Potřebuji poradit. Kobyla s 3mesicnim hribetem ziji v hroznem výběhu bez boxu a skoro bez trávy. Kobyla vždy když vlezu do výběhu sklopí uši do zadu a couvá někdy se snazí kousnout. Poraďte mi prosim jak udělat z takového koně normálního poslusneho a pritulneho koně, který přede mnou nebude couvat vzdy kdyz k nim vlezu. NEJSOU TO MOJI KONĚ. Jejich majitel mě mi dovolil k nim chodit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Hermínka
napsal(a):
Potřebuji poradit. Kobyla s 3mesicnim hribetem ziji v hroznem výběhu bez boxu a skoro bez trávy. Kobyla vždy když vlezu do výběhu sklopí uši do zadu a couvá někdy se snazí kousnout. Poraďte mi prosim jak udělat z takového koně normálního poslusneho a pritulneho koně, který přede mnou nebude couvat vzdy kdyz k nim vlezu. NEJSOU TO MOJI KONĚ. Jejich majitel mě mi dovolil k nim chodit.
Spíš bych se snažil z majitele udělat člověka.Podle toho co píšete je to "prase". Jediný co můžete, je snažit se zlepšit jim podmínky.Tady není vůbec problém v koni, ale v lidech.Zřejmě ale nejste ještě plnoletá? Nebo se pletu?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak pokud je svolný a dovolí Vám se o koníky starat udělejte co je ve Vašich silách.Koně si na Vás zvyknou..To se nebojte.
Accuracy

XXX.XXX.129.250
No, pokud se s majitelem nedá mluvit, není moc co dělat. Dala bych od toho ruce pryč.
Accuracy
napsal(a):
No, pokud se s majitelem nedá mluvit, není moc co dělat. Dala bych od toho ruce pryč.
Na koně mohu být hodná i když je majitel blb.
A žrádlo a pamlsky jsou nejlepší způsob, jak se skamarádit.
Zajisté je potřeba opatrnost.
Začala bych přes ohradu, dovnitř ne, ten prostor zřejmě kobča bere jako svůj osobní prostor a i kvůli hříbkovi ho brání.
Až si kobča na holčinu zvykne, PAK bych se teprve vypravila do ohrady. Ale stále bych dávala pozor, abych nebyla mezi kobylou a hříbkem.
Ona zřejmě bere člověka jako škodiče, nemá návyky socializovaného koně. Takže 100 x větší opatrnost, než u běžného koně.
I neplnoletý člověk může být zodpovědný a moudrý a zase plnoletý může být naprostý jouda (viz majitel kobyly).
Accuracy

XXX.XXX.129.250
sisi58
napsal(a):
Na koně mohu být hodná i když je majitel blb.
A žrádlo a pamlsky jsou nejlepší způsob, jak se skamarádit.
Zajisté je potřeba opatrnost.
Začala bych přes ohradu, dovnitř ne, ten prostor zřejmě kobča bere jako svůj osobní prostor a i kvůli hříbkovi ho brání.
Až si kobča na holčinu zvykne, PAK bych se teprve vypravila do ohrady. Ale stále bych dávala pozor, abych nebyla mezi kobylou a hříbkem.
Ona zřejmě bere člověka jako škodiče, nemá návyky socializovaného koně. Takže 100 x větší opatrnost, než u běžného koně.
I neplnoletý člověk může být zodpovědný a moudrý a zase plnoletý může být naprostý jouda (viz majitel kobyly).
No tak to určitě.
Ale jestli se s majitelem nedá mluvit, pak se životní úroveň těch koní nijak zásadně nezlepší, ať udělám, co udělám. Krmit cizího koně bez svolení majitele? To je dost o ústa. Zadavatelka píše, že k nim může chodit, ne že je může krmit. Co když to zvíře má nějakou diagnózu?
Když k nim do výběhu nemůže, pak je nemůže ani čistit a adekvátně se o ně starat.
Zkrátka se mi zdá, že lze udělat mnoho dobrého pro koně i někde jinde za menších rizik a s větší nadějí na úspěch. Dokud ti koně budou u tohoto majitele a dokud on bude palice dubová, tak to nadějně nevidím.
Ale jestli do toho zadavatelka půjde, má můj respekt a uznání.
Otazkou je jestli tam je cim kone krmit. Take jsem driv delala charitu. Kupovala seno pro sousedu kone. Kazdy den kyblik musli a prace 3krat tolik. Nakonec jsem za to byla po zasluze potrestana. Ale tak uz to nasvete chodi. Kone si na me zvykli. Majitel byl i rad. Nechala jsem je za vlastni naockovat odcervit a poustela k nam na pastvu. Zavirala do mych boxu aby vzime meli kde slozit hlavu. Jednoho dne se mu to lrestalo libit a mela jsem na dvore policii Cr. Byt to dopaslo dobre. Uz bych to nedelala.
Accuracy
napsal(a):
No tak to určitě.
Ale jestli se s majitelem nedá mluvit, pak se životní úroveň těch koní nijak zásadně nezlepší, ať udělám, co udělám. Krmit cizího koně bez svolení majitele? To je dost o ústa. Zadavatelka píše, že k nim může chodit, ne že je může krmit. Co když to zvíře má nějakou diagnózu?
Když k nim do výběhu nemůže, pak je nemůže ani čistit a adekvátně se o ně starat.
Zkrátka se mi zdá, že lze udělat mnoho dobrého pro koně i někde jinde za menších rizik a s větší nadějí na úspěch. Dokud ti koně budou u tohoto majitele a dokud on bude palice dubová, tak to nadějně nevidím.
Ale jestli do toho zadavatelka půjde, má můj respekt a uznání.
Pokud někdo takový, jako majitel té kobyly, povolí docházení, což předpokládá i vstup do ohrady, určitě neřeší nějaká jablka, mrkev či pečivo.
Nepředpokládám, že zadavatelka nakoupí balíky sena, granule nebo oves.
A s tím, že se docházením holčiny nezlepší koně, nesouhlasím.
Koně jsou zvědaví, zajímá je, co se děje a i když tam děvče bude půl hoďky denně, koně to vytrhne z letargie a nudy, což je dobře.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Spíš bych se snažil z majitele udělat člověka.Podle toho co píšete je to "prase". Jediný co můžete, je snažit se zlepšit jim podmínky.Tady není vůbec problém v koni, ale v lidech.Zřejmě ale nejste ještě plnoletá? Nebo se pletu?
Nebola by som taká rýchla so súdením majiteľa, to, že kobyla so žriebäťom nevíta cudzie návśtevy vo výbehu s otvorenou náručou nevypovedá o ňom zhola nič.
Zadavateľke veľmi neporadím, maximálne sa spojiť s niekým, kto kobylu chodí kŕmiť a dáva jej vodu, aby ti ukázal, ako kobyla funguje. Počítaj ale s tým, že prítulná kobyla pravdepodobne nebude nikdy, kone nie sú psy, nie každý potrebuje ľudský kontakt ku šťastiu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Nebola by som taká rýchla so súdením majiteľa, to, že kobyla so žriebäťom nevíta cudzie návśtevy vo výbehu s otvorenou náručou nevypovedá o ňom zhola nič.
Zadavateľke veľmi neporadím, maximálne sa spojiť s niekým, kto kobylu chodí kŕmiť a dáva jej vodu, aby ti ukázal, ako kobyla funguje. Počítaj ale s tým, že prítulná kobyla pravdepodobne nebude nikdy, kone nie sú psy, nie každý potrebuje ľudský kontakt ku šťastiu.
Mě spíš šlo o to, když jak píše zadavatelka vlastně ti koně nemají co žrát. Takový majitel je u mě "prase".Samozřejmě neodsuzuji majitele za to, když jeho koně nestojí o kontakt.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Pokud někdo takový, jako majitel té kobyly, povolí docházení, což předpokládá i vstup do ohrady, určitě neřeší nějaká jablka, mrkev či pečivo.
Nepředpokládám, že zadavatelka nakoupí balíky sena, granule nebo oves.
A s tím, že se docházením holčiny nezlepší koně, nesouhlasím.
Koně jsou zvědaví, zajímá je, co se děje a i když tam děvče bude půl hoďky denně, koně to vytrhne z letargie a nudy, což je dobře.
Dnes jsem byl na návštěvě v Praze.Kamarádka se tam stará za úplatu o menší stádečko poníků a neměla se tam jak dostat, tak není problém.Pro krista boha mě ty koně fakt mají na hraní. Hodinu jsem se tam honil s shetlandem v ohradě.Takový brouček to se nevidí. Vůbec nebyl zlý a ten byl tak rád, že si s ním někdo hraje..A dobroty dává samozřejmě.Jednou to teda úplně neubrzdil a tak ale to bylo nechtěně. Moje chování u koní je hrozný, já vím ale takový už jsem a nevypadá to na zlepšení.
Ovšem zítra si to vyžeru od koby svojí.Deset minut určitě bude dělat, že mě nezná.Absenci neomlouvá holka.
Vali456

XXX.XXX.59.54
Já bych se souzením majitele nebyla tak rychlá. Všeobecně se ví, že koně nejsou na mazlení, na to jsou spíš psi nebo plyšáci. Kobyla se taky může změnit na piraňu jen kvůli tomu, že má hříbě a co se týče krmení, výběh bez trávy nemusí znamenat, že tam koně umírají hladem, ale třeba to, že krmení dostávají ráno a večer. V jednom z míst, kde jsem jezdila byla kobyla s hříbětem sama, protože se od chvíle, kdy se hříbě narodilo, se řezala s ostatníma do krve ve snaze ochránit hříbě, kterému nikdo neubližoval (bylo to její první a snášela to fakt zle). Byla ve výběhu bez trávy (a když hodně napršelo, tak to byl slušný marast) a byť z ní "lezla žebra", protože brutálně spadla ze svalů, tak tukové zásoby na břiše byly obrovské. Že s kobylou udělá březost tohle, nikdo netušil a holčiček, které na nás chtěly volat kontrolu tu byly mraky.
Já bych tak rychle neodsuzovala majitele koně, protože to často může být úplně jinak. Dle mého je tu na souzení málo informací.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dobře, tak zatím je majitel "prase" čekatel. Teprve po kontrole by se změnil jeho statut buď na "prase" trvalé a nebo na "prase" nedopatřením. Samozřejmě i s omluvným dopisem.