Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.9.2017 19:14
marion108

XXX.XXX.175.6

Zdravím, doufám, že mě neukamenujete...
Jsem u koní už 15 let a s tímto jsem se fakt nesetkala. Můj huculo-poník se načil pod jezdcem lehat. Mně to nedělá, kanarádce dost slušné jezdkyni taky ne. Ale když na něm vozím děti, tak jednou za měsíc přítelovu dceru, taj během ježdění seboz několikrát sekne na zem, vstane, jezdkyně zase nasedne a po pěti minutách znovu...
Netuším jak tohle odnaučit... A jsem z toho zoufalá...
Jen pro info koni je cca.15 let, je v dobré konfici, ustajený 24/7, sedlem to není, jezdíme na něm na madlech + navajo...

7.9.2017 19:23
marion108

XXX.XXX.175.6

Omlouvám se za překlepy... Píšu z mobilu.

7.9.2017 23:47
koně

XXX.XXX.205.252

Znala jsem ponici, shetlandku asi.Takovou malou, tlustou, chlupatou obludku.Tohle taky dělala
Ona byla vůbec svérazná a podle mě pro děti vůbec vhodná.Ta věděla naprosto přesně, kdy je dítě bez dohledu.Když přímo nad ní nestál dospělý tu chňapla, tu odtáhla dítě kam chtěla, nebo mu rovnou odešla.Případně se dítětem nenechala odtrhnout od trávy, tak se nešlo nikam.Zlá nebyla, ale měla velmi vypracovaný systém, jak dětem znepříjemnit manipulaci a ona měl svůj klídek.
A k tomuto systému právě patřilo to lehání.Jedno dítě nahoře, druhé vedlo.Kobyla chvíli šla.Ale jak se jí zdálo, že by tohle jako stačilo, tak se svalila.Pak si vleže i klidně žrala, žádný stres.Než se děti oprášily a posbíraly.Jen prostě nechtěla nadále spolupracovat.Děti stačily roztáhnout nožky, nikdy žádné nezalehla, ale byl to dost nepříjemný manévr.
Nedělala to jen v případě, že vodičem byl zkušený dospělý, který jí dokázal sledovat a už předem odhadnout, kdy to na ní přijde.Včas jí pak slovně napomenout, případně odškubnout za ohlávku, či uzdečku.Nahoru, jako aby bylo jasno, že lehat, se nebude.Jedině tak rezignovala a své si odšlapala
Možná to bude i váš případ.Pod schopnými lidmi tedy funguje, ale nějaké vožení ho pravděpodobně nebaví.Tak to řeší poníkovsky, vyčůraně
Možná bych zkusila, jakožto vodič, opravdu zaměřit pozornost.Vypozorovat si jakýkoli mini náznak před lehnutím.Abyste tomu dokázala včas zamezit.Asi bych to trénovala s někým zkušeným nahoře, který bude jakože vožen.Vy zdola slovně upozorníte, odškubnete, on shora vám může napomoci včasnou pobídkou nohama.Aby bylo jasno, že se jde, nikoli uléhá
Držím palce.

8.9.2017 00:17
marion108

XXX.XXX.175.6

Díky za reakci, tohle jsme zkoušeli, jenže na něj platilo jen plesknout bičíkem, čímž ho vyloženě naseru a hodí si zadkem, sice jenvtak zlehka, ale předci...
No, on děti rád nemá, ale ta holka je vyšší než já, má 14 let a stejně...
Taky když je nevedu, tak to neudělá a holku jinak respektuje, reaguje na pobídky slušně...
V červenci mi to udělal s jiným děckem, to chtěl zase strýc povozit nevlastní dceru, no po 100 metrech si lehl a bylo po vození holka už se nasednout bála a to jí nic neudělal...
Zvláštní je, že pod mým čtyřletým synem to nedělá...

8.9.2017 08:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

marion108 napsal(a):
Díky za reakci, tohle jsme zkoušeli, jenže na něj platilo jen plesknout bičíkem, čímž ho vyloženě naseru a hodí si zadkem, sice jenvtak zlehka, ale předci...
No, on děti rád nemá, ale ta holka je vyšší než já, má 14 let a stejně...
Taky když je nevedu, tak to neudělá a holku jinak respektuje, reaguje na pobídky slušně...
V červenci mi to udělal s jiným děckem, to chtěl zase strýc povozit nevlastní dceru, no po 100 metrech si lehl a bylo po vození holka už se nasednout bála a to jí nic neudělal...
Zvláštní je, že pod mým čtyřletým synem to nedělá...

Tihleti prakoně( poníci, huculi, fjordi) totiž přemýšlí!
A v rámci šetření silami, nedělají nic víc, než je nezbytně nutné. Ovšem s člověkem, který to s nimi umí, makají jak (chtěla jsem napsat barevní, ale to už dávno není pravda) šroubci. Někdy jsou ty jejich kosky zábavné, někdy by je člověk zabil.

8.9.2017 20:32
samik49

XXX.XXX.78.43

Zažila jsem taky u poníka v huculo typu :D žádný zdravotní problém. Vyhýbal se tak práci, jak se děcko naučilo jezdit, přestal to dělat.

9.9.2017 08:32
dsj

XXX.XXX.207.141

Já jsem tohle zažila třikrát - poprvé u huculky, kterou jsem půjčila svojí začínající kamarádce na první vyjížďku. Kobča byla hodná, milá, dobře přiježděná, tak jsem si myslela, že se kamarádka krásně pokochá krajinou... První zalehnutí kobča předvedla 100m od stáje, zalezla si do největší závěje a lehla - myslela jsem si, že je jí horko a že se potřebuje ochladit. Když vstala, tak nasadila andělskou tvář a začala se s kamarádkou ňuchat. Podruhé zase po 100m, a potřetí jsme to vzdali. Její majitelka mi řekla, že s ní to nikdy neudělala. Holt huculí vyčuranost odhalila začátečníka... ale kamarádka má z té první vyjížďky zážitek na celý život, vždycky se tomu smějeme
Podruhé jsem to viděla u valacha, který vyrůstal na samotce a byl hodně zlý. Zkoušeli jsme na něj všdchno, po dobrém i po zlém, ale nikdy se to neodnaučil. Později mi jedna lidská psycholožka, se kterou jsem se o tom bavila, řekla, že to nemusí být primárně zacílené na sundání lidí, ale že to může ten kůň používat jako rituál na snížení stresu. Ježdění na něm stejně nestálo za nic a ještě to bylo o úraz, protože když už měl člověka na zemi, tak kopal a kousal. Přestali jsme na něm jezdit a později si vzala nějaká paní jako společníka.
Třetí kobča byla kamarádky holštýnka - nádherná kobyla, do vysokých parkurů, ale naučila se lehat si... dělala to i mezi skokem na parkuru. Kamarádka na to měla i nějakého zaříkávače, zaplatila mu dost peněz, ale nic s tím nesvedl, kobyla si lehala pořád, i když míň. Vyprávěla mi, že jednou při tréningu jí chytil amok a kobylu jak lehla seřezala lonžákem až ho o ní zlomila... Tak se kobyla ještě k tomu lehání naučila, že když už lehne, tak také musí okamžitě zdrhat...

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.9.2017 11:23

DSJ, mám úplně tu samou zkušenost.
Už jsem taky kdysi dávno zjistila, že trestat koně je v mnohých případech velmi kontraproduktivní.
Měli jsme v oddíle soukromou kobylu, která pro nás tehdá z nevysvětlitelného důvodu "poskakovala" předníma při klusu. Jakoby prudkým pohybem zvedla přední nohu směrem k hlavě (lze si představit, že by si jakoby chtěla př.nohou smést z boku hlavy nějaký hmyz). Hlavně v letním období. Zkoušeli se s majitelkou různé věci od kontrol výstroje, až po veterinu, ale na nic se nepřišlo. Nosila náušníky, síťku na nos, byla stříkána repelentem, kdyby to bylo po mouchách, ale nic extra nezabíralo. Ani už nevím, zda to ve výběhu dělala také. V boxe ne.
V kroku to nebylo tak hrozné, ale při každém cca 4-5 klusovém jakoby nadskočila přední nohou tak, že se na ní nedalo klusat, protože každý krok byl jiný, poskoky byly tak prudké, že často člověk dopadl do sedla ne zrovna kultivovaně... takže nás jako holky (majitelka v čele) nenapadlo nic lepšího, než jakmile poskočí, dostane ťuk bičíkem... mno, po dvou jízdárnách jsme z ní udělaly koně, který nejenže skákal pořád, ale ještě po každém skoku vyrazil úprkem dopředu, aby nedostal... Pak jsme jí x týdnů vysvětlovaly, že to teda nebyl dobrý nápad a že už jí bít nebudeme...
Poučení do budoucna...

9.9.2017 12:19

Marion: chytrý prakoník vám relativně slušně říká, že TOHLE nechce dělat.
Nejprve si musíte ujasnit, jaké k tomu máte stanovisko, Podle toho se mu budete snažit svou odpověď více či méně zdařile přetlumočit.
Některá možná stanoviska:
-drž hubu a krok /já platím, já si to zkusím pojistit/
-jen si pindej, ale makej přitom/ já si to zkusím pojistit/
-slyším tě, ale dnes to bude po mém / 80% společného času, vždyť po něm nechci tak moc!/
-slyším tě, ale tohle není dobrá forma sdělení, říkej to takhle
-slyším a děkuji, to je dobrá forma sdělení, dohodneme se na nějakém řešení?
-slyším, budu to respektovat / a řekneš mi PROČ? a-co mohu udělat, abys stanovisko přehodnotil?/

a má to spousty podvariant a různých kombinací, není to každý den ve stejné situaci stejné stanovisko
Jen je třeba vědět, měla byste si rozumět.

Pokud budete mít většinu společného času s tím koněm stanoviska ze začátku škály, riskujete, že přitvrdí, zkusí se pojistit/viz nade mnou zkušenosti/ nebo se zlomí na naučenou bezmoc, která ale může "rupnout", a nebude vám spolu moc radostně, oběma určitě ne., Kůň může mít poté i zdravotní problémy.

Pokud budete mít výhradně stanoviska z konce škály: riskujete roztržky v rodině nejen, protože Anička se chtěla vozit tuhle sobotu a od pěti do šesti, taky riskujete, že si dlouho nesednete, protože jak se začnete přeučovat na myšlení tudy, začně vám nejspíš vadit, že koník říká "prosím neee" a vy byste to měla ignorovat..občas to uděláte /slyším tě, říkáš to dobře, zkusím ti to ulehčit, ale dnes bude mém a oni jsou hodní, většinou řeknou ach jo, no tak jo, chudák já/ a pak si budete říkat-jsem se na to měla, stálo mi to zato?...takhle to teď mám jásmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík