Klidně dejte, když mu ho jen dáte a budete buď vodit na ohlávce nebo jemně na udidle, tak mu to určitě vadit nebude. Můj taky chodil na procházky s uzdečkou už před 2. rokem stáří, ale zapnutého jsem ho měla na parelce. Ale zatěžování nějakým tahem to určitě ještě ne, ale zajisté to ještě nemáte v plánu a budete pouze učit na udidlo doufám.
Maaty
napsal(a):
Na zkoušku už jo, já sem ho začala dávat v roce a půl právě na zkoušku.
K cemu je dobre davat udidlo na zkousku? Ja bych mu taky doprala detstvi a udidlo dala az to bude opravdu potreba. K cemu potrebujete aby v sestnacti mesicich tahal sulku to nejde jeste minimalne rok pockat? Idealne i dyl.
Díky za odpovědi. Nemyslel jsem, že by už teď začínal tahat. Když s tím starším vyjedeme se sulkou, tak mlaďoch lítá po pastvině a řehtá (jsou to takoví závisláci). Je fakt, že si už docela zvyknul, že se do hoďky vrátíme. Teď jsme začali zkoušet brát ho sebou - za ohlávku ho jen uvážeme k oji vedle Toníka. Docela to zvládají, vypadá, že je spokojenější, než když zůstane sám, jen mladej často cestou kouše do postroje. Tak si říkám, že by se mohl naučit s udidlem a třeba by už to tak neokusoval. Dětství mu tím určitě neberu, stejně jsou většinu času spolu na pastvině, kde se honí, drbou, mazlí...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mno, mě k tomu jen napadlo, že by bylo naopak dobré, kdybyste ho většinou s sebou nebral, aby si taky zvykali, že jsou i oddělení... protože mít takovéhle závisláky, to je vážně spousta problémů navíc, když pak člověk potřebuje manipulovat jen s jedním...
Jinak pokud je to nutné, udidlo bych dala, jinak bych ho nechala až pro fázi přípravy na obsedání/zatahávání.
Připravovala jsem ročku na velkou výstavu a majitel chtěl, aby někdy chodila i na lonži (bez komentáře). Koby se naučila, že když udělá výskok s otočkou a hodí si lonž přes krk, tak že už na ní nemůžu, takže jsem nakonec taky musela nasadit uzdečku... jinak bych jí nechala viset až tak do 2,5 roku, dokud se s koněm nezačne opravdu pracovat...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Oni veľakrát tiet hry, aby si koník niečo vyskúšal, vyrábajú dosť často zlozvyky, ktoré sa neskôr ťažko odbúravajú. Dáme iba tak, zubadlo, ale ved nedotiahnem ho, nech si iba zvyká, alebo je koňovi zubadlo veľké, nevôjde do tlamy, nevie čo s ním... o tri roky neskôr pri obsadaní riešim problém, že kôň si prehadzuje jazyk, alebo neustále hryzie do zubadla a ja neviem prečo. Alebo všelijaké pokladanie deky na žriebä-jasné, je to sranda, o nič nejde, ale keď mi pri tom žriebä dvakrát uskočí a ja ho nemám pod kontrolou, lebo som to iba tak zo srandy, o tri roky neskôr zistím, źe kôň sakrúti pri sedlani a ja neviem prečo, lebo veď žiadnu zlú skúsenosť nemá...
Takže ja nie som priaznivec takýchto vymyšľancov, radšej neskôr, v adekvátnom veku a poriadne, dôsledne, s opravovaním prípadných chýb a nedostatkov.