hanulinka

XXX.XXX.17.204
Podelte se o zkusenosti tykajici se cen za vyuku jizdy na koni a take o nabizenou kvalitu
jak se u vas pohybuji ceny za lekci na skolnim koni
a ceny za lekci na vasem koni.
zajimalo by mne i porovnat ceny westernoveho a anglickeho jezdeni.
nebylo by spatne ani uvest, ze ktereho kraje jste.
Uživatel s deaktivovaným účtem

V okolí Prahy anglie - 500 Kč, někde si řeknou i 600 nebo 800 Kč za hodinu.
Myslím, že jízdáren je v této oblasti dost, ale jen pár jich za něco stojí, někde mi šla spíš hlava kolem z toho, co jsou vám za vaše peníze ochotni - nebo spíš neochotni - nabídnout.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Prave jsem se zamyslela nad tim, ze ceny za vyuku jsou cim dal vyssi, ale kvalita vyuky a skolnich koni jde docela dolu.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Nikdo dalsi se o zkusenosti nepodeli?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Po mě chtěla oška dvě stovky za hodinu výcviku(okolí Prahy).Po dvou lekcích říkala že ani za milión. Růst cen je opravdu raketový.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
tak to u vas rostou ceny primo nadzvukovou rychlosti...
Já mám takovou zkušenost, že čím je člověk v sedle zkušenější, tím méně se výukové lekce vyplatí. Většinou je problém v trénující osobě. Často jsem se setkala s tím, že trénovala "nějaká holčina ze stáje", která zrovna byla po ruce. Nebo trenérka, která uznávala jedinný postup a přes ten nejel vlak (Celá hodina třeba byla o tom, jak systémem dojení pravá-levá vrazit koni nos mezi přední nohy...). Jo a licenci měla.
Lépe hodnotím vyjížďky do krajiny, ty se vždy skoro vždy vydařily
Takže u nás (pomezí zlínský/moravskoslezský kraj):
- cena 45 min. lekce 300 - 500, -
- pětikilo si většinou berou stáje s halou a trenérem co na to má papíry :), stáje kde se jezdí na zeleném plácku a vede to nějaká holka odvedle, bývají kolem tří stovek nebo míň
- není rozdíl v ceně mezi westernem a anglií
- koně hodní, klidní, kvalita výuky o ničem
Nedivím se, že lekce jsou pro stáje prodělečné - můžou si za to ale samy. Prostě se jim absolutně nevracejí zákazníci. Byla jsem na lekcích ve 4 různých stájích, zbytečně vyhozené peníze.
Já i po 5 letech nic neumím, takže je pro mě přínos skoro každá hodina. Mám ale své 2 oblíbené stáje. Jedna Liberecký kraj, asi hodina od Prahy. Za 300 korun s kamarádkou, co má jezdeckou licenci. Žádný kroužení po jízdárně, ale ustupovaní, obrat, dovnitř plec, nacválání. A to vše na koních, na kterých přes léto drndaj děcka na táboře.
Druhá stáj 400 Kč, kousíček za Prahou, cvičitelská licence. Koně pravidelně přiježďovaní. Tam jsou teda koně přiježděni dobře, takže trénuju hlavně vedení koně na vnější otěži a nepobízení ( jsem nevěřila, jak je těžké na koni jen tak sedět a nepobízet )
Ale co jsem tak hledala, tak to jsou asi spíš světlé výjimky. Za krásnou cenu dobrý trénink.

Zkrátka, placení si za výuku na školním koni je ve vývoji většiny jezdců přechodová záležitost. Časem už prostě ty základy umíte, zjistíte, že málokde jsou vás za rozumné peníze naučit víc a přejdete na (částečný) pronájem nebo koupi vlastního koně.
Pak se vám otevře nový obzor toho, co vlastně ještě neumíte, protože se můžete už věnovat pokročilejšímu tréninku. Ono je taky naprosto úžasné jezdit na koni, na kterém se střídá limitovaný počet lidí nebo třeba jen vy. Některá zvířata jsou odolnější, ale žádný školní kůň nemá lehký život a práce je pro něj psychicky náročná. Ti co mají vlastní koně už dávno na to asi zapomněli, ale je fakt zlomový přechod jít jezdit na zvíře, které pracuje ochotně, venku i s radostí, nemá potřebu vás zkoušet, protože to a to jste si vysvětlili minulý týden a od té doby na něm nikdo další neseděl, prostě to, co jste si u toho koně dosáhli tam pořád je. Je to hlavně vidět i v manipulaci ze země.
Nanny

XXX.XXX.199.180
napsal(a):
Zkrátka, placení si za výuku na školním koni je ve vývoji většiny jezdců přechodová záležitost. Časem už prostě ty základy umíte, zjistíte, že málokde jsou vás za rozumné peníze naučit víc a přejdete na (částečný) pronájem nebo koupi vlastního koně.
Pak se vám otevře nový obzor toho, co vlastně ještě neumíte, protože se můžete už věnovat pokročilejšímu tréninku. Ono je taky naprosto úžasné jezdit na koni, na kterém se střídá limitovaný počet lidí nebo třeba jen vy. Některá zvířata jsou odolnější, ale žádný školní kůň nemá lehký život a práce je pro něj psychicky náročná. Ti co mají vlastní koně už dávno na to asi zapomněli, ale je fakt zlomový přechod jít jezdit na zvíře, které pracuje ochotně, venku i s radostí, nemá potřebu vás zkoušet, protože to a to jste si vysvětlili minulý týden a od té doby na něm nikdo další neseděl, prostě to, co jste si u toho koně dosáhli tam pořád je. Je to hlavně vidět i v manipulaci ze země.
Mluvíte mi z duše. Po skoro 10 letech ježdění na školních a půjčených koních jsem si před rokem koupila vlastního. Za ten rok jsem se s ním pořádně rozmazlila, vím přesně, jak funguje, co na něj platí, co dělá a nedělá. Nedávno jsem byla navštívit svoji bývalou trenérku a zúčastnila se hodiny na školním koni. To bylo takový utrpení! Kobyla se odmítala hýbat, nechtělo se jí chodit, nadřela jsem se neskutečně než se mi podařilo z ní dostat nějaký rychlejší pohyb. Ovšem po 20 minutách poznala, že ji nebudu okopávat ani jí drncat v zádech a úplně se změnila, nakonec jsme si tu hodinu hezky užily, ale ten začátek, kdy jsem očekávala svého jemného a citlivého koně, byl dost drsný.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
No jo, zensky...vy se bavite o dospelacich..ti si muzou koupit, nebo pronajmout konika
ale zustanme u deti
predstavte si, ze mate tak 12-13 lete ditko..
asi mu hned nepujdete kupovat kone - nekteri treba ano, ale berme v potas prumernou rodinu...
co potom s konem, az dite pujde na skolu, nebo studovat...
navic treba rodice nejezdci, nekonaci..je preci rozumnejsi dite radeji posilat nekam na solidni hodiny, kde vim, ze to nekdo okoucuje, nez vozit decko nekam ke konim, na sveho milacka.
takze z tohoto duvodu se ptam na hodiny a ceny za ne a na kvalitu vyyuky.
ptam se obecne.
sama ten Problem neresim, mam vlastni kone, ale kamaradky a kamaradky kamaradek to obcas resi, a je az s podivem, co se dozvidam-at jiz o cenach za lekci, nebo o kvalite vyuky.
treba-uplni zacatecnici prisli poprve na lekci
bylo Jim v rychlosti ukazano - tady tak se brzdi, tak se zataci a sup, jelo se na vyjizdku.
vice koni, a ve vsech chodech, kdo se udrzel, jezdil, kdo spadl mel smulu
popripade-kdyz koni nesedlo sedlo, jelo se proste bez..atd..
tovarna na adrenalinove zazitky za pouhych 300kc hodka...
kupodivu je podobnych dobrodruhu vic...asi se Jim jeste nikdy nic zleho neprihodilo.

Kvalitní jezdecká škola s kvalitními koňmi se většinou pozná podle toho, že má stálé jezdce – žáky. Žádná volná místa nejsou k dispozici a pro případné zájemce je pořadník. Věřím, že počkat si na takovou jezdeckou školu stojí za to. Ne každý provozák je pouze provozák. Kvalitní jezdecká škola si svých školníh koní velmi váží, pravidelně je příježďuje dopřává oddych a ne přetěžuje. Tam hledejte.
rubis

XXX.XXX.69.197
Pokud se řeší dítě, které chce pravidelně ke koním docházet, tak je asi nejrozumnější přihlásit ho do jezdeckého klubu jako člena. Za měsíční docházku se platí kolem tisícovky (ne nejsem z Prahy), vychází to daleko líp než samostatné hodiny.
Všimla jsem si, že ve stájích byl různý přístup k jezdcům podle toho, jestli byli kluboví nebo jen objednaní na lekci. U lidí co si přišli jen na hoďku zajezdit, nebyl trenér tak přísný, nedělal s nimi tak obtížné cviky a celkově se snažil, aby nespadli a neměli pocit že je někdo buzeruje Zatímco členové klubu byli trénováni tak nějak pořádněji, tvrději, kladly se na ně větší nároky.. Všimli jste si toho taky?

Jj, jak říká rubis, já jsem automaticky předpokládala, že se bavíme o výuce dospělého, protože nevidím důvod posílat dítě jen na samotné hodiny. Jezdecký klub, kroužek, výpomoc u soukromníka jsou vhodnější jednak proto, že je to mnohem mnohem levnější a za druhé, že se tím vyplní volný čas po škole a děti se naučí životu kolem koní, ne jenom ježdění, které je jen malý výsek.
Taky bych ráda poznamenala, že jsem vyjadřovala pouze svůj názor, a i ten byl o tom, že "většina" (dospělých) jezdců časem přijde na vlastního koně NEBO pronájem. Ne, že všichni musí a že nechápu, proč by to někdo dělal jinak.
kapicka - No, v době, kdy jsem jezdila po jezdeckých školách jsem platila cca 2000 týdně za ježdění, to je 8000 za měsíc (ano, fakt, chtěla jsem se prostě vyjezdit, tak jsem jezdila 4x týdně). Kdepak 4000... za ty mám teď stejně hodin v sedle pronajatého koně jako když jsem platila dvakrát tolik na provozácích.
prusakova - prosím buďte konkrétní - já na tu chiméru ideální jezdecké školy tak, jak je popisovaná v německých učebnicích jezdectví nenarazila.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
No vidite, treba nikde kolem nas-v okoli 30 km zadny jezdecky krouzek a ani skolicka neni
jen a pouze lekce, jinak nic.
jsme v tomto smeru chudi
a zase dojizdet s ditetem, nebo je vozit dal, nez 30km, do krouzku je strasne casove narocne.a hromadna, ktera zastavuje v kazdem krcalku a na kazdem rohu, to je taky dost sibenicni casove, jedete 30km hodinu a pul.
sama jsem jako dite v jezdeckem krouzku zacinala, a velmi rada na to vzpominam, je skoda, ze se takove organizace ztraceji
zase na druhou stranu, kdyz kolikrat vidim ty parchanty u nas ve staji, tak se ani nedivim.
casto si rikam, ze proc vubec ke konim dochazeji, kdyz je kone ani poradne nezajimaj, tech zazranych mladych konaku by na prstech spocital.
je to skoda, ale asi je to tim, ze to proste dostanou naservirovano na stribrnem podnose.
Vlastovka21 napsal(a): "No, v době, kdy jsem jezdila po jezdeckých školách jsem platila cca 2000 týdně za ježdění, to je 8000 za měsíc (ano, fakt, chtěla jsem se prostě vyjezdit, tak jsem jezdila 4x týdně). Kdepak 4000... za ty mám teď stejně hodin v sedle pronajatého koně jako když jsem platila dvakrát tolik na provozácích."
2 tisíce týdně, to znamená 3-5x týdně v sedle. Běžnému rekreačnímu jezdci stačí 1-2 jezdecké hodiny za týden, tudíž se na 8 000 Kč měsíčně nedostane ani náhodou.
Měsíční náklady za komerční výuku jízdy na koni jsou konečné. Náklady na vlastního či pronajatého koně nikoliv. Kromě platby za ustájení jsou zde najednou výdaje za kováře, za odčervení a očkování, za nějaký ten potravní doplněk, nové cajky a když se něco "vysype", peníze za veterináře jen lítají...
Pokud nejste zkušený jezdec, měla byste si platit trenéra. Hodinová sazba těch kvalitních je prakticky stejná ne-li vyšší, než kolik zaplatíte za jezdeckou hodinu v jezdecké škole.
Takže vlastní (pronajatý) kůň rozhodně nepředstavuje žádnou úsporu.
vlastovka21 napsal(a): Většina (dospělých) jezdců časem přijde na vlastního koně NEBO pronájem. Ne, že všichni musí a že nechápu, proč by to někdo dělal jinak.
Protože kůň je obrovský závazek - morální, finanční i časový. Z původní hodinky v sedle (příp.30 minut čištění a sedlání navíc) je najednou 2-3x tolik, z čehož většinu času strávíte čištěním boxu a další "špinavou" prací.
Nepřipadá v úvahu, že se mi dneska nechce (je ošklivo / mám jiný program apod.), tak zruším hodinu a zůstanu doma v teple. Vlastní či pronajatý kůň potřebuje trvalou a pravidelnou péči. Co dovolená, prázdniny, nemoc? Kdo se o něj postará? Z koníčku, kterému dobrovolně věnuji čas podle svých možností a nálady, je najednou povinnost...
Osobně považuji za velmi nešťastný trend pořídit si po pěti či šesti měsících placených hodin rovnou vlastního koně (nejlépe nějakou napůl obsednutou remontu nebo naopak napůl chromého důchodce za pár korun) v domnění, že jsem "hotový" jezdec a jezdecká škola mě už vlastně nemá co dát.
Lidé pak najednou zjistí, že koník stojí čas, peníze a práci. Že nešlape jako hodinky a že na něj nestačí. A z původního velkého nadšení se stává velký problém...
Na rozdíl od Vás jsem přesvědčena, že pro 90 % lidé beroucích komerční hodiny je naprosto dostačující jednou či dvakrát týdně si příjemně "svézt zadek" na provozním koni, aniž by se zatěžovali závazky plynoucími z vlastního či pronajatého zvířete.

Nebojte, jezdím pod trenérem. A jezdím 6 let. Tak trochu mě mrzí, balisku, že jste si vypíchla můj příspěvek (aniž byste si ho ani ten, co mu předcházel, přečetla) k utvrzení základní jezdecké teze, že si začátečník nemá kupovat koně. Na druhou stranu je to tady naprosto normální ;) No a těch extra nákladů jsem si všimla, moc děkuji za upozornění. Kůň potřebuje taky veterináře, zubaře, fyzio? Jako fakt? Tak to mi v úžasné jízdárně, kde jsem si vozila dvakrát týdně zadek na chudacich s nepadnoucim sedlem, co stali 23 hodin v boxech, neřekli. Jedna paní mi tam kdysi řekla, že už tam drnda 7 let.7 let na znechucených koních, kde nemůžete nic změnit a musíte je pořád opravovat. To buy see vám asi líbilo. No nic, ifauna nezklamala :) že já sem lezu. Už si připadám nepochopená jako meifi :).

No a ještě poslední slovo - 30 km cestování do dobre stáje je normální :) na mě ještě málo, jezdila jsem i 50. Holt koně nejsou zadarmo.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
napsal(a):
No a ještě poslední slovo - 30 km cestování do dobre stáje je normální :) na mě ještě málo, jezdila jsem i 50. Holt koně nejsou zadarmo.
Ano, pokud jste dospela, sama se dopravite, neni 30 km moc
ale pokud jste Rodic, nejezdec
vezete, nebo doprovazite dite 30km a pak na ne jeste cekate, nez probehne lekce a pripravovacky pred a po...je to casove narocne.
pokud pracujete, nebo jeste navic k tomu mate deti vic...je to spousta casu, promarneneho casu.
a chcete li to diteti doprat 2x tydne...vsak vite...

Hanulinka - jj vím, koně jsou strašně drazí a strašně casove nároční. A navíc člověk jezdí léta a pořád nic neumí ;)
Tak třeba pokud jsou děti větší a stáj je nějak dostupná veřejnou dopravou, můžou jezdit samy...
Vlaštovko, nemusíte to hned brát osobně. Ačkoliv používám 2 pád, myslím to obecně. A citace z Vašeho příspěvku jsem si vybrala jen proto, že při špatné interpretaci podporují začátečníky v neuvážených rozhodnutích ohledně pořízení vlastního koně.
Vy máte přehled, jaké vedlejší náklady vznikají v souvislosti s vlastnictvím koně, platíte si trenéra a jste dostatečně vyzrálá abyste věděla, co čeho jdete. Ví to však i začátečník, který má za sebou pár měsíců ježdění v komerční stáji, kde akorát přijde, sveze se, zaplatí a odejde?!
Já bych všem takovým místo investice do vlastního koně doporučila investici do kvalitní výuky na kvalitních koních pod kvalitním cvičitelem. Sama jsem např. po několikaletém přerušení jezdecké aktivity brala hodiny u Ing. Cyrila Neumanna v Jezdecké škole Ctěnice. Cena sice není zanedbatelná, ale pan Neumann je výborný učitel a má skvěle přiježděné koně. Lekce mě dali velmi mnoho. Velmi dobrou pověst má např. i Jezdecká akademie Radonice. Dobré školy bychom jistě našli i v jiných okresech. Chce to zkrátka jen hledat.
A až poté, co se člověk "vyjezdí" a zjistí, co tenhle koníček skutečně obnáší, může uvažovat o spolujízdě a časem také o plném pronájmu či koupi koně.
Nicméně jsem přesvědčená, že pokud někdo nemá vyšší ambice než se sem-tam projít lesem v sedle, není kvůli tomu potřeba pořizovat si své vlastní zvíře. Kvůli lahvi vína si taky nekupuji celý vinohrad.
balisek
napsal(a):
Vlaštovko, nemusíte to hned brát osobně. Ačkoliv používám 2 pád, myslím to obecně. A citace z Vašeho příspěvku jsem si vybrala jen proto, že při špatné interpretaci podporují začátečníky v neuvážených rozhodnutích ohledně pořízení vlastního koně.
Vy máte přehled, jaké vedlejší náklady vznikají v souvislosti s vlastnictvím koně, platíte si trenéra a jste dostatečně vyzrálá abyste věděla, co čeho jdete. Ví to však i začátečník, který má za sebou pár měsíců ježdění v komerční stáji, kde akorát přijde, sveze se, zaplatí a odejde?!
Já bych všem takovým místo investice do vlastního koně doporučila investici do kvalitní výuky na kvalitních koních pod kvalitním cvičitelem. Sama jsem např. po několikaletém přerušení jezdecké aktivity brala hodiny u Ing. Cyrila Neumanna v Jezdecké škole Ctěnice. Cena sice není zanedbatelná, ale pan Neumann je výborný učitel a má skvěle přiježděné koně. Lekce mě dali velmi mnoho. Velmi dobrou pověst má např. i Jezdecká akademie Radonice. Dobré školy bychom jistě našli i v jiných okresech. Chce to zkrátka jen hledat.
A až poté, co se člověk "vyjezdí" a zjistí, co tenhle koníček skutečně obnáší, může uvažovat o spolujízdě a časem také o plném pronájmu či koupi koně.
Nicméně jsem přesvědčená, že pokud někdo nemá vyšší ambice než se sem-tam projít lesem v sedle, není kvůli tomu potřeba pořizovat si své vlastní zvíře. Kvůli lahvi vína si taky nekupuji celý vinohrad.
No upřímně, ono těch dobrých škol, kde jsou koně přiježdění a někdo pravidelně přiježďuje, vychovaní a jsou pro jezdce opravdu učiteli, kde dbá na to nějaké wellfare koní, kde se člověk naučí správné manipulaci s koněm, nějaké péči a kvalitní jezdecké základy i pokročilejší lekce a nenaučí se místo toho zlozvyky je opravdu jako šafránu, já osobně třeba asi žádnou takovou neznám. Pokud by byla, tak bude drahá a laici nebudou chápat, proč platit třeba dvoj či trojnásob, oproti tomu když učí sousedovic Maruška, která má přece dokonce jezdeckou licenci.
Navíc je otázka zda se tu vůbec bavíme o výuce dětí. To myslím nikde zmíněno nebylo.
A pomíjíte jednu velice podstatnou věc, kterou máte s vlastním či pronajatým koněm a to je snad to nejdůležitější a to je vztah. Ano kůň je žrout nejen penež, ale zejména času, ale většina z nás to dělá proto co dostává zpět...
Tak že je to taky o hloubce vztahu ke koním obecně, baví mě to ježdění, ale koně v důsledku nepotřebuju vidět denně ani se péčí zatěžovat nechci, pak si takový člověk zajde jen občas zarelaxovat na vycházku. Nebo v sobě nosíme opravdovou lásku pro koně, která obsahuje vše od péče o koně času s nimi všemožně stráveným a zároveň, která v sobě nese samozřejmě i zodpovědnost, abych se byla schopna o zvíře postarat v případě léčení či zranění atd.
Tak že bych ježdění nepřirovnávala k lahvi vína... Tam by bylo na snadě spíše jiné přirovnání, opět ke vztahu (v tomto to prosím berte trochu s nadsázkou) – někomu holt stačí náhodná známost, někdo hledá travlý vztah do který je nutno budovat a investovat do něj;-).

No...buďme konkrétní ve Ctěnicích jsem nikdy nebyla, tak nemůžu soudit. Ale je fakt, že jsem slyšela jen samou chválu.
Ale v Radonicích jsem jezdila, vloni, a to sice 20 hodin. Nikdy bych nikomu tuto "akademii" nedoporučila. Je na ní krásně vidět, jak některá jezdecká škola může mít úžasnou webovou prezentaci, ale skutek utek. Za prvé, na statku v Radonicích, kde začíná podle mě jakýkoliv jezdec, pokud si výslovně nežádá přeložení na jezdecký park "pro pokročilé, " stojí koně 22 hodin v boxe, jednu hodinu si odbydou na jízdárně a jednu hodinu jsou v minivýběhu 5x5 metrů. Sami.
Vyjížďky zde neexistují. Klasické výběhy zde neexistují. Všichni tři koně, které jsem zde dostala přidělené, byli ročníky skoro stejně staré jako já - tzn. nad dvacet let. Jeden z nich nedal ani jedno kolečko ve cvalu bez kašle a zastavování (Loret). Rada instruktorky - "prokopni mu žebra." Ještě bych zapomněla, že mě tento kůň při sedlání a nasedání málem sežral - prostě to sedlo na sobě nechce a nedivím se mu. Druhá stará kobyla, Kazi, kterou mi v této "akademii" dali, se nechala snadněji přesvědčit ke spolupráci, ale hodinu, kdy jsme skoro nic nedělaly, končila zpocená na kost. A pak jsem měla ještě párkrát haflinga, Alfíka, kterému bylo všechno celkem jedno, byl to ten vzácný typ koně, který to neustálé střídání lidí, neznalý přístup a absolutní absenci relaxu ve formě procházek venku nebo výběhu, vydrží. Představa, že této "akademii" - pardon, to slovo se mi fakt líbí - platím 420 Kč za hodinu na neochotném, neodpočatém, tlačivém, lhostejném a nešťastném koni, se mi příliš dlouho nezamlouvala. Také mi nebyla jasné, jak si představují, že se zde naučíte např. trochu slušně cválat, když ti koně absolutně nemají kondici na pár koleček... fakt mi to jako trochu pokročilejšímu jezdci absolutně nic nepřineslo.
A začala jsem jezdit jinde, kde to bylo o něco lepší, ale pořád ne ideální. Ideální pro člověka, který už nějaký ten rok jezdí je PODLE MÉ ZKUŠENOSTI, NIKOMU TO NEVNUCUJI mít možnost trochu ovlivnit, jak se kůň, na kterém si vozím zadek, má. Můžu mu třeba koupit masku proti mouchám do výběhu nebo mu dohodnout pobyt na větší pastvině s koněm, s kterým se snese. Můžu mu vyprat podsedlovku nebo mu dohodnout kováře na dobu, kdy ho potřebuje, ne ho nechat pajdat o jedné podkově (též jsem zažila v "jezdecké škole"). Ale hlavně, můžu s ním jít na krokovku nebo na procházku, můžu s ním prostě relaxovat a trochu "být, " ne jen dřít. A když ho jezdím jen já a dva další lidi, tak vím, že se fakt nestane, že ho někdo bude surově rvát za hubu, když se bojí nebo kopat do žeber, když si potřebuje odpočinout.
Jinak s tím, že začátečník si nemá hned kupovat koně samozřejmě souhlasím. Nedorozumění asi plyne z toho, co nazýváme začátečníkem... někdo jednou přeskočí 80 cm a je zkušený jezdec, jiný učí mladého koně shromáždění a pořád si připadá jako blbec... já proti podporování dobrých jezdeckých škol nic nemám. Problém je v tom, že je to tak jedna z deseti? Z dvaceti? Když se chcete naučit hrát tenis, tak pokud je vám sympatický trenér, tak asi nemáte co řešit. Ale tak nějak mě děsí, že v některých z těch horších škol jezdí léta letoucí lidi, co nikdy nepoznali a nepoznají, že ježdění není jen "posilovna", kdy musím při každém kroku strkat to neochotné zvíře dopředu...
Vlaštovko, myslím, že naše názory nejsou v rozporu, jen Váš původní příspěvek vyzněl v některých ohledech trochu nešťastně.
Souhlasím s Vámi, že úroveň výuky a koní je v naprosté většině komerčních stájí tristní. Trenéra dělá kdejaká dorostenka, která tak tak umí samostatně naklusat a nacválat koně. Koníčci jsou 7 dnů v týdnu několik hodin denně huntování v hodinách, aniž by měli čas na odpočinek a regeneraci, aniž by si na ně někdo zkušený pravidelně sedl a znovu je trochu "srovnal"...
Taktéž chápu frustraci platících zákazníků, kteří místo potěšení z jízdy bojují s nespolupracujícím okopaným koněm s "betonovou" hubou. Povely jako "Pořádně ho nakopni!" nebo "Tak mu tam jednu flákni!" znám z komerčních stájí bohužel až příliš důvěrně.
Ano, pokud někdo chce opravdu jezdit a ne si jen "vozit zadek", musí buď najít kvalitní jezdeckou školu, kterých je jako šafránu nebo si pořídit vlastního koně (sama jsem k tomuto rozhodnutí také dospěla). U začátečníku bych se však velmi důrazně přimlouvala k prvnímu řešení.
Naa

XXX.XXX.99.34
V Radonicích jsem si zaplatila 10 lekcí před asi 9 lety. Je s podivem, že ti koně jsou tam pořád, už tenkrát byli starší a odření od sedel nebo podbřišníků. Alf tenkrát navíc ještě v boxu kousal a kopal a na jízdárně vyhazoval, což mi nepřišlo vhodné pro školního koně. Asi už zestárnul a rezignoval. Cvičitele jsem vystřídala čtyři a dva byli super a hodina mi dala hodně a dva nestáli za nic.
Ale připadala jsem si tam spíš jako ve fitku s nářadím než jako někde, kde se bere kůň jako živá bytost. Přijít na hodinu, kouknout se na rozpis, jaký na mě vyšel kůň (šli i 3x denně), nasedlat a po lekci zase šupšup pryč, už na něj šel někdo další. Bavila jsem se tenkrát s jednou holkou, chodila jen tam a nic jiného neznala a považovala to za normální, já si nedovedu představit, že by mě tohle bavilo.
Nanny

XXX.XXX.8.40
Vlaštovko a Naa, mám stejnou zkušenost s Radonicema. Zaplatila jsem si tam v roce 2013 10 hodin. Koně tam byli stejní, co píšete, z 10 hodin jsem 8 hodin dostala Alfa, se kterým jsem se neuvěřitelně nadřela, skoro ani nenacválala a cvičitelka už potom rezignovala a nechala nás prostě nějak tu hodinu odchodit. Za těch 400 a něco to fakt nestálo. Jednou jsem měla Kazi a jednou myslím Loreta, kterej mě doslova vyhnal při sedlání z boxu a potom kousl cvičitelku, ale opravdu pořádně, tekla jí i krev.
Pak jsem byla ještě asi třikrát na krokové vyjížďce v parku, tam už jsou ti koně přece jenom lepší, jednou jsem měla nějakýho plňase, s tím jsem si to fakt užila, ale podruhý jsem dostala mladou a nevyběhanou kobylu, ta půlku vyjížďky vyhazovala, než jsem dobrovolně slezla.

Nanny - tak za mě už ani možnost těch vyjížďěk na parku nebyla, nebo jsem jí alespoň nepostřehla... Každopádně "jezdeckou akademii" si představuju jinak ;) Dle mého názoru tady prostě hraje velkou roli to, že ty koně jsou pořád zavření, kdyby mohli denně na pastvu, vyčistit si hlavu, párkrát do týdne na vyjížďku, taky by to vypadalo jinak. Ale teď už jsou prostě taky staří, Loret byl už vloni hodně hubený, nedokážu si představit, jak vypadá teď... :( No a taky mě rafnul... měl to sice nějak údajně napsané na boxe, že kouše, ale já si toho nevšimla a nikdo mě nevaroval... vůbec tam nikdo nic moc neřešil.
Ale na obranu Radonic (a taky mou, že jsem si tam ty jízdy zaplatila dvakrát) - jsou i mnohem horší jezdecké školy u Prahy. Tady aspoň koně nechodí na průvlečkách, na ty tlačivé se nedávají začátečníkům šporny a koně mají v boxe pěkně nastláno, nestojí na betoně.
Můj předchozí příspěvky možná vyzněly dle baliska nešťastně, ale stojím si za tím, že kdo to s koňmi myslí trochu vážně, což zjistí po několika letech a pádech, tak nejlepší možnost je jít alespoň do toho polovičního pronájmu a platit si lekce s trenérem. Tristní situace jezdeckých škol kolem Prahy mě o tom přesvědčila.

Vlastovka21 - ideální jezdecký klub neexistuje, co je skvělé pro jednoho, nemusí být pro druhého. Ovšem za definicí kvalitní = ten, kam se lidé stále vrací, kde je na nové místo pořadník, za tou si stojím...
A věřím, že děti z mého pidi-klubu, až budou chtít víc, než co je mohu naučit (učím jen základy do úrovně ZZVJ), takový poznají - primárně podle "návalu", sekundárně podle toho, co je učím a jak.
Jinak k dalším komentářům - to vážně existují jezdecké školy, kde se učí na chromých, utahaných starých koních, kteří stojí 24/7 v boxe, výuku vedou dívenky s úrovní 00, s koňmi se zachází surově? Takové stáje profitují? To se divím, při té konkurenci... a doufám, že "moje" děti by se v takové stáji otočili na podpadku a za něco takového neplatili.

napsal(a):
Vlastovka21 - ideální jezdecký klub neexistuje, co je skvělé pro jednoho, nemusí být pro druhého. Ovšem za definicí kvalitní = ten, kam se lidé stále vrací, kde je na nové místo pořadník, za tou si stojím...
A věřím, že děti z mého pidi-klubu, až budou chtít víc, než co je mohu naučit (učím jen základy do úrovně ZZVJ), takový poznají - primárně podle "návalu", sekundárně podle toho, co je učím a jak.
Jinak k dalším komentářům - to vážně existují jezdecké školy, kde se učí na chromých, utahaných starých koních, kteří stojí 24/7 v boxe, výuku vedou dívenky s úrovní 00, s koňmi se zachází surově? Takové stáje profitují? To se divím, při té konkurenci... a doufám, že "moje" děti by se v takové stáji otočili na podpadku a za něco takového neplatili.
Ideální jezdecký klub existuje - mají tam v rámci možností spokojené, průběžně přiježďované koně, jedince vhodné jak pro úplné začátečníky, tak třeba pro začínající skokany. Každodenní výběhy jsou samozřejmostí, stejně tak padnoucí výstroj pro každého koně, jakož i vyjížďky. Učí zde jen kvalifikovaní cvičitelé, ke každému přistupují individuálně. Na vyvazování a šporny se zde nehraje - naopak se zde zatracují ti jezdci, kterým by se zachtělo po nich sáhnout a zamaskovat tak svoje chyby (bavím se o začínajících jezdcích). Celé to organizuje zodpovědná, profesionální osoba s milým, ale důsledným vystupováním, takže se zde nestane, že by jeden kůň musel v jednom dni oddrncat tři hodiny pod úplným začátečníkem. Zrovna tak se nestane, že člověk přijde na hodinu, na kterou předtím minimálně půl dne pracoval (v takto dobré stáji budou hodiny drahé) a stájník bude překvapený, co tam dělá, že tam dnes nikdo není. No a abych tomuto snu nasadila korunu, tak ještě dodám, že zde mají halu. Jasně, že z některých podmínek asi všichni rádi slevíme, pokud budou splněny ty pro nás důležité (kvalitní koně + cvičitelé).
Problém je spíš v tom, že jsem na takovouto instituci v dosažitelné vzdálenosti (50 km) v době, když jsem ještě hledala, nenarazila.
Možná jsou takové Ctěnice (v okolí Prahy). Možná je taková i Jezdecká škola Kocanda, kde jezdila známá a chválila si to. Bohužel většina diskutujících je zde dost vágní, jako by se báli ty dobré stáje, kterým stojí za to ty velké peníze platit, doporučit. Klidně i jinde v ČR :) Vůbec si myslím, že chybí nějaká databáze jezdeckých škol, kde by lidé mohli přidávat recenze...
Ze stájí, které jsem však navštívila já, taková vysněná nebyla ani jedna. Zkritizovala jsem zde Radonice (na popud, že byly nazvány "jezdeckou akademií, " což mě fakt dostalo), tak ještě zmíním stáj, která byla ještě horší - JK Harfa Ohrobec. Tam jsem vkročila jen jednou v životě a stačilo mi to. Vše je jen můj názor, do SZ se vám pod něj klidně podepíšu.
Jinak podle mě ty špatné stáje neprofitují - spíš asi bojují s neustálým odcházením zákazníků a nutností lákat nové. Kde asi udělali soudruzi chybu, že se tam ti lidé nevracejí? Že nečekají v pořadníku?

To, co jste popsala, jsem našla v Podolance (JK Ronex). Ale platí i Váš dovětek v závěru... lidi jak na ustájení, tak na výcvik, povětšinou čekají v pořadníku...
Nemám moc s čím srovnávat, protože už je drahno let, co jsem vyhledávala nějaké tréninky, kde bych doufala, že se něco naučím. Z oddílu, odkud jsem byla vyježděná pro běžného jezdce bez závodních ambic dostatečně (tedy vyskákané "ZL" a drezura - pro mě běžná proježděnost - do "L", v tréninku prvky "S"), pak přes nějaká další místa jsem se dostala rovnou do ruky Habáskovým... od té doby "nemůžu jinak", než že si raději pronajmu přepravník a dojedu si 1,5h na občasný trénink (nebo soustředění s přespáním koně), než někde zkoušet, jestli by to šlo...
Takže pokud někdo, kdo to vymyslí vážně, hledá kolem Prahy a směr na Brandýs je ten správný, určitě se zkuste poptat. Kdo nevyzkouší, neuvěří, že se to dá i kolem Prahy dělat i jinak, než bylo výše v příspěvcích popsáno...

napsal(a):
Ideální jezdecký klub existuje - mají tam v rámci možností spokojené, průběžně přiježďované koně, jedince vhodné jak pro úplné začátečníky, tak třeba pro začínající skokany. Každodenní výběhy jsou samozřejmostí, stejně tak padnoucí výstroj pro každého koně, jakož i vyjížďky. Učí zde jen kvalifikovaní cvičitelé, ke každému přistupují individuálně. Na vyvazování a šporny se zde nehraje - naopak se zde zatracují ti jezdci, kterým by se zachtělo po nich sáhnout a zamaskovat tak svoje chyby (bavím se o začínajících jezdcích). Celé to organizuje zodpovědná, profesionální osoba s milým, ale důsledným vystupováním, takže se zde nestane, že by jeden kůň musel v jednom dni oddrncat tři hodiny pod úplným začátečníkem. Zrovna tak se nestane, že člověk přijde na hodinu, na kterou předtím minimálně půl dne pracoval (v takto dobré stáji budou hodiny drahé) a stájník bude překvapený, co tam dělá, že tam dnes nikdo není. No a abych tomuto snu nasadila korunu, tak ještě dodám, že zde mají halu. Jasně, že z některých podmínek asi všichni rádi slevíme, pokud budou splněny ty pro nás důležité (kvalitní koně + cvičitelé).
Problém je spíš v tom, že jsem na takovouto instituci v dosažitelné vzdálenosti (50 km) v době, když jsem ještě hledala, nenarazila.
Možná jsou takové Ctěnice (v okolí Prahy). Možná je taková i Jezdecká škola Kocanda, kde jezdila známá a chválila si to. Bohužel většina diskutujících je zde dost vágní, jako by se báli ty dobré stáje, kterým stojí za to ty velké peníze platit, doporučit. Klidně i jinde v ČR :) Vůbec si myslím, že chybí nějaká databáze jezdeckých škol, kde by lidé mohli přidávat recenze...
Ze stájí, které jsem však navštívila já, taková vysněná nebyla ani jedna. Zkritizovala jsem zde Radonice (na popud, že byly nazvány "jezdeckou akademií, " což mě fakt dostalo), tak ještě zmíním stáj, která byla ještě horší - JK Harfa Ohrobec. Tam jsem vkročila jen jednou v životě a stačilo mi to. Vše je jen můj názor, do SZ se vám pod něj klidně podepíšu.
Jinak podle mě ty špatné stáje neprofitují - spíš asi bojují s neustálým odcházením zákazníků a nutností lákat nové. Kde asi udělali soudruzi chybu, že se tam ti lidé nevracejí? Že nečekají v pořadníku?
Ideální pro koně určitě existuje, ideální pro každého jezdce ne - každý z nás ten ideál vidí někde jinde - každý od jezdectví čeká něco jiného...to jsem myslela.
Tedy, vlastně ano, asi by se mohla najít stáj, kde mají koně od houpacího (pro začátečníky) a až po koně T-úrovně. Ale i tak si myslím, že zkušený jezdec hledá koně, se kterým si sedne - a to se nemusí podařit ani se špičkově přiježděným koněm.

Zkušený jezdec většinou už nehledá tréninky na cizím koni.
Zkušený jezdec buď někde jezdí a to na svém koni nebo na koni někomu, a pak hledá spíš trenéra, se kterým by si sedl, než něco "akorát" na hodinu na pronajmutí pod zadek
Méně zkušený než zkušený jezdec to má většinou těžší v tom, že hledá daleko víc věcí najednou: sobě vyhovující přístup personálu, vyhovující prostředí a pak doufá, že dostane pod zadek adekvátního koně a od cvičitele adekvátní výcvik... myslím, že jiný než zkušený jezdec má opravdu hodně těžké, najít něco pro sebe optimálního...

Zbytečně tu slovíčkaříme. Ideál pro koně = naplnit jeho životní potřeby atd. = lze ho dosáhnout, koně jakožto druh mají jasné nároky na wellfare. Ideál pro člověka neexistuje, protože pro každého je ideál někde jinde...
Podstatná je osvěta. Když bude dětičkám v malých obyčejných oddílech vtloukáno do hlavy nejen jezdectví jako sport, ale i etologie a požadavky na wellfare, pak ty špatné stáje a oddíly nebudou mít šanci.
Dodatek: považuji se za zkušeného hobby jezdce (úroveň L), vím co chci, mám vlastní koně, přesto si někdy ráda sednu na cizího koně a zaplatím si lekci, abych se naučila od zkušeného (trenéra, koně), co ještě neumím. Aha efekt mě jakožto edukační prostředek hodně nakopává vpřed - a nejsem jediná... I zkušený jezdec si občas zaplatí za lekci na cizím koni.

Moje pointa byla v tom, že já jsem za dobu svého hledání dobrou stáj, kde by za to ty hodiny stály, nenašla ;) Asi jsem měla být vytrvalejší a odolnější a méně naivní...
Prusakova - a kde si ty hodiny platíte? Třeba někomu ve vašem okolí pomůžete dobrým tipem.
Hhippie - super, díky za doporučení :).
Osobní zkušenost z poslední doby mám s Jezdeckou školou Ctěnice a s PSJ Dolní Chabry.
Ctěnice mohu s klidným svědomím doporučit i lidem, kteří jsou pokročilejší jezdci a chtějí se dále rozvíjet. Koně jsou z mého pohledu slušně přiježdění, kvalita výuky je na velice dobré úrovni. Já brala lekce přímo u pana Neumanna a opravdu mě hodně daly. Vyhrazená hodina slouží opravdu jen k ježdění - koně vám přivedou vyčištěného a nastrojeného, co někomu může vyhovovat, někomu ne. Nicméně pokud byste si chtěli koně nachytat sami, nebudou Vám v tom bránit. Jízdárna má velmi pěkné udržované zázemí. Ctěnický zámeček a park vytváří moc hezkou kulisu. Cena za hodinu je však i na Prahu hodně vysoká, přes 700 Kč.
V Dolních Chabrech jsou o poznání "bojovější" podmínky. Koně jsou významně hůře přijezděné než v Ctěnicích. Podle mě by si zasloužili častěji pracovat pod zkušenými jezdci, aby se po okopávání a cukání od začátečníků zas trochu srovnali; a taky víc odpočinku ve výběhu. Koníčci jsou však hodní a bezproblémoví jak pod sedlem, tak při manipulaci. Bezpečně svezou i naprostého začátečníka. Velice oceňuji, že lidé bez jezdeckých zkušeností začínají nejdříve na lonži, posléze se učí samostatně ovládat koně v kruhovce. Cvičitelé sice nejsou žádná trenérská špička, nejsou to však ani pubertální holčičky, které by se místo učení druhých měly učit sami. Klientům v průběhu hodiny opravdu věnujjí plná pozornost (netelefonují, nebaví se se známými nebo mezi sebou apod.). Zázemí není žádný luxus, nicméně tomu odpovídá i na pražské poměry nízká cena. Z hodinu jízdy se platí 400 Kč. Chabry bych doporučila spíše lidem bez velkých jezdeckých ambicí - rekreačním jezdcům, kteří si chtějí beze strachu a stresu příjemně "svézt zadek".
Kvalita koní bída, kvalita výuky většinou bída taky, nejlepší je fakt vzít svého kone a jet na víkendové soustředění, kde člověk sice dost zaplat, ale fakt odjede chytřejší a kůn spokojenejší. Jinak sehnat dobrého trenéra, myslím že u nás v jihočeském kraji stají tak 700 kč na hodinu s tím, že je k dispozici školní kůn, se svým koněm 500 kč. Klasika je 250kč na hodinu, ale to je katastrofa, teda jsem náročný člověk na kvalitu výuky, třeba tohle nekomu stačí.

Ve Ctěnicích je hodina skoro za 1000 Kč, nikoliv za 700.
700 je dneska standard za individuál a dle mého je to naprosto odpovídající, pokud platíte za kvalifikovaného cvičitele a kvalifikovaného koně. Naopak je to možná ještě málo, pokud se od obou máte co naučit :)
Samozřejmě na některých jízdárnách jsou schopni vás posadit na vyhublou odevzdanou herku, která se umí pouze povinně zaklapnout a odchodit si to, zatímco vás instruuje patnáctileté dítě. Je už pak na zákazníkovi, aby se tohoto tyjátru neúčastnil.
Jsem z karlovarského kraje. Když neteř chodila na jezdeckou školičku, kde byla i možnost individuální výuky, za 20 minut si řekli 200 Kč. Což mi přišlo přehnané. Když jsem si pořídila vlastní koně, nabídla jsem jí, ať klidně chodí ke mě. Žádné závodní ambice nemá, jde jí (zatím) čistě o to, aby si zajezdila... Nechci po jejích rodičích, aby mi platili, ale občas přispějí třeba na krmivo atd.
V každém případě - setkala jsem se i s nemožně vysokými cenami - půl hodiny/500Kč, hodina/1000Kč - a to se jednalo o výuku na školních koních!!
Tréninků s vlastním koněm jsem se účastnila asi jen 3x, za parkur/hodina chtěli 300Kč, což mi přišlo jako příznivá cena, za parkur v jiné stáji zase na hodinu za 500Kč a drezura ve sportovní stáji hodina/600Kč.
S westernovými tréninky zkušenosti nemám, ale kamarád-westerňák si jednou zaplatil trénink u zahraničního trenéra - na hodinu 700Kč.
U nas na venkove (vychodni cechy) stoji individualni trenink na skolnim koni 700 Kc. Toto konkretne je dobra staj a jejich sverence vidam na zavodech. Kdyz jsem tam volala, meli plno a jedine volne terminy nabizeli dopoledne. Krome cele hodiny nabizeli i pulhodinu za polovicni cenu. Cenu celkem chapu. Pokud by me neco takoveho zivilo, snazila bych se to nastavit podobne (350 za hodinu trenera a 350 za hodinu kone).
Nakonec jsem ale sehnala podstatne levnejsi jezdeni v rodinne staji vedle (200 - 250 Kc). A mam stesti, ze majitelka je jednak dobry jezdec a hlavne velmi dobry a nadseny ucitel.