Ahoj všichni,
venku se nám ochlazuje a tak se chci zeptat, jak jsou na tom Vaši koníci se zimní srstí? U nás ve stáji už většina koní nasazuje, jenom ten můj blbec bílej pořád nic, holátko... Loni to dopadlo tak, že ho v říjnu začala pobolívat záda, tak chodil celou zimu do výběhu v nepodšité pláštěnce - jen proti větru, dešti a zdál se OK, záda v pohodě, žádné hubnutí... říkala jsem si, že jsme ho dovezli "z teplých krajů" a že to další rok bude lepší, ale ono nic... Krmili jsme lněné semínko a bez efektu, teď má doma míchané müsli - slunečnice, konopné výlisky, karob, sušené jablko, vojtěška, ovesné granule, corn flake, občas i oves... krásně se vylepšila kopyta, ale srst efekt nula...
Moje kobyla taky pořád nic, koně v okolí už pomalu línají. Přitom taky nikdy neměla problém, bývala jak medvěd. Loni se však nestihla nasrstit, v říjnu, kdy většina koní na stáji byla chlupatá, rezavá pořád nic, přišly deště a prochladla, takže jsem musela celou zimu dekovat. Začínám už pomalu nakupovat deky, protože mám divný pocit, že letos to nebude o moc lepší.
No, přesně tak jsme to měli i my... na noc chodí do boxu, ale stáj není teplá, navíc má celou noc otevřené okno a stejně nic... loni jsem koupila jen jednu deku, EquiTheme,1680D, vysoká odolnost, takže je jak nová... byl v ní celou zimu, i v těch mrazech, bez problémů... já s nákupem dek váhám, bojím se, že když dám víc než pláštěnku, tak už pak budu muset pořád přidávat zateplení se snižující se teplotou venku... Jen s pláštěnkou jsem nikdy nepozorovala žádný třes ani nic podobného, koník je, myslím, dobře nakrmený, nějaký ten sval na lesokoně má a pupík taky pěkný... ale červík pochybností s nákupem dek mi taky vrtá...
Tak já jsem koupila teda jen jednu, byla to nějaká pláštěnka s fleecem. Naštěstí mám koby ve sportovní stáji, kde mi ji předekují. Takže jsem to řešila tak, že doma v boxu měla odpocku (jenže jak se koza válí, tak 2 zničila, když jsem je zašila, roztrhla je v jiných místech a takhle pak ještě jednou), a když šla ven, hodila se na to ta pláštěnka. Loni byli koně velku celý den, letos už se pouští o trochu méně (cca 8-15). Letos bude mít doma stájovku, mám koupenou teplou nepromokavou + pláštěnku, takže to budu kombinovat..
Bohužel, někdy mi blátivá koule přijde domů i s dekou.. Ale co, hlavně, že jsme zdraví
ameed
napsal(a):
Ano, rochňové to jsou...však víme...nebo tu někdo má čistotného koně?To by mě docela zajímalo, jedno jakou má barvu...
Můj bílý kůň je tak čistotný, že v boxu kaká přesně na jedno místo, levý zadní roh... a pak si do toho každou noc lehne levou půlkou ksichtu, asi má rád hodně pod hlavou ... opravdu kultura
venisek
napsal(a):
Můj bílý kůň je tak čistotný, že v boxu kaká přesně na jedno místo, levý zadní roh... a pak si do toho každou noc lehne levou půlkou ksichtu, asi má rád hodně pod hlavou ... opravdu kultura
Hahaha...moje kobyla kaká také úhledně a nelehá si do toho...ale do zbytku co mají v ohradě úplně klidně a čim větší humus, tím lépe...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já mám koníky celoroční venku a už nasazují zimní srst.
ameed
napsal(a):
Ano, rochňové to jsou...však víme...nebo tu někdo má čistotného koně?To by mě docela zajímalo, jedno jakou má barvu...
Mám čistotnou kobylu, vybírá si, kam ulehne a kde se vyválí. Nebožtík valach byl stejný a teď mám i fjorda a ten je samočistitelný.
Nejhorší vyčistím hřbílkem, on se pak oklepe, dočistím jemným a jede se.
Nikdy jsem neměla koně s těmi jemňoučkými chlupy, co mívají poníci. Co čistíte a čistíte a čistíte a kůň je furt jak hovado srst samý slepenec.
Jeden hucul už viditeľne tmavne, takže srsť hustne, druhý práve vymenil žriebäciu srsť za letnú, konečne :D
Tretia hucula je zatiaľ v stajni s dlhým svetelným režimom, takže neviem a zbytok koní mám pod dekami, ale kobyly už zľahka zahusťujú na krkoch.
Kone mám okrem jednej 24/7 vonku.
bodlinka1

XXX.XXX.94.26
U nás zatím nic, jsme ve střední moravě, a mame tu klusaky a plnokrevníky, a pořád taky nic.
Uživatel s deaktivovaným účtem

U nás najväčší chlpatec začal nahadzovať už polke srpna, jedna je takmer bez, ostatní piati už majú takú prechodnú srsť. Všetci žijú vonku.
sovicka
napsal(a):
Tak naši teda línají už od půli srpna... A je vidět, že už jim to houstne. I u vlacha co dostává na noc lehkou stájovou deku, bay nenasrtil moc.
Jsem JM kraje, ale severní části a už tu pomalu začíná vysočina, tak přes noc máme teploty kolem 10 °C už dost dlouho a už jsme měly i první jinovatku jedno ráno.
Naše kobču už línají, jen dva staroušci nic moc. Stará kobyla přelínává, ale jen do šedivého přelivu, na zimní chlupy asi letos nemá sílu. Letos oba staroušci dostanou deky, myslím, že líp už nepřelínají, ale zatím čekám na první mrazíky, jestli jim ještě nedojde, že by s tím měli něco dělat.