Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.12.2017 16:38
kacule

XXX.XXX.140.29

Ahoj, jdu si pro konzultaci, protože i když máme koně už nějakou dobu, momentálně tápu. Máme shetlandí kobylku, loni na jaře schvácená na obě přední, letos jsme přežili jaro, léto, rohovina pěkně odrostla, kovářka tu byla minulý týden a vše v pohodě. Včera se prcek přikulhala z výběhu, jedno kopyto hřeje.. a já už se zas děsím. Může se kůň schvátit jen ze sena? já doteď žila v tom, že to možné není :/ ale ona dostává jen seno a řezanku pro koně náchylné na schvácení. druhá varianta je, že si někde blbě šlápla a bude z toho absces.. kopyto jsme umyli, prohlídli, nikde žádná díra, ani otlak tam nevidím.. na poklepání háčkem to nikde citlivé nebylo. Kobyla je veselá, ve výběhu i popoběhla.. ale na tvrdém prostě kulhá :/
Jak poznám, co to je?

4.12.2017 17:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ze sena se nezchvátí, ale ztloustne, což je na už jednou bolavé nožky nevhodné. Obzvláště poně jsou schopni stát u balíku a žrát a žrát. Neříkám, pokud je hnusně (sníh+déšť+vítr+ 3°C ) pak klidně, ale při běžném počasí bych i poníkovi seno dávkovala. Popř. síť s hodně malými oky. Pohyb nutný. My máme seno jinde, vodu jinde a přístřešek taky jinde.V létě to bylo ještě mnohem víc od sebe.
Prostě nesmí ztloustnout.
Tohle vidím na absces (tedy nevidím, hádám). A ani nemusela blbě nebo na něco šlápnout.Ta kopýtka už nikdy nebudou ok i když tak mohou vypadat.Vet to viděl?
Většinou se abscesy pomáhají provalit zábalem. Já jsem k tomu použila jednu z botiček, které můj koník normálně nosil.
Mizerná fotka na které je koník s náhubkem a s botičkou.(foceno starým mobilem).

4.12.2017 18:07
kacule

XXX.XXX.140.29

Kobylka má kondici OK, žebra hmatná :) + je ustájená 24/7, takže je taková akorát. Vet to ještě neviděl, naše místní kopýtkům nerozumí a koňovet pojede okolo až ve čtvrtek :/ Nechci to kopýtko právě do ničeho balit, dokud nebudu vědět, co to je. Počkám na toho veta. Ono kdyby to nehřálo, tak nad tím asi tolik nemudruju, ale já už mám z toho schvácení úplně osypky. Člověk tomu přes sezónu dávkuje pastvu, seno, pamlsek malá neviděla ani nepamatuju, na plotě cedulky, aby jí nikdo nekrmil..a pak přikulhá, když to člověk fakt nečeká.. :/.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.12.2017 18:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

Týden po vystrouhání, jedna noha, kondiční staf ok - tipuji spíš otlak nebo absces, přemrzlo, je tvrdo.

4.12.2017 18:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

kacule napsal(a):
Kobylka má kondici OK, žebra hmatná :) + je ustájená 24/7, takže je taková akorát. Vet to ještě neviděl, naše místní kopýtkům nerozumí a koňovet pojede okolo až ve čtvrtek :/ Nechci to kopýtko právě do ničeho balit, dokud nebudu vědět, co to je. Počkám na toho veta. Ono kdyby to nehřálo, tak nad tím asi tolik nemudruju, ale já už mám z toho schvácení úplně osypky. Člověk tomu přes sezónu dávkuje pastvu, seno, pamlsek malá neviděla ani nepamatuju, na plotě cedulky, aby jí nikdo nekrmil..a pak přikulhá, když to člověk fakt nečeká.. :/.

Jj, naše hebelky nás udržují ve střehu. A s balením počkejte, co řekne odborník.

Přidejte reakci

Přidat smajlík