost soustředit na sebe a svůj sed, koně sám neovládá, od toho je tam trenér. A opravdu cílem lonžování není jezdce znejistit či testovat, ale neopak naučit lépe na koni sedět, pracovat na uvolněném pružném sedu, který kopíruje pohyb koně.
Míša Malá

XXX.XXX.154.70
Dekuji moc:).