"Nepohodlný" kůň

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.11.2017 13:35
Hafityhaf

XXX.XXX.158.2

Ahoj, tak si tak říkám, jestli je možné, že je nějaký kůň prostě fakt nepohodlný. Před nedávnem jsem sedla na jednoho koňoucha, kterej, ve chvíli, kdy naklusal se zdál jako velbloud. Jakákoli změna směru (byt jen pootočení hlavy), rychlosti, mělo za následek okamžitou změnu rytmu, kdy nebylo možné se znova do rytmu nahodit, ale musela jsem koně zastavit, srovnat jeho, sebe a pak znovu naklusat. Připadala jsem si jako amatér. Ale zjistila jsem, že nejsem jediná, kdo má s tímto zvířetem ten samý problém. Pracovní klus? Nehrozí. Nikdo na něm nedá pracovní klus. Přechod ze cvalu do klusu? Musíš si stoupnout do třmenů jinak tě katapultuje...
Dá se s tímto něco dělat? Krom "zvyknutí si?" Ovšem i u toho jsem skeptická, jelikož holčina, co ho jezdí už 2 roky má doteď problém a nezvykla si... Koně nic nebolí, vše je OK, sedí sedlo, uzdečka, záda v pohodě, nohy taky... Prostě je fakt jako velbloud.

9.11.2017 15:00
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Koně nic nebolí-dle čeho soudíte, dle vyšetření?Byl tam chiropraktik?Každý kůň hold nechodí jako model.Může mít blok zad, páteře, kříže, chce to vyšetření, která jsou dostupná a vyloučí zdravotní problémy.Nikde se nepíše, jak je kůň starý, jaký má management, náplň práce apod.což jsou také podstatné informace.Majiteli to nevadí, v jakém je stavu kůň?Trenér na to říká co?

Neregistrovaný uživatel

9.11.2017 15:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Velbloud, nebo frísák?

9.11.2017 15:29
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Pokud je kůň skutečně zdravý a za pohodlnost výstroje byste dala ruku do ohně, pak leccos může napravit drezura, ale trvá to. Pokud Vám vadí, že budete měsíc až dva trénovat jízdu v kruhu a další měsíc vlnovky, pak si holt budete muset zvyknout nebo najít jiného čtyřnohého partnera. To samé v případě, že se jedná o původem zápřahového koně, ti zkrátka pohodlní nebývají.

9.11.2017 18:07
karo2702

XXX.XXX.172.116

Varaxi napsal(a):
Pokud je kůň skutečně zdravý a za pohodlnost výstroje byste dala ruku do ohně, pak leccos může napravit drezura, ale trvá to. Pokud Vám vadí, že budete měsíc až dva trénovat jízdu v kruhu a další měsíc vlnovky, pak si holt budete muset zvyknout nebo najít jiného čtyřnohého partnera. To samé v případě, že se jedná o původem zápřahového koně, ti zkrátka pohodlní nebývají.

S tímto naprosto souhlasím.
U nás něco podobného. Kobyla měla tak nepohodlný klus, vyhazoval ze sedla. Ještě byla 6 let ježděna takovým amatérem, že prakticky neuměla chodit pomalu. Dva roky tvrdé práce a pracovní klus v jakékoliv rychlosti. A i pomalu už umí klusat

9.11.2017 19:20
lenacia

XXX.XXX.205.245

Moje žlutá je taky nepohodlná v klusu. Ale u nás je to jasné, nepracuje pořádně zádí. Ignoruje i chambonu, občas ho raději nechá napnutej a nechá si tahat hubu Dělám hodně přechody, změny směru, ze sedla se nsažím vlnovky, kroužky, prostě aby se naohýbala, rozhýbala a celkově uvolnila.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.11.2017 19:41

To by člověk musel vidět toho koně alespoň na videu.

První mě taky napadly zdravotní komplikace. Dotaz by mohla povídat, jak řešila, jak se jí zdá, že kůň "chodí divně", tahá zadky, je nepohodlný... až z toho bolelo tělo i jezdce!
Návštěva fyzia a hleďme... kůň se stal jezditelným a komfort při ježdění se zvýšil.

Napadla mě ještě ale opačná věc než ta zmíněná - samozřejmě nevím, v jaké stáji stojí a co za "jezdce" se tam nachází - jestli nemůže být "problém" v tom, že je kůň velmi prostorný. Pokud se jedná o kvalitního koně s pracujícím hřbetem a prostorným klusem, lze předpokládat, že pokud na něj nemáte drezurní sedlo s vysokými bočnicemi, aby se o něj člověk opravdu dobře opřel, a pokud nejste opravdu vyježdění a zvyklí na takové chody, pak "nemáte šanci" usedět jak pracovní klus, tak už vůbec přechody ze cvalu do klusu nebo prodloužený klus...

10.11.2017 12:30
Hafityhaf

XXX.XXX.156.2

Díky všem za odpovědi. Pro upřesnění. Kůň není můj. Došla jsem do stáje za ségrou a půjčila mi tohohle koníka. Patří majitelce. Nemyslím si, že by byl problém zdravotní. Je to člověk, co se o svá zvířata skutečně velice dobře stará, byl u něj i chlap ohledně zad... Je to teda mladé zvíře... Tuším, že 5-6 let říkala? Je to poněkud línější a přepáplé ČTčko. Je pravda, že ve cvalu je to jako křeslo. Klus je hodně houpavý, hluboký. Když jsem pak sedla na druhého, tak mě překvapilo, jak moc "mělký" je klus druhého koníka. Já sama jsem jezdila pravidelně asi 7 let, pak jsem na 2 roky přestala kvůli časovému vytížení a vím, že už se nikdy nebudu moci k pořádnému ježdění vrátit, proto jsem se byla podívat v téhle stáji, jelikož tam mám tu sestru, co chodí jezdit a byl mi půjčen tento koník. Takže já sama toho moc nezmůžu, co se týče chiropraktiků, zkoušení sedel a podobně. :/ Ovšem bylo mi řečeno, že je skutečně 100% zdravý, sedlo je dělané na něj, ale přesto jeho klus "stojí za to". Je to podobné, jako když vám nakluše klusák a hodí si své tempo. Akorát tohle je víc nepravidelné.

10.11.2017 12:36
Hafityhaf

XXX.XXX.156.2

Co jsem tak na něj koukala, tak mi přijde, že strááááášně natahuje každej krok. :D.

10.11.2017 14:26

Mno... tak jsem to možná tipla dle popisu dobře... na velmi prostorného koně... navíc tihle mladí přerostlí mají delší dobu co dělat sami se sebou, než dorostou, srovnají se a chytí rovnováhu. Do té doby bývají "samá ruka samá noha", zakopávají si o nohy, atp. a ježdění na nich nemusí být zrovna pohodlné svezení... tak možná jestli tohle spojení? To by odpovídalo i ta nepravidelnost, jestli není ještě naježděný...

10.11.2017 17:01
Hafityhaf

XXX.XXX.209.240

Jo, taky bych tipla, že bude až moc prostorný. Fakt je to jak na houpačce a přední nohy dělají strašně dlouhé kroky. Moc se s ním nepracuje, takže i v tom to možná bude. Jako každopádně, nic pohodlného to není. :D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík