24/7/365 bez přístřešku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.12.2017 19:56
Pomík

XXX.XXX.106.7

Prodávám koně (zdravý, střední věk, chlupatý jak medvěd) a bohužel aktuálně jediný vážný zájemce může nabídnout pouze pastevní ustájení bez přístřešku (komplikované vlastnictví pozemku v CHKO). Kůň je celoživotně zvyklý na pastevko, ovšem s přístřeškem.

U pána je v jednom koutku nějaký strom, ale to je tak maximálně na vyrobení polostínu v létě, ale rozhodně neochrání před deštěm.

Bohužel z důvodu odjezdu do zahraničí na prodej spěchám a nemůžu počkat na jaro, až bude silnější poptávka a více zájemců.

Máte zkušenost s koňmi takto chovanými? Může tam být koník spokojený, pokud budou jiné věci ok?

7.12.2017 20:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

Túto zimu mám zatiaľ kone bez prístrešku, ale v členitom teréne s prístupom do lesa a rôznych prírodných závetrí. Teplokrvníky sú dekované od augusta, hucule sú bez deky a nemajú nárok, aj keď pre menej nasrstenú kobylu deku mám (no vlastne pre všetkých, ale tak taký mordor hádam nebude) Stádo sa v nečase vie rozostaviť tak, že sa chránia aj vlastnými telami.

Ale v lete to s jedným stromom asi bude horšie, moje kone v lete v podstate cez deň nevyliezajú z lesíka.

Záleží na krajine, teréne, niečo iné bude nejaká rovina a niečo iné svah uprostred lesov.

7.12.2017 20:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pomík napsal(a):
Prodávám koně (zdravý, střední věk, chlupatý jak medvěd) a bohužel aktuálně jediný vážný zájemce může nabídnout pouze pastevní ustájení bez přístřešku (komplikované vlastnictví pozemku v CHKO). Kůň je celoživotně zvyklý na pastevko, ovšem s přístřeškem.

U pána je v jednom koutku nějaký strom, ale to je tak maximálně na vyrobení polostínu v létě, ale rozhodně neochrání před deštěm.

Bohužel z důvodu odjezdu do zahraničí na prodej spěchám a nemůžu počkat na jaro, až bude silnější poptávka a více zájemců.

Máte zkušenost s koňmi takto chovanými? Může tam být koník spokojený, pokud budou jiné věci ok?

Máme koně v CHKO a v eko chovu. A s přístřeškem. Jen to chce trochu běhání po úřadech.
Koně ZE ZÁKONA MUSÍ MÍT PŘÍSTŘEŠEK. Jinak se jedná o týrání. Jeden strom nic neřeší. V zimě vůbec a v létě tuplem, ještě se koně mohou navzájem pokopat v touze, se skrýt před sluncem.
V zimě by to snad šlo řešit zadekováním, ale jak chcete udělat v létě stín?
Napadá mě, že u nás ve vsi mají vedlejší koníci takový jakoby tunel. Kovová kostra, potažená plachtou.Něco jako náš zimní přístřešek, ale průchozí.
Na fotkách letní dřevěný a zimní plachtový přístřešek. Místo pod nimi je vyjmuto z pastevních ploch. Ten letní napořád, ten zimní(rozdělávací) přes zimu. Stejně tak krmiště.
Pan majitel se vymlouvá.
Ale na to jste se neptala.
Odpověď na vaši otázku je, že koník spokojený nebude.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.12.2017 20:49

Též máme pastevko bez přístřešku. Koně se nemají kam schovat, max do stínu stromů.A musím říci, že žádný kůň nijak nestrádá. Šéf ani neplánuje nějaké stavět.Kdo s tím měl v minulosti problém, ten prostě odešel jinam.

7.12.2017 20:56
Pomík

XXX.XXX.106.7

sisi58 napsal(a):
Máme koně v CHKO a v eko chovu. A s přístřeškem. Jen to chce trochu běhání po úřadech.
Koně ZE ZÁKONA MUSÍ MÍT PŘÍSTŘEŠEK. Jinak se jedná o týrání. Jeden strom nic neřeší. V zimě vůbec a v létě tuplem, ještě se koně mohou navzájem pokopat v touze, se skrýt před sluncem.
V zimě by to snad šlo řešit zadekováním, ale jak chcete udělat v létě stín?
Napadá mě, že u nás ve vsi mají vedlejší koníci takový jakoby tunel. Kovová kostra, potažená plachtou.Něco jako náš zimní přístřešek, ale průchozí.
Na fotkách letní dřevěný a zimní plachtový přístřešek. Místo pod nimi je vyjmuto z pastevních ploch. Ten letní napořád, ten zimní(rozdělávací) přes zimu. Stejně tak krmiště.
Pan majitel se vymlouvá.
Ale na to jste se neptala.
Odpověď na vaši otázku je, že koník spokojený nebude.

Ano, o tomto zákonu vím.

Poslední informace od zájemce o koně je, že pozemek patří několika lidem a to činí situaci komplikovanou.

Koukám teď do KN a vidím tam 5 lidí a "zemědělský půdní fond" a " rozsáhlé chráněné území". Říkal, že na to, aby tam mohl postavit přístřešek, by potřeboval podepsat papír od všech a to prej nepůjde (nevím proč). Tak asi vyjmout to místo z pastevních ploch není kvůli tomu jednoduché. Teď mě tak napadá, jestli to vůbec jsou pastevní plochy...

Neregistrovaný uživatel

7.12.2017 21:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Zákon hovoří jasně a má to svůj důvod.
Jsem taky v chko a dokonce v ochranném pásmu vodního zdroje.Úřady protestují akorát proti pevným základům.Alespoň u nás tedy.

7.12.2017 21:25

Sisi: ono je to jednoduché, zase někoho bez znalosti situace, odsoudit. Klasika. Jsou prostě situace, kdy je dojednání čehokoli na pozemku takřka nemožné (namátkou mě napadá neznámý z více majitelů pozemku, s neznámou adresou, pozemek v dědickém řízení... je toho mnoho, co to komplikuje). Pokud pán chová koně takto a nepřijde mu to problematické, pak na to prostě netlačí, protože je to takto složité něco vyjednat. Kolem mě mnoho lidí chovají koně v tomto režimu bez přístřešků. Koně to přežívají. Tím neříkám, že to schvaluji. Jen, že jsou typy koní, kteří by to asi nezvládli, a pak koně, kterým to zřejmě takové problémy nedělá.

Pokud potřebuje zadavatelka rychle řešit situaci a jediný možný kupující je tento pán a krom toho přístřešku vypadá, že jsou jeho zvířata v pořádku, dobře zabezpečená a nažraná, a pokud si myslíte, že by to Váš kůň zvládl, pak bych "s těžkým srdcem" tedy volila toto řešení. Sama víte, jak moc Váš kůň přístřešek využívá. Moji třeba využívají přístřešek víceméně jen pro úschovu přes léto. Jinak se pasou skrze deště a jiný nečas a je jim to putna.

Nebo zkuste ještě narychlo nabídnout koně do bezplatného pronájmu, pokud je jezdecky využitelný. A až (jestli) se vrátíte, domluvíte se buď na návratu nebo na odkupu stávajícím pečujícím...

7.12.2017 21:40
Pomík

XXX.XXX.106.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Sisi: ono je to jednoduché, zase někoho bez znalosti situace, odsoudit. Klasika. Jsou prostě situace, kdy je dojednání čehokoli na pozemku takřka nemožné (namátkou mě napadá neznámý z více majitelů pozemku, s neznámou adresou, pozemek v dědickém řízení... je toho mnoho, co to komplikuje). Pokud pán chová koně takto a nepřijde mu to problematické, pak na to prostě netlačí, protože je to takto složité něco vyjednat. Kolem mě mnoho lidí chovají koně v tomto režimu bez přístřešků. Koně to přežívají. Tím neříkám, že to schvaluji. Jen, že jsou typy koní, kteří by to asi nezvládli, a pak koně, kterým to zřejmě takové problémy nedělá.

Pokud potřebuje zadavatelka rychle řešit situaci a jediný možný kupující je tento pán a krom toho přístřešku vypadá, že jsou jeho zvířata v pořádku, dobře zabezpečená a nažraná, a pokud si myslíte, že by to Váš kůň zvládl, pak bych "s těžkým srdcem" tedy volila toto řešení. Sama víte, jak moc Váš kůň přístřešek využívá. Moji třeba využívají přístřešek víceméně jen pro úschovu přes léto. Jinak se pasou skrze deště a jiný nečas a je jim to putna.

Nebo zkuste ještě narychlo nabídnout koně do bezplatného pronájmu, pokud je jezdecky využitelný. A až (jestli) se vrátíte, domluvíte se buď na návratu nebo na odkupu stávajícím pečujícím...

Pánovi jsme nabídli příspěvek 5tisíc na stavbu přístřešku, abychom ho motivovali, což není moc, ale lepší než drátem do oka.

Přiznám se, že jsem nikdy moc nemonitorovala, jak moc tam leze. Ale myslím, že v prudkých deštích a hlavně v horku tam byl.

Jezdecky využitelný je, ale kdyby se mu něco stalo, máme 100tis.v háji. Plánujeme být pryč dost let a jeho cena bude už jen stále mírně klesat, jak bude stárnout.

7.12.2017 21:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

Též máme pastevko bez přístřešku. Koně se nemají kam schovat, max do stínu stromů.A musím říci, že žádný kůň nijak nestrádá. Šéf ani neplánuje nějaké stavět.Kdo s tím měl v minulosti problém, ten prostě odešel jinam.

Jasně, oni za vámi dojdou a řeknou: "Hele kámo, strádám!"
V zákoně na ochranu zvířat je definováno, co musí zvíře mít. A přístřešek je mezi těmito požadavky.
Od takového ustajovatele bych neodešla, ale utekla.

7.12.2017 21:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pomík napsal(a):
Pánovi jsme nabídli příspěvek 5tisíc na stavbu přístřešku, abychom ho motivovali, což není moc, ale lepší než drátem do oka.

Přiznám se, že jsem nikdy moc nemonitorovala, jak moc tam leze. Ale myslím, že v prudkých deštích a hlavně v horku tam byl.

Jezdecky využitelný je, ale kdyby se mu něco stalo, máme 100tis.v háji. Plánujeme být pryč dost let a jeho cena bude už jen stále mírně klesat, jak bude stárnout.

Nezávidím vám vaši situaci.
Je to tak, že já zřejmě občas chci pro své koně víc, než je obvyklé jinde. Snad to Váš kůň zvládne, když je zdravý. Já mám 2 marody, a kobyla je navíc seniorka, to by bez přístřešku nešlo.

7.12.2017 21:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já to beru tak, že pokud nejsou základní podmínky pro chov nějakého zvířete, nemá se s tím vůbec začínat.
Koně jsou velmi choulostivá zvířata a když je "ofoukne", hned marodí. A to i za ideálních podmínek.
Mě se třeba moc líbí prasátka a kozy. Ale nekoupím si je, protože je nemám kam dát. A nevymýšlím, jak by se to dalo zašolíchat, abych je měla. Jednoduché.

Neregistrovaný uživatel

7.12.2017 22:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Můj názor zní zjistit více info o pánovi.Nevlastní ani pozemek a kupuje koně za sto tisíc? Divné.

7.12.2017 22:21
blackmyday

XXX.XXX.33.80

To jako že tam nemůže dát ani toto ? http://www.almvizovice.cz/mobilni-pristresky/?tag=&search=&orderby=pricedown&perpage=10
Buď je lenoch nebo se mu je to všechno putna.

8.12.2017 07:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

blackmyday napsal(a):
To jako že tam nemůže dát ani toto ? http://www.almvizovice.cz/mobilni-pristresky/?tag=&search=&orderby=pricedown&perpage=10

Velmi s vámi souhlasím.
Třeba v tom počasí, co je u nás teď, bych ven "nevyhnala ani psa!" No já bych ho ven nevyhnala nikdy!
Ustajovatel a majitelé jsou pěkně pod střechou a v teplíčku a "ty koni se v té ohradě třeba pos.r."
Většina zdravých koní by nejspíš zvládla přežít i bez přístřešku na velké, ale opravdu velké, pastvině, kde by byly lesíky, křoví, terénní nerovnosti, a tak. Ale na rovném, vyfoukanem placu, kde je nula nula prd, tak tam vy inteligenti, tak tam jim opravdu NENÍ dobře. Bohužel, koně si nestěžují TRPÍ MLČKY.

8.12.2017 07:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

blackmyday napsal(a):

My máme jako zimní tento
http://www.almvizovice.cz/mobilni-pristresky/mobilni-pristresek-6-x-6-m a je doplněný plachtou, takže je ze tří stran uzavřený. Je i mobilní, tak ani ten největší šťoura nemůže nic namítat.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2017 07:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Po nás stavební chce i na tento přístřešek "umístění". A to nejsme žádná zvláštní oblast. Pokud má pozemek 5 vlastníků, o to hůř. Pást se tam ovšem dá, některé věci v této republice jsou prostě nepochopitelné a obyč člověk může být buď ignorant, což se děje většinou, pak se ale nedivme, že to vypadá, jak to vypadá, nebo s tím nic neudělá, a pak zbývá opravdu se na vše vykašlat a nedělat nic. Ale to je mimo téma.

8.12.2017 07:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Po nás stavební chce i na tento přístřešek "umístění". A to nejsme žádná zvláštní oblast. Pokud má pozemek 5 vlastníků, o to hůř. Pást se tam ovšem dá, některé věci v této republice jsou prostě nepochopitelné a obyč člověk může být buď ignorant, což se děje většinou, pak se ale nedivme, že to vypadá, jak to vypadá, nebo s tím nic neudělá, a pak zbývá opravdu se na vše vykašlat a nedělat nic. Ale to je mimo téma.

Souhlas.
Všechno je to ale o lidech. S některými se domluvíte, někteří jsou bohužel hluší a neumí číst, což JE problém.

8.12.2017 08:17
lina225

XXX.XXX.187.2

Mám koně, který je opravdu velmi odolný, vyrůstal v horách. Přístřešek v dešti ani ve větru nikdy nevyužíval, lehne si venku na sněhu nebo bahně, tloustne i ze vzduchu. Ale i tento kůň celé léto strávil zalezlý v malém lesíku ve výběhu a čumák vystrčil jen když se potřeboval jít nažrat.
Takže ano, kůň který se ve vedrech, které v dnešní době už zcela běžně překračují 35°, nebude mít kam schovat, bude trpět.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2017 08:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

TAk ono jde hlavně o to, že si každej dělá co chce a když pak jde úředník proti úředníkovi - jeden chce welfare pro zvířata, druhej vám kecá do vašeho pozemku a nic vám nedovolí, těžko se něčeho doberete.

8.12.2017 08:34
neznasme

XXX.XXX.243.250

Dobrý den, my máme pastvinu bez přístřešku. Máme na ní asi 5 smrků hned vedle sebe, pod které se koníci rádi schovávají před sluncem a mouchami. Máme je venku pouze přes den a na noc zavíráme. V létě jsou koníci spíše venku přes noc. Musím říct, že stromky většinou využívají na to slunce, když prší nebo padá sníh, tak se spokojeně pasou. :).

8.12.2017 09:36

sisi58 napsal(a):
Jasně, oni za vámi dojdou a řeknou: "Hele kámo, strádám!"
V zákoně na ochranu zvířat je definováno, co musí zvíře mít. A přístřešek je mezi těmito požadavky.
Od takového ustajovatele bych neodešla, ale utekla.

Já jsem jen zaměstnanec, takže si moc nevydupu.Navíc každý zákon lze obejít.
Pokud lidé počítají každou korunu a že takových lidí je u koní dost, jelikož si je může dovolit skoro každý, tak jsou schopní vzít i takovéto pastevko. Jelikož je opravdu levné a na to lidi slyší.

8.12.2017 15:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já jsem jen zaměstnanec, takže si moc nevydupu.Navíc každý zákon lze obejít.
Pokud lidé počítají každou korunu a že takových lidí je u koní dost, jelikož si je může dovolit skoro každý, tak jsou schopní vzít i takovéto pastevko. Jelikož je opravdu levné a na to lidi slyší.

Pokud má někdo jen pár korun, je nezodpovědné, mít koně. Snad jen na své zahradě. Může se stát, že i majetný člověk se dostane do potíží, ale mít jen na ustájko a dojíždění, je strašně riskantní. Chudý člověk volá veta často, až už je pozdě, což může být pro koně konečná. Koně se pokazí hrozně rychle a i z malého zranění může být velký problém a co pak? Bez peněz?!
Podle mě i ustajovatel, co má hluboko do kapsy, by dokázal udělat nějaký dřevěný přístřešek, jen chtít a neříkat, "Co byste chtěli, za ty peníze?"
Náš letní přístřešek proti hmyzu. Který zároveň větrá. Na zimu máme hyper super špičkový!

Neregistrovaný uživatel

8.12.2017 15:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Jenže v létě je všechno jednodušší...

8.12.2017 16:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jenže v létě je všechno jednodušší...

Jednodušší pro lidi. Koně horko a hmyz nesnáší.
V zimě se mi lidé plahočíme, mrzneme, oblékáme, boříme apod. Koně jsou vesměs v pohodě, mimo dobu, kdy je extrémní počasí. A věřím, že většina ani moc do přístřešku nejde. Ale mají ho a mohou tam jít. A někteří i chodí, a pak stojí a koukají ven, jak tam fouká, sněží nebo i leje.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2017 16:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Já jsem to myslela jinak, ale to je jedno.

8.12.2017 16:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já jsem to myslela jinak, ale to je jedno.

Do interní zprávy?

Neregistrovaný uživatel

8.12.2017 20:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Ne dobrý. Ano, pro člověka, ale myslím že i pro ty koně. Není bahno, dá se lehnout relativně kamkoliv, a když někdo disponuje stromy, tak je to bezva. A co jsem si všimla, v létě je i míň zranění, takových těch drobných, a taky si jich člověk jednodušeji všimne. Že je vedro a otravuje hmyz, to určitě. Ale aby to nebylo jak s lidma, někdo rád slunce a vedra, jako já, někdo zas radši chládeček. A na léto přístřešek postavíte kdekoliv, na zimu když nemáte zpevněný půl pastviny, tak jste pomalu za tyrana. Ale to už je asi vážně mimo téma

8.12.2017 21:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ne dobrý. Ano, pro člověka, ale myslím že i pro ty koně. Není bahno, dá se lehnout relativně kamkoliv, a když někdo disponuje stromy, tak je to bezva. A co jsem si všimla, v létě je i míň zranění, takových těch drobných, a taky si jich člověk jednodušeji všimne. Že je vedro a otravuje hmyz, to určitě. Ale aby to nebylo jak s lidma, někdo rád slunce a vedra, jako já, někdo zas radši chládeček. A na léto přístřešek postavíte kdekoliv, na zimu když nemáte zpevněný půl pastviny, tak jste pomalu za tyrana. Ale to už je asi vážně mimo téma

Ale aktuální.
Dnes jsme sbírali houna, co se objevily po odtátí sněhu. Tedy nebyla to vůbec sranda. Napůl přimrzlé, napůl rozšlapané, něco sebrané jen tak trochu. To se v létě stát nemůže. A pokud by nebylo furt tma, i zima je pro mě a nejspíš i mé koňouchy, příjemnější. Fjord je v sedmém nebi, že je zima a lebedí si. Kobyla má sice zase deku, ale nic kolem ní nebzučí a nekouše ji. Snad jen ona by mohla. Někdy se fakt šklebí hnusně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík