Zjara planuji pro křížence hucula nahubek, je s ostatními nostop na pastvině a nechci ho oddelovat. Mam pár otázek, je jasné, že ho koní nenasadim a nazdar, ale budu mu postupně prodlužovat dobu, kdy ho má. Resim však, jestli je vhodné, aby ho po čase měl nonstop?myslím za předpokladu, ze se s ním naučí žrát.a nemají kone v době, kdy ho nemají, se nažrat"do zásoby"?Nebo jake intervaly zvolit?A taky mě napadlo, jak v zimě?mám klasický kruhový krmelec, přes balík síť (oka 4,5x4,5), viděla jsem, že nechávali ponikovi nahubek i v kombinaci se sítí, ale to mi přijde nebezpečné, když se doporučuje, aby koně u krmelcu neměli ani ohlavky.
Máte to dobře promyšlené a je fajn, že to řešíte s předstihem.
Koníci si na náhubek zvykají vcelku dobře a ano je potřeba postupně. Hlavně si dejte pozor, ať ho hned ze začátku dobře dotáhnete, aby se koník nenaučil náhubek sundávat. Také se nám osvědčilo při učení do náhubku dát něco dobrého. A ještě jedna věc, kupte o číslo větší, atˇnemá hucul odřený nos.
Jaké intervaly dávání a sundávání, to vám neporadím, je toho hodně, co to ovlivňuje. To si vypozorujete sama.
Koně nemají tendenci "žrát do zásoby" už proto, že i s náhubkem žerou, takže hladní nejsou. Náhubek může být nonstop. My jsme sundávali na noc, a když hodně pršelo. Když svítí sluníčko a máte čerstvou travičku, náhubek je nezbytností.
Zkuste si pohledat něco o fruktanech/cukrech v rostlinách. Mě to pomohlo pochopit, kdy je tráva pro koníky typu hucul, hafling, fjord a poníci, potenciálně "nebezpečná".
Také záleží na tom, jak je váš kůň starý. Mladí koně se z čerstvé, jarní trávy spíše p o s erou, než že by jim škodila, to u starších koní bohužel neplatí.
Snad vám tohle moje psaní pomůže a hlavně vašemu koníkovi. Huculy mám ráda ovšem jsou to koně poněkud jinačí než běžní. Ale pokud se spolu domluvíte a budete si pasovat, není nad ně!
Díky.Je mu 15, právě se začíná víc kulatit, než je zdrávo a protože o jarní, popř.premrzle trávě jsem si něco načetla, tak to chci řešit, než bude pozdě.Zatím se držel, byl v pohodě, ale to nemusí být pořád.Je žravy, jak mu velí jeho huculi instinkt, v boxe byl schopen sežrat i podestýlku, i kdyz měl dost sena.s přechodem ven se uklidnil, dva roky byl celkem "normální" postavy a teď se zacal kulatit.Na jaře budem past další pastviny, takže raději preventivně.
lafina
napsal(a):
Díky.Je mu 15, právě se začíná víc kulatit, než je zdrávo a protože o jarní, popř.premrzle trávě jsem si něco načetla, tak to chci řešit, než bude pozdě.Zatím se držel, byl v pohodě, ale to nemusí být pořád.Je žravy, jak mu velí jeho huculi instinkt, v boxe byl schopen sežrat i podestýlku, i kdyz měl dost sena.s přechodem ven se uklidnil, dva roky byl celkem "normální" postavy a teď se zacal kulatit.Na jaře budem past další pastviny, takže raději preventivně.
Kdyby byli všichni majitelé koní, jako Vy, to by jim bylo dobře!
Hlavní je v těch prvních nejhorších týdnech na jaře nevyměknout . Já jsem letos kobče na týden náhubek sundala - bylo vedro, mouchy a bylo mi jí líto, že se nemůže ani pořádně podrbat - a co nabrala za ten týden za celé léto neshodila, zůstala tlustá a kdykoliv se na ní podívám, tak si říkám: příští jaro už mě neukecáš...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já teda pořád psychicky s náhubkem bojuju - nelíbí se mi to, že koni ubírám tu přirozenost, když už žije na 24/7, ale jednoho tlustého poníka už jsem schváceného měla a...děkuji pěkně, už nikdy nechci vidět koně, co nedokáže stát na nohách nastěstí jsme zachladili a zaléčili a má se dobře. Ale i tak, raději prevenci.
Já mám malé "stádo", takže se mi to řeší seno dobře. Dávám koním "na příděl" - velcí dostanou volné seno dál, takže malý na něj nedosáhne a ten má dostupné jen sítě. Tedy - velcí se nažerou volného dostatečně a pak jdou uždibovat ze sítí a malý se trápí se sítěmi aby se vůbec nažral. A netloustne do žádných extra rozměrů. Ale věřím, že kdyby měl neustálý přístup byť k senu v síti, tak že by taky žral do prasknutí...
Taky jsem min. rok dávala koně přes den do zimního výběhu, kde měli prostě nějakou stařinu, takže měli co zobat, ale nežrali plnými hubami. Nikdo nepohubl, nikdo se nikdy netřepal zimou, takovýto režim jim evidentně vyhovoval. Ale je fakt, že mám dobře krmitelné koně...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jo, jinak- pohledejte si ve starších diskusích - o pastev.náhubcích se tu polemizovalo už kolikrát.
Vím, že třeba Vattunka má fjordy a normálně mají náhubky neustále. Takže to asi jde i takhle.