Březí, a dlouhé vyjížďky v kroku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dixasach

30.8.2017 20:41
Dixasach

XXX.XXX.34.197

Zdravím mám dotaz, mám březí kobylku po 2 měsíci, chtěla bych jet navštívit kamarády kteří pojedou na Hubertku, s tím že já pojedu s kobcou asi 5 hodin ale opravdu jen KROKEM! sama žádný stres po cestě. Může ji to ublížit nebo spíše malému? Děkuji za odpověď :).

30.8.2017 21:34
helas

XXX.XXX.12.12

To záleží, v jaké je kobylka aktuálně kondici, na teplotě, na terénu. A nač je zvyklá.

Znamená to, že pojedeš cca 15 km tam a pak cca 15 zpět?
Obecně: dlouhé krokování je pro koně dost nudné a po nějaké době i vyčerpávající.
To spíš klidně zaklusat a udělat pauzy - popást, nechat napít z potoka... Při cíli 15 km vzdáleném by postačila i ta pauza před návratem (možná by ani nebyla potřeba, to fakt není moc).
Je to taková o fous delší vyjížďka, pokud jsem se v té vzdálenosti moc nesekla.

Jestli opravdu plánuješ 5 hodin v sedle, jeď předtím ještě jen tak někam na dvě a půl. Ta délka ani tak neprověří kondici koně, jako spíš jeho sedlo. Stává se, že to, co sedí tu hodinku běžného ježdění, přecejen odře po více hodinách. Je dobré to zkusit nanečisto.
Ale když zaklušeš, budeš tam o dost dřív, sedlo tam sundáš, necháš uschnout a dečku taky... to pak neriskuješ skoro nic, řekla bych.
(Má první, už dost dávná zkušenost s trasou něco nad 30 km za den: kobyla sice nebyla březí, ale byla už starší. Ale krokem se jí to fakt jít nechtělo, dokonce ke konci dne na pěkné louce žádala cval...no ano, my se báli, jako ty teď, abychom to nepřepálili; po šutrech jsme převáděli, pauzy dělali...Až pak jsme zjistili, že to nebyla prostě žádná dálka, pro koně. Nijak extra nepřipravovaného ;-).

Dixasach

30.8.2017 22:04
Dixasach

XXX.XXX.34.197

helas napsal(a):
To záleží, v jaké je kobylka aktuálně kondici, na teplotě, na terénu. A nač je zvyklá.

Znamená to, že pojedeš cca 15 km tam a pak cca 15 zpět?
Obecně: dlouhé krokování je pro koně dost nudné a po nějaké době i vyčerpávající.
To spíš klidně zaklusat a udělat pauzy - popást, nechat napít z potoka... Při cíli 15 km vzdáleném by postačila i ta pauza před návratem (možná by ani nebyla potřeba, to fakt není moc).
Je to taková o fous delší vyjížďka, pokud jsem se v té vzdálenosti moc nesekla.

Jestli opravdu plánuješ 5 hodin v sedle, jeď předtím ještě jen tak někam na dvě a půl. Ta délka ani tak neprověří kondici koně, jako spíš jeho sedlo. Stává se, že to, co sedí tu hodinku běžného ježdění, přecejen odře po více hodinách. Je dobré to zkusit nanečisto.
Ale když zaklušeš, budeš tam o dost dřív, sedlo tam sundáš, necháš uschnout a dečku taky... to pak neriskuješ skoro nic, řekla bych.
(Má první, už dost dávná zkušenost s trasou něco nad 30 km za den: kobyla sice nebyla březí, ale byla už starší. Ale krokem se jí to fakt jít nechtělo, dokonce ke konci dne na pěkné louce žádala cval...no ano, my se báli, jako ty teď, abychom to nepřepálili; po šutrech jsme převáděli, pauzy dělali...Až pak jsme zjistili, že to nebyla prostě žádná dálka, pro koně. Nijak extra nepřipravovaného ;-).

Je to cca 25 km a pojedu jen tam... Koníka tam nechám a pojedu až za dva dny zpět s kobcou někde dám přestávku a pojedu dal.. :) potřebu běhat nemá je starší a jsem ráda že chodí krokem dalo mi to zabrat ji dostat do klidu aby nebyla pořád na speedu.. Je to arabka :D.

31.8.2017 16:07
dsj

XXX.XXX.207.141

Já bych se nebála zátěže, ale u březích klisen nemám ráda, když přijdou do styku s cizími koňmi - mám strach ze samovolného zmetání při nakažení herpes virem (proti tomu neochrání ani když máte kobylu naočkovanou - když se dostane do kontaktu s koněm s aktivovaným virem, tak zmetá, nebo se narodí života neschopné hříbě). Ale netuším jaká je nákazová situace, třeba to není pravděpodobné. Já bych kontakt s cizími koňmi neriskovala.

31.8.2017 19:13
helas

XXX.XXX.2.9

Pravda...

1.9.2017 08:32
polárka.15

XXX.XXX.45.253

A jste si vědoma toho, že pro koně je právě nejnáročnější dlouhé vyjížďky krokem? Než střídání temp klusu a cvalu?

2.9.2017 07:24
Kondola

XXX.XXX.48.231

Pokud je kobylka v dobré kondici a na pohyb zvyklá není důvod se bát. My s březími klisnami i na podzim absolvujeme Hubertovy jízdy (většinou už bez skákání), ale jsou celou dobu zvyklé na normální pohyb. Většinou první třetinu absolvujeme bez omezení (pokud pod sebou nemají hříbě, to je potom jiná), druhou třetinu normální pohyb, již bez skákání a třetí třetinu hodně sledujeme, jak na tom kobylka je, ale normálně se na vyjížďky chodí, cca týden nebo dva před termínem porodu už většinou jen procházky na ruce nebo bez sedla, jen aby se nenudily a měly trochu pohybu. Je to hodně individuální, ale pokud nejsou žádné komplikace není důvod je omezovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík