Uživatel s deaktivovaným účtem

Za mě uděláno nejlíp, jak to jde, s tímhle materiálem. Jasně, ještě se do toho spodního štěrku daly položit ty drenážní trubky, ale ono to drenážuje dobře.
Fakt důležité je odstranit tu svrchní vrstvu hlíny. Já bych možná otočila vrstvy, že nejdřív hrubý štěrk - do něj drenážní trubky, na to geošku a na to jemný štěrk. Nezacpávají se pak ty dírky pro odvod vody..
Každopádně hlavně to nesypat jen tak do bláta, to si člověk zadělá na fakt nepříjemnou situaci.
Ještě bych dodala, že je důležité ty vrstvy dobře ZHUTNIT - hlavně tu podložní z hrubého štěrku, aby nesesedala a neudělaly se tam boule a díry.

jardagin
napsal(a):
Pokud si tento material koupíte tak si tam udělate bahení lazen.Zaprší a je hotovo. Nebrat ani zadara.
Proč tu jste? Zůstaňte na králících. Tam děláte často zle. My tu mezi koňáky nepotřebujeme dalšího chytrolína, co neví, o čem mluví!
Před měsícem jsme dokončili zpevnění zimního výběhu. je pod kopcem, pod lesem, na jeho severní straně a cca v 60 cm hloubky je u nás silná vrstva jílu. situace už byla fakt neúnosná. bahno celoročnš, i v suchém létě stačil jeden déšť a už tam bylo.
zemina se strhla až na jíl, vykopaly se drenážní rýhy, zaštěrkovaly, položily se hadice. na to přišla geotextilie, na ni 40 cm hrubého štěrku, zhutnilo se to válcem. na to menší štěrk, zase zhutnit. na to prosívka a zase zhutnit. kolem výběhu ještě vede po povrchu strouha z betonových tvarovek, která zachytává vodu, co teče z kopce (při větším dešti). funguje to skvěle. do výběhu chodím i teď v kroksech.
ale proč to píšu - během let jsme se pokoušeli o zpevnění všelijak. výsledky jsme nacházeli při odvozu svrchní zeminy v různých hloubkách
dalo by se říci, že všechny ty tatrovky štěrku, co jsme během let do výběhu navozili, jsme zase vybrali. pravda, z hloubky. místy se štěrk propasíroval až na tu jílovou vrstvu. i tosiplast rohože se místy potopily do půl metru.
takže když zpevnění, tak za mě - vzít to fakt pořádně. něco to stojí, ale to ony ty rohože a kubíky štěrku taky.
sovicka
napsal(a):
A ta prosívka vám nekašovatí? Mně přišlo (dávali jsme jako vrchní tenkozu dělící vrstvu na jízdárnu), že jak napršelo, tak tam kde jí bylo víc, viděla jsem to před jízdárnou kde ležela rozkydlá, tak to udělalo takouv ošklivou kaši...
Co to udělá nevíme, je to zhutněné, ale koně to otestují až 25....

stepak
napsal(a):
Před měsícem jsme dokončili zpevnění zimního výběhu. je pod kopcem, pod lesem, na jeho severní straně a cca v 60 cm hloubky je u nás silná vrstva jílu. situace už byla fakt neúnosná. bahno celoročnš, i v suchém létě stačil jeden déšť a už tam bylo.
zemina se strhla až na jíl, vykopaly se drenážní rýhy, zaštěrkovaly, položily se hadice. na to přišla geotextilie, na ni 40 cm hrubého štěrku, zhutnilo se to válcem. na to menší štěrk, zase zhutnit. na to prosívka a zase zhutnit. kolem výběhu ještě vede po povrchu strouha z betonových tvarovek, která zachytává vodu, co teče z kopce (při větším dešti). funguje to skvěle. do výběhu chodím i teď v kroksech.
ale proč to píšu - během let jsme se pokoušeli o zpevnění všelijak. výsledky jsme nacházeli při odvozu svrchní zeminy v různých hloubkách
dalo by se říci, že všechny ty tatrovky štěrku, co jsme během let do výběhu navozili, jsme zase vybrali. pravda, z hloubky. místy se štěrk propasíroval až na tu jílovou vrstvu. i tosiplast rohože se místy potopily do půl metru.
takže když zpevnění, tak za mě - vzít to fakt pořádně. něco to stojí, ale to ony ty rohože a kubíky štěrku taky.
Jen mi nedá nereagovat...
My jsme z tosiplastů nadšení!
Podloží máme jílovopísčité, různé vrstvy, protože jsme nad bývalým korytem Berounky. Severní stráň odstíněná lesem, tedy přes zimu tam nedopadne jediný paprsek. S nadsázkou říkám, že co napadne v říjnu, vysychá až v dubnu... ale tak to víceméně fakt je.
Po stržení základní vrstvy bagrem, položení štěrku / písku a položení tosiplastů drží i v místech, kde nejsou zastřešeny. Tam, kde jsou pod střechou, se fakt nehnou. Tam, kde jsou na dešti (podloží měkne), trochu pracují, ale rozhodně nic, co by se vylučovalo s používáním...
Takže tím chci říct, že jistě záleží na tom, jak podstivě člověk udělá tu podkladovou vrstvu. Jinak si pak těžko stěžovat na materiál, když se použije jinak, než k čemu je určený...
To je super Marion. Dekuji zainfo. Ja jeste premyslim, zda dat geotextilii primo na teren, nebo az mezi vrstvu hrubeho a jemneho materiálu, jak psala hhippie. A nahoru pravděpodobně dame sterk 4-8 a na to pisek...ten predpokladam castecne propada a, utahne" mi tu horni vrstvu...ale nevim, jak to bude v praxi...Ale uvidime co sezeneme za materiál ještě.