Artroza u mladého koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.12.2017 18:11

Ahoj, mám 4 letého valacha, máme ho od narození. V roce dostal boreliózu a následky se projevují teď. Dělali jsme mu rentgeny a naneštěstí mu začala artroza na předkách. Před rokem jsme ho obsedaly a pokračovaly v tom i letos v létě, protože se nám s vývojem trochu opozdil. Do tohoto léta nebyly prolémy, ale jsou to asi dva měsíce zpět, co nám začal kulhat. Vetka neví jistě, jestli je to kulhání kvůli artoze nebo jestli kvůli něčemu jinému. Bylo nám ale řečeno, že se artroza bude zhoršovat, protože už ve 4 letech má na snímku artrozu, která by mohla tropit neplechu. A ještě ke všemu má sarkoidy. Nejsou nijak veliké, ale je jich víc. Toho koně milujeme, ale od té doby, co se dostal z boreliozy (léčba nás vyšla na hodně) se finanční nároky na něj zvyšují. Při představě, že řekněme od 5-6 let z něj bude jen drahá sekačka na trávu, nevíme co dělat. Začínají převažovat smutné chvíle a starosti, než radost z něj. S jeho mámou jsme to měli ještě horší a ty nervy a rozhodnutí toho koně uspat nechci zažít znovu tak brzy. Pokaždé, když se něco má pokazit, tak se to pokazí. Ale pokaždé nám. Ty věci se začínají kumulovat a my to přestáváme dávat. Vždyť takového koně by si nikdo nevzal ani zadarmo. I jako společník nebo sekačka na trávu, potřebuje základní péči. Potřebovala bych jenom slyšet názory dalších lidí.

5.12.2017 18:47

Dobrý den.
Jste v nezáviděníhodné situaci. Ale taky tušíte, jaké je asi nejlepší možné řešení... pokud Vám veterinář potvrdí, že je to nezvratný stav, který se bude již jen zhoršovat a kůň bude trpět bolestmi, navíc je polezlý sarkoidy, které se někdy vyléčí, ale většinou ne a způsobují další problémy, pak je úvaha nad uspáním nejspíš správná. Ale v tom by Vám měl poradit nejvíc Váš ošetřující veterinář. Nejlépe přizvat ještě nějakého dalšího, abyste měla náhled od více odborníků. Sice za to vydáte víc peněz najednou, ale člověk bude mít větší jistotu, že nedělá nějaké zbrklé závěry...

Hodně štěstí v rozhodování.

Neregistrovaný uživatel

5.12.2017 19:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Podobnou situaci jsem řešila před 2ma lety také touhle dobou, jen ne s artrózou, ale s těžkou alergií. Na základě porady s 3 veterináři, a také s klinikou v Heřmanově Městci, a při pohledu na stále zhoršující se situaci jsem se rozhodla pro uspání. Také 4 letá kobylka, sama jsem jí odrodila, a také jsme si něco prošly. Ale je jen na Vás, kolik peněz a energie do toho chcete investovat. Jsou lidé, kteří Vám řeknou, že si zaslouží žít a musíte zkoušet, a jsou lidé, kteří na to koukat nedokážou. Jak píše Hhippie, více veterinářů, i jen "teoreticky" a pak se rozhodnout. Do toho Vám nemá co kdo kecat, a nikdo Vás nemůže odsuzovat, ať se rozhodnete jakkoliv Hodně štěstí.

5.12.2017 20:02

Určite by som začala poriadnou diagnostikou, ideálne od ortopéda, ktorý vám povie aj nejakú prognózu. Sú artrózy na miestach, ktoré nemusia spôsobovať väčšie problémy. Niektoré sa dajú celkom dobre zvládať s výživovými doplnkami...

5.12.2017 20:04
Žofi

XXX.XXX.80.55

Hodně pevné nervy přeji, ať se rozhodnete jakkoliv. Sama jsem si něčím podobným nedávno prošla a tak vím, že rozhodnutí je jen na Vás a nikdo Vás nemá právo odsuzovat. Hodně štěstí přeji!

Neregistrovaný uživatel

5.12.2017 20:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Pokud skutečně koníka čeká jen trápení, rozhodl bych se také pro uspání.Ovšem jestli to tak opravdu je bych se ujistil s dalším veterinářem.Absolutně vyloučené by u mě ale bylo ho někomu dát.To by si ještě mohl zažít "své"Jak píše couďas, nikdo Vám nemůže vyčítat to že jste připravila svému kámošovi důstojný a bezbolestný odchod na věčné pastviny.

5.12.2017 20:26

Děkuji za komentáře, člověk se cítí o trochu lépe, když ví, že není jediný, kretý si tímto prochází. Změny na kloubech jsou velké, na to, že mu jsou 4 roky a záleží na zátěži, jak rychle se bude artroza zhoršovat. S jeho mámou jsme řešili, jak sarkoidy, tak navíc i dušnost, která se zhoršovala. Aby na kobyle nevisela kůže, dostávala ohromné dávky krmení. Všichni nad námi jen nevěřícně vrtěli hlavou.Když jsme po týdnu přijeli a viděli, že je o další kila hubenější, krmení jsme přidaly.Až po nějaké době jsme zjistili, že to co měla dostávat, dostávala jen z půlky a my se divily, že pořád hubne. Dostalo se to až k tomu, že jsme měli ventipulmin ani ne na měsíc. Pak jsme museli sáhnout i po kortikoidech, abychom nemuseli koukat, jak kobyla přes léto trpí záchvaty dušnosti. Aby nebyla v letních špičkách venku, museli jsme zvlhčovat, polévat box a udržovat ho ve vlhku. Pokaždé, když jsme zavolali vetku, že kobyla prodělala záchvat, bylo už po tom nejhorším. A když jsme se rozhodly vše ukončit, dívaly se na nás všichni, jako bychom chtěli uspat v podstatě zdravé zvíře. Dokonce to jedna veta i odmítla. Bodejť by ne, když kobyla dostávala dvakrát denně takového žrádla, které by další tři koně schvátilo. Léky stály moc peněz a péšče o ní byla mnohem větší.
Když onemocněl v roce náš mladý, ostatní nám říkaly, že to nemá cenu, ať ho uspíme.Veta v Heřmaňáku nás přemluvila, ať to neděláme, že je 70% šance, že se z toho dostane a bude fungovat. No a jsme tu po 3 letech a na jednu stranu litujjeme, že jsme to neudělaly. Ideální po něj bude, kdyby dělal někomu na pastvině parťáka a příležitostně pod sedlo. Od té nemoci dostával preventivně dvakrát do roka kloubní výživu, staraly jsme se, jak to šlo.Chtěli jsme tomu předejít, protože jsme věděli, že k tomu dojde, ale ne takhle brzy. Budeme se tedy snažit sehnat nějakou dobrou duši, která by si to naše, dítě" vzala, jako společníka.

5.12.2017 21:31
HV25

XXX.XXX.42.151

Nedělejte unáhlené závěry, i kůň s artrózou může fungovat jako rekreační koník, každý druhý kůň na RTG bude mít nějaký nález.

První co udělat je, zajistit, aby kůň nepobýval v kopcovitém terénu, ale na rovince. Kopce jsou fajn, ale ne pro koně s pohyb. problémy. Z vlastních zkušeností nedoporučuji ani pro zdravé koně, opravdu pobyt v kopcích, i mírnějších je neustálý nápor na pohyb. aparát. Zaznamenala jsem výrazné zlepšení pohybu u dvou koní, stáhnutých z kopců na rovinatý výběh.

Další věc, určitě bych sáhla po něčem na klouby a udělala kúru min.3 měsíce a poté zkusit vysadit. Můžete zkusit třeba jen MSM. Tady Vás kilo MSMka výjde na 300, - a kůň to bude mít na cca měsíc. http://www.activeanimal.cz/zbozi/aa/kloubni-vyziva/3-msm-methylsulfonylmethan-99-9-prasek/
případně dražší varianta a podle mě lepší na jejich stránkách mají fajn a mám ozkoušenou směs na klouby pro koně za 600 na měsíc. :)

Po konzultaci s vetem zvážit injekce - bonharen, tildren, hyaluronan, apod.

Na Sarkoidy mám vyčtenou babskou radu, údajně velmi pomáhá velmi pravidelně a i třeba 2x denně mazat pastou na zuby nebo postříkat ústní vodou na zuby s fluoridem (bez alkoholu!). Tohle koupíte za pár kaček v lékárně. Tady je stránka v AJ odkud to mám, paní tam píše i update, že jí psalo mnoho dalších lidí, kteří touto metodou úspěšně vyléčili sarkoidy.
Sama vyzkoušeno nemám, neměla jsem možnost.
http://www.horsekeeping.com/horse_health_care/sarcoid.htm.

6.12.2017 10:27
sovicka

XXX.XXX.37.138

Pokud má kůň už rozjetou artrozu, je kloubní výživa podávaná do žrádla celkem na houby (poměr efekt cena dost mizerný) u takového koně má smysl dle mě kloubní výživa podávaná nitrožilně, protože ta využitelnost je někde úplně jinde a cenově to v důsledku nevychází dráž.
K tomu klidně dlouhodobě podávat MSM to vychází opravdu na pár korun (na 4fitness se dá 1 kg koupit pod 200 Kč za 1 kg). Na noc zateplováky, super by byl box s padokem, nebo slušné ustájení 24/7 (tím nemyslím žádné bahení lázně) možnost mírného neustálého pohybu je na artrozu výborná. A ano výrazně členitý terén (i ve výběhu) nedělá koním s problémy dobře, to brát taky v potaz.

6.12.2017 10:36
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Tady Vás MSM vyjde kilo na 177 Kč.
http://www.namaximum.cz/kategorie/kloubni-vyziva/msm/
Tady na 169 Kč.
https://4fitness.cz/vyhodna-baleni-a-naplne-proteinu/msm-1kg-methylsulfonylmethan-169-kc-p-51/
To vážně není tak moc.

Konzultujte s veterináři, s více veterináři, s chiropraktikem nebo ortopedem. Bez toho bych nerozhodovala, co dál. Pokud to bude dobré, koníka si nechte nebo ho prodejte. Pokud to bude špatné, koníka dejte utratit/na jatka. Neprodávejte zubožené zvíře někomu dalšímu, je to akorát prodloužení trápení.
Hádám, že máte koníka na sport, když Vám nestačí „příležitostně pod sedlo“. Kůň, kterého nožičky nebolí a nevyžaduje žádnou nadstandardní péči, je umístitelný a má svou hodnotu, při výběru správného nového majitele se bude mít dobře. Pokud však vyžaduje nadstandardní péči (což lze předpokládat vzhledem k sarkoidům) nebo je vysoká pravděpodobnost bolestivosti kloubů (což budete vědět až po kompletním vyšetření a konzultaci), je milosrdnější ho utratit (nebo ta jatka).
Uvažte, že kůň je Váš od hříběte, máte k němu citovou vazbu, leccos jste zažili - a sama ho nechcete. Co teprve někdo, kdo ho vidí třeba poprvé v životě, jak se k němu bude starat? Pokud prognóza nebude dobrá, nedávejte ho cizím lidem.

6.12.2017 13:23
zuzanet

XXX.XXX.245.170

Docela na zmírnění následků artrozy a na zpomalení jejího postupu pomáhají plastové podkovy v kombinaci se správnou podkovářskou péči. Když kouknete na Fb na profil či skupinu Plastových podkov, tak je tam vcelku dost příspěvků od uživatelů, kterým právě plastovky pomohly k bezbolestnému pohybu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík