No mě všechny ty půjčky přijdou neúměrně dražší než hypotéky(abych si půjčila 500 a vrátila 900 je docela maso).
Chtěla bych splácet alespoň 20 let(příjmy mám dobré, ale ještě plánuju někdy jít na mateřskou) a třeba airbank má dobu splácení max. necelých 10 let.
Nebo můžete tady hodit nějaký konkrétní produkt?
Konkrétní produkt nevím, nejsem zaměstnanec žádné banky, ale můžete určitě použít americkou hypotéku, kde zastavíte nemovitost, většinou dům nebo byt a čerpáte na co chcete. Je tu úrok mírně vyšší než u hypotéky, ale nižší než u spotřebitelského úvěru. Délku financování - zkuste si najet třeba na stránky české spořitelny, tam určitě najdete nějakou kalkulačku, kde vám to spočítá - tím i ukáže možné parametry tj. délku splácení, úrok, přeplatek... nicméně počítejte, že něco přeplatíte, pokud chcete úvěr na dlouhou dobu, tak i s hodně nízkým úrokem to za ty roky něco udělá..., jak jsem psal najeďte si na stránky a uvidíte...
a pokud se vám za přijatelnou cenu něco nabízí, běžte do toho... ať za pár let nelitujete!
Ty úroky, co jsou budou vždycky nižší než jaký je nárůst cen pozemků tj. to co zaplatíte nyní s úroky bude méně, než tržní cena pozemku za těch 20 let - je to obecné ale ve většině případů to tak je.
Bohužel, na jiný než stavební pozemek hypotéku nedostanete. Takže buď americká hypotéka (a zastavit jinou nemovitost, ale určitě ne tu která už zastavená je) anebo klasický úvěr. Počítejte ovšem s vyššími úroky - my jsme před pár lety byli v podobné situaci a sehnali jsme úvěr řádově za 6% p.a. - ve finále jsme měli obdobnou nabídku ve Spořce a v KB - vyhrála ta druhá ochotou upravit smlouvu o úvěru podle našich představ. Úvěr už je splacen a jen si drbeme hlavu, že jsme nebyli statečnější a nekoupili jsme tehdy těch pozemků více (byly v nabídce).
Nepředpokládejte ovšem splatnost 20 let, těch 10 je u spotřebáků maximum. A chápu že se Vám může zdát 6% hodně, nicméně když uvážíte aktuální míru inflace, vzestup cen pozemků meziročně a koneckonců i výnos pozemku 2% ročně (což se tak plusmínus počítá), tak je těch 6% ještě velmi slušná "cena peněz".
Naprosto souhlasím s jbb, kupovala jsem TPP pro koně před 2 roky, hypotéku mi na něj nedali, musela jsem si vzít spotřebitelský úvěr, ale už teď když projíždím inzeráty stojí pozemky kolem nás o dost víc, co před dvěmi roky (a že bych ráda ještě nějaký hektar v dohledu základny přikoupila). Jediné co mě dost otrávilo je vyřizování stavebního povolení na zázemí - vůbec jsem nečekala že strávím sháněním nejrůznějších vyjádření, posudků a razítek 2 roky . Už jen fakt, že mi odpadne placení stájného za 4 koně mi ten úvěr hodně zlevní.