Jak přimět koně šlápnout do potoka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.10.2017 10:28
bona11

XXX.XXX.47.121

Dobrý den, ahoj. Chci se zeptat jestli nemáte někdo nějakou fintu, jak přimět koně projít - ne přeskočit cca 1,5m široký potok. Vysvětlím - asi 200 m od stáje protéká půl - 1 metr široký potůček, přes který začínáme většinu vyjížděk. Ostatní koníci ho projdou, ale tím jak se používá stále stejný brůdek, břehy začínají být rozdupané a potok se rozlévá do větší šířky, navíc břehy v tomhle období začínají být rozbahněné a kluzké. Většina koní si s tím poradí a neřeší. Moje poloarabka by do něčeho takového nestoupla ani za nic a tak to řeší jedním stále mohutnějším skokem. Jak ji přesvědčit, že se potok dá normálně projít ? - dno není bahnité, je pokryté kamínky. Když jí neumožním skočit stojí na břehu jak přikovaná a odmítá se hnout. Díky za podnětné rady a nápady.

20.10.2017 10:41
rebeks

XXX.XXX.208.14

Vzala bych si gumáky a vlezla bych tam první, případně bych vybrala přívětivější místo pro vstup, které nemá naučené skákat a ideálně je tam i vidět na dno. I na mého poseru araba zabere, když někam vlezu první já viz foto a první vstup do brodu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.10.2017 12:52

Zkuste si vytipovat nějakou větší vodní plochu, která má bezpečné dno (ať se nezradí). Metoda Rebeks je jistě, pokud nemáte vodicího koně, dobré řešení. Jinak ale toto můžete trénovat i ze sedla, pokud máte s sebou koňského parťáka. Nemám na mysli plavení, ale prostě jen aby vstoupil do vody. Pokud Vám kůň důvěřuje a poslouchá na pobídky (rozumí Vám), pak s větší či menší dávkou trpělivosti ho přesvědčíte, že do vody vstoupí. Ale ani zdaleka to nemusí být napoprvé.
Koupila jsem před měsícem mladého, sotvaobsedlého, welshe, který přes ten potok ani neskočil. A to byla spíš fakt loužička objevující se mezi listy. Postupným "otužováním" - každodenní konfrontací s tím potokem na ruce - se osmělil přes potůčíček skočit megaskok. Pak jsme jeli sami na naší první vyjížďku a narazili na opravdový potok s ne úplně pěkným přístupem. Kůň dlouho přemýšlel, jestli se přiblíží - zůstal stát metr od břehu a zkoušel všemi způsobby, jak uniknout. Nenechala jsem ho - každý krok vzad nebo do boku jsem korigovala (bez agrese), každé byť i jen přenesení váhy dopředu jsem velmi chválila. Výsledkem bylo, že po odhadem 8 minutách koník potok přeskočil. Postupně tím chozením přes náš malý potůček za koněm přišel na to, že není potřeba potok skákat, ale že se dá i projít tak, že si třeba smočí kopýtko. Včera jsme dokonce za koňmi vlezli do řeky po spěnky. Ale je to prostě potřeba postupně, bez velkého emočního vypětí, vysvětlovat, co je žádoucí a co ne. Rozumím, že s arabem je taky trochu jiná domluva, ale víceméně bude stejně záležet jen na Vaší trpělivosti a ochotě koně s Vámi spolupracovat.
Moje metoda je: Každý sebemenší žádoucí pohyb mohutně chválit, odmítání spolupráce "trestat" korekcí. A dávkovat s citem, co kůň unese. Pokud člověk přežene tlak, bude práce kontraproduktivní...

20.10.2017 22:06
canka

XXX.XXX.35.233

Když jsem tenkrát jednu mladou tvrdohlavou kobylku učila chodit do terénu přes různé překážky, ukázalo se, že největší překážka byla voda...měla z ní totální hrůzu..přejít louži, či do ní jen šlápnut jednou nohou neexistovalo...přitom přejít přes most přes řeku nebo modrou šustivou plachtu, která byla pokropená, nebyl problém...vzhledem k tomu, že se kobylka prodávala, a majitelka jí chtěla na aktivní rekreaci do lesů, kde se určitě nějaké potoky a říčky k přebrodění najdou, chtěla jsem opravdu, aby i tohle kobylka zvládla a nová majitelka jí do toho nechtěla třeba násilím dokopat...a tak jsem si jeden celý den udělala volno, kobylku vzala k potoku(vody bylo max. po spěnky) a čekala(v sedle)..dostali jsme se nějaké 4 m ke břehu, pak zásek...takže jsem jí nedovolila uhnout nikam jinam, než rovně...vše v klidu, jen s tím, že jsem jí nedovolila udělat krok zpátky či do strany - hned jsem zareagovala pobídkou...je to vlastně postup velmi podobný Hhippie..jen tato kobyla byla opravdu oříšek a pro mou trpělivost opravdu těžký kalibr . Chválila jsem za každý krok kupředu, nevzdávala se v možnosti ustoupit jinam...když jsme se po 3 hodinách dostali těsně k vodě, kobyla byla s nervama úplně v prd.li, zpocená, funěla...povolila jsem otěže, v klidu na ní mluvila, že všechno je dobrý, o nic nejde, a že je to šikovná holka...hodně se uklidnila tím klidným hlasem...po cca dalších 20 minutách přišla pobídka dopředu..kobyla se šponovala, byla úplně hotová, stále skláněla hlavu k vodě..a následoval skok! myslela jsem, že sletím do vody, protože jsem to nečekala..hned jsem z vody s ní vylezla, hodně jí pochválila a hned zase požadovala jít znovu do vody...skoky následovali ještě asi 3...pak jsem nechala kobylu ve vodě, seskočila, ocákala jí, začala hrabat, zjistila, že je to příjemný..vyšla jsem s ní z vody ven, z ruky jí opět zavedla ke břehu a znovu do vody...když chtěla zase skočit, okřikla jsem ji, vzala její přední nohu a položila jí dopředu do vody a udělala jsem krok, ona taky...a bylo...pak už jsem jen vyskočila a aplikovala to ze sedla . Kobyla se prodala za 14 dní a podle nové majitelky si vodu zamilovala

21.10.2017 09:21

To je hezký...
Prostě bez trpělivosti to nejde.

22.10.2017 09:05

Moje kobyla se taky bála vody a tak jsme trénoval u rybníka. První šel poník kámošky a zůstal tak cca 10 metrů od břehu stát. Vodu měl po břicho. Kobylu jsem měla na dlouhém provaze a pobízela do vody. Nakonec tam samozřejmně skočila ale tím že to nebyl potok nemohla hned zase z vody naučila se tam chvíli zůstat a v klidu bez skoku dovést. Teď když vydí rybník tak tam div neletí cvalem a pak nechce ven. Potoky a kaluže už nejsou problém.
Přeji hodně zdaru.

23.10.2017 08:06
bona11

XXX.XXX.47.121

Děkuji všem za reakce a rady, zkusím si na potok vyčlenit čas - ne v rámci vyjížďky - ale jen vodu.Louže už venku trénujeme, tak to bude jen volné pokračování.

Neregistrovaný uživatel

23.10.2017 15:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Nebojte, zapojte trpělivost, jak Vám tu každý radí, nespěchat, a nenechat se odradit neúspěchem. Pak si bude ve vodě lebedit.

Neregistrovaný uživatel

23.10.2017 19:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nebojte, zapojte trpělivost, jak Vám tu každý radí, nespěchat, a nenechat se odradit neúspěchem. Pak si bude ve vodě lebedit.

Krásný moc. Za jak dlouho tak chce ven? smajlík

Neregistrovaný uživatel

23.10.2017 19:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

No chvíli poseděl. Ale řekněte sám, Vám by se líbilo, kdyby Vám někdo kecal do toho, kdy máte vylízt z vany?

Neregistrovaný uživatel

23.10.2017 19:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No chvíli poseděl. Ale řekněte sám, Vám by se líbilo, kdyby Vám někdo kecal do toho, kdy máte vylízt z vany?

Já do toho kobče vůbec nekecám.Taky jsme tam klidně v létě byli dvě hodiny. Po cestě domů se dvakrát vyválí a spokojenost.

23.10.2017 20:11
aluska

XXX.XXX.168.76

Můj norik je převlečená kachna. Vodu miluje, strčí tam palici až po oči a frká, chrochtá, hrabe, když ho po hodině táhnu ven z rybníka, ani se mu nechce

Přidejte reakci

Přidat smajlík