Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2017 21:02
Equestri

XXX.XXX.42.149

Koupila jsem si osmiletého starokladrubského valacha a veterinář mi doporučil abych mu dávala 6kg granulí denně protože teď váží 587kg a je trošku hubený(musi nabrat asi 50kg a osvalit se). Podle mě je to ale hrozně moc. Výrobce uvádí 3kg na den pro těžce pracující koně a já s ním jezdím každý druhý až třetí den a nic extrémního. Nebylo by snad lepší jít na to pomaleji? A 25kg těchto granulí stojí 700kč což by mě asi brzo připravilo o úspory . Žebra mu nelezou, seno a trávu jí jako šílený tak proč ho ládovat... Dali by ste svému koni tolik granulí?

10.10.2017 21:37
kivus

XXX.XXX.114.213

Nedali smajlík místní chovatelka mi poradila přidávat do řepných řízků deci oleje a syrové vejce... neskutečně se mi z toho přes zimu koník nasvalil a měl nádhernou srst.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.10.2017 11:55

No, veterinár nie je výživár.
Seno a tráva to bezproblémov pokryjú, tri kilá sú na môj vkus stále zbytočne veľa pre žiadnu záťaz, ale tak budiš. Neviem ako dlho koňa máte, ale dala by som mu nejaký mesiac-dva na to, aby sa spravil pri súčasnom režime a časom uvidíte, ako prosperuje.

12.10.2017 05:42
barena22

XXX.XXX.41.4

Pro rychle pribrani na vaze doporucuju kombinaci granuli, rezanky a oleje - nejlepsi a pro kone nejvyzivnejsi je ryzovy olej, ale muze byt i slunecnicovy. Krmila jsem takhle plnase (16.3hh v kohoutku) 2x denne plus seno a pribral a nasvalil velmi rychle. Granuli jsem do kazde tehle krmne smesi davala 2 velke odmerky a pridavala magnesium a granulovany cesnek, ale to muzete klidne vynechat.

12.10.2017 07:41
ameed

XXX.XXX.248.64

Slunečnicový co používáme my lidé?Zkusím to, potřebuji také zvýšit váhu.

12.10.2017 07:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

Equestri napsal(a):
Koupila jsem si osmiletého starokladrubského valacha a veterinář mi doporučil abych mu dávala 6kg granulí denně protože teď váží 587kg a je trošku hubený(musi nabrat asi 50kg a osvalit se). Podle mě je to ale hrozně moc. Výrobce uvádí 3kg na den pro těžce pracující koně a já s ním jezdím každý druhý až třetí den a nic extrémního. Nebylo by snad lepší jít na to pomaleji? A 25kg těchto granulí stojí 700kč což by mě asi brzo připravilo o úspory . Žebra mu nelezou, seno a trávu jí jako šílený tak proč ho ládovat... Dali by ste svému koni tolik granulí?

Nedala. Není to husa na krmníku, abyste ho ládovala vrchem, spodem.
Ať má koník sena či trávy dle chuti a jinak mu dávejte normální KD. Pokud vás zajímá, co dáváme na přibrání my: osvědčil se kukuřičný šrot(ale nedáváme víc jak 250g a to zvyšujeme postupně) a taky olej, řepkový (také začít od polévkové lžíce, my jsme skončili na 5 ).
Dejte tomu čas.
Váš veterinář zřejmě chyběl ve škole, když se učilo, že koně mají žrát po malých dávkách pořád, nikoli 1 x za den 6 kilo.

12.10.2017 08:51
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Pokud je to kůň v rekonvalescenci, hůře krmitelý, opravdu potřebuje přibrat, pak bych volila krmení 3x denně v menších dávkách, pokud na tom není tak hrozně, tak rozumná dávka večer a ráno,6 kg granulí určitě nee. Na objem jsou objemová krmiva - tj. seno, senáž, tráva, krmná sláma, vojtěška... toto pokud možno celý den, pokud přídělově, tak nejdřív nechat koně chvíli žvýkat seno a pak až dát kyblíček s jádrem.
A ještě o jaké granule se jedná?

12.10.2017 09:12
Equestri

XXX.XXX.42.149

Granule jsou fitmin racing. Jinak na veta už sem vyprdla. Koník má sena kolik chce, přes den pastvu a ráno a večer mačkaný oves, kukuřičný šrot, melasu, aby se v krmivu nerýpal a slunečnicový olej. Jinak až přibere, mám mu zase seno omezit? Zase nechci aby byl jako váleček. Jinak špatně na tom vůbec není, jde jen o to že ho nějakou dobu nejezdili a spadly mu svaly. Nebojte, nikdo ho netrápil. On je takovej pohodář co se jenom celý den kouká a prochází

12.10.2017 09:20
rencamo

XXX.XXX.224.98

Equestri napsal(a):
Granule jsou fitmin racing. Jinak na veta už sem vyprdla. Koník má sena kolik chce, přes den pastvu a ráno a večer mačkaný oves, kukuřičný šrot, melasu, aby se v krmivu nerýpal a slunečnicový olej. Jinak až přibere, mám mu zase seno omezit? Zase nechci aby byl jako váleček. Jinak špatně na tom vůbec není, jde jen o to že ho nějakou dobu nejezdili a spadly mu svaly. Nebojte, nikdo ho netrápil. On je takovej pohodář co se jenom celý den kouká a prochází

Jak psali přede mnou - základem je objem. Pokud přibere, omezit jádro, ne seno.

12.10.2017 09:26

Lepší olej je ostropestrecový, z toho kone nemávaju hnačky, strávia celkom veľké množstvá- dva dcl absolútne bez problémov, má veľa vedlajších priaznivých účinkov. Je teda aj výborný zdroj energie, viac info o jeho pozitívach napr tu http://www.centrumkrmiv.cz/product/ostropestrecovy-olej-925/

Pokiaľ bude naďalej pracovať, seno by som me nebrala, ani keď priberie. Pokiaľ by bol naozaj veľmi obézny, rozdelila by som dávky sena na viackrát, aby nehladoval, ale zároveň, aby toho nežral extrémne veľa. Prípadne je možnosť miešať seno so slamou, aby nebolo tak výživné. Ale teda, všeobecne nrada beriem koňom seno, radšej by som ubrala jadro.

12.10.2017 09:34
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Equestri napsal(a):

Přiměřená pravidelná péče, dostatek sena, pokud kůň i tak začne tloustnout, snižte dávky v kyblíkách, seno rozhodně ne, a rozhodně už vůbec ne na zimu, kdy ho potřebuje nejvíc za celý rok. Upřímně řečeno, bych se na tu melasu vyprdla, slunečnicový olej taky a místo toho dala lněné semínko - volba je už na Vás - ve variantě bez granulí.
Otázka je, kolik těch granulí chcete dávat, ale vzhledem k tomu, že ty granule jsou postavené na kukuřici, už bych ten šrot nepřidávala, olej jakbysmet.

12.10.2017 09:42
Equestri

XXX.XXX.42.149

Lněné semínko už mám objednané melasy je tam jenom lžíce protože se mu do toho ovsa moc nechce.

12.10.2017 11:32
HV25

XXX.XXX.42.151

Mě se nejvíce osvědčilo musli spillers conditioning mix, je perfektní na nasvalení a i při nižší zátěži na něm koně vypadají opravdu krásně. Neleze klisně do hlavy a chutná jí.

Domíchávám si do něj teď na zimu ještě slunečnicové semínko celé černé, extrudovanou sóju a len a jablečné výlísky na chuť.

K tomu opravdu kvalitní seno, to je základ. A pokud seženete, tak dávejte vojtěškové seno na přilepšení k lučnímu senu, ale v rozumné míře, to je na přibrání před zimou taky skvělé.

12.10.2017 13:02

Pokud jde jen o to koníka "obalit" s postupným vyježděním do svalů, taky bych hlasovala pro Spillers condition mix - mám s ním taktéž výbornou zkušenost pro danou kondici zvířete dle popisu.

12.10.2017 13:47
barena22

XXX.XXX.39.84

ameed napsal(a):
Slunečnicový co používáme my lidé?Zkusím to, potřebuji také zvýšit váhu.

Jo, uplne obycejny lidsky. Kupuju ho normalne v supermarketu :).

12.10.2017 13:49
barena22

XXX.XXX.39.84

Jinak lnene seminko je taky lepsi podavat ve forme oleje (linseed oil).
Nemusi se varit, jen se primicha.

12.10.2017 15:31
katavira

XXX.XXX.159.20

Fitmin Racing jsou granule pro dostihové koně v tréninku. To bych kladrubákovi určitě nedávala. Na přibírání super Spillers Conditioning mix.

Odkaz tady: https://www.equimall.cz/krmiva/spillers/spillers-conditioning-mix-m-sli-20kg.html.

13.10.2017 06:54
polárka.15

XXX.XXX.109.49

barena22 napsal(a):
Jinak lnene seminko je taky lepsi podavat ve forme oleje (linseed oil).
Nemusi se varit, jen se primicha.

Reknete mi jeden duvod, proc je nejlepsi podavat lneny olej?

13.10.2017 08:54

To jsem se taky chtěla zeptat.
Totiž lněné semínko má nezpochybnitelně mnoho příznivých dopadů na zdraví těla (zvířecího i lidského) a tak se docela dost laboratorně zkoumá. Co vím, tak zatím stále nebyl nalezen lepší způsob než staré známé narušení obalu semínka a následné louhování, aby se z něj dostalo maximum prospěšného, nebyly znehodnoceny důležité složky a bylo dobře stravitelné...
Bohužel žádná z úprav vynalezených pro snadnější krmení (olej, extruze) není až tak šetrná k obsaženým prospěšným složkám...

13.10.2017 12:23
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To jsem se taky chtěla zeptat.
Totiž lněné semínko má nezpochybnitelně mnoho příznivých dopadů na zdraví těla (zvířecího i lidského) a tak se docela dost laboratorně zkoumá. Co vím, tak zatím stále nebyl nalezen lepší způsob než staré známé narušení obalu semínka a následné louhování, aby se z něj dostalo maximum prospěšného, nebyly znehodnoceny důležité složky a bylo dobře stravitelné...
Bohužel žádná z úprav vynalezených pro snadnější krmení (olej, extruze) není až tak šetrná k obsaženým prospěšným složkám...

Přesně tak Já kupovala dřív extrudované, ale jsou to opravdu vyhozené peníze.

13.10.2017 16:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

polárka.15 napsal(a):

Proč myslíte? (bez ironie).

14.10.2017 10:33
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ľanový olej má najlepší pomer omega 3 : omega 6 nenasýteným mastným kyselinám.
Lepšie je na tom už len rybí olej, ktorý je pre kone dostať už v odsmradenej podobe.

Olej, ľanové semienko a sliz z neho sú 3 pomerne rôzne veci.

14.10.2017 14:16
Terven

XXX.XXX.160.10

polárka.15 napsal(a):

Vyhozené- neřekla bych.
Kupuju ho taky, přiznám se, že je to pro mě pohodlnější než vozit v autě kastrol s vařeným. Samozřejmě extruze je technologická úprava, takže s nějakýma ztrátama je nutno počítat. A taky je třeba si ujasnit, proč chci semínko krmit. Pokud ho dávám na podporu přelínávání anebo jako doplnění energie v KD, tak myslím, že extrudované poslouží.
Pokud by mi šlo o dietetické účinky slizu na trávicí trakt, tak budu raději vařit...i když, extrudované od některých výrobců prý slizovatí taky - nevím, nezkoušela jsem.

16.10.2017 10:05
polárka.15

XXX.XXX.45.253

sisi58 napsal(a):
Proč myslíte? (bez ironie).

Protože extrudované lněné semínko není čisté (ano, samozřejmě to jinak nejde), většinou je podíl semínka ve "směsi" okolo 50-60% a zbytek tvoří otruby, kukuřice, pšenice a další komponenty. Proč to kupovat tak předražené? Stačí koupit čisté semínko, pomlít, zalít vodou a hotovo.

16.10.2017 10:05
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Terven napsal(a):
Vyhozené- neřekla bych.
Kupuju ho taky, přiznám se, že je to pro mě pohodlnější než vozit v autě kastrol s vařeným. Samozřejmě extruze je technologická úprava, takže s nějakýma ztrátama je nutno počítat. A taky je třeba si ujasnit, proč chci semínko krmit. Pokud ho dávám na podporu přelínávání anebo jako doplnění energie v KD, tak myslím, že extrudované poslouží.
Pokud by mi šlo o dietetické účinky slizu na trávicí trakt, tak budu raději vařit...i když, extrudované od některých výrobců prý slizovatí taky - nevím, nezkoušela jsem.

Hlavně vařit je naprosto zbytečné, takže byste si opravdu přidělávala zbytečně práci

Přidejte reakci

Přidat smajlík