No name sedla, sedla u kterých prodávající nezná značku, ale rozhodně ví, že je to ruční a kvalitní výroba, Norton, Pfiff, Pony,...
Nejjednodušší je orientovat se podle ceny - pakliže NOVÉ sedlo stojí do 10 tis., tak je to krám, do 15 tisíc to bude asi taky krám, ale o něco lepší, nad 15 tisíc už to bude docela fajn sedlo, nad 20 to bude opravdu dobrá kvalita,30 tisíc a víc jsou už opravdu dobrá sedla, která jsou pro většinu lidí zbytečná.
Spíš než z čeho nevybírat se ptejte z čeho vybírat. Slušná sedla má třeba wintec (syntetika), Kentaur, Hauzr, Germida, Euroriding, Stüben, Prestige,.... Je toho hodně, z druhé ruky už je příjemná i cena.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle mě se to nedá takhle všechno odsuzovat šmahem.
Taky je otázka, co od sedla chcete. Pokud plánujete koně do sportu, předpokládám, že budete chtít i něco životnějšího a pohodlného, tedy sáhnete hlouběji do kapsy.
Pokud jen něco na rekre, tedy ho vytáhnete dvakrát týdně, pak to asi může být i nějaké levnější sedlo.
V dnešních možnostech bazarů jsem taky jednoznačně pro koupi staršího sedla osvědčené značky.
Každopádně měla jsem leta Star (nebyla jsem schopná na širokého koně napasovat jiné, než toto), jezdilo se na něm intenzivně, a sloužilo dlooouho bez známek nějakého rozpadu. Takže bych to taky tak tristně neviděla. Šité bylo rovně, kůň s ním byl v pohodě a jezdci bylo pohodlné. To je vše, co od sedla chci. A to mi dalo i sedlo Star.
Samozřejmě pokud pro mě není problém vysázet 30tis., tak jdu radši do obchodu pro nové a nechám napasovat přímo na konkrétního koně
Pro mě je jednoznačně největší šunt Daslo a Norton.
Presne tak, Star je niekedy jediná možnosť, čím sedlať kone bez kohútiku, široké ako sud, pokiaľ človek nenaškrabe na kvalitnú bezkostru, napríklad.
Sama mám kožené bezkostrové sedlo Freedom a spokojnosť aj na strane kobyly, videla som mnoho koní, ktoré sa po prejdení na toto sedlo prestali u sedlania škľabiť a popochádzať.
Na huculoch viem že putujú cez tri krajiny a majú na nich no name sedlá veľmi podobné Star, lebo iné proste nesedia, alebo sa nedajú zohnať.
Ano, Daslo a Norton je asi úplne najšmejdovejší šmejd, dostupnosť anglických sediel z druhej ruky závisí na konfekčnej veľkosti koňa, pokiaľ mu sedí komora 2 a vyhovuje posedlie 17,5, tak je výber skoro neobmedzený.
Horsana
napsal(a):
Presne tak, Star je niekedy jediná možnosť, čím sedlať kone bez kohútiku, široké ako sud, pokiaľ človek nenaškrabe na kvalitnú bezkostru, napríklad.
Sama mám kožené bezkostrové sedlo Freedom a spokojnosť aj na strane kobyly, videla som mnoho koní, ktoré sa po prejdení na toto sedlo prestali u sedlania škľabiť a popochádzať.
Na huculoch viem že putujú cez tri krajiny a majú na nich no name sedlá veľmi podobné Star, lebo iné proste nesedia, alebo sa nedajú zohnať.
Ano, Daslo a Norton je asi úplne najšmejdovejší šmejd, dostupnosť anglických sediel z druhej ruky závisí na konfekčnej veľkosti koňa, pokiaľ mu sedí komora 2 a vyhovuje posedlie 17,5, tak je výber skoro neobmedzený.
Přesně tak...stačí kouknout na sedlovna.cz nebo a-sedla.cz, výběr použitých sedel kvalitních značek téměř neomezený a myslím, že i jiné komory a jiná posedlí - celkem často tam koukám.
A ceny velmi přijatelné, takže nevidím důvod, proč vyhazovat peníze za syntetiku, když za stejnou cenu můžu mít kvalitní kožené.

Terven: Vy máte taky na všechno jasnou odpověď.
Odpovím na Vaší poslední větu: Protože víceméně jen syntetické umožní "růst" s koněm a řešení atypických hřbetů, když člověk nemá na to, nechávat vyrábět sedlo na míru. A ono je syntetické a syntetické. Na Wintecu se dá udělat mnoho práce, zahrnuto i s běžným průměrným sportem!
Pokud chcete něco jiného, než tu zmiňovala Horsana (17,5", běžná komora), opravdu se dostáváte do dost úzké škály možností při výběru z bazaru. Vím, o čem mluvím. Nejdřív jsem řešila enormě "stolová" záda tinkera a poté již několikátá záda (i rostoucího) ponyho. V této sekci (16", různé komory) je nabídka minimální.
napsal(a):
Odpovím na Vaší poslední větu: Protože víceméně jen syntetické umožní "růst" s koněm a řešení atypických hřbetů, když člověk nemá na to, nechávat vyrábět sedlo na míru. A ono je syntetické a syntetické. Na Wintecu se dá udělat mnoho práce, zahrnuto i s běžným průměrným sportem!
Pokud chcete něco jiného, než tu zmiňovala Horsana (17,5", běžná komora), opravdu se dostáváte do dost úzké škály možností při výběru z bazaru. Vím, o čem mluvím. Nejdřív jsem řešila enormě "stolová" záda tinkera a poté již několikátá záda (i rostoucího) ponyho. V této sekci (16", různé komory) je nabídka minimální.
Tak se omlouvám, že jsem vás popudila. Já mám konkrétně s a-sedla moc dobrou zkušenost, vím, že sedla tam jsou v dobrém stavu, s možností vyzkoušet, s p. Dohnalovou bezvadná komunikace. Podobné info mám i o sedlovna.cz,. i když osobní zkušenost nemám.
Sedlo na míru bych určitě vyrábět nenechávala, ale prostě, než koupit novou levnou syntetiku, všema deseti jsem pro použité kožené osvědčené značky.
Proti Wintecu nic nemám, to je asi jediná syntetická výjimka.
napsal(a):
Ještě bych tedy dodala, že samozřejmě píšu o kožených sedlech z druhé ruky, nikoli nových - tam chápu, že cena je často mimo možnosti a někdy i zbytečně vysoká.
Neporovnávám nové kožené x nové syntetické, nýbrž použité kožené x nové syntetické - tam je za mě volba jasná a cena srovnatelná.
Áno, p. Dohnalová - výborné skúsenosti, podarilo sa mi tiež od nej kúpiť sedlo na atypický chrbát, nakoniec však bolo krivšie, než na foto, takže som v ňom nejazdila, ale predala som ho a nová majiteľka ho používa dodnes, vraj kobyla je okej.
Mám aj jedno Star, mám ho v pláne vyskúšať na súdočky, ale to len kvôli predstave, či také čosi bude sedieť. S mladým huculom bude problém, lebo je bez kohútika, široký a krátky, takže tam ja pôjdem asi iba do bezkostry, ale inej, než Freedom, ale to ešte v Hornáde pretečie veľa vody :).
Horsana
napsal(a):
Naši 2 řehtající sudi nosí wintec wide, který je právě dělaný na koně s nízkým kohoutkem. Mně i kobylám je příjemnější než Star, který jsem taky zkoušela (šíleně široký twist a více se přetáčel).
Takže sehnat slušné sedlo na suda se dá. Horší je to s výraznejma lopatkama, to ani WW nezvládá, ale tam už to asi chce tu bezkostru.
A ja zas musím pridať pozitívnu skúsenosť práve s Daslom. Na valachovi som dlho jazdila v kvalitnom koženom skokovom sedle pasovanom na mieru, no nejak s pribúdajúcim vekom som sa začala orientovať viac na drezúru tak som si chcela kúpiť drezúrne sedlo ako druhé na striedačku.
Valach je mohutný s vysokým kohútikom, potrebuje komoru 3 a ja posedlie 16,5 čiže tiež nie najlepšia kombinácia. Ešte k tomu mám krátke nohy. Drezúrnych sediel som vyskúšala asi 5 a ani jedno mi nesedelo až... DASLO! Na moje veľké prekvapenie sa mi v ňom perfektne jazdí, má vymeniteľné komory a kôň ho krásne prepocuje. Dokonca sme ho zo srandy skúšali u nás na ďalšie dva kone typovo úplne iné a každý ho pekne prepotil a sedelo. Takže napriek tomu že som sama neverila tomu, že zrovna so sedlom ktoré stálo takmer menej ako podbrušník budem taká spokojná. Ešte otázka koľko vydrží mám ho asi pol roka, no za tie prachy ak by som si mala kúpiť každé tri roky nové aj tak je to v pohode