Ahoj jezdím na koní už přes 3 roky.Věnuji se westernu.Moje trenérka u které jezdím se rozhodla prodat kobylku, jelikož jí jezdím už 2roky tak jí nejdříve nabízí mě a moji rodiče přemýšlí, že by mi jí koupili.Já jsem si k ní totiž už vybudovala vztah, takže se jí nech ci jen tak vzdát. Teť něco o kobylce.Je to kobyla po jednom hříběti je nečistokrevná Achaltekinský/ČT (tím druhym si nejsem jistá) je jí 10 let na 100%zdravá ovládá normálně krok klus a cval jezdím jí jen na parelce nikdy v životě neměla v puse udidlo!Je na rekreační ježdění popřípadě na hobby závody.Samozřejmě má svojí hlavu, takže když si něco usmyslí tak pěkně dlouho trvá než jí překecám, ale je to kobylka s velkym srdcem.Nebudu vám tady lhát kolik my je.Je my 14 teť se tomu určitě nevyhnu a začnete tady psát: 14tileté děcko a kůň? Děláš si srandu vždyť ty ani nevíš jaká je to zodpovědnost!co když si to rozmyslíš? Ale pochopte už je mi 14 a nejsem takové to malé dítě, které si to rozmyslí já jsem se ke koním dostala sama baví mě to už přes 3 roky.A moc dobře si uvědomuju, že je to zodpovědnost závazek tak na 20 let ještě, ale já jí prostě mám moc ráda.Moje otázka zní kolik by jste za kobylku dali a jestli by jste jí vůbec koupili.
10 leta kobyla krizenec bez jakekoli vykonosti takze nevhodna na chov i na sport. Otazka je jak je prijezdena a jestli je vhodna i pro zacatecnika. To ze nikdy nemela udidlo muze byt pri prodeji spis na skodu. Ja bych za ni dala max.30 tisic. Jestli jsou k ni i nejake veci tak zalezi v jake hodnote ale nejdrazsi polozka je stejne sedlo ktere budete zrejme muset koupit coz sou nemale penize navic. Druha vec je citovy vztah. Za zvire ktere znam a jsem s nim spokojena bych byla ochotna zaplatit vyssi cenu protoze vim do ceho jdu. Takze zalezi na rodicich jestli koupi nebo ne.
naty__ska
napsal(a):
No kobylka stojí 50 tisíc a je v ní započítáné všechny její věci kromě sedla. Mě ta cena příjde docela OK. Ale nevim no, moji rodiče o tom uvažují.
Jakožto kupec bych koně musela vidět, zkusit atd. abych si udělala obrázek, kolik za něj jsem ochotna platit.Jestli je kobyla desetiletá, opravdu zdravá, přiježděná hodná a slušná i k začátečníkovi, klidně by za padesát stát mohla.
Každopádně u tebe je to na rodičích.Hlavně je upozorni, že pořizovací cena koně je v podstatě ten nejmenší výdaj, co je čeká
Aha, takže trenérka ti chce kobylu prodat.Zároveň ji nechat u sebe v ustájení.To se dá pochopit.Ale co ta hříbata? Ona si ji chce připouštět? Kobylu, která bude tvých rodičů? A hříbata si nechá, prodá, ona?
Pak bych se spíš zkusila domluvit, aby ti rodiče platili měsíčně za ježdění a výcvik, než kupovat celou kobylu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, to je taková jednoduchá taktika:
Prodám koně a budu hrát na to, aby zůstal dál, kde je.
Tím získám 1) peníze za koně,2) peníze navíc za ustájení,3) udržím si klienta platícího lekce (možná i něco za občasné přikopání koně...),4) se zbavím odpovědnosti za svého koně v případě úrazu, nemoci, atp....
To je přeci EXTRA výhodné!
Trenerka má 4 svoje koně a už na ne nemá tolik času a ani financí. Má 2 dvacetiletý 1 sedmiletého a a desetiletou kobylku. A dva mladší chce prodat. A jelikož jezdím tu kobylu už dva a půl roku tak my ji chce prodat. Kobylka by tam zůstala protože chci jezdit u ni a byla by naše dále by mě i trénovala a mohla bych za ni kdy bych chtěla. Takže bych se ji mohla víc věnovat a byla by na mě víc zvykla ;) A to s těma hribatama jsem myslela tak, že až budu straší tak bych ji připustila a to hribe by bylo naše a vychovala bych si ho podle sebe :).
Na tohle bych si dala pozor. Zvládneš kobylku i úplně sama, když Ti s ní trenérka přestane pomáhat, můžeš s ní jezdit sama ven atd.? Pokud ne, nešla bych do toho. Jinak pokud se rozhodnete pro koupi, bude určitě potřeba, aby si rodiče s prodávající vyjasnili, že pokud něco bude ok, můžete koně přesunout a jakkoliv s ním nakládat. Sepsat i standardní smlouvu o ustájení atd.. To, na co poukazuje hhippie, je pravda a dávala bych si na to určitě pozor.
Hhippie.Já svoji trenerku znám dobře je to zároveň i moje kamarádka.A koně prodává protože ji k tomu životní situace dohnala ;) Rozvádějí se ji rodiče a taťka ji koně pomáhal fincovat.Jelikoz se na ni vybodnul tak docela chápu, ze uživit čtyři koně je docela finančně i časově náročné ;).
Samik49. Kobylku zvládam sama i teť takže by to neměl být problém a jedna holčina tam má ustájeneho koně, takže bych kdyžtak koně přestěhovala s ní kdyby trenerka ranch zrušila ;) A s trenérkou už rodiče mluvili a všechno si tak nak vyjasnili ;) Protože je prý možnost, že ranch časem zruší úplně takže bych sla potom s tou holcinou/kamarádkou jinam.Konici totiž spolu mají výběr a jsou na sebe zvyklí.
Nevim proc hned delat s trenerky nejakou vycuranou mrchu. Na tom ze prodava kone nevidim nic spatneho a pokud ho koupi nekdo ze staje koho zna a navic tam kun zustane tak bude asi radsi nez kdyby sel uplne pryc. Zadavatelka na nem jezdi dva roky a pokud nema zadny problem a v podstate se nic nezmeni tak proc ne. Pokud mate kobylu rada a bavi vas to tak do toho klidne jdete obzvlast pokud vas rodice podporuji a vi do ceho jdou. Cena se mi zda trochu premrstena ale zase nekupujete zajice v pytli a jestli na to rodice maji tak proc ne.

Pokiaľ kobyla povozí 14-ročné dieťa sama v teréne vo všetkých chodoch, tak rozhodne tú cenu má. Aj šport na nižšej úrovni sa dá pokojne začať v desiatich rokoch, prečo nie, ak by nejaká disciplína chytila.
Už len keby začala slečna hľadať vhodného koňa po internetoch, niekam by vyrazila na skúšku, poskúšala by 3-4 kusy, niekde zaplatila aj vet prehliadku, dostane sa na túto sumu pomaly aj s końom za 35.000.
Myslím, že vzhľadom na to, že kobyla zostane v pôvodnom ustajnení, možno by ste sa dohodli aj na 40-45.000.
Hlavne teda zváž, či máš kam s koňom potom prípadne ísť, aby si ho nemusela nachávať v nejakom nevyhovujúcom ustajnení iba preto, lebo v okolí nič lepšie nie je.

Pozor pozor, já neříkám, že to tak je ve Vašem případě.
Jen poukazuji na to, že už jsem taky "slyšela brečet" takovýmto způsobem podvedené... vlastně ne podvedené, ale zneužité klienty.. kamarádky.
Může se Vám to líbit nebo ne, ale je vždycky třeba brát v úvahu všechny aspekty.
Každopádně pokud mají rodiče chuť kupovat 14leté dceři koně, tak se to tak stejně stane.
Kobyla holce přirostla k srdci, doma o ní jistě už nějaký čas básní, takže pokud na to je místo v rodinném rozpočtu, nejspíš nebude žádný argument, proč to neudělat.
Cena 50tis. Kč je nejspíš adekvátní. Ikdyž z popisu nevyznělo moc, že by to byl extra super bezproblémový kůň.
Možnost koupit koně, kterého 2 roky jezdím a znám, je výhoda ocenitelná v desítkách tisíc. Jestli na to rodiče mají (peníze na koně, péči o něj, důvěru v dceru a dostatek odhodlání), tak proč do toho nejít.
Pro poctivého prodávajícího, protože nejsou všichni jenom vyčuránci, je to taky bonus, že kůň zůstane pod dohledem.