Co je špatně pod sedlem ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.11.2017 19:29
Bodlinka89

XXX.XXX.165.142

Dobrý den, mám sedlo už půl roku, do té doby všechno v pořádku, až teď není ! prosím kde je chyba ? sedlo dávám už pryč, než budu kupovat druhe chci fyzioterapeuta, jenom sedlo bylo uzké že ? posoudí to někdo takhle ? vím že je blbé psát takovou radu po internetu ale za to nic nedám ne ? děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.11.2017 23:48

Takto to nikdo neposoudí, nevím, v čem potřebujete poradit, co má být v zakroužkované oblasti na hřbetu koně...obvykle se fotí sedlo na koni...
PS: kůň by v oblasti hřbetu potřeboval jistou změnu.

10.11.2017 01:47
lenacia

XXX.XXX.205.245

Bodlinka89 napsal(a):
Dobrý den, mám sedlo už půl roku, do té doby všechno v pořádku, až teď není ! prosím kde je chyba ? sedlo dávám už pryč, než budu kupovat druhe chci fyzioterapeuta, jenom sedlo bylo uzké že ? posoudí to někdo takhle ? vím že je blbé psát takovou radu po internetu ale za to nic nedám ne ? děkuji.

Soudě dle bílých fleků, pokud je už neměl před tím, pak ano bylo. ale teda v tom případě musím říci, že tohohle ste si museli všimnout dřív nebo to dost přehlížet.
Fyzio zkuste paní Plachou, já teda po zkušenostech bych doporučila spíše paní Wildmannovou, ale paní Plachá umí poznat, zda sedlo padne.
Zřejmě jezdíte western, takže tam je to napasování opravdu těžké a je tady i méně lidí, kteří to umí...

Mimochodem do éteru, dá se ještě někde sehnat taková ta podsedlová deka plněná červeným gelem, která se dá pod sedlo a po jízdě podle vytlačení člověk pozná jak pasuje?

10.11.2017 01:50
lenacia

XXX.XXX.205.245

lenacia napsal(a):
Soudě dle bílých fleků, pokud je už neměl před tím, pak ano bylo. ale teda v tom případě musím říci, že tohohle ste si museli všimnout dřív nebo to dost přehlížet.
Fyzio zkuste paní Plachou, já teda po zkušenostech bych doporučila spíše paní Wildmannovou, ale paní Plachá umí poznat, zda sedlo padne.
Zřejmě jezdíte western, takže tam je to napasování opravdu těžké a je tady i méně lidí, kteří to umí...

Mimochodem do éteru, dá se ještě někde sehnat taková ta podsedlová deka plněná červeným gelem, která se dá pod sedlo a po jízdě podle vytlačení člověk pozná jak pasuje?

Tak už sem ji našla :) :) http://www.zdravazvirata.cz/cs/impression-pad/388-impression-pad-tlakova-podsedlova-decka.html.

10.11.2017 07:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
Tak už sem ji našla :) :) http://www.zdravazvirata.cz/cs/impression-pad/388-impression-pad-tlakova-podsedlova-decka.html.

Jen ještě umět poznat, co je správné a co špatně.

10.11.2017 08:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Bodlinka89 napsal(a):

Pokud máte bílé chlupy, zrada nastala už dřív, ne až teď. Koně začínají přelínávat po slunovratech. Zní to divně, ale je to tak. Majitel si toho všimne, podle druhu srsti koně, někdy po půlce srpna.
Takže ty bílé chlupy začali růst už v létě.
Problém nutně nemusí být způsobený sedlem, soudím podle místa. Může být, že máte blbou dečku.
Westernové, alespoň ty levnější, mají jednotlivé vrstvy posunovatelné, tedy nejsou na sobě pevně připojené.
Může být, že při nasedlávání, se ta vrstva směrem ke koni poněkud pokrčí. Ono stačí trochu a určitě to nemohlo být moc, kůň by to dal najevo. Ale i trochu pokrčená látka může po čase způsobit problém. A ani se vám to nemuselo dít pokaždé. Jen sem tam. Třeba nedotaženo nebo koník zhubl a vy jste dotahovala stejně, jako vždy, nikoli dle aktuální situace.
Výžeh to být nemůže, je to vysoko a na obou stranách.
Ještě bych sedlo nezahazovala. Pokud máte možnost si půjčit podsedlovku z "neoprenu" zkuste to.
Mě kobyla po výměně dečky začala chodit lépe. Opravdu.Ale to jsem přešla z běžné dečky na hyper suprer extra, nikoli jen na hezčí.
Pokud nevidíme koně naživo, sedlo a dečku a to vše dohromady a při a po ježdění, neporadí vám tu nikdo přímo pro vašeho koně, pouze se dozvíte, jak to měli ti druzí.
I když inspirací to být může.
Na fotce sympatexová dečka, i tvarovaná na hřbet, to je u dlouhého westernu taky důležité.

10.11.2017 18:21
Anastazi22

XXX.XXX.165.142

Ne, western to není, chlupy jsou bílé jen z 1/3chlupu, na konci jsou zrzavé, tudis sem si toho nevšimla. Jediné co by me napadlo je ze se pokrcila ta decka, byli jsme na hubertce kde jsme skákali, a byli dlouho venku. Opoceni mel v létě pěkné pravidelné. Az ted trošku zhubl, tak možná i tím. Každopádně me to strašně užira ty bílé chloupky, i když nejsou cele bílé. Jen třetina od kůže jak jsem psala ze jsou na konci zrzavé. Jako ted jak je zima a bláto tak jsme byli venku jen chvilku a nikdy oplocení ani spoceni nebyli nikde, jen vlhký.

10.11.2017 18:23
Anastazi22

XXX.XXX.165.142

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Takto to nikdo neposoudí, nevím, v čem potřebujete poradit, co má být v zakroužkované oblasti na hřbetu koně...obvykle se fotí sedlo na koni...
PS: kůň by v oblasti hřbetu potřeboval jistou změnu.

Co tím myslite ? Ano vim ze by potřeboval nasvalit zad, ale je to a1/1 který je tak stavěny.

10.11.2017 18:28
Anastazi22

XXX.XXX.165.142

Je pravda ze mi ted trochu opadl, ale loni sem ho dovezla taky tak.

10.11.2017 20:18
Svatava

XXX.XXX.138.91

Sedlo muselo nesedět delší dobu, takto rozsáhlé otlaky se nevytvoří za den.
Nedá se to bohužel posoudit jen z fotky chlupů.
Kůň nemá svaly a není ani valně nakrmený, bude těžké na něj napasovat sedlo (vepředu to zapadne do tý jámy a vzadu bude odstávat, nebo naopak to vepředu bude v tý díře za lopatkou nějak sedět/ležet, ale vzadu to bude úzký - to by mohl být i problém současného sedla), zvážila bych vepředu zesílenou gelovku jako dočasnou pomoc.

11.11.2017 01:21

Anastazi22 napsal(a):
Co tím myslite ? Ano vim ze by potřeboval nasvalit zad, ale je to a1/1 který je tak stavěny.

Píšete že loni taky toudle dobou opadl, bude to nejspíše tedy krmením- objemen(seno) Pokud v létě chodí na pastvu, může se napást, teď už pastva není a sena má tedy kolik? krmením do žlabu to nedoženete. Objem, objem, a zase objem(do výběhu i do stáje), pak může i plňas vypadat jako prasátko. (věk, zdravotní stav koně - dělané zuby, vředy neuvádíte, na to je třeba také dohlídnout) Změnu poznáte za cca3 měsíce...

11.11.2017 12:05
Bodlinka89

XXX.XXX.165.142

Kůn je 13 let starý, klká, takže většinu času klká než aby zrovna prostál u sena. klkák nedávám, už vubec že jde i přes něj a pak je vydřenej.

11.11.2017 12:12

Bodlinka89 napsal(a):
Kůn je 13 let starý, klká, takže většinu času klká než aby zrovna prostál u sena. klkák nedávám, už vubec že jde i přes něj a pak je vydřenej.

EGUS - vředy?

11.11.2017 23:53
helas

XXX.XXX.12.12

Vředy... tak.
Asi by tu mělo padnout - není klkání jako klkání.
Lidi mají sklon zevšeobecňovat a tak je klkající kůň prostě klkavec a hotovo. S tím nesouhlasím, jsou v tom rozdíly.
Měla jsem klkavou kobylku a dost jsem ležela ve všelijaké četbě.
I vlastním pozorováním si - pro sebe - klkavce dělím na ty, co klkají ze stresu a ty, co klkají z pohody. Moje kobylka prošla oběma druhy; a pěkně se to dalo rozeznat i z reakce ostatních koní.
Když klkala ze stresu (což asi jsou i vředy), koně kolem lehce znervózněli a koukali po ní - cítili ten její stres asi.
Časem se to utlumilo. Dělali jsme všecko pro to, aby měla pocit, že má pořád co žrát (/zjednodušeně řečeno), i když to tak nebylo, to by asi pukla. U ní byla příčina v tomhle, do značné míry; zjistit to ovšem nebylo snadné.

Později klkala "z pohody". Třeba žrala žlabové, poodešla, klka si - jednou, dvakrát - a vrátila se ke žlabu. Koně kolem to vůbec neřešili.
(A nechytil to žádný, ani předtím, ani potom; ani její hříbě; ani koliky z toho neměla - tolik k tradovaným pověrám.)

Takže - pokud kůň klká až tak, že mu to brání ve žraní, hledala bych příčinu toho stresu, ve kterém nejspíš je, a snažila se ji odstranit. Jo, můžou to být i ty vředy.
A ty, ať už jsou příčinou, nebo následkem (to už je asi teď jedno) se dají do určité míry léčit... plus upravit krmnou dávku, samozřejmě.

13.11.2017 13:31
Bodlinka89

XXX.XXX.94.26

Ve stáji klkal stejně, jak u mě. mám ho rok co běhal, v létě na něm nebylo vidět ani žebírko, ale když sem si pro něj jela v zimě loni, byl stejně opadly a zhubl, bylo mi řečeno že je tak na zimu vždy. je pravda že jsme měli oslabenou imunitu. a kdyby se to vetovi nelíbilo a byl fakt tak strašný navrhne mi, udělat s tím něco a nebo vyšetření podrobnější. Mám jednoho z nejlepších vetu.

13.11.2017 20:47
jesie

XXX.XXX.35.227

Co se týká napasování sedel, existuje dost jednoduchá a pěkná serie videí, mrkněte na to, já z toho pochopila docela dost.

http://www.konecesky.cz/index.php?kat=37&id=56

těch článků je tam víc, tak se podívejte.

Co se týká stavby těla...nenechte se zmást, mě vet taky nic neřekl na mého hubeného koně, protože jsem si na to nestěžovala.Přesto byl podvyživený.Vy musíte nejlíp vidět, jestli je to už špatně nebo je to u něj normální, to tady nikdo z nás z jedné fotky neposoudí.
Svaly na hřbetě by byly super kvůli nesení váhy...on totiž problém s jezditelností koně nevznikne hned, ani fyzio nemusí mít špatně...ale třeba v jeho 15ti letech už se na něj neposadíte...proto jsou všichni tak vyděšený z jezdců, co sedají na taková záda.

14.11.2017 08:35
polárka.15

XXX.XXX.45.253

lenacia napsal(a):

Paní Plachá rozhodně není "odborník" přes sedla. A že "pozná" a nebo pozná jak sedlo pasuje,... jak u koho...

Přidejte reakci

Přidat smajlík