Připouštění A1/1 x CS

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.11.2017 19:30
TinaHorses

XXX.XXX.2.30

Dobrý den, prosím o radu zkušených chovatelů. V minulé připouštěcí sezoně jsem zavrhla připouštění své klisny A1/1 po Tribal Instinctovi z důvodu její náchylnosti ke kolikám. Za poslední období měla totiž dvě silnější koliky. První v listopadu 2016 a druhou dokonce v letním období (v červenci). Obě v důsledku prudké změny počasí, kobylka méně pila. Od té doby její pitný režim striktně hlídáme. Od září je krmena mashem pro lepší trávení a dostává i olej od Fitminu. Také jsem se po menším pátráni dozvěděla, že její matka Fenerive zemřela následkem také koliky v den porodu naší Farah. Tyto skutečnosti mě od připouštění odradili - strach o klisnu mi to nedovolil, no navzdory tomu má touha po hříbátku po této kobylce v spojení s Bersteinem neuhasíná. Proto se chci zeptat zkušených chovatelů na jejich zkušenosti v chovu na klisnách jemnější konstituce, které jsou náchylnějším ke kolikám. Samozřejmě chápu, že porod může vyvolat problém i u zdánlivě zdravé klisny, no zajímá mě, či má někdo v chovu i také klisny a jak se jim daří v březosti. Po té poslední kolice se kobylka drží dobře a věřím, že koliky při 100%tním hlídání jsou již minulostí, ale i tak jsem stále na pochybách. Budu vděčná za každou mudrou radu k dané věci. Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.11.2017 12:35
Uživatel s deaktivovaným účtem

Osobní zkušenost nemám, ale po letech jsem se poučila, že kolika je mrcha u které nikdy nemáte 100% jistotu.
Moje klisna nikdy neměla koliku, ani lehkou (mám jí od hříběte) do loňského podzimu, kdy jí přišla kolika taková, že klisna skončila na klinice na operaci (bylo jí 14).
Ptala jsem se tehdy několika ošetřujích veterinářů na klinice i doma, čím to mohlo být a jak tomu předejít, odpovědi byly prakticky stejné - prostě se to někdy stává i při sebelepší péči a hlídání, nejhorší je podzim kdy jsou náhlé změny počasí a tlaků - kůň má ve střevech hodně plynu, a rychlá změna tlaku a tím objemu plynu třeba v kombinaci s vyválením se v "nesprávnou" chvíli může klidně zadělat na koliku taky...

Nicméně na klinice mi tehdy říkali, že na jaře můžu s klidem připustit... že se kolika může zas opakovat ale taky už nikdy nemusí... prostě jistotu nebudete mít nikdy, bohužel.
Já teď hlavně doufám že kobyla další podzimní počasí zvládne v pořádku, a pokud ano, příští sezonu pravděpodobně taky připustím.

19.11.2017 13:13
L.A.S.

XXX.XXX.211.63

Nevím, jestli Vám naše zkušennosti pomůžou při rozhodování...
Máme klisnu A1/1 (po High Extreme), ve věku 4-5 let trpěla na koliky. Začali jsme denně podávat vařené lněné semínko, od té doby se kolika neobjevila. Připouštěli jsme ji až v 11ti letech, přezost i porod zvládla bez jediného problému (také jsme pouštěli CS). Po porodu dostala vlažný řidký mash s větším množstvím lněného semínka, vše bylo OK.
Druhou klisnu (matka 1. klisny) jsme přivezli s tím, že trpí na poporodní koliky. Odchovala u nás 4 hříbata, vše bez problémů. Také dostávala pravidelně lněné semínko a mash po porodu. Příčinou kolik u předchozího chovatele bylo neodstranění lůžka - kobyla jej požírala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík