Ahoj.Před měsícem jsem jsem koupila valacha křížence plňáska a arábka, je to můj první kůň ale nějaké zkušenosti mám, takže jsem se rozhodla pro vlastního koně.Je mnladý, obsedám ho já. Problém je ale ten že je neunavitelný, i když nemá kondici, venku poskakuje, leká se úplně všeho i toho co zná, jde hrozně napjatě jak kdyby chtěl vyběhnout, ve cvalu i klusu občas vyhazuje a staví se, kdyby mohl běžel by pořád a furt i když prostě už nemůže.Je prostě bujný!Přitom dvakrát když se mi ho podařilo unavit že byl nejdřív na lonži, pak na volno a cvičili sme, pak zase na lonži, procházka, jízdárna a pak teprve sedlo, byl hrozně fajn, ničeho se nelekal, šel krásně energicky, ale ne že jsem měla pocit že vyletí. Pořád ještě hřebčí i když byl vykastrovaný už někdy v květnu. Je ustájený v boxe, ale má pořád přístup ven do výběhu, kde je ale sám, ale vidí na kobylku vedle. Seno má pořád a 2krát denně granule, šrot a další věci aby nehubnul v zimě. Trenér asi nepůjde, jsme na samotě a pochybuju že by k nám dojížděl víc než třeba 30km každý den. Já hlavně nevím jestli ho vzít prostě na louky u nás vyběhat ho (což se docela bojím, letí jak blázen, zastavit se dá, ale mám strach abych nesletěla a on neutekl) a jestli je v pořádku ho cvičt třeba ty tři hodiny a pak jíž až ven?Jak dlouho ho můžu mít na loži nejdéle a jak dlouho třeba cvičit ze země třeba chůzi? Co s ním dělat ze země?Prosím neříkejte mi ať ho dám pryč, zvládneme to, jen musím přijít na to jak ho unavit a zklidnit.
Dobrý den,
zkusila jste vysadit šrot a granule? Dávala bych pouze, když koník bude přes den pracovat. Šrot přidává koni dost energie. A co lonžování před ježděním ? nechat ho na louce vyběhat na lonži, stačí jen v klusu na každou ruko třeba 10 minut, nebo chodit s koněm hodně do kopců, valacha humor po kopcích vždy přešel.
Dostává od obojího jen půl odměrky a to ještě na dvě porce, jen aby se mu do toho dali dát vitamíny a směs s magnéziem na uklidnění. Granule má vojtěšku a šrot z ječmene, nedostává ani mrkev a jabka aby nebyl bujný.Míň už dostávat nemůže, ale teď na zimu mi hubne. Na onži mi chodí klus-cval, pak vykrokování, ale stejně vyjdeme ven a behěm chvíle může znova-on se unaví, spotí, ale za chvíli může znova a dělá pak problémy. říkala jsem si jestli na něj neposadit zkušeného jezdce a nenechat prostě pořádně vyběhat, ale to nemůže přece vždycky.Nebude mu ta lonž denně třeba i d=le než půl hodiny škodit?
legolas33
napsal(a):
Dostává od obojího jen půl odměrky a to ještě na dvě porce, jen aby se mu do toho dali dát vitamíny a směs s magnéziem na uklidnění. Granule má vojtěšku a šrot z ječmene, nedostává ani mrkev a jabka aby nebyl bujný.Míň už dostávat nemůže, ale teď na zimu mi hubne. Na onži mi chodí klus-cval, pak vykrokování, ale stejně vyjdeme ven a behěm chvíle může znova-on se unaví, spotí, ale za chvíli může znova a dělá pak problémy. říkala jsem si jestli na něj neposadit zkušeného jezdce a nenechat prostě pořádně vyběhat, ale to nemůže přece vždycky.Nebude mu ta lonž denně třeba i d=le než půl hodiny škodit?
Zkuste se tedy poradit se zkušeným jezdcem, který vám určitě poradí, ono přes internet se špatně radí, když koníka neznáte. Lonžování není dobré na klouby, které jsou při tom zatěžovány. Já lonžuji ob den a jen 20 minut a opravdu klus. Ten je tedy alespoň pro mé koně účinnější než bezhlavé lítání po louce a opravdu dost nám pomáhají ty kopce. Když má koník humor, chodím do kopců, ale pouze v kroku. Koník se vždy snaží do kopce naklusat, protože je to pro ně méně namáhavé, takže krok do kopce u nás zabírá.
Máte mladého koně. A ještě křížence dvou velmi rychlých a vzrušivých plemen, koně vysoko v krvi. Takoví koníci bývají "veselí". Ale váš koník je nejen veselý, ale i nejistý, bojí se. Pak koně volí dva způsoby obrany proti tomu, co neznají, či čeho se bojí, útěk, když to nejde, útok.
Unavovat ho, je cesta do pekel. Napadá mě jeden způsob, jak by to šlo.Pracovat s ním a jezdit v přítomnosti druhého koně. Nerozumím, proč ho máte zvlášť od kobyly. Píšete, že je vykastrovaný, tudíž pro kobylu neškodný. Nebojte, ona mu rychle vysvětlí, kde je jeho místo.
S lonžováním a vůbec jakoukoli prací pomaloučku. Nebo budete mít koně "kyselého", neochotného.
Pokud jde o krmení, mladého koně musíte krmit kvalitně. Volila bych přímo granule/mysli pro mladé koně.Dávkování bývá, dle výrobce, přehnaně vysoké, možno ubrat. Koně máte doma, uvidíte, zda vám z toho neopadl. Seno ad libitum, tedy stále, zvláště teď v zimě.
Máte koně na prahu jeho kariéry, jako jezdeckého koně a vašeho parťáka, co teď pokazíte, to se bude velmi špatně napravovat. Tak pomalu a opatrně.
Psát, že jste si měla koupit koně jiného, je pozdě.
legolas33
napsal(a):
Těch jablek a mrkve byste mu musela dát po kýblech, aby z toho byl kůň bujný. A to určitě nemáte. A mrkev je pro koníky zdravá pochoutka, pokud není nebo nebyl zchvácený.
Ano, mladému koní lonž škodí, pokud nejde o práci, ale o unavení. Zničíte mu běháním v kruhu klouby. Lonž je dobrá na učení, ne na honění.
A dobrý jezdec by byl fajn, ale ne na to, aby s ním lítal po loukách, spíš na to, aby kůň zjistil, že se bude mít fajn, když bude spolupracovat a ne se snažit od spolupráce utíkat.
Dobrým jezdcem myslím takového, který má pro koně pochopení, je klidný a taky umí jezdit korektně, ne, že se jen udrží v sedle za každou cenu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tréner nemusí dochádzať denne, stačí, aby prišiel parkát, ukáže vám, ako s koňom pracovať, načo si dávať pozor a ako celkovo ku takémuto zvieraťu pristupovať. A verte mi, že 30km nie je žiadna vzdialenosť, čo by iný možno za tých 30km dali. Nemusí to byť osoba s titulom tréner, ani niekto, kto sa tým živí, stačí, aby mal skúsenosti s rôznym typom koní a vedel poradiť.
Kombinácia neskúsený človek, ktorý má strach z vlastného koňa a mladý temperamentný kôň je absolútna katastrofa a radiť postup na internetovej diskusii je dosť možno cesta, ako sa zmrzačiť. Časť problémov spôsobuje váš strach a neistota, očakávanie, čo zas bude robiť, kde bude skákať... ďalšia vec je spoločnosť koní, vidieť niektorým jedincom nestačí, potrebujú priamu interakciu s vlastným živočíšnym druhom, navyše spoločnosť stáda pôsobí ukľudňujúco.
Pokiaľ vám ale kôň chudne, aj napriek tomu, čo dostáva, bude tam nejaký inym problém-stres(čo môže prameniť z povahy, stres môže spôsobiť napríklad žalúdoćné vredy, a to zas môže spôsobovať aj niektoré prejavy toho temperamentu), nedostatok objemového krmiva, zima(tým myslím, že koňovi je proste zima), alebo aj nejaký iný zdravotný problém, ktorý sa opäť môž odraziť aj v tom správaní...
Souhlas se Sisi58.
Jinak Za prvé, máte mladého koně, který by neměl být sám. V žádném případě. Tím mu nepomáháte.
Za druhé, cvičit ho třeba tři hodiny a pak jít ven je čirý nesmysl. Žádný kůň, ba ani člověk, se nevydrží tak dlouho soustředit. Akorát bude znechucený a otrávený.
Za třetí, na lonži jen krátce. Namáhá to klouby. Práce musí být pečlivě naplánovaná, aby dávala smysl. Honění na kruhu není lonžování. Práce s kavaletama, přechody, stranová práce.
Myslím si, že nejlepší by bylo do terénu nejezdit, dokud si kůň s vámi nebude jistý. Nebo jezdit ven s jiným, zkušeným koněm, ve kterém ten váš ucítí jistotu. Předpokladem toho, ale je, že nebude sám.
Práce ze země je nedílnou součástí výcviku. Stání, chození na vodítku, práce na lonži, na dvou lonžích, na dvou otěžích, stranová práce, strečink,...
Upřímně, tohle jsou věci, které jste měla dávno znát a mít zmáklé, když jste si pořídila mladého koně. A ještě křížence takovýchto temperamentních plemen.
A na závěr. Nespěchejte. Není kam. Dejte koni i sobě čas se poznat, navázat vztah. Vrátí se vám to tisíckrát a v dobrém. Bez kvalitních základů nepostavíte nic.
Jsem majitel dvou mladých shagya hřebců (4,5 a 5,5l), které si obsedám pod sedlem a otahuji do kočáru sama. Z mé vlastní zkušenosti:
Vysaďte mu komplet jádro a nechte ho jen na seně a do toho denní pořádná práce. Jádro pak přidávat až ve chvíli, kdy ho budete mít zmáklého a budete schopná řešit případně excesy s větší jistotou, než tomu je zjevně doteď.
Nevím, kdo vymyslel takovou hloupost jako budu krmit remontu při obsedání jádrem, aby chuderka náhodou tou přílišnou prací nehubla. Na co jádro (navíc jak píšete granule, šrot, vojtěška a já nevím co ještě), když mu to zjevně leze na mozek a je s ním pak špatná domluva? Ustojí vám to v pohodě jen na seně a ani vitamíny nebude potřebovat. Pokud bych dala vámi popisované krmení mým koním, budou mi za 3 dny lozit po stěnách boxu a to pracují nyní obden a fest. Mám je jen na seně, spillers řezance a mrkvi, klasické jádro neviděli už skoro rok a nijak jim to neublížilo, jen se zbavili té "sprostosti". Zjistěte si, čím byl krmen předtím a pokud došlo k zásadní změně u vás, tak se vraťte do původního nastavení krmné dávky. Kříženci araba mají citlivější zažívání a jakákoli významnější změna jim udělá zle od žaludku, což se potom logicky projeví i navenek (plašivost, nepozornost, nadměrné množství energie..). Řešila jsem to u jednoho z hřebců docela dost, než jsem přišla na to, kde byl zakopaný pes. Prostě nesnesl cokoli, co mělo něco společného s jádrem (oves, ječmen, šrot, otruby všech druhů, kukuřice, prostě nic). Po pozření jakéhokoli jádra v pravidelné dávce se i při miniaturních množstvích spolehlivě do 3 dnů měnil na příšeru z jezera, což byl v době, kdy s ním mlátila puberta a koule navíc, dost průser. Věty výživářů: "ale tam toho je jen málo, z toho nemá šanci blbnout" apod, mě po určité době přiváděly k zoufalství a pak už i k hysterickému smíchu, protože oni zjevně mého koně neznali tak, jako já. Právě můj kůň mě nakonec naučil, že kůň jádro nepotřebuje, aby měl sílu na práci a aby se udržel v kondici.
Skrz práci, podle toho co píšete, v práci s koňmi nejste příliš zběhlá a tedy pochybuji, že váš kůň považuje za práci to, co za ni považujete vy... Nějaké běhání okolo vás s hlavou v oblacích na lonži, nebo ježdění pod sedlem s propadlým hřbetem, aniž by musel používat záď, to není žádná práce. Pokud začne makat, jak má (správně od zádě, v v taktu, uvolnění a na lehkém přilnutí), tak se začne rovnat sám - takový pohyb je pro něho namáhavý a natolik mu zaměstná hlavu, že na pitomosti nebude mít čas. Musíte ale vědět, jak ho to učit a ideálně si přizvat trenéra, který vám ze země jasně řekne, kdy jde kůň dobře a kdy ne, abyste se to naučila cítit sama pod zadkem.
Nepíšete jak je starý. Můj starší hřebec dělal od 4,5 roku čtyři dny po sobě 1,5h (30min lonž + 1h pod sedlem a záhul na míru jeho potřebám), pak měl den volna a pak zase tři dny práce a tak jsem to furt střídala. Neveřím tomu, že pokud váš kůň bude makat podobným stylem a správně, tak že se nesrovná.
Nějak se mi můj předchozí příspěvek nechce aktualizovat, takže ještě touto cestou dodám:
Všichni staří koňáci a všichni lidi, co se věnují obsedání příp. otahování mladých koní profesionálně (a co podle mě za něco stojí), je na začátku práce stáhnou z jádra buď úplně nebo na totální minimum, aby eliminovali možné excesy energie a docílili toho, že koně se budou schopní lépe soustředit. Jádro pak přidávají postupně, podle toho, jak koník bere výcvik a jak je "buzerabilní". Na začátku opravdu nepotřebujete, aby měl kůň hodně energie, potřebujete jen, aby pochopil a spolupracoval - a to půjde hodně těžko, když mu bude hrabat z jádra.
alfi pav
napsal(a):
Nějak se mi můj předchozí příspěvek nechce aktualizovat, takže ještě touto cestou dodám:
Všichni staří koňáci a všichni lidi, co se věnují obsedání příp. otahování mladých koní profesionálně (a co podle mě za něco stojí), je na začátku práce stáhnou z jádra buď úplně nebo na totální minimum, aby eliminovali možné excesy energie a docílili toho, že koně se budou schopní lépe soustředit. Jádro pak přidávají postupně, podle toho, jak koník bere výcvik a jak je "buzerabilní". Na začátku opravdu nepotřebujete, aby měl kůň hodně energie, potřebujete jen, aby pochopil a spolupracoval - a to půjde hodně těžko, když mu bude hrabat z jádra.
Takže myslíte úplně jádro pryč, když má pořád seno? je pořád venku, nezhubne?
Luckafran
napsal(a):
Zkuste se tedy poradit se zkušeným jezdcem, který vám určitě poradí, ono přes internet se špatně radí, když koníka neznáte. Lonžování není dobré na klouby, které jsou při tom zatěžovány. Já lonžuji ob den a jen 20 minut a opravdu klus. Ten je tedy alespoň pro mé koně účinnější než bezhlavé lítání po louce a opravdu dost nám pomáhají ty kopce. Když má koník humor, chodím do kopců, ale pouze v kroku. Koník se vždy snaží do kopce naklusat, protože je to pro ně méně namáhavé, takže krok do kopce u nás zabírá.
Kopce chodíme, ale on vymýšlí i tam, můžu prostě chodit pořád dokola kopec a dolů, dokud nebude mít dost?
legolas33
napsal(a):
Kopce chodíme, ale on vymýšlí i tam, můžu prostě chodit pořád dokola kopec a dolů, dokud nebude mít dost?
Proč se pořád snažíte toho koně utahat? To si opravdu chcete vyrobit nespolupracující a znechucené zvíře? Kůň by se měl na vyjížďky těšit a vracet se z nich uvolněný. A ne ztrhaný a znavený. Pak tady budete akorát řešit, že kůň nechce ven nebo že táhne domu.
stacey
napsal(a):
Proč se pořád snažíte toho koně utahat? To si opravdu chcete vyrobit nespolupracující a znechucené zvíře? Kůň by se měl na vyjížďky těšit a vracet se z nich uvolněný. A ne ztrhaný a znavený. Pak tady budete akorát řešit, že kůň nechce ven nebo že táhne domu.
Prptože prostě cítím že chce bežet, on ty problémy (lekání třeba i jen schodů kolem kterých šel stokrát a nic se nezměnilo, že najednou někam nechce, vyhazuje) dělá protože prostě chce lítat. kdyby mělo být po jeho, lítá po loukách. proto si myslím že potřebuje utahat, unavit. je to mladý kůň a dlouho jen stál. on se na vyjiýždku těší, ale je znechucený právě protože mu nedovolím letět.
alfi pav
napsal(a):
Vy jste s nimi nedělala ze země? Nebo jak třeba vypadal váš trenink?
legolas33
napsal(a):
Prptože prostě cítím že chce bežet, on ty problémy (lekání třeba i jen schodů kolem kterých šel stokrát a nic se nezměnilo, že najednou někam nechce, vyhazuje) dělá protože prostě chce lítat. kdyby mělo být po jeho, lítá po loukách. proto si myslím že potřebuje utahat, unavit. je to mladý kůň a dlouho jen stál. on se na vyjiýždku těší, ale je znechucený právě protože mu nedovolím letět.
Ale on neche běžet z radosti, ale proto, aby byl co nejrychleji pryč od stresového faktoru. Něvěří vám, necítí se s vámi jistě. Čím víc budete preferovat rychlou práci a snažit se ho utahat, tím bude mít lepší kondici, víc vydrží a hlavně si bohužel spojí v hlavě rovnici, že jít ven znamená běhat, běhat rychle a mít to co nejrychleji za sebou.
Takže zpět na začátek, ideálně ven na ruce, dlouhé procházky, ovladatelnost ze země, a pak jezdit klidně nějakou dobu jen okolo komína, žádné louky a pole až k obzoru a tradá...prostě pomalu. Na blbnutí a vylítání má výběh, taky nechápu, proč ho nenecháte s kobylou dohromady.
legolas33
napsal(a):
Teď mám pocit že tu jsou dva tábory - jeden přidat krmení a pracovat hlavně ze země a druhý sebrat krmení a přidat práci. Tak jak? mě přijde smysluplnější to druhé, on se prostě nudí, potřebuje nejaké využití, jinak hledá zabavu jinak. nějaký kompromis?
Tak mu nabídněte zaměstnání, učte ho nové věci, klidně ze země, ať pracuje hlavně hlavou a naučí se vás vnímat. Přece nemůžete předpokládat, že mladý temperamentní kůň bude okamžitě respektovat venku nijak zvlášť zkušeného jezdce? Bez podpory dalších koní v lotu? Je to na vás, jaké si to se zvířetem uděláte, takové to budete mít. Ale nechat ho vyběhávat do padnutí je cesta do pekla.
saola
napsal(a):
Když se leká schodů, je otázka, zda když se k nim blížíte, vy sama už očekáváte, že bude problém, tak vám ho samozřejmě holt vyrobí. U schodů sesedněte, postůjte, udělejte několik koleček, znovu se tam vraťte, a třeba ho po nich zkuste naučit chodit, pokud jsou schody toho schopné.
Schody zná, chodí kolem nich denně, že země bez problému, že sedla taky, ale jednou jsem přišla a věž lonzovani jezdila a začal vymyslet. Je to úplně nelekavy kun, ale jakmile je nevylítaný, lekne se listu, lekne se věcí které zná a nijak se nezměnili. Problém jen nečekala naopak, ale jednou jak nebyl vybehaný jak když luskne a že kolem nejde, na třetí pobídku si to rozmyslel a bez problému přešel.
Nevím, ale přijde mi jako hloupost mladé plnojrevne zvire alepsoň neprobehnout, ne do mrtvá, ale tak aby měl dost a nevyžadovala běh. to se přeci nevylučuje s tím že s nim budu dělat ze země a budovat si vztah.
Mě přijde, že si z vás kůň dělá legraci a že vás zkouší. Musíte mu prostě ukázat, že tak NE. Na každého koně platí něco jiného, to musíte poznat vy. Měl jsem křížence, co přesně toto zkoušel. Všeho se lekal ale naschvál, prodal jsem ho, kde na něm jezdí opravdu pravidelně, žere jen seno a je naprosto v pohodě. Já říkám posadit na něj zkušeného trenéra a vysadit jádro.
legolas33
napsal(a):
Vy jste s nimi nedělala ze země? Nebo jak třeba vypadal váš trenink?
Jediné, co ten kůň potřebuje, je nula jádro, práce, smysluplné vedení a důsledný a spravedlivý majitel...
Další věc, co nechápu je proč zadavatelce tady někdo radí stranovou práci, když má zjevně problém s koněm pracovat i na rovné linii nebo na obyčejném kruhu.
Ano, s mými koňmi jsem dělala a dělám i ze země, jenže já jsem zkušenostmi někde jinde než vy a vím, co a jak a proto říkám, že je práce a "práce". Nemá smysl se o tom tady rozepisovat. Když tak mi napište do soukromé zprávy a uvidíme, co se s tím dá dělat. S araboidiními příšerkami mám hodně dlouhou zkušenost, čtyři jsem obsedala, dva otahovala do kočáru, z toho tři hřebci. Když tak můžeme zkusit vymyslet nějaký plán, abyste se učila vy i on, od jednoduššího k složitějšímu.
Jádro mu vysaďte úplně a sledujte, co to s ním udělá. Když mi zlobil jeden z hřebců skrz jádro (na radu jiných a "zkušenějších" překrmen jádrem, které mu nic neuděla a protože bez ovsa by neměl sílu tahat - pro mě hodně dobré a hodně kruté ponaučení pro příště), tak se začal zklidňovat asi po dvou týdnech od úplného vysazení jádra. Pro svůj dobrý pocit jsem mu sem tam šoupla trochu mrkve nebo jablko, ale jinak nic. Pokud má nonstop přístup k senu a opravdu ho žere a není začervený nebo tak něco, tak se hubnutí nebojte. Pokud je na pastevku a nemá dobrou zimní srst, tak když tak pořešte kvalitní deku (ušetříte mu kalorie, které by muselo jeho tělo dát do urdžování těl.teploty.
Mozna byste mela nejdriv uvest jak je kun stary, jak dlouho obsedly a co s nim konkretne delate. Porad jenom pisete ze cvicite nebo lonzujete nebo jedete ven ale dulezite je co s nim vlastne delate. Jestli jenom jezdite dokola nebo dela nejakou praci, na otezi nebo ne? Jestli je uvolneny nebo prevraceny, jestli se s vama taha nebo reaguje na sed? Podle me nechat kone nekde litat dokud se neunavi jenom proto ze mate pocit ze to chce je totalni kravina. Litat ma ve vybehu s jinyma konma ne pod sedlem.

Máte ho měsíc, za tu dobu jste ho obsedla, venku i klušete a cváláte. Ten kůň utíká před stresem, ne tím, že by byl nevyběhaný. Stres z nového prostředí, možná dříve byl ve stádě, stres z nového zacházení, do toho obsedání, zřejmě ještě příliš nepocopil udidlo nebo bezudidlovku, možná tlačí sedlo - je to moc hrr. Když to blbě snáší, měl touhle dobou chodit akorát tak vyčistit a nakrmit. Pokud by to snášel líp, mohly se přidat procházky na ruce, práce na ruce. Pokud by to byl klidný borec a u zkušeného člověka, jo, mohl se za měsíc v novém prostředí obsednout a chodit v kroku, naklusávat. Ale zcela viditelně zvolený postup byl příliš rychlý a dělaný člověkěm s příliš malými zkušenostmi. Měísc po koupi obsednout, klusat, cválat, no, v reálu to bylo už dřív, protože se nakupily chyby, ty nevzknouz ze dne na den - to by spousta mladých koní psyhicky nedala ani se zkušeným. Jenžě někoho zkušeného tohle ani nenapadne, všimne si totiž potíží už dřív a nepokračuje dál, dokud je nevyřeší. Tohle je už řev koně o pomoc.
Taky moc zkušeností nemám, i když u koní jsem už docela dlouho a dříve jsem běžně jezdívala mladé koně (ale necvičila je). O to postupuji ve výcviku pomaleji a nespěchám. Krátce po koupi obsednou a klusat a cválat? No to by mně kobča dala sežrat kupu mnou udělaných chyb. Chyby bohužel stále dělám, ale pomalým postupem se "tak nějak rozptýlí".
legolas33
napsal(a):
NE. Vždyť vám tu všichni píší, že si mladého koně nemáte poničit nepřiměřenou prací! Polovina jeho "blbnutí" je způsobena VAŠÍ neschopností!
Dokážete to pochopit? Místo normálního přiježděného a staršího např. ČT, jste si koupila dynamit v podobě křížence dvou nejrychlejších plemen koní a ještě nedávno vykastrovaného a mladého! U tohohle koně nejde o to HO UTAHAT, ale přijezdit. Což vy nejste při své úrovni jezdecké a cvičitelské/trenérské schopna.
Chtěla bych vidět toho joudu, co vám to zvíře, bez řádného výcviku, prodal.
Íháček
napsal(a):
Mozna byste mela nejdriv uvest jak je kun stary, jak dlouho obsedly a co s nim konkretne delate. Porad jenom pisete ze cvicite nebo lonzujete nebo jedete ven ale dulezite je co s nim vlastne delate. Jestli jenom jezdite dokola nebo dela nejakou praci, na otezi nebo ne? Jestli je uvolneny nebo prevraceny, jestli se s vama taha nebo reaguje na sed? Podle me nechat kone nekde litat dokud se neunavi jenom proto ze mate pocit ze to chce je totalni kravina. Litat ma ve vybehu s jinyma konma ne pod sedlem.
Obávám se, že majitelka o obsedání a práci s mladým koněm moc neví.Jde o to, zda ví, na co se jí ptáte?

stela1986
napsal(a):
Schody zná, chodí kolem nich denně, že země bez problému, že sedla taky, ale jednou jsem přišla a věž lonzovani jezdila a začal vymyslet. Je to úplně nelekavy kun, ale jakmile je nevylítaný, lekne se listu, lekne se věcí které zná a nijak se nezměnili. Problém jen nečekala naopak, ale jednou jak nebyl vybehaný jak když luskne a že kolem nejde, na třetí pobídku si to rozmyslel a bez problému přešel.
Nevím, ale přijde mi jako hloupost mladé plnojrevne zvire alepsoň neprobehnout, ne do mrtvá, ale tak aby měl dost a nevyžadovala běh. to se přeci nevylučuje s tím že s nim budu dělat ze země a budovat si vztah.
Je hlúposť mladé zvierať behať, keď ho neovládate, keď nemá brzdu, ani plyn a vlastne si robí, čo chce. TAkto si vyrobíte koňa, ktorý bude na jazdenie čoraz horší, chtivejší a cválavejší. Nikto nikde na svete neukľudnil koňa tým, že ho niekde nechal na lúkach bezhlavo cválat... cvalová práca je samozrejme súčasťou výcviku, ale pokiaľ je teda kôň naozaj obsadnutý pred mesiacom, tak by mal mať odcválných akurát tak pár skokov na jazdiarni, prípadne v teréne po dlhšej klusovej práci, ideálne do mierneho stúpania.
Špecifikom araba je hlavne to, že je to kôň veľmi citlivý na zaobchádzanie, temperamentný a potrebuje po svojom boku niekoho, kto dokáže z jeho chovania vycítiť, kedy ho treba ukľudniť a kedy treba byť prísnejší. Nie sú to kone pre vśetkých a hlavne je dôkežite počítať pri výcviku s ich inteligenciou, nič vám neodpustí a nič nezabudne. Ako si ho naučíte raz, tak bude veľa vecí robiť celý život.
legolas33
napsal(a):
Lítat mají ptáci a letadla.
Jen velmi málo jezdců nechá koně "lítat", co to dá. A už vůbec ne mladého koně, který není zvyklý nosit jezdce, ještě nemá potřebné svaly aby vše správně vybalancoval. Nechce běhat, protože by ho to bavilo, ale protože si neví rady a od problému utíká.
Běžet co to dá, běžet do padnutí, běžet do utahání... žádný kůň bez jezdce nebude! Kůň podvědomě ví, že se běží jen tolik, aby utekl před predátorem, aby utekl před ohněm popř, aby se někam přesunul, a pod. Pokud by koně bezhlavě prchali pořád, uhynou vysílením. Normální pohyb stáda koní, je KROKEM.
Jen jezdci nutí koně běž víc a dál.

Myslím si, že jsou plemena koní, která by mohla mít specifické požadavky na majitele stejně jako je to u psů "bojových" plemen...
Arab, mladý plňas po dostihové kariéře, potažmo jejich kříženci patří jen do velmi zkušených rukou. Chápu, když by někdo, kdo ví, co dělá, vytvořil křížence těchto plemen pro svoje závodní ambice, ale nechápu, že si ho koupí někdo, kdo vůbec nemá páru, jak vychovávat mladého koně. S temperamentem, které do toho tato plemena vkládají, je to fakt vražedná kombinace
Padlo tu mnoho dobrých rad. Bude skvělé, když se jimi budete řídit. Jsou to jasné návody, jak na to. Co dělat, a co škodí.
Nejlepší by stejně bylo přenechat vás oba do rukou jen velmi zkušené osoby. Jinak budete brzy prodávat nezvladatelného koně za pár korun
Proto by bylo dobre kdyby zadavatelka trochu rozvedla jak s konem jezdi. Treba se jenom spatne vyjadrila a neni uplny neznalec. Neni treba ji hned pranyrovat treba blbe zacla a necha si poradit. Kupovat si takoveho kone byla rozhodne chyba ale tim ze ji tu hned ukamenujete ji nepomuzete a akorat se vyprdne na nejake rady a pojede si dal po svojem az ji jednou ten kun zabije.
Taky by mě zajímalo víc informací. Co se týče krmení - kolik váží ta vaše odměrka? to je tak nejisté, může to být půllitr nebo klidně dvoulitr. Co je to za značku granulí? Nemáte fotku, jak kůň vypadá, to by moc pomohlo? Protože tady z praku tvrdit, že sebrat jádro, je hloupost. Kůň ho může potřebovat (a možná může taky potřebovat omezit práci). Ale nemyslím si, že by problém byl v jádru.
Kolik mu je?
Moje arabka (je jí pět, ještě neobsedlá), tak ze začátku každé nové práce strašně spěchá, bojí se a potřebuje klid. Pak rychle pochopí, o co se jedná, a srovná se. Vím, že když na ni zatlačím, dělám si strašný problém do budoucna.
Jak už píšou výše, z příspěvku vyplývá, že jste obsedla koně v novém prostředí a do měsíce klušete a cváláte. Takhle se neobsedá, takhle se k*rví kůň. A nejen, že spěcháte na nové učení, ale také koně drilujete příliš dlouho. Tři hodiny "lítání" po loukách by těžko přežil i klasický hobby koník. :-D A začal by protestovat. A protesty jsou podle temperamentu - buď "já dál nejdu" nebo "já nezastavím, bojím se".
Jako bonus by mě zajímala výstroj koně. Domníváte se, že má padnoucí sedlo? Má dělané zuby? Nebolí ho něco?
Taky si myslím, že vysadit jádro. Tím ho ani nedokrmíte když vám hubne že stresu. Naopak je to přilévání oleje do ohně.
Měl by být ve společnosti koní, ne být ve stresu že je oddělený. Proč vlastně není s kobylou dohromady?
Absolutně žádné běhání! Na jízdárnu a krok, kruhy vlnovky, zastavení na 20-30 minut každý den. Teprve až vám ten kůň půjde půl hoďky absolutně v klidu na lehkém kontaktu, vyklenutý, tak můžete přemýšlet o klusu a o cvalu až bude perfektní klus.
Zdá se vám to jako pitomost? Ani ne, není to ten kůň co potřebuje čas, ten by s kvalitním trenérem a jezdcem postupoval mnohem rychleji. To VY potřebujete čas! Musíte mít cíle, jednoduché a jasné. Nemáte absolutně žádnou představu co s tím koněm dělat, ještě jste ho nenaučila chodit a už by jste lítala. Spomalte!
legolas33
napsal(a):
Ahoj.Před měsícem jsem jsem koupila valacha křížence plňáska a arábka, je to můj první kůň ale nějaké zkušenosti mám, takže jsem se rozhodla pro vlastního koně.Je mnladý, obsedám ho já. Problém je ale ten že je neunavitelný, i když nemá kondici, venku poskakuje, leká se úplně všeho i toho co zná, jde hrozně napjatě jak kdyby chtěl vyběhnout, ve cvalu i klusu občas vyhazuje a staví se, kdyby mohl běžel by pořád a furt i když prostě už nemůže.Je prostě bujný!Přitom dvakrát když se mi ho podařilo unavit že byl nejdřív na lonži, pak na volno a cvičili sme, pak zase na lonži, procházka, jízdárna a pak teprve sedlo, byl hrozně fajn, ničeho se nelekal, šel krásně energicky, ale ne že jsem měla pocit že vyletí. Pořád ještě hřebčí i když byl vykastrovaný už někdy v květnu. Je ustájený v boxe, ale má pořád přístup ven do výběhu, kde je ale sám, ale vidí na kobylku vedle. Seno má pořád a 2krát denně granule, šrot a další věci aby nehubnul v zimě. Trenér asi nepůjde, jsme na samotě a pochybuju že by k nám dojížděl víc než třeba 30km každý den. Já hlavně nevím jestli ho vzít prostě na louky u nás vyběhat ho (což se docela bojím, letí jak blázen, zastavit se dá, ale mám strach abych nesletěla a on neutekl) a jestli je v pořádku ho cvičt třeba ty tři hodiny a pak jíž až ven?Jak dlouho ho můžu mít na loži nejdéle a jak dlouho třeba cvičit ze země třeba chůzi? Co s ním dělat ze země?Prosím neříkejte mi ať ho dám pryč, zvládneme to, jen musím přijít na to jak ho unavit a zklidnit.
Padlo tu mnoho dobrých rad.Možná se budu opakovat.
Můj názor je, že rozhodně koníka nenechte nikde lítat.Je ve stresu, šla jste na něj asi moc rychle.
Mladý kůň má v klidu získávat důvěru ve svého jezdce a v sebe sama.To stylem horem pádem bohužel nejde.
Obzvlášť, jestli na něm je sedlo a jezdec teprv měsíc, tak se žádné lítání opravdu nehodí.A unavit koně je také hloupost, protože za měsíc, či dva bude fyzicky rozhodně nad vámi a není už cesta zpátky.
Myslím, že před vyjížďkou, jakože vyběháním na lonži bez jezdce, nic nezlepšíte.Obzvlášť u krevnatého citlivého koně.Naopak si ho zahřejete, a je to všechno horší.
Vybrala bych mu pro začátek k senu, jádro typu řízků, nebo něco takového, kde dostane spíš objem, než energii.Jsou i granule tohoto typu.Jablek či mrkve bych se nebála.Šroty a vojtěšku bych vyřadila rozhodně.
Poté by rozhodně měl chodit do výběhu, když ne se stádem, tak aspoň s nějakými koňmi, to se taky hodně odreaguje.Pak máte půl práce.
Brala bych ho pod sedlo, ne denně, ne na dlouho.Ale důsledně, v kroku, klídek, pohoda.Maximálně někde chviličku naklusat, na rovném úseku, přehledném, klidně trošku do kopce.Pak pomazlit, nějakou ňamku, a zas do stáda.
Jiný den jen vyvést na ruce, chvilku, jakože popást, něco obejít, postát, pokoukat, zase chvíli.Povídat, vyprávět, chválit.Pak opět pomazlit a zpátky ke kolegům.
Máte li nějaké kritické úseky, co vám brání ho na ruce převést, a pak zas někde v klidu nasednout, popojít? Zkusit mu trošku zaměstnat hlavu, v terénu je spousty příležitostí k překračování, obcházení atd. Když ho něco vyděsí, žádné úprky.Zastavit, vyčkat, okouknout.Aby pochopil, že s vámi venku je to prima.
Já jsem i příznivec pamlskování, máte li stále něco v kapse, většina koní to hodnotí velmi kladně Také u mladých praktikuji systém někdy jdu, někdy jedu.
Mladý, nervní, nejistý koník si zaslouží a potřebuje, klidného, jistého a důsledného jezdce.Potřebuje se o něj opřít.Který mu dává srozumitelné pomůcky, v situacích, které kůň řeší útěkem a stresuje, mu dokáže virtuálně jen svým sedem, slovem atd. sdělit, že se nic neděje, že to spolu zvládnou.Koně jsou tvorové velmi empatičtí, vycítí z vás to, že se bojíte předem.On neví sice čeho, ale bojí se taky, a jste v začarovaném kruhu.
Nechvátejte, buďte trpělivá, za každý klidný krok chvalte, mazlete, pamlskujte, měsíc není žádná doba.Držím palce
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
A nebo zůstaňte jen u toho vyprávění, povídání a chválení.Sice si nezajezdíte, ale kámoše budete mít jedna radost. Ne.Vážně Vám tu radí lidi dobře..Nikam nespěchat, klid a uvědomit si, že je to pro něho všechno nové.Koni není přirozené někoho tahat na zádech.To je fakt a pomalým, šetrným výcvikem mu ukážete, že to není tak hrozné.
Výchova mladých koní totiž patří výhradně do rukou zkušených lidí.Pro koně jste s pamlskem v kapse rozhodně zajímavější, než se sedlem v ruce.
Ahoj, přidám se do debaty, mám kobylu arabského plnokrevníka, je jí 16, mám ji od března. Na začátku jsem též byla zoufalá, neuměla chodit na jízdárně, byla zvyklá, že mohla běžet, kdy chtěla. V minulé stáji byla krmena malou dávkou granulí (netuším jakých) a práci neměla skoro žádnou. V nynější stáji mi bylo vnuceno jádro a dostávala ho bohužel hodně ( jednu lopatku ráno a jednu večer)... Přes léto jsem se s ní konečně zžila a chodily jsme ven i s ostatními koňmi, na cca 15 km vyjížďky lesem, naprostá paráda - neblbla, krásně klusala na volné otěži a cválala až na pobídku. Na podzim jsem s ní už chodila ven úplně sama a zvládaly jsme to skvěle, snad ještě lépe, než s ostatními koňmi. Ale teď? HRŮZA. Cca měsíc zpátky jsem jí jádro sebrala úplně (začaly jí natékat nohy) a dávám jí jen půl odměrky granulí ráno a půl večer + alavis. Jenže kobyla venku neposlouchá. V klidu dokáže klusat jen cca 200 metrů, poté naskakuje samovolně do cvalu, a když ji vemu zpátky, tak se začne vztekat a vyhazovat a poté už nedokáže jít v klidu ani v kroku... Na lonži už chodí dobře, ale absolutně to nepomáhá v jejím přebytku energie. Nepomáhá ani kruhovka a ani kopce. Dřív jsem jí do kopce sotva nacválala, dnes tam chce se mnou letět tryskem.
Já si upřímně myslím, že se to i u tvého polovičního araba zlepší na jaře a v létě, já už počítám dny, kdy zima skončí, protože mě tohle fakt vysiluje.
legolas33
napsal(a):
Mýlíte se. Jeho chování si vykládáte špatně. Vše už je řečeno v předchozích příspěvcích.
kajunkka
napsal(a):
Ahoj, přidám se do debaty, mám kobylu arabského plnokrevníka, je jí 16, mám ji od března. Na začátku jsem též byla zoufalá, neuměla chodit na jízdárně, byla zvyklá, že mohla běžet, kdy chtěla. V minulé stáji byla krmena malou dávkou granulí (netuším jakých) a práci neměla skoro žádnou. V nynější stáji mi bylo vnuceno jádro a dostávala ho bohužel hodně ( jednu lopatku ráno a jednu večer)... Přes léto jsem se s ní konečně zžila a chodily jsme ven i s ostatními koňmi, na cca 15 km vyjížďky lesem, naprostá paráda - neblbla, krásně klusala na volné otěži a cválala až na pobídku. Na podzim jsem s ní už chodila ven úplně sama a zvládaly jsme to skvěle, snad ještě lépe, než s ostatními koňmi. Ale teď? HRŮZA. Cca měsíc zpátky jsem jí jádro sebrala úplně (začaly jí natékat nohy) a dávám jí jen půl odměrky granulí ráno a půl večer + alavis. Jenže kobyla venku neposlouchá. V klidu dokáže klusat jen cca 200 metrů, poté naskakuje samovolně do cvalu, a když ji vemu zpátky, tak se začne vztekat a vyhazovat a poté už nedokáže jít v klidu ani v kroku... Na lonži už chodí dobře, ale absolutně to nepomáhá v jejím přebytku energie. Nepomáhá ani kruhovka a ani kopce. Dřív jsem jí do kopce sotva nacválala, dnes tam chce se mnou letět tryskem.
Já si upřímně myslím, že se to i u tvého polovičního araba zlepší na jaře a v létě, já už počítám dny, kdy zima skončí, protože mě tohle fakt vysiluje.
Nechodíte méně? Ono sice hodně dělá počasí, možná je to i režim (naši koně, co začne bláto, tak se ve výběhu plahočí a bojí se o nožičky, o to více blbnou venku). Jinak energii směřovat inteligentně, aby to koně začlo bavit - zaměstnat mu hlavu. Kor když v létě fungovala dobře tak by to mělo stačit.
flyhigh
napsal(a):
Nechodíte méně? Ono sice hodně dělá počasí, možná je to i režim (naši koně, co začne bláto, tak se ve výběhu plahočí a bojí se o nožičky, o to více blbnou venku). Jinak energii směřovat inteligentně, aby to koně začlo bavit - zaměstnat mu hlavu. Kor když v létě fungovala dobře tak by to mělo stačit.
Méně chodíme, ale tím to nejspíš není. Příjde mi, že ji tím počasím fakt otrnulo, do toho je ještě tvrdohlavá, ne zlá, ale ráda si diktuje podmínky, dokud jí není jasně dáno najevo, že takhle ne. Nejsem moc zdatný a zkušený jezdec, to přiznávám, a tak ji půjčuji kamarádce, která je zároveň veterinářka a koňům opravdu rozumí. Bere si ji ven jednou měsíčně, aby si kobyla fakt mohla "odprdnout" a po minulé vyjížďce se mě ptala, zda to byla za něco pomsta, že se chovala neskutečně. Přitom při sedlání pomalu spí, ve výběhu jen postává a vypadá jako neviňátko. Upřímně nevím, co s tím a jsem z toho docela smutná, protože ty podzimní vyjížďky, kdy jsem si s ní troufala chodit sama ve všech chodech a neudělala mi jediný přešlap (pokud nevyskočila teda srnka do cesty) byly fakt bezvadný...
Ahoj, měla jsem podobný problém a pomohl mi tento přípravek https://www.horseandme.eu/vyziva-a-pece/nervy-a-vyrovnanost/calm-biomag-nutri-horse-1-kg.html poté se kůň rapidně zklidnil.
kajunkka
napsal(a):
A opet: proc koni davate jadro nebo i granule, kdyz mu z toho hrabe? Nepisete jake granule, ale tipla bych si, ze tam bude bud oves nebo jecmen nebo kukurice, na coz byvaji tihle kone dost citlivi. Stahnete ji z jadra uplne.
Dalsi co nechapu je, proc s ni cvalate, kdyz ji ve cvalu nezvladate? Kvalitni klus do kopce je dost brutalni zatez, protoze kun zabira v kazdem kroku hodne dopredu a tlaci jeste hodne vzadu.Cvalem se to kun snazi resit, protoze je pro neho klus tezsi chod nez cval a tedy zakonite zkousi pouziti snadnejsi metody, na tom neni nic nenormalniho - vy ho musite donutit, aby respektoval vase oozadavky co do eychlosti a smeru... Kvalitni krok je jeste horsi, to musi zabirat kazdou nohou zvlast, nepres diagonalu jako v klusu. Kdyz se to ucili v terenu mi kone, tak po hodinove krokove vychazce dobrym kvalitnim krokem v kopcich byli uplne na sracku.
Pokud nedokazete zlepsit vas zpusob pristupu ke koni, tak se vase situace nikdy nezlepsi, ani na jaro a ani v lete.
Arabi jsou uzasni kone a nejsou sloziti.Pokud jim date co potrebuji a neni toho moc, tak si uzijete vic nez s jakymkoli jinym konem.
Pokud chcete, muzem to probrat v soukr.zprave.Reseni urcite existuje.
kajunkka
napsal(a):
Dělá to i když jdete s koněm/i ? Jako začátečník jsem svého koně brzdila o slušného koně před sebou (co nekopal). A roky jsme s mým valachem sloužili stejně/jako brzda, koním na Hubertovkách. Není to příliš korektní, hrozí zášlapy, ale pořád lepší, než úraz z nekontrolovatelného trysku.
alfi pav
napsal(a):
A opet: proc koni davate jadro nebo i granule, kdyz mu z toho hrabe? Nepisete jake granule, ale tipla bych si, ze tam bude bud oves nebo jecmen nebo kukurice, na coz byvaji tihle kone dost citlivi. Stahnete ji z jadra uplne.
Dalsi co nechapu je, proc s ni cvalate, kdyz ji ve cvalu nezvladate? Kvalitni klus do kopce je dost brutalni zatez, protoze kun zabira v kazdem kroku hodne dopredu a tlaci jeste hodne vzadu.Cvalem se to kun snazi resit, protoze je pro neho klus tezsi chod nez cval a tedy zakonite zkousi pouziti snadnejsi metody, na tom neni nic nenormalniho - vy ho musite donutit, aby respektoval vase oozadavky co do eychlosti a smeru... Kvalitni krok je jeste horsi, to musi zabirat kazdou nohou zvlast, nepres diagonalu jako v klusu. Kdyz se to ucili v terenu mi kone, tak po hodinove krokove vychazce dobrym kvalitnim krokem v kopcich byli uplne na sracku.
Pokud nedokazete zlepsit vas zpusob pristupu ke koni, tak se vase situace nikdy nezlepsi, ani na jaro a ani v lete.
Arabi jsou uzasni kone a nejsou sloziti.Pokud jim date co potrebuji a neni toho moc, tak si uzijete vic nez s jakymkoli jinym konem.
Pokud chcete, muzem to probrat v soukr.zprave.Reseni urcite existuje.
Alfi, ne každý arab z jádra šílí, a nemyslím, že odebrání jádra bude univerzálním řešením pro všechny rozběhané koně.
Samozřejmě dobře sestavená KD v přiměřeném množství, dělá hodně.
Ale z poloviny je neřiditelné tryskání koní pod sedlem z toho důvodu, že si araba (A1/1, QH) koupí člověk, který na něj prostě jezdecky nemá.
A taky to může být ze zdravotních důvodů, z strachu koně, z jeho závislosti, atd., atp.
Alfi - koni z toho ale v létě nehrabalo a dostávala jednou tak energickou bombu, než teď. Měsíc teď dostávala granule TH Western kompletní (dostávala polovinu dávky, kterou měla podle váhy dostávat), a jelikož už nejsou u nás k sehnání, tak teď jsem koupila fitminy pro hobby koně. Jinak ona v létě neměla problém v tom klusu jít hodinu v kuse, nesnažila se zdrhat ani nic podobného, začínala jsem ji pomalu jezdit jen na ohlávce. Dnes ten samý kopec, do kterého jsem ji musela pobízet, aby klusala, chce dávat tryskem. Je fakt, že jsme přešli na western, ale to už v září a celý podzim chodila stejně pěkně jako léto. To až poslední 3 týdny jí začalo hrabat. A neporadí s s ní ani zkušení jezdci, taky jim naskakuje do cvalu...
Sisi: ano dělá to i když jdeme s ostatními koňmi, chodí před náma lipicánka, která už je takový poloviční důchodce jako případná brzda, jenže ta moje kobyla je tak vychytralá, že když kluše za ní, tak schválně zpomalí, aby ji pak cvalem dohnat. (opět toto v létě nedělala).
Když si na ni sedne někdo zkušenější a chce jí dopřát ten cval, tak je stejně problém, protože ona si chce určit i tempo cvalu...

Oni prostě přes zimu bujnější jsou, no. Už to tu padlo. Protože ve výběhu (nepočítám paddocky, kde nemají pohyb víceméně nikdy), kde se normálně vychodí, v zimě chodit odmítají. Převážně stojí u sena, maximálně se dojdou napít nebo poodejdou od balíku se prospat, když jsou nažraní. Tu energii, která se střádá, holt chtějí vybíjet pod sedlem. Je mi jasné, že halu má k dispozici málokdo, každopádně to je nejlepší lék na to, jak si dobře zajezdit. Nechat po povodění a rozehřátí toho koně alespoň trochu vyběhat v hale, aby upustil páru. Pro ty, co nemají tak kvalitní zázemí, opravdu nezbývá než buďto chodit na pomalejší a náročnější procházky bez cvalu, nebo holt prostě přes zimu nejezdit vůbec, pokud se kůň stává neovladatelným, a začít na jaře odznova...i tak to někteří dělají.
Já se tedy snažím svým koním režim neměnit. Tím, že nemám závodní koně, žádný extra zápřah přes léto nemají, tedy nevidím důvod ubírat práci přes zimu. Tím spíš, že by jen kynuli u balíku a na jaře potřebuji, až budu vypouštět na pastvu, aby byli poníci v optimální kondici kvůli riziku schvácení... ale co kůň, to originál...
Nečetla jsem všechny příspěvky. Takže asi budu někoho opakovat.
První co - ubrala bych jádro. Nebo vysadila. Nebo nahradila něčím hodně málo energetickým ( nejlépe granulky pro poncly nebo pro koně bez zátěže).
Další věc, koník je mladý a dle tohoto nakřížení i dost citlivý. Sáhněte si do svědomí s jakým pocitem na něj sedáte. Jestli už podvědomě na něj lezete se strachem. Koník potřebuje Vaší velkou podporu, obzvláště v tomto věku, když se všeho bojí a s jezdcem na zádech je pro něj zase všechno jinačí. A pokud už se klepete jak sulc, tak on nemá jistotu a chce ode všeho utéct.
Musíte si sama vypreparovat, jestli to doopravdy dělá z bujarosti nebo že si nevěří.
alfi pav
napsal(a):
Jsem majitel dvou mladých shagya hřebců (4,5 a 5,5l), které si obsedám pod sedlem a otahuji do kočáru sama. Z mé vlastní zkušenosti:
Vysaďte mu komplet jádro a nechte ho jen na seně a do toho denní pořádná práce. Jádro pak přidávat až ve chvíli, kdy ho budete mít zmáklého a budete schopná řešit případně excesy s větší jistotou, než tomu je zjevně doteď.
Nevím, kdo vymyslel takovou hloupost jako budu krmit remontu při obsedání jádrem, aby chuderka náhodou tou přílišnou prací nehubla. Na co jádro (navíc jak píšete granule, šrot, vojtěška a já nevím co ještě), když mu to zjevně leze na mozek a je s ním pak špatná domluva? Ustojí vám to v pohodě jen na seně a ani vitamíny nebude potřebovat. Pokud bych dala vámi popisované krmení mým koním, budou mi za 3 dny lozit po stěnách boxu a to pracují nyní obden a fest. Mám je jen na seně, spillers řezance a mrkvi, klasické jádro neviděli už skoro rok a nijak jim to neublížilo, jen se zbavili té "sprostosti". Zjistěte si, čím byl krmen předtím a pokud došlo k zásadní změně u vás, tak se vraťte do původního nastavení krmné dávky. Kříženci araba mají citlivější zažívání a jakákoli významnější změna jim udělá zle od žaludku, což se potom logicky projeví i navenek (plašivost, nepozornost, nadměrné množství energie..). Řešila jsem to u jednoho z hřebců docela dost, než jsem přišla na to, kde byl zakopaný pes. Prostě nesnesl cokoli, co mělo něco společného s jádrem (oves, ječmen, šrot, otruby všech druhů, kukuřice, prostě nic). Po pozření jakéhokoli jádra v pravidelné dávce se i při miniaturních množstvích spolehlivě do 3 dnů měnil na příšeru z jezera, což byl v době, kdy s ním mlátila puberta a koule navíc, dost průser. Věty výživářů: "ale tam toho je jen málo, z toho nemá šanci blbnout" apod, mě po určité době přiváděly k zoufalství a pak už i k hysterickému smíchu, protože oni zjevně mého koně neznali tak, jako já. Právě můj kůň mě nakonec naučil, že kůň jádro nepotřebuje, aby měl sílu na práci a aby se udržel v kondici.
Skrz práci, podle toho co píšete, v práci s koňmi nejste příliš zběhlá a tedy pochybuji, že váš kůň považuje za práci to, co za ni považujete vy... Nějaké běhání okolo vás s hlavou v oblacích na lonži, nebo ježdění pod sedlem s propadlým hřbetem, aniž by musel používat záď, to není žádná práce. Pokud začne makat, jak má (správně od zádě, v v taktu, uvolnění a na lehkém přilnutí), tak se začne rovnat sám - takový pohyb je pro něho namáhavý a natolik mu zaměstná hlavu, že na pitomosti nebude mít čas. Musíte ale vědět, jak ho to učit a ideálně si přizvat trenéra, který vám ze země jasně řekne, kdy jde kůň dobře a kdy ne, abyste se to naučila cítit sama pod zadkem.
Nepíšete jak je starý. Můj starší hřebec dělal od 4,5 roku čtyři dny po sobě 1,5h (30min lonž + 1h pod sedlem a záhul na míru jeho potřebám), pak měl den volna a pak zase tři dny práce a tak jsem to furt střídala. Neveřím tomu, že pokud váš kůň bude makat podobným stylem a správně, tak že se nesrovná.
saola
napsal(a):
Tak mu nabídněte zaměstnání, učte ho nové věci, klidně ze země, ať pracuje hlavně hlavou a naučí se vás vnímat. Přece nemůžete předpokládat, že mladý temperamentní kůň bude okamžitě respektovat venku nijak zvlášť zkušeného jezdce? Bez podpory dalších koní v lotu? Je to na vás, jaké si to se zvířetem uděláte, takové to budete mít. Ale nechat ho vyběhávat do padnutí je cesta do pekla.
stela1986
napsal(a):
Běhat může ve výběhu. Při práci by se měl soustředit na člověka.
sisi58
napsal(a):
Alfi, ne každý arab z jádra šílí, a nemyslím, že odebrání jádra bude univerzálním řešením pro všechny rozběhané koně.
Samozřejmě dobře sestavená KD v přiměřeném množství, dělá hodně.
Ale z poloviny je neřiditelné tryskání koní pod sedlem z toho důvodu, že si araba (A1/1, QH) koupí člověk, který na něj prostě jezdecky nemá.
A taky to může být ze zdravotních důvodů, z strachu koně, z jeho závislosti, atd., atp.
Já jsem problém s jádrem měla u každého araba, kterého jsem měla kdy v rukách. Takže ne každý z jádra šílí, ale málokterý majitel odhadne, kolik tomu koni stačí, aby mu z toho nezačlo solidně hrabat. Všeobecně je povědomí, že kůň musí mít jádro, aby zvládal práci, ale to je prostě hloupost a v žádném případě ne nutnost, kór u arabů.
Známý má shagya araba hřebce, který žije na 250ml hrníčku nenahřívacích granulí ráno a večer a při větším množství dělá bordel. A mohla bych takto mluvit o dalších a dalších arabech, co jsou po známých. Tihle koně opravdu hodně jádra nepotřebují, ale málokterý člověk, který s nimi začíná, si to uvědomuje a pak z toho vznikají problémy.
Nemyslím si, že by byl problém v tom, že by zadavatelka a ta druhá na araba jezdecky neměly. Jen si nejsou jisté a potřebují postrčit správným směrem. Měla jsem to stejně u prvního araba. Jen se z toho nesmíte podělat a nechat ho vyhrát, věřte, že je to jen přechodná záležitost.
A kajunkka: jeden z mých hřebců se po TH Westernech právě totálně "vys*al" na hlavu a to taky neměl plnou dávku - bylo to fakt o strach a to ty zkušenosti mám. Je v tom oves a to je prostě špatně. Stáhněte ji z jádra, zkontrolujte jestli nemá někde v těle problém a pak ji prostě při práci nedovolte cválat, klus a klus a klus. Věřte tomu, že pokud máte fyzičku vy, abyste to ustála a nevadila jí v hřbetu, tak ona po 15-20km v klusu v kuse rozhodně nebude mít náladu utíkat cvalem někam do háje - a nevěřte, že to nevydrží. Ideální je udělat si někde okruh zahrnující velké kopce a jet ho několikrát dokola, nekochat se, prostě makat. Můžu vás ujistit, že jak koník půjde potřetí nebo počtvrté dokola, tak pochopí, že přestává všechna sranda a začne šetřit síly a začne víc věnovat pozornost tomu, co po něm chcete. Je potřeba aby do toho ale šel od zádě a ne hlava nahoru, záda dolů a jedem... Ze začátku klidně na správně nastaveném pevném gogue (nikoli gumách!). Nutnost chodit od zádě a s vyklenutým hřbetem zklidnila nejednoho bouřliváka vč. těch mých - byť na gogue nikdy nebyl ani jeden - umím toho docílit jezdecky jinak, ale na to teď nemáte a ve vaší situaci nemá smysl se trápit - na to by musel být dobrý drezurní trenér.
alfi pav
napsal(a):
Já jsem problém s jádrem měla u každého araba, kterého jsem měla kdy v rukách. Takže ne každý z jádra šílí, ale málokterý majitel odhadne, kolik tomu koni stačí, aby mu z toho nezačlo solidně hrabat. Všeobecně je povědomí, že kůň musí mít jádro, aby zvládal práci, ale to je prostě hloupost a v žádném případě ne nutnost, kór u arabů.
Známý má shagya araba hřebce, který žije na 250ml hrníčku nenahřívacích granulí ráno a večer a při větším množství dělá bordel. A mohla bych takto mluvit o dalších a dalších arabech, co jsou po známých. Tihle koně opravdu hodně jádra nepotřebují, ale málokterý člověk, který s nimi začíná, si to uvědomuje a pak z toho vznikají problémy.
Nemyslím si, že by byl problém v tom, že by zadavatelka a ta druhá na araba jezdecky neměly. Jen si nejsou jisté a potřebují postrčit správným směrem. Měla jsem to stejně u prvního araba. Jen se z toho nesmíte podělat a nechat ho vyhrát, věřte, že je to jen přechodná záležitost.
A kajunkka: jeden z mých hřebců se po TH Westernech právě totálně "vys*al" na hlavu a to taky neměl plnou dávku - bylo to fakt o strach a to ty zkušenosti mám. Je v tom oves a to je prostě špatně. Stáhněte ji z jádra, zkontrolujte jestli nemá někde v těle problém a pak ji prostě při práci nedovolte cválat, klus a klus a klus. Věřte tomu, že pokud máte fyzičku vy, abyste to ustála a nevadila jí v hřbetu, tak ona po 15-20km v klusu v kuse rozhodně nebude mít náladu utíkat cvalem někam do háje - a nevěřte, že to nevydrží. Ideální je udělat si někde okruh zahrnující velké kopce a jet ho několikrát dokola, nekochat se, prostě makat. Můžu vás ujistit, že jak koník půjde potřetí nebo počtvrté dokola, tak pochopí, že přestává všechna sranda a začne šetřit síly a začne víc věnovat pozornost tomu, co po něm chcete. Je potřeba aby do toho ale šel od zádě a ne hlava nahoru, záda dolů a jedem... Ze začátku klidně na správně nastaveném pevném gogue (nikoli gumách!). Nutnost chodit od zádě a s vyklenutým hřbetem zklidnila nejednoho bouřliváka vč. těch mých - byť na gogue nikdy nebyl ani jeden - umím toho docílit jezdecky jinak, ale na to teď nemáte a ve vaší situaci nemá smysl se trápit - na to by musel být dobrý drezurní trenér.
Mám plnokrevnou arabku, která je ukázkový flegmatik. Na určité podněty samozřejmě reaguje vzrušivěji než ČT :-D Jádro teď nedostává žádný, stejně mi kyne před očima.
Ale před výstavou jsem potřebovala ji nějak probrat, aby tam neklusala jak malý begáně, dostávala spillersy pro dostiháky s ovsem. Při maximální dávce byla trochu nabuzená. :-D Skoro se i lekla práskání igeliťáku.
Stejně tak další tři arabky co znám. Nebudu vytahovat hřebce, ten se choval stejně praštěně se žrádlem i bez, hormony vítězí.
Opravdu mi spíš přijde že shagye jsou k tomu nachýlnější. Měli jsme kříženku shagye a té stačilo trochu ovsa omylem někde, a byla ještě horší než normálně.
Tak obecně pokud koník zlobí, vymýšlí a má moc energie, tak mu tu energii uberte, jak píše alfi pav. Nevidím v tom nic nelogického. Pokud se bojíte hubnutí, tak koně hubnou, když mají větší výdej - a to buď pohybem, chorobou a nebo tím, že se snaží v zimě zahřát. Pro tepelnou pohodu nechte koni neomezený přístup k senu (z vlákniny topí) a nebo pokud to nestačí, zkuste přidat deku, záleží i na kvalitě zimní srsti a na počasí. Když vyměníte šrot za řízky, které mají hodně vlákniny a lze do nich zamíchat vitamíny, taky to pomůže, ale to bych konzultovala raději s někým zkušenějším.

flyhigh
napsal(a):
Mám plnokrevnou arabku, která je ukázkový flegmatik. Na určité podněty samozřejmě reaguje vzrušivěji než ČT :-D Jádro teď nedostává žádný, stejně mi kyne před očima.
Ale před výstavou jsem potřebovala ji nějak probrat, aby tam neklusala jak malý begáně, dostávala spillersy pro dostiháky s ovsem. Při maximální dávce byla trochu nabuzená. :-D Skoro se i lekla práskání igeliťáku.
Stejně tak další tři arabky co znám. Nebudu vytahovat hřebce, ten se choval stejně praštěně se žrádlem i bez, hormony vítězí.
Opravdu mi spíš přijde že shagye jsou k tomu nachýlnější. Měli jsme kříženku shagye a té stačilo trochu ovsa omylem někde, a byla ještě horší než normálně.
Jazdím pomerne flgmatickú shagya kobylu, jadra dávame máličko aj v pomerne vyššom športe(nad S). Skúšali sme ju prebudiť tým, že dáme viac ovsa a dosiahli sme iba to, že čumela a uskakovala. Lepšie sa v tomto prípade osvedčil olej, plňaska je síce vydesená naďalej, ale ostatné kone sú akurát príjemne temperamentné, majú dosť sily a nehecujú sa zbytočne.
Mimochodom, jeden úspešný medzinárodný tréner tvrdí, že arab tými úskokmi a čumením len upozorňuje jazdca na potenciálne nebezpečie:).
napsal(a):
Jazdím pomerne flgmatickú shagya kobylu, jadra dávame máličko aj v pomerne vyššom športe(nad S). Skúšali sme ju prebudiť tým, že dáme viac ovsa a dosiahli sme iba to, že čumela a uskakovala. Lepšie sa v tomto prípade osvedčil olej, plňaska je síce vydesená naďalej, ale ostatné kone sú akurát príjemne temperamentné, majú dosť sily a nehecujú sa zbytočne.
Mimochodom, jeden úspešný medzinárodný tréner tvrdí, že arab tými úskokmi a čumením len upozorňuje jazdca na potenciálne nebezpečie:).
Tak to mám místo kříženky hanoverák/ČT asi shagyu. Z ovsa uskakuje a čumí,. Jde vlastně spíš dovrchu než dopředu.
Dle mojí zkušenosti bych problém v jádru nehledala - máme doma stádečko plnokrevných arabů různého věku, aktivně ježděných je momentálně 6 včetně dvou hřebců (oba plemeníci) a všichni dostávají oves (množství přizpůsobené objemu práce, v sezoně k tomu mají ještě ojej a kukuřici). Krom mladé kobyly, kterou jsem obsedla v létě, se ted všichni flákají a stejně vím, že pokud si zítra vzpomenu, že chci jet s kterýmkoliv z nich ven, prostě ho nasedlám a odjedu vyjížďku ve všech chodech bez nějakých větších excesů... je to o přístupu a respektu z obou stran.
PK1
napsal(a):
Dle mojí zkušenosti bych problém v jádru nehledala - máme doma stádečko plnokrevných arabů různého věku, aktivně ježděných je momentálně 6 včetně dvou hřebců (oba plemeníci) a všichni dostávají oves (množství přizpůsobené objemu práce, v sezoně k tomu mají ještě ojej a kukuřici). Krom mladé kobyly, kterou jsem obsedla v létě, se ted všichni flákají a stejně vím, že pokud si zítra vzpomenu, že chci jet s kterýmkoliv z nich ven, prostě ho nasedlám a odjedu vyjížďku ve všech chodech bez nějakých větších excesů... je to o přístupu a respektu z obou stran.
Musí to být krása, jet, aniž by člověk buď musel tlačit, jak blázen nebo brzdit, jak šílenec.
PK1
napsal(a):
Jak píšete, je to o přístupu. Předpokládám, že s vašimi zkušenostmi budete těžko do koně ládovat jádro i když uvidíte, že mu to nesedí - hned ho stáhnete a oné nadměrné vzrušivosti se vyhnete stejně jako já nebo jiní zkušenější majitelé koní podobného temperamentu.
U lidí, kteří s těmito koňmi začínají, je nalezení té správné hranice, co je u araba ještě normální a co už normální chování není, mnohem složitější a musí se to teprve naučit. Pokud se v tu chvíli řídí jen radami "zkušenějších", co araba neviděli ani z rychlíku, tak průseru otevírají dveře dokořán (zažila jsem si to taky s první arabskou kobylou, co jsem měla)...
Navíc, pokud si araba kupujete jako již ježděného, tak vesměs netušíte, jak byl krmen, jestli nebyl zbytečně překrmován jádrem a jestli z toho nemá citlivější žaludek atd. a proto ani nemůžete předvídat, co pro něho bude nebo nebude v danou chvíli dobré. Ta hranice snášenlivosti se musí najít a to chvíli trvá a proto radím každému, co si araba nebo jeho křížence kupuje, ať je na začátku s jádrem hodně opatrný.
Jeden z mých hřebců byl na základě mé "naivní" důvěry v býv.trenéra hodně překrmen jádrem s obsahem ovsa a to mu natolik pomuchlalo žaludek, že dnes už opravdu nic podobného nesnese. Pokud bych ho prodávala, do smlouvy bych to rozhodně uvedla, ale ruku na srdce - který kupující by to respektoval? Každý by si řekl "ona mě přece nebude učit znát koně", narval by ho jádrem a za týden by mi ho vracel jako nezvladatelného se skrytou vadou a přitom by byl problém pouze v podávaném jádru... U druhého hřebce jsem podobnou extrémní citlivost nezaznamenala, ale nevidím důvod proč bych mu měla dávat klasické jádro, když na současném krmení funguje dobře.
A ano, když se vyladí všechny základní detaily, tak je svezení na takových koních totální bomba, kterou jen tak něco jiného nepřekoná.
TerezaHR

XXX.XXX.26.97
Dobrý den . Jak jste pokročila s koněm ? Hledala jsem nějaké téma pro me koně a našla zde diskuzi a vlastně jsem vše potřebné našla v ni .