Ahoj,
delší dobu pokukuju po cobech, mj. i u jednoho "dovozce" z Anglie. Dováží většinou koně okolo pěti let věku, takže již dorostlé. Přesto se mi zdá, že ti koníci jsou přestavění. Je to u IC tedy normální? Co z toho plyne za "komplikace" stran jezdectví? Díky za věcné postřehy, komentáře a vaše zkušenosti.
Mno.
Mnohí ľudia by sa asi veľmi čudovali, keby vedeli, čo si o tom, čo sa u nás nazýva Írsky cob, alebo dokonca tinker myslia Íri.
V Írsku sú to proste ponies, gypsy vaners - skrátka a dobre poníky, ktorých sa ľudia zbavujú, alebo si to tam žije niekde na smetisku a živí sa odpadkami a tuná je z toho plemeno za strašné peniaze.
Pomerne vášnivo o tom teraz debatujem s jedným Írom, ktorý si myslel, že si z neho strieľam, keď som mu tvrdila, že za tieto kone tuná ľudia platia 2000-3000 euro a viac. Povedal mi, že do jednej várky vie napchať 8-9 koní, nechcete niekto ? :D
Takže dovozca z UK sa predpokladám zamyslel a podniká a komplikácie by som čakala úplne všetky možné :D.
Líbí se mi trochu lehčí a vyšší cobíci, ne vyloženě (teď odpusťte) těžké tažné almárky. Máte pravdu, že cena je hodně vyhnaná nahoru třeba ve srovnání s velšem nebo ČT. Za cenu IC je dobře přiježděné ČT. Zaujala mě povaha, proto po nich koukám, většinově by měli mít i příjemný chod tak nějak sami od sebe - což je samozřejmě o daném jedinci. A právě mi přijde, že někteří v nabídce mají i v dospělosti tu prdelku oproti kohoutku vysoko a nevím, jestli je to špatně. Dočetla jsem se, že u Noriků je prý snad taky časté a nikdo se z toho nehroutí. Co ti cobové? Nebrat nebo to ničemu nevadí?
Já koukala na svodové fotky dvou kobyla u nás ve stáji a obě vypadají lehce přestavěně. Co si pamatuju, tak dcera byla mezi 1. a 2. rokem přestavěná tak, že jsem si toho všimla i já, která jsem byla u koní teprv rok... Teď je jí šest a od pohledu se mi zdá v pohodě (teda až na obezitu ), matka se na fotce taky tváří lehce přestavěně, na živo těžko říct, má docela vysoko nasazený krk a nízko ocas, tak to tak nějak zkresluje. Je jí 17 let a je v pohodě.
Ale matka je dovezené z Holandska, zapsána v jejich plemenné knize a otec to samé... Chody mají v pohodě, ze země efektně máchájí nohama nahoru, ale ze sedla jsou velmi příjemní. Povahově soudit nemůžu, ty naše dvě jsou hysterky, ale na děti zlaté.
Ano, IC bývají lehce přestavění.
Ale spíš než dovoz se podívejte po českém chovu. To, co se sem vozí, je z velké části bezpůvodový odpad, na který nikdo do doby nakládky nesáhl. Už spousta lidí se takto spálila. V ČR je jeden z nejkvalitnějších chovů vůbec, nemyslím si, že je nutné sem tahat koně ze zahraničí.
Jak zaznělo výše, pro Iry je to cosi, co nikdo nechce. S pochybným původem, bez výcviku, s cobem to má společného maximálně to, že to je strakaté
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dotaz: Máš SZ