Dávat výchovné facky nebo nedávat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.11.2017 19:59
Luckafran

XXX.XXX.135.20

Ahoj, nadpis tématu mluví za vše. Dáváte koni výchovné "pohlavky" nebo nedávat? Mám doma kobylu, která je opravdu náladová.Jeden den by pro vás udělala vše a druhý den vám nechce dát ani nohu například. Jak to máte s výchovou vy? Ja se přiznám, že občas jednu dostane. První samozřejmě přijde upozornění a jak neposlechne, tak už to lítá.Mám pak celkem výčitky, ale i malé dítě musí někdy dostat na zadek.

28.11.2017 20:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

Koně nebiju, je větší a mohl by mi to vrátit.
Na mou kobylu stačí houknutí a ze sedla poklepání bičíkem. Ale zvýšený hlas většinou stačí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.11.2017 21:44
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, to jste docela odvážná, že tady takovéhle téma vytahujete takhle otevřeně. Je tu spousta "koníčkomilců", co i ježdění pomalu považují za trápení...

Jasně, že občas jednu chytěj, ale vzhledem k tomu, že kůň je zvíře chytré a pamatuje si, tak většinou stačí jen houknout nebo i se "významně" podívat a hned dělaj, že tam vůbec nejsou... Je to děsně o charakteru toho kterého koně. Jsou typy, na které člověk prostě sáhnout nemůže, protože si to rozlije na hodně dlouho. Na některé stačí fakt jen zvýšit hlas nebo naznačit, odehnat a je klid. Pak jsou salámisti, se kterými se holt člověk občas střetne. Ale ti to zas až tolik neřeší, takže tam to nevadí. Naopak - pokud se člověk nějak významněji neprosadí, tak má prostě smůlu.. mám pocit, že je to - stejně jako ve stádě - o tom budování postavení. A některý kůň má takový respekt, že stači udělat jemný náznak pohybu, některý holt musí kopnout, aby ho ostatní brali...

29.11.2017 08:46
-Veru-

XXX.XXX.142.99

Dávat výchovné "facky", které kůň sotva cítí, smysl nemá. Pokud už chci koně tímto způsobem upozornit, nebo trestat, musí to cítit. Ve stádě za neuposlechnutí varování schytá kopanec nebo kousanec (a že moje kobyla je občas jako cedník, prostě proto, že je drzá a neustále na ostatní zkouší).
Nicméně pokud je kobyla "náladová", smysl v otloukání nevidím. Očividně je to problém v respektu, který se hrubou silou vynutit nedá.

29.11.2017 09:04
Luckafran

XXX.XXX.243.250

-Veru- napsal(a):
Dávat výchovné "facky", které kůň sotva cítí, smysl nemá. Pokud už chci koně tímto způsobem upozornit, nebo trestat, musí to cítit. Ve stádě za neuposlechnutí varování schytá kopanec nebo kousanec (a že moje kobyla je občas jako cedník, prostě proto, že je drzá a neustále na ostatní zkouší).
Nicméně pokud je kobyla "náladová", smysl v otloukání nevidím. Očividně je to problém v respektu, který se hrubou silou vynutit nedá.

V respektu chyba není, kobyla mě dostatečně respektuje, to poznat dovedu. Jen ma obcas naladu na pěst, ale jak jsem četla, tak u kobyl je tato naladovost běžná.

29.11.2017 09:30
koně

XXX.XXX.205.252

Luckafran napsal(a):
V respektu chyba není, kobyla mě dostatečně respektuje, to poznat dovedu. Jen ma obcas naladu na pěst, ale jak jsem četla, tak u kobyl je tato naladovost běžná.

No, kobylami cloumají hormony, zrovna tak jako s hřebci.
Musíte mít nějaké hranice, co ještě jde tolerovat, a přes co vlak nejede
Myslím, že každý má s koněm nějakou dorozumívací škálu, od nějakých zvukových projevů, tlaků doteků, až po tušírku.
My máme kobylu, to je maximální osobnost.Vedoucí stáda, těžká, silná, sebevědomá.Když má své dny, prostě přijdu opucujeme, nohy dá, nacajkujeme jdeme.Jak se při tom ošklivě tváří, kroutí, přešlapuje, či ošívá, neřeším.To bychom byly na kordy neustále.Po práci se většinou její špatná nálada vytratí a, přijde milá, mazlicí, povolná.
Máme však od začátku vymezenou hranici, přes kterou nikdy nejde.To jsou věci závažné, jakožto kopání, kousání, mačkání člověka na stěny, na pastvině tendence vyhánět člověka atd.. To jsme zkorigovali.
Teď máme vyjasněné pozice, že ona je sice nej.., ale s člověkem se nějak vyjít musí

29.11.2017 12:02
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

A co čekat po kobyle, je to ženská jako my děvčata taky vás fackujou vaše polovičky, když zrovna nemáte náladu na to, či ono
Proto, aby mne kůň respektoval ho přece neubudu fackovat-navíc, fackou se míní většinou pohlavek mířený na hlavu a líce.Tudíž si neumím představit, jak zadavatelka, když kobyla nechce např. vzít udidlo s uzdečkou, jak jí fackuje, že odmítá poslušnost a pak se tou samou rukou snaží jí uzdečku s udidlem nandat se trochu mine účinkem.
Moje holka funguje na "zhouknutí" jak říkám já.Vede oční kontakt-pokud nejsem v sedle, intonace hlasu a pak postavení těla.
Kdybych tu mojí měla "fackovat"jak píše zadavatelka, tak při tom, jaké sprasky ona dělala, než jsme se spolu domluvily, bych měla ruku jako Hellboy rudou a opuchlou :-D.

29.11.2017 13:07
Luckafran

XXX.XXX.243.250

gitule vrtule napsal(a):
A co čekat po kobyle, je to ženská jako my děvčata taky vás fackujou vaše polovičky, když zrovna nemáte náladu na to, či ono
Proto, aby mne kůň respektoval ho přece neubudu fackovat-navíc, fackou se míní většinou pohlavek mířený na hlavu a líce.Tudíž si neumím představit, jak zadavatelka, když kobyla nechce např. vzít udidlo s uzdečkou, jak jí fackuje, že odmítá poslušnost a pak se tou samou rukou snaží jí uzdečku s udidlem nandat se trochu mine účinkem.
Moje holka funguje na "zhouknutí" jak říkám já.Vede oční kontakt-pokud nejsem v sedle, intonace hlasu a pak postavení těla.
Kdybych tu mojí měla "fackovat"jak píše zadavatelka, tak při tom, jaké sprasky ona dělala, než jsme se spolu domluvily, bych měla ruku jako Hellboy rudou a opuchlou :-D.

Nefackuji ji pro nic za nic, ovšem pokud si z vás dělá prdelky, je to bohužel někdy na místě :)
Není zrovna příjemné, když vám například vytrhává nohu, jen protože z toho má srandu. Moc dobře to na ní poznám a vím kdy mám zakročit.

29.11.2017 13:54
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Luckafran napsal(a):
Nefackuji ji pro nic za nic, ovšem pokud si z vás dělá prdelky, je to bohužel někdy na místě :)
Není zrovna příjemné, když vám například vytrhává nohu, jen protože z toho má srandu. Moc dobře to na ní poznám a vím kdy mám zakročit.

Domnívám se, že pokud kůň něco činí, tak to nikdy není kvůli srandě.Vždy to má opodstatněný důvod.Možná jen zkouší, jako kdysi ta moje, ze které je milionová kobča nyní.Ale tvrdit, že to dělá pro srandu mi přijde infantilní.

29.11.2017 13:57
Luckafran

XXX.XXX.243.250

gitule vrtule napsal(a):
Domnívám se, že pokud kůň něco činí, tak to nikdy není kvůli srandě.Vždy to má opodstatněný důvod.Možná jen zkouší, jako kdysi ta moje, ze které je milionová kobča nyní.Ale tvrdit, že to dělá pro srandu mi přijde infantilní.

Vám přijde infantilní většina věcí, jak jsem se dočetla v jiných diskuzích :).

29.11.2017 14:39
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Luckafran napsal(a):
Vám přijde infantilní většina věcí, jak jsem se dočetla v jiných diskuzích :).

Ano, ale jen ve vašich, pokud jste si všimla a má to svůj důvod

29.11.2017 14:43
lina225

XXX.XXX.73.235

Výchovné plesknutí, plácnutí tušírkou, klepnutí hůlkou nebo cokoli podobného je ve skutečnosti pro koně mnohem lépe srozumitelné než řev a nadávky. Jedná se o přirozenou formu označení nežádoucího chování, kterým se koně dorozumívají ve stádě. Samozřejmě ne žádný výprask bičem, ale jednorázová akce -> reakce. Je jasné, že vaše plácnutí koni nezpůsobí žádnou velkou bolest, o to ani nejde. Základ je upozornit, že toto se vám nelíbí.

Nedokážu si představit, že by můj kůň na moje výchovné plácnutí reagoval nějakou agresí. Vzorová situace - přijdu s pamlsky, kůň mi začne šacovat kapsy, dostane přes čumák a za trest mě kopne? To snad ne, sisi

29.11.2017 15:11
Luckafran

XXX.XXX.243.250

lina225 napsal(a):
Výchovné plesknutí, plácnutí tušírkou, klepnutí hůlkou nebo cokoli podobného je ve skutečnosti pro koně mnohem lépe srozumitelné než řev a nadávky. Jedná se o přirozenou formu označení nežádoucího chování, kterým se koně dorozumívají ve stádě. Samozřejmě ne žádný výprask bičem, ale jednorázová akce -> reakce. Je jasné, že vaše plácnutí koni nezpůsobí žádnou velkou bolest, o to ani nejde. Základ je upozornit, že toto se vám nelíbí.

Nedokážu si představit, že by můj kůň na moje výchovné plácnutí reagoval nějakou agresí. Vzorová situace - přijdu s pamlsky, kůň mi začne šacovat kapsy, dostane přes čumák a za trest mě kopne? To snad ne, sisi

Konečně někdo, přesně to jsem chtěla říci, děkuji :).

29.11.2017 15:41
Luckafran

XXX.XXX.243.250

gitule vrtule napsal(a):
Ano, ale jen ve vašich, pokud jste si všimla a má to svůj důvod

Mě neurazíte :)
Nevím co vám přijde dětinského na tom, že chci foto své kobyly, když byla hříbě.

30.11.2017 16:58
dsj

XXX.XXX.207.141

Záleží co pod pohlavkem myslíte. Já si pod tím představuju klasickou facku – tj. plesknutí někoho dlaní. To se snažím nedělat vůbec. Chci aby koně neměli špatnou zkušenost s rukama, aby rukám důvěřovali za každé situace, cokoliv v jejich blízkosti udělám, takže dlaně a prsty používám jen na hlazení, dotýkání, drbání a manipulaci.
Když chci koně napomenout, tak čímkoliv jiným, než dlaní. Napomenutí si dobře načasuji, abych koni přesně označila nežádoucí chování – když to nestihnu včas, tak to beru jako moje zaspání, ale připravím se a když to zkusí znovu upozorním ho sekundu před lumpárnou, nebo během okamžiku, kdy dělá co nechci. Když je potřeba koně znovu a znovu za něco napomínat/oplácávat, znamená to, že člověk je opakovaně mimo.

30.11.2017 17:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

lina225 napsal(a):

Nevím, co máte za koně.
Má zděděná kobyla je velmi svá. Asi by mě nekopla, asi určitě ne, ale s některými koňmi je lépe, se neprat.

3.12.2017 09:02
xchipsy

XXX.XXX.142.1

No, tak je facka a "facka" Řekla bych, že zadavatelka to myslela obecně, ne skutečný pohlavek přes ksi-cht, ale prostě nějaký ten štulec, herdu apod. Jsem sice kategoricky proti fyzickému "násilí" u jakéhokoli zvířete, ovšem pokud si z vás kůň dělá vyloženě bžundu - a oni to fakt umí! - tak to někdy jinak nejde. Jak bylo správně poznamenáno, ve stádě se to řeší kousnutím či kopnutím, až takto to sice nepraktikuji ale dloubnutí je mnohdy mnohem účinnější než nějaké hulákání - viděli jste někdy ve stádě koně, který by "řval" na jiného, aby mu odněkud někam uhnul apod.? Specialitou našeho koníka je třeba okusování dřevěných držadel kolečka během kydání. Moc dobře ví, že to dělat nemá, okřiknete ho jednou, stáhne se, za chvíli to dělá zas. "Křivě" se na něj podíváte - hned s tím přestane a tváří se jakože "to jsem nebyl já"...a za deset vteřin to dělá zas! Tak mu prostě jedna přiletí a po zbytek práce stojí jak panenka... A to se ho ještě snažím omlouvat, že je to starý pán (21,5) a má nárok na nějaké ty svoje mouchy.. Ale "vocaď - pocaď" ! Takže ano, "výchovné facky" jsou někdy na místě.

3.12.2017 10:04
kapička

XXX.XXX.64.44

Xchipsy: to mi ani neříkejte, u nás ve stáji máme to samé, pořád doufáme, že z toho vyroste, když je mu 6 let...
Ten náš má celou škálu nevinných pohledů od fakt to nesmím? až po já vím, že nesmím, ale nemůžu si pomoct...
Upřímně taky nevím jak na koně, který klidně svoji matku i v době, kdy ještě pil mléko, namáčknul do dveří, protože nutně musel jít někam jinam. Na něj nějak nefungují ani koňské výstražné signály, leda až zuby cvakající mu v kožichu.
Myslím, že zrovna jeho nějaké to plácnutí moc nebolí a psychiku nerozhodí. Miluje drbání, hodně silné, rýžákem ( jakože fakt tím tvrdým, poctivým, co píchá i když se ho dotknu) mezi očima a na vnitřní straně stehen a kolem šourku... Asi kůň masochista... Akorát žije v tom, že podobné praktiky mají rádi všichni

3.12.2017 13:37
lenacia

XXX.XXX.205.245

Já zvednu ruku až ve chvíli, kdy je to třeba. Tj. když se ke mě kůň natočí s ušima dozadu a chce kousnout, tak prostě já 'kousnu' první. Ale na různé korekce apod používám koženou práskačku na konci vodítka, nebo bičík. Do jisté míry chápu, že se mi kobyla může bát červenožlutého stanu stojícího u oprácka, který šustí ve větru, ale na nohy mi šlapat nebude, stejně jako se nebude snažit jít přesemě, zkrátka, výchovné apod. rukou, nebo čímkoliv používám až ve chvíli, kdy kůň nějak ohrožuje moje zdraví.

Ale máme tady koně, a to je prostě tupoun. Jako, na jednu stranu je to super, protože ten kůň neřeší vůbec nic, neleká se, nebojí se, jde prostě do čehokoliv. Na druhou stranu, tím jak jsou mu ty věci jedno, tak je mu jedno i člověk, je schopný jít i přes něj, když by na to přišlo. Na místě nepostojí, musí u něj někdo stát a on stejnak vůbec nerespektuje prostor. Jistě, můžete mu jednu plácnout, ale i kdybyste mu dali pěstí, tak on se ani nehne a totálně to ignoruje. Vypadá to, že asi časem pojede někam na převýchovu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík