Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bugaboo

3.8.2017 13:44
Bugaboo

XXX.XXX.218.165

Dobrý den, máme ve stáji valacha a hřebce. Valach je u nás dýl než hřebec, dříve nehřebčil, ale teď začal. Skáče na kobyly ve výběhu i když se klisna odvádí, dokonce teď skočil na kobylu, když na ní již seděl člověk. Navíc se začal fixovat na jednu kobylu ze stáda a když se valach vyvede, kobyla je schopná protrhnout ohradu a jít za ním. Chtěla bych se zeptat, jak je to možné, že valach takhle hřebčí, když ti dříve nedělal a jak celkovou situaci řešit. Předem děkuji.

3.8.2017 14:17
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Jak je hřebec starý?Kdy byl kastrovaný?

bogaboon

3.8.2017 14:29
bogaboon

XXX.XXX.162.234

gitule vrtule napsal(a):
Jak je hřebec starý?Kdy byl kastrovaný?

Z clanku jsem pochopila, ze zacal hrebcin valach.proc se tedy ptate na toho hrebce?

3.8.2017 15:19
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Oprava- Jak je valach starý a kdy byl kastrovaný?

Baboon

3.8.2017 15:26
Baboon

XXX.XXX.162.234

Na ustajku, nam taky takhle zacal hrebcin valach a zjistilo se pak, ze je to jircak - tedy hrebec s kouli uvnitr tela

Snad to neni vas pripad.

3.8.2017 15:31
blackmyday

XXX.XXX.33.80

bogaboon napsal(a):
Z clanku jsem pochopila, ze zacal hrebcin valach.proc se tedy ptate na toho hrebce?

Myšlen byl asi ten valach a nebo hřebec jestli je v konkurenčním věku ?
Jinak hřebčit může, do teď byl kápo a najednou je tu konkurent, tím skákáním na kobyly si pojišťuje jejich věrnost.
Jinak řešit se to moc nedá musí se uklidnit sám, oddělit valacha od stáda pomoct nemusí. Kolik je valachů ve stádě? Někdy postačí kobyla která zatne tipec takovému koni. Musite vzít v potaz strukturu, velikost a charakter stáda jestli případné přeskupení bude mít na valacha dobrý vliv.

Bugaboo

3.8.2017 16:35
Bugaboo

XXX.XXX.218.165

Valachovi je 17, nevím, kdy byl kastrovaný, ale dříve tohle nedělal. Hřebce jsem zde zmínila proto, že si myslím, že je klíčem celého problému a valach si pouze chrání své stádo. Nicméně hřebec je asi o 10 let mladší.
A s oddělením budeme mít asi problém, protože kobyla, co se na něj fixovala, bez něj nevydrží. A to je taky problém. Ve stádě máme 3 valachy, jeden je teď nově příchozí, aLe to vliv mít nemůže, náš valach hřebčil i předtím.

Baboon

3.8.2017 16:48
Baboon

XXX.XXX.162.234

Tak nejak tedy nechapu co tedy chcete slyset

oddelit je nemuzete a chovani zmnenit nemuzete tak co teda muzete?

za me nechapu, proc sem dotaz davate a proc to resite az ted, kdyz pisete ze ten problam je dlouhodoby.

Bugaboo

3.8.2017 17:08
Bugaboo

XXX.XXX.218.165

Baboon napsal(a):
Tak nejak tedy nechapu co tedy chcete slyset

oddelit je nemuzete a chovani zmnenit nemuzete tak co teda muzete?

za me nechapu, proc sem dotaz davate a proc to resite az ted, kdyz pisete ze ten problam je dlouhodoby.

Nenapsala jsem, že je nemohu oddělit, pouze, že to bude problém.
A upřímně jsem doufala, že bude mít s tímto někdo podobnou zkušenost a mohl by poradit, jak to řešil.
A problém trvá asi 2 týdny, není dlouhodobý, jak jste zřejmě vydedukoval/a z poslední věty.
Podkud nemáte radu, nechápu, proč vůbec komentujete.

3.8.2017 17:25
blackmyday

XXX.XXX.80.1

No v podstatě pokud bude ve stádě dost valachů může, ale nemusí jeho chování potlačit. Další možnost je najít dominantnějšího koně, ale to se můžou pozabíjet. Pak už jen toho koně dát pryč, úplně zamezit kontakt s kobylou, ale zase hrozí sebedestruktivní chování a z vlastní zkušenosti vím, že tohle dopadá zle, když se do toho pouští amatéři.

Na druhou stranu, pokud vám nepatří valach, kobyla nebo celá stáj, tak se v tom nehrabejte. Není to vaše starost a ustajovatel to má řešit sám s majiteli daných koní, ne s veřejnou diskuzí skrz prostředníka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík