Co je v "povinnostech" ustajovatele?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.11.2017 14:59

Ahoj všem,
zajímalo by mne, co máte ve smlouvách či v ústní dohodě ohledně povinností ustajovatele. Nebo co za svoji povinnost vaši ustajovatelé považují, případně co jako ustajovatelé za svoji práci považujete vy? Tak nějak z podstaty věci by to mělo být místování, krmení, vodění koně do a z výběhu (pokud výběhy jsou). Ale co třeba dohled nad koňmi, když jsou ve výběhu (kopání se mezi sebou, napadení cizím psem, divokým prasetem atd., krmení koní cizími lidmi...)? Co třeba když se zjistí nějaký zdravotní problém, kůň kulhá, nežere, má viditelný úraz? A z těch řekla bych doplňkových činností (leckde placených) co třeba nasazování masky proti mouchám, dekování? A další věci, které mě teď nenapadají...
Jen mě zajímá, jak to chodí jinde.
Děkuji.

Neregistrovaný uživatel

17.11.2017 17:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj všem,
zajímalo by mne, co máte ve smlouvách či v ústní dohodě ohledně povinností ustajovatele. Nebo co za svoji povinnost vaši ustajovatelé považují, případně co jako ustajovatelé za svoji práci považujete vy? Tak nějak z podstaty věci by to mělo být místování, krmení, vodění koně do a z výběhu (pokud výběhy jsou). Ale co třeba dohled nad koňmi, když jsou ve výběhu (kopání se mezi sebou, napadení cizím psem, divokým prasetem atd., krmení koní cizími lidmi...)? Co třeba když se zjistí nějaký zdravotní problém, kůň kulhá, nežere, má viditelný úraz? A z těch řekla bych doplňkových činností (leckde placených) co třeba nasazování masky proti mouchám, dekování? A další věci, které mě teď nenapadají...
Jen mě zajímá, jak to chodí jinde.
Děkuji.

Povinností ustajovatele je to, co má napsané ve smlouvě. Mě třeba překvapilo, že v jedné nájemní stáji, kde jsem měla ustájenou kobyliu 14 dní během dovolené nebylo v nájmu započítané místování - vůbec mě nenapadlo, že za 4 tis (před 15 lety běžná cena za box) musím přijít 2x denně vykydat a nastlat (měli to tak prý všichni nájemníci, ale vedoucí mě na to ani neupozornil).

17.11.2017 20:06

Podle mě na to není odpověď.
Každý ustajovatel má úplně jiné podmínky a možnosti, takže i to, co nabízí, ať už za příplatek, nebo v ceně, musí být nutně rozdílné...

Myslím, že je důležité, před tím, než člověk zrealizuje přesun koně do nové stáje, si v klidu projít prostředí, nejlépe se poptat nejdřív ustajovatele na vše, co ho napadne a pak i dle možností u místních osondovat, jak to mají (nejlépe bez přítomnosti majitele). A podle toho, co zjistí, jak na něj prostředí působí, se pak teprve rozhodovat. Je toho vždycky mnoho, co má člověk za požadavky a každý majitel koně to vidí jinak, takže co je někde samozřejmostí a nikdo se nad tím nepozastavuje, jinde nikdo nevyžaduje a když přijde někdo nový a pídí se po tom, jsou překvapeny obě strany...

Neregistrovaný uživatel

18.11.2017 11:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Za mně jsou "povinnosti" obou stran na dohodě obou stran a a případně smlouvy, kde by toto mělo být definováno. Ze zkušeností bych se ústním smlouvám vyhnula, protože v dnešní době si to může vyložit každý po svém, a pak vznikají dohady. Samozřejmostí je předvedení daného ustájení, seznámení s denním managementem a obeznámení s podmínkami, za jakých koně mohu ustájit, a v neposlední řadě výčet "věcí", které jsou v rámci ceny ustájení, případně za co si mohu připlatit. Pak je jen na majiteli koně, zda se mu takovéto podmínky líbí či nikoliv, a koně si buď ustájí, nebo ne. Za problémy vzniklé během ustájení většinou může nekomunikace, nebo chabá domluva na věcech popsaných výše.

Někteří mají představu, že nabídka ustájení koně je "tady mám ohradu, tady je přístřešek, já ti toho koně nakrmím, ty mi finančně přispěješ", ale v hloubi se skrývá spousta jiných ALE.

19.11.2017 13:58
lenacia

XXX.XXX.205.245

Podle mě je v rámci ustájení přesně to co je ve smlouvě a čeho byy se měl držet. Ačkoliv teď moje kamarádka byla dost překvapená. Koně prolomili ohradu, přičemž její kůň se kvůli útěku zranil. Ve smlovuě ale je že si zranění koní hradí ona sama. Nakonec to byl povrchové (jen to zřejmě kvůli tomu adrenalinu apod. krvácelo silněji) a veterinář si vzal jen 150 kč za cestu, takže to nikdo neřešil, nicméně jelikož tam ohrady padaj jak windows, a v určité části stačí aby přeběhli od ohrady cca 400 metrů a jsou na státovce, kde lidi jezděj jako hovada, zjišťovaly jsme si u právníka jak by to bylo se způsobenou škodou. Takže případnou opravu auta, které by mi srazilo koně, bych hradila zřejmě já, ale náhradu za koně by měla hradit ustajovatelka, stejně jako případné vet. výlohy, neboť zabezpečení před útěkem zvířete je plně její starostí.
No a samozřejmě dodržování například ve smlouvě daných termínů, kdy má nejpozději hlásit změny v ustájení apod... (co si budeme povídat je docela nefér když se pak ustajovatelka ohrazuje že "smlouva je kvůli tomu abychom MY dodržovali termíny" a nikoli ona).

Neregistrovaný uživatel

19.11.2017 14:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Já zas zažila, že jsem ustájeného koně ošetřila, protože byl přiveden s "nějakou nemocí" a bylo mi odpovězeno jen "nikdo se tě o to neprosil". Takže asi tak.

19.11.2017 14:21
lenacia

XXX.XXX.205.245

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já zas zažila, že jsem ustájeného koně ošetřila, protože byl přiveden s "nějakou nemocí" a bylo mi odpovězeno jen "nikdo se tě o to neprosil". Takže asi tak.

Tak to je otázka do pranice, víceméně to není váš kůň, takže u mě, pokud koni nehrozí v přímé souvislosti náhlý úhyn, tak tak maximálně majiteli zavolám či napíšu a řeknu že kůň je zraněný... Už třeba jen pro to, že nevím jak se ten kůň bude chovat a sama mám sebe ráda a nehodlám se zabít.

Neregistrovaný uživatel

19.11.2017 15:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

To není otázka do pranice, ale sestavení smlouvy, a že tedy do té smlouvy musíte vypsat úplně vše, o čem jste se při sjednávání ustájení dohodli.

19.11.2017 19:05
liva

XXX.XXX.224.70

To není otázka do pranice, ale sestavení smlouvy, a že tedy do té smlouvy musíte vypsat úplně vše, o čem jste se při sjednávání ustájení dohodli.

Přesně tak, moje smlouva o ustájení má x stran a jsou tam uvedeny opravdu všechny věci, které musí ustajovatel poskytovat od vody ve výběhu po uzamykatelný, vytápěný prostor na sedla...
Je popsáno co je povinností při úrazu, onemocnění koně, dokonce i na jakou maximální dávku a druh krmiva je v ceně ustájení nárok..
Na druhou stranu jsou tam sepsány i moje povinnosti.
Ke kterému dni v měsíci musí být zaplaceno ustájení, jeho výše, číslo účtu...
A jsou tam i přesně popsány sankce v případě neuhrazení ustájení, týkající se jak koně tak majitele.
Smlouva je sestavena srozumitelně a korektně pro obě strany.
Ve prospěch ustajovatele musím říct, že když se někdo dostal do potíží s placením, nedělal "mrtvého brouka" a byl ochoten stav věcí řešit, třeba brigádou ve stáji, nikdy na sankce nedošlo.

Můžu hodnotit z obou stran.
Zažila jsem i ustájení bez smlouvy, všichni jsme byli kamarádi...
Dokud to fungovalo, bylo dobře, ale když to fungovat přestalo, nebylo se o co opřít a nakonec jsem u toho bl*ec byla já...

19.11.2017 19:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

Však jsi koně ošetřila nikoli pro ocenění, ale protože to bylo potřeba. Pokud nějaký pablb něco kecá, není to důležité. Výsledek se počítá.

19.11.2017 19:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ošetření viditelných ran se myslím do smlouvy nepíše, to je v osobním zájmu ustajovatele, neb převzal koně k ustájení(do úschovy) a musí ho odevzdat majiteli v dobrém stavu, protože se k tomu zavázal vlastně tím ustájením. To není z mé hlavy , to jsem vyčetla zde:
http://www.equichannel.cz/ustajeni-kone-a-jeho-pravni-povaha-odpovednost-za-skodu-na-zvireti
doporučuji přečíst.

Neregistrovaný uživatel

19.11.2017 20:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

sisi58 napsal(a):
Však jsi koně ošetřila nikoli pro ocenění, ale protože to bylo potřeba. Pokud nějaký pablb něco kecá, není to důležité. Výsledek se počítá.

Jistě, koně jsem ošetřila, protože se jeho stav zhoršoval, a po urgencích se nic nezměnilo, jen že "koni nic není" mi tak trochu nepřišlo. Jen mi bylo další osobou vyčteno, že má majitelka také jiné povinnosti, než koně. Tak to totiž funguje vždycky

Neregistrovaný uživatel

19.11.2017 20:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

sisi58 napsal(a):
Ošetření viditelných ran se myslím do smlouvy nepíše, to je v osobním zájmu ustajovatele, neb převzal koně k ustájení(do úschovy) a musí ho odevzdat majiteli v dobrém stavu, protože se k tomu zavázal vlastně tím ustájením. To není z mé hlavy , to jsem vyčetla zde:
http://www.equichannel.cz/ustajeni-kone-a-jeho-pravni-povaha-odpovednost-za-skodu-na-zvireti
doporučuji přečíst.

Asi nemá cenu komentovat, protože bych zase jen vytrhávala z kontextu. Pokud je kůň ustájen s mými koňmi, tak ho znám, a chodím mezi ně i tak. Kdyby měli ustájení své stádo (což bych po zkušenostech už udělala vždy), ve smlouvě my podle mně nemělo chybět pojednání, jak se zachovat při zjištní zranění. My byli domluvení pouze ústně. Takže chyba.

19.11.2017 20:50

Jj, v takovéhle situaci je to vždycky těžké.
Třeba mi přišel na ustájení kůň s rozjíždějící se hnilobou. Byla jsem běsná, protože koně, když mají zdravá kopyta, na to až tak chytlaví nejsou, ale mám s nimi na stejném výběhu přes zimu i ovce a tam je průšvih (a to do míry klidně likvidace chovu!) hned na světě. Proto jsem nejen tlačila na majitelku, aby s tím aktivně něco dělala, tak jsem jí i sama proaktivně koně ošetřovala, resp. "půjčovala" svůj preparát na ošetření hniloby (po svolení).
Pokud jsem měla v ustájení koně zanedbávaného, o kterého majitel nejevil zájem a přes upozornění se jeho chování neměnilo, rozvázala jsem s ním spolupráci. Nemám zájem tady řešit průšvihy majitele, který nemá zájem o svoje zvíře. A už vůbec být součástí podle mě týrání koně (dlouhodobý nezájem, ježdění "občas" na koni opadlém, tedy bolavém, kopyta ošetřována svépomocí, tedy díky dlouhodobé absenci odborného zákroku ve velmi špatném stavu ).

20.11.2017 12:28

Děkuji všem za reakce. Jde mi o to, že asi budu měnit ustájení a tak pátrám po tom, jestli jsem divná já, nebo ustajovatelé. Abych nezjistila, že mám prostě požadavky, které jsou nadstandardní.
Například:
Byla jsem nemocná, ke koni jsem se týden nedostala. Ihned po prvním kontaktu s koněm jsem si všimla několika menších tržných ran na těle - do stáda přibyl nový kůň, tak se asi vyjasňovaly pravidla... Rány byly neošetřené, pouze zaschlé, pokryté blátem, staré několik dní. Nikdo neřešil. Nikdo nevolal.
Kolem naší stáje chodí poměrně dost lidí na procházky, samozřejmě koně krmí kdečím, hladí je, lezou k nim do ohrady. Ustajovatel přes naše požadavky odmítá vyvěsit na ohrady zákazové cedulky (že už to udělal stokrát a vždycky je někdo strhal a stejně k ničemu nebyly) a když sám prochází kolem ohrad a vidí krmiče nebo děcka v ohradách, neřekne nic, nezasáhne, nezajímá ho to.
Kůň ráno při vedení do výběhu kulhá, tak se šoupne zpět do boxu a když přijede majitel a najde koně v boxu, tak lítá po stájích, pátrá co se stalo, volá na pět čísel, která nikdo nebere. Opět žádná zpráva majiteli koně, že kůň kulhá.
O tom, že jsou ve stádě koně dlouhodobě neodčervovaní a neočkovaní a nikdo to neřeší, už ani nemluvím.

Takže pokud by člověk onemocněl na měsíc, nemá jistotu, že svého koně najde živého... Už jezdím za koněm denně i když jsem marod, jen se podívat, jestli je v pořádku.
Když jsem na toto téma navedla s ustajovateli řeč (nejen já), bylo mi sděleno, že to jsou NAŠI koně, my se o ně máme starat a kontrolovat je, že on tam není od toho, aby nám hlídal kdejaké bebí. Prakticky platíme jen pronájem boxu, výběhu a práci stájníka, o krmení se raději vůbec nevyjadřuju, to je kapitola sama pro sebe.

To mě hodně překvapilo, neboť jsem žila v domění (a původní domluva i tak zněla), že dávám koně do úschovy a opatrování a ustajovatel o něj bude pečovat a opatrovat ho. A že tak nějak je ustájení myšleno i z právního hlediska (nebo jak to říct). A zjišťuju, že prostě asi ne, nebo ne všude...

20.11.2017 13:51
majkulka

XXX.XXX.237.148

Děkuji všem za reakce. Jde mi o to, že asi budu měnit ustájení a tak pátrám po tom, jestli jsem divná já, nebo ustajovatelé. Abych nezjistila, že mám prostě požadavky, které jsou nadstandardní.
Například:
Byla jsem nemocná, ke koni jsem se týden nedostala. Ihned po prvním kontaktu s koněm jsem si všimla několika menších tržných ran na těle - do stáda přibyl nový kůň, tak se asi vyjasňovaly pravidla... Rány byly neošetřené, pouze zaschlé, pokryté blátem, staré několik dní. Nikdo neřešil. Nikdo nevolal.
Kolem naší stáje chodí poměrně dost lidí na procházky, samozřejmě koně krmí kdečím, hladí je, lezou k nim do ohrady. Ustajovatel přes naše požadavky odmítá vyvěsit na ohrady zákazové cedulky (že už to udělal stokrát a vždycky je někdo strhal a stejně k ničemu nebyly) a když sám prochází kolem ohrad a vidí krmiče nebo děcka v ohradách, neřekne nic, nezasáhne, nezajímá ho to.
Kůň ráno při vedení do výběhu kulhá, tak se šoupne zpět do boxu a když přijede majitel a najde koně v boxu, tak lítá po stájích, pátrá co se stalo, volá na pět čísel, která nikdo nebere. Opět žádná zpráva majiteli koně, že kůň kulhá.
O tom, že jsou ve stádě koně dlouhodobě neodčervovaní a neočkovaní a nikdo to neřeší, už ani nemluvím.

Takže pokud by člověk onemocněl na měsíc, nemá jistotu, že svého koně najde živého... Už jezdím za koněm denně i když jsem marod, jen se podívat, jestli je v pořádku.
Když jsem na toto téma navedla s ustajovateli řeč (nejen já), bylo mi sděleno, že to jsou NAŠI koně, my se o ně máme starat a kontrolovat je, že on tam není od toho, aby nám hlídal kdejaké bebí. Prakticky platíme jen pronájem boxu, výběhu a práci stájníka, o krmení se raději vůbec nevyjadřuju, to je kapitola sama pro sebe.

To mě hodně překvapilo, neboť jsem žila v domění (a původní domluva i tak zněla), že dávám koně do úschovy a opatrování a ustajovatel o něj bude pečovat a opatrovat ho. A že tak nějak je ustájení myšleno i z právního hlediska (nebo jak to říct). A zjišťuju, že prostě asi ne, nebo ne všude...

Ono už dost lidí tady odpovědělo. Já jen přidám své dva pohledy. Měla jsme koně ustájené i jsem ustajovala. V komerčním ustájení jsem byla relativně spokojená. Mělo to ovšem své mouchy. Zkrátka ustajovatel bral v potaz pouze to, že stáj je jeho a on bude v určitých situacích rozhodovat za mě a proti mě. Např. mi v létě zavíral klisnu i s malým hříbětem, protože prý bylo horko. Na pastvinách byl ovšem dostatek stínu ze stromů. Nepomohlo ani mé výslovné žádání, aby moji koně zůstávali doma. Svým koním jsme kupovala své krmení, jelikož zkrátka odmítám krmit oves a Energys. Obrovský problém byl třeba jen směs zamíchat, aby se vitamíny spojily s ostatním krmením a nepropadly na dno žlabu, kde zůstávaly a po čase byly vymeteny. Majitelé potřebovali odjet mimo domov, tudíž koně zavřeli také dříve. Při procházení stájí jsme zaslechla, jak říká mé klisně, která se pustila do připraveného seno, že teda on neví, co bude žrát večer, když si svoji dávku sežere ted. A podobně. Jinak co se týče očkování, odčervení a oznamovaní případného zranění nebyl žádný problém. Pak jsem se odstěhovala a koně vzala sebou. Na začátku jsme ustájila jednu cizí klisnu. Po půl roce jsme se ovšem se slečnou i s její klisnou rozloučila a už nikdy ustajovat nebudu. Ze začátku nebyly problémy. Postupně ovšem slečně narůstala ramena a začala si opravdu vymýšlet a zvyšovat své požadavky. Připadala jsem si za chvíli jak její osobní pucflek a ne majitelka stáje . Takže všem radím - vždy vše co budete chtít si nechte jasně zanést do smlouvy a naopak - vše co bude nabízet majitel stáje, at Vám garantujeme opět sepsáním ve smlouvě.

20.11.2017 15:19
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Určitě záleží na tom kolik jsme ochotní za takové ustájení zaplatit - pak se od toho budou více méně odvíjet i služby. Bude velmi důležité i to, jestli to majitele takové stáje primárně živí.
:) Ze zajímavosti jsem si to celé přečetla i na Equech. a musím teda říct, že ustájit koně doma za těch 3500 - 4000, - s veškerou odpovědností za cizí zvíře, což některým těm, co ustájení hledají přijde bez haly drahé, mi vychází jako holé šílenství:):):)

Sedíme tu u kafe a jen tak jsme to spočítali u nás
Forma ustájení : Koně mají ve výbězích stále seno, doma v boxech rovněž, krmení 2x denně, režim 12/12. Nemáme obrovské pastviny, jen travnaté výběhy.

Co je v ceně ustájení za 3500, - /respektive, co dáváme našim koním a v +- různých kombinacích a obměnách by na tom mohli prospívat koně cizí.../velká plemena/.

- 1 1/2 až 2 balíky sena /balík s dopravou 650, -/ 975, -
- 1 balík slámy /balík s dopravou 500, -/ 500, -
- žlabové krmivo /řízky, slaďák, vojtěškové gr, ječmen, otruby cca
vitaminy, minerály, semínko, kvasnice, atd./
kompletní lékárna masti, desinfekce...1000, -

Kydání - brigádníkovi dáváme 25Kč box/den.750, -

Tak a teď, když bude kůň menší jedlík a sní pouze 1a půl balíku mi zbývá 275 Kč, což je 9 Kč a 16 haléřů na den.

Bohužel z těchto peněz bych potřebovala zaplatit spotřebu vody, kterou koně vypijí a majitelé denně prosprchují, elektřinu za vytápěnou šatnu, světlo a zdroj ke každé ohradě.
Pak to pojištění, pronájem dalších travnatých ploch aby koníci nestáli ve vypaseném. Dál pásky, kulatinu, izolátory a vše potřebné na ohrady. Každoročně nové nože do sekaček a generálka těchto strojů na nedopasky. Nepočítám vybavení boxů, sedlovny, to že musím v tomto počasí vzít ob den trakror a poladit bahno ve výbězích a na cestách, asistence při veterinárních zákrocích a návštěvě pana kováře je samozřejmostí.
A pak bych ještě neměla zapomenout abych ve smlouvě každému podepsala, že budu koně každý den v době nepřítomnosti majitele čistit, dekovat, bandážovat, dávat mu kamaše masku, další doplňky do jídla. A pak ho budu / ještě v cenně těch 9,16 za den, celý den hlídat u ohrady aby ho nikdo nekopl nebo nekousl. Pokud on kousl nebo kopl mého koně je to v pořádku a můžu si za to vlastně sama... nic se neděje... Takže chca nechca mi vychází, že čím víc koní takto ustájím, tím víc budu muset zaplatit ze svého a tím víc práce budu dělat "z lásky a ne za peníze"
JÉÉÉ a ještě jsem zapomněla zaplatit daně, takže buď ještě více sedřu z kůže chudáka majitele koně a místo 3500 mi dá 4235, - V opačném případě mi takový majitel svou platbou na nic z předešlého odstavce nepřispěje a já jsem i bez toho mínus 500, - a upíšu se krví mu zdarma dělat první a poslední. A on na mě u toho bude dohlížet a mávat papírem...

Samozřejmě, že pro koně první poslední uděláme, ale proto, že to považujeme za správné. A pokud Vám za to nikdo nic nezaplatí, pak se zbytečně nikomu k ničemu neupisujte.
Do smlouvy za 3500, - bych napsala pouze to, kde a jak bude kůň ustájen, že dostane 2x denně žlabové krmení - jaké, že ho odvedu do výběhu a z výběhu, zkontroluji ráno a večer / to, že to udělám 5x denně je moje věc/ to že budu dělat vše výše vypsané - a to individuálně dle potřeb koně a domluvy s majitelem je další věc/.

Takže za mě ano, smlouva a v ní vše vypsané do detailu je super věc, ale pokud by to tak udělal i ustajovatel a započítal své hodinové sazby a amortizace všeho, co se svým koněm majitel opotřebovává, asi by se divil:):):).

20.11.2017 16:51
alfonza

XXX.XXX.29.70

Oťásek napsal(a):
Určitě záleží na tom kolik jsme ochotní za takové ustájení zaplatit - pak se od toho budou více méně odvíjet i služby. Bude velmi důležité i to, jestli to majitele takové stáje primárně živí.
:) Ze zajímavosti jsem si to celé přečetla i na Equech. a musím teda říct, že ustájit koně doma za těch 3500 - 4000, - s veškerou odpovědností za cizí zvíře, což některým těm, co ustájení hledají přijde bez haly drahé, mi vychází jako holé šílenství:):):)

Sedíme tu u kafe a jen tak jsme to spočítali u nás
Forma ustájení : Koně mají ve výbězích stále seno, doma v boxech rovněž, krmení 2x denně, režim 12/12. Nemáme obrovské pastviny, jen travnaté výběhy.

Co je v ceně ustájení za 3500, - /respektive, co dáváme našim koním a v +- různých kombinacích a obměnách by na tom mohli prospívat koně cizí.../velká plemena/.

- 1 1/2 až 2 balíky sena /balík s dopravou 650, -/ 975, -
- 1 balík slámy /balík s dopravou 500, -/ 500, -
- žlabové krmivo /řízky, slaďák, vojtěškové gr, ječmen, otruby cca
vitaminy, minerály, semínko, kvasnice, atd./
kompletní lékárna masti, desinfekce...1000, -

Kydání - brigádníkovi dáváme 25Kč box/den.750, -

Tak a teď, když bude kůň menší jedlík a sní pouze 1a půl balíku mi zbývá 275 Kč, což je 9 Kč a 16 haléřů na den.

Bohužel z těchto peněz bych potřebovala zaplatit spotřebu vody, kterou koně vypijí a majitelé denně prosprchují, elektřinu za vytápěnou šatnu, světlo a zdroj ke každé ohradě.
Pak to pojištění, pronájem dalších travnatých ploch aby koníci nestáli ve vypaseném. Dál pásky, kulatinu, izolátory a vše potřebné na ohrady. Každoročně nové nože do sekaček a generálka těchto strojů na nedopasky. Nepočítám vybavení boxů, sedlovny, to že musím v tomto počasí vzít ob den trakror a poladit bahno ve výbězích a na cestách, asistence při veterinárních zákrocích a návštěvě pana kováře je samozřejmostí.
A pak bych ještě neměla zapomenout abych ve smlouvě každému podepsala, že budu koně každý den v době nepřítomnosti majitele čistit, dekovat, bandážovat, dávat mu kamaše masku, další doplňky do jídla. A pak ho budu / ještě v cenně těch 9,16 za den, celý den hlídat u ohrady aby ho nikdo nekopl nebo nekousl. Pokud on kousl nebo kopl mého koně je to v pořádku a můžu si za to vlastně sama... nic se neděje... Takže chca nechca mi vychází, že čím víc koní takto ustájím, tím víc budu muset zaplatit ze svého a tím víc práce budu dělat "z lásky a ne za peníze"
JÉÉÉ a ještě jsem zapomněla zaplatit daně, takže buď ještě více sedřu z kůže chudáka majitele koně a místo 3500 mi dá 4235, - V opačném případě mi takový majitel svou platbou na nic z předešlého odstavce nepřispěje a já jsem i bez toho mínus 500, - a upíšu se krví mu zdarma dělat první a poslední. A on na mě u toho bude dohlížet a mávat papírem...

Samozřejmě, že pro koně první poslední uděláme, ale proto, že to považujeme za správné. A pokud Vám za to nikdo nic nezaplatí, pak se zbytečně nikomu k ničemu neupisujte.
Do smlouvy za 3500, - bych napsala pouze to, kde a jak bude kůň ustájen, že dostane 2x denně žlabové krmení - jaké, že ho odvedu do výběhu a z výběhu, zkontroluji ráno a večer / to, že to udělám 5x denně je moje věc/ to že budu dělat vše výše vypsané - a to individuálně dle potřeb koně a domluvy s majitelem je další věc/.

Takže za mě ano, smlouva a v ní vše vypsané do detailu je super věc, ale pokud by to tak udělal i ustajovatel a započítal své hodinové sazby a amortizace všeho, co se svým koněm majitel opotřebovává, asi by se divil:):):).

Like! Ona si opravdu velká část majitelů koní nedokáže absolutně představit, kolik co stojí. Vždyť přece tráva roste sama, že, tak za co tolik peněz, že.

Kdysi jsem narazila na tento článek, opravdu mě pobavil..

http://www.buckaroo-revival.cz/domains/buckaroo-revival.cz/?p=744.

20.11.2017 16:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

alfonza napsal(a):
Like! Ona si opravdu velká část majitelů koní nedokáže absolutně představit, kolik co stojí. Vždyť přece tráva roste sama, že, tak za co tolik peněz, že.

Kdysi jsem narazila na tento článek, opravdu mě pobavil..

http://www.buckaroo-revival.cz/domains/buckaroo-revival.cz/?p=744.

Co přesně Vás v tom článku pobavilo?

20.11.2017 17:09
alfonza

XXX.XXX.29.70

sisi58 napsal(a):

Možná jsem slovo pobavil měla dát do uvozovek. Tedy "pobavil" mě rozdíl mezi reálnými náklady a cenou ustájení. Kupříkladu tady u nás se lidem ustájko za 2500 zdá drahé.. a co by ne, když najdou za stejnou cenu ustájení s pískovou jízdárnou. To si lidi neváží vlastního času, práce nebo dělají charitu?

20.11.2017 17:16
lenacia

XXX.XXX.211.129

sisi58 napsal(a):

Mě z celého článku zaujal konec, myslím, že to nepomůže tak jak si představují... naopak přibude koní zahrádkách ve špatných podmínkách. A amatrské křížení, no to už právě obvykle probíhá u soukromníků, nikoli u lidí s koňmi ustájenými někde.

Neregistrovaný uživatel

20.11.2017 19:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já si pamatuji jak byla ještě kobyla ustájena kdesi u Lovosic u jednoho soukromníka.Měl tam ještě své dva koně a sena plno a prostě fajn chlap co ty koně měl rád.Vážně se staral a to opravdu i o kobylu jako o vlastní.smajlík Ještě hospodařil a měl toho si myslím až nad hlavu.Za 2500 Kč měsíčně! No a nakonec to byl stejně "idiot" podle bývalé majitelky kobyly.Normálně bych se styděl mu tohle říct, za to jak on se staral o cizího koně.Tam se měla velmi dobře ale pán neměl moc času a neudržoval jízdárnu. A modrý z nebe by ti za ty peníze nosit neměl?

21.11.2017 07:18

Tahle diskuze vůbec neměla být o ceně za ustájení. Protože můžete platit 10tis měsíčně a pokud je ustajovatel lenoch, péče o koně prostě nebude i kdybyste se uplatili...
Mne pouze zajímalo to, jestli se v případě ustájení jedná o "pronájem místa a pracovníka", anebo jestli je ustájení bráno jako úschova zvířete s následnou péčí o něj. Ani ne tak právnicky, jako spíš z praxe.

A ještě k nářkům ustajovatelů: Víte, mne to vždy velmi pobaví, protože tím dotyčná osoba pouze sděluje světu: jsem blbej a chci, abyste mne litovali. Protože pokud si jako zdroj své obživy vyberu ustajování koní, musím si to propočítat tak, abych vydělal. Pokud nevydělám, nemohu se tím živit. To je jednoduchá rovnice. Jestliže si vypočítám, že na to, abych vydělal, musím mít ustájení za 6tis měsíčně, avšak v mém okolí mi tolik nikdo nedá, tak smůla, musím vymyslet jiný podnikatelský plán a živit se něčím jiným, anebo se přestěhovat blíže cílovým zákazníkům. To mne učili už v prvním ročníku ekonomky. Nechápu, proč ustajovatelé ustajují koně za 3tis, když mají spočítáno, že to není rentabilní. Může to být proto, že mají sklony k charitě, že nejsou dobří v matematice, že je to prostě baví a dělat to chtějí, že to dělat holt musejí, protože nic jiného neumějí anebo že jsou líní s tím praštit a zkusit něco jiného. Pak ale není na místě, aby plakali, jak dostávají málo. Je to jejich volba. Jen jejich. Nikdo je nenutí u nevýdělečné a těžké práce zůstávat.

Pokud by ubylo stájí, trochu by ubylo koní, trochu by se koně přemístili na dvorky a zahrádky a víc by vydělaly velké stáje, které by ty zbývající koně ustájily. No a? Je někde problém?

21.11.2017 08:20
alfonza

XXX.XXX.29.70

Tahle diskuze vůbec neměla být o ceně za ustájení. Protože můžete platit 10tis měsíčně a pokud je ustajovatel lenoch, péče o koně prostě nebude i kdybyste se uplatili...
Mne pouze zajímalo to, jestli se v případě ustájení jedná o "pronájem místa a pracovníka", anebo jestli je ustájení bráno jako úschova zvířete s následnou péčí o něj. Ani ne tak právnicky, jako spíš z praxe.

A ještě k nářkům ustajovatelů: Víte, mne to vždy velmi pobaví, protože tím dotyčná osoba pouze sděluje světu: jsem blbej a chci, abyste mne litovali. Protože pokud si jako zdroj své obživy vyberu ustajování koní, musím si to propočítat tak, abych vydělal. Pokud nevydělám, nemohu se tím živit. To je jednoduchá rovnice. Jestliže si vypočítám, že na to, abych vydělal, musím mít ustájení za 6tis měsíčně, avšak v mém okolí mi tolik nikdo nedá, tak smůla, musím vymyslet jiný podnikatelský plán a živit se něčím jiným, anebo se přestěhovat blíže cílovým zákazníkům. To mne učili už v prvním ročníku ekonomky. Nechápu, proč ustajovatelé ustajují koně za 3tis, když mají spočítáno, že to není rentabilní. Může to být proto, že mají sklony k charitě, že nejsou dobří v matematice, že je to prostě baví a dělat to chtějí, že to dělat holt musejí, protože nic jiného neumějí anebo že jsou líní s tím praštit a zkusit něco jiného. Pak ale není na místě, aby plakali, jak dostávají málo. Je to jejich volba. Jen jejich. Nikdo je nenutí u nevýdělečné a těžké práce zůstávat.

Pokud by ubylo stájí, trochu by ubylo koní, trochu by se koně přemístili na dvorky a zahrádky a víc by vydělaly velké stáje, které by ty zbývající koně ustájily. No a? Je někde problém?

To ale nejsou nářky ustajovatelů. Ustajování mě neživí, myslím, že to ani není reálně možné se živit výhradně ustajováním (aspoň ne v naší lokalitě) a nemám o to popravdě ani zájem.
Jen mi přijde, že to, na co se ptáte, s cenou souvisí. Pokud má mít ustajovatel právní odpovědnost za Vašeho koně, měl by mít nejspíš sjednané pojištění pro případy, kdy se něco stane. To samozřejmě navýší cenu ustájení. Pokud započte i ostatní náklady včetně pořizovacích nákladů, amortizace vybavení, strojů, a nedejbože bude chtít mít zaplacený i vlastní čas a práci, odvádět daně, tak jsme na šílených částkách.
Když bude po Vašem a všichni ti malí soukromníčci přestanou ustajovat, protože to není rentabilní a zůstanou jen velké stáje, zajímalo by mě, kam si svého koně ustájíte. V těchto stájích bude pravděpodobně opravdu nátřesk. A ne, vlastně nebude, protože velké procento majitelů koní na to nebude mít, takže koně pošlou do salámu. Neříkám, že by to u některých lidí nebylo lepší, kdyby toho koně neměli, ale tohle by nejspíš koňáckou populaci protřídilo opravdu hodně.
A pak tady na diskuzi bude mrak dotazů typu "kam mám dát svého koně, nemám na ustájení" a nářků na to, jak je to ustájení drahé a ustajovatelé jsou vydřiduši.
Tímto jsem nechtěla říct, že by ustájení mělo stát 8000, jak píše autor článku, ale že by měli být majitelé koní soudní a nemyslet si, že je ustajovatelé chtějí sedřít z kůže. A ano, na kokota, který se Vám o koně nebude starat, můžete narazit ve stáji za 10 tis. i za 2 tis.
Pokud jsem OT, tak tento příspěvek neberte v potaz.

21.11.2017 09:22

Vůbec nejste OT.
Pokud jde o mne, koně jsem si koupila poté, co jsem si zjistila, jestli ho mám kam ustájit. Ano, měla jsem, tak jsem si ho koupila. Poslední dobou, když šla kvalita ustájení velmi rapidně dolů, jsem přemýšlela i o tom, že koně prodám, protože v mém okolí jsem nebyla schopná najít stáj podle mých představ. Nakonec jsem našla, díky bohu.
Pokud bych na prvopočátku zjistila, že chci koně, ale nemám ho kam dát, no tak si ho prostě nekoupím. Stejně tak, jak jsem si nekoupila inlajny, protože široko daleko nemám kde na nich jezdit, jak jsem si nekoupila vodní skůtr, protože s ním nemám kde jezdit a jak nejspíš prodám terénní motorku, protože na ní není kde jezdit.
Ano, spousta koní by v případě hromadného rušení malých stájí nejspíš skončila "v salámu". Smutné, leč to už je život. Koňařská populace by se hodně protřídila. No a co? To by bylo něčemu na škodu?
Pomíjím právě ty nářky "nemám kam dát koně, protože ustájení 4tis Kč si nemohu dovolit", neboť o takových majitelích si myslím své...

Jen pro info: platím 7tis měsíčně, kůň je v boxu 16 hodin,8 hodin je na vydupaném výběhu plném koblihů, které nikdo nesbírá a na kterém už poživatelná tráva v životě nevyroste. Seno, sláma, piliny jsou skladované venku na dešti, válejí se v nich kočky i psi, kolikrát je i plesnivinou nastláno a nakrmeno. Když se stele pilinami, nacházím v nich latě o délce i jednoho metru, klidně špičaté jak kopí, nezájem... A mohla bych pokračovat, ale je to zbytečné, stejně odcházím.

21.11.2017 10:31
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Já nepláču, neb mě to neživí.
A taky si myslím, že právě od ceny se budou odvíjet služby, kvalita a množství všeho - pokud to bude provozovat někdo, koho to primárně živí. Ale vyjímka potvrzuje pravidlo...

Doma máme k našim pouze pár koní našich známých a kamarádů, zvířata a lidi u kterých jsme přesvědčeni, že jim dokážeme poskytnout takové podmínky aby byly spokojení. A oni na oplátku nejsou žádní "vysíráci" a pokud něco potřebují, tak přijdou a mluvíme spolu.
Ale není to rozhodně žádný byznis:) je to jak píšu na pokrytí nákladů = základních potřeb. Vše ostatní jedeme ze svého, protože to dělám primárně pro naše koně - a pro sebe.

Pauzo, je mrzuté, že musíte ke koni, když jste marod - podívat a zkontrolovat toho darebáka ustajovatele. jestli se ten holomek pořádně smeká
Když je marod on, tak se ráno vypotácí v mdlobách z baráku, koně Vám nakrmí vykydá, vyvede na pastvu, zajistí vše potřebné a pak se odvrávorá nadranej práškama do postele na chvíli vyležet než mu začne odpolední šichta... a ještě se pak musí koukat na Váš kyselej ksichtík, že Vám nezvedl telefon. Kdyby Vám tak zavolal, že dostal neschopenku a že bude na 14 dní zavřeno...
Ještě se ze zvědavosti zeptám, kdyby jste do té stáje přišla, na koni našla precizně ošetřené ranky, jak by to probíhalo? Šla byste za ustajovatelem, hezky poděkovala, donesla lahvinku dobrého vínka za čas, který denně navíc věnuje vašemu koni, zaplatila mu desinfekci, masti a td... ? Vůbec nic proti, jen by mě zajímalo, jak se domníváte, že by to mělo probíhat, aby jste byla spokojená? Pominu li to - že by měl každý večer obvolat ustajovatel třeba 40ti koní všechny majitele koní, kteří mají stroupek z výběhu, ztratili ohlávku, mají natrženou deku...
Když jste přišla s koněm do ustájení, také Vám ho začlenil do stáda nebo ne? Nebo svolal všechny ostatní majitele, udělali valnou hromadu?

A na závěr : ustajovatelé povětšinou mají děti, rodiny, vedou /nebo se alespoň snaží vést/ normální rodinný život jako všichni ostatní, takže třeba to, že někdy zavřou koně o hodinu déle a někdy dříve je asi naprosto pochopitelné a lidské.

21.11.2017 10:37
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Váš článek nade mnou: za 7 tis. už bych se služeb a jejich kvality také dožadovala.

21.11.2017 11:03

Oťásek napsal(a):
Já nepláču, neb mě to neživí.
A taky si myslím, že právě od ceny se budou odvíjet služby, kvalita a množství všeho - pokud to bude provozovat někdo, koho to primárně živí. Ale vyjímka potvrzuje pravidlo...

Doma máme k našim pouze pár koní našich známých a kamarádů, zvířata a lidi u kterých jsme přesvědčeni, že jim dokážeme poskytnout takové podmínky aby byly spokojení. A oni na oplátku nejsou žádní "vysíráci" a pokud něco potřebují, tak přijdou a mluvíme spolu.
Ale není to rozhodně žádný byznis:) je to jak píšu na pokrytí nákladů = základních potřeb. Vše ostatní jedeme ze svého, protože to dělám primárně pro naše koně - a pro sebe.

Pauzo, je mrzuté, že musíte ke koni, když jste marod - podívat a zkontrolovat toho darebáka ustajovatele. jestli se ten holomek pořádně smeká
Když je marod on, tak se ráno vypotácí v mdlobách z baráku, koně Vám nakrmí vykydá, vyvede na pastvu, zajistí vše potřebné a pak se odvrávorá nadranej práškama do postele na chvíli vyležet než mu začne odpolední šichta... a ještě se pak musí koukat na Váš kyselej ksichtík, že Vám nezvedl telefon. Kdyby Vám tak zavolal, že dostal neschopenku a že bude na 14 dní zavřeno...
Ještě se ze zvědavosti zeptám, kdyby jste do té stáje přišla, na koni našla precizně ošetřené ranky, jak by to probíhalo? Šla byste za ustajovatelem, hezky poděkovala, donesla lahvinku dobrého vínka za čas, který denně navíc věnuje vašemu koni, zaplatila mu desinfekci, masti a td... ? Vůbec nic proti, jen by mě zajímalo, jak se domníváte, že by to mělo probíhat, aby jste byla spokojená? Pominu li to - že by měl každý večer obvolat ustajovatel třeba 40ti koní všechny majitele koní, kteří mají stroupek z výběhu, ztratili ohlávku, mají natrženou deku...
Když jste přišla s koněm do ustájení, také Vám ho začlenil do stáda nebo ne? Nebo svolal všechny ostatní majitele, udělali valnou hromadu?

A na závěr : ustajovatelé povětšinou mají děti, rodiny, vedou /nebo se alespoň snaží vést/ normální rodinný život jako všichni ostatní, takže třeba to, že někdy zavřou koně o hodinu déle a někdy dříve je asi naprosto pochopitelné a lidské.

Oťásku, ale to je pořád o tom samém! On (ustajovatel) si vybral zaměstnání u živých zvířat, takže bohužel opravdu nemá pátek ani svátek a musí makat i když je nemocný (anebo musí mít na to lidi, záskoky, výpomoci atd.). On si to vybral sám. Bohužel opravdu nemá nárok, aby si na dveře pověsil ceduli "pro nemoc zavřeno". Opět jen jeho volba, že se živí staráním se o živé tvory, kteří potřebují denní péči. Pokud ho to obtěžuje, pokud to nezvládá nebo ho to nebaví, nechť to nedělá. Rodiny máme všichni a všichni máme nějaké zaměstnání. Tramvaják taky neřekne "musím vyzvednout děcko ze školky, nejedu tedy až na konečnou, ale vystoupíte si všichni o 3 zastávky dřív"

Nepíšu nic o precizním ošetření ran, to mi zase podsouváte něco, co se hodí Vám. Píšu o tom, že když je kůň viditelně zraněný, může ustajovatel poslat SMS "kůň kulhá, kůň je pokopaný...". A dál už je na majiteli koně, jak s tou informací naloží. Nic víc nepožaduji. Nepíšu o dekách ani ohlávkách. Píšu o zdravotním stavu svěřeného zvířete.

Svému ustajovateli jsem donesla nesčetně čokolád (nepije, je na sladký), nesčetně bábovek, koláčů, domácích zavařenin atd. atd.. Jen tak, za nic. Když jsem zjistila, že udělal něco nadstanardního pro mého koně, okamžitě jsem tam byla s nějakou "revanší", když potřeboval rychle hotovost, nabídla jsem mu, že mu zaplatím třeba na půlrok dopředu, atd atd. Když jsem potřebovala obvaz nebo něco a on mi to dal, vždy jsem mu to zaplatila, i když nechtěl.
Nezlobte se, ale opravdu nejsem namistrovaná pipina na střední škole, která roupama neví, co by

21.11.2017 11:21
Oťásek

XXX.XXX.241.210

V pohodě, děkuji Vám za odpověď:).

21.11.2017 16:12
Íháček

XXX.XXX.95.133

Mit vsechno vypsano ve smlouve je sice fajn ale stejne vam nikdo nezaruci ze to tak doopravdy bude. Ona se totiz spousta veci da delat tak ze se o tom majitel ani nedozvi pokud si nechodi kone denne kontrolovat. Zazila jsem v nekolika stajich vcetne tech sportovnich. A kolikrat to byly fakt extremy nad kterymi zustava rozum stat.

21.11.2017 17:02
lenacia

XXX.XXX.211.129

Íháček napsal(a):
Mit vsechno vypsano ve smlouve je sice fajn ale stejne vam nikdo nezaruci ze to tak doopravdy bude. Ona se totiz spousta veci da delat tak ze se o tom majitel ani nedozvi pokud si nechodi kone denne kontrolovat. Zazila jsem v nekolika stajich vcetne tech sportovnich. A kolikrat to byly fakt extremy nad kterymi zustava rozum stat.

Jojo, kamarádce brali na svoje koně její sedlo... Cca 5 měsíců staré prestige.
Největší extrém přišel když přijela do stáje a sedlo nikde. Dcera majitelky stáje si sedlo odvezla sebou na závody...

21.11.2017 17:14
Íháček

XXX.XXX.95.133

lenacia napsal(a):
Jojo, kamarádce brali na svoje koně její sedlo... Cca 5 měsíců staré prestige.
Největší extrém přišel když přijela do stáje a sedlo nikde. Dcera majitelky stáje si sedlo odvezla sebou na závody...

Pujcovani cajku je jedna z tech mensich veci i kdyz to dost nastve. Horsi je kdyz je ohrozeno zdravi kone.

21.11.2017 17:37

Íháček napsal(a):
Pujcovani cajku je jedna z tech mensich veci i kdyz to dost nastve. Horsi je kdyz je ohrozeno zdravi kone.

A můžete se rozepsat, s čím jste se setkala?

21.11.2017 18:04
Íháček

XXX.XXX.95.133

A můžete se rozepsat, s čím jste se setkala?

Tak nastesti uz to resit nemusim ale v nekolika stajich se bezne stavalo ze krmeni a vitaminy ktere si majitel sam koupil dostaval tajne kun ustajovatele pripadne uplne jiny. Nebo se kone zapomeli nakrmit ci pustit. Parkrat se vecer nikomu nechtelo tak kone zustali do rana v mrazu venku samozrejme bez krmeni a sena. Plesnive seno a slama se taky moc neresilo. Nebo nemel kdo krmit tak se tam poslal kdokoli kdo o krmeni nema ani paru a je mu fuk ze da konim treba suche rizky nebo dvojnasobnou davku jadra. A taky se mi stalo ze mi pustili kone rano do vybehu i kdyz chodil o trech a tahal za sebou nohu a misto aby zavolali tak mi pripichli vzkaz na skrinku. Takze jsem ho tam nasla odpoledne kdy kun asi pet hodin trpel bolesti a to ho poustela pani ktera je u koni asi tricet let takze zadny neznalec. Kdybych ten den neprisla tak se tam trapi az do dalsiho dne. No a takovych veci jsem zazila spoustu a jsou to opravdu veci ktere clovek nezjisti pokud tam neni kazdy den od rana do vecera.

21.11.2017 18:13

Je to smutný, tyhle zkušenosti. Bohužel to slyším z většiny stájí - takovéto excesy, nad kterými zůstává zdravý rozum stát. A to z malých, soukromých, ale i velkých stájí. V těch rodinných se to dělá většinou v menším, takže by člověk předpokládal spíš individuálnější péči, ale zas tam většinou platí míň, tak se to může omlouvat tím, že co by za ty peníze chtěl.
Ve větších stájích se často jede na ekonomiku, tedy to, že se krmí všelicos, málo stele, soukromá krmiva se používají pro víc koní nebo ty preferovanější, se stává často.

Tím to ale neomlouvám a hlava mi to nebere. Ale je to běžná praxe

Neregistrovaný uživatel

21.11.2017 22:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Je to smutný, tyhle zkušenosti. Bohužel to slyším z většiny stájí - takovéto excesy, nad kterými zůstává zdravý rozum stát. A to z malých, soukromých, ale i velkých stájí. V těch rodinných se to dělá většinou v menším, takže by člověk předpokládal spíš individuálnější péči, ale zas tam většinou platí míň, tak se to může omlouvat tím, že co by za ty peníze chtěl.
Ve větších stájích se často jede na ekonomiku, tedy to, že se krmí všelicos, málo stele, soukromá krmiva se používají pro víc koní nebo ty preferovanější, se stává často.

Tím to ale neomlouvám a hlava mi to nebere. Ale je to běžná praxe

Nesmí být člověk naivní.Naivita a víra v lidi, ti může lehce zničit život trvale.Vem si, že jsou "paka" co podepíšou úvěr kdesi v autě pod lampou.Jsou vůbec svéprávný?S tím ustájením je to stejný.Slepě někomu věřit, že kůň dostává co on říká? To bych musel být vážně hlupák tomu věřit.Víry se totiž kůň nenažere.

Neregistrovaný uživatel

22.11.2017 07:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

A to je na všem to nejsmutnější. Doba z nás udělala podezřívavý všeprověřovatele, protože druzí jsou ulhaný a nedrží slovo, a snaží se jen podrazit. A i když se ti s tou špetkou "dobrého", co ještě zbylo, snaží sebevíc, už nemaj skoro v tomhle světě šanci "porazit" ty první. A to mi přijde hodně špatný.

Neregistrovaný uživatel

22.11.2017 13:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

A to je na všem to nejsmutnější. Doba z nás udělala podezřívavý všeprověřovatele, protože druzí jsou ulhaný a nedrží slovo, a snaží se jen podrazit. A i když se ti s tou špetkou "dobrého", co ještě zbylo, snaží sebevíc, už nemaj skoro v tomhle světě šanci "porazit" ty první. A to mi přijde hodně špatný.

Rozdělit lidi je základ.Všiměte si amerických filmů, jak prosazují jednotlivce. smajlík Ten zachrání svět a vůbec k tomu nikoho nepotřebuje. Tohle je právě ta vymakaná propaganda o které jsem tady někde mluvil.Lidi si ani nevšimnou, jak je jim něco podsouváno. smajlík Jen já, já, já.Lidi jsou prostě takový, jaký si je vychováte.

22.11.2017 16:44
peggi16

XXX.XXX.61.147

Přesně tak, máte naprostou pravdu. V dnešní době se člověk může spolehnout jen sám na sebe. Já se třeba snažím dodržovat, když někomu něco slíbím...a očekávám to i od druhých. Samozřejmě se většinou spálím. Slušných lidí je poskrovnu...ale když takové potkám, o to víc si jich vážím.

22.11.2017 16:47
peggi16

XXX.XXX.61.147

Rozdělit lidi je základ.Všiměte si amerických filmů, jak prosazují jednotlivce. smajlík Ten zachrání svět a vůbec k tomu nikoho nepotřebuje. Tohle je právě ta vymakaná propaganda o které jsem tady někde mluvil.Lidi si ani nevšimnou, jak je jim něco podsouváno. smajlík Jen já, já, já.Lidi jsou prostě takový, jaký si je vychováte.

Z Ameriky nepřišlo nic dobrého, ta jejich pseudodemokracie...jeden velký bordel. Jak bylo hezky řečeno v jednom starém českém filmu (komedii): kdo měl kaňku, šel do Ameriky.

Neregistrovaný uživatel

22.11.2017 18:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jinak já mám ve smlouvě i používání jízdárny a skokového materiálu. smajlíkSnažil jsem se to dneska "vyměnit" za ranní drbání kobči od ošetřovatelky aspoň deset minut. Návrh neprošel a mám někam jít, akorát už si nemůžu vzpomenout kam.

22.11.2017 20:24

Peggy: mám to stejně. Pokud něco slíbím, dělám maximum proto, aby se ten dotyčný mohl spolehnout, že to tak bude. Když nemůžu sama, zařídím prostě jinak, aby to bylo, ale je to. Už jsem se odnaučila spoléhat na druhé, ale mile mě překvapí, že když už se na někoho obrátím, tak že to funguje. Jsem za to šťastná. Protože prostě představa, že někam odjedu, přenechám péči kamarádce a pak zjistím, že zvířata by v zimě nežrala, bych vyskočila z kůže. Naštěstí lidi, kteří sami vlastní zvíře, jsou dostatečně uvědomnělí, že prostě je potřeba zajistit jejich životní potřeby. A nikomu, za koho bych sama nedala ruku do ohně, bych svoje zvířata nesvěřila.

Přidejte reakci

Přidat smajlík