Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.8.2017 05:22
luciša

XXX.XXX.70.138

Ahoj, prosim vás, kdyz si koupim kone a vím, ze jde špatně chytit a koupim ho i přes to, protože si myslím, ze na tom zapracuju a zlepší se to, ale po 3 tydnech, ten kun vykazuje jen občasné zlepšení. Respektive jednou ho chytim v pohodě, po druhe se mu zase nechce, muzu ho vratit původnímu majiteli s tim, ze ten kun se nezlepšil a chytit nezle? Pri podepisování jsem o tomto nedostatku jednali a beru kone i s ním, ale ted zjišťuju, ze je kun nad me síly a uz jej nechci. Jedna se o skrytou vadu, protože ten kun se mnou nechce spolupracovat?

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.8.2017 05:27

Pokud jste o vadě věděla při koupi, přesto jste si koně vzala, nelze ho (z tohoto důvodu) vrátit pro skrytou vadu. Domluva by s bývalým majitelem nebyla možná?

31.8.2017 05:41
luciša

XXX.XXX.70.138

Majitel koně prodával pro nadbytecnost a brání se tím, ze jsem věděla ze se kůň špatně chyta, osobně jsem ho v ohrade u nej zkoušela chytnout a trvalo mi to asi 15 minut. Kun byl zvykly celych svych 6 let zit na pastvine a bral se pouze na korekci kopyt a očkování. Myslela jsem si ze po 3 tydnech ten kun zacne spolupracovat, ale moc se mu nechce. Na ošetřování je bez problému, jen mam problém mu připnout voditko. Jakmile je pripnu kun nedělá problémy.

31.8.2017 06:40
ameed

XXX.XXX.248.64

Tak 3 týdny jsou krátká doba, zkuste být více trpělivá, koník se jistě zlepší...tři týdny jsou jak nic.

31.8.2017 07:07
keira

XXX.XXX.106.7

Jak s koněm pracujete? Co děláte pro to, aby se to zlepšilo?

Myslela jste si, že máte nějakou zázračnou auru, že se to jen tak a takto rychle změní? Koně mě naučili, že aby dobře fungovali, tak základem je trpělivost a nespěchat. Pokud koně už po 3 týdnech chcete vrátit, tak tímto asi moc neoplýváte. Zapracujte nejprve na sobě, poté na koni. Bývalý majitel nemá povinnost si ho vzít zpět, věděla jste o tom a není to skrytá vada.

31.8.2017 07:18
luciša

XXX.XXX.70.138

keira napsal(a):
Jak s koněm pracujete? Co děláte pro to, aby se to zlepšilo?

Myslela jste si, že máte nějakou zázračnou auru, že se to jen tak a takto rychle změní? Koně mě naučili, že aby dobře fungovali, tak základem je trpělivost a nespěchat. Pokud koně už po 3 týdnech chcete vrátit, tak tímto asi moc neoplýváte. Zapracujte nejprve na sobě, poté na koni. Bývalý majitel nemá povinnost si ho vzít zpět, věděla jste o tom a není to skrytá vada.

Denně ze tim konem hodim, lakam ji na pamlsky, kdyz ji chytnu tak ji chválím, pak s ni jdu na procházku a pouštím ji. Druhý den chci to same a nechce se nechat chytnout.

31.8.2017 07:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

luciša napsal(a):
Denně ze tim konem hodim, lakam ji na pamlsky, kdyz ji chytnu tak ji chválím, pak s ni jdu na procházku a pouštím ji. Druhý den chci to same a nechce se nechat chytnout.

Po dobu 6 let ten koník nic nedělal, myslíte, že se to za tak kratičkou dobu změní?
Ano náhodou.
Ale v takovémto koni je velký potenciál. Kolik myslíte že je majitelů, kteří mají možnost mít takto čistého, nepopsaného koně? Bohužel pro vás chce takový kůň zkušeného člověka, který ví, jak na to.
Buď sežeňte odborníka, který s vámi koni vysvětlí, co a jak nebo koně pošlete dál. A nebo se obrňte trpělivostí.

31.8.2017 08:07
luciša

XXX.XXX.70.138

Děkuji za názory, moc jste mi pomohli.

31.8.2017 08:11
polárka.15

XXX.XXX.45.253

luciša napsal(a):

A to je přesně ono, co se popisuje v diskuzi "Praktický dotaz od amatéra"

V prvé řadě si uvědomte, že to je kůň, není to pes. Tady nefunguje zavolám, on přiběhne, dám kokyno a máš volno. Je to kůň, má jiné vnímání, tudíž i jiné myšlení, což se vyžaduje od člověka, který s tím zvířetem pracuje.

Je to kůň, je to živá bytost, má svůj rozum, kupovala jste ho takového, jaký je, bývalý majitel Vám řekl, jaký je, Vy jste i přes to všechno souhlasila a koně si koupila, takže z logického hlediska - jaká skrytá vada? Ta, že jste to věděla? To nemůžete snad myslet vážně.
Není to hračka, tady to nefunguje, že Vás přestane bavit, zjistíte, že jste si naložila moc, tak ho prostě vrátíte jako použitou hračku a koupíte si další a ta Vás baví do té doby, než se zase vyskytne nějaký problém. Kde jste měla rozum, když jste to zvíře kupovala? Proč jste to nejdřív pořádně nepromyslela, zda na něco takového máte?
Kůň 6 let nic nedělá, nezná více méně člověka, a Vy chcete, aby se za 3 týdny naučil komunikovat s člověkem? Pochopil, co to všechno znamená? Co po něm ten tvor chce? Proč to chce? Že ho to má bavit? Vy nechápete koně, on nechápe Vás - to je jediný problém (Vy se naučíte za 3 týdny plynule číst čínsky?).

Buďte k sobě upřímná, buďte k sobě kritická, chyba je ve Vás, ne v koni. Tak vemte zpátky rozum do hrsti a máte dvě možnosti. Buď toho koně prodejte někam jinam - což bude nějakou dobu trvat a nebo si pozvěte Zuzku Prokopovou a podobné lidi, ať Vám poradí, jak s koněm komunikovat, jak si k sobě najít cestu, případně se podívejte o seminářích v okolí, nakupte si odbornou literaturu a aspoň ty základy teoretické si v sobě utvrďte. Víc se Vám poradit nedá.

31.8.2017 08:39
ameed

XXX.XXX.248.64

Prostě čekaj:).

31.8.2017 13:16
eenika

XXX.XXX.252.254

Lucko, odpoved ohledne vraceni za skryte vady jsi dostala - skryta opravdu nebyla. Pokud budes chtit s konem pracovat i nadale, zkusila bych chytani jinak...
Pokud te zajima, co bych delala ja - za konem bych sla jen v pripade neomezeneho casu at nemam pocit, ze musim mit splneno ted hned do hodiny... ke koni jdu s nedominantnim postojem ( svesena ramena, pohled do zeme, nebezim) a prichazim vzdy ze smeru jeho hlavy, max.po plec, ne ze strany zadku). Pokud se kun necha chytit, tak hned nepripinam na voditko, ale mohutne chvalim, drbu. Pak odejdu a po koni nic nechci, dokud se mi neupevni toto chovani (tozn.neodchazeni). Pokud je varianta B- kun odesel, pak nasadim dominantni postoj tela ( vzprimena sebejista chuze, ramena vzadu) a kone psychicky tlacim uprenym pohledem na plec k chuzi. Nechci at kun bez, pac jsem lina a behat za nim se mi nechce, takze nevyvijim zbytecny tlak navic( voditkem atd). Jedinne co chci, tak aby se kun neustale krokem pohyboval vpred bez zrani (klid pri stani nebo zrani travy je koni odmenou). Pokud opravdu vyvinu vetsi tlak a kun si popobehne tak to nevzdam, dopobehnu a zase pokusim zklidnit do kroku. Kazdy kun drive ci pozdeji povoli a nabidne variantu stani, jde jen o tom dobre rozpoznat ten moment a psychicky tlak uvolnit. Pak by zase nasledovala varianta B. Nicmene tohle je jen hrubsi nastin nevyzadane rady a na mobilu se to fakt blbe popisuje...

31.8.2017 13:28
luciša

XXX.XXX.70.138

eenika napsal(a):
Lucko, odpoved ohledne vraceni za skryte vady jsi dostala - skryta opravdu nebyla. Pokud budes chtit s konem pracovat i nadale, zkusila bych chytani jinak...
Pokud te zajima, co bych delala ja - za konem bych sla jen v pripade neomezeneho casu at nemam pocit, ze musim mit splneno ted hned do hodiny... ke koni jdu s nedominantnim postojem ( svesena ramena, pohled do zeme, nebezim) a prichazim vzdy ze smeru jeho hlavy, max.po plec, ne ze strany zadku). Pokud se kun necha chytit, tak hned nepripinam na voditko, ale mohutne chvalim, drbu. Pak odejdu a po koni nic nechci, dokud se mi neupevni toto chovani (tozn.neodchazeni). Pokud je varianta B- kun odesel, pak nasadim dominantni postoj tela ( vzprimena sebejista chuze, ramena vzadu) a kone psychicky tlacim uprenym pohledem na plec k chuzi. Nechci at kun bez, pac jsem lina a behat za nim se mi nechce, takze nevyvijim zbytecny tlak navic( voditkem atd). Jedinne co chci, tak aby se kun neustale krokem pohyboval vpred bez zrani (klid pri stani nebo zrani travy je koni odmenou). Pokud opravdu vyvinu vetsi tlak a kun si popobehne tak to nevzdam, dopobehnu a zase pokusim zklidnit do kroku. Kazdy kun drive ci pozdeji povoli a nabidne variantu stani, jde jen o tom dobre rozpoznat ten moment a psychicky tlak uvolnit. Pak by zase nasledovala varianta B. Nicmene tohle je jen hrubsi nastin nevyzadane rady a na mobilu se to fakt blbe popisuje...

Rada sice vyžádána nebyla ale cením si ji a dekuju ti za ní.

31.8.2017 13:31
luciša

XXX.XXX.70.138

Máte samozřejmě všichni pravdu, brát si koně, když nemam dostatek zkušeností a pouze si myslím, že zjevný problém zvládnu byla hloupost. Prodávající koně zpět nechce, protože me o tomto problému informoval, takže teď moc možností nemám. Buď si koně nechám a budu s ním dal nějak pracovat, nebo budu muset kobylu prodat.

31.8.2017 13:47

Ale tak zase, pokiaľ kobyla nemá iné nedostakty, než to, že sa zle chytá vo výbehu, tak s tým pokojne môžete predsa žiť. A zvlášť, keď sa to zlepšuje, je šanca, že to bude dobré.

31.8.2017 14:21
liva

XXX.XXX.66.129

Já osobně bych se řídila pořekadlem Láska prochází žaludkem.
Investuje do nějakého müsli...
Dobrůtky v kyblíku někdy dokážou zázraky...

31.8.2017 14:58
Íháček

XXX.XXX.209.2

Nic ve zlem ale mozna ho radsi prodejte nekomu kdo ho oceni a nebude se ho zbavovat jakmile se nechova podle jeho predstav. Nevim teda k cemu ho mate ale pokud mate v planu ho obsedat s vasimi znalostmi tak pocitejte s tim ze tech problemu bude daleko vic. S kolika konmi je ve vybehu? To neprijde ani kdyz prijdou vsichni ostatni?

Neregistrovaný uživatel

31.8.2017 15:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

liva napsal(a):
Já osobně bych se řídila pořekadlem Láska prochází žaludkem.
Investuje do nějakého müsli...
Dobrůtky v kyblíku někdy dokážou zázraky...

Dobrůtky doporučuje 9 z 10 koní.Ten jeden dotázaný nerozuměl otázce.

31.8.2017 15:29
luciša

XXX.XXX.70.138

Íháček napsal(a):
Nic ve zlem ale mozna ho radsi prodejte nekomu kdo ho oceni a nebude se ho zbavovat jakmile se nechova podle jeho predstav. Nevim teda k cemu ho mate ale pokud mate v planu ho obsedat s vasimi znalostmi tak pocitejte s tim ze tech problemu bude daleko vic. S kolika konmi je ve vybehu? To neprijde ani kdyz prijdou vsichni ostatni?

Ma u sebe ještě jednoho koně. Chtěla a jsem koně k diteti, se kterým se může mazlit a sem tam se na něm projet. Lun přijde, sežere pamlsek a odchazi pryč.

31.8.2017 15:54
dsj

XXX.XXX.207.141

luciša napsal(a):
Ma u sebe ještě jednoho koně. Chtěla a jsem koně k diteti, se kterým se může mazlit a sem tam se na něm projet. Lun přijde, sežere pamlsek a odchazi pryč.

Neztrácejte naději. Já jsem vloni měla přeučovala, kterou jsem první 3 týdny lovila z výběhu od 30-60minut, podle toho jakou zrovna měla náladu. Panička se jí snažila chytat přes pamlsky, ale kobyla sežrala pamlsek a odcválala od ní, nebo občas po ní i kopla, když pamlsky došly a panička se dostatečně rychle nezdekovala. Metoda - když ke mě přijdeš tak dostaneš rohlík u téhle potvory vůbec nefungovala.
Když chcete kobču naučit aby nechat se chytit, je nejdůležitější naučit jí od vás neodcházet - tj. když už jste s ní a ona od vás udělá krok, nebo odvrátí hlavu, nebo se k vám dokonce otočí zadkem nebo samovolně odejde, tak se k ní hned vrátit, ukázat jí, že ve vaší přítomnosti má klidně stát (ze začátku třeba jen když jste u její hlavy a později kdekoliv kolem ní) a že jedině vy jste tím, kdo odchází. Časem se okruh "neodcházení" rozšíří na dohled nebo na doslech.
Já to dělám tak, že předtím, než odejdu, tak koně podrbu, pohladím, odeženu mu mouchy od očí a z břicha, aby věděl, že při rozloučení se bude dít něco příjemného. Když ode mě odejde, tak se k němu vždy vrátím a "loučím" se tak dlouho dokud klidně nečeká až odejdu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík