Prosím radu k výběru vhodného udidla

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.11.2017 20:42

Mám 6 letého valacha ježděn na běžném lomeném stihlu. Na jízdárně jemný, ohebný. V terénu na otevřeném prostranství a z kopce sebevražda. Zakousne se do udidla, hodí hlavu mezi přední nohy a snaží se mě sejmout přes hřbet sérií kozlů. Občas ho udržím, že ho strhnu bokem, ať si nabije tedy se mnou, poradil mi to trenér, tak si to většinou valach rozmyslí, pak je zas miláček. Ale přišel na to, že když mě sejme z prudkého kopce dolů, tak letím jen já a on si pak může lítat sám do uplného zplavení. Má moc velkou páku když se zakousne a já ho neudržím. Vyloženě se mě snaží hnusně sundávat, vyskočí na místě všema čtyřma a ve vzduchu mě vyhazuje. Jezdím asi 17 let, ale takového koně zákeřného jsem fakt nezažila. Prosím radu, nechci páku apod. zbytečně mu tupit hubu, ale něco, abych ho udržela, až se zase kousne a snažit se mě sejmout někde na louce přes hřbet dolů.
Děkuji moc.

28.11.2017 21:32
kallisto

XXX.XXX.135.38

Zmente system jakym chodis z kopce dolu. Nechoď primo chod cikcak a zmen sed v sedle. Nesed otrocky zaklonena, me se osvědčil mirny predklon jako nad kavaletama. Nenervuju tak kone v zádech. Me se takto uklidnili dva kone co z kopce prilis spechali.

28.11.2017 22:41
Dotaz

XXX.XXX.110.146

A neštve ho to sedlo, že se mu z kopce někam sveze a on se snaží zbavit toho diskomfortu?

29.11.2017 09:11
koně

XXX.XXX.205.252

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám 6 letého valacha ježděn na běžném lomeném stihlu. Na jízdárně jemný, ohebný. V terénu na otevřeném prostranství a z kopce sebevražda. Zakousne se do udidla, hodí hlavu mezi přední nohy a snaží se mě sejmout přes hřbet sérií kozlů. Občas ho udržím, že ho strhnu bokem, ať si nabije tedy se mnou, poradil mi to trenér, tak si to většinou valach rozmyslí, pak je zas miláček. Ale přišel na to, že když mě sejme z prudkého kopce dolů, tak letím jen já a on si pak může lítat sám do uplného zplavení. Má moc velkou páku když se zakousne a já ho neudržím. Vyloženě se mě snaží hnusně sundávat, vyskočí na místě všema čtyřma a ve vzduchu mě vyhazuje. Jezdím asi 17 let, ale takového koně zákeřného jsem fakt nezažila. Prosím radu, nechci páku apod. zbytečně mu tupit hubu, ale něco, abych ho udržela, až se zase kousne a snažit se mě sejmout někde na louce přes hřbet dolů.
Děkuji moc.

V šesti letech, dostal se na nohy, už není povolná remonta
Kromě toho, že mu může někde něco vadit, ale to by pravděpodobně vadilo i na jízdárně, by možná potřeboval víc práce.Jak často se dostane ven? Na klidnou, delší vyjížďku, ve všech chodech, na volnější otěži?
Za mého mládí tyhle smrtící kozelce dělali provozní koně na jízdárnách.V managementu štont, hodně žrádla a dvě či tři hodiny denně pod klienty různé úrovně na obdélníku, či do haly.
Vám blázní pouze při chůzi z prudkého kopce? Nebo kdykoli?Provozáci většinou začali při zaskočení do cvalu.
Pokud je to jen kopci, zkusila bych se jim na chvíli vyhnout, jestli to jde.Případně tedy sjíždět pozvolně, "obloučky" jak radí kallisto.
Zkusila bych se hlavně zamyslet proč? Najít spouštěcí moment.
Jinak je venku, klidný, ochotný, povolný, nebo při určitém podnětu taky zlobí, vymýšlí?Jezdíte ho jenom vy? Případně kdo ho jezdil a jakým stylem před vámi.
Silou koně nikdy nepřemůžete, od toho máte větší mozek
Ale můžete si pro začátek pomoci, třeba pelhamem.S tím já mám dobrou zkušenost, když mám silného, těžkého koně, jezdím na pelhamu.Nebo je na podobném principu ještě Thiedelmann.Pomůcku kůň lépe vnímá a stačí maličké naznačení z mé strany.Máte li slušnou, klidnou ruku a nebudete v hubě rajbovat a vyžadovat dvouhodinové přilnutí, můžete vyzkoušet.
Přežijte ve zdraví koňovu pubertu a bude to dobré

29.11.2017 10:18
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Nečetla jsem zde reakce, ale je to šestiletý kůň, tj. puberťák, narostla mu síla, ego, rozum. Nemá problém se sedlem? Přece jenom kůň v šesti letech se ještě předělává a právě z kopce ho může tlačit do lopatek, do kohoutku a tak se chová tak, jak se chová. Pokud je to jen jeho vychcanost a nevycválanost, tak bych z kopce a na tom otevřeném prostranství prostě nešla rovně, ale měla ho na otěži a neustále ho zaměstnávala, chodila kruhy, půlkruhy, vlnovky, mezitím v pracovním klusu přechody do kroku, do klusu, zacouvat, z kopce zastavovat, chodit cik-cak, prostě mu nedat ani příležitost, aby měl čas něco vymýšlet než ten daný úsek projdu. Být o krok v myšlení před koněm, kdy vycítím, že by něco mohlo být, už musím být o krok před koněm. Hodně zdaru.

Pokud vyměnit udidlo, tak s tím bych byla opatrná, pokud se jedná jen o tento problém, ale určitě byste neudělala chybu s Easy Control od Stübben.

29.11.2017 11:53

Dík za radu pelhamu. Jinak už mi trenéři doporučili nepřikrmovat, to je pak nejezditelný a kdekoliv jsem ho měla, tak tam jim pouze šikanoval koně. On je totiž velký šéf. Sedla jsem zkoušela několik. Jeho neposlušnost nejni v sedle, ale prostě v temperamentu, každý kdo koně zná potvrdí. Vymýšlí normálně furt v terénu, nejni to pouze jízdou z kopce, Jezdit mi ho nikdo nechce. První co, tak hned každého ozkouší a hned sejme, takže si ho jezdím sama, už vím jak na něho, dost mi pomohli trenéři. Potřebuje denně makat, pak je pro pokročilého začátečníka, ale teď mám čas si udělat hezkou vyjížďku jen o víkendu, mám malé děti. A bohužel si to opravdu na vycházce už neužíváme. Chtěla jsem zvolit pro mě pohodlnější variantu a to změnou udidla. Nemám čas s ním denně makat, což potřebuje velmi. Takže prosím rady k udidlu, aby nerval hlavu dolů a nechoval se jak v aréně. Rady k ježdění nechci, už mám snad vyzkoušeno vše, ale vždy mě silou přemůže, pokud nejezdím pravidelne. Hold jsem si pořídila domů miminko. Děkuji za pochopení.

29.11.2017 12:07
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

No spíš bych uvažovala, jak ten kopec vypadá, jak je prudký apod.Jak píšou nademnou, vzít to obráceně a nejít přímo nahoru, nebo dolů, ale obloučky cikcak.A zkusila bych si zavolat chiropraktika, aby mi zkontroloval pro klid páteř.Známé takhle blbnul kůň a na rentgenu a při dalších vyšetřeních zjistili, že má srůsty a právě taky z kopce ho to děsně bolelo a vyváděl, jinak ne.

29.11.2017 12:41

Možná to není takové řešení, které byste chtěla slyšet, ale uvažovala jste nad tím koně prodat někomu, kdo na to bude mít čas, se mu věnovat? Zažívala jsem podobnou situaci, naštěstí ne tak vyhrocenou, ale měla jsem koby ve věku Vašeho koně, která taky prostě potřebovala každý den makat. A já se víc než cca 4-5x týdně do sedla nedostala, někdy jsem musela vynechat víkend, a pak byla 2-3 dny velmi špatně jezditelná, než vyventilovala, co potřebovala... (ikdyž měla box / paddock a pak i plné pastevko... aktivní pohyb pod sedlem prostě vyžadovala). Žádného adekvátního pomocníka jsem k sobě nenašla. Nějaký čas jsme se s tím obě trápily a protože to byla velmi nadějná kobylka, po přiježdění jsem jí nakonec prodala trenérce do sportu. Jsou z ní nadšení. Ona má režim, jaký potřebovala a všichni jsou spokojení.

Add udidlo - taky bych volila pelham, pokud zalézá na plece a potřebujete ho v inkriminovaný okamžik "vytáhnout".

Hodně štěstí.

29.11.2017 12:59

Možná to není takové řešení, které byste chtěla slyšet, ale uvažovala jste nad tím koně prodat někomu, kdo na to bude mít čas, se mu věnovat? Zažívala jsem podobnou situaci, naštěstí ne tak vyhrocenou, ale měla jsem koby ve věku Vašeho koně, která taky prostě potřebovala každý den makat. A já se víc než cca 4-5x týdně do sedla nedostala, někdy jsem musela vynechat víkend, a pak byla 2-3 dny velmi špatně jezditelná, než vyventilovala, co potřebovala... (ikdyž měla box / paddock a pak i plné pastevko... aktivní pohyb pod sedlem prostě vyžadovala). Žádného adekvátního pomocníka jsem k sobě nenašla. Nějaký čas jsme se s tím obě trápily a protože to byla velmi nadějná kobylka, po přiježdění jsem jí nakonec prodala trenérce do sportu. Jsou z ní nadšení. Ona má režim, jaký potřebovala a všichni jsou spokojení.

Add udidlo - taky bych volila pelham, pokud zalézá na plece a potřebujete ho v inkriminovaný okamžik "vytáhnout".

Hodně štěstí.

Dobrý den, děkuji za radu. Máte ve všem pravdu. Ale na druhou stranu koně tu mají 2ha pastvin, tak celý dny si tam jak trotl lítá, trhá hřívy ostatním a vyblbne se na nich, takže pohyb mu nechybí a nestrádá u nás. Pod sedlem to jde v pohodě pokud nepřikrmuji a velmi předvídám. Nechci ho prodat, zas nastane doufám, čas, že budeme mít víc času na jízdárenskou práci. Teď chodím 1-2x a je to málo, tak zkusím ještě tuhle variantu jiného udidla než to zavrhnu, stejně bych sháněla koně a mohla bych dopadnout uplně stejně. Ještě mě napadl Thiedelman, s tím mám dobré zkušenosti, ale máte pravdu, potřebuji ho vytáhnout nahoru rve mi neustále zahryzlí hlavu dolů.

29.11.2017 17:02
deauville

XXX.XXX.175.69

Změna udidla tohle nevyřeší. Jak už bylo řečeno výše, řešila bych všechno okolo (management ustájení, práci, prodej...), ale ne udidlo.

Můj kůň takhle dokázal zdrhnout i se štajgrem (já ho nepoužila, nekamenujte mě, to moje tehdejší trenérka - dneska už mám jinou). Ale ani štajgr nepomohl. A co dál? Dva štajgry? Musela jsem se hodně zamyslet a změnit spoustu věcí. Pokud na tohle nemáte (čas, peníze, chuť, sílu), pak asi fakt jedině prodej...

29.11.2017 19:09
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Kůň s vámi uteče i na tom pelhemu, když bude chtít (osobní zkušenost). Pokud ho budete pořizovat, doporučila bych k němu pořídit příčný řemínek - ten modrý na obrázku.

Vidina toho, že se koník sám ve svém volném čase vyběhá do sytosti, je trochu naivní. Naši bez práce sice ve výběhu zlobí a vyvádějí, ale nikdy se neunaví natolik, aby pod sedlem byli v klidu. Asi bych přistoupila ke změně krmení - nemá podle mne smysl lézt na našlapaného koně, který je pro vás, zdá se mi, nebezpečný. Pokud nepracuje, měl by dostat méně energie. Berete ho vypohybovat třeba do kruhovky, než na něj sednete?

http://www.equichannel.cz/data/imgs/00063702s.jpg.

29.11.2017 19:12

Sedlať koňa, ktorý potrebuje denne makať 1-2x týždenne sa mi javí ako cesta k peknému prúseru, a to vás zubadlo fakt nezachráni. Tým totiž nezmizne z jeho energie a temperamentu nič, bude naďalej časovaná bomba a niekde, keď nebudete dávať pozor, vybuchne.
Cesta k tomu, aby ste si jazdu užili, je fakt dlhá a zubadlo nestačí, ale je k tomu potrebné častejšie jazdenie, než cez víkend. V tomto prípade ťažko radiť, možnosť je nechať vycválať koňa na lonži(alebo v hale), aspoň 10-15minút v tempe, aby nejakú energiu vybil. A nasedlať po tom. Je to síce krátkozraké riešenie a nič zásadné nerieši, ale je pravdepodobné, že po tom sa bude dať s koňom trochu lepšie dohodnúť.
Druhá možnosť je, nejazdiť vôbec, kým na neho nebudete mať viac času.

29.11.2017 19:24
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Za mě, pokud se už kůň naučil rovnici: hrbáky dole kopcom = jezdec dole + můžu si lítat, jak chci, tak už přes udidlo nebo pravidelnou práci neuděláte nic moc ve smyslu trvalého řešení situace s hrbákováním.

Za mě nejdřív zkontrolovat záda. Stačí dornova metoda - tam se hned ukáže jestli a kde je problém a pokud něco fakt je, tak to lze účinně řešit.

Dělá to i když koně z kopce někdo vede na ruce a vy sedíte v sedle? Pokud ne, začít touhle cestou a pokud možno na mírných kopcích a vodiče postupně odbourávat.

Pokud problém nebude v těle a v nějakém vnitřním diskomfortu koně a kůň by to dělal i v přítomnosti vodiče (= jasný zlozvyk), přikláněla bych se k situaci pokusit se sehnat někoho, kdo umí dobře jezdit a má váhu a dost páry na to, aby si se zmetkem v dané chvíli poradil a dal mu za to takové hašte, že se z toho kůň doslova podělá + pokud hrbáky neudělá, tak odměnit. Ideálně několikrát zopakovat, aby si kůň v hlavě přenastavil vzorec na: hrbáky dole kopcom = trest, až mi z toho bude fakt zle a jezdce stejně neshodím = raději budu hodný a klidný a navíc za to dokonce dostanu odměnu.

Řešit takovou situaci formou ťuťu ňuňu a pozitivní motivací, kdy přecházíte špatné chování bez trestu a pouze odměňujete dobrou reakci, je podle mě nejlepší cesta k tomu, aby děti zadavatelky přišly o mámu...

30.11.2017 08:13
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Dík za radu pelhamu. Jinak už mi trenéři doporučili nepřikrmovat, to je pak nejezditelný a kdekoliv jsem ho měla, tak tam jim pouze šikanoval koně. On je totiž velký šéf. Sedla jsem zkoušela několik. Jeho neposlušnost nejni v sedle, ale prostě v temperamentu, každý kdo koně zná potvrdí. Vymýšlí normálně furt v terénu, nejni to pouze jízdou z kopce, Jezdit mi ho nikdo nechce. První co, tak hned každého ozkouší a hned sejme, takže si ho jezdím sama, už vím jak na něho, dost mi pomohli trenéři. Potřebuje denně makat, pak je pro pokročilého začátečníka, ale teď mám čas si udělat hezkou vyjížďku jen o víkendu, mám malé děti. A bohužel si to opravdu na vycházce už neužíváme. Chtěla jsem zvolit pro mě pohodlnější variantu a to změnou udidla. Nemám čas s ním denně makat, což potřebuje velmi. Takže prosím rady k udidlu, aby nerval hlavu dolů a nechoval se jak v aréně. Rady k ježdění nechci, už mám snad vyzkoušeno vše, ale vždy mě silou přemůže, pokud nejezdím pravidelne. Hold jsem si pořídila domů miminko. Děkuji za pochopení.

Tak já teda nevím... máte problémy s koněm, chcete radu, poté, když se tady lidé snaží Vám napsat, poradit, tak napíšete, že rady k ježdění nechcete? Tak co teda chcete? Změna udidla je jen krytí problému, ne jeho vyřešení, jen zaplácáte problém, ale nevyřešíte ho. Tak teda nevím, zda ten problém chcete vyřešit a nebo jen chcete narvat do huby koně ostřejší udidlo a čekat na zázrak..

Zamyslete se nad tím pořádně...

30.11.2017 08:23
rencamo

XXX.XXX.224.98

polárka.15 napsal(a):
Tak já teda nevím... máte problémy s koněm, chcete radu, poté, když se tady lidé snaží Vám napsat, poradit, tak napíšete, že rady k ježdění nechcete? Tak co teda chcete? Změna udidla je jen krytí problému, ne jeho vyřešení, jen zaplácáte problém, ale nevyřešíte ho. Tak teda nevím, zda ten problém chcete vyřešit a nebo jen chcete narvat do huby koně ostřejší udidlo a čekat na zázrak..

Zamyslete se nad tím pořádně...

Souhlas.

30.11.2017 09:53
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Děkuji moc.

Mám doma koňa ktorého na jazdiarni jazdím na stihle a von ho nosím na pelhame pretože občas tiež vymýšľa - podobne ako ten váš hlavne keď je dlhšie nejazdený. Ešte k tomu je to také 700kg hovádko takže keď chce zoberie ma ako nič. Mne pelham pomohol, zatiaľ mi na ňom nezdrhol a zvyčajne stačí moja rýchla a ráznejšia reakcia keď začne robiť blbosti - to už tiež asi na svojom koni poznáte kedy sa k tomu schyľuje :) ak máte jemnú ruku a nebudete mu vkuse rvať do huby tak si ho tým nemáte prečo otupiť. Osobne za prehnané vymýšľanie koňa aj trestám, za to že kuká kade tade a občas uskočí nie, ale pokiaľ hodí hrba tak fásne bičom a okríknem ho. Chvíľu to trvalo ale už vie že to robiť nesmie. Ani z radosti, z jazdcom sa to skrátka nerobí. Váš má akurát taký vek, že nabral trocha silu a sebavedomie a pokiaľ mu to rýchlo nezatrhnete tak s tým bude o chvíľku vážny problém.
Skúšala som aj theideman oťaže, tie by mohli pomôcť pokiaľ má tendencie vyvrátiť hlavu a zdrhať. Ak sa ale zakusne a zdrhá aj s hlavou dolu tak nepomôžu.

My keď chodíme s koňmi von tak, že dlhšie nejazdili a sú nabité tak nám celkom pomohlo že po krátkom rozchodení a vyklusaní kone hneď vycválame smerom od domu, aby sa trocha "vybili." Vždy sú to dlhšie cvalovky v pomalšom tempe aby mali čas sa ukľudniť a dopredu ide ten, ktorý svojho koňa udrží, môj napríklad aj keď je napätý tak vie, že bude nasledovať zopár cvaloviek tak sa neponáhľa. Smerom domov potom ideme podľa nálady, ak sú kone stále blbé tak ani necválame, niekedy dostanú ešte aj tréning v podobe častých prechodov, pracovného klusu a práce na dvoch stopách, to dokáže zamestnať hlavu aj "vymýšľačom" ale je dôležité aby pred tým boli kone uvoľnené inak ich to len nervuje.

2.12.2017 09:56
jesie

XXX.XXX.35.227

Můj názor je, ze pokud jezdec neovládá svého koně, protože ví, ze na nej nemá čas nebo schopnosti a vyřeší to tím, ze mu narve do huby Pelhem nebo jiné zverstvo...ten by to tady snad neměl ani psát. Dotazovatelka tady sama několikrát perfektně popsala, jaké změny managementu by kůň měl mít, aby byl zvladnutelny a dobře prijezdeny.
Ale ne, nebudeme řešit pohodu koně, vyřešíme to pohodou pro jezdce.

Nelíbí se mi to.

Kdybych já byla par dni zavřena doma a pak mě vypustili ven, ale abych si to moc neuzila a byla poslusna, tak by mi svazali ruce...Udělali byste tohle svým dětem? Za to, ze jsou příliš akční?

Mimochodem, sama mám hodně temperamentniho 6 ti leteho pubertaka, co si pořad hraje na hrebce. A protože to vím, tal proste maka a maka.6 dni v týdnu. A není s nim problém.

2.12.2017 20:19
flyhigh

XXX.XXX.117.39

Dokud bych nemohla s koněm dělat pravidelně, tak bych zůstávala na jízdárně a do terénu bych šla jen na ruce, jen aby tlapal. Udidlo může být rychlé řešení, a nebo taky způsob, jak koně ještě víc naučit jak jít proti vám. Spíš bych terény z bezpečnosti obou odložila, dokud nebude více času nebo ochotný sebevrah, kdo by vám vypomohl. :-D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík