Dobrý den, v létě si budu odvážet svého jediného konika domů na vlastní pozemek. Stáj mam v baráku, takže stavební povolení nepotřebuji. Chci se zeptat, jestli potřebuji registrované hospodářství i pouze na 1 koně? Někdo říká že ano a někdo že ne. A pokud koně zaregistruji, jezdí nějaké kontroly? Děkuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.37
Hlavně ano potřebujete. Navíc by jste měla mít koně dva. Držet ho samotného je hnus nejvyššího kalibru neb je jenom pár jedinců kterým to dělá dobře a zbytek trpí. Budete mu aspoň pořizovat kámoše? Nebo ho odsoudíte k samotce?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hlavně ano potřebujete. Navíc by jste měla mít koně dva. Držet ho samotného je hnus nejvyššího kalibru neb je jenom pár jedinců kterým to dělá dobře a zbytek trpí. Budete mu aspoň pořizovat kámoše? Nebo ho odsoudíte k samotce?
Mého koně neznáte, tak se laskavě do mě neobouvejte. Koně znám přes 7 let a vždy byl sám. Ostatní koně kopal, kousal a odhanel, ať jsme zkusili kobylu, valacha, ponika plnase. Takže raději mlčte. Mám dost lidí, kteří rypou a nic nevědí. Kůň má maximální péči a je spokojený s lidmi. Tečka. Raději jeden spokojený kůň, ktery má vše na co si vzpomene, než dva zanedbaní.
Pokud je kůň zvyklý být sám, nevidím důvod, proč by sám nemohl být i nadále. Žádný zákon nestanoví, že by museli být dva a více.
Registrované hospodářství mít musíte.
http://www.cmsch.cz/ustredni-evidence
http://www.cmsch.cz/ustredni-evidence/kone, -osli-a-jejich-krizenci.
Dobrý den,
také nechápu, proč by paní nemohla mít koně samotného, hlavně když se evidentně s ostatními koňmi nesnese. Zase mít dva koně za každou cenu není nejlepší, musí se taky koukat na zdraví zvířete a pokud po ostatních je agresivní, opravdu to nemá cenu. Každý kůň je jiný, proto nechápu příspěvek leithian asi si léčí nějaký problém, vůbec to neřešte. Hodně štěstí s koníkem :).
xchipsy
napsal(a):
Pokud je kůň zvyklý být sám, nevidím důvod, proč by sám nemohl být i nadále. Žádný zákon nestanoví, že by museli být dva a více.
Dobrý den,
moc děkuji za odkazy. Pro koníka jsem opravdu těch 7 let sháněla vhodného parťáka. Vystřídali jsme u něj 4 koně (kobylu,2 valachy a jednoho pony hřebce) bohužel všechny odháněl a byl sám v kotě ohrady. Zkoušela jsem pořídit i oslíka a ovečku, bohužel když ovečka přišla domu s rozseknutým rtem, tak jsem řekla, že dál nikoho kupovat nebudu. Koník je teď 3 roky uplně sám a je to zlatíčko.
Děkuji moc za každý rozumný příspěvek.
Uživatel s deaktivovaným účtem

xchipsy
napsal(a):
Mě je do toho tedy prd, jak budete nebo nebude mít zadavatelka ustájeno, ale chci reagovat na Váš příspěvek: Nemyslím si, že to žádný zákon nestanovuje.
Můžu zkusit, jestli budu mít čas, dohledat ten zákon / vyhlášku, který jasně definuje, že hospodářská zvířata stádového typu musejí být min. po 2 jedincích od stejného živočišného druhu. Opačné jednání chovatele se považuje za týrání.
Tedy neexistuje, držet samotnou kozu, ovci, koně... atd.
Je možné na toto však sehnat výjimku od veterináře, který může definovat jedince jako neschopného snést další zvíře vedle sebe, tedy je v pořádku, že je drženo v izolaci od ostatních...
Otázka je samozřejmě druhá - jak to vypadá v praxi...
napsal(a):
Mě je do toho tedy prd, jak budete nebo nebude mít zadavatelka ustájeno, ale chci reagovat na Váš příspěvek: Nemyslím si, že to žádný zákon nestanovuje.
Můžu zkusit, jestli budu mít čas, dohledat ten zákon / vyhlášku, který jasně definuje, že hospodářská zvířata stádového typu musejí být min. po 2 jedincích od stejného živočišného druhu. Opačné jednání chovatele se považuje za týrání.
Je možné na toto však sehnat výjimku od veterináře, který může definovat jedince jako neschopného snést další zvíře vedle sebe, tedy je v pořádku, že je drženo v izolaci od ostatních...
Dobrý den,
nemáte pravdu, veterinář zákon našel a v něm se pouze doporučuje mít zvířata po dvou, na koně se žádné "musíte" nevztahuje.
napsal(a):
Ano, ovce a koza, ale kůň tam opravdu "nespadá"
A není to zákon, ale vyhláška. Konkrétně č.208/2004 Sb. (o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat). a koně máte v §5.

Ok, nenašla jsem to v tom.
Každopádně mě v tom textu zaujalo něco OT, co se tu taky řešilo a byly pře. A to, že kopyta není povinné nechávat ošetřovat odborníkem. Je povinné je kontrolovat a pokud nepotřebují kopytáře, pak není nutné ho volat.. (někdo - Sisi? - se tu přel ohledně toho, že je povinné nechávat kopyta odborně ošetřovat... tak to je dobré vědět, jaká je realita a povinnosti chovatele koně. Já to taky nevěděla.).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Když koni vyhovuje být sám, tak proč ne? Třeba mu ten člověk vyhovuje jako kámoš? Mě někdy už lidi taky "serou" a jedu raději ke koním. Třeba to má taky tak.
neznasme
napsal(a):
V zákoně se jasně píše, že kůň nesmí být izolovaný, ale pokud mu to nezpůsobuje utrpení a zdravotní problémy tak to nevadí... půlka koňáků chová koně samotného, protože málo kdo má čas a peníze na dva koně. Také jsem měl 23 let krásnou kobylu, která se mnou byla sama a byla ŠŤASTNÁ.
Pokud nemám čas a peníze na dva a více koní, tak si jej nepořizuji do vlastního. Tohle jsou jen hloupé výmluvy. Kůň sám, jen s člověkem, nikdy šťastný nebude.
stacey
napsal(a):
Pokud nemám čas a peníze na dva a více koní, tak si jej nepořizuji do vlastního. Tohle jsou jen hloupé výmluvy. Kůň sám, jen s člověkem, nikdy šťastný nebude.
Já sice zastávám také názor, že je koni lépe s jeho druhy, ale na druhou stranu také znám jedné paní u nás na vesnici kobylu, která byla asociál a prostě útočila na cokoli, co zkoušeli dát k ní do ohrady jako kámoše.Nejen, že byla silně teritoriální, ale prostě v hlavě vymeteno, tak je taky už víc, jak 14 let sama a vyhovuje jíto.Ani když kolem jdou koně, tak jsou jí kdesi.
Mojí kobyle prospělo být jeden rok samotná ve výběhu, páč jsme si vyříkávaly spolu, kdo bude šéf, že budeme kámoši, že se lidé nekopají, nekousají apod. sprasky.Na druhou stranu si neumím představit, že bych měla dalšího koně u ní, páč bych neměla čas na dva, když péče apod. s ní, mi daly tak zabrat, že jsem byla ráda, že mám jen jí.Když se srovnala, pár měsíců jsem vybírala kámoše a bylo to super, jediný den trvalo, než si holky sedly.
Ať se nám to líbí, nebo ne, tak jsou prostě zvířata a nejen koně, kteří chtějí být se svým člověkem, nebo ve svém výběhu, kotci apod. samotná a je jim tak líp.
stacey
napsal(a):
A jak VY to zrovna můžete vědět? Asi si sedíte na vedení, jak jsem již psala, koně jsme zkoušeli pořizovat. Pokud jste několika letý konak, tak mate vědět, ze všichni kone nejsou stejní.
gitule vrtule
napsal(a):
Já sice zastávám také názor, že je koni lépe s jeho druhy, ale na druhou stranu také znám jedné paní u nás na vesnici kobylu, která byla asociál a prostě útočila na cokoli, co zkoušeli dát k ní do ohrady jako kámoše.Nejen, že byla silně teritoriální, ale prostě v hlavě vymeteno, tak je taky už víc, jak 14 let sama a vyhovuje jíto.Ani když kolem jdou koně, tak jsou jí kdesi.
Mojí kobyle prospělo být jeden rok samotná ve výběhu, páč jsme si vyříkávaly spolu, kdo bude šéf, že budeme kámoši, že se lidé nekopají, nekousají apod. sprasky.Na druhou stranu si neumím představit, že bych měla dalšího koně u ní, páč bych neměla čas na dva, když péče apod. s ní, mi daly tak zabrat, že jsem byla ráda, že mám jen jí.Když se srovnala, pár měsíců jsem vybírala kámoše a bylo to super, jediný den trvalo, než si holky sedly.
Ať se nám to líbí, nebo ne, tak jsou prostě zvířata a nejen koně, kteří chtějí být se svým člověkem, nebo ve svém výběhu, kotci apod. samotná a je jim tak líp.
Moc děkuji za názor a za zkušenost, souhlasím s vámi.
Luckafran
napsal(a):
A jak VY to zrovna můžete vědět? Asi si sedíte na vedení, jak jsem již psala, koně jsme zkoušeli pořizovat. Pokud jste několika letý konak, tak mate vědět, ze všichni kone nejsou stejní.
Nikde netvrdím, že všichni koně jsou stejní. Ovšem, že může existovat výjimka. Ovšem vypadá to, že tu výjimku má každý druhý doma. A to je nesmysl. Kůň je už miliony let stádové zvíře. A to je fakt, který nelze vyvrátit.
A výmluvy typu, nemám na dva koně prostor, nemám na ně peníz atd... To jsou opravdu jen výmluvy, nic jiného.
stacey
napsal(a):
Nikde netvrdím, že všichni koně jsou stejní. Ovšem, že může existovat výjimka. Ovšem vypadá to, že tu výjimku má každý druhý doma. A to je nesmysl. Kůň je už miliony let stádové zvíře. A to je fakt, který nelze vyvrátit.
A výmluvy typu, nemám na dva koně prostor, nemám na ně peníz atd... To jsou opravdu jen výmluvy, nic jiného.
Nikdy jsem nic takového neřekla. Koně mám jednoho, protože se s nikým jiným nesnese. Samozřejmě bych mohla koně od sebe oddělit ohradou, ale to bych pak koně musela mít 3, protože třeba ten druhý kůň by zase potřeboval společníka u sebe. A promiňte ale v dnešní době s průměrným platem opravdu nemám peníze na to, abych živila 3 koně. Jeden kůň je akorát a to jsem byla ochotna mu někoho koupit. Ovšem, když pokaždé nový kůň přišel z výběhu s rozseknutým okem nebo táhne pokopanou nohu za sebou, tak na to se můžu vykašlat, abych kvůli jednomu mrzačila ostatní...To si může dovolit pouze ženská, která má doma manžílka s luxusním platem. Já si na vše vydělávám sama, mám 2 práce a nechápu, proč bych kvůli někomu, kdo si léčí nějaký mindrák na diskuzi pořizovat dalšího koně, když můj je evidentně spokojený. Není podle vás v pořádku mít doma jedno spokojené napapané zvíře, než mít doma 3 vyhublé chudinky? Kdybych to tak měla, tak zase ječíte, proč si pořizuji tolik koní, když nejsem schopna je uživit :) Vám se hold nikdo zřejmě nezavděčí. Zřejmě jste osoba, která jak říkám : Má doma bohatého manžela, nebo máte rodinný podnik s koňmi, nebo jste prostě měla štěstí, že máte koně který je evidentně stádové zvíře. Můj kůň takový není, všude každý píše, jak by kůň měl mít vhodné podmínky, tak mu je takové dělám. Ráda bych si pořídila dalšího koníka, vzhledem k tomu, že na tomto se jezdit nesmí :) Ale jak říkám, udělala jsem takové podmínky, že by každý kůň záviděl
stacey
napsal(a):
Já to zase vidím tak, že slečna Stacey zřejmě musí dojíždět někam za svým koněm a Vám závidí, že máte koně doma, jinak si to nedokážu vysvětlit
Majitel koně nejlíp ví, jak se koník má a co je pro nej ok.
A promiňte ale v dnešní době s průměrným platem opravdu nemám peníze na to, abych živila 3 koně
Mě tyhle řeči o penězích tak hrozně nadzvedávaj... Kůň není levná zábava, spíš úplně na opak. Takže když na to nemám, tak si koně nepořizuju. Tečka. Copak je dospělý člověk malé dítě, které se rozcapí v hračkářství a že chce chce a chce? Tak prostě realně zhodnotím svoji situaci. Mám na to, abych uživila bezpečně sebe, svoji rodinu? Pokud ano, zbývá mi dost peněz, abych bezpečně, bez problémů a s finanční rezervou uživila koně? Ano, tak v pořádku, můžu si koně pořídit, zajistit mu odpovídající zázemí a o penězích mlčet. Ne, tak si koně nepořizuju, najdu si třeba někde částečný pronájem, ježdění za pomoc, nebo prostě placené lekce. Smířím se s tím, že s koněm nemůžu dělat, všechno co bych chtěla, ale nemusím řešit každou korunu a bát, se že se koni něco stane a já na to nebudu mít peníze nebo je budu utrhovat od pusy svojí rodině.
Koně nemusí mít každý!
A frk nedivte se reakcím, za ty roky na ifauně se tu běžně objevují příspěvky lidí, kteří by chtěli jednoho koně u baráku z čistě sobeckého důvodu, že chtějí koně, nemají peníze na ustájení a nemají peníze ani na společníka, tak se vymlouvají na to, že s nima bude koníšk přece nejvíc šťastný, že se pro něj samou láskou rozkrájí, tak na co pro koníška kamaráda...
Takže váš dotaz měl být položen jinak: mám koně asociála, po marných pokusech ho s kamarádit s nějakým stádovým parťákem jsem se rozhodla...
neznasme
napsal(a):
Já to zase vidím tak, že slečna Stacey zřejmě musí dojíždět někam za svým koněm a Vám závidí, že máte koně doma, jinak si to nedokážu vysvětlit
Majitel koně nejlíp ví, jak se koník má a co je pro nej ok.
Jestli vás to opravdu tak moc zajímá, tak já mám koně na svým. A mám jich o hodně víc, než jednoho.
A ne, netroufala bych si tvrdit, že majitel koně ví nejlíp, jak se jeho koní má a co je pro něj ok. Kdyby to tak bylo, nebylo by potřeba zákona na ochranu zvířat proti týrání.
kapička
napsal(a):
A promiňte ale v dnešní době s průměrným platem opravdu nemám peníze na to, abych živila 3 koně
Mě tyhle řeči o penězích tak hrozně nadzvedávaj... Kůň není levná zábava, spíš úplně na opak. Takže když na to nemám, tak si koně nepořizuju. Tečka. Copak je dospělý člověk malé dítě, které se rozcapí v hračkářství a že chce chce a chce? Tak prostě realně zhodnotím svoji situaci. Mám na to, abych uživila bezpečně sebe, svoji rodinu? Pokud ano, zbývá mi dost peněz, abych bezpečně, bez problémů a s finanční rezervou uživila koně? Ano, tak v pořádku, můžu si koně pořídit, zajistit mu odpovídající zázemí a o penězích mlčet. Ne, tak si koně nepořizuju, najdu si třeba někde částečný pronájem, ježdění za pomoc, nebo prostě placené lekce. Smířím se s tím, že s koněm nemůžu dělat, všechno co bych chtěla, ale nemusím řešit každou korunu a bát, se že se koni něco stane a já na to nebudu mít peníze nebo je budu utrhovat od pusy svojí rodině.
Koně nemusí mít každý!
A frk nedivte se reakcím, za ty roky na ifauně se tu běžně objevují příspěvky lidí, kteří by chtěli jednoho koně u baráku z čistě sobeckého důvodu, že chtějí koně, nemají peníze na ustájení a nemají peníze ani na společníka, tak se vymlouvají na to, že s nima bude koníšk přece nejvíc šťastný, že se pro něj samou láskou rozkrájí, tak na co pro koníška kamaráda...
Takže váš dotaz měl být položen jinak: mám koně asociála, po marných pokusech ho s kamarádit s nějakým stádovým parťákem jsem se rozhodla...
Hezký příspěvek.
kapička
napsal(a):
Koně nemusí mít každý!
Ano, mám koně asociála a mám dost prostředků abych mu pořídila koně kamaráda. Uživila bych dva koně ale víc ne ;) Nemám koně v baráku z důvodu, že bych měla být sobecká, ale z důvodu, že mám zázemí pro koně, mám pastvinu, tak proč si koně nepořídit. Jestli někdo vytahuje, jak je to týrání zvířat mít koně samotného, tak v tom případě je týrání i ježdění, jakákoli manipulace s koněm, strouhání, zavírání koně do ohrady či boxu

kapička
napsal(a):
Frk: jak říkám, měla jste to takhle jasně napsat do prvního příspěvku a byl by klid...
Jenže dotaz nezněl jestli jednoho koně jo nebo ne, dotaz zněl úplně jinak. To je zase kolorit Ifauny, že se člověk zeptá na A, tři lidi mu odpoví B a šest dalších se chytne na C.
Proč by člověk, který se ptá na papírování ohledně hospodářství, měl vysvětlovat, že má koně asociála? Co je komu do toho? A co všechno dalšího by ještě měl napsat, aby ho nikdo nemohl chytit za slovo? Tohle je hrozný nešvar Ifauny...
napsal(a):
Jenže dotaz nezněl jestli jednoho koně jo nebo ne, dotaz zněl úplně jinak. To je zase kolorit Ifauny, že se člověk zeptá na A, tři lidi mu odpoví B a šest dalších se chytne na C.
Proč by člověk, který se ptá na papírování ohledně hospodářství, měl vysvětlovat, že má koně asociála? Co je komu do toho? A co všechno dalšího by ještě měl napsat, aby ho nikdo nemohl chytit za slovo? Tohle je hrozný nešvar Ifauny...
To není ifaunou, to je lidmi.Bohužel

gitule vrtule
napsal(a):
To není ifaunou, to je lidmi.Bohužel
Ifaunu tvoří lidé
Já dotaz právě četla a několikrát... Potřebuji reg. hospodářství i na 1 koně? Jeden kůň tam je tedy zmíněný. A protože je doba jaká je a koně si pořizuje fakt každý, tak pokud jako zakladatel takového dotazu vím, že mám takového koně a zároveň ale vím, že to prostě není normální, tak to radši vysvětlím rovnou, než se pak uraženě divit reakcím... Zvlášť když prohlédnutí na to, jak se tu na ifauně témata rozvíjí... Ale je to jen můj názor a chápu, že s ním spousta lidí nemusí souhlasit.
Jeden kůň je tam zmíněný, protože jednoho koně mám, není se za co stydět.A nejsem "každý" kdo si pořizuje koně. Tohoto koně mám od malička přes 7 let jak jsem již psala. Mám ho ve stáji, kde jiní koně nejsou a teď se stěhuji. Proto stěhuji koně s sebou. Nebo ho mám snad prodat? Mám zradit svého parťáka jen proto, že se chci stěhovat do vlastního?Uvědomte si, že on si vybral, že chce žít sám. Já mu kámoše nabízela, dokonce několik. On je zkopal a vyhnal od sebe, ne já.
Můj kůň normální je, je to pouze osobnost, není to kůň ale PAN kůň, má rád vlastní prostor a svůj klid
kapička
napsal(a):
Já dotaz právě četla a několikrát... Potřebuji reg. hospodářství i na 1 koně? Jeden kůň tam je tedy zmíněný. A protože je doba jaká je a koně si pořizuje fakt každý, tak pokud jako zakladatel takového dotazu vím, že mám takového koně a zároveň ale vím, že to prostě není normální, tak to radši vysvětlím rovnou, než se pak uraženě divit reakcím... Zvlášť když prohlédnutí na to, jak se tu na ifauně témata rozvíjí... Ale je to jen můj názor a chápu, že s ním spousta lidí nemusí souhlasit.
Na jednu stranu bych i souhlasila, na straně druhé - to aby člověk fakt hodinu přemýšlel, jak co napsat, aby z toho náááhodou někdo neměl trauma a neřešil něco, co vůbec není třeba řešit Asi měla zadavatelka dotaz formulovat ve stylu Od kolika koní je nutné reg.hosp...? Jenže to by byla tam, kde je teď, protože by jí někdo odpověděl, že od jednoho ALE jeden by být neměl atd atd atd...
Nehledě na skutečnost, že ikdyby nakrásně hned v úvodu popsala, že kůň je jeden proto, že se s dalším nesnese, tak by se určitě našel minimálně jeden chytrák, který by to začal řešit - kolikrát se to zkoušelo, jací byli ti druzí koně, co na to nějaký odborník atd atd...
Takže ve finále nula plus nic
xchipsy
napsal(a):
Na jednu stranu bych i souhlasila, na straně druhé - to aby člověk fakt hodinu přemýšlel, jak co napsat, aby z toho náááhodou někdo neměl trauma a neřešil něco, co vůbec není třeba řešit Asi měla zadavatelka dotaz formulovat ve stylu Od kolika koní je nutné reg.hosp...? Jenže to by byla tam, kde je teď, protože by jí někdo odpověděl, že od jednoho ALE jeden by být neměl atd atd atd...
Nehledě na skutečnost, že ikdyby nakrásně hned v úvodu popsala, že kůň je jeden proto, že se s dalším nesnese, tak by se určitě našel minimálně jeden chytrák, který by to začal řešit - kolikrát se to zkoušelo, jací byli ti druzí koně, co na to nějaký odborník atd atd...
Takže ve finále nula plus nic
Absolutně souhlasím, nemá cenu cokoli řešit, protože i kdybych napsala dalších 1000 důvodů, tak budu stejně vypadat jako největší tyran koní i když mě ani mého koně nikdo z nich nezná...Pořídím druhého a budu mít na talíři, že dva nejsou stádo...pořídím tedy třetího na kterého nebudu mít již dost peněz a budu mít na talíři, že když na to nemám, tak ať koně nekupuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Když si vzpomenu u nás ne vesnici když mi bylo asi osm let, jak jezdil známý z vedlejší vesnice na huculovi chovaném o samotě k nám do hospody. Nechal ho na hřišti a my haranti tam kolem něj poletovali(hlavně děvčata teda).Dnes si teprve uvědomuju jak ten kůň byl vlastně hodný a takový pohodář.Kolikrát jsme ho odvázali a on nic? Pásl se dál a vřele přijímal mrkev a tvrdý chléb.Pak si večer zašel pro svého pána k hospodě a když pán nešel, tak razil domů sám. Opravdu úplně normálně přišel kůň k hospodě a koukal dovnitř.Honza tedy vždycky nadával, protože když milý koník dorazil domů sám, tak mu rozkopl vrata a hurá do stáje, když páníček chlastá v hospodě. Nějak se dřív tolik věcí neřešilo asi. Teda já s kobčou mám co povídat, když s ní chodím i na kafe.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když si vzpomenu u nás ne vesnici když mi bylo asi osm let, jak jezdil známý z vedlejší vesnice na huculovi chovaném o samotě k nám do hospody. Nechal ho na hřišti a my haranti tam kolem něj poletovali(hlavně děvčata teda).Dnes si teprve uvědomuju jak ten kůň byl vlastně hodný a takový pohodář.Kolikrát jsme ho odvázali a on nic? Pásl se dál a vřele přijímal mrkev a tvrdý chléb.Pak si večer zašel pro svého pána k hospodě a když pán nešel, tak razil domů sám. Opravdu úplně normálně přišel kůň k hospodě a koukal dovnitř.Honza tedy vždycky nadával, protože když milý koník dorazil domů sám, tak mu rozkopl vrata a hurá do stáje, když páníček chlastá v hospodě. Nějak se dřív tolik věcí neřešilo asi. Teda já s kobčou mám co povídat, když s ní chodím i na kafe.
Krásný příběh, máte na co vzpomínat
Stovky lidí chová koně.
Takže vy co tady píšete že je to týrání sedněte do auta a jedte to všem majitelům říct.
Uvidíme co vám na to řeknou, až jim zazvoníte u domu a řeknete jim že týrájí koně tím, že je sám..
Koně jsem taky koupila ze samoty a chtěla jsem jí chovat jako jediného člena, ale naskytl se mi dobrý kup tak jsem jí pořidila kámošku. Ale kámošky z nich teda moc nejdou akorát po sobě kopou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Že se debata zde vždy vyvine jinak je jev naprosto normální. V úvodu píšete - někdo říká že jo, někdo říká že ne. Proč se ptáte zde, kdy může také jeden napsat, že ano, a druhý že ne, komu pak tedy uvěříte? Vám sympatičtějšímu člověku, nebo variantě, která se Vám bude hodit? Neodpovídejte mi prosím, mně je to vážně fuk, je to jen to, co mně jako první zarazilo na úvodním příspěvku. Na téma povinnosti mít hospodářství je zde několik velmi rozebraných příspěvků i s odkazy, a stejně se vždy někdo znova zeptá, i když je to v platnosti již několik let, minimálně 15. A to i přes to, že jsme zde i řešili, je-li kůň hospodářské zvíře či zájmové, a tedy zda-li se to vztahuje na obě varianty. Když to nevíte, zeptejte se veterináře, případně na příslušném úřadě. Evidence koně je věc jedna, povinnost registrace hospodářství je věc druhá.
Co se chovu jednoho koně týká, měla jsem koně samotnýho 12 let, přesto s Vašim postojem nesouhlasím, vysvětlovat mi nic opravdu nemusíte, názor a zkušenost má každý své.
Me teda docela udivuje kolik lidi tu schvaluje chovani kone o samote. A jeste tvrdi jak jsou kone stastni. Neni to spis tak ze jsou na to zvykli protoze nemaji na vyber? Samozrejme vyjimky muzou byt jako treba kun od zadavatelky ale kolik takovych je? Jeden z tisice? To ze je kun v pohode kdyz je sam jeste neznamena ze by nebyl spokojenejsi s jinym konem. Jenze spousta lidi ani nema snahu to zkouset proste reknou ze kun je tak zvykly nebo dokonce stastny nebo ze se nesnese s konmi kdyz tamhle jednoho skopal tak dalsiho zkouset radsi nebudem a nebo klasicka vymluva nemam penize a kdysi mel prece taky kazdy jednoho kone. No a? Kdysi taky ty kone stali v chlive uvazani na stonte a proto to budem praktikovat dal? Doba se posunuje a vic se hledi na potreby koni kteri jsou dneska prevazne domaci mazlicek a ne pracovni nastroj jako kdysi. Mit kone samotneho je podle me sobecke ale hlavne ze si to umi vsichni tak krasne zduvodnit. Ono totiz kolikrat hledat vhodneho spolecnika je moc pracne a tak je lepsi rict ze kun nikoho nesnese. U zadavatelky ocenuji aspon to ze to nekolikrat zkusila.
Íháček
napsal(a):
Me teda docela udivuje kolik lidi tu schvaluje chovani kone o samote. A jeste tvrdi jak jsou kone stastni. Neni to spis tak ze jsou na to zvykli protoze nemaji na vyber? Samozrejme vyjimky muzou byt jako treba kun od zadavatelky ale kolik takovych je? Jeden z tisice? To ze je kun v pohode kdyz je sam jeste neznamena ze by nebyl spokojenejsi s jinym konem. Jenze spousta lidi ani nema snahu to zkouset proste reknou ze kun je tak zvykly nebo dokonce stastny nebo ze se nesnese s konmi kdyz tamhle jednoho skopal tak dalsiho zkouset radsi nebudem a nebo klasicka vymluva nemam penize a kdysi mel prece taky kazdy jednoho kone. No a? Kdysi taky ty kone stali v chlive uvazani na stonte a proto to budem praktikovat dal? Doba se posunuje a vic se hledi na potreby koni kteri jsou dneska prevazne domaci mazlicek a ne pracovni nastroj jako kdysi. Mit kone samotneho je podle me sobecke ale hlavne ze si to umi vsichni tak krasne zduvodnit. Ono totiz kolikrat hledat vhodneho spolecnika je moc pracne a tak je lepsi rict ze kun nikoho nesnese. U zadavatelky ocenuji aspon to ze to nekolikrat zkusila.
To přece nemůžete myslet vážně...
kdyz tamhle jednoho skopal tak dalsiho zkouset radsi nebudem To jako jak si představujete? Že koupím koníčka jako společníka, ten první se s ním nesnese, tak šup, prodám ho, koupím jiného, protože přece je třeba to zkusit? A když to nevyjde, no co, tak zase půjde o dům dál a koupíme třetího...?
To ze je kun v pohode kdyz je sam jeste neznamena ze by nebyl spokojenejsi s jinym konem.
No tak o co tedy jde? Aby byl kůň v pohodě a spokojený a nebo aby byl víc v pohodě a ještě spokojenější?
Ano, doba se posunuje, ale občas mám spíš pocit, že svět se v prd*l obrací, přesně jak píšete - domácí mazlíčci, někdy mám pocit, že by se každý měl kvůli každému zvířeti div nepostavit na hlavu, hlavně aby všechno bylo tip ťop, jinak je to bezcitný tyran... Snad i na hnoji rovnat bobky podle velikosti, ne?
Kráva je taky stádové zvíře, hafo lidí má jen jednu a ještě jsem si nevšimla, že by někdo výrazně remcal, že snad tu stračenu týrá samotkou...
Smutné je, že i když jsou některé dotazy nevinné a zadavatel chce pouze info, tak se po pár příspěvcích většinou vše svede někam jinam, protože dotyční musí dávat najevo většinou své ego, jedině jejich to, či ono, je správné, jedině oni to, či ono dělají správně apod.
Jako zadavatelka pár vláken s tím mám své špatné zkušenosti bohužel.Fb nemám a mít nehodlám, neboť je to dle mého názoru o ničem, i když je fakt, že většina věcí a skupin apod.co člověk hledal, hledá a hledat bude, je pouze na fb.Ale svět se nezblázní.
Je fakt, že lidé zde diskutují, ale proč se nedrží tématu občas nechápu.Navíc zde přeci nikdo nikoho nemá soudit, že chová zvíře tak a tak, ale měl by si dotyčný uvědomit, že zde hledá spoustu lidí rady a pokud nemám k tématu co říci, jako inteligentní člověk-a je jich poskrovnu jak vidím-měl bych mlčet.Ale je to věc názoru.Kdysi se zde lidé domluvili a bylo lépe.Škoda, že doba, vztahy a další věci jsou úplně někde jinde, než za mého dětství.
xchipsy
napsal(a):
To přece nemůžete myslet vážně...
kdyz tamhle jednoho skopal tak dalsiho zkouset radsi nebudem To jako jak si představujete? Že koupím koníčka jako společníka, ten první se s ním nesnese, tak šup, prodám ho, koupím jiného, protože přece je třeba to zkusit? A když to nevyjde, no co, tak zase půjde o dům dál a koupíme třetího...?
To ze je kun v pohode kdyz je sam jeste neznamena ze by nebyl spokojenejsi s jinym konem.
No tak o co tedy jde? Aby byl kůň v pohodě a spokojený a nebo aby byl víc v pohodě a ještě spokojenější?
Ano, doba se posunuje, ale občas mám spíš pocit, že svět se v prd*l obrací, přesně jak píšete - domácí mazlíčci, někdy mám pocit, že by se každý měl kvůli každému zvířeti div nepostavit na hlavu, hlavně aby všechno bylo tip ťop, jinak je to bezcitný tyran... Snad i na hnoji rovnat bobky podle velikosti, ne?
Kráva je taky stádové zvíře, hafo lidí má jen jednu a ještě jsem si nevšimla, že by někdo výrazně remcal, že snad tu stračenu týrá samotkou...
Ano myslim to vazne a je to muj nazor. Pokud vy nejste pro sva zvirata ochotna udelat maximum aby byla co nejspokojenejsi je to vase vec. Ja bych asi mela vycitky svedomi ze je sam. U lidi si taky nesedne kazdy s kazdym ale vybirate si urcite lidi ktere mate radi tak proc to nedoprat koni? Protoze je to jen blbe zvire? A nechapu proc to tak dramatizujete. Tak ma nekdo jiny nazor nez vy no. O tom to snad je aby kazdy rekl svuj nazor na vec.
chromik
napsal(a):
Je to marný, je to marný, je to marný... Pokud nemá někdo zkušenost s koněm, který je radši sám, nemá cenu s ním diskutovat. Jenom čekám, kdy začnou lidi poukazovat na to, že se chovají psi po jednom, když jsou to smečková zvířata...
Pes a kůň jsou dvě naprosto odlišná zvířata. Nesrovnávejte je.
Ale když už jste do toho zabrousila, i ten pes je šťastnější, když má parťáka svého druhu.
Íháček
napsal(a):
Me teda udivuje ze pokazde kdyz tu nekdo napsal ze ma kone samotneho se do nej vsichni pustili ze kun sam byt nema a najednou se tu vsichni perou za to ze je to v poradku? Zvlastni. Najednou mam pocit ze kazdy ma doma asociala co nema rad kone ale lidi samozrejme miluje a staci mu.
Vidíte, kolik existuje výjimek. Jak může najednou být tolik koní asociálů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
To je stejný jako třeba stěhování koně každou chvilku ze stáje do jiné stáje.Nedávno jsem viděl jak kobča reagovala na pokus o přestěhování.Přitom den předem šla do přepraváku jako by se nic nedělo.Jasně že jí druhý den došlo že se zase někam stěhuje.To víte že ze mě byli všichni nadšený když jsem vše odvolal. Ovšem zaplatil samozřejmě. Tak já si myslím, že stěhování je pro koně taky stresující a nikdo se nad tím moc nepozastavuje.Přitom stres škodí koni možná nejvíc.Teda kdyby jenom koním.
Má první kobyla byla sama na dvoře deset let. Pak jsem ji koupila, dovezla domů, dávala ji cca půl roku zdravotně dohromady. Kobyla na mě visela, běhala za mnou jako pejsek, chodily jsme na volno po lese. No, zažila jsem sen každé pubertální dívky. :D Bylo to fajn.
Pak jsem koupila poníka, pak přišel další poník, další dva velký koně. Z kobyly je závislák, první dva tři roky byla šílená, jen se jí kůň/půň schoval za keř.
Tehdy jsem pochopila, jak strašně a nenávratně lze koně poškodit, když se zavře na samotku a nemá společnost druhého koně.
Jak strašně musela bez druhých koní trpět.
Upřímně - situaci jsem si pořízením společníka neulehčila, ba naopak, začátky byly velmi intenzivní a náročné. Dodnes je závislá až hanba. Ale je ve stádě a je spokojená. A co je víc.
Nikdy, nikdy v životě bych to jinému koni neudělala.
Íháček
napsal(a):
Ano myslim to vazne a je to muj nazor. Pokud vy nejste pro sva zvirata ochotna udelat maximum aby byla co nejspokojenejsi je to vase vec. Ja bych asi mela vycitky svedomi ze je sam. U lidi si taky nesedne kazdy s kazdym ale vybirate si urcite lidi ktere mate radi tak proc to nedoprat koni? Protoze je to jen blbe zvire? A nechapu proc to tak dramatizujete. Tak ma nekdo jiny nazor nez vy no. O tom to snad je aby kazdy rekl svuj nazor na vec.
Ale jistěže jsem schopná pro svá zvířata udělat maximum, ovšem nejedu v takových extrémech, jako mnozí zvířatkomilovníci. Dnes se zvíře staví na - a mnozí dokonce i NAD - úroveň člověka a mnohdy mám pocit, že kdo není ochotný vzít si stotisícový úvěr kvůli léčbě, nekupuje hypersuperprémiové granule za tři tisíce pytel, nemá zateplenou stáj s kamerami atd atd je chovatel na hov*o a zvířata týrá a neměl by je mít... A je fuk, jestli je to kůň, kočka nebo zlatá rybička.
Zajímalo by mě, jak byste řešil/a tu situaci, která zazněla ve vašem příspěvku, tedy
kdyz tamhle jednoho skopal tak dalsiho zkouset radsi nebudem - to opravdu budete kupovat a zase prodávat (nebo si všechny nechávat) XY koní, co kdyby náááhodou jeden tomu stávajícímu "sedl"?

anekapace
napsal(a):
Má první kobyla byla sama na dvoře deset let. Pak jsem ji koupila, dovezla domů, dávala ji cca půl roku zdravotně dohromady. Kobyla na mě visela, běhala za mnou jako pejsek, chodily jsme na volno po lese. No, zažila jsem sen každé pubertální dívky. :D Bylo to fajn.
Pak jsem koupila poníka, pak přišel další poník, další dva velký koně. Z kobyly je závislák, první dva tři roky byla šílená, jen se jí kůň/půň schoval za keř.
Tehdy jsem pochopila, jak strašně a nenávratně lze koně poškodit, když se zavře na samotku a nemá společnost druhého koně.
Jak strašně musela bez druhých koní trpět.
Upřímně - situaci jsem si pořízením společníka neulehčila, ba naopak, začátky byly velmi intenzivní a náročné. Dodnes je závislá až hanba. Ale je ve stádě a je spokojená. A co je víc.
Nikdy, nikdy v životě bych to jinému koni neudělala.
Neměla jsem ho já osobně, ale kamarád měl hřebce jezdeckého ponyho, který uznával jen jeho. Byl kousavý a kopavý na ostatní, ani s koňmi se nesnesl. Protože žil sám v garáži a malé zahrádce a neznal prostě jinou bytost, než byl jeho majitel... Ano, pro něj by umřel - dělal s ním cokoli - kůň mu absolutně důvěřoval - byla z něj taková prostoduchá loutka... opravduá by mě nikdo nedokázal přesvědčit o tom, že ten kůň byl spokojený a že mezi stádovými kolegy svého druhu by byl taky takový exot...
Každopádně rozumím a respektuji, když se někdo po dlouhém zvažování a zkoušení možností vydá směrem držení koně v samotě... kolem sebe mám jednu kobylu, která taky nevyhledává společnost dalších koní. Ikdyž poslední rok stojí ve výběhu vedle druhé koby, co spolu chodí na vyjížďky (různí majitelé), tak je jí jedno, zda stojí tam, nebo u sebe na dvorku, kde ani na žádného koně nevidí. Je tak zvyklá a vypadá, že je s tím v pohodě. Ta druhá je závislá a jakmile první odejde, pak lítá, šílí, řehtá... tady je jasně vidět, který kůň je s tím v pohodě a který má jen pohodlného majitele...
xchipsy
napsal(a):
Ale jistěže jsem schopná pro svá zvířata udělat maximum, ovšem nejedu v takových extrémech, jako mnozí zvířatkomilovníci. Dnes se zvíře staví na - a mnozí dokonce i NAD - úroveň člověka a mnohdy mám pocit, že kdo není ochotný vzít si stotisícový úvěr kvůli léčbě, nekupuje hypersuperprémiové granule za tři tisíce pytel, nemá zateplenou stáj s kamerami atd atd je chovatel na hov*o a zvířata týrá a neměl by je mít... A je fuk, jestli je to kůň, kočka nebo zlatá rybička.
Zajímalo by mě, jak byste řešil/a tu situaci, která zazněla ve vašem příspěvku, tedy
kdyz tamhle jednoho skopal tak dalsiho zkouset radsi nebudem - to opravdu budete kupovat a zase prodávat (nebo si všechny nechávat) XY koní, co kdyby náááhodou jeden tomu stávajícímu "sedl"?
Bohužel toto nepochopí člověk, ktery si tim neprojde. Jak říkám, ja jsem vystridala asi 4 koňské společníky různých pohlaví a plemen. Ovci, kozu, prase, osla. Prostě jsem to po 7letech vzdala, už me nebavilo se koukat na zmlacena a zmrzacena zvířata, opravdu ne.
xchipsy
napsal(a):
A kdo tady mluvi o nejakych granulich nebo kamerach apod. Psala jsem pouze o spolecnikovi coz je snad zakladni vec kterou koni poskytnu tak to zase neprehanejte. A kolik je podle vas takovych koni co se nesnesou s ostatnima a maji tudiz omezeny vyber spolecnika? Ja myslim ze minimum a pokud uz si takoveho kone poridim tak pocitam s tim ze to bude slozitejsi a budu se snazit mu aspon nejakeho sehnat. Verte nebo ne ale taky jsem takoveho zazila a pri koupi spolecnika se s nekolika mejiteli dalo domluvit ze pokud se nesnesou vezmou si ho zpatky nebo pripadne pronajem na urcitou dobu. Moznosti je spousta jen to chce tu snahu. Kdo se snazit nechce at si koupi kone nekonfliktniho ktery je zvykly na stado a nevymlouva se ze to nejde.
Íháček
napsal(a):
A kdo tady mluvi o nejakych granulich nebo kamerach apod. Psala jsem pouze o spolecnikovi coz je snad zakladni vec kterou koni poskytnu tak to zase neprehanejte. A kolik je podle vas takovych koni co se nesnesou s ostatnima a maji tudiz omezeny vyber spolecnika? Ja myslim ze minimum a pokud uz si takoveho kone poridim tak pocitam s tim ze to bude slozitejsi a budu se snazit mu aspon nejakeho sehnat. Verte nebo ne ale taky jsem takoveho zazila a pri koupi spolecnika se s nekolika mejiteli dalo domluvit ze pokud se nesnesou vezmou si ho zpatky nebo pripadne pronajem na urcitou dobu. Moznosti je spousta jen to chce tu snahu. Kdo se snazit nechce at si koupi kone nekonfliktniho ktery je zvykly na stado a nevymlouva se ze to nejde.
Chtěla bych vás vidět, akorát machrovat, to umí každý.
Íháček
napsal(a):
Nechapu o co vam jde. Napsala jsem svuj nazor. Na vas jsem nikde nic spatneho nepsala tak nevim proc utocite. O tom co jsem zazila vite prd tak si nechte nejake kecy s machrovanim.
Rýpete tady neustále, tak si prožmoulejte oči a přečtěte si vaše příspěvky. Nashledanou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Co je na tom hezkého? "frk" tady taky pořád machruje, ale má pravdu v tom, že jí nikdo nikdy neviděl. Tak fakt enchápu, o co jde...
Íháček
napsal(a):
Základní věc, kterou koni poskytnu, je odpovídající krmení a odpovídající péče. Nějaký společník, to se dá považovat spíš za jakýsi nadstandard.
Heleďte a co když existují lidé, kteří prostě nechtějí dva koně? Tak mají smůlu a nemůžou mít ani jednoho? Pes je taky smečkové zvíře, ale jestliže potřebuji jednoho, nebudu si kvůli tomu, že v divočině žijí rodiny o x kusech, pořizovat těch psů pět nebo osm. Nemyslíte si, že jako jsou lidé introverti, kterým nedělá společnost ostatních dobře, že takoví mohou být i koně? Ona ta "stádovost" hlavně vychází z pocitu bezpečí, osamělé zvíře je vždy lákadlem pro predátory - no jenže v dnešní době se už jaksi nemusíme bát, že by nám koníka v ohradě zbodnula smečka vlků, ne?
xchipsy
napsal(a):
Základní věc, kterou koni poskytnu, je odpovídající krmení a odpovídající péče. Nějaký společník, to se dá považovat spíš za jakýsi nadstandard.
Heleďte a co když existují lidé, kteří prostě nechtějí dva koně? Tak mají smůlu a nemůžou mít ani jednoho? Pes je taky smečkové zvíře, ale jestliže potřebuji jednoho, nebudu si kvůli tomu, že v divočině žijí rodiny o x kusech, pořizovat těch psů pět nebo osm. Nemyslíte si, že jako jsou lidé introverti, kterým nedělá společnost ostatních dobře, že takoví mohou být i koně? Ona ta "stádovost" hlavně vychází z pocitu bezpečí, osamělé zvíře je vždy lákadlem pro predátory - no jenže v dnešní době se už jaksi nemusíme bát, že by nám koníka v ohradě zbodnula smečka vlků, ne?
No těch vlků se bojíme jen mi na Šumavě.-).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
A není to náhodou o tom, že toho "asociála" udělal z koně člověk? A není to náhodou taky tak trochu o tom, že "já chci koníčka, tak si ho prostě koupím, protože chci, a chci a chci...".
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A není to náhodou o tom, že toho "asociála" udělal z koně člověk? A není to náhodou taky tak trochu o tom, že "já chci koníčka, tak si ho prostě koupím, protože chci, a chci a chci...".
Tohle mi přijde opravdu mimo mísu, nebo si mám myslet, že podle sebe soudíte ostatní?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A třeba je to o tom, že mám dobré podmínky, chci koně, chci s ním pracovat a věnovat se mu, ale nechci dva ani tři ani pět.
xchipsy
napsal(a):
Jasné, někde jsou (Ale neřekla bych, že by si troufli na koně ).
Právě, člověk si myslí, že si netroufnou, ale zkusit to můžou, nemusí to koni ublížit, ale může si splašený ublížit sám.Vím, jak se chovala kobule, když kolem ohrady jen prolítli divočáci.Nikdy jsem neviděla koně všem 4 ve vzduchu na vlastní oči.Nepříjemné, když to udělá dva metry od člověka, najednou si člověk přijde tak máááličký a křéééhoučký :-D.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
gitule vrtule
napsal(a):
Tohle mi přijde opravdu mimo mísu, nebo si mám myslet, že podle sebe soudíte ostatní?
V jakém smyslu?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
xchipsy
napsal(a):
A třeba je to o tom, že mám dobré podmínky, chci koně, chci s ním pracovat a věnovat se mu, ale nechci dva ani tři ani pět.
Ano, přesně o tom to je. JÁ CHCI!
xchipsy
napsal(a):
Pro me treba spolecnik neni nadstandart ale potreba a nemyslim ze by byl jen k pocitu bezpeci. Srovnani s introvertem je uplne mimo. Introvert neni clovek co se nekde zavre se psem a nechce videt lidi. A k tomu ze nekdo chce doma jen jednoho kone se radsi nevyjadruju. Zkratka se neshodnem mame uplne jiny nazor na potreby koni ale tak uz to na svete byva.
Íháček
napsal(a):
Pro me treba spolecnik neni nadstandart ale potreba a nemyslim ze by byl jen k pocitu bezpeci. Srovnani s introvertem je uplne mimo. Introvert neni clovek co se nekde zavre se psem a nechce videt lidi. A k tomu ze nekdo chce doma jen jednoho kone se radsi nevyjadruju. Zkratka se neshodnem mame uplne jiny nazor na potreby koni ale tak uz to na svete byva.
Nemluvila (nepsala) jsem o zavírání se někam se psem btw Proč úplně mimo? Jedním z rysů introvertů je, že mají rádi klid a soukromí a dále že pobyt ve společnosti nebo přemíra vnějších podnětů je obvykle stresuje a vyčerpává.
Ano, neshodneme se. Vy chcete mít hodně koní, mějte je. Ale není nutné být nevraživý/á na toho, kdo je nechce, komu stačí jeden
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, přesně o tom to je. JÁ CHCI!
Tak to by mě zajímalo, jaké jsou podle vás ty jediné správné přijatelné důvody pro pořízení koně Potřebuji ho na práci, to je ok? Chci ho "zachránit" z nevyhovujících podmínek, taky ok? Zdědila jsem ho, v pořádku? Vyhrála jsem ho v tombole, dobré? Ale chci ho (abych se mu mohla věnovat, starat se o něj a pracovat s ním) - to je špatně? No nene!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
gitule vrtule
napsal(a):
Tolerance a pochopení.
Tolerance a pochopení čeho, druhého člověka?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
xchipsy
napsal(a):
Tak to by mě zajímalo, jaké jsou podle vás ty jediné správné přijatelné důvody pro pořízení koně Potřebuji ho na práci, to je ok? Chci ho "zachránit" z nevyhovujících podmínek, taky ok? Zdědila jsem ho, v pořádku? Vyhrála jsem ho v tombole, dobré? Ale chci ho (abych se mu mohla věnovat, starat se o něj a pracovat s ním) - to je špatně? No nene!
Píšete to sama - komu stačí jeden. Vám jako člověku stačí jeden kůň, protože na něj máte podmínky, protože na něj máte peníze, protože se chcete věnovat jen tomu jednomu. Protože Vy jako člověk chcete mít jen jednoho koně. To je to já chci. Nějaké potřeby ze strany koně pak jdou stranou. Je jedno z jakého popudu toho koně chcete mít, jestli s ním pracujete, nebo ho máte na salám. Ale jak tu již zaznělo, Vy máte názor, já mám názor, netolerance názoru druhého je běžný jev ifauny.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
gitule vrtule
napsal(a):
S vámi je domluva, jak rozprávka.Co chcete slyšet?Já už víc nenapíšu, páč nehodlám nic vysvětlovat.Napsala jsem to jasně.To jen vy to nějak nepobíráte, bohužel.
Však nevysvětlujte, já se z toho na hlavu nepostavím.
xchipsy
napsal(a):
Nemluvila (nepsala) jsem o zavírání se někam se psem btw Proč úplně mimo? Jedním z rysů introvertů je, že mají rádi klid a soukromí a dále že pobyt ve společnosti nebo přemíra vnějších podnětů je obvykle stresuje a vyčerpává.
Ano, neshodneme se. Vy chcete mít hodně koní, mějte je. Ale není nutné být nevraživý/á na toho, kdo je nechce, komu stačí jeden
Protoze kdyz mate kone samotneho jen s vami tak je to totez jako kdyz vy budete jenom se psem. I ten introvert potrebuje k zivotu jine lidi. Neni to clovek co chce byt cely zivot sam. To by pak polovina populace byla zavrena sama doma. Nevraziva nejsem a pokud to tak vyznelo tak to nebyl zamer ale zkratka si myslim ze kun potrebuje spolecnost sveho druhu a nemam rada kdyz nekdo tvrdi ze chce byt sam protoze je tak stastny. Zadny kun si od narozeni nevybere ze chce byt sam. Bud z nej clovek vyrobi asociala ktery jenom nevi jak se chovat k jinym konim nebo mu proste neda moznost byt s jinymi konmi. Taky jsem mela jen jednoho kone ale dala jsem ho do staje kde ty kone mel. I kdybych mela doma prostor a podminky tak samotneho ho tam nedam. Bud poridim druheho nebo budu platit ustajeni. Pokud nechci ani jedno tak proste kone mit nebudu. Prijde mi sobecke myslet jen na sebe na ukor kone.
xchipsy
napsal(a):
Společník rozhodně není nadstandard, ale součást odpovídající péče o koně.
Nechcete dva koně? Nemusíte mít dva. Mějte si jednoho, ale dejte ho někam do ustájení, ať má onu odpovídající péči v podobě parťáka. Opravdu chcete tvrdit, že kůň, v moderních podmínkách, se nechce nebo nepotřebuje cítit v bezpečí?
stacey
napsal(a):
Společník rozhodně není nadstandard, ale součást odpovídající péče o koně.
Nechcete dva koně? Nemusíte mít dva. Mějte si jednoho, ale dejte ho někam do ustájení, ať má onu odpovídající péči v podobě parťáka. Opravdu chcete tvrdit, že kůň, v moderních podmínkách, se nechce nebo nepotřebuje cítit v bezpečí?
Proč stále většina lidí, jako vy má potřebu druhému říkat, co podle vás je nejlepší a co by měl ten druhý udělat, aby to bylo podle vašeho smýšlení?Nikdo tu netvrdí, že nejlepší je mít koně samotného přeci.To aby tedy člověk měl nárok vlastnit koně, musí splňovat vámi zadaná kritéria?Stejně si to lidé udělají tak, jak uznají za vhodné.Proč vnucovat druhému vlastní argumenty a podmínky, za kterých lze chovat koně pouze podle vás?
Diskuse je opět jinde, než zadané vlákno.Co čekat opět tu na ifauně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.182.1
Frk píšete že koně znáte dlouho a je prostě ta léta co ho znáte asociál co koně nemusí. Ok tady uznávám své pochybení a opravdu ve výjimečných případech jako možná tento je pak lepší mít koně samotného pro klid všech. ALE! Silně pochybuji že byl takový od hříběte, že odmalička to byl asociál. Ano vy ho znáte když už byl sám, takže ho evidentně podělali lidi. A pak už se nikdo nenamáhal to napravit dokud to šlo jen nad tim mávli rukou a nacpali ho zas do samotky. Je logické že v tuhle chvíli ten kůň s jinými normálně fungovat nemůže... Vemte takové ty české vlčí děti a jim podobné případy, kolik let trvalo než se jakž takž začlenili do kolektivu ne proto že by nechtěli ony to jen neznaly a neuměli. Holčička co vyrůstala na dvoře mezi psy pak nebyla šťastná mezi lidma. Měli jí proto teda nacpat zpátky mezi smečku psů? Nejsou to přesné příměry ale postačí.
Takže ne neodsuzuju vás že už teď je sám, jen odsuzuju ty pitom ce co z něj tohle udělali.
gitule vrtule
napsal(a):
Proč stále většina lidí, jako vy má potřebu druhému říkat, co podle vás je nejlepší a co by měl ten druhý udělat, aby to bylo podle vašeho smýšlení?Nikdo tu netvrdí, že nejlepší je mít koně samotného přeci.To aby tedy člověk měl nárok vlastnit koně, musí splňovat vámi zadaná kritéria?Stejně si to lidé udělají tak, jak uznají za vhodné.Proč vnucovat druhému vlastní argumenty a podmínky, za kterých lze chovat koně pouze podle vás?
Diskuse je opět jinde, než zadané vlákno.Co čekat opět tu na ifauně.
Vám se můj názor očividně hodně nelíbí.
stacey
napsal(a):
Vám se můj názor očividně hodně nelíbí.
Nelíbí se mi pouze lidé, kteří vnucují svůj názor ostatním, co a jak má být a co a jak být nesmí, protože oni to tak mají a tak to prostě být musí i u ostatních.
A pokud to tak není, tak si nezaslouží vlastnit v tomto případě koně atd.atd.
Nesu´dte ostatní podle sebe.Každý jsme jiný, máme jiné možnosti, podmínky.
Ale jen proto, že bude zadavatelky kůň sám jí tu nevnucujte něco, co ona ví, evidentně se snažila najít kámoše a když to nejde, tak to nejde.Daného koně neznáte, proč jí tvrdíte svou vůli?!Ego?
gitule vrtule
napsal(a):
Nelíbí se mi pouze lidé, kteří vnucují svůj názor ostatním, co a jak má být a co a jak být nesmí, protože oni to tak mají a tak to prostě být musí i u ostatních.
A pokud to tak není, tak si nezaslouží vlastnit v tomto případě koně atd.atd.
Nesu´dte ostatní podle sebe.Každý jsme jiný, máme jiné možnosti, podmínky.
Ale jen proto, že bude zadavatelky kůň sám jí tu nevnucujte něco, co ona ví, evidentně se snažila najít kámoše a když to nejde, tak to nejde.Daného koně neznáte, proč jí tvrdíte svou vůli?!Ego?
Nikomu nic nevnucuji. Jen píši, co si myslím.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Frk píšete že koně znáte dlouho a je prostě ta léta co ho znáte asociál co koně nemusí. Ok tady uznávám své pochybení a opravdu ve výjimečných případech jako možná tento je pak lepší mít koně samotného pro klid všech. ALE! Silně pochybuji že byl takový od hříběte, že odmalička to byl asociál. Ano vy ho znáte když už byl sám, takže ho evidentně podělali lidi. A pak už se nikdo nenamáhal to napravit dokud to šlo jen nad tim mávli rukou a nacpali ho zas do samotky. Je logické že v tuhle chvíli ten kůň s jinými normálně fungovat nemůže... Vemte takové ty české vlčí děti a jim podobné případy, kolik let trvalo než se jakž takž začlenili do kolektivu ne proto že by nechtěli ony to jen neznaly a neuměli. Holčička co vyrůstala na dvoře mezi psy pak nebyla šťastná mezi lidma. Měli jí proto teda nacpat zpátky mezi smečku psů? Nejsou to přesné příměry ale postačí.
Takže ne neodsuzuju vás že už teď je sám, jen odsuzuju ty pitom ce co z něj tohle udělali.
Nemáte pravdu, koně jsem odrodila, mam ho od hribete, toto chování ma cca od svých dvou let. Takže prestante kušnit, nemusim vam nic vysvětlovat;).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Lidi to si opravdu myslíte, že koně a vůbec všechna zvířata jsou stejná? Jenom lidi jsou každý jiný, že jo.. Ne je to tak, že jen lidi si utvořili právo být každý jiný.Koně mají asi smůlu.Když koni vyhovuje být takhle, tak ať tak je a vědecké poznatky jsou dobré a potřebujeme je, ale berme je s určitou rezervou.Vždyť dobře dnes už víme kde brzy skončí celá slavná evoluční teorie, ne.? Ještě se to moc nesmí říkat, ale genetici už mají jasno: Je to lež a nesmysl!

Nejsem tedy žádný znalec etologie koně, ale pokud si kůň udržuje po tisíciletí od domestikace stále ty samé a velmi silné pudy, které měl odjaktěživa kvůli tomu, aby v přírodě přežil, lze předpokládat, že to, že mu člověk dopřeje stádo, je prostě jen další ze samozřejmých součástí péče o koně, jako to, že dostane vlákninu v podobě sena nebo pastvy a vodu.
Zkuste si najít videa, jak se chovají koně třeba i zavření v boxe - nejlépe skrze noc, která nejvíc napoví bez rušivých elementů z vnějšku. Že např. spějí v boxech hlavami k sobě, aby stále udržovali nějaký kontakt - jako je to ve stádě - že vždy někdo hlídá... atd. Jsou to prostě jejich vnitřní nastavení, které člověk nepředělá tím, že je drží v jiných než přirozených podmínkách.
Opět - tím neříkám, že nemůže existovat jedinec, který má velmi specifické potřeby. Ale už to tu padlo - že v poslední době, co se koně rozmohli, jsou levní a dostupní a kupují si je často laici, co o koních nic nevědí a nemají dostatečné zázemí (hmotné ani finanční), se ohánějí právě tímto argumentem - že mají koně asociála, který společníky nepotřebuje a je takto šťastný.
Právě na toto se zde snažíme upozorňovat...a právě to "dráždí" zde častěji diskutující, přestože se třeba v tomto případě může jednat o opravdu ojedinělý případ animálně nespolečenského koně.
Clovek ktery se nekolik let pohybuje kolem koni, vsima si jejich chovani a vzajemnych vztahu nepotrebuje znat nejake vedecke studie a evolucni teorie. Proste to vidi. A ano kazdy kun je jiny stejne jako clovek ale kolik znate lidi co by chteli zit uplne sami jen se zviraty? Bez partnera, rodiny a pratel?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
gitule vrtule
napsal(a):
Co je špatného něco chtít, nikdy jste nic nechtěl/a?To vám věřit nikdy nebudu.
Chci spoustu věcí, které mít nemůžu. Když už jsme u zvířat, kupříkladu bych strašně chtěla Aljašského malamuta, strašně se mi líbí. Mám větší zahradu, mám dost peněz na krmení, na péči o něj, ale nechci ho mít doma, nechci s ním chodit na procházky, nechci s ním nijak pracovat, protože teď momentálně nemám čas a nemám ráda zvířata v bytě, ke všemu bydlíme v patře. Pejskaři by mi jistě k tomu sdělili své, a právě proto si ho nekoupím, i když je to "jen pes", tak si zvykne a bude šťastnej a spokojenej, sám, venku na zahradě, s mou přítomností cca 2 hodiny denně. Protože já to tak chci, a ten pes se mi tak strašně líbí. Měla jsem za to, že se bavíme v obecné rovině, ne o konkrétním jednom zvířeti. A ano, slečna či paní ať si má koně třeba ve vaně, když myslí, že to tak je správně.
Etologicky kůň opravdu potřebuje stádo (a nestačí ani jeden další kůň, ale pořád lepší než nic). Rozhodně není stádo ničím nadstandartním! To, že ho nenapadnou vlci víme my, ale ten kůň ne, toho "napadne" i stín nebo pařez, je to prostě kořist a musí dávat pozor na cokoliv, co by mohlo být nebezpečné. To známe asi všichni. Stádo je pro něj jako rodina. I nám je bez dobře fungující rodiny smutno, tak i tomu koni, a projevuje se to od letargie až k agresi.
Přesto jsou opravdu takoví asociálové, co má frk, a jak se tady už psalo, určitě jich není tolik, co tvrdí majitelé koní o samotě. Nemusel je ani zkazit člověk, v přírodě by zemřeli, u nás prostě budou sami a bude jim fajn. Zadavatelka to zkoušela očividně opakovaně a nevyšlo to. Je mi docela líto těch koní, co se stěhovali "na pár dní", aby se zkusilo jestli si budou se samotářem rozumět, a pak zase nazpět. Ale muselo to být. :)
Já mám zkušenosti s "asociály", kteří fungovali špatně ve stádě. (Vtipné, že obě kobyly byly arabky.) Jedna se prostě držela bokem a byla opravdu tím chudáčkem, kterého všichni odstrkovali a sama se nenažrala, nenapila. Ačkoliv ve stádě trpěla, vím, že by jednoho, dva mírné společníky snesla. Druhá kobyla je prostě samostatná jednotka, ostatní ji nezajímají vůbec a jede si své, žere když ostatní od sena odejdou, prostě je ignoruje. Ta by narozdíl od té první ale samotu nesnesla.
Někdy se to člověku i vrátí, kamarádka měla doma pět let kobylu, starší, a ta jí fungovala o samotě úplně v pohodě (jen prostě ty negativa - že se sama nemusela hýbat). Po ní si pořídila mladého valacha a ten ji pak málem zabil. Prodala ho do stáda a byl zase milionový. Pro ni poučení, že koně o samotě už nikdy. Zpětně i litovala starou, že to musela snášet, ale ta se prostě neprojevovala tak výrazně, že jí je smutno.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

xchipsy
napsal(a):
Introvert sice čerpá energii z klidu a soukromí, ale rozhodně společenství svého druhu k životu potřebuje a dle své potřeby ho také vyhledává. I kdyby to byl jen soused za plotem.
Znala jsem člověka, který se celý život zabýval koňmi, věděl o nich opravdu hodně, přesto jeho motto bylo, jeden člověk a jeden kůň. Pro svého koně chtěl být jedinou důležitou bytostí. A byl. Kůň byl sám, plnil bezezbytku požadavky, majitel na oplátku trávil se svým koněm velké množství času, vybudovali si závislý vztah. Člověk byl spokojený a kůň to akceptoval až do své smrti. Otázka je, jestli ta uměle vytvořená závislost je to pravé, co člověk pro svého koně chce. Pro své pohnutky chovu stádového zvířete v samotě, ať si každý sáhne do svého svědomí sám.
xchipsy
napsal(a):
Nesouhlasím. Psovi může smečku nahradit člověk, koni ne. Se psem můžu trávit hodiny, mít ho v bytě (případně v posteli). Kůň je aktivní cca 20 hodin denně. Kdo z nás s ním celou tu dobu bude? A ano, ma se vlku nebojíme, neb u nás už nejsou. Ale koňské geny to jaksi ještě neví.

Luckafran
napsal(a):
Nemáte pravdu, koně jsem odrodila, mam ho od hribete, toto chování ma cca od svých dvou let. Takže prestante kušnit, nemusim vam nic vysvětlovat;).
Zaujalo mě, že koně máte od narození a až od 2 let začal být asociál. Mělo to nějaký důvod?Úraz? Nebo prostě zničehonic začal odhánět koně? Nerýpu, nesoudím, fakt mě to zajímá z hlediska chování. Díky za odpověď.
napsal(a):
Zaujalo mě, že koně máte od narození a až od 2 let začal být asociál. Mělo to nějaký důvod?Úraz? Nebo prostě zničehonic začal odhánět koně? Nerýpu, nesoudím, fakt mě to zajímá z hlediska chování. Díky za odpověď.
Dobrý den,
začalo to prostě z ničeho nic. Uz od mala byl se svou matkou ve stádě (to jsem ještě měla jeho matku a jeho utajeného v jedné stáji, teď už ho mam u sebe.)začalo to nejdříve jen stipanim ostatnich koní, když jsem u toho byla, samozřejmě jsem mu hned vyhubovala, bohužel postupem času se konim zacal stranit. Pozvala jsem si i něco jako konskeho psychiatra, koně jsme celý den pozorovali a utocil bez důvodu. Najednou se prostě rozběhl a zkopal koně. To se majiteli stáje nelíbilo, tak jsem si kone prestehovala do sveho baraku, kde jsem postavila stáj pro dva koně, pastviny jsem měla. Pořídila jsem tedy partaka, bohužel kazdeho můj kůň sikanoval, me se samozřejmě nelíbilo se divat na zmlacena zvířata, at to byl kun, ovce, osel nebo koza. Tak jsem konika nechala samotneho a je klid. Opravdu nevím co jiného pro koně udělat. Do nájemní stáje ho dát nemohu, aby dobil cizí zvířata. Očividně je ale sám spokojený, tak to tak chci nechat i když jsem snila o dalším konikovi :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.182.1
Takže to vypadá že jediná chyba byla že kůň si zkoušel svojí dominanci, jaksi se nenašel žádnej kterej by ho srovnal až se musel separovat. No a dopadlo to jak to dopadlo Ono kdyby ho někdo umravnil možná by se tenktát začal hcovat jinak. Teď už je na to pozdě a ano frk kupodivu s vámi souhlasím že za současného stavu je to separování bohužel asi vážně nejlepší.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže to vypadá že jediná chyba byla že kůň si zkoušel svojí dominanci, jaksi se nenašel žádnej kterej by ho srovnal až se musel separovat. No a dopadlo to jak to dopadlo Ono kdyby ho někdo umravnil možná by se tenktát začal hcovat jinak. Teď už je na to pozdě a ano frk kupodivu s vámi souhlasím že za současného stavu je to separování bohužel asi vážně nejlepší.
Nechápu co tím chcete říct "že ho žádný nedokázal srovnat" A to má být jako moje chyba? To jsem těm ostatním koním měla našeptávat, ať ho jdou taky kousnout, nebo zkopat? Nebo jak si to představujete ? Tomu koni je prostě lépe bez ostatních koní, tak si to už přiznejte, že takový kůň existuje. Nechápu proč jak tu někdo může tvrdit, že to není normální a možné. Ale je a já mám přímý důkaz doma, je mi uplně jedno že mi půlka ifauny nevěří, já mám přímý důkaz ;).
Dělejte si co chcete, ale každý kůň je o samotě nešťastný a to kolem něj můžete skákat jak chcete, společnost druhého koně nenahradíte, ačkoli si myslíte že ano. To skutečně platí pro všechna společenská zvířata. Kdybyste mu byla na blízku 24 hodin denně tak parťáka zřejmě potřebovat nebude, ale jelikož to zkrátka v žádném případě člověk koníkovi dopřát nemůže, tak parťák ke koni musí být samozřejmost. Pak se dostáváme k takovému tomu deviantnímu chování, což je váš případ, které je ale produktem chovu v zajetí, tato anomálie v přirozeném životním prostředí koně NEEXISTUJE. Vsadím svojí ruku na to že kdyby měl takový kůň čest s početným, smíšeným stádem na rozlehlé louce uprostřed lesa, kde jen těžko potkáte turistu, ale spíše narazíte na divoké prase, tak by do zítra stál opodál koní a ani náhodou by ho nenapadlo někoho napadnout, protože by poprvé pocítil strach z toho být sám. Znám paní, která měla koníka, který se s koňmi potkal jen když byl vedle něj v boxu. Ten kůň byl na ní hrozně fixován, (že by proto že mu byla příjemná přítomnost další živé bytosti, která se mu věnovala a nikdo jiný mu jí nedopřál? ) koníka po nějaké době přestěhovala na pastvinu 24/7, ku podivu vyváděl když ho tam nechala a odešla, ale po několika dnech se od koní nechtěl hnout a odmítal s ní odejít. Je to velmi složité téma a hodně lidí ho né vždy pochopí správně. Myslím že váš kůň zkrátka postrádá potřebnou socializaci, ale není to nic co nutně potřebuje a nějak netrpí, tím ale nechci říct že mu samota vyloženě vyhovuje, samozřejmě že i zvířata jsou introvertní, ale naprostá samota neprospívá nikomu.
Luckafran
napsal(a):
Nechápu co tím chcete říct "že ho žádný nedokázal srovnat" A to má být jako moje chyba? To jsem těm ostatním koním měla našeptávat, ať ho jdou taky kousnout, nebo zkopat? Nebo jak si to představujete ? Tomu koni je prostě lépe bez ostatních koní, tak si to už přiznejte, že takový kůň existuje. Nechápu proč jak tu někdo může tvrdit, že to není normální a možné. Ale je a já mám přímý důkaz doma, je mi uplně jedno že mi půlka ifauny nevěří, já mám přímý důkaz ;).
Ale věří.
Je vidět praxi, zkušenost, zodpovědnost.
Ne jako u nějaké náctileté.
Luckafran
napsal(a):
Není třeba se vytáčet
Leithian a Shady mají, podle mne pravdu.Koník nebyl v tom správném stádě, které by ho dokázalo vychovat.
Za to asi nemůžete.Nájemními ustájením, kde je skoro stabilní stádo různého věku, striktně vedené jedním jedincem, navíc držené na větší členité ploše, těmi se to úplně nehemží
Tudíž, když váš prcek začal zkoušet, jak poporůst v hierarchii, tam nebyla jasně daná.Nebyl kdo by ho striktně po koňsku odkázal, kam patří.
Štípání, obzvlášť hřebečků je normální projev.Má li k sobě kamaráda, se kterým se vyblbne tímhle stylem, různé okusování, nabíhání, vyhazování, kopání, hrabání předky, pak už nemá potřebu prudit starší jedince, kteří o tohle zájem nemají.
Pokud by tam byli jen starší a dominantnější, pak by se hříbě sice nevyřádilo, ale pořád by mu bylo po koňsku vysvětleno, že dospělí se neprudí.
Takže vám vyrostl asociál, co se neumí chovat.
Kamarádka kdysi měla kobylku, co rostla do tří let jen s matkou, u chovatele na dvorku.To bylo psycho.
Ta se koní normálně bála.Byla fixovaná jen na tu kamarádku, jen s ní komunikovala.V přítomnosti koní, třeba když chtěla na společnou vyjížďku, nebo Huberta kobylka byla na nervy.Nesnesla koně vedle sebe, natož za sebou a ani skupinu.Postupem času se tak nějak umravnila, mohla na ní jezdit ještě jedna jezdkyně, ale koně prostě nadále nemusela.Většinu života byla doma sama.Ani cizí lidi moc nesnášela.
Prostě existují koně, kteří nepreferují stádo, ale nemají to od přírody.Není to normální, ale je to možné.
A jestli jsou takto šťastní a spokojení? To bych si netroufla tvrdit

Nechtela jsem reagovat, ale neda mi to.
Frk, stale se ohanis tim, ze tvuj kun jine napada a ublizuje jim, takze mu je lepe samotnemu.
Mam petileteho welshe, odchovaneho stadem, do ctyr let temer netknuteho lidskou rukou. Sikovny, zvidavy konik, ktery cloveka nekopne, nekousne, snazi se vyhovet, z ohrady chodi na zavolani, ma rad lidskou spolecnost. Jeho chovani k ostatnim konim? Oblibena zabava je chodit za jinym konem s usima vzadu a nuti ho pred sebou ustupovat, pokud na to jiny kun nepristoupi a neuhyba, dostane hryzanec. Jeho zadky pocitili na svem tele vsichni kone ze stada, tak samo jeho zuby pravidelne skubou vsechny stadove spolecniky, at jde o ponika, stareho valacha, mladou ci starou kobylu. Mam z toho vyvodit, ze muj kun je asocial a nema rad kone? Ne. Je to jen a pouze mlady nevycvalany floutek, ktery si dovoluje protoze muze. V nicem jinem to neni. A neumim si predstavit, co by s jeho psychikou udelalo, kdybych ho zavrela na samotku presto, ze muzu tvrdit, ze kone rad nema, obcas jsou videni jak se okusuji s ponikem, nebo nezne ostipuje starsi kobylu, a to jsou ty stripky socialniho kontaktu, ktere potrebuje KAZDY kun...
napsal(a):
Frk, stale se ohanis tim, ze tvuj kun jine napada a ublizuje jim, takze mu je lepe samotnemu.
Mam petileteho welshe, odchovaneho stadem, do ctyr let temer netknuteho lidskou rukou. Sikovny, zvidavy konik, ktery cloveka nekopne, nekousne, snazi se vyhovet, z ohrady chodi na zavolani, ma rad lidskou spolecnost. Jeho chovani k ostatnim konim? Oblibena zabava je chodit za jinym konem s usima vzadu a nuti ho pred sebou ustupovat, pokud na to jiny kun nepristoupi a neuhyba, dostane hryzanec. Jeho zadky pocitili na svem tele vsichni kone ze stada, tak samo jeho zuby pravidelne skubou vsechny stadove spolecniky, at jde o ponika, stareho valacha, mladou ci starou kobylu. Mam z toho vyvodit, ze muj kun je asocial a nema rad kone? Ne. Je to jen a pouze mlady nevycvalany floutek, ktery si dovoluje protoze muze. V nicem jinem to neni. A neumim si predstavit, co by s jeho psychikou udelalo, kdybych ho zavrela na samotku presto, ze muzu tvrdit, ze kone rad nema, obcas jsou videni jak se okusuji s ponikem, nebo nezne ostipuje starsi kobylu, a to jsou ty stripky socialniho kontaktu, ktere potrebuje KAZDY kun...
Víte on je rozdíl když kůň (ten váš) někoho občas kopne nebo kousne a když můj kůň doláme jinému kosti nebo popřípadě vytrhne kousnutím kusy masa ;).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Luckafran
napsal(a):
Víte on je rozdíl když kůň (ten váš) někoho občas kopne nebo kousne a když můj kůň doláme jinému kosti nebo popřípadě vytrhne kousnutím kusy masa ;).
Tak ho nechte zastřelit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71
No fuj couďas? Za co ho zastřelit? To by byl pěkný humus tedy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Slečně či paní také připadá vtipné, že její kůň láme ostatním kosti a vykusuje maso...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Luckafran
napsal(a):
Děláte si...l? ZASTŘELIT MOŽNÁ TAK VÁS.Dává jen najevo, že chce být sám, tak proč mu cpát koně.
No no no. Kdybyste tak vehementně nepotřebovala diskutovat o stavu vašeho koně, mohla jste si své výlevy ušetřit, a nikdo by vám tu furt necpal, že každý kůň potřebuje stádo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No fuj couďas? Za co ho zastřelit? To by byl pěkný humus tedy.
To byste nepochopil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Pokud umíte číst, já jsem vám ohledně hospodářství odpovídala. A když se vašeho koně netýkal, nemusela jste reagovat. Dále nemá smysl to rozebírat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jediného koně o samotě jsem viděl tehdy jako malý špunt.Nevím, ale někdy by se mi chtělo říct že to bylo neporovnatelné s koňmi v JK.Vemte si nás deset dětí kolem něj a huculovi jste mohli drbat snad cokoli.Samozřejmě jsme mu ho po deseti minutách odvázali aby tam nebyl sám chudáček koníček. Jako a jak měl ten kůň vypadat nešťastně? Jak se tedy projevuje nešťastný kůň? Vysvětlí někdo amatérovi jak se to pozná? Jo a hele ocas mu taky držel dobře, protože i za ten jsme ho otáčeli dle potřeb.

napsal(a):
Sranda ale končí, keď za vami začnú chodiť majitelia iných koní a sťažovať sa. Prípadne nosiť účty od veterinára. Chápem, ak niekto v komerčnom ustajnení nechce podobne naladeného koňa vo svojom stáde.
Jednu zimu u nás(v rodinnom ustajnení) prebývala kamarátkina kobyla. Tiež nejaký čas žila sama, lebo ostatné kone prehadzovala cez výbeh, skúsili sme to na cca tri mesiace, aj keď jej agresivita voči ostatným koňom(hlavne tá “zbytočná) časom mierne ustála, ten neustály stres v stáde, keď zvyšné dva kone pred každým jej pohybom panicky utekali, za to to ozaj nestálo. Vśetkým dosť odľahlo, keď sa na jar vrátila domov. Tam na ňu čakal poník, o polovičku menší než ona a dal jej kakao. To jej dosť pomohlo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
gitule vrtule
napsal(a):
To může udělat jen takový primitiv, jako vy.Slušnější výraz jsem pro vás nenašla.
To se mám urazit?

Teda áno na dotaz od Dotaz.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud umíte číst, já jsem vám ohledně hospodářství odpovídala. A když se vašeho koně netýkal, nemusela jste reagovat. Dále nemá smysl to rozebírat.
Udivuje mě, že paní Coudas je tu hrozně rozzuřená, jaké to bůh ví není týrání, že má FRK koně doma samotného...Ale když jsem viděl na youtube ty vaše videa, která jste také před nějakou dobou davala na ifaunu, jak se vozíte koni na krku a necháváte se od něj jaksi vyhoupnout na hřbet tím způsobem, že si mu sednete na hlavu a on vás vyhodí nahoru mi přijde opravdu nechutné. Vy tam máte co mluvit o týrání, řekl bych, že toto sedání na krk koně bolí více než když je sám doma
Nejen, že koni ubližujete a můžete mu způsobit vážné zdravotní potíže.
Ona je to hrozná prča huntovat koni krk. Je to samozřejmě vaše věc, stejně tak jako je věc FRK jestli má koně samotného. I když FRK má koně bez stáda z několika důvodů, zatímco vy se koni na krku houpete bez důvodu :).
neznasme
napsal(a):
Udivuje mě, že paní Coudas je tu hrozně rozzuřená, jaké to bůh ví není týrání, že má FRK koně doma samotného...Ale když jsem viděl na youtube ty vaše videa, která jste také před nějakou dobou davala na ifaunu, jak se vozíte koni na krku a necháváte se od něj jaksi vyhoupnout na hřbet tím způsobem, že si mu sednete na hlavu a on vás vyhodí nahoru mi přijde opravdu nechutné. Vy tam máte co mluvit o týrání, řekl bych, že toto sedání na krk koně bolí více než když je sám doma
Ona je to hrozná prča huntovat koni krk. Je to samozřejmě vaše věc, stejně tak jako je věc FRK jestli má koně samotného. I když FRK má koně bez stáda z několika důvodů, zatímco vy se koni na krku houpete bez důvodu :).
Omlouvám se za OT, ale můžete, prosím, napsat, jak konkrétně se při tomto cviku huntuje koni krk? Chápu, že s takovým způsobem nasedání nemusíte souhlasit, ale jak - a prosím konkrétně - to ničí koně, tím myslím jaké tkáňové struktury?
Ráda se poučím, děkuji.
saola
napsal(a):
Omlouvám se za OT, ale můžete, prosím, napsat, jak konkrétně se při tomto cviku huntuje koni krk? Chápu, že s takovým způsobem nasedání nemusíte souhlasit, ale jak - a prosím konkrétně - to ničí koně, tím myslím jaké tkáňové struktury?
Ráda se poučím, děkuji.
Nejsem žádný veterinář abych viděl, že to koni nemusí příjemné. I malé dítě ví, že na hlavu se koni nesedá. V ostatních diskuzích každý nadává, když na koni sedí člověk který má pár kilo nahoře, tak že koně huntuje. Pro mě je huntování toto.
Koně v samotě dřív žili na vesnici poměrně běžně, na druhou stranu je pravda, že obvykle byli taky od nevidím do nevidím v práci. V současnosti je chov, nebo přesněji řečeno vlastnictví koně v samotě spíše nezádoucí, protože málokdo se koni může věnovat celý den a nahrazovat mu stádového společníka, a kůň tráví čas ve výběhu či na pastvině sám samotinký. Postrádá sociální vazby na příslušníky svého druhu, nemá s kým vzájemně pečovat o srst a pravděpodobně strádá i v dalších oblastech. Ale legislativně takové vlastnění koně zakázáno není, i když samozřejmě pro koně to žádná hitparáda také není, takže diskuze je víceméně zbytečná.
Luckafran
napsal(a):
Dobrý den,
začalo to prostě z ničeho nic. Uz od mala byl se svou matkou ve stádě (to jsem ještě měla jeho matku a jeho utajeného v jedné stáji, teď už ho mam u sebe.)začalo to nejdříve jen stipanim ostatnich koní, když jsem u toho byla, samozřejmě jsem mu hned vyhubovala, bohužel postupem času se konim zacal stranit. Pozvala jsem si i něco jako konskeho psychiatra, koně jsme celý den pozorovali a utocil bez důvodu. Najednou se prostě rozběhl a zkopal koně. To se majiteli stáje nelíbilo, tak jsem si kone prestehovala do sveho baraku, kde jsem postavila stáj pro dva koně, pastviny jsem měla. Pořídila jsem tedy partaka, bohužel kazdeho můj kůň sikanoval, me se samozřejmě nelíbilo se divat na zmlacena zvířata, at to byl kun, ovce, osel nebo koza. Tak jsem konika nechala samotneho a je klid. Opravdu nevím co jiného pro koně udělat. Do nájemní stáje ho dát nemohu, aby dobil cizí zvířata. Očividně je ale sám spokojený, tak to tak chci nechat i když jsem snila o dalším konikovi :).
Mladí hřebečci vždycky štípou a provokují ostatní koně, a v rodném stádě to je u mlaďase naprosto normální a není na tom nic asociálního ani nenormálního. Moji hřebečci v rodném stádě s mámou a tetama a „útočí bez důvodu“ na kobyly často – po 5 měsíci už i na hranici dosti drsné šikany, hlavně u níže posavených kobyl.
Můj loňský hřebeček a měl před odstavem tak vyvinuté teritoriální chování, že z pastviny vyháněl ovce a zabíjel jehňata – jednu „vraždu“ jsem zdálky pozorovala (nestihla jsem doběhnout)– 7 měsíční hřebeček jehně nejdřív doběhl, zakousl se mu do hřbetu a porazil ho na zem, pak ho zkopal zadníma a nakonec po něm skákal předníma.
Nevyhubovala jsem mu a ani koňského psychiatra jsem na něj nevolala, a do samotky jsem ho také neumístila, protože z pohledu hřebčího chování to není asociální.
Po převozu na pastvinu do klučičího stáda byl usměrněn – a podobně drsně, jako se on choval ke kobylám… Od určitého věku na jeho chování nestačila výchova máti a tet, které se na něj i přesto že byl v 7měsících sebejistý fracek a puberťácký prudič stále shlížely jako na hříbátko, jeho neurvalé chování neřešily, jeho návrhy hrát hřebčí hry ignorovaly nebo ho odháněly.
Tak jak to vidím já je, že hřebečci prostě vždycky potřebují dostat svobodu chovat se drsně a chlapácky a hrát hřebčí hry. Hřebeček musí dostat příležitost vyrůst z mamánka v gentlemana a na to potřebuje smíšené hřebčí stádo a dostatek prostoru.
Není dobré hříbky při prvních náznacích normálního hřebčího chování a her přemístit do samoty, kde nebudou moci nikomu „ubližovat a škodit“, ale právě naopak dát je do stáda, kde budou hrát svoje hřebčí hry, a nikdo nebude řešit jejich nebo cizí šrámy a považovat je za asociály protože se chovají naprosto normálně po hřebčím způsobu.
Myslím, že když si někdo chce odchovat vlastní hříbě, tak by se měl připravit nejen na finanční náklady, ale hlavně přijmout myšlenku, že bude muset svému hříbátku dát na pár let svobodu žít vlastní koňský život, třeba i daleko a bez dohledu, a nesnažit se odchovávat prcky blízko ale v nevhodném prostředí, třeba v boxe v komerční stáji. Tam samozřejmě bude majitelům koní vadit že mlaďas napadá sporťáky a mazlíky a skončí to stejně jako píšete tj. vyhazovem, nebo samotkou, nebo společným výběhem s jedním dalším koněm (což dává velký prostor šikanovat nebo být šikanován), anebo odchovem doma u baráku s dalším jedním koněm nebo kozou.
V hřebčínech dobře vědí, proč jsou matky s hříbaty a mladí koně ustájení 24hodin ve společném ustájení.
Tenhle váš "asociál" je jedním extrémem takového dvorečkového odchovu, ale častějším druhem koní, kteří z takového odchovu vycházejí jsou „otloukánci“ – koně, kteří se neumí pohybovat mezi koňmi, protože neměli jak se to naučit, a při společném pobytu s ostaními koňmi snadněji přijdou k úrazu.

Muze mi prosim nekdo vysvetlit co je to konsky psychiatr?
Edit: Plus mi teda nesedi, ze madam zadavatelka nahore pise ze si kone teprv domu stehovat bude, kdezto ted uz pise, ze kone doma ma. Tak jak to teda je?
napsal(a):
Muze mi prosim nekdo vysvetlit co je to konsky psychiatr?
Edit: Plus mi teda nesedi, ze madam zadavatelka nahore pise ze si kone teprv domu stehovat bude, kdezto ted uz pise, ze kone doma ma. Tak jak to teda je?
Diskuze se táhne od 2.12. tak to stěhování zadavatelka už uskutečnila, asi
Vzhledem k tomu, že svému jedináčkovi už 7 let sháněla a zkoušela společníky, tipuji, že spíše řeší registraci, a to k hospodářství už zaběhnutému
Protože původní dotaz zněl, jestli k jednomu koni je třeba hospodářství
Koňský psychiatr určitě existuje, dneska je možné skoro všechno Nějaký samozvaný terapeut s krásným certifikátem od někoho
koně
napsal(a):
Diskuze se táhne od 2.12. tak to stěhování zadavatelka už uskutečnila, asi
Vzhledem k tomu, že svému jedináčkovi už 7 let sháněla a zkoušela společníky, tipuji, že spíše řeší registraci, a to k hospodářství už zaběhnutému
Protože původní dotaz zněl, jestli k jednomu koni je třeba hospodářství
Koňský psychiatr určitě existuje, dneska je možné skoro všechno Nějaký samozvaný terapeut s krásným certifikátem od někoho
Kdyby jste si přečetla celou diskuzi, tak jsem jasně psala, že kůň byl ustájený v nájemní stáji a TEĎ ho stěhuji na své pozemky, proto se ptám na hospodářství až po 7 letech Ono totiž logicky, když máte koně ustájeného u někoho, tak hospodářství vyřizovat nemusíte ;)
Pro Cstmr: Kůň je již doma, koukněte se na datum diskuze
neznasme
napsal(a):
Tohle uz je trochu detinske nemyslite? Vytahovat na nekoho veci ktere se vam nelibi jenom proto ze ma jiny nazor nez vy? To by sme tu za chvili neresili nic jineho nez ze "ty si tamhle placnul kone po riti tak nemas co tady diskutovat a rikat svuj nazor protoze sam tyras kone". Trochu ubohe nemyslite?

Jo datum diskuze je od 2.12. Ale slecna psala, ze kone chce stehovat az v lete

Ono je to cele postavene na hlavu, kone si ted stehovala, ale do sz komusi psala ze si kone prestehovala domu na zaklade jeho agresivity a zkousela spolecniky atd atd.. Nebo jsem jedina komu to prijde pritazene za vlasy?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Luckafran
napsal(a):
Spíše se zamyslet než urazit.
Zamyslet se já nad sebou, protože nepatřím do zástupu lidí, kteří vás plácají po rameni, že jste svou neznalostí vyrobila asociála, a ještě se chlubíte, že umí lámat koním kosti a vykusovat kusy masa, ale udělala jste vše proto, aby ten kůň měl možnost se zařadit (za mně neudělala) takže teď máte právo koně mít doma samotného? Jo, tak to se tedy nad sebou hluboce zamyslím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
neznasme
napsal(a):
Nevím, kde jsem tak strašně rozzuřená, ale to nevadí. Když se podle jednoho videa vyznáte v koňské duši a v tom, co je pro koně týrání, jistě odpovíte panu Bormannovi na jeho otázku, jak tedy pozná, že je kůň nešťastný.
K videím, sice nemám důvod se obhajovat, ale koni se na krku nevozím, pokud bych se vozila, seděla bych koni za ušima a on by mně takto poponášel někam do pryč, ano, nasedám přes hlavu koni na hřbet, kdy mně vyhoupne a já se snažím svézt až na záda. Toto mi kůň sám nabídl, podruhé jsme to natočili s tím, že jsem koně již vybídla sama. Podle toho jednoho videa poznáte, že to dělám jak často? Denně x krát každý den? Kupříkladu koni může způsobit zdravotní potíže rollkur, nebo reining - spiny, rollbacky, sliding stopy, přesto se takto s koněma zachází, a dokonce i závodí a hodnotí, kdo je v tom lepší. Vy máte názor, že koně tímto způsobem týrám já, že se mu 3x za 2 roky takto houpu na krku, já zas mám názor, že je týrání koní vysoký sport s nepřiměřeným zacházením. Promiňte, ale přijde mi toto jako reakce podobná lidem z okolí - nevím, jakej argument bych proti tobě vytáh, tak najdu nějakou blbost a postavím na tom svou agresi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
napsal(a):
Ono je to cele postavene na hlavu, kone si ted stehovala, ale do sz komusi psala ze si kone prestehovala domu na zaklade jeho agresivity a zkousela spolecniky atd atd.. Nebo jsem jedina komu to prijde pritazene za vlasy?
Přidávám se k Vám v zástup nechápajících
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Luckafran
napsal(a):
Kdyby jste si přečetla celou diskuzi, tak jsem jasně psala, že kůň byl ustájený v nájemní stáji a TEĎ ho stěhuji na své pozemky, proto se ptám na hospodářství až po 7 letech Ono totiž logicky, když máte koně ustájeného u někoho, tak hospodářství vyřizovat nemusíte ;)
Pro Cstmr: Kůň je již doma, koukněte se na datum diskuze
Tak doufám, že máte zaregistrované hospodářství
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Proč je celá ifauna plná neregistrovaných uživatelů? Pokud registrované hospodářství nemá, tak kolik jí hrozí pokuta když není podnikatel? Mě hrozí za neohlášení změny majitele na UEK asi pět set korun.Tak proto si s tím lidi moc hlavu dnes nelámou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Myslím, že až 50 000, -, ale mohlo se něco změnit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Myslím, že až 50 000, -, ale mohlo se něco změnit.
Jo to hospodářství je samozřejmě blbost si neregistrovat, protože je to zdarma, ale když to neudělá taky se svět nezboří. Vím o dvou lidech co to nemají kousek ode mě a chovají kozy.Hele kozy se mají jak prasata v žitě a má je chlap spíš asi místo psa.Oni to teda jsou ovce. Takový hnědý, nahoře černý pruh, ale vypadá to jako malá koza. To jsem Vám to hezky odborně popsal, co? Jo a jsou hrozivě vtíravý jak je má u baráku, tak prostě pesoovcokoza.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Chápu pohnutky lidí, kteří se chtějí vzpouzet systému "musím o vás mít naprostý přehled" a přijde jim hloupá registrace hospodářství - jeden vyplněnej a podepsanej papír zadarmo - jako zbytečná buzerace, když nic nevytvářím, po nikom nic nechci a dělám to jen pro svou radost. Bohužel jednou je to daný, a neregistrovat se je braný jako porušení pravidel, ať se nám to líbí nebo ne. Když nebudete mít hospodářství, tak na vás taky nikdo nemusí za celou dobu přijít. A nebo se po letech objeví závistiví škodiví sousedi, a blbejch 50 tisíc vás položí, protože nemáte. Bohužel taky jsem zažila, nevím tedy, jak to dopadlo, ale protože byli známí veterináři a protože byla naštěstí dána příležitost vše napravit, asi to tak dramatický nebylo. Měli neregistrovaný kravky, nějakýho koníčka, a samozřejmě spoustu let neregistrovaný hospodářství. Bohužel tentokrát se to vymstilo, a smutný na tom je, že ty neregistrovaný krávy vám nařídí utratit kůň neměl průkaz koně, byl to starší plňas, tak nařídili dodělat, protože tam to ještě jde. Takže je jen na každém, co je pro něj pochopitelnější, jestli jeden bl.bej papír, nebo boj za svobodu, který stejně nelze vyhrát. A za sebe - hospodářství mám už cca 13 let, a teprve letos mi přišla kontrola na wellfare, a to hlavně telat, a to jen proto, že jsem byla "vybrána systémem", a protože chovám skot.

Hlavní účel registrace je kontrola šíření přenosných infekčních chorob. Třeba až se tu po dlouhých letech zase objeví AIE. Když koňovitý onemocní, proběhne kontrola registrovaných chovů v určitém okruhu a infekční zvířata skončí víte jak. Je to smutné, ale sníží se tím možnost nákazy dalších. Zatímco neregistrovaný chov jaksi nejde zkontrolovat, když se o něm neví. Člověk může jen doufat, že by v případě takové závažné infekce probíhala kontrola všech baráků a dvorků - ale i tak by to prodloužilo dobu, po kterou by infekční kůň z neregistrovaného chovu chorou dál vesele šířil. A tím je myslím dostatečně vysvětlený důvod, proč se musí jako hospodářství registrovat i zahrada s jedním koněm.