Koupě staršího koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2017 19:30
Dana95

XXX.XXX.42.149

Chci se zeptat na váš názor na koupi staršího koně cca kolem 15 let a výše. Chci ho pouze na rekreační ježdění pár dní v týdnu v lehké až střední zátěži. Do jakého věku je koně možné jezdit? Starší koně jsou obecně levnější, ale také mají vice zdravotních problémů, které je dříve či později pošlou do důchodu. Jak starého koně je nejlepší koupit aby už byl ''zkušený''? Děkuji.

10.10.2017 20:13
Íháček

XXX.XXX.95.222

To je otazka na kterou se neda obecne odpovedet. Nektery kun vydrzi rekreacne jezdit treba do triceti a nektery je v patnacti zraly na duchod. Vse zalezi na zdravotnim stavu a minulosti kone. Takze idealne vzit ke koupi veta a nechat dukladne prohlidnout. To same plati co se zkusenosti kone tyce. Vse zalezi na tom jak byl kun jezden a co ma za sebou. Takze jedine zkouset a vzit si sebou zkusene lidi kteri dost veci poznaji.

10.10.2017 21:29
Rita R

XXX.XXX.69.197

Já už bych takto starého koně nekupovala, čas letí jako voda a každý rok navíc, co se svým koněm můžete strávit, je plus. Opravdu. Kdy s koněm přestane mlátit puberta je dost individuální, řekla bych tak kolem těch 10 let. Některé to přejde třeba až v 17, některé nikdy

10.10.2017 21:34
mgtka

XXX.XXX.22.112

Starší koně jsou obecně levnější-to sice jo, ale co ušetříš při koupi můžeš taky klidně mnohonásobně vrátit do investice do jeho zdraví. Když je koník v důchodu, péče o něj nekončí.
Mimoto nevíš, co koník zažil a může se později projevit zdravotní, nebo i charakterový problém.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.10.2017 06:08

Časem se chystám pořídit si vlastního koně přesně jak říkáte - zkušenějšího, klidného, na rekreační využití, ale asi bych nešla nad 12 let věku koně. Znám koně, kteří fungují i v 25, ale je to spíš výjimka, kolem té dvacítky už se rozjíždější ty různé zdravotní problémy, které koně třeba sice lehce, ale přece omezují ve využití.

Musíte počítat s tím, že si koně kupujete doživotně (tedy do konce jeho života) a pokud si koupíte 15ti letého koně, tak prostě budete třeba těch 5 let aktivně rekreačně jezdit,5 let ho šetřit (a mezitím si pořídíte dalšího koně, protože vás to přestane bavit) a třeba dalších 10 let živit.

Jak je vidno z inzercí ("s extrémně těžkým srdcem prodávám 20ti letého koně, na kterém jsem 15 let rajtovala a teď už se mu tolik nechce, tak co herkou, že"), ne každý majitel s dožitím koně počítá...

11.10.2017 06:44
ameed

XXX.XXX.248.64

Já bych do staršího koně nešla z důvodu toho, že bych ho chtěla mít co nejdéle, odchody jsou pak těžké, takže asi tak.

11.10.2017 07:19

Já měla to štěstí starat se o starší vysloužilce a dnes jsem v podstatě majitelem dvaadvacetiletého amíka, který závodil intenzivně v trailech a reiningu. Pak si přetrhl šlachu na zadní noze...dlouhé léčení, totálně schátral a x let nic moc nedělal.Jen příležitostně vozil dětičky.Dostala jsem ho do péče jako trosku, opravdu starouška na první pohled.Takže procházky na ruce, práce v kruhovce, protahovací cviky ze země.Musím říci, že úplně ožil a já prakticky nic neuměla.Vše jsem studovala za pochodu.Neměla jsem nikoho po ruce.Ale on starý pardál se ukázal jako třída a v ždycky mi náležitě sdělil svůj názor.Po reobsednuti jezdíme hlavně na krokovky do lesa.Na klus a cval už to moc není, protože díky tomu úrazu a závodění zapomíná občas zadní nožky.Máme spolu hodně zážitků, ale bohužel musím myslet i na konečné řešení a to může přijít kdykoliv.To je takové břemeno, které pak musí trápit nejednoho majitele staroušků.

11.10.2017 08:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jak píše vlaštovka,5 let ježdění,5 let s výhradami a až do smrti platby jako u jezdecky využitelného + léky a podpůrné prostředky.
První koník mi odešel ve 23 letech, posledních 5 let ježdění s výhradami.
Kobyla má 22 let k dušnosti a muchařině se přidává kulhání.
Jedině 15 letý fjord má zatím, ťuk, ťuk, jen citlivější kopyta(chodí bos) což mu nevyčítám, byl zchvácený.
Takže abych to shrnula, pokud mám koně od aktivního věku, postarám se o něj, co to půjde, ale cizího starého koníka bych kupovala jen jako společníka za pár peněz a ty ušetřené bych nechala pro strýčka Příhodu.
Ale vážně, do sportu jen mladé zvíře, na lesoježdění tak kolem 10 let.

11.10.2017 09:23
chromik

XXX.XXX.165.104

Ono taky záleží na plemeni. Hucul, Hafling apod. jsou dlouhověká plemena a většinou se používají jen na rekreaci, turistiku apod. takže tam bych se věku určitě nebála. Pokud chcete koupit staršího koně, který sportoval, je to už větší riziko...

11.10.2017 09:34
Equestri

XXX.XXX.42.149

Koně chci sice na ježdění ale rozhodně bych ho na stará kolena neprodávala, jenom protože už by jezditelný nebyl. Prodala bych ho pouze v případě, že by péče o něj kvůli zdraví(jeho i moje) byla nad moje síly. Ohledně té zkušenosti sem to myslela tak že i mladý kůň který je už obsednutý a umí základní povely, si stejně často postaví hlavu, protože je ještě plný mladické nerovnážnosti. Ale někteří jsou puberťáci až do smrti . Jak říká příspěvek nade mnou...chtěla bych se udržet pod 10ti lety.

11.10.2017 11:06
deauville

XXX.XXX.30.49

Já bych se koně staršího 15 let vůbec nebála, ale za předpokladu, že znám jeho minulost... Sama jsem majitelkou jednoho důchodce a dvou mlaďochů (do 10 let) a jednoho důchodce už jsem na onen svět doprovodila.

Pro méně či středně zkušeného jezdce, který nemá závodní ambice a fakt mu stačí rekre jízdárna a les + mazlenísmajlík, je kůň starší 15 let ideál. Z mého pohledu hlavně proto, že už má "ustálený" charakter, a i když jsou (byli) moji důchodci různě "pošahaní" (vyřazení sportovci), v zásadě to s nimi bylo jednodušší = měli svoje fígle, které občas použili proti jezdci, ale protože jsem je znala, věděla jsem si s nimi rady... prostě nevymýšleli na jezdce nic novéhosmajlík Mlaďochy občas napadne nějaká ta sranda, jak si vyjížďku víc užít, aby byla legrace, a já už nejsem ve věku, kdy by se mi chtělo cválat přes lesy a louky hlava nehlava, protože koníček si chce užít...

Krom toho je u nás ve stáji pár koní starších 20 let, kteří jsou plně schopni střední zátěže, a kdyby je chtěli jejich majitelé prodat, s klidným svědomím bych je kupci, který chce rekre koně, doporučila. Můj přítel má koně, kterému je 28 let a stále na jízdárně obden pracuje... Všechno záleží na managementu a životním stylu koně (tedy dosavadním majiteli/dosavadních majitelích).

Takže za mě ano, ALE opravdu opatrně vybírat, o vybraném koni si zjistit, co se dá, přijet se podívat třeba i několikrát, nejlépe s vetem. Pokud si tohle dokážete ohlídat, bude starší kůň úžasná výhra.

Přidejte reakci

Přidat smajlík